Opinie o MMPJ Gdańsk
Profil nieoficjalny
Profil nieoficjalny
UL. JAŚKOWA DOLINA 75 lok. LOK. UŻ.A 80-286 Gdańsk
*GoWork nie weryfikuje każdej opinii przed publikacją, jednak analizujemy zgłoszenia i usuwamy wszystkie treści naruszające regulamin.

30.11.2023 09:05
13.03.2026 00:02
13.03.2026 04:59
13.09.2023 14:36

14.12.2023 09:02
Przychód netto [PLN]
Zysk / strata brutto [PLN]
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
Wywiadu udzielił/aPiotr Rejszel
25.05.2023 15:14
Czym zajmuje się Państwa firma?
Najprościej mówiąc, MMPJ dba o sprawne przemieszczanie się towarów. W dobie handlu rozproszonego po całym świecie, gdzie w różnych zakątkach globu ulokowane są komponenty do produkcji, fabryki a także finalni odbiorcy, przepływ produktów staje się najważniejszym aspektem, ponieważ umożliwia handel i dynamiczny rozwój gospodarki.
Czym w praktyce jest przepływ produktów?
Przepływ produktów to nie tylko przetransportowanie surowca środkiem transportu. Jest to jeden z elementów tzw. łańcucha dostaw, który obejmuje rozliczenia finansowe stron umowy, spełnianie wymagań prawnych państw, przez które odbywa się transport, a także zapewnienie bezpieczeństwa osób i towaru.
Ilu pracowników Państwo zatrudniacie?
MMPJ to blisko 100 pracowników posiadających odpowiednią wiedzę, bezcenne doświadczenie i codziennie dbających o to, by towar znalazł się na właściwym miejscu i we właściwym czasie.
Gdzie znajdują się Państwa biura?
Nasze biura znajdują się w Gdańsku, Bydgoszczy i Olsztynie, jednakże obszarem działalności pozostaje cały świat.
Jak wyglądały początki firmy? Skąd pomysł na działalność w tej branży?
Firmę zakładał nasz obecny prezes i właściciel, kupując pierwsze auto ciężarowe i siadając przy tym za jego kierownicę. To nie była przypadkowa decyzja, gdyż prezes znał już branżę logistyczną. Pracował wcześniej jako agent celny, więc dostrzegł potencjał biznesowy tego obszaru i nie bał się z niego skorzystać.
Jak od tego czasu rozwinęła się Państwa firma?
MMPJ, w obecnej postaci, to już w pełni rozwinięte usługi transportowe ze specjalizacjami: usługi agencji celnej, magazynowania i spedycji wszystkimi gałęziami transportu. Zdecydowana większość naszego zespołu to ludzie z pasją organizacyjną, lubiący przejmować inicjatywę oraz stawiający na rozwój stabilnej polskiej marki.
Jak prezentuje się Państwa otoczenie biznesowe?
Specyfika branży transportowej, wpływa na to, że świat znacznie kurczy się, jest właściwie na wyciągnięcie ręki. Kontakty z całym światem - od Korei czy Chin, przez Bliski Wschód, Afrykę, aż po Stany Zjednoczone czy Brazylię - to nasza codzienność. Wysyłając auto do innego kraju sprawdzamy mapy, informacje i zawsze dowiadujemy się czegoś więcej o lokalizacji, kulturze i ludziach. To bardzo przyjemny proces, gdy działając w środowisku wielokulturowym, po każdej ze stron, szukamy najskuteczniejszej, wspólnej drogi do celu. Przekłada się to również na relacje z konkurencją w branży – częściej dostrzegamy możliwości współpracy, stawiając na komplementarność usług. Najważniejsze aspekty, charakteryzujące środowisko transportowe to: presja czasu, płynna komunikacja i świetna organizacja.
Jak wygląda struktura Państwa firmy?
MMPJ jest zbudowane na trzech głównych filarach. Pierwszy z nich to usługi transportowe własną flotą pojazdów i magazynowania. Drugi - usługi spedycji drogowej, morskiej, lotniczej i kolejowej. Trzecim filarem są usługi agencji celnej. Całość wspierana jest przez dział administracyjny, który dba o należyty obieg dokumentacji, fakturowanie, sprawy kadrowe i księgowe. Bydgoszcz, nasz największy oddział, to baza transportowa, magazyny i główny dział agencji celnej W Olsztynie jest oddział zajmujący się spedycją drogową. Natomiast siedziba w Gdańsku to: spedycja drogowa, morska, lotnicza, kolejowa, agencja celna i administracja. W ramach każdego z tych działów mamy stanowiska asystentów, specjalistów oraz liderów, których koordynują kierownicy. W MMPJ staramy się utrzymywać bezpośrednie kontakty między pracownikami i dbamy o świadomość, że praca każdej z osób jest tak samo ważna i konieczna do wspólnego zrównoważonego rozwoju całości organizacji.
Jak przebiega rekrutacja w Państwa firmie?
Czas rekrutacji to niezwykle krótki okres, w którym próbujemy poznać się z kandydatem i ocenić potencjał do współpracy. Skupiamy się głównie na spotkaniach i bezpośrednich rozmowach, szukając cech pożądanych na danym stanowisku. Takie spotkania rekrutacyjne prowadzone są bezpośrednio przez liderów danych obszarów w celu umożliwienia tworzenia liderom własnych zespołów. Ważną dla nas kwestią jest omówienie z kandydatem aspektów związanych z kulturą, środowiskiem pracy w MMPJ, preferencjami i oczekiwaniami kandydata, tak abyśmy wspólnie zadecydowali, czy mamy wspólne cele rozwoju współpracy, a wszystko z korzyścią dla obydwu stron.
Jak wygląda proces wdrożenia nowego pracownika w Państwa firmie?
Pierwsze dni nowego pracownika są czasem oswojenia się z nowym środowiskiem. Ważne, aby nowy pracownik jak najszybciej i jak najwięcej przebywał z zespołem, z którym będzie współpracował oraz z bezpośrednim przełożonym. Dlatego w MMPJ osobą odpowiedzialną za wdrożenie nowego pracownika jest najbliższy przełożony wraz z doświadczonymi członkami zespołu. Dodatkowo, w pierwszych dniach, zaznajamiamy pracownika z całościową działalnością MMPJ, historią i strukturą firmy. W zależności od działu, prowadzimy dedykowane szkolenia. Przykładowo, w dziale spedycji, pracownicy bez doświadczenia, przechodzą profesjonalne tygodniowe szkolenie z branży transportowej, a osoby z doświadczeniem mogą dobrowolnie z niego skorzystać. Czas poświęcony na początkowe, dokładne wdrożenie i przeszkolenie pracownika, owocuje rzetelnym wykonywaniem czynności służbowych.
W jaki sposób dbacie Państwo o rozwój pracowników?
Zawsze jest to sprawa indywidualna, omawiana z każdym pracownikiem, gdyż rozwój dla każdego z nas oznacza co innego. Rozwojem może być tworzenie swoich zespołów, jak i praca indywidualna oraz odpowiedzialność za pewien obszar działania firmy np. jakości. Kadra liderów i kierowników MMPJ to osoby, które rozpoczynały pracę od stanowisk asystenckich. Są także osoby rozwijające się w swojej specjalizacji, czyli w jednej tematyce. W każdym z przypadków, indywidualnie szukamy możliwości i rozwiązań, które przyniosą korzyści obydwu stronom.
Jakie macie Państwo plany rozwojowe?
Głównym planem i celem działalności wszystkich operacyjnych działów MMPJ jest zrównoważony rozwój biznesowy w ujęciu liczby realizowanych zleceń, wielkości firmy, ilości oddziałów oraz nowych specjalizacji, które możemy zaoferować naszym klientom. Ostatnie lata pokazały, jak wiele nieprzewidzianych czynników może wystąpić. Dla nas ważne jest, aby każdy nowy krok do przodu był stabilny, tak abyśmy nie musieli się cofać w przypadku zawirowań gospodarczych. Czyli odwieczna prawda realizacji celów małymi krokami.
Jesteś Pracodawcą?
13.02.2014 08:35
28.06.2013 09:59
20.06.2012 21:32
19.06.2012 16:09
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MMPJ?