Edyta26.07.2013 19:20
sama sugeruje sie bardzo opiniami innych więc postanowiłam wszystko dokładnie odpisać:) Aplikowałam do work today i czekałam na oferte. Długo nie było nic, ale co jakiś czas dzwoniłam. Przy którymś razie jak próbowałam sie zorientować czy jest jakaś praca, pani powiedziała "nie mamy zadnych ofert na ten czas niestety", po czym dopytywałam i okazało sie że może dla mnie sprawdzić jeszcze jedno miejsce, gdzie osoba zastanawia się i oddzwoni do mnie za 15 min. Przed upływem czasu zadzwoniła i okazało sie ze osoba zrezygnowała- WNIOSEK : trzeba pytać, drążyć temat bo leniwce same z siebie sie Tobą nie zainteresują:P
OK, mam prace i podpisuje wstępne umowy w polsce, w biurze. Tak jak pisze większość, umowy różnią sie- w polsce podpisujesz jedno, na miejscu jest co innego. Ale okazało się że mamy kila centów wyższą stawke- pozytywnie, niby kila centów więcej- niewiele, ale gdyby zabrali nam te kilka groszy byłabym pokrzywdzona:D I na umowie mieszkaniowej stawka tygodniowa za wynajem to 72 E, po czym okazuje się że wcale nie:P W przypadku osób którtch wiekówka nie obejmuje to tak- 72 E, ale ja mając 22 lata, będąc na wiekówce płace różnie. Jeżeli dużo pracuje i nie ma mnie często w domu, to płace mnie i odwrotnie. Więc za 1 tydz pracując 5 dni w tyg zapłaciliśmy 58 E:) A w tym tyg (2 tyg jak tu jestem) bd jeszcze taniej bo już jutro bd 6 dzień jak ide do pracy:) a nie wiadomo czy w niedziele też nie pójde;)
Mieszkanie a własciwie domek dzielimy ze spoko ludzmi, ale trafia sie różnie, jeżeli trafisz na kijowych to masz pecha:D Ale to też nie ostateczność bo można zadzwonić do [usunięte przez moderatora]- koleś od nie wiem czego, ale żetelny:D [usunięte przez moderatora] jeżeli jest miejsce w innym domku przesiedla Cie:) A jeżeli nie ma i nikt sie nie chce zamienić- to masz pecha:D ale nie słyszałam jeszcze o takiej sytuacji.
Mamy domek na 10 osób. pokoje malutkie, ale schludne. Da sie spokojnie zyć:) Są dwie łazienki z prysznicami (na górze nie można robić kupy:D bo rury są za cienkie:D) na dole jest toaleta od kupy:D. Ludzie pracują na 2 zmiany to tłoku nie ma;) Salon duży- niestety można w nim palić, ale nie jak ktoś spożywa posiłek. Ogródeczek. I całe wyposażenie. Jedyne co trzeba wziąć to pościel bo regulamin wymage żeby mieć własną. Dla ciekawostki to każdy ma swój telewizorek i sejf- nie wiem po co:D my nie używamy. Pralka, suszaka.
Z mieszkaniem to jest różnie, my chyba trafiliśmy średnio:P Bo pokoje małe, ale np jak jedziesz jako para to najczęściej dostają, fajniejsze domki, pokoje na 2 osoby, duże. Jeżeli mieszkasz w Zaandamie, czyli w mieście, gdzie znajduje sie firma to nie dostajesz samochodu , ani roweru, niby możesz sobie kupic albo skombinować, ale my chodzimy z buta 3 km. 45 min drogi spacerkiem.
Jeżeli mieszkasz poza zaandamem to dostajesz samochód i paliwo gratis;)
Nie wiem jak to sie pisze ale wszyscy zachwalają Northwajk- tk sie wymawia:D mają wypasione domki.
Nie zależnie gdzie sie znajdziesz- płacisz jak inni. Niezależnie czy pokój 2 osobowy czy 3- osobowy.
Pracuje w HILTON MEATS w Zaandamie. Praca taka ze sie razej nie narobisz. Praca polega na pakowaniu mięsa najcześciej. Kobiety prawie zawsze je pakują, a faceci np dowożą mięso, magazynują, pomagają przy maszynach- wiadomo bardziej męskie rzeczy. Temperatura zależy od tego gdzie Cie przydzielą. Są 3 hale. Biała mała- cieplusieńka