Dlaczego warto zostać pracownikiem Stavy?Zastanawiasz się nad złożeniem CV do Stavy, ale nie jesteś pewien, czy to wakat dla Ciebie? Bierzemy ten temat na warsztat, by pokazać Ci, że praca w Stavie, to świetne miejsce do rozwoju, budowania przyszłościowej ścieżki kariery, ale również kreowanie perspektywicznej branży.
Wiemy, że dzisiaj to nie „młody i dynamiczny zespół”, „rodzinna atmosfera” czy „owocowe czwartki” są tym, czego poszukuje się na rynku pracy. Mamy świadomość, że nic tak nie motywuje do działania, jak pewność, że jest się ważnym pracownikiem, który ma moc sprawczą, który jest doceniany i godnie wynagradzany za swoją pracę. Wiemy też, jak istotne są rozwój i uczucie pewności, że pracuje się w branży, której wartość rośnie.
Dlatego właśnie w Stavie oferujemy coś więcej niż świetnie zorganizowane zespoły składające się z młodych i niezwykle zaangażowanych pracowników czy benefity, które są rynkowym standardem. W Stavie nadajemy pracownikowi decyzyjność, sprawczość, możliwość rozwoju, budowanie kariery w niezwykle perspektywicznej branży i całe mnóstwo szans na spektakularne sukcesy.
Jesteś ważny
- Można mieć najlepsze pomysły, ogromne zasoby, innowacyjne narzędzia i technologię, ale samodzielnie nie ma szans na osiągnięcie takich efektów, jak we współpracy z zaangażowanym zespołem. Doskonale o tym wiemy i od początku istnienia Stavy z ogromną uwagą budujemy zgrany team, któremu przyświeca myśl, że razem możemy więcej. Dostrzeganie i docenianie człowieka w naszym biznesie jest bardzo ważne na każdym poziomie, nigdy o tym nie zapominamy – podkreśla Grzegorz Aksamit, wiceprezes Stavy.
W Stavie pracownicy są zatrudniani z ogromną świadomością i pewnością. Każde stanowisko jest dobrze przemyślane tak, by osoba je zajmująca, miała pełne zrozumienie zakresu swoich zadań i możliwości, które ono niesie. To bardzo istotne z perspektywy firmy, by pracownicy mieli poczucie sprawczości, rzeczywistą moc i możliwość podejmowania decyzji. Stava daje dużą swobodę działania w obrębie obranych kierunków rozwoju, co jest odczuwalne w każdym dziale przedsiębiorstwa.
- Każdy pracownik jest dla nas bardzo ważny i każde stanowisko ma dla nas ogromne znaczenie. Dbamy także o atmosferę i relacje w firmie, bo wiemy, że są one podstawą dobrego teamu i sprawiają, że każdego dnia po prostu przychodzi się do pracy z przyjemnością. Chcemy, by praca z nami w Stavie właśnie taka była – przyjemna, rozwojowa i efektywna – mówi Grzegorz.
Moc, którą mamy
Z pewnością w artykułowaniu argumentów wskazujących - dlaczego warto pracować w Stavie - nie może zabraknąć jednego z najważniejszych. To miejsce, w którym niezależnie od tego, gdzie zaczynasz: czy pracujesz jako kurier w jednym z oddziałów franczyzowych, czy zaczynasz pracę na stanowisku IT lub koordynatora procesów logistycznych lub w administracji w naszej siedzibie, to zawsze masz szansę dalszego rozwoju.
- Wiele osób, które są z nami od lat, zaczynało pracę od najniższych stanowisk. Ich rzetelna praca, rozwój i wysiłek, jaki włożyli w budowanie swoich kompetencji, zaprowadziły ich wyżej w strukturach Stavy. Dziś na stanowiskach managerskich, kierowniczych pracują osoby, które poznały pracę w naszej firmie z każdego poziomu, dzięki czemu doskonale rozumieją procesy, które prowadzimy i mają pełny obraz działania Stavy. Jesteśmy z tego bardzo dumni – podsumowuje Grzegorz Aksamit.
Przyszłość branży, którą kreujemy
Branża food delivery w ciągu ostatnich lat przeszła znaczącą transformację. Każdy z poziomu smartfona może kilkoma kliknięciami zamówić jedzenie pod same drzwi. Za tymi paroma kliknięciami stoi szereg rozbudowanych technologii, procesów i systemów, które w dużym zakresie dostarcza Stava.
- Restauratorzy dziś myślą przede wszystkim o rentowności, optymalizacji kosztów, efektywności. Trudno się dziwić – obserwując rachunki za prąd czy gaz oraz inflację utrzymującą się na wysokim poziomie. Jednak elementy te są ważne także ze względu na rozwój rynku restauracyjnego i coraz większą popularność dostaw jedzenia. Aby wesprzeć restauracje w ich dążeniach, konieczne jest wsparcie technologiczne. Automatyzacja, machine learning, integracja wielu odrębnych systemów pomoże lokalom i dostawcom w organizacji pracy tak, by podnieść efektywność, maksymalizować zyski i minimalizować straty. To bezwzględnie przyszłościowa gałąź rynku okołorestauracyjnego – tłumaczy Grzegorz.
Niewątpliwie trend jedzenia i zakupów z dostawą do domu będzie się pogłębiał. Obecnie szacuje się, że wartość rynku dostaw jest na poziomie ok. 8,8 mld zł, a w perspektywie najbliższych czterech lat – na koniec 2027 r. – może wynieść nawet 12,6 mld zł. Dane Stavy wskazują, że wartość rynku zamówień online może się nawet podwoić.
Stava, znana w Polsce jako firma działająca głównie jako franczyza, zajmuje się dostawą jedzenia i zakupów. Niemniej bardzo ważną częścią biznesu Stavy jest właśnie dostarczanie technologii oraz rozwiązań wspierających i organizujących dostawy. Dzięki narzędziom – software Stavy – restauracje optymalizują swoje koszty, bo lepiej i sprawniej są w stanie planować dostawy. Zwiększa się ilość obsługiwanych klientów, dostarczanych posiłków, a nawet usprawnia się system rozliczeń, co jest szczególnie pożądane w tej branży.
A tak wiele jeszcze przed nami
- W obszarze usprawniania procesu przyjmowania, organizacji, ale też realizacji dostaw wiele wciąż przed nami, choć naprawdę mnóstwo tzw. kamieni milowych już mamy za sobą. Ciągły rozwój technologii, mnogość obszarów do zagospodarowania czy wciąż pojawiające się wyzwania zapewniają nam jeszcze długą, długą, a wręcz niekończącą się perspektywę pracy. Food delivery to doskonała branża dla osób, które poszukują pracy z perspektywami – podsumowuje Grzegorz Aksamit, wiceprezes Stavy.
Stava jest firmą, która działa w dość wąskim sektorze rynku gastronomicznego, jakim jest food delivery. Rynek dostaw jedzenia wciąż jednak dynamicznie się kształtuje. To właśnie tutaj możesz rozwijać swoją karierę, budować unikatowe doświadczenie i realizować autorskie projekty, które będą miały rzeczywisty wpływ na rynek dostaw. Wiele udogodnień, usprawnień przed nami, a nowe wyzwania, przed którymi stoi rynek, tworzą kolejne płaszczyzny do zagospodarowania przez technologię. Czekamy na Ciebie.