NASK Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa

Warszawa

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 31 ocen.

NASK Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa
3 31 6 1

Opinie o NASK Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa

Maja

@Afanazy, to znaczy, że od razu dostałeś odpowiedź co do tego, czy masz szansę spróbować swoich sił w NASK? Naprawdę tak krótko trwała rozmowa? @wali, a czy można liczyć na jakiekolwiek premie finansowe lub pozapłacowe?

Afanazy

Startowałem do zespołu bezpieczeństwa, - rozwój, nowe zagadnienia itd. Wcześniej nie dużo miałem do czynienia z ITSEC, no ale myślę, poćwiczę neurony :) Rozmowa: Kierownik czytał moje CV na miejscu, to już dyrektor skłamał, że czytał. Sama rozmowa krótka: - robiłeś przy ITSEC? - Nie. - No to po co tu jesteś? - Rozwój, nowe zagadnienia, ciekawym ITSEC, analityczny umysł. - Ale musiałbyś się dużo nauczyć. - Chyba się nie rozumiemy, tak planowałem. - Nie, chyba podziękujemy za rozmowę. Fachowcy :(

wali

Zarobki marne, szkoleń twardych nie ma, mnóstwo papierologii, brak decyzyjności, parcie na wynik. Nie polecam.

Maja

@niemieszaj, domyślam się, że pracujesz w NASK. Jeśli mam rację to może mógłbyś odpowiedzieć na kilka pytań? Czy jesteś usatysfakcjonowany pracą w NASK? Czy wynagrodzenie proponowane przez pracodawcę jest adekwatne do wykonywanych przez Ciebie zadań? Wyraź proszę opinię o pracy w tym miejscu. Każda dodatkowa informacja będzie pomocna dla przyszłych pracowników.

naskowicz
@Maja 01.09.2018 23:11

do pracy w NASK dostają się tylko najlepsi specjaliści; oddział w Białymstoku to próba również dla samego NASK, czy warto ten oddział utrzymywać i kontynuować rekrutację w tym regionie, bo specjaliści piszą z całej Polski...

kandydat

Byłem na rozmowie rekrutacyjnej, niby spoko, ale.... oni maja dwa najważniejsze kryteria. Pierwsze to wiedza, drugie i chyba najbardziej decydujące to zarobki. Pytają się, jaką kwotę chcesz zarabiać na danym stanowisku, ja powiedziałem 7000zł netto, no i usłyszałem że oni muszą to skonsultować z kierownictwem itd. i oczywiście że się odezwą w przeciągu trzech dni itd. Oczywiście się nie odezwali :) Wydaje mi się że poszukują studentów-absolwentów, którzy nadadzą się i będą pracować za 3000 może 4000zł :). Ale jeżeli posiadasz już doświadczenie i chcesz normalnie zarabiać , daj sobie spokój z NASK bo zmarnujesz tylko czas.

insider
@kandydat 10.09.2017 20:37

nie jest to prawdą, można zarabiać nawet więcej niż wołałeś

szpas
@insider 16.01.2018 20:26

Zależy gdzie. Np. w takim dawnym Pionie Naukowym (tzn. w "naukowej" części dzisiejszego PBiR) bez doktoratu masz racje mocno zacementowane widełki, gdzie górny limit jest bliżej raczej 7k brutto niż netto ;) . A z doktoratem... No cóż, jak ktoś z PhD szuka pracy w NASK, to chyba już nic mu nie pomoże :) .

szpas
@szpas 19.02.2018 21:13

*masz raczej mocno :) Literówka się wkradła.

dsko
@kandydat 10.09.2017 20:37

Po jakim czasie od wysłania CV można się spodziewać odpowiedzi?

insider
@szpas 19.02.2018 21:13

widełki są stałe w całej firmie i podawane do wiadomości pracownika; nie ma podziału na naukową i nienaukową część

szpas
@insider 07.06.2018 22:05

No oczywiście, że są podawane i są tez przy okazji zupełnie różne dla różnych stanowisk - wg jakichś tam stopni zaszeregowania. W zespołach z dawnego PN bez PhD powyżej pewnego pułapu nie podskoczysz i już, bo nie dostaniesz stanowiska wyższego niż jakiś tam specjalista. Chętnie zacytowałbym teraz zahaczające o (usunięte przez administratora) słowa jednej z Bardzo Ważnych Osób w NASK, dotyczące właśnie wynagrodzeń w byłym PN, ale wtedy pewnie komentarz musiałby być usunięty :) .

niemieszaj
@szpas 05.07.2018 15:29

różne dla różnych stanowisk, ale takie same dla całej firmy dla stanowiska, np. programisty, niezależnie czy pion naukowy czy nienaukowy skoro miałeś niskie stanowisko, to zarabiałeś mniej

niemieszaj
@szpas 05.07.2018 15:29

Widocznie twój dział nie przynosił przychodów i/lub nie potrzebowali lepszych specjalistów do robienia danej pracy. Po co mieliby płacić więcej. Wszystko zależy od ciebie, będziesz się rozwijał to znajdziesz dobrze płatną pracę. Co to za sępienie o stanowiska czy kasę. Nie podoba się i nie chcą dać = nie jesteś za bardzo potrzebny światu.

True

Niestety muszę przyłączyć się do wielu poprzednich opinii. NASK nie ma zwyczaju dawać odpowiedzi po rozmowie kwalifikacyjnej pomimo,że były zapewnienia,że odpowiedź będzie. Kandydat się stara jak może żeby wypaść profesjonalnie,ale druga strona zapomina o profesjonalizmie i pewnych zasadach.Rozumiem,że nie każdy kandydat musi przypaść do gustu,ale wypadałoby choćby poinformować o odmowie.

Maja

@., czy możesz powiedzieć jak wyglądała ta rozmowa? O jakim zadaniu piszesz? Czy zdecydowałeś się na pracę w NASK? @szpas, jeśli masz wątpliwości co do tego, jakie komentarze są usuwane to zachęcam Cię do przeczytania jeszcze raz regulaminu forum: https://www.gowork.pl/regulamin Mógłbyś powiedzieć jak oceniasz atmosferę pracy i warunki zatrudnienia w NASK?

Nick Nick

NASK otworzył teraz oddział w Białymstoku, poszukiwali programistów do pracy i nadal będą poszukiwać z tego co wiem. Ktoś coś może powiedzieć o sytuacji w Białymstoku?

.
@Nick Nick 12.06.2018 13:02

Spoko rekrutacja, najlepsza jaka mialem jesli chodzi o rekrutacje Bialostockich oddzialow/firm. Na poczatku godzinna rozmowa techniczo-miekka, a potem zadanie do zrobienia na 6 godzin w domu w ustalonym terminie. Nie bylo zadnego pisania kodu na kartce, jak w wiekszosci firm.

Zainteresowany

Czy firma potrzebuje pracowników? Szkoda, że tak rzadko piszecie, liczyłem na info

insider
@Zainteresowany 12.02.2018 15:34

zatrudnia programistów non stop

Maja

@Rodzic Czy jesteś pracownikiem firmy NASK Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa? Może chciałbyś dostać w tej firmie pracę i szukasz o niej informacji? @dsko Może warto skontaktować się z firmą i dać o sobie znać. Kiedy liczba osób na dane stanowiska jest duża, pracodawca potrzebuje trochę więcej czasu na odpowiedź. Może tak było w tym przypadku? @^&* Czy możesz napisać dlaczego tak sądzisz? Czy byłeś uczestnikiem rozmowy kwalifikacyjnej? Twój wpis może wnieść wiele cennych informacji i pomóc przyszłym kandydatom.

Rodzic

21 marca a strona akademia.nask.pl jest nieaktywna. Dlaczego?

^&*

Najwyraźniej szukają tanich (współ)pracowników, a ja do takich się nie zaliczam, tak więc nie stać ich na moje usługi.

Liq

Odradzam NASK. Mam już pewne doświadczenie na rynku pracy w IT, ale tutaj praca była najbardziej rozczarowująca ze wszystkich dotychczasowych. Tak jak ktoś wspominał, na rozmowie obiecanki cacanki, ustna deklaracja zarobków a później trzeba walczyć, aby ktoś bezpodstawnie nie obciął ci premii. Zarobki niskie w stosunku do zakresu obowiązków, atmosfera raczej grobowa i średnio miła. Kierownictwo i dyrektorzy zachowują się jak panowie z lat PRLu, niemalże trzeba przed nimi na baczność stać. Wszyscy trzęsą portkami przed dyrektorami, nikt nie ma odwagi podważyć słowa jaśnie Pana dyrektora. Chaos w działaniu, absurdalne decyzje i wymagania. Ogólnie beznadzieja i druciarstwo.

NASK_to_były_pracodawca

NASK bardzo się zmienił w ostatnim czasie. Właściwie dla osób niezorientowanych wyjaśniam od listopada 2016 a praktycznie od stycznia 2017 została wydzielona i zaczęła działać w NASK komercyjna spółka - NASK SA. Zajmuje się ona częścią telekomunikacyjną w starej siedzibie przy Wąwozowej 18. Instytut pozostał w nowej siedzibie na Kolskiej 12. Bardzo dużo się zmieniło wraz z podziałem. Niestety nie powiem, że na lepsze. Zarobki są przeciętnie niskie - konkurencja płaci zdecydowanie lepiej. W NASK SA zrobiło się straszne parcie na wyniki - było tak sobie - zależy od działu i kierownika ( większość to chyba kobiety). Kiedyś ludzie byli bardzo życzliwi, teraz jak tam bywam od czasu do czasu to trudno powiedzieć. Na pewno wszystko musi być świętsze od papieża. Papierkologia na wszystko - zwłaszcza w HR. Reasumując - ja uważam, że kiedyś to była nie najgorsza instytucja jako pracodawca, ale sporo się zmieniło i jest teraz jak w typowej korporacji ale zarobki za tym nie poszły w górę. W instytucie jest mnóstwo przyjętych nowych pracowników. W naukowym tak jak ktoś pisze nie pogadasz o d...ie marynie ale to wynika z ich charakterów i IQ. Jak ktoś się dostanie to gwarantowana płaca na czas i przeciętnie przyzwoity social. Dobra Instytucja i firma na początek - chociaż szkolenia kuleją. Życzę Wam powodzenia. To tylko moja bardzo subiektywna opinia.

Serena

Również byłam na rozmowie rekrutacyjnej i tak samo obiecanki cacanki odośnie odezwu. Tak zapewniała Pani z komisji, że w ciągu dwóch tygodniu da znać TAK lub NIE . 3 tygodnie mineły zero odezwu. NIe wiem sama co o tym myśleć.

kajek

to faktycznie jak cos obiecuja to powinni sie odezwac po rozmowie nawet gdy decyzja jest negatywna

mózgowiec

"Największy minus tej pracy to współpraca z gronem mózgowców- nudziarzy, przekonanych o swojej wyższości z powodu posiadanej wiedzy i z którymi trudno jest pociągnąć rozmowę na typowe, codzienne tematy. " Jak ktoś potrafi rozmawiać tylko i wyłącznie o "codziennych" sprawach jak piłka nożna i "dupeczki", to lepiej niech idzie do consultingu razem z innymi absolwentami SGH :)

rozczarowany

Po raz pierwszy zdarzyło mi się że firma rekrutująca nie pofatygowała się aby zadzwonić w celu umówienia spotkania rekrutacyjnego. Byłem mocno rozczarowany takim zachowaniem i nie umówiłem się na rozmowe.

zxc

Brak informacji zwrotnej po rozmowie kwalifikacyjnej pomimo obietnic, że takowa będzie. Nieprofesjonalne zachowanie.

marek45

Nie zgadzam się z poprzednikiem. NASK oferuje duże możliwości rozwoju a przy tym nie ma ślepego parcia na wynik czy terminy jak w typowej korporacji. Jeśli już uda ci się przejść rekrutacje i naprawdę chcesz się uczyć, to może być praca na dłużej. Ostatnio sporo osób zwolniło się z NASK ale głównie są to osoby z 3-5 letnim doświadczeniem i dużą wiedzą. Być może są firmy, które trochę więcej płacą, ale na pewno pracownik NASK nie ma powodów do narzekania.

stabilnie

Jeśli szukasz dynamicznego rozwoju, to nie w tej firmie. Jest stabilnie (chętnie zatrudniają na pełną umowę), ale już zarobki czy możliwości rozwoju nie zachwycają. Spodziewałem się po tej firmie znacznie więcej niż w istocie mi zaoferowali.

mozg_rozwalony

Największy minus tej pracy to współpraca z gronem mózgowców- nudziarzy, przekonanych o swojej wyższości z powodu posiadanej wiedzy i z którymi trudno jest pociągnąć rozmowę na typowe, codzienne tematy. NASK to dość dziwny twór komercyjno-naukowy, o specyficznej atmosferze, do której nie każdy się przyzwyczai, stąd spora rotacja. Zarobki przeciętne.

Zadowolony

Byłem pracownikiem NASKu przez blisko 5 lat i powiem, że jeśli robi się swoje to jest na prawdę spokojna praca z wieloma profitami socjalnymi. Czytałem poprzednie opinie i nie zgodzę się ze stanowiskiem że pensje są obniżane. Nigdy w historii mojej pracy tak się nie zdarzyło, wręcz nawet przeciwnie. Raz zdarzyło się że podwyżka wynosiła 1/3 pensji, a to nie mało. W dziale handlowym, jak to w dziale handlowym jest ciśnienie na wynik, ale budując sobie dobry koszyk klientów można zrobić plan bez problemu. Wymaga to trochę wkładu pracy, ale to normalne, bo za siedzenie nie będą przecież płacić. Do tego ogromne zaplecze naukowe, które daje przewagę nad konkurencją. Wypłaty zawsze na czas i to czasami z dodatkowymi bonusami. Minusem jest niestety mało elastyczne zarządzanie i strasznie długi proces decyzyjny, bo w jednostce naukowej nikt nie chce wziąć odpowiedzialności za pewne decyzje. Pracodawca na 4+.

krt

naciagają ludzi na klauzule abuzywne drobnym druczkiem a później ciągają po sądach. W moim wypadku podali niewłaściwy adres do doręczeń, w związku z czym uzyskali automatyczny nakaz zapłąty, o którym nie wiedziałem. Kisili go u siebie po cichu 4 lata, żeby teraz doręczyć już pod właściwy adres. Żenujące [usunięte przez admina słowo niecenzuralne]

Prawie pracownik

Ostrzegam osoby, które zamierzają zmienić dotychczasową pracę na NASK. Uważajcie, ponieważ złożona wam wiążąca, ustna propozycja zatrudnienia, może się okazać „nieaktualna” w ciągu kilku dni oczekiwania na umowę z NASK’u. Dlatego radzę wam dobrze rozważyć zwolnienie się z innej firmy w celu zatrudnienia w NASK i koniecznie, zanim złożycie wypowiedzenie, żądajcie od NASK umowy wstępnej. Mi się zdarzyła taka negatywna przygoda z kierownikiem rejonu Śląsk i Dolny Śląsk.

zadowolony

A dla mnie NASK to od pewnego czasu najlepszy pracodawca (jestem tu 5 lat). Stabilny finansowo, posiadający wiele pro-pracowniczych programów. Czasami projekty bywają wymagające, ale jak się komuś nie chce pracować to i w innych firmach/organizacjach nie zagrzeje miejsca. Dla tych co chcą się czegoś nauczyć i tych, którzy chcą się podzielić posiadaną już wiedzą w pracy nad nowatorskimi rozwiązaniami szczerze polecam. Na naszych stronach stale publikujemy ogłoszenia o wolnych stanowiskach - bo stale się rozwijamy. I jeszcze jedno, brak wizji, cynizm czy inne wymienione wcześniej pejoratywne cechy wynikają najwyraźniej z niezrozumienia charakteru instytutu. NASK (instytut badawczy) znacząco różni się od firm komercyjnych. Nie należy spodziewać się jednego dyktatora ze spójną wizją i grupy biczowanych chłopów (na kształt folwarku). Tu panuje duża samodzielność, przyzwolenie na własne inicjatywy i przede wszystkim koleżeństwo, ale w tym dobrym tego słowa znaczeniu. Więc jeśli ktoś nie ma choć odrobiny własnej inicjatywy to rzeczywiście może mieć problem bo na dłuższą metę nikt mu nie będzie codziennie tłumaczył co ma robić ;)

eddd

Fatalnie wygląda. Rżną klientów tak, że nie wytrzymałem. A szef na to, że jak taki uczciwy jestem, to żebym spadał. No to spadłem. Omijajcie NASK.

anonim

Na pierwszy rzut oka widać, ze to jakaś ściema ta wypowiedź (płatna?). Odradzam NASK z całego serca - brak wizji co ma robić ten komercyjno-naukowy twór i cynizm dyrekcji - synekury, pogardliwe i zle traktowanie pracowników, obniżanie wynagrodzeń, zła atmosfera.

Zostaw opinię o NASK Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa - Warszawa

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie NASK Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa