Opinie o Costa Coffee Polska
@ Dor@90, rozumiem Twoje rozczarowanie ze współpracy z firmą. Czy zakres obowiązków jaki masz w umowie jest w praktyce zmieniany i są dokładane inne zadania? Stanowisko menadżerskie jest stanowiskiem kierowniczym, więc powinieneś zarządzać grupą, a nie przyrównywać swoich obowiązków do pracy osoby sprzątającej. Czy rozmawiałeś z przełożonym o swoich obiekcjach i wątpliwościach dotyczących pracy? Czasem spokojna rozmowa może przynieść rozwiązanie problemu i zmianę warunków zatrudnienia na korzystniejsze.
Ciekawe czemu tak źle oceniacie prace w cofee heaven, moja koleżanka tam pracuje na pól etatu i mówi ze jest super, fajna atmosfera, dobre zarobki, wypłacanie w czasie i w ogóle gitara , ja tez mam tam zamiar iść i sama się przekonam, to najlepszy sposób.
W nieistniejącej firmie na pewno dobrze się pracuje ???? costa już bardzo dawno temu "przejęła" coffee heaven
Praca dla cyborga. Cisnienie na koszty pracy. Praca i obowiązki nieadekwatne do wynagrodzenia. Polecam przyczepić głowę, ręce i nogi. praca na czas, przerwa raz jest raz nie.Klientów każą obsługiwać wg. schematów. Zmieniaja wszystko i sami nie wiedza czego chcą. Zarządzający firmą nie dbają o pracowników tylko o każdą złotówkę. Manager to chlopiec do bicia, zestresowany i wlasciwie to chyba nie kierownik tylko sprzątaczka.
@Ania20, może osoby beż doświadczenia w tym zawodzie muszą przejść sześciomiesięczne szkolenie, aby nabrać praktyki? Czy rozmawiałaś o tym z przełożonym? Jeśli pracowałaś już w tym zawodzie, może mogłabyś wynegocjować inną formę zatrudnienia? Daj znać, czy udało Ci się rozwiązać ten problem?
@Atsirab, piszesz, że atmosfera w pracy zależy od grupy do jakiej się trafi. Otoczenie jest bardzo ważne, sprawia, że chętnie i z przyjemnością wykonuje się swoje obowiązki. Radzisz najpierw poobserwować zespół, do którego się chce trafić. Co jeszcze mógłbyś jako pracownik firmy doradzić? Czy z własnego doświadczenia możesz dodać jakich kwalifikacji oczekuje pracodawca na stanowisku baristy? Czy można liczyć na premie za dobrze wykonywana pracę? Każdy szczegół dotyczący zatrudnienia będzie pomocny.
U mnie rekrutacja wyglądała identycznie jak u osoby, która opisała ją poniżej. Zadanie grupowe to przygotowanie wycieczki dla rekruterów. My gralismy biuro podróży. Później oni wcielają się w rolę trudnych klientów.
Co twoim zdaniem jest ważne w pracy baristy? Co nie podoba ci się w tym, jak obsługuje się Gości w kawiarniach (niekoniecznie w Coście)
-
Poziom rozmowy:
- Rezultat: Dostałem pracę
Dokładnie jak ktoś napisał niżej - wasza satysfakcja z pracy w 100% zależy od tego na jaki team traficie. Dlatego zanim pójdziecie na spotkanie rekrutacyjne polecam przejść się i dobrze poobserwować kawiarnie, w których chcecie pracować. Jeśli kierownik spina się na pracownika to na 100% dla was też będzie chamski. Niech was nie zwiedzie uprzejmość wobec klienta.
@Jacek, jeśli jesteś pracownikiem mógłbyś dodać kilka słów o firmie? Poruszasz kwestie awansu. Po jakim czasie pracy można się o niego starać? Rozwój zawodowy jest bardzo ważny dla pracownika i motywuje do wydajniejszej pracy. Twoja opinia może wnieść wiele do dyskusji.
Praca spoko ale stawka 11 netto na godzine to czysty wyzysk
Jeśli ktoś nie zasłużył na awans to go nie dostał.
Wszystko zależy od team’u, w którym się pracuje. Tak jak już ktoś wspomniał, na początek lepszą opcją są mniejsze kawiarnie, jednak i tam może nie być kolorowo. Ja zrezygnowałam z pracy po roku. Obiecanego awansu nie dostałam, mimo przejścia szkolenia na wyższe stanowisko. Cały proces trwał 3 razy dłużej niż powinien, a na koniec i tak wielkie rozczarowanie. Do tego krętactwo managerki, kolesiostwo i plotkowanie o pracownikach. A to wszystko w jednej z warszawskich kawiarni. Co do pracy baristy - na początku czeka Was dwudniowe szkolenie w akademii, potem tydzień szkolenia w kawiarni. Do obowiązków baristy nie należy tylko przygotowywanie kawy, ale także sprzątanie, prezentowanie kawiarni z jak najlepszej strony i oczywiście sprzedaż. Jest to typowe korpo, więc ze zmianą kampanii będą tez nowe cele sprzedażowe, czasem wręcz absurdalne, takie jak proponowanie określonej kawy nawet jak gość chce sok... Nie mniej jednak idzie przywyknąć. Wynagrodzenie - tragedii nie ma, ale nie jest tez jakoś super. Można zarobić więcej u konkurencji. Warunki pracy - tak naprawdę wszystko zależy od zespołu i managera. Jeśli macie więcej osób na zmianie, to nie będziecie aż tak zmęczeni. My pracowałyśmy we 2 na zmianach, co potrafi wykończyć. Na co uważać? - na skracanie czasu pracy (bo wskaźnik transakcji na pracownika musi się zgadzać), przerzucaniu obowiązków kierowniczych na pracowników, zmiany grafikowe bez wcześniejszego informowania, przewożenie różnych rzeczy z jednej kawiarni do drugiej przed/po pracy (nikt Wam za to nie zapłaci, wiec od razu dopisujcie godziny), naciski i chamskie zachowania niektórych kierowników (można się nie przejmować, ale to nie sztuka). Ogólne wrażenie - praca ok, jeśli chodzi o obowiązki. Zarobki mogłyby być wyższe. Najważniejszy jest team. U mnie była tragedia, a to wszystko bez managerów. Dlatego ocena bardzo niska. Razem ze mną zwolniły się 3 osoby, więc o czymś to świadczy.
@student001, rozumiem. A czy w takim razie możesz powiedzieć, jak obecnie wygląda sytuacja, z punktu widzenia pracownika w Costa Coffee?
W mediach społecznościowych widać, że Costa Coffee wprowadza co chwilę jakieś nowości, oczywiście w menu. Kanapki, kawy i tym podobne. Dlatego rodzi się pytanie, jak to jest ze wspomnianym przez @student001 ruchem w kawiarniach? Czy rzeczywiście po południu klientów jest mniej i dlatego firma zmuszona jest prowadzić migrację pracowników między lokalami? Napiszcie, jak wygląda wiosenna sytuacja w Costa Coffee?
zdecydowanie bardziej polecam mniejsze kawiarnie. W kawiarniach costa atmosfera jest super dopoki nie masz swoich potrzeb. Umawiasz się na pracę w godzinach 10-18 i musisz wyjsc od domu o 16 bo nie ma ruchu i tak spada ilosc godzin wypracowanych w miesiacu. Jak już powiesz ze nie chcesz isc do domu bo potrzebujesz hajsu to dzwonia po innych kawiarniach zeby wyslac Cie na 2 h pracy do innej kawiarni gdzie jest wiekszy ruch... cisnienie na ciecie kosztow jakby to byla jakas buda ktora dopiero co raczkuje i trzeba dokladac do bicnesu. taka to korporacja
Kawa kokosowa latte jako specjal na karnawal 2018 koło kawy i kokosu nie stała... tego sie nawet wypic nie dalo bo chemiczny aromat kokosu drażnił podniebienie... no i kawy wgl tam jakby nie bylo. Szkoda bo standardowa latte na wynos jest calkiem ok.
a czy ktoś napisałby jak wygląda szkolenie ?
Dzisiaj rano o godzinie 10 postanowilam wypic kawe w costa by coffeeheaven poziom 0 lokal 106 we Wrocłwiu w galerii Arkady.Zamowilam mufine i kawe ,dostalam mufine czekoladowa i mowi ze to pomyłka i ze chcialam mufine cytrynowa malinowa z beza a zarozumiala i obrazona pani (usunięte przez administratora)oznamila mi ze nie cofnie zamowienia i mam brac to co dala .Wiec zamowilam druga mufine taka jak chcialm na poczatku w sumie zapłacilam za 2 sztuki zeby miec jedna dobra .Po czy poinformowalam ta pania ze skontaktuje sie z dyrekcja i opowiem sytuacje.PO chwili usiadłam a pani (usunięte przez administratora)z druga kolezaneczka kometowala i powtarza z ironia to co powiedzialam na cała kawiarnie zeby mnie upokozyc przy wszystkich klientach i przy moim towarzyszu .Dodam ze była bardzo dyskretna i mowilam szeptem do tej pani o swoich zamiarach a ta pani (usunięte przez administratora)checia zemsty i ponizenia mnie.
W żaden sposób Cie nie poniżyła ponieważ to ona pokazała brak kultury i niewychowanie. Nawet bym się nią nie przejmował, a jeszcze bym coś dodał tak od siebie na dobicie gwoździa do trumny :D
@Januszpiszesz, że jest to dobra praca dla studenta. Często w kawiarniach tego typu zatrudniani są właśnie studenci. Możesz powiedzieć coś więcej o swoich doświadczeniach z pracy w Costa Coffee? Z jednej strony piszesz, że jest to dobra praca, jednak zaraz dodajesz, że nie warto jej podejmować. Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź?
Praca dobra dla studenta na wakacje. Albo dla fanatyka kawy. No chyba że lubicie zasuwać za niską pensję i być pod stałą presją kolejnych audytów/kontroli/testów itp. Moim zdaniem nie warto.
No powiem Wam, że mam przyjaciółkę, która pracuje w Costa Coffe i generalnie jestem zdania, że bardzo fajnie się tam obraca, nawet udało jej się awansować na kierownika kawiarni, wię cchyba sztosik wielki
Moja koleżanka pracuje w Coscie zazwyczaj na sezon i głownie w weekendy, z tego co wiem to bardzo sobie chwaliła atmosfeferę, wiadomo, że jest dużo też nowych osób, jedni odchodzą drudzy przychodzą ale napiwki sa bardzo okażne.
no macie racje, na pewno wszystko ma dwie strony, ale w końcu płacą na czas, wiec chyba to jest na plus no i poza tym to jako kierownik zmiany można też na benefity liczyć.
oczywiście możesz liczyć na benefity , ale co z tego skoro niestety normalnie kasa nie jest nadzwyczajna? fakt , że praca w kawiarni jak najbardziej przyjemna.
Często zadawane pytania
-
Jak się pracuje w Costa Coffee Polska?
Zobacz opinie na temat firmy Costa Coffee Polska tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 89.
-
Jakie są opinie pracowników o pracy w Costa Coffee Polska?
Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 73, z czego 4 to opinie pozytywne, 57 to opinie negatywne, a 12 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!
-
Jak wygląda rekrutacja do firmy Costa Coffee Polska?
Kandydaci do pracy w Costa Coffee Polska napisali 5 opinii na temat procesu rekrutacyjnego. Zobacz szczegóły tutaj.