Ricoh Polska Sp. z o.o

Warszawa

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 20 ocen.

Opinie o Ricoh Polska Sp. z o.o

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Ricoh Polska Sp. z o.o

handlowiec

Dzień dobry, Pracuje w ricoh polska od kilku miesiecy z rekruatacji "super bohaterów". Fajnie, że dają samochod słuzbowy, jednak nie jest on na takim poziomie jaki posiadają regularni pracownicy ricoh. warunki finansowe nieciekawe jednak trzeba pamiętac, ze zatrudniają jako "super bohatera" kazdego. Rynek trudny z powodu dużej konkurencji,a niestety ricoh do tanich nie nalezy a konkurencja oferuje sprzet o identycznych parametrach sporo taniej. Na plus moge powiedzieć, ze szefowa i zarazem osoba szkoląca jest na poziomie i potrafi przekazac wiedze. rozmawialem tez z pracownikami o dluzszym stazu pracy i tak naprawdę, klimat zależy od dzialu, najgorzej maja ludzie na sluchawkach, wsparciu, itp. A handlowiec ma duzo stresu, jednak jest tez pewien luz.

marccin
@handlowiec 11.10.2017 00:55
Dzień dobry, Pracuje w ricoh polska od kilku miesiecy z rekruatacji "super bohaterów". Fajnie, że dają samochod s...

a dlaczego telemarketing, wsparcie ma tak kiepsko? to ile spotkań muszą umówić w miesiącu ?? 20 ? 30 ? 40? Ja pracowałem w toshibie i tam trzeba było umówić 40 spotkań w miesiącu dla handlowców.

Marcin
@handlowiec 11.10.2017 00:55
Dzień dobry, Pracuje w ricoh polska od kilku miesiecy z rekruatacji "super bohaterów". Fajnie, że dają samochod s...

Nie narzekaj na ceny "super bohaterze". Nie jest wcale źle, u niektórych ceny kopiarek wyższe niemal o 100% i jakoś się sprzedają- patrz Toshiba,Xerox. Dobry handlowiec oferuje teraz rozwiązania kompleksowe i jeśli wie jak to robić, to cena kopiarki nie jest aż tak istotna. Pracowałem w branży u wielu producentów i Ricoha wspominam najlepiej.

ktoś

A co jest nie merytorycznego w wypowiedziach poprzedników? O to co sądze o Ricoh Polska: - długoletni pracownicy zaczynają ochodzić a ci co nie odchodzą mówią, że jeśli się trafi inna robota, to uciekną od razu, - niska płaca, - brak podwyżek, - dyspozycyjność na urlopie, - z jednej strony korporacja, z drugiej czujesz się jakbyś pracował w kiepskiej poslkiej firmie, - brak środków na szkolenia, - rób swoje, nawet 10 rzeczy na raz i na już.

Maja

@handlowiec skoro byłeś na rekrutacji w Ricoh Polska to możesz ją szczegółowo ją opisać? Jak wyglądała? Ile miała etapów? Jakie pytania? Jakieś rady dla innych, których ta rozmowa czeka?

handlowiec

Nie skoda a SEAT Mii - (w sumie to samo) ;-) sprzedaż bezpośrednia czyli akwizytorstwo w pabliku, urzędach itd - konkurujesz z całym rynkiem który jest o wiele mocniejszy np KM, Xerox, Kyocera i wielu mocnych partnerów jak ktoś wyżej wymienił którzy są dilerami od kilkunastu lat i mają dużo niższe ceny. byłem na 2 etapach rekrutacji i było to tak słabe że aż trudno opisać a z tego co się dowiedziałem to zostawili ok 15 osób i od razu dali im umowy do podpisania -- bardzo dziwny ten projekt. Co do samej firmy to różne opinie słyszałem w rynku na pewno jest słaba organizacja i nikt nikim tam sie nie przejmuje, a i jeszcze jedno - pojęcie o sprzedaży i podejście do klienta takie jak było 10-15 lat temu a czasy się zmieniły niestety ......

xxx
@handlowiec 25.08.2017 09:36
Nie skoda a SEAT Mii - (w sumie to samo) ;-) sprzedaż bezpośrednia czyli akwizytorstwo w pabliku, urzędach itd - konkurujesz z...

Otóż to :-) Podejście do sprzedaży, jak 15 lat temu :-) Stare pierniki u sterów, zasiedziała kadra z poprzedniej epoki :-)

hefa

tego nie wiem, takie rzeczy dowiesz się gdy Cię zatrudnią, wcześniej żadnych szczegółów

JAAA

kiepsko, a wiesz może ile wizyt dziennie do zrobienia?

hefa

tak skoda citigo 3 drzwiowa, zółta, opisana na drzwiach ricoh, takie przynajmiej dostali nowi handlowcy zatrudnieni w kwietniu

JAAA

skoda citigo? potwierdzone info??

hefa

zatrudnienie przez firmę pośredniczącą a auta dla handlowców to skoda citigo żółta 3 drzwiowa

hefa

po pierwsze zarobki, jak już pisałem wcześniej, po drugie system wdrożenia nowego pracownika tj okres próbny 3 miesięczny rozpoczyna się jak jeszcze jesteś zatrudniony u poprzedniego pracodawcy, po trzecie żadnych konkretów na pierwszym/drugim spotkaniu.

Maja

@hefa dlaczego nie dziwiłbyś się odejściom z Ricoh Polska Sp. z o.o? Mógłbyś powiedzieć coś więcej o swoich doświadczeniach w tej firmie?

telemarketercanon

a jak praca w telemarketingu tzn umawianie spotkań dla działu handlowego?

hefa

widzę kolejna rekrutację ricoha na pracuj.pl czyżby zatrudnione osoby w kwietniu im podziękowały? Nie dziwię się.

hefa

około 3 do 3,5 tys brutto podstawa

elektronik

Jakie są zarobki na stanowisku handlowym.

Xxx
@elektronik 01.05.2017 06:40
Jakie są zarobki na stanowisku handlowym.

4.5-5 tys brutto + samochód. Tak było kiedyś

zoltan

dajcie sobie spokój

Jaś
@zoltan 27.04.2017 17:47
dajcie sobie spokój

Coś więcej ???

Jaś

Witam Dostałem się do ostatniego etapu rekrutacji tzw. RECRUITMENT DAY na stanowisko Sealsman. Czy orientuje się ktoś może jak wygląda ten ostatni etap ? Są jeszcze jakieś testy, rozmowy z kandydatami ???

Maja

@Marcin a jak oceniłbyś proces rekrutacyjny w firmie? Uważasz, że rozmowa kwalifikacyjna była trudna?

Marcin
@Maja 13.04.2017 08:54
@Marcin a jak oceniłbyś proces rekrutacyjny w firmie? Uważasz, że rozmowa kwalifikacyjna była trudna?

Mniej trudna niż pierwsza rozmowa z klientem. Na ten moment proces oceniam OK

Marcin

dealer Jestem po spotkaniu, szukają pracowników do działu sprzedaży bezpośredniej. Wchodzą mocniej do Polski i chcą wyciągnąć z rynku doświadczonych handlowców. W tym momencie pozyskali już kilka osób z Konica Minolta i innych mniejszych firm z branży. Z tego co mówili chcą mocniej postawić na oprogramowania do zarządzania dokumentami i bezpośrednio realizowany serwis, podobno ten realizowany przez dilerów jest mało rentowny i słaby jakościowo. Ja mam doświadczenie z branży z przed kilku lat, przygotowując się do spotkanie zauważyłem że dużo się nie zmieniło. Ciągle te same technologi, dostawcy i oprogramowania. Zobaczymy czy przejdę do kolejnego etapu. Moje oczekiwania chyba nie zabiły Pani, która mnie rekrutowała.

Marcin
@Filip 08.04.2017 10:24
Witaj, podzielisz się wiedzą o co pytają podczas rozmowy, i jaki przedział wynagrodzenia jest realny?

Jak to na rozmowie o pracę. Pytali o doświadczenie, pomysły na start. Nie pytali o wydajność sekcji grzewczej w Ricoh MPC 2000. Co do wynagrodzenia to zapewne musisz sam się wycenić. Ile zarabiasz teraz i ile musisz dostać więcej aby zaryzykować zmianę. Branża nie jest łatwa, a pamiętaj że na rynku poza Ricohem jest Canon, Arcus, Xerox oraz wszelkiej maści Euroimpexy czy inne Magry.

Xxx
@Marcin 12.04.2017 21:04
Jak to na rozmowie o pracę. Pytali o doświadczenie, pomysły na start. Nie pytali o wydajność sekcji grzewczej w Ricoh MPC 2000....

50% rynku to Konica z Dewelopem, dalej Canon i Ricoh i Kyocera, jeszcze dalej Toshiba,Sharp,Xerox. Reszta się nie liczy (samsung,oki,hp i inne wywodzace się z A4).

ax

@dealer nie wierz we wszystko co piszą; pamiętaj, że marketing to jedno a rzeczywistość to drugie

dealer

Koledzy, Ricoh chwali się wielkimi planami zatrudnienia aż 300 handlowców. Jestem małym dealerem firmy Ricoh i może dlatego nie wiem wszystkiego ale ponieważ dla mnie mój biznes jest najważniejszy to też chciałbym wiedzieć czy nowi handlowcy będą wspierać dealerów czy wręcz przeciwnie - będą konkurencją. Nikt nie chce nam przekazać rzetelnej informacji a wśród dealerów panuje chaos

Maja

@nul zdecydowałeś się aplikować na stanowisko przedstawiciela handlowego? Udało Ci się dostać pracę? Chętnie usłyszymy informacje na temat tego jak wygląda proces rekrutacji w firmie Ricoh Polska Sp. z o.o.

karoll

czy zatrudnili kogoś w wawie do telemarketingu?? widziałem ogłoszenie ale nie zdążyłem wysłać :( pracowałem xeroxie kiedyś.

magie

Na pewno sprawdzają Twoją wiedzę z zakresu IT no i z technik sprzedaży a poza tym to patrzą na to jaką osobą jesteś no i ogólnie czy się nadajesz na to stanowisko

nul

Chodzi o stanowisko przedstawiciela handlowego.

nul

Czy ktoś jest w stanie opisać rozmowę kwalifikacyjną? Na co trzeba być przygotowanym? Z góry dzięki. smolsky@wp.pl

Wojtek

Potwierdzam RICOH szuka ludzi do działu handlowego. Warunki finansowe mogą być choć zawsze można by było lepiej. narzędzia KOMP - lenovo, Samochód Opel. Dyrektor Handlowy SPOKO GOSTEK można się dogadać. POLECAM

Smerf nie Maruda

@@@ RICOH Polska kiedyś to fajna firma była teraz jest duże ciśnienie, atmosfera fatalna, lecz kasa nie najgorsza, socjal + bonusy OK, samochód - OK Rekrutacja - duże wymagania i nie łatwo się dostać lecz łatwo wylecieć za byle głupotę. W sprzedaży bezpośredniej mega ciśnienie na sprzedaż masz dupawe ceny i olbrzymią konkurencje: Konica Minolta, Xerox, mniej Sharp, Toshiba, HP.

Grapa

Z tego co wiem (a można to też znaleźć na stronie - warto czasem przejrzeć dokładnie) Ricoh to jedna z największych firm IT na świecie. Firma cały czas się rozwija i poszerza swoje portfolio poprzez kupowanie innych firm. Obecnie to rozwiązania dla druku biurowego i produkcyjnego, usługi IT, ale także Visual Communication (tablice interaktywne, projektory, systemy do videokonferencji). Jak widać z informacji prasowych w Ricoh Polska jest również od września Pentax (aparaty, kamery), który Ricoh kupił w 2011 roku. Od znajomego wiem, że firma cały czas się rozwija i szuka nowych osób z rynku, więc nie zawsze można znaleźć zwykłe ogłoszenie. Zawsze warto aplikować samemu.

IT

a duże mają zaplecze IT?

granat

a co rozumiesz przez IT? chodzi o backoffice czy wsparcie klienta i wdrożenia? jak to pierwsze to pamiętaj, że doświadczenie nawet bogate się może nie liczyć, bo w korporacjach jest centralizacja obowiązków i obsługa systemów zdalna. a jak chodzi o to drugie to pewnie kwestia kwalifikacji w produktach tej branży.

anonim

(usunięte przez administratora)

Katrin67

jak to dlaczego? branża kopiarkowa już od kilku lat leci na łeb. Dlaczego ? a no dlatego, że: 1) kopiarki są coraz tańsze (to co kiedyś kosztowało 10tyś zł teraz kosztuje powiedzmy 3 tyś) - trwa dobijanie się wendorów poprzez oferowanie cen na pograniczu rentowności 2) firmy z papieru przechodzą w formę elektroniczną więc coraz mniej się drukuje 3) Zarobki (głównie handlowców ale nie tylko) były dużo wyższe kilka lat temu To wszystko powoduje frustracje i pogorszenie nastrojów, zwolnienia, szukanie pracy itp.

pracowniczek

Firma kiedyś była fajna, teraz duża rotacja, zarobki takie sobie, atmosfera do kitu, branża schyłkowa (kserokopiarki) Co pozostało to marka.

ano

po rozmowie sprzed kilku dni-zdecydowani nie polecam

ja

zdecydowanie nie polecam

Zostaw opinię o Ricoh Polska Sp. z o.o - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Ricoh Polska Sp. z o.o