Marcin16.02.2021 09:43
Hej!
Na samym wstępie chciałbym pozdrowić dział HR, który szerzy tutaj niezłą propagandę - tak trzymać!
Chciałbym też uprzedzić, że negatywne opinie są tutaj usuwane, cenzurowane. Pracownicy dodający negatywne opinie nie są to ludzie, którym nie wyszło… Są to ludzie, którzy odmówili pracy W TAKICH WARUNKACH, NA TAKICH WARUNKACH. Zazwyczaj są to ludzie po studiach technicznych, którzy szukają dla siebie stałego miejsca pracy.
Dodatkowo idąc na rozmowę kwalifikacyjną x czasu temu, opinie na stronie GOWORK osiągały niecałe 2/5, po niecałym roku magicznie sięgnęły poziomu 5/5, a następnie 4/5. MAGIA DZIAŁU HR?
Konkrety:
1. Zarobki – najniższe, chyba że jesteś na stanowisku x lat i opłacają Cię dobrze, żeby uczestniczyć w całej szopce. Dodatkowo o każdą złotówkę musisz toczyć walkę niczym z US. Bardzo często operują kwotami netto, aby móc w tą kwotę wliczyć w podstawę WSZYSTKIE ulgi podatkowe, które Wam się należą, żeby zapłacić sumarycznie mniej.
2. Premie – w świetle urzędu skarbowego nie istnieją?
4. Pracownicy - najwspanialsi ludzie na świecie, zwłaszcza nowo przyjęte osoby, za najniższą krajową, chcące zdobyć doświadczenie na rynku pracy. To jest dusza tej firmy, jedyny pozytywny aspekt.
5. Kadra zarządzająca firmą – wykorzystują nieznajomość prawa pracy przez potencjalnego pracownika. Najlepszym pracownikiem jest student/absolwent politechniki zatrudniony za 2800 brutto (najniższa krajowa).
6. Nadgodziny? Firma nie radzi sobie z przewidywaniem rynku pod względem produktowym jak i pracowniczym więc pracy jest dużo, nadgodzin MULTUM. (usunięte przez administratora)
7. Rozwój? Nie tutaj, tam już każdy jest na swoim miejscu, nawet jak posiada kompetencje pantofelka. Zwłaszcza pantofelka, bo nie zadaje niewygodnych pytań, nie domaga się swojego, najlepiej czyta w myślach przełożonego. Dodatkowo stanowiska pracy są nieadekwatne do obowiązków, również pod względem płacowym.
8. Biuro Horsta - grzyb, odpadające tynki, toaleta wyglądem przypomina publiczną. Korytarz? Hmm ciężko nazwać, ponieważ znajduje się tam jedynie goła cegła. Wieczne przeciągi, wilgoć. Remont? Możliwe, że był w czasach PRL. (usunięte przez administratora)
Podczas mrozów, temperatura to ok 15 stopni w przestrzeni biurowej.
Klimatyzacja? Nikt nie słyszał o serwisowaniu klimatyzacji, więc lepiej nie włączać. Ogólny remont? Od przyjęcia każdy pracownik słyszy o remoncie, ale tak podobno mówią od x lat.
9. Szefostwo. Myślę, że w pewnym momencie przestali widzieć, że jest coś więcej niż oni sami.
10. Chcesz zatrudnić się przed sezonem? Nie polecam – stawka max 3500 brutto + (usunięte przez administratora)Myślisz, że przedłużą Ci umowę? Wiele osób wcześniej też tak myślało.
11. Praca na produkcji (usunięte przez administratora)Ciągły stres, brak odpowiedniej ilości pracowników. Ilość a nie jakość. Bojkowska zasługuje na miano CYWILIZOWANEJ. No i nowa hala w Zabrzu.
12. W firmie panuje wszechobecna spychologia, takiej nie widziałem w żadnej innej polskiej firmie, jak i w korporacji.
To są pierwsze negatywne aspekty, które przyszły mi na myśl. Dopóki kadra zarządzająca nie zobaczy problemu w jakim tkwi firma będzie balansowała na poziomie niszowym, niewartym polecenia nawet największemu wrogowi.
Chcesz przyjść tutaj? Przysłuchaj się rozmowie kwalifikacyjnej. Rekrutować Cię będzie miła osoba, obiecać Ci będą gruszki na wierzbie. Jednak 70% pracowników nie pracuje tam dłużej niż rok. Ta tendencja utrzymuje się od kilku lat. Rotacja jest tam tak duża, że większość ludzi się nie zna ????.
Dodatkowo warto wspomnieć, że rekrutacja trwa długo, bo ludzie nie chcą pracować w takich warunkach za śmieszne pieniądze.
Może firma DROMA kiedyś zrozumie, że za ciągłą rotacje odpowiedzialni są oni sami, a nie pracownicy, którzy chcą stabilizacji, a nie ciągłych nerwów, niestabilności, problemów, pracy w TAKICH warunkach. Praca nie jest ciężka, jest schematyczna i prosta, ale ZAROBKI nieadekwatne do odpowiedzialności. Pani na ladzie w sklepie osiedlowym ma więcej niż 3/4 pracowników… PO STUDIACH, bo takich tylko chcecie ????. Niby pieniądze to nie wszystko, ale utrzymać się samemu, za takie pieniądze jest niemal niemożliwe.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich, którzy mają odwagę odejść i nie uczestniczyć dalej w tej szopce nazywanej firmą.
PS. Powyższa opinia to nie żal, bo odszedłem z uśmiechem na twarzy :).