W.P.I.P. Sp. z o.o. Sp. K.

Jasin

Opinie o W.P.I.P. Sp. z o.o. Sp. K.

Podwykonawca nowy 2012-07-25 21:57:51
Czy to prawda ze wpip ma problemy i zostawili 20 procent działu projektowania, do tego ma za malo nowych kontraktów dla kierowników i ma problemy na jednej z inwestycji oraz nie płaci podwykonwcom?
4
tak 2012-09-22 23:14:24
tak
6
Hehe 2012-11-10 18:51:36
Warto podjąć prace we wpis?
1
powykon 2013-08-25 18:26:33
Nie płacą podwykonawcą. O dziwo kłopoty z płatnością pojawiają się zawsze przy ostatniej FV. kiedy podwykonawca nie jest już potrzebny.
2
ja 2014-03-13 12:58:45
O firmie świadczy juz ich strona na której pod zdjęciami widnieje podpis jednego z członków zarządu ,,dr inż. ......'' a osoba ta tytuł inżyniera i magistra uzyskała na uczelni technicznej a dr na ekonomicznej tak więc podpisy pod zdjęciami i na wizytówkach świadczą o czymś:)
4
byly oszukany podwykonawca 2014-04-03 22:31:52
Firma WPIP to firma w teczce! Nie posiadają żadnego zaplecza wykonawczego, tylko sztab inżynierów (średniej jakości) i prawników. Przestrzegam przed współpraca z tą firmą. Przed podpisaniem umowy podczas rozmów negocjacyjnych sprawiają bardzo dobre wrażenie. Udaję im się przekonać potencjalnych podwykonawców (nie jest to tylko moje zdanie), że są wiarygodni i kompetentni. Umowy, napisanej wybitnie jednostronnie „nie każą” nawet czytać gdyż w ich ocenie jest to tylko formalność i jest to tylko przysłowiowy bat na nieuczciwych, nierzetelnych i opieszale działających podwykonawców. I tak jest, ale tylko do pewnego momentu. Gdy realizacja kontraktu dobiega końca (70-80% zaawansowania) nagle wszystko się zmienia, kierownik projektu staje się nieosiągalny (nie odbiera telefonów, nie odpowiada na maile), a jego miejsce zajmuje prawnik. Nagle okazuje się, że umowa jest przestrzegana w najdrobniejszych szczegółach i wyszukiwane są wszelkie sporne kwestie. PRZESTRZEGAM WSZYSTKICH, KTÓRZY JEDNAK ZDECYDUJĄ SIĘ NA PODJĘCIE WSPÓŁPRACY Z FIRMĄ WPIP NA ZWRÓCENIE SZCZEGÓLNEJ UWAGI NA ZAPISY UMOWY, BO Z PEWNOŚCIĄ BĘDĄ RESPEKTOWANE Z WIELKĄ STARANNOŚCIĄ. Ponadto w sposób nieuzasadniony „obcinają” przeroby, a bez podpisanego protokołu przerobowego nie ma możliwości wystawienia faktury. Wszelkie kary wystawione przez inspektora bhp czy też związane z zapisami umowy, są natychmiast potrącane z najbliższych płatności. Kolejnym bardzo ważnym elementem polityki firmy WPIP jest absolutny brak uznawania robót dodatkowych. Umowa jest ryczałtowa i tak jest egzekwowana, a z uwagi na brak kontaktu z jakąkolwiek osobą umocowaną do podejmowania zobowiązań finansowych nie ma możliwości nawet spróbowania wyegzekwować dodatkowego wynagrodzenia. Realizując kontrakt przez blisko rok ani razu nie udało nam się skontaktować z osobami umocowanymi do podejmowania zobowiązań finansowych (mimo wielu próśb, maili i w końcowym etapie oficjalnych pism). Inną praktyką uwiarygodniającą tą firmę na etapie negocjacji i podpisywania umowy jest zatrudnianie lokalnego inżyniera budowy i bazowanie na lokalnych niedużych firmach. Lokalny inżynier ma być swego rodzaju magnesem do podjęcia współpracy przez lokalne firmy. Finalnie inżynier budowy nie ma kompletnie żadnego wpływu na jakiekolwiek ustalenia formalno-finansowe. Podsumowując, nie tylko nie polecam współpracy, ale przede wszystkim przestrzegam przed firmą Wielkopolskie Przedsiębiorstwo Inżynierii Przemysłowej. Potencjalni przyszli podwykonawcy!!! Zwróćcie szczególną uwagę na umowę i jej zapisy, abyście nie dołożyli do robót wykonywanych z tą firmą i to w majestacie prawa!!!
20
WPIP - ostatnia współpraca 2014-08-03 23:59:50
Byłem podwykonawcą firmy WPIP na jednej z realizowanych przez nich inwestycji. Zarządzanie i koordynacją - KATASTROFA!!! Prace zakończyliśmy w marcu i do dzisiaj nie rozliczyli ostatniej faktury - 10% wartości kontraktu. Obiekt uzyskał pozwolenie na użytkowanie, Inwestor pracuje pełną parą, a WPIP wymyśla coraz to nowe usterki przedodbiorowe i nie chce zapłacić ostatniej faktury. Ostatnio dostałem ofertę z serii nie do odrzucenia, czyli rezygnacja z części wynagrodzenia w zamian za podpisanie protokołu końcowego. Wszystko w zgodzie z podpisaną umową. Już kilkukrotnie na forach zaobserwowałem, że taka jest generalnie polityka firmy WPIP. Podpisywać umowę bo taki mają schemat, ale nikt nie dopowie, że na koniec będzie egzekwowana w każdym punkcie. Mi już nikt pieniędzy i straconych nerwów nie zwróci, ale mam nadzieję, że nie znajdą się kolejni naiwni, którzy bez mrugnięcia podpiszą jednostronnie sformułowaną umowę. Robota u nich jak każda inna: ciężka i za marne pieniądze, ale szczególną uwagę należy zwrócić na zapisy umowy, aby nie dać się jeszcze naciągnąć, bo w tym momencie należy dołożyć do interesu. Generalnie ODRADZAM WSPÓLPRACĘ Z TĄ FIRMĄ
7
Konkret 2014-09-22 09:38:12
Właśnie się zastanawiam nad złożeniem CV na stanowisko Kierownik Projektu w WPIP, ale postanowiłem, że najpierw przeczytam opinie na temat tej firmy na gowork... i tak czytam i czytam i nie rozumiem... to Wy, podwykonawcy nie czytacie umów przed ich podpisaniem? Do kogo macie pretensje? Wg mnie możecie mieć tylko do siebie. Mamy XXI wiek i skończyła się praca na czarno i ustalanie zasad współpracy na gębę... wszystko jest w umowie i należy ją bardzo rzetelnie przeczytać litera po literze przed podpisaniem - można przecież negocjować zapisy umowy, albo od niej odstąpić... a tak to "widziały gały co brały"... PRZESTRZEGAM! POWODZENIA!
3
bits 2015-01-25 03:01:41
Dużo bardziej wiarygodne byłoby to gdyby rekrutacje były najpierw prowadzone wewnątrz firmy, skoro tak dbają o podnoszenie kwalifikacji. Powiedzcie proszę jak to w rzeczywistości wygląda, bo chciałbym wystartować w firmie, która naprawdę jest w stanie zaoferować dobre warunki. Miał ktoś rozmowę rekrutacyjną u nich i jest w stanie powiedzieć jak to się prezentuje?
3
ja 2015-02-25 13:12:46
bits, ja miałem kilka miesięcy temu- standardowo: rozmowa telefoniczna, spotkanie z kimś niżej, spotkanie z kimś wyżej. O warunkach moge narazie powiedzieć, że atmosfera ok i wypłata w terminie;)
anonim 2015-03-30 07:59:12
firma dla ludzi samodzielnych- mało założeń i procedur, wszystko zalezy od tego, jak sam się w tym wszystkim odnajdziesz
lazy 2015-04-08 15:42:07
Firma super , jak na filmach kogel mogel + Bareja , jak robi koń paszczą .HA.HA.HA. Dom wariatów i nic więcej , rozmowa z tymi ludźmi to tylko po relanium i to w dużych stężeniach . Nie wiem kto jest właścicielem ale musi być na niezłym HAJU , albo choroba psychiczna lub problemy ze wzrokiem i słuchem . Współczuję wszystkim , którzy tam pracują bo na środki psychotropowe to pewnie majątek wydają .
8
Paweł 2015-06-29 22:53:34
Potwierdzam opinię. Niestety to co zapisane w umowie jest najważniejsze i należy ją dokładnie czytać bez względu jak próbują mamić pracownicy W.P.I.P. Firma tak działa, ale ma do tego prawo. Również słyszałem, że nie uwzględniają robót dodatkowych, wszystko należy przewidzieć wcześniej. Rozmowy należą zdecydowanie do trudnych i nieprzyjemnych.
Racja że ich Inżynierowie nie są najwyższych lotów. To również opinia jednego z aktualnych pracowników firmy W.P.I.P.. Zdolnych Inżynierów zachęcam do podjęcia pracy w firmie. Nie wiem jednak czy porozumieją się z resztą.
1
Zatrudniony 2015-07-04 08:29:35
Pracuje w w.p.i.p. od jakiegoś czasu i jestem zadowolony. To pierwsza firma w mojej karierze (kilka juz było), ktora dba o pracownika. Szkolenia, studia podyplomowe czy nauka języka to nie problem. Jest karta multi, dopłata do wakacji, premie. Oczywiście jest kilka rzeczy do poprawy bo nigdzie nie jest idealnie. Zespół zgranych ludzi. Wyjazdy integracyjne, na ktore z przyjemnością sie jezdzi-to tez dla mnie nowosc. Zdecydowanie to nie jest miejsce dla tych bez ambicji. Wiem, ze teraz sa zatrudnienia. Tu niewiele osob jest zwalnianych, muszą byc podstawy, solidne podstawy. Firma daje poczucie bezpieczenstwa. Na pewno wymaga sie wiele od pracownikow ale to dla mnie zaleta. Od kwietnia pracuje sie super (ci, którzy sa zatrudnieni wiedza co mam na myśli), atmosfera sie poprawiła, zmiana na lepsze, z czego jesteśmy zadowoleni. Naprawde cieszę sie, ze mnie wybrano, ze dostałem szanse i jestem częścią zespołu. Tu nawet jest osoba, ktora interesuje sie nami, tym, czy dobrze sie nam pracuje, zmienia co mozna, pomaga. Zdecydowanie polecam to miejsce.
3
podwykonawca 2015-08-05 23:38:12
słyszałem, że nie zapłacili podwykonawcy na inwestycji w luboniu, czy to prawda? podobno same nowe osoby i nie znają się na specyfice budowy hal i ciągle angażują projektantów na budowy bo sami nie potrafią rozliczyć podwykonawców, czy to prawda? chcę podjąć współpracę, ale obawiam się spychologii i niepłacenia...
1
maćko 2015-08-17 18:19:08
A jesteś zatrudniony jako kto?? Bo ja mam mieć rozmowę i nie wiem jak się nastawić??
1
Ja 2015-10-04 21:49:17
Szukają na kilka stanowisk. Na goworku sa oferty, na praca.pl tez. Od kierowników do architekta (stażysty), jest inz.budowy i projektu. Często sprawdzam ogłoszenia i chyba jest duże zapotrzebowanie. Będę składał Cv i dam znać jak poszło. Dzwoniłem z pytaniami i już wiem, ze firma sie rozwija. Pytałem tez o kobiety (dla mojej dziewczyny tez) i usłyszałem, ze jest duży procent zatrudnionych kobiet i super sobie radzą. Może uda sie razem.
2
W.P.I.P. 2015-10-14 11:07:36
Szanowni Państwo,


bardzo dziękujemy za zainteresowanie.
Obecnie poszukujemy kandydatów na następujące stanowiska:
POZNAŃ: Specjalista ds. Marketingu, Kierownik Projektu.
OKOLICE ZIELONEJ GÓRY: Kierownik Budowy, Inżynier Budowy, Administrator Kontraktu.
Aktualne oferty pracy znaleźć można na stronie www.pracuj.pl oraz www.gowork.pl.

Zachęcam Państwa do składania aplikacji.




Z wyrazami szacunku,

Wielkopolskie Przedsiębiorstwo Inżynierii Przemysłowej Sp. z o.o. Sp.k.
3
Mateo 2015-10-28 10:37:42
Firma WPIP jest przedsiębiorstwem realizującym projekty hal przemysłowych wraz z całym zapleczem. Ich profesjonalizm i struktury wewnętrzne budzą podziw....ale tylko na początku. Później jest tylko coraz gorzej. Jeżeli chcecie Państwo przeżywać prawdziwe męki na budowie to polecam. Począwszy od przesadnego BHP (sprzątanie bywa ważniejsze niestety od postępu prac, inspektorzy BHP służą jako skarbonka i bat na podwykonawców - kary po 500 zł - pierwsze 2 później po 1000 zł), po nieudolnych inżynierów niepotrafiących nic załatwić, kierowników budowy umywających od wszystkiego ręce (nikt nie bierze odpowiedzialności na siebie za nic). Dodatkowo na pewno spotkacie sie z pewnym Panem lubiącym dawać PORADY...wtedy już na pewno nic nie zarobicie. O pracach dodatkowych można zapomnieć. Nawet jak coś podpiszą to odbiorą sobie z nawiązką za pomocą kar BHP....Zdecydowanie nie polecam!!!!
6
Mateo 2015-11-06 11:30:44
Jestem również za egzekwowaniem kar za łamanie przepisów Bhp ale w firmie WPIP jest to robione nagminnie. Inspektorzy Bhp to narzędzia do zarabiania pieniędzy i gnebienia wykonawców. A tak w ogóle to po co pytasz o zarobki. Przecież już pracujesz w powyższej firmie albo dla nich;) JESZCZE RAZ OSTRZEGAM PRZED FIRMA WPIP!!! NIC NIE ZAROBICIE A TYLKO STRACICIE NIE TYLKO NERWY. POZDRAWIAM
1
mat 2015-11-11 17:54:33
firma teczka, wszystko zleca na zewnątrz, nie ma jakości
1
Paweł 2015-12-28 16:51:16
Generalny wykonawca który swoją własną budowę źle zorganizował.
1
ER. 2016-02-13 13:06:54
Witam,bardzo polecam współprace z Kierownikiem Pawłem Z Gostynia.
Trochę maja fioła na punkcie BHP i ten jego rudy przesadza troche ale ogólnie spoko.

Katarzyna 2016-03-06 11:37:25
Firma rzeczywiście stosuje specyficzne metody względem podwykonawców. Jeden pan chciał zdobyć ode mnie pewne informacje, więc próbował zbliżyć się do mnie prywatnie (uściślam że to były relacje czysto koleżeńskie). Polegało to jednak na tym, że zadawał coraz więcej niewygodnych pytań, które nie powinny być kierowane do mnie a raczej do mojego przełożonego. Kiedy się zorientowałam jaki jest tego cel to nagle udawał, że nic nigdy nie było pomimo dowodów w licznych bardzo luźnych mailach. Naprawdę wystarczyło zwyczajnie przeprosić a wszyscy poczuliby się lepiej. Serdeczne pozdrowienia dla wysokiego pana z W.P.I.P.
j_ 2016-09-02 17:40:06
szukali ostatnio inżyniera budowy ktos wie jakie zarobki u nch na start?
2qw3er 2016-09-02 23:16:31
po studiach to przecież można na staz sprobowac ..
1
zadowolony kontrahent 2016-11-10 16:06:50
Nie rozumiem tych waszych wpisów, mam przyjemność współpracować z WPiP od dwóch lat, życzyłabym sobie tylko takich partnerów, płacą wszystko jak w zegarku, NIGDY nie miałam problemów z kierownictwem na budowach. Czytając te bzdury mam wrażenie że piszecie o zupełnie innej firmie . Polecam wszystkim, rzetelna firma, z polskim kapitałem.
Zadowolony kontrahent
2
Zostaw swoją opinię o W.P.I.P. Sp. z o.o. Sp. K. - Jasin
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie W.P.I.P. Sp. z o.o. Sp. K.