przeczytałam ze kobiety pracowały na hali. na ile ciężka jest taka praca jaka jest tam atmosfera??
Pawel
13.08.2026 08:45
Witam jak praca operatora do tworzenia granulatu ?
Przychody i zysk Ekofol Bugaj
-1,2 mln
2022
2023
2024
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
Arek
20.11.2024 07:18
Odradzam współpracę z tym zakładem. Zostałem wynajęty do zrobienia zdjęć i ujec filmowych z drona. Po przyjechaniu na miejsce wykonaliśmy razem z ich pracownikiem zlecenie gdzie to pracownik wybieral kadry i ujęcia które zrobić. Po przeslaniu tego samego dnia zdjęć kontakt się urwal i zostałem (usunięte przez administratora) Zero kontaktu. Uważajcie na tą firmę.
Zdecydowanie za dużo kobiet tam pracuje. A jedna lepsza od drugiej.. same kierowniczki.
17.05.2024 12:21
(usunięte przez administratora) Oczywiscie kobiety pracują na hali i jest ich dużo
19.11.2021 10:33
Czy istnieje możliwość rozwoju w EKOFOL BUGAJ SP.JAWNA?
Tadek
17.12.2021 11:29
Tak, jeżeli masz znajomości. Tutaj jak wszędzie rządzą układy. Niestety. Nawet przydział stanowiska i obowiązków ma tutaj odzwierciedlenie w układach. Jak ich nie masz to zapier...sz na najgorszym stanowisku a co najgorsze to na takim stanowisku, gdzie powinno być więcej niż 1 pracownik często jesteś sam a reszta wali w (usunięte przez administratora) Zastanów się 100 razy czy chcesz tam pracować? Mimo iż kierownictwo jest w porządku to brygadziści przynajmniej Ci którzy tam byli w 2016 to skur...y - cwaniaczki z Krakowa. Opisuję stan z 2016r Z tego co wiem dzisiaj niewiele się zmieniło. Niestety.
No no no
24.09.2021 00:21
Nie polecam tej firmy. Kierownik Janusz do niego czego sie nie nadaje widac ze koles ledwo jakies technikum kiedys skonczyl. Nie raz kazują ci zostać po godzinach zeby jeszcze posprzatac a za to juz niemasz płacone. Wyplaty to najnizsza krajowa na konto a reszta do koperty. Na sortowni zarobki 2500 netto albo 2700 jezeli przerobisz caly miesiac bez dnia urlopu. Urlop płatny 50 zl za jeden dzien haha smiechu warte. Robota w (usunięte przez administratora) w smrodzie i z ukraincami. Nie polecam i wolałabym za kare isc do wiezienia niz tam.
????
19.08.2021 23:18
Pracuje w tej firmie dosc długo i moge powiedzieć tak
Wypłaty co miesiąc na czas
Premie również
System pracy
Sortownia -3zm po 8 h (jak wszędzie)
Erema -dniówka nocka dzień wolny itd
Kierownicy superowi i bardzo wyrozumiali.
Zapach nie zafajny na halach ale do tego idzie się przyzwyczaić
Potrzebna tylko chęć do pracy????
anonymous
24.04.2018 19:23
Automatyk
Z zawodu jestem automatykiem czy warto się zastanawiać nad pracą w tym zakładzie ?. Mógł by się wypowiedzieć jakiś automatyk?.
nikt nie wazny
23.03.2021 00:09
Kierownik bez specjalistycznej wiedzy z automatyki, mechamicy cwaniaczki, ilość mechaników znacząco większa niż elektryków. Czy warto się meczyć?.
Tadek
08.01.2021 23:49
Mam w planie zatrudnić się do tej firmy czy ktoś może Cos napisać na temat tej firmy na jakie wynagrodzenie można liczyć bo na rozmowie dokładnie nie powiedzą
Sara
22.11.2020 21:11
Witam jak wyglada praca na foliach na nowej hali prosze o odpowiedź
09.09.2020 10:53
Na czym polega praca operatora maszyn do przerobu tw sztucznych?
23.01.2020 16:00
Jakie godziny pracy przyjęte są w firmie EKOFOL BUGAJ SP.JAWNA?
23.01.2020 16:43
Linia produkcyjna system 12 godzin
Sortownia
25.02.2020 21:47
Na sortowni 3 zmiany 22,14 i 6 i tak w kółko
Ola
23.01.2020 20:08
@Pracownik a jedna zmiana ta 12 h czy są dwie?
24.01.2020 09:02
Dwie zmiany . Dzień i noc .
Dniówka 12 h
Wolne 24 h
Nocka 12 h
Wolne 24 h
I tak cały miesiąc
Mati
26.08.2018 21:51
Witam czy można się dowiedzieć jak wygląda praca tak mniej więcej na tym zakładzie ? Czy jest możliwość nadgodzin ? I jak z dojazdem z Tychów ?
Pozdrawiam
09.03.2018 11:29
Firma nie ma żadnych kłopotów po prostu się rozwija i potrzebni są pracownicy praca jest ludzi do pracy brakuje.
Wywiadu udzielił/aŁukasz Bugaj
23.12.2016 08:48
Firma EKOFOL rozpoczęła działalność w 1998 roku. Jak wyglądały jej początki?
Firma została założona w 1998 roku i wówczas dzierżawiliśmy halę produkcyjną na terenie Kopalni Soli w Wieliczce. Następnie w Ochmanowie, koło Wieliczki, wybudowaliśmy swój pierwszy zakład produkcyjny wielkości 2000 m2. Kolejne lata to ciągłe zmiany dotyczące, przede wszystkim, rozwoju technologicznego, zwiększania wolumenu produkcji oraz poszerzania rynku zbytu. W 2010 roku przenieśliśmy swój zakład do Bierunia i tutaj dalej z sukcesami rozwijamy naszą działalność.
Jakie były kluczowe momenty w historii firmy?
Kluczowym momentem dla firmy było przeniesienie jej z Ochmanowa do Bierunia. Ta zmiana zapewniła nam większe możliwości rozwoju. W nowej siedzibie, dzięki większej przestrzeni byliśmy w stanie zbudować nowoczesny zakład produkcyjny, wyposażony w urządzenia i maszyny najlepszych światowych producentów, co pozwoliło nam na 15-krotne zwiększenie wielkości produkcji w ciągu zaledwie 5 lat.
Zaczynali Państwo jako firma rodzinna. A jak to wygląda teraz?
Nadal pozostajemy firmą rodzinną, dzięki czemu proces podejmowania decyzji jest bardzo szybki, a członkami zarządu są właściciele firmy.
Jakie są plany rozwoju firmy na najbliższe lata?
W 1998 roku zaczynaliśmy od dzierżawionej hali produkcyjnej z zaledwie pięcioma pracownikami, a wielkość produkcji w skali jednego miesiąca oscylowała w granicy 100 ton. Dzisiaj posiadamy własne hale produkcyjne o wielkości prawie 5000 m2, 3 kompletne ciągi technologiczne (mycie-rozdrabnianie-suszenie-granulacja), a miesięczna produkcja to aż 1500 ton gotowych do sprzedaży granulatów. Liczba zatrudnionych pracowników cały czas rośnie i obecnie waha się w granicy 80 osób. W przyszłym roku planujemy zakupić kolejną i tym razem największą dostępną linię produkcyjną o wydajności 2500kg/h oraz zmodernizować istniejące. Przewidujemy, że dzięki tym zmianom produkcja wzrośnie o dodatkowe 1000 ton granulatów miesięcznie.
Co Państwa wyróżnia jako pracodawcę?
Przede wszystkim, dbamy o swoich pracowników i czujemy się z nimi związani, ponieważ doskonale zdajemy sobie sprawę, że to właśnie oni tworzą naszą firmę i wspólnie pracujemy na jej sukces. I tu właśnie pragnę zaznaczyć, że pomimo przeniesienia produkcji z Ochmanowa (woj. małopolskie) do Bierunia (woj. śląskie), czyli o około 100 km dalej, przenieśliśmy ją razem z prawie wszystkimi zatrudnionymi w Ochmanowie pracownikami, których do tej pory dowozimy do pracy w Bieruniu, pokrywając wszystkie związane z tym koszty. Prowadzimy cały czas dialog z pracownikami i bierzemy pod uwagę ich pomysły oraz sugestie w celu usprawnienia procesu produkcji.
Gdzie zamieszczają Państwo informacje o nowych ofertach pracy?
Informacje o nowych ofertach pracy są zamieszczane głównie w Powiatowym Urzędzie Pracy oraz na różnych portalach internetowych.
Jak wygląda proces rekrutacji nowych pracowników przez firmę EKOFOL?
Kandydaci wysyłają swoje CV, a my po wstępnej ich weryfikacji zapraszamy wybrane osoby na rozmowę kwalifikacyjną. Na pierwszym spotkaniu informujemy potencjalnych kandydatów o naszych oczekiwaniach wobec nich oraz udzielamy szczegółowych informacji, np. na czym będzie polegała ich praca oraz określamy warunki zatrudnienia. Następnie ustalamy czas i termin rozpoczęcia ich pracy. Okres próbny trwa u nas średnio 3 miesiące i po takim okresie decydujemy co dalej z potencjalnym pracownikiem.
Nasz czytelnik jest zainteresowany, jak wygląda praca na sortowni. Czy mógłby Pan w skrócie o tym opowiedzieć?
Dziennie do naszego zakładu trafia od 40-80 ton różnej folii, są to materiały poprodukcyjne czy też folia z selektywnej zbiórki. Materiały czyste poprodykcyjne poddawane zostają od razu procesowi granulacji, natomiast folia odpadowa z selektywnej zbiórki trafia na samym początku na podajnik kanałowy i tam ręcznie wybierane zostają odpady wielkogabarytowe. Następnie za pomocą przenośnika wznoszącego strumień odpadów, kierujemy do bębna sortowniczego, który dzieli nam taki materiał na trzy podstawowe frakcje: frakcję drobną - minerały, frakcję średnią (biofrakcję) oraz frakcję grubą, która najbardziej nas interesuje. Następnie materiał dostarczany zostaje za pomocą przenośnika do kabiny sortowniczej. W kabinie sortowniczej ręcznie już wysortowane zostają inne zanieczyszczenia, takie jak: butelka PET, metale, puszki aluminiowe, folia PP, czy też różnego typu laminaty. Taki wysortowany materiał trafia do prasy i jest belowany w kostki o wadze około 1000kg, następnie przewożony zostaje do kolejnej hali i poddawany dalszej obróbce. Wszystkie wysortowane surowce wtórne przekazywane są odbiorcom zewnętrznym do ponownego odzysku. W firmie na dziale sortowniczym zatrudnionych mamy w chwili obecnej około 50 osób, a praca odbywa się w systemie 3-zmianowym.
Jakich pracowników obecnie Państwo poszukują?
Obecnie poszukujemy pracowników produkcyjnych oraz osób do pracy przy sortowaniu folii. Najważniejsza jest chęć do pracy potencjalnych kandydatów. Szukamy ludzi otwartych, którzy chcieliby pracować w dobrze prosperującej firmie z perspektywami i planami rozwoju na przyszłość.
Jakie wymagania stawiają Państwo przed kandydatami?
Oczekujemy, że nasi przyszli pracownicy będą posiadali następujące cechy charakteru: zdyscyplinowanie, sumienność, uczciwość, umiejętność pracy w zespole oraz dbałość o swoje stanowisko pracy.
Jak potencjalni kandydaci powinni przygotować się na rozmowę lub spotkanie rekrutacyjne?
Nie wymagamy specjalnych przygotowań, przede wszystkim powinni przyjść uśmiechnięci, zmotywowani i szczerze odpowiadać na zadawane im pytania.
Czy pracownicy firmy EKOFOL mogą liczyć na jakieś benefity?
Na razie ten temat jest nam obcy i nie przewidujemy takich atrakcji dla pracowników jak np. deputat węglowy czy też zakup rajstop na Dzień Kobiet lub wczasów pod gruszą. Wydaje mi się, że to chyba jakieś pozostałości po starym systemie... (śmiech) A tak na poważnie, oczywiście, że tak! Nasi pracownicy mogą liczyć na różnego typu premie, wypłacane kwartalnie i uzależnione od wielkości wypracowanej produkcji.
Nasz czytelnik pyta, jakie rodzaje umów są oferowane na początek pracy w EKOFOL?
Na początku każdy pracownik dostaje umowę na 3-miesięczny okres próbny. Jeżeli sprawdzi się w swojej pracy i będzie zainteresowany dalszą pracą w naszym zespole, to jest podpisywana kolejna umowa. Jest to wówczas umowa na czas określony, natomiast później zostaje zawarta ostatnia umowa - na czas nie określony.
Nasz czytelnik pyta, czy przyjmują Państwo osoby bez doświadczenia, np. absolwentów?
Oczywiście, że przyjmujemy. Każda osoba zainteresowana pracą w naszej firmie jest mile widziana. Zapraszamy wszystkich, bez względu na wiek czy wykształcenie.
W jaki sposób inwestują Państwo w rozwój swoich pracowników?
Zapewniając im wszystkie niezbędne szkolenia.
Czy organizują Państwo spotkania, imprezy integracyjne dla pracowników EKOFOL?
Oczywiście, że tak. Ze względu na dynamiczny rozwój firmy i wzrost zatrudnienia, takie spotkania odbywają się przeważnie dwa razy w roku. Pierwsze spotkanie mamy przeważnie w drugim kwartale danego roku, a kolejne w okresie Bożego Narodzenia i jest to spotkanie podsumowujące cały rok pracy naszego zespołu.
Dziękuję za rozmowę.
kangur
12.05.2016 19:53
stabilizacja, umowa, pewność odprowadzania składek.. to dla wielu osób mogą być wystarczające argumenty, by wysłać tu CV. Jedyne co może zniechęcać, to ciężka praca. Jednak warta poświęcenia, jak czytam niżej
16.12.2015 12:28
Było Dobrze, warunki ciężkie,ale jak się przepracowalo cały miesiąc i brało się 3 tysiące to wiedziało się za co pracujesz, nigdy nie miałam problemu żeby dostać wolne,ludzie spoko.
16.12.2015 12:28
dzunia
06.11.2015 21:52
Na sortowni płacą od kilograma .
Średnio na miesiąc mamy 2000zł na ręke.
Teraz jest w nowym miejscu i jest naprawdę super -warunki bardzo dobre.
Wypłata zawsze w terminie , a to chyba w dzisiejszych czasach najważniejsze.
Widać że firma się rozwija,cały czas inwestują.
Pozdrawiam
Dzunia:)
Ja polecam
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Ekofol Bugaj?
kargul
06.11.2015 21:44
Zarobki 2500zł na ręke , praca ciężka ale ogólnie ok -polecam.
cieć
07.07.2015 13:48
jAK ZADZONIĄ I PRZYPOMNĄ SOBIE O MNIE TO WRÓCĘ A PREZES TOMASZ TO CZŁOWIEK Z BARDZO DUŻĄ KULTURĄ OSOBSTĄ.
GÓRAL 56
03.03.2015 04:48
UCZCIWA WYPŁATA W TERMINIE...NIEZŁE ZAROBKI PRACODAWCA OK...JEŚLI KTOŚ MA INNE ZDANIE NIECH IDZIE DO INNEJ FIRMY
DAJE OCENĘ DOBRY ALE FIRMA INWESTUJE I SIĘ ROZWIJA...BĘDZIE LEPIEJ
POZA KILKOMA DUPOWŁAZAMI....WIADOMO O KIM MOWA...JEST SPOKO
kobitka
26.02.2015 07:12
Byłam na rozmowie w Bieruniu , widziałam sortownie i chyba nie jest aż tak źle, no każda praca ma swoje plusy i minusy ale jak można zarobić na dojazd i jeszcze zostanie to chyba warto.
Bbb
20.02.2015 12:13
Witam jak teraz wygląda praca na sortowni? Jaka umowa na początek?
tomek
21.01.2015 18:18
też czekam na to aż pojawi się jakaś konkretna opinia odnośnie wypłaty na przykład, bo nie wiem jak teraz jest to wszystko określone dokładnie.. mam nadzieje, że można jakoś zarobić u nich, na przykład normalnie tak, żeby konkretnie mieć z tego jakiś zarobek i opłacić mieszkanie albo rachunki czy na studia nawet.
logan
01.10.2014 14:38
Ja jestem zadowolony z pracy,a z tego co mi wiadomo to niektóre osoby same nie chcą wykazywać dużych zarobków bo mają komorników na głowie.
Polecam
Gonzo
28.09.2014 07:29
Czytam te posty i co niektórzy słodzą tu niemiłosiernie , pracuje tam i każdy ma troche racji ale żaden nie napisze ile bierze na rękę a ile ma na umowie i po ile pracuje ( spólka kantuje skarbówkę jak i pracowników na l4 i urlopach , a to że są układy i układziki to każdy o tym wie tylko nie mówi głośno ), tak że nie wszystko jest ok jak to jest opisywane .
olek
27.09.2014 18:04
JA MOGĘ POWIEDZIEĆ ZE WŁAŚCICIEL JESZCZE NIGDY MNIE NIE OSZUKAŁ,TYLE ILE WYPRACOWAŁEM ZA TYLE MIAŁEM ZAPŁACONE CO DO ZŁOTÓWKI.
PACA JEST CIĘŻKA I BRUDNA ALE TO PRZECIEŻ RECYLKLING TWORZYW SZTUCZNYCH A NIE PRODUKCJA LEKÓW.
POLEM TYLKO TYM KTÓRZY SIĘ PRACY NIE BOJA I SĄ SKŁONNI DO POŚWIĘCEŃ.
kozak
27.09.2014 17:57
Podpisuje się pod opinią powyżej.Chłopaki może zrobimy pozew zbiorowy temu Tomusiowi S.?????Widać że z chłopczyka niezły kombinatorek jest!
Czemu nie napiszesz ze siedziałeś cały miesiąc na L4 CWANIAKU!
Może Prezes ci kazał co??????
Ja polecam choć czasami bywa naprawdę ciężko.
lola
27.09.2014 09:38
Nie mogę patrzeć i czytać tych wszystkich opinii wypisywanych przez ludzi którzy tylko kombinują jak pójść na L4. Przecież jak komuś się coś nie podoba to droga wolna ! Właściciel nikogo łańcuchem do stanowiska nie wiąże.
Ludzie tylko oczerniać potraficie, a jak trzeba pracować uczciwie to już każdemu ciężko.
Ja polecam bo widać ze Prezes chce coś zrobić aby poprawić nam warunki pracy.
mala czarna
27.09.2014 09:28
Zgadzam się z opiniami powyżej-ja jestem bardzo zadowolona z pracy jak i z atmosfery która panuje.
Polecam
magdula
26.09.2014 20:42
Praca w EKOFOLu to przyjemność sama w sobie, a przy okazji otrzymujemy naprawdę niezłe wynagrodzenie więc tylko mogę wszystkim polecić.
Nigdy nie było żadnych kombinacji z umowami i wypłaceniem pieniążków.
A te parę złych komentarzy to sami kombinatorzy.Tak juz jest ze zawsze w dużej firmie znajdzie się parę czarnych owiec które szukają łatwych pieniędzy i dziury w całym.Takie osoby to wstyd dla całej firmy -potraficie oczerniać tylko właściciela za jego plecami.
Serdecznie polecam!!!!!!!!!!!!!
szczurek
26.09.2014 20:32
Ja szczerze polecam i jestem bardzo zadowolony.
Praca jest ciekawa a wypłata tylko motywuje do jeszcze lepszej i wydajnej pracy.
A to co wypisują nieroby powyżej to efekt kombinacji nie Prezesa tylko nierzetelnych pracowników którzy po otrzymaniu umowy o pracę od razu uciekają na L4!!!!
Pozdrawiam całe forum i życzę prawdziwych i rzetelnych opinii o pracodawcy!!!!
dziad
26.09.2014 10:29
Tomek to o czym piszesz to jakieś brednie!!
Pracuje na Eremie już 2 rok i wszystko jest ok.
Praca rzeczywiscie cięzka ale za to jak weżmiesz wypłatę to wiesz za co robisz!
Ja ogólnie polecam.
PS.
Przez Zakład ostanio przewija się dużo osób ale z tego co obserwujae jak pracują inni to dzisaj bardzo ciężko o dobrego pracownika więc szczerze współczuje Prezesowi.
Ogólnie polecam
aga
26.09.2014 10:22
Witam,
Pracuje na sortowni.I jak czytam wypowiedzi powyzej to zastanawiam sie czy to jakas zemasta na Prezesie?Co Wy wogóle wypisujecie????!!!!!!
Praca dobra ,odzież robocza jest,warunki niezłe i pieniążki wypłacana na czas!!! a to chyba w tych czasach jest najważniejsze!!!
Jako tako
25.09.2014 21:40
Witam. Z tego co piszecie wyglada na to ze, nigdy nie mieliscie ochoty do pracy i wrecz was ona przerasta. Jednym zdaniem "u mamusi na garnuszku siedziec". Takim jak Wy choc by tylki miodem smarowali to i tak bedzie zle.Co kogo obchdzi rodzina prezesa ? W kazdej firmie jest podobnie pod tym wzgledem .Zazdrosc was zżera ze maja lepiej? Kto ma kozysta bardzo proste.Co do pracy Ja odziwo umowe mam. Ubrania mam. Rekawiczki mam .Zarobek dobry.
18.09.2014 18:38
swinka
26.09.2014 20:55
Cześć, ja powiem Tobie tak:ze jeżeli będziesz sumiennie podchodził do swoich obowiązków to będziesz zadowolony z wypłaty!!!a jeżeli będziesz leserował i chodził bokami to na pewno szybko to wyłapią i kopna Cie głęboko w d.......
Teraz już naprawdę nie ma przelewek bo właściciel ma gestapo w firmie im pilnują jak pieron.
Ale polecam bo zarobek fajny jak na Śląsk.
16.09.2014 13:59
Tomek
Przebieg rekrutacji
przebieg wyglada tak. jestes przyjety, w adidasach nie mozesz byc, 12 na czarno na godzine (oficjalnie !!!) podobno jest 21 wiek???
Pytania
FIRMA TO JEDNA WIELKA SCIEMA. BRAK JAKICHKOLWIEK PRZESTRZEGANYCH ZASAD BHP. OSZUSTWA NA UMOWIE, NIEWYPLACANE NADGODZINY.
SPRAWA TRAFILA NA POCZATEK DO PIPu. JESLI DALEJ BEDA WMAWIAC ZE MAJA RACJE, ZOSTANIE ZORGANIZOWANY POZEW ZBIOROWY ( JEST JUZ NAS KILKU) SĄD PRACY, BHP, SANEPID I URZĄD SKARBOWY. STARAŁEM SIE O MOJE ZAROBIONE PIENIADZE, TO MNIE OSZUKALI I STWIERDZILI ZE IM TEGO NIE UDOWODNIĘ. JEDNAK UDOWODNIMY ZDJĘCIAMI, ŚWIADKAMI, FILMAMI. JESTESMY SPRYTNIEJSI NIZ MYSLICIE. OGOLEM TO WYZYSK PRACOWNIKOW NA RZECZ RODZINY PREZESA. PRACUJE 10 OSOB, 5 SIEDZI A 5 PRACUJE ZA 15. MASAKRYCZNE ZMIANY, BRAK WYPLAT DO NOCEK, NADGODZIN, PRACA W NIDZIELE, SWIETA. PORAZKA. CZY KTOS JEST CHETNY DOLACZYC DO POZWU ZBIOROWEGO? WEZMY SIE W KUPIE ZA NICH !!!
MOJ MAIL [email protected] - PISZCIE I SIE DOGADAMY. SPRAWA ZGLOSZONA W TOKU. POPRZEDNIO SKONSULTOWANA Z PRAWNIKIEM. W ZAKLADZIE TYLKO KLAMIA, MOZE 5% OKAZALO SIE PRAWDĄ, RESZTA TO KITY. MYSLICIE ZE NIE ZNAMY SWOICH PRAW PRACOWNIKA?
nieznajomy
25.09.2014 21:31
Jeśli zarobisz gdziekolwiek więcej kasy to napisz, kasa jest świetna jak na rynkowe warunki, jak nie zauważyłeś większosć pracowników dojeżdża nawet po 80 km, jak sie nie chce robić, rączki lewe i chęci zero to najlepiej się poskarżyć. ludzie jakoś pracują i sobie chwalą, pilnują pracy i swoich obowiązków, z każdym tygodniem jest coraz lepiej bo zakłąd inwestuje kupe pieniedzy by było dobrze. nie ma to jak iść na l4 zaraz po otrzymaniu umowy, może Tobą się ktoś zainteresuje co sie tak nagle pochorowałeś i czy aby Ty słusznie bierzesz świadczenia ściemniaczu! Pozdrawiam nierobusiów.
Zostaw merytoryczną opinię o Ekofol Bugaj sp.j.