DFME „Damel” S.A.

Dąbrowa Górnicza

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 68 ocen.

DFME „Damel” S.A.
2 68 6 1

Opinie o DFME „Damel” S.A.

Mlody

Mam mieszane uczucia. Pracujac w tej firmie jeszcze 3 lata temu zarabiałem 1 800 netto. Dziś moje wynagrodzenie zasadnicze z medicover i multisport to 6 200 netto bez premii. Albo na tamten czas byłem takim marnym pracownikiem, albo nie potrafili dostrzec potencjału.

123pytanie
@Mlody 12.06.2018 08:01

6 200? na jakim wydziale takie zarobki? chyba pracując po 12h + wszystkie weekendy

kiedyś P2
@123pytanie 29.07.2018 17:29

1800 miałem 4 lata temu kiedy sie zwolnilem. Wracam tu, bo jakis mam sentymen do tej firmy. Ogólnie atmosfera ok, nie wspominajac o donoszeniu paru mlodych. Pracujac dzis dla klientów z branży automotive, general industry czy aerospace widzę jak ten zaklad jest opozniony. Nie ma odpowiedniej kontroli procesu, sruby wkrecaja kluczami pneumatycznymi ktory dokladnosc to 15-20% momentu finalnego dla produktu, który ma połączenia krytyczne. Świat idzie w stronę industry 4.0

Iza
@kiedyś P2 04.11.2018 21:45

Pisząc o "wracaniu" masz na myśli swój powrót jako pracownika do pracy w DFME „Damel”, czy po prostu wypowiadanie się na forum? Wydaje mi się, że masz tu na myśli po prostu zaglądanie do wątku o tym pracodawcy. Piszesz, że zwolniłeś się z firmy 4 lata temu - może teraz zaszły w niej jakieś istotne zmiany w stronę rozwoju?

siwy 44
@Iza 17.11.2018 22:18

zaszły istotne zmiany w podwyższeniu zarobków dla kierownictwa i zarządu

Iza
@siwy 44 18.11.2018 09:06

A dla reszty pracowników firmy DFME „Damel”? Czy coś się zmieniło w tym temacie? Skoro piszesz o częściowych podwyżkach, to widzę, że pracujesz obecnie w tej firmie. Co jeszcze mógłbyś powiedzieć o zatrudnieniu w tym miejscu? Polecałbyś aplikować?

siwy 44
@Iza 25.11.2018 17:57

dla reszty pracowników figa bez maku

Żenada

Żenada

Ryszard O.

W klubie Tęcza prezes Ryszard Ochucki miał magnetofon w szafie a Damek ma to forum. Różnica jest taka że tam wszyscy słodzili prezesowi a tu wylewają żale i tej zasady się trzymajmy. A czy to prezes czyta to wątpię.

Spawacz

(usunięte przez administratora) dostałem smsa z banku. 2400zl za miesiąc dupienia w tym (usunięte przez administratora) Byle do końca roku i szukam nowej pracy. A kierownictwo na niech wie że od straszenia są ???? duchy a kierownikiem się tylko bywa

siwy 44
@Spawacz 09.10.2018 19:07

taka rzeczywistosc w firmie damel

Hi
@Spawacz 09.10.2018 19:07

A co ty tam robisz (dupisz)teraz na spawalni, że się tak buntujesz? Ile macie tej roboty na tyle chłopa. Wszystko robią za was kooperanci. Ocknij się chopie.

Spawacz
@Hi 10.10.2018 00:21

Wystarczy że naprawiam te (usunięte przez administratora) co fachowcom na maszynach się przejechało za nisko. A ty Hi wyjdź i powiec to pracownikom w twarz a nie zastawiaj się tym Hi.

Hi
@Spawacz 10.10.2018 11:04

Tak właśnie spawacie, że nic z tego nie wychodzi. Stań przy centrum i pokaż jak się robi to cię docenią. My zrobiliśmy zastój na dwa weekendy i kasa się znalazła, a wy ile już stoicie? Jacy fachowcy taka kasa i docenianie.

Prawieemeryt

Spotkamy się w magazynie to ci powiem downie

Sebo
@Prawieemeryt 10.10.2018 22:58

A co ty pedał jesteś że po magazynach chcesz się spotykać?

anonymous
@Sebo 11.10.2018 08:42

Nie obrażaj innych, chyba że matka z ojcem cię tak wychowali. Wiem że wypisujesz tu bzdury na temat damelu a zwłaszcza uzwajalni i jeszcze starasz mącić na innych wydziałach. Zajmij się swoją robotą i nie siej zamętu

Krzysztofeles

Właśnie idę na emeryturę po 36 latach pracy w Damelu jako konstruktor- mechanik. Dla mnie były to lata udane, w dobrej atmosferze i przyjacielskich stosunkach. Praca na nowoczesnym oprogramowaniu, ciekawa i dająca pole dla pomysłowości i umiejętności. Zawsze miałem dobrych i bardzo dobrych przełożonych i kolegów. Być może problemy pracowników bezpośrednio produkcyjnych nie są mi w pełni znane, ale ja przez ten cały czas spotykałem się z życzliwością, wyrozumiałością i pomocą ze strony kierownictwa i innych pracowników. Ze zdaniem szeregowych pracowników liczyłem się zawsze i zawsze ich opinia ważyła na mojej pracy. A co do Damelu to (tak jak wcześniej napisał "EMERYT" w marcu 2017) to jest najważniejsze, że kiedy zakłady wokół masowo likwidowano Damel trwał i jest nadal i się rozwija. Dziękuję za to, że kiedy dokoła ludzie drżeli o pracę - myśmy ją mieli. Były czasy lepsze i gorsze, ale kierownictwo Zakładu potrafiło przeprowadzić nas przez zakręty i pułapki tzw. gospodarki wolnorynkowej. Damel JEST i to jest najważniejsze. A że zarobki mogłyby być lepsze? Każdy ma mało i chciałby mieć lepiej. Zakład się ciągle unowocześnia i myślę, że oferuje ciekawą pracę dla odpowiednich fachowców. Nie żałuję lat spędzonych w Damelu, a wręcz przeciwnie – dziękuję za nie. Dziękuję moim współpracownikom i kolegom za znoszenie mnie i mojego charakteru. Co do młodych i starszych adeptów sztuki inżynierskiej to zachęcam – pytajcie, może znajdziecie właśnie w Damelu swoje miejsce. Będzie to dobra, pożyteczna szkoła.

anonymous
@Krzysztofeles 30.08.2018 13:06

Jak wyglądają zarobki na stanowisku konstruktora i na ile jako nowy pracownik mógłbym liczyć?

Ktos
@Krzysztofeles 30.08.2018 13:06

Pewnie byles pociotkiem

Pan ktoś

Na p3 wyjazdy na kopalnie remonty. brudna robota. A tak ogolnie to sterta złomu tam leży. I cholera wie co sie tam robi. Wyremontowali halę chyba po to żeby gołębie tam sraly.Odnośnie pracy wymagają mało płacą.

Bolek

Czy może ktoś opowiedzieć o wydziale P3 i co tam się robi?

Niedoszły

Dużo pytań o zarobkach, a odpowiedzi brak. Nic dziwnego skoro wynagrodzenie jest marne. Pracowników ubywa, coraz więcej ludzi odchodzi na emeryturę, a zakład ma problemy ze znalezieniem nowych, bo po prostu za mało płacą. Na rozmowie o pracę na stanowisku konstruktora - nawet doświadczonym osobom - proponują 3000-3400 brutto + premia uznaniowa, której wielkość zależy od widzimisię kierownictwa. Kierownictwo lubi ją ucinać z błahych powodów. Wymagają dużo, a mało dają w zamian. Zasłaniają się tym, że to nie porządku aby nowy pracownik miał płace na poziomie osób już zatrudnionych (pracownicy z wieloletnim stażem pracy ledwo wyciągają 3000 netto). Nic dziwnego że nie mogą znaleźć nikogo na to stanowisko od kilku miesięcy. Jeżeli chodzi o pracę na produkcji nowi dostają 13,5-14,5 zł brutto/h + premia, tokarzom z doświadczeniem dają 16 zł brutto. Oczywiście premia na początku mała, bo jesteś na okresie próbnym. Premia z czasem wzrasta. W jakim tempie? Zależy gdzie robisz. Najwolniej chyba na uzwajalni P2, tak jak pisali niżej - elitarne grupy, ulubieńcy majstra.

siwy 44
@Niedoszły 20.09.2018 11:58

firmasie ocknie jak nie bedzie mial kto robic

siwy 44
@Niedoszły 20.09.2018 11:58

panieprezesie gdzie ta swietlana przyszlosc a zarobki marne wstyd....

cybant z gołonoga

To co się dzieje teraz w firmie przerasta nawet bardzo dobrą farsę, wszystkie kabarety mają się do tej sytuacji, jak imieniny z rodziną u starej cioci do odlotowego melanżu z pięknymi, napalonymi i odurzonymi 18-letnimi dziewczynkami . Pracowników z długim stażem, znających się na pracy ma się za nic. Aby dostać stawkę trzeba "strajkować", czyli nie przychodzić do pracy w dni w które należy się wolne. A i tak dostają nieliczni. Bywa tak, że chcąc przyjąć nowego pracownika daje mu się stawkę zbliżoną do stawki pracownika z 30, 40-letnim stażem i doświadczeniem. Oczywiście są to lata zaniedbań w polityce płacowej, które kiedyś musiały wyjść na światło dzienne. Widać to już nawet po szanownej dyrekcji, która nie raczy się pokazywać na produkcji (bo a nuż ktoś będzie chciał zapytać, jak są przydzielane stawki i dlaczego daje się młodemu (który i tak już odchodzi) 5, 6 zł do godziny aby go zatrzymać "bo dzięki niemu zakład dalej będzie istniał"). ISTNA PARANOJA. Słyszałem, że są plany na zatrudnianiu pracowników tymczasowych. Co oni będą robić, malować tarcze, szczepiać blachy, wywozić wióry? Na koniec chcę dodać, że śmiać mi się chce z tego i mimo, że mam 27zł/h brutto dalej będę cudował, przepraszam pracował aby mieć więcej.

Bard

Witam Mam rozmowę omówioną o prace na wiertacza ale nic nie wiem jeśli chodzi o stawki system pracy itp.Czy może ktoś przybliżyć jak to wygląda?

Ewelina

Podpowiedzcie czy firma prowadzi jakieś rekrutacje? Warto starać się o pracę?

Tobiasz

Chciałem się dowiedzieć jaki jest fundusz socjalny,czy jest opieka medyczna medicover,alianz itp,itd,a także ile wynoszą wczasy pod gruszą,czy są obiady za złotówkę.Odpowiedzi pracowników mile widziane

Robol
@Tobiasz 27.07.2018 09:09

Pakiet socjalne—300zł wczasy pod gruszą,2 razy bony na święta po 300zł ,opieki medycznej brak i karty multisport także brak,a obiad jak sobię zrobisz w domu

umcyk
@Tobiasz 27.07.2018 09:09

+barbórka, zyski, darmowe wycieczki

siwy 44
@umcyk 01.08.2018 08:55

jakie zyski jaka barborka

damelowiec
@Tobiasz 27.07.2018 09:09

tak masz stołówkę ze szczurami na hali. a wczasy 350 dostaniesz opieka medyczna zapomnij badania okresowe na hucie kat. chyba.. na których nic ci nie wyjdzie. firma ogólnie nie jest zła tylko co niektórzy ludzie ja niszczą nie doceniając pracowników... wykorzystując na Maxa myślą tylko o swojej kieszeni. i jak przetrwać kolejny miesiąc

Tokarz z zasu

Cieszę się że mamul wrócił chociaż traktuje mnie jak śmiecia ale dostaje większe premię od innych. Jak wiciu odejdzie to ja będę rządził na hali

siwy 44
@Tokarz z zasu 03.07.2018 20:50

ale bzdety piszesz

Witek

Generalnie jak ktoś zaczyna pracę to od najniższej . Pokaż człowieku co potrafisz a dostaniesz więcej!

siwy 44
@Witek 24.07.2018 21:06

bzdury

Kandydat

Podpowiedzcie czy firma prowadzi rekrutacje?

Robol
@Kandydat 12.07.2018 17:27

Prowadzi za 14.5 zł brutto na godzinę

uuuuuutas
@Robol 24.07.2018 11:17

14,5 brutto + premia

Iza

Może trzeba pokazać co się potrafi i jak się angażuje do pracy!!!

siwy 44
@Iza 15.06.2018 19:32

pokazuje co potrafie i nic z tego wynika

Oceniacz

Może ktoś słabo pracuje i stąd marne zarobki?

siwy 44
@Oceniacz 25.06.2018 11:40

ta firma ma tendencje niskich plac,mozna narobic sie po lokcie i tez malo sie zarobi.

siwy 44
@Oceniacz 25.06.2018 11:40

bzdury

Ulka

Może trzeba spojrzeć na siebie w lustro i nie obrażać innych!!

Matrix
@Ulka 01.06.2018 19:24

Ja nie obrażam ludzi którzy tam pracują ja im współczuję ten zakład to może i fajna sprawa ktoś skończy szkole idzie się podszkolić i jedzie do Niemiec zarabiać pieniądze ale nie ze im ktoś tam konkretny pójdzie w tych czasach 2000 netto to w biedrze na kasie maja a taki gość ci wyskakuje 1680 w tym kraju nigdy nie będzie dobrze jak takie firmy będą zakład (usunięte przez administratora) pracy chronionej...

siwy 44
@Matrix 03.06.2018 07:59

zarobki marne wstyd panie prezesie

Matrix

Byłem na rozmowie mamy 2018 rok operator cnc a gość do mnie wyskakuje 14zl brutto tam pracują chorzy psychicznie ludzie to zakład ale dla schizofrenikow nie produkcja

siwy 44
@Matrix 30.05.2018 11:58

49lat pracy w tym 34 lata w damelu 19 zl brutto na godzine smieszna stawka.

Matrix
@siwy 44 31.05.2018 09:13

Współczuję naprawdę bo z zewnątrz wygląda to nawet ok ten zakład.... Dostałem tel na rozmowę a że blisko to się nawet ucieszyłem bo wcześniej miałem rozmowę w firmie w Katowicach branża produkcij części kolejowych zaproponowali mi 4000 brutto na pierwsze 3 mce potem 4200 ale ze z damel zadzwonili i o wiele bliżej to dzwonie do Katowic że rezygnuję a tu (usunięte przez administratora) stawka taka że Ukraińcy by za to nie robili jak (usunięte przez administratora) uczeń na wakacje do pizzeri zabił mnie jak mi powiedział tą stawkę do dziś jestem w szoku ten gość się zatrzymał w 1998 roku chyba w całej Polsce tak (usunięte przez administratora) nie płacą jak w damel dg...

Iza

@Młodzian.. W każdym zakładzie pracy są pracownicy z większym i mniejszym stażem. Jeżeli pracownicy lubią i dogadują się między sobą, to powinno wpływać pozytywnie na atmosferę pracy? Czy dobrze wnioskuję? Może warto się starać, żeby trafić do tej grupy bardziej doświadczonych pracowników, jak uważasz?

Iza

@Robol Czy jesteś pracownikiem firmy DFME „Damel” i możesz z pełnym przekonaniem powiedzieć, że jesteś zadowolony z pracy w tej firmie? Czy zgadzasz się z opiniami innych pracowników w tym wątku? @Młodzian.. @Zbyszek Czy możecie napisać na czym polegają opisane przez Was "Grupy Elitarne". Czy pracownicy należący do tej grupy mogą liczyć na większe wynagrodzenie lub lepsze warunki pracy? @Niezadowolony Pomysły dotyczące podniesienia limitu nadgodzin najlepiej zgłaszać bezpośrednio przełożonemu lub szefowi firmy. Pracodawca może Twojego postulatu na forum nie zauważyć. Czy planujesz powiedzieć o tym pracodawcy?

Młodzian..
@Iza 31.03.2018 11:17

,,Grupy Elitarne'' czyli osoby które najbardziej LUBIĄ się z MAJSTRAMI ,lub innymi wyżej postawionymi.Wykonują dla nich różne zadania niekoniecznie związane z wykonywaną pracą,są na każde zawołanie,najczęściej są to osoby które pracują najmniej i najlżej.Każdy wydział posiada takich..różni je tylko ilość ,,MILUSIŃSKICH'' rozejrzyj się poznasz ich od razu.Oczywiście to oni dostają najczęściej podwyżki,wyższe premie,nadgodziny,lżejsze roboty i mniejszą ich ilość.Reszta musi dymać.POZDRO.

Pal

Stabilna finansowo firma dająca ambitnym pracownikom duże pole do rozwoju. Wynagrodzenie bardzo dobre w porównaniu do inych zakladów z branży. Atmosfera przyjacielska, ludzie są sobie pomocni.

Prawda moze bolec
@Pal 07.01.2017 17:11

,Pal' nie wiem co pijesz ale pil po pol... damel to jedna wielka zenada !!!!! Z biura wyrzucic ludzi, bo multum siedzi i nic nie robi, fizycznych wynagrodzic, ktorzy jeb** nadgodziny a zabrac sie za tych co pija wodke w robocie w szatni bo to juz przestalo byc smieszne kilka lat temu... Prosilabym o komentarze zgodne z prawda a nie od szefow badz prezesow, tylko od zwyklych pracownikow opinie !!

Pracownik
@Pal 07.01.2017 17:11

Dobry żart

Pracownik
@Pal 07.01.2017 17:11

Dobry żart panie kierowniku

Robol
@Pal 07.01.2017 17:11

Większej głupoty nie słyszałem.

Jaruś

Co nowego słychać w firmie?

NIEZADOWOLONY

Wracając do mojego wpisu ,na który nie było żadnej reakcji,choć wiem że zagadnienie dotyczy wiele osób.Godzinami nadliczbowymi w wymiarze XXL zainteresowanych jest wiele osób,chociaż wielu się z tym kryje .Trzeba zgłosić wniosek o podniesienie liczby godzin,biorąc pod uwagę że jeden tydzień można by pracować od:poniedziałku do piątku np.po 16-ście godzin,a weekend po 12-ście,a w drugim trochę spokojniej i pracować pon-pt. po 12-ście godzin a weekend normalnie 8godz.to limit wyczerpie się bardzo szybko.Nie można do tego dopuścić i dlatego trzeba zgłosić wniosek,chętni do wniosku proszeni o kontakt na maila.....PODAJĘ ADRES PRAWDZIWY_PAJAC@WP.PL. proszę o kontakt..PRAWDZIWYCH........

qwerty
@NIEZADOWOLONY 14.02.2018 21:28

Dee..biiii..lll to jest moja reakcja na twoje wpisy

Niezadowolony
@qwerty 23.02.2018 00:43

Rozwiń wypowiedź ..geniuszu.

Zbyszek

Dzieję się źle w zakładzie szczególnie na uzwajalni na P2 ,majster rozmontował uzwajalnię na części pierwsze nie ma kto robić jest chamski w stosunku do swoich pracowników.Myślę że nie długo będzie trzeba zamknąć ten bajzel,bo za 15zł nikt nie przyjdzie napier.alać 2 kg młotem po cewach.Ludzie młodzi zastanówcie się 10 razy przed podjęciem pracy.Tutaj mozecie się dorobić 1kg szkła na płucach,ciesni nadgarstka ,chorego kręgosłupa i choroby psychicznej przez karbowego majstra ,który już powinien mieć sprawy o mobinng.Panie prezes zejdź Pan na ziemię

To wszystko razi..
@Zbyszek 23.02.2018 19:11

Zgadzam się z Tobą w pełni,ale weź pod uwagę to że paru przyd....ów jest zadowolonych ,dostają stawki,najlepsze prace,nadgodziny czy potrzebne czy nie i to oni mają za zadanie trzymać resztę ludzi w ramach wdzięczności,ogólnie bagienko.

Zbyszek
@To wszystko razi.. 23.02.2018 20:27

Tak majster stworzył elitarną grupę ludzi,a reszta to barachło.Profile rzadzą ludzie uśmiechnięci zadowoleni godzin mnóstwo,a inni druciaże młot i na przód i na godziny nie patrz masz się zesrać,ale zrobić najlepiej na 200 procent

Młodzian..
@Zbyszek 23.02.2018 21:25

Nie wiem dokładnie o kogo chodzi,ale na każdym wydziale utworzone są "GRUPY ELITARNE"dla wygody tworzącego a kto do nich należy to wiadomo.Jeśli chodzi o mobing to trzeba zgłosić,a poza tym jednostki prymitywne powinny pozostać przy łupaniu kamienia jak kiedyś,ale jak zawsze poszło coś nie tak.Nie dajcie się musi się kiedyś coś ruszyć.

Niezadowolony

Witam wszystkich pracujących w nadliczbówkach.Chciałbym zgłosić wniosek na forum o podniesienie limitu godzin nadliczbowych,bowiem ich ilość jest zdecydowanie zbyt mała.Pracując ok.110-130godzin miesięcznie limit zostanie przekroczony już w miesiącu Maj,a co z pozostałą częścią roku.Są ludzie którzy nie mogą,bądź nie chcą pracować w nadliczbówkach,można by wtedy ich limity przerzucić na tych którzy o tym marzą.Obecne limity są zdecydowanie za małe ,powinny wynosić ok.1200-1400godzin w roku,co i tak nie jest limitem wygórowanym,a przecież jest nas parę osób którzy bardzo by byli wdzięczni za jego podniesienie.Pozdrawiam i proszę o opinie na ten ,ogromnie ważny temat.

Witold

Czy DFME „Damel” ma jakieś potrzeby kadrowe? Wiem, że firma jest dobrym miejscem do pracy, nie mogę jednak znaleźć nowych ofert. Może ktoś wie gdzie szukać?

Operator śrutownicy
@Witold 16.11.2017 19:01

Na śrutownicy. Praca ciężka w warunkach szkodliwych: hałas, wibracje, zapylenie itd. Roboty w 3 D, a przydałaby się pomoc. Zapraszam.

......

Szybko zwolnić się, młoda kadra jest już zaszczepiona przez starą, odchodzącą, nic się nie zmieni. Dalej pozostaną układy, układziki.

Mr.RABBIT

Nikt nie odpowiedział na mojego wcześniejszego posta,może dlatego że nie nadmieniłem że powiadam wykształcenie wyższe,pozdrawiam..

Mr.Rabbit

Pracownik pracujący w Damelu,parę ładnych lat na wydziale produkcyjnym mający stawkę niższą niż 20pln na godzinę ,wiedząc że otaczający go pracownicy w większości po zwykłej ZAWODÓWIE,mający lekką nie skomplikowaną pracę,w niektórych przypadkach nawet siedzącą posiadają ,wyższe stawki.CO MA ZROBIĆ?????

Zostaw opinię o DFME „Damel” S.A. - Dąbrowa Górnicza

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie DFME „Damel” S.A.