Jak EF dodało mi wiatru w żagle…
Kiedy decydowałam się na wyjazd z EF do Nowego Jorku, moim głównym celem była nauka języka angielskiego. Chciałam poprawić swoje umiejętności komunikacyjne, przełamać barierę mówienia i sprawdzić, jak wygląda codzienne używanie języka poza szkolną klasą. Nie spodziewałam się jednak, że ten wyjazd okaże się czymś znacznie większym niż kurs językowy i że pozostawi we mnie wspomnienia oraz doświadczenia, które będą miały wpływ na moje życie jeszcze przez wiele lat.
Już pierwszego dnia zrozumiałam, że znalazłam się w wyjątkowym miejscu. Na kampusie spotkałam ludzi z różnych części świata. Każdy przyjechał z inną historią, kulturą i doświadczeniami, ale wszystkich łączył jeden cel – chęć nauki, rozwoju i poznawania nowych ludzi. To właśnie ta międzynarodowa atmosfera od początku zrobiła na mnie największe wrażenie. Nagle angielski przestał być szkolnym przedmiotem, a stał się narzędziem do budowania relacji, prowadzenia rozmów i poznawania świata.
Przed wyjazdem często obawiałam się popełniania błędów podczas mówienia. Zdarzało mi się zastanawiać nad każdym zdaniem i szukać idealnych słów. Podczas pobytu w EF szybko zauważyłam, że nikt nie oczekuje perfekcji. Najważniejsza była komunikacja i otwartość. Dzięki codziennym rozmowom z uczestnikami z różnych krajów zaczęłam mówić coraz swobodniej. Każdy dzień był okazją do praktyki – podczas zajęć, wspólnych posiłków, spacerów czy wycieczek. Z czasem zaczęłam zauważać, że myślę po angielsku znacznie częściej, a rozmowy przychodzą mi coraz bardziej naturalnie.
Zajęcia prowadzone przez nauczycieli były zupełnie inne niż te, które znałam ze szkoły. Duży nacisk kładziono na współpracę, dyskusje i praktyczne wykorzystanie języka. Dzięki temu nauka była ciekawa i angażująca. Szczególnie podobały mi się projekty grupowe, podczas których mogliśmy wymieniać się pomysłami i doświadczeniami. Każda osoba wnosiła coś wyjątkowego, a różnorodność kultur sprawiała, że nawet zwykłe rozmowy stawały się niezwykle interesujące.
Jednym z najcenniejszych aspektów wyjazdu były międzynarodowe przyjaźnie. Poznałam osoby, z którymi prawdopodobnie nigdy nie spotkałabym się w innych okolicznościach. Rozmowy o naszych krajach, zwyczajach, planach na przyszłość czy codziennym życiu pozwoliły mi spojrzeć na wiele spraw z zupełnie innej perspektywy. Mimo że pochodziliśmy z różnych części świata, szybko okazało się, że mamy wiele wspólnych zainteresowań i podobne marzenia. To niesamowite uczucie wiedzieć, że po zakończeniu kursu ma się znajomych i przyjaciół rozsianych po całym świecie.
Ogromnym przeżyciem było również samo odkrywanie Nowego Jorku. Wcześniej znałam to miasto głównie z filmów, seriali i zdjęć. Możliwość zobaczenia go na własne oczy była spełnieniem marzeń. Spacer po Times Square, widok panoramy Manhattanu, Central Park czy codzienne obserwowanie życia jednego z najbardziej znanych miast świata sprawiły, że każdy dzień przynosił nowe emocje. Szczególnie wyjątkowe było zwiedzanie miasta w towarzystwie nowych znajomych. Dzięki temu mogłam nie tylko poznawać Nowy Jork, ale także tworzyć wspomnienia z ludźmi z różnych krajów.
EF pomogło mi rozwinąć nie tylko umiejętności językowe, ale także cechy, które będą ważne przez całe życie. Nauczyłam się większej samodzielności i odpowiedzialności. Pobyt za granicą wymagał podejmowania własnych decyzji, organizowania czasu i radzenia sobie w nowych sytuacjach. Dzięki temu wróciłam do domu bardziej pewna siebie i gotowa na kolejne wyzwania.
Wyjazd nauczył mnie również otwartości. Spotkanie osób wychowanych w różnych kulturach pokazało mi, jak ważny jest szacunek, ciekawość świata i gotowość do poznawania innych punktów widzenia. Dzięki EF zrozumiałam, że różnice między ludźmi nie są przeszkodą, lecz ogromną wartością, która pozwala nam się rozwijać i lepiej rozumieć otaczający świat.
Patrząc z perspektywy czasu, mogę powiedzieć, że EF dało mi znacznie więcej niż możliwość nauki języka. Dało mi pewność siebie, nowe przyjaźnie, niezapomniane wspomnienia i odwagę do wychodzenia poza swoją strefę komfortu. Pokazało mi, że rozwój zaczyna się wtedy, gdy jesteśmy gotowi spróbować czegoś nowego i otworzyć się na świat.
Jestem bardzo wdzięczna za tę przygodę. Wspomnienia z Nowego Jorku, ludzie, których poznałam, oraz doświadczenia zdobyte podczas kursu pozostaną ze mną na zawsze. To był jeden z najważniejszych i najbardziej inspirujących momentów mojego życia. Z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że udział w programie EF był jedną z najlepszych decyzji, jakie kiedykolwiek podjęłam.