• Zespół Kopernika
  • Proces rekrutacji
  • Dołącz do nas
  • Sprawdź co u nas słychać

Zespół Kopernika

Proces rekrutacji

Dołącz do nas

Sprawdź co u nas słychać

5. Opinie o Centrum Nauki Kopernik

Opinie o Centrum Nauki Kopernik Warszawa

Nie przegap nowości o Centrum Nauki Kopernik!

Obserwator

10.12.2021 22:58

Ojeju jak mi przykro to pani dyrektor (usunięte przez administratora) nie wie co się dzieje w firmie? Tak samo nie wie pani że połowa warsztatu która ma się zajmować galeriami jest w w delegacji z tytułu projektu sowa? To kto ma pani tą wystawę doprowadzi do ładu kosmici? W marcu wszyscy będziecie w szoku.
    Omijać

03.10.2021 12:29

Fatalny poziom rekrutacji. Głęboko niemerytoryczny, wieje (usunięte przez administratora) i zastosowaniem. Rekrutetka fatalna.

08.10.2021 14:00

Dziękujemy za Twoją opinię. Dbamy o jakość naszych procesów rekrutacyjnych, dlatego zapraszamy Cię do podzielenia się Twoimi doświadczeniami z rekrutacji. Napisz do nas na adres: [email protected].

10.11.2021 16:29

A ja nigdy wcześniej nie miałem takiej miłej i profesjonalnej rozmowy jak w CNK. Wg mnie rekrutacja na super poziomie. Pani z rekrutacji długo nie da się zapomnieć i to na plus ;-)

09.11.2021 14:43

Miło nam powitać wszystkich, którzy odwiedzają nasz profil i którzy szukają informacji o Centrum Nauki Kopernik.

Centrum Nauki Kopernik – największa tego typu instytucja w Polsce, jedna z czołowych w Europie. Interaktywne eksponaty oraz pokazy w planetarium inspirują do odkrywania otaczającego świata. Kopernik prowadzi także badania naukowe i programy rozwojowe w zakresie procesów uczenia się. Wspiera rozwój środowisk edukacyjnych, organizuje wydarzenia i festiwale kulturalne, udostępnia wystawy objazdowe, prowadzi projekty dotyczące edukacji kosmicznej i komunikacji naukowej. Misją Centrum Nauki Kopernik jest inspirowanie do obserwacji, doświadczania, zadawania pytań i poszukiwania odpowiedzi.

Jesteśmy obecni tam, gdzie podejmowane są tematy dotyczące naszej instytucji. Chcemy wykorzystać nową płaszczyznę komunikacji, by odpowiedzieć na wszystkie nurtujące Państwa pytania oraz przedstawić rzetelne i obiektywne informacje na temat Kopernika jako pracodawcy,

Jesteśmy otwarci na merytoryczne i konstruktywne wypowiedzi na forum, jednocześnie zwracamy uwagę na konieczność zachowania kultury wypowiedzi oraz wzajemnego szacunku.

Wszystkich zainteresowanych zachęcamy do śledzenia naszego profilu, a w przypadkach szczegółowych pytań, niejasności lub wskazówek co moglibyśmy poprawić zapraszamy do kontaktu pod adres: [email protected]

News image
    kandydat

08.11.2021 14:25

Niestety rekruterzy bardzo przedłużają proces rekrutacji - trwa ona nawet o miesiąc dłużej, niż wstępnie przekazują

08.11.2021 14:46

Dziękujemy za opinię. Jest to dla nas szczególnie istotna informacja. Zawsze staramy się traktować kandydata z należytym szacunkiem i dotrzymywać terminu informacji zwrotnej. Zdarzają się jednak sytuacje, w których proces rekrutacyjny przedłuża się. W takich przypadkach informujemy kandydatów biorących udział w rekrutacji. Jeśli jest coś jeszcze, co moglibyśmy zmienić w procesie rekrutacyjnym uprzejmie prosimy o wiadomość na adres: [email protected]

01.10.2021 10:15

Co jaki czas w Centrum Nauki Kopernik można ubiegać się o podwyżkę?
    KiedyśToByłyCzasy

01.10.2021 13:45

Jak się kiedyś pracowało w CNK, to liczbę podwyżek (o których było mi wiadomo, a jednak ludzie ze sobą rozmawiają), można było policzyć na palcach jednej ręki. Nie mówię o podwyżkach inflacyjnych, albo dla wszystkich (rzędku kilku procent, albo nawet kilku dziesiętnych części procenta). W CNK jak na starcie człowiek nie wynegocjował wyższej stawki, to podwyżkami raczej ciężko było ją zwiększyć. Niestety to nie jest miejsce tego typu, które nauczyło się inwestować w doświadczonego pracownika, gdyż (prawie cytat) "łatwiej ich wymienić, niż zatrzymać".
    Doświadczony.

03.10.2021 19:51

Co jakieś 5 lat.
    Taka jedna

27.09.2021 18:11

Praca była cudowna, ale w brzydki sposób nie przedłużono mi umowy, twierdząc, że... mam małe dziecko, więc nie rokuję, że będę dobrą pracownicą. NIE POLECAM.
    Tomek

29.09.2021 12:57

Jeżeli to prawda, to podpada pod dyskryminację. Jeżeli masz to jakoś udokumentowane, to sprawa jak najbardziej nadaje się do sądu pracy.
    WiSa

27.07.2021 22:35

Cześć a co powiecie o stanowisku młodszy specjalista - opiekun gości? Warto aplikować?
    Halina

28.07.2021 10:10

Cześć! Na pewno musisz być gotowa na duuużo chodzenia i pracę czasem po 11h dziennie, również w weekendy i święta. Jeśli lubisz pracę z ludźmi i masz sporo cierpliwości to powinno być ok :) Niestety nie można się nastawiać na ambitne zadania i duże pieniądze, to dobra praca na wakacje, na emeryturę albo na czas studiów, bo grafik jest w miarę elastyczny i są super ludzie.
    Alicja

27.07.2021 08:59

Niestety po ostatniej wizycie w centrum nauki kopernik muszę przyznać, że po pracownikach widać że coś jest nie tak i to bardzo. Mają mnóstwo pracy, wyglądają na zastraszonych i zwyczajnie zmęczonych. Początkowo chciałam się zatrudnić w CNK bo byłam zachwycona ideą tego miejsca. Niestety po przeczytaniu tych opinii nie będę tam uczęszczać jako gość i będę to odradzać znajomych- tak samo jak i pracę w tym miejscu.

27.02.2021 12:52

Jak długo czekaliście na odzew z Centrum Nauki Kopernik? Oddzwaniają zawsze?

08.06.2021 11:54

odzywaja się po około tygodniu po zakończeniu ogłoszenia
    xyz

17.07.2021 12:40

Podczas rekrutacji do CNK sprawdzają Twoją zdolność do pracy w grupie, podejście do pracy, wiedzę ogólną i wiele innych rzeczy, co wydłuża czas trwania. Z Kopernika odeszłam w tym roku po 4 latach pracy. Wcześniej pracowałam działach OPR i PPK zawsze na pierwszej linii kontaktu ze zwiedzającymi, co na początku przynosiło dużo radości, potem im głębiej w instytucję tym bardziej zapał słabnie / jest gaszony wiadrem pomyj.

30.04.2020 13:24

Czy w Centrum Nauki Kopernik są szkolenia zewnętrzne?

08.06.2021 12:03

są i zawsze były. nawet w trakcie pandemii.
    Anna

17.07.2021 12:26

Kiedyś były i to na dość fajnym poziomie. Od czasu pandemii nie ma do nich dostępu - przynajmniej nie dla pracowników niższego szczebla. Jeśli dogadasz się ze swoim kierownikiem i wykażesz, że jakieś szkolenie jest niezbędne to masz szansę na jego częściowe dofinansowanie.
    zupa pomidorowa

28.06.2021 16:04

Po roku dostałem umowę na gorszych warunkach, a po dwóch latach nie została mi przedłużona. Zabierają część etatu, obcinają premie jak im się podoba... Zatrudniają ogarniętych ludzi, żeby nimi pomiatać. Nigdzie nie widziałem takiego marnowania potencjału swoich pracowników. Odradzam.

09.08.2020 13:01

Jakie są warunki zatrudnienia w Centrum Nauki Kopernik?

17.06.2021 10:08

Część produkcji warsztatu zostanie przeniesiona na Utratę, na Targówku.
    Wesoły Romek

17.06.2021 22:19

Ludzie jaka mediana nie dostaliście od kierowników ile będziecie zarabiać nie ma mediany dla pracowników mediana istnieje tylko dla kierowników, dyrektorów, księgowej. Po przeliczeniu pensji jest się 100 200 300 zł w plecy przynajmniej. Zależy to od stanowiska od stażu pracy i tak dalej.
    Najwyższa izba kontroli

09.06.2021 08:53

Ja się tylko chciałem spytać dlaczego nowo przyjęci pracownicy specjaliści w dziale IT zarabią przynajmiej 1400 zł netto więcej niż pracownicy w innym dziale na tych samych stanowiskach z 11letnim starzem . Ja znam odpowiedź kreatywność pozostawiam wam... Powoli odkrywamy karty.
    Iks

14.05.2021 12:56

Na jaką pensję netto może liczyć Opiekun Gościa - młodszy specjalista?
    Iks

29.05.2021 09:36

Żenua... Zatem porównanie z Lidlem nietrafione.
    xyz

30.05.2021 21:46

To jednak Lidl dalej daje więcej... Opiekun gości będzie miał mniej niż 2700 netto ale nie wiadomo jeszcze ile mniej (pewnie wyjdzie ok 2500)

08.05.2020 14:50

Wszystkim, którzy w przyszłości będą rozważać zatrudnienie się z CNK szczerze odradzam. Trwa kryzys i korona szaleje. To wszystko doprowadziło do totalnej erupcji niekompetencji wśród osób odpowiedzialnych za to miejsce. Chyba tylko obecny kryzys sprawia, że jeszcze nie pojawiają się wypowiedzenia, które także pewnie eksplodują w momencie, w którym sytuacja na rynku pracy odzyska jakąkolwiek stabilność. Przykład? W jednym z działów jakieś 80% osób zostało wysłane na postojowe (choć dyrekcja na początku zapewniała, że nie chce wysyłać ludzi na postojowe), gdy tymczasem w dziale zostało trzech kierowników, którzy mają kierować zespołem składającym się z kilku osób (chyba 10?).

01.03.2021 11:01

Fachowiec odszedł z Warsztatu. A tu patrz nadal żyjemy.
    Iwa.

03.03.2021 01:05

Mnie nie interesuje kto odszedł i czy był to fachowiec czy nie fachowiec nie znałam człowieka prywatnie. Zastanawia mnie kto mógł taki bzdurny komentarz napisać raczej nie pracownik warsztatu?! Ja pracuję w koperniku dalej ale jak już słyszałam, że ludzie z warsztatu chcą odchodzić to znaczy, że dzieje się w instytucji coś niedobrego bo tam są ludzie którzy budowali od podstaw Kopernika ze stażem między 9/13lat. Po prostu współpracuje z tym działem. Po prostu nie wyobrażam sobie jeżeli to jest prawda co będzie z projektem. Ale też im się nie dziwię bo pensje mają znacznie poniżej średniej krajowej . Poprostu słabo to wygląda ze strony dyrekcji taki projekt taka kasa a ludzi zmuszają do pracy za tak niskie wynagrodzenie. Ps. Nie dziwię im się .......
    Były Animator

13.10.2020 00:03

Jako Animator w Centrum Nauki Kopernk nie masz absolutnie żadnych szans rozwoju. Brak możliwości awansu, kierownicze stanowiska obsadzone przez krewnych i znajomych królika, osoby bez znaczących umiejętności zarządzania zespołem. Wypłata na poziomie głodowym, niepozwalającym na utrzymanie się w stolicy. Premia kwartalna, która kiedyś "wyrównywała" niskie zarobki - w tej chwili wynosi 100 - 200 złotych. Rownoważny czas pracy - będziesz musiał pracować w weekendy po 12 godzin, oczywiście w ramach stawki podstawowej. Fatalny przepływ informacji w firmie sprawi, że o istotnych zmianach wpływających na Twój zakres obowiązków dowiesz się 10 minut przed rozpoczęciem pracy. Jedynym plusem pracy w CNK są fantastyczni współpracownicy, pełni pasji i możliwości, niewykorzystanych i nie wspieranych przez pracodawcę. Jeśli chcesz być traktowany jak człowiek - nie polecam tego miejsca pracy.

04.01.2021 13:20

W moim przypadku na rozmowie rekrutacyjnej ustataliliśmy jeden weekend pracujący w miesiącu. Po 2-3 miesiącach regularnie w grafiku widziałem większość weekendów pracujących, mimo ustnych umów.
    Na szczeście były pracownik

04.01.2021 16:02

Fakt jeden kierownik na dziesięciu, może faktycznie wiele poprawić. Plus - co do podpisywania. Wydaje mi się, że większość osób, do których Pan/Pani to kieruje, podpisuje umowę, na której nie widnieje liczba dni weekendowych do przepracowania. Tak jak mówi Anonim - wszystko dzieje się ustnie, co raczej jest bardzo życzeniowe. I tak. Sama byłam świadkiem podobnych 'obietnic' w trakcie rekrutacji (o określnej liczbie dni pracujących w weekendy), gdzie bardzo szybko zostało to zweryfikowane przez życie. Niestety (jak to Pan/Pani pisze) już po podpisaniu tego, co zostało przedstawione tej osobie (albo tym, bo to było dość częste). Pamiętam, że to było w momencie otwierania etatów dla animatorów. Wtedy wielu sądziło, że CNK będzie w stanie zatrudnić osoby tylko na weekendy i na dni tygodnia. Niestety (z tego co pamiętam) marzenia bardzo szybko spotkały się z rzeczywistością i zamiast powiedzieć pracownikom wprost 'sorry, ale chcieliśmy inaczej' - pojawiały się właśnie takie argumenty jak przedstawione przez Pana/Panią - 'przecież wszyscy wiedzieli na co się piszą'. I tak to własnie jest :)
    Do dyrekcji

04.01.2021 15:32

Przeliczcie wreszcie te premie kwartalne, roczne i ten staż pracy.... Dodajcie to wreszcie do podstawy bo wartościowi ludzie odchodzą z Kopernika bo wolą pracować za (większe) albo nawet za podobne pieniądze ale stałe pewne w podstawie co miesiac bez szarpania się i nerwów co kwartał i czekania na koniec roku czy będzie czy nie będzie roczna i ile ???? . Działajcie bo zanim się obudzicie już nie będzie Z kim kreatywnym współpracować : (

31.12.2020 13:38

Zacznę od plusów. Oczywiście świetni ludzie. W większości pracowici, ambitni, twórczy, serdeczni i przyjacielscy. Nawet jeśli odezwiesz się do kogoś nieznajomego najprawdopodobniej otrzymasz pomoc. To dla ludzi większość osób zostaje tak długo. Wbrew opiniom jest spora możliwość rozwoju. Jeszcze przed pandemią można było korzystać ze szkoleń, wyjazdów na konferencję itp. Jeśli ktoś ma chęć może współpracować z innymi działami i uczestniczyć w wielu projektach. Minusów pewnie jest więcej. Oczywiście bardzo niskie zarobki, które w pewnie sposób wynagradzają premie. Ale różnie z nimi bywa, zwłaszcza z rocznymi. Kierownictwo zazwyczaj ma tez problem ze stawianiem wysokich ocen, co znacząco wpływa na wysokość kwartalnych. Kolejnym bardzo dużym minusem jest fatalne zarządzanie. Większość osób na stanowiskach dyrektorów i kierowników zupełnie nie nadaje się do pełnienia swojej funkcji. Nawet niekompetentne osoby są trzymane latami, przez co odchodzi wielu wartościowych pracowników. Zdarza się mobbing. I niestety dyrekcja bez szacunku traktuje podwładnych. Informacja o przedłużeniu i nieprzedłużeniu umowy spływa nawet kilka dni przez jej końcem. Dalej zgodzę się z jednym z komentarzy, że proces realizacji projektów dłuży się w nieskończoność. Koncepcje, a nawet gotowce nieustannie są cofane. Większość fajnych pomysłów wypala się, bo czekanie na decyzje zabija motywacje. Wciąż trzeba przygotowywać dziesiątki tabelek, ewaluacji, opisów i to dla każdego inny dokument, bo ten kierownik potrzebuje na trzy strony, a ten dyrektor na jedną. Większość pracy wykonuje się po prostu bez sensu. Papierologia i formalizm do niczego nie prowadzą. Na koniec dodam, że ludzie z zewnątrz przestają traktować Kopernika poważnie. Momentami aż wstyd proponować wynagrodzenie, jest tak śmiesznie niskie. Kierownictwu i dyrekcji wydaje się, że inni będą pracować za darmo, bo robią to dla CNK. Mimo wszystko czas spędzony w instytucji będę wspominać dobrze. Bo i rozwój nastąpił, i ludzi poznało się wspaniałych. Na start polecam. Do powiedzenia jest jeszcze dużo.
    Także były pracownik.

31.12.2020 14:16

Kompletnie się pod tym podpusuję. Od dłuższego czasu przeglądam opinie o CNK i w pamięci mam pamiętne zebranie, na którym dyrekcja wychwalała opinie o CNK na googlu i fejsbuku. Szkoda, że nie wspomieli o opiniach jako pracodawcy. No chyba, że coś się zmieniło od mojego odejścia, ale patrząc na wpisy - dalej jest to samo :) Fakt. Dobrze wspominam ludzi, ale nie chciałbym tam wrócić.
    Bylypracownik

23.12.2020 17:48

Szkoda czasu na samodzielne doświadczanie pracy i pensji w tej instytucji. Bardzo odradzam, no chyba, że jesteś tuż po studiach i nie wiesz co z sobą zrobić i musisz zarobić na czynsz i bułki z Biedry. Nabory w CNK były non-stop, a to dlatego, że rotacja pracowników jest zastraszająca. Odradzam dział edukacji.
    p

31.12.2020 12:50

Ach ten dział edukacji. Czy kiedyś coś tam się zmieni? Ile lat do emerytury zostało pani AD?

31.12.2020 13:15

Jeszcze dziesięć :)
    Była koperniczanka

27.09.2019 19:35

Z CNK pożegnałam się miesiąc temu, więc wszystko mam na świeżo :) Czytając poniższe opinie mogę potwierdzić, że wszystkie one pozostają aktualne. Autorytarne zarządzanie, które powoduje, że ma się nikły wpływ na własny projekt. Coś, nad czym pracuje się miesiącami dyrekcja potrafi "wrzucić do kosza" na kilka dni przed finałem projektu. Wielu wspaniałych, doświadczonych, wieloletnich pracowników odeszło z tego powodu. Nikt nie lubi jak jego praca jest po prostu wyrzucana. Kierownicy to znajomi i przyjaciele dyrekcji, często niekompetentni ale ze względu na znajomości "nieruszalni". Podkreślam - często, nie zawsze. Potwierdzam radę, aby unikać Pracowni Edukacji. Wielu pracowników ma zdiagnozowaną depresję/nerwicę. Powód - praca. Ja osobiście uciekłam, ponieważ kierowniczka na rozmowach kwartalnych wciskała mi, że zlecila mi zrobienie czegoś, a ja tego nie zrobiłam. Nic takiego nie miało miejsca, tygodnie wcześniej zasugerowała tylko w luźnej rozmowie, że może chciałabym zaangażować się w pewien projekt, oczywiście w ramach mojego wolnego czasu. Wiecej do tematu nie wróciła. Została mi obniżona ocena kwartalna za niewykonanie zadania. Później dowiedziałam się, że nie byłam jedyna - potwierdziłam dwie identyczne sytuacje u innych osób. Ponadto byla zupełnie niekompetentna jeśli chodzi o formalne sprawy, np. jak działa pewna wewnętrzna, powszechna procedura. Szeregowy pracownik wiedział więcej. To też częste zjawisko w CNK. Ponarzekane, teraz pozytywy: Ludzie. Wspaniali, kreatywni, otwarci, zawarłam tam przyjaźnie na całe życie. Kasa nie jest najlepsza i jak już było poniżej - bez perspektyw na podwyżki, ale bardzo fajne, odczuwalne premie roczne i kwartalne. Na stanowiskach merytorycznych zadaniowy czas pracy - w większości działów nikt nie kontroluje o której przychodzisz i o której wychodzisz, byle robota była zrobiona. Praca na galeriach jest uciążliwa, jeśli ktoś chciałby pracować ze zwiedzającymi to bardziej polecam celować w Pracownię wydarzeń (praca wiąże się z wyjazdami) lub pracę w laboratoriach. Niepełnosprawni mają w procesie rekrutacji dokładnie takie same szanse jak osoby pełnosprawne. Obecnie w CNK pracuje jedna osoba z zaawansowanym paraliżem, poruszająca się na wózku. W poprzednich latach było jeszcze kilkoro niepełnosprawnych pracowników. Nie ma to znaczenia, to kolejny plus Kopernika :) Mogę tak jeszcze długo, jeśli macie pytania piszcie :)
    Mariusz

02.03.2020 21:52

A co Cię konkretnie interesuje? Praca w labach polega w olbrzymiej większości na prowadzeniu zajęć (w tygodniu po 1,5 h dla grup szkolnych, w weekend 45 min dla indywidualnych zwiedzajacych). Bywa to niewdzięczne, ale jeśli lubisz te klimaty to może dawać satysfakcję. Czasem można się wyżyć kreatywnie np. opracowując nowe scenariusze. Pensja niska, warunki pracy i zaplecze socjalne takie sobie. Robota dość męcząca i wymagająca (praca głosem!) Czas pracy równoważny, często pracuje się w weekendy. Zespół zdecydowanie jest plusem - ludzie fajni, ale sfrustrowani. Z bezpośrednimi przełożonymi idzie się dogadać.

21.10.2020 09:35

Potwierdzam, wielu wspaniałych i zdolnych ludzi zarządzanych przez wielu niekompetentnych kierowników. Kadra kierownicza już dawno powinna podać się do dymisji oni myślą że mamy 2010 rok.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Centrum Nauki Kopernik?

Kontakt - Centrum Nauki Kopernik

ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 20 00-390 Warszawa

Branża główna: Muzea, galerie i obiekty kulturalne

Anita

16.03.2020 13:32

Miejsce szczególne i wyjątkowe i jak można się domyśleć potrzebuje wyjątkowych osób do pracy.
    Zosia

01.05.2020 12:19

Firma potrzebuję ludzi do pracy za wolontariat.... Masz pasję jesteś fachowcem przyjdź do Kopernika pracuj za darmo.... Firma zamknięta półtora miesiąca temu przez koronawirusa i już stracili płynność finansową...

25.07.2020 00:08

Wyjątkowe w CNK jest wynagrodzenie, szczególnie jak lubisz jeść wyłącznie bułkę tartą.

11.11.2019 18:43

Nie polecam pracy w tym zakładzie. Pracodawca buduje poczucie u pracowników, ze każdego w każdej chwili można zastąpić. Wymagania są duże szczególnie w elastyczności godzin pracy. Nie ma systemu motywacyjnego. System premiowy dzięki temu, ze istnieje pozwala nie głodować bo pensja za cały etat w Warszawie na poziomie 2600 netto to bardzo mało. Podwyżki symboliczne. Po 5 latach pracy na stanowisku starszego specjalisty można przekroczyć nieznacznie 3000 zł na rękę, ale nie każdy. Jest wielu pracowników z pasja, którzy się na to godzą i ciągną ten wózek ale wykruszają się nawet oni.
    Ania

24.11.2019 09:30

No słyszałam to samo, że podobno wypłaty są tragiczne, atmosfera słaba a sam proces rekrutacji na niskim poziomie. Miałam tam składać CV ale boję się że powyższe to prawda.
    Lowelas

27.05.2020 15:59

Specjaliści mają po 2900zł po 10 latach pracy w CNK . Więc dział działowi nie równy. Starszy specjalista czy specjalista zarabia tyle samo mają takie widełki ,że szok .
    @pracownik

07.05.2020 16:36

Odradzam pracę w CNK. Zdecydowanie!
    GallAnonim

15.10.2019 08:15

Ile zarobie u Was na kasie? Zlecenie?

16.11.2019 01:53

Mariusz zapomniałeś dodać, że: a) system premii kwartalnych jest mało klarowny - często zależy od "humoru" przełożonego b) "premia" jest tylko w nazwie, bo większość pracowników traktuje to jako "wyrównanie" do rynkowego poziomu c) premia roczna jest składową premii kwartalnych, a i tak pracownicy do momentu przelewu nie wiedzą czego się spodziewać (wychodzi znośnie, ale ile plotek przy tym to cała książka) d) ten wypoczynek to tak dalej mu do tego tysiąca niż bliżej e) język - można wnioskować i chyba jeszcze nikt nie dostał odmowy
    Premie

02.05.2020 14:12

Premie były ale już nie ma i nie wiadomo kiedy będą w "którym roku" teraz jest 80 i 95% podstawy pensji ..
    AliB

31.10.2019 22:23

Macie w (usunięte przez administratora) nas i swój biznes ignorując nasze pytania?
    cnk

19.10.2019 09:31

ŹLE się dzieje w Cnk. Robert F najlepszy dyrektor jaki może być. Trzeba się przyjrzeć innym dyrektorom-kĄ pionów a szczególnie ich zastępcom-czyniĄ czy mają odpowiednie kompetencje do nadzorowania i kierowania zespołem ludzi.Tu się zaczyna mobinng tu się karze finansowo pracowników, tu są wewnętrzne walki kierownictwa które odbijają się na pracownikach!Pamiętajcie my to monitorujemy co się dzieje a gdy nie będziemy mieli nic do stracenia to się dowiecie pierwsi a później otoczenie...
    Hm

20.10.2019 16:11

@Cnk czy to znaczy, że to nie miejsce pracy, w którym osiągne spokój i stabilizację? Mobbing to mocne słowa. Serio.

07.10.2019 12:56

Czy Centrum Nauki Kopernik ma ściśle ustalone godziny pracy?
    Mariusz

10.10.2019 13:32

To zależy od działu i stanowiska. Pracownicy biurowi zazwyczaj pracują 9-17 lub 8-16, ale raczej nie jest to sztywno kontrolowane. W przypadku stanowisk związanych z obsługą zwiedzających (kasy, pokazy, prowadzenie zajęć w laboratoriach, obsługa wystaw) w grę wchodzi praca zmianowa (także w weekendy). Godziny powiązane są wtedy z godzinami otwarcia Centrum (w różnych okresach jest to 9-18, 8-18, 9-19 lub 10-19) i konkretnymi aktywnościami.
    Dawny_bywalec

06.10.2019 22:10

Kiedyś miałem zaszczyt pracować w bistro WIEM. Na tygodniu owszem byly świeże potrawy. Czego nie powiedzieć o poniedziałku, były to zazwyczaj zrzuty z niedzieli to co się nie sprzedało. Jedyne co było wtedy swierze to poranne kanapki. Nie sprzedane mięso z całego tygodnia leżało lub leży w chłodni zamrożone i czeka na przerobienie na pasztet dla imprezy. Duża rotacja pracowników. Dla grup zwiedzających, potrawy są szykowne w fryturze czego nie polecam. Ogólnie nie polecam stołowania się w tym lokalu.
    Na dowidzenia

26.07.2019 12:09

Powinno być teraz dużo rekrutacji. Po ostatniej zmianie struktury, trzeciej w ciągu ostatnich trzech lat, w tym drugiej dużej, bardzo wielu pracowników odchodzi, każdy tydzień od początku Stycznia kończy się przynajmniej dwoma wypowiedzeniami. (CNK to duża firma ok. 400 pracowników etatowych). Dużo ludzi odchodzi przed znalezieniem kolejnej pracy. Rekrutacja: Rekrutację prowadzą kierownicy działów, czasami jest to delegowane niżej, przy najniższych stanowiskach, są obecne też osoby z kadr, ale ich zdanie jest nieistotne przy podejmowaniu decyzji o zatrudnieniu. Decyzje podejmuje wyłącznie kierownik. W czasie rekrutacji nie są sprawdzane kompetencje, całość zależy od wrażenia jakie się zrobi na kierowniku. Warunki pracy: Są dwa biura, oba przy stacji metra. Biuro na wybrzeżu bez rewelacji i jakiś udogodnień poza minimum, ale nie jest źle. Dobry dojazd komunikacją miejską, samochodem brak parkingu dla pracowników lub abonament po cenach komercyjnych parkingów. Praca na galerii - bardzo źle, tłum i bardzo duży hałas, spędzenie tam 8 godzin jest sporym wyzwaniem, praca mało ciekawa i nie rozwojowa. Wynagrodzenie: Sporo poniżej średniej krajowej, nie mówiąc o Warszawskiej, na stanowiskach kierowniczych znacznie lepiej, z dodatków jest pakiet medyczny(Enelmed - dość podstawowy), Multisport (z niewielkim dofinansowaniem), dopłaty do kursów językowych. Premie kwartalne i roczne w wysokości zauważalnej w porównaniu z pensją + dla kierowników dopłata do samochodu i darmowy parking. Dla pracowników kreatywnych, firma nie liczy w wynagrodzeniu praw autorskich(projekty, rysunki, teksty). W Regulaminie Pracy jest wprowadzony bardzo szeroko rozumiany zakaz podejmowania pracy konkurencyjnej. Możliwości rozwoju/awansu: Brak ścieżki rozwoju zawodowego, podnoszenia kwalifikacji, bardzo mała możliwość awansu zależna od sympatii kierownictwa, a nie kwalifikacji i doświadczenia. Tak samo brak reguł odnośnie podwyżek, prawdopodobnie pensja jaką dostaniesz na start będzie ci towarzyszyła przez kilka następnych lat(raczej 5-6 niż 2-3). Mniej więcej raz na 2 lata podwyżka 1-1,5%. Porady: Unikać działu edukacji, bardzo duża rotacja ze względu na kierownictwo stosujące (usunięte przez administratora) względem pracowników. Podsumowanie: + Plusy sporo fajnych ludzi, czasami ciekawe projekty. Dobry dojazd komunikacją miejską. Zazwyczaj nie ma problemu z wzięciem urlopu. - Minusy: bardzo duża biurokracja, sztywna struktura hierarchiczna i autorytarne zarządzanie. Nawet jak dostaniesz ciekawy projekt do realizacji to będziesz miał niewielki wpływ na to co powstanie. Decyzje zapadają wyżej i są bez uzasadnienia komunikowane w dół. Bardzo rozwleczony proces decyzyjny, 3 poziomy dyrekcji + dwa poziomy kierownictwa zaangażowane w podejmowanie każdej decyzji skutkują tym, że nic się nie dzieje. Duży chaos w firmie, brak planowania i przypadkowe osoby na stanowiskach kierowniczych prowadzą do tego, że wszystko jest realizowane "na już", lub robi się dużo projektów które są kasowane pod sam koniec realizacji.
    Na dowidzenia

10.09.2019 09:05

Istnieje roczny system oceny kompetencji w którym z kierownikiem odbywasz rozmowę i ustalacie cele rozwojowe na następny rok. Ale potem z tym nic się nie dzieje. Jeżeli znajdziesz sobie szkolenie to możesz się zapisać, ale przy wyborze szkolenia kryterium ceny odgrywa dużą rolę. Nie ma czegoś takiego jak ścieżka rozwoju, lub awansu. Awansy następują najczęściej przy reorganizacji działów, gdy kierownik wpisał sobie jakie powinny być stanowiska w dziale, a potem stara się dopasować pracowników do tych stanowisk. Często jest praktykowany także awans bez podwyżki. Zamiast podwyżki dostajesz awans, ale zasadniczo nic się nie zmienia w zakresie obowiązków lub samodzielności, tylko nazwa stanowiska.
    Była koperniczanka

27.09.2019 19:44

Pensje są raczej niskie, stanowisko specjalisty to ok. 4000 brutto. Premie kwartalne i roczne, odczuwalne, zwłaszcza roczna. Prywatna opieka medyczna, niewielka dopłata do kart Multisport, dopłaty do okularów, dopłaty do studiów, dopłaty do kursów językowych, wczasy pod gruszą, bonus mikołajkowy.
    Klaudia były pracownik

18.07.2019 16:41

zaczął się wszechobecny mobing ręka rękę myje dyrektorzy i zastępcy pionów wszystko po znajomości obstawione bez kompetencji ...w tym roku odeszło co najmniej z 60osób ...premie i podwyżki dla znajomych...
    M

12.10.2017 12:52

Zaczyna się dobrze, rozmowa kwalifikacyjna w porządku. Ale to co się słyszy na rozmowie i niezależnie od świetnego PR zewnętrznego instytucja od wewnątrz bardzo rozczarowuje. Fatalna komunikacja wewnętrzna, brak współpracy, nieumiejętność wyznaczenia celów. Zakład pracy jak z filmów Bareji. Dobre na przeczekanie, żeby nie siedzieć w domu, ale nie wiązał bym planów zawodowych z tą instytucją.
    2 lata

28.08.2017 23:53

Fajni ludzie ale praca nudna i bez perspektyw.
    2 lata

28.08.2017 23:53

Fajni ludzie ale praca nudna i bez perspektyw.
    A

04.07.2017 08:38

Praca bez szczególnych perspektyw. Bardzo niskie możliwości awansu. Bardzo duża rotacja, ale i tak wyższe stanowiska są obsadzane tylko na podstawie rekrutacji zewnętrznej. Brak jakiejkolwiek ścieżki rozwoju dla pracowników. Kierownicy uważają że nie ma sensu inwestować w pracownika, bo i tak odejdzie. Jak obecni odejdą to znajdzie się nowych. Projekty niby ciekawe, ale praca nudna, z pomysłami góry się nie dyskutuje, AC własne nie są mile widziane. Zostaje tylko walka z firmowa biurokracja i wszech obecnym "nie da się". Zarobki na poziomie Lidla(3000-3500 brutto na stanowisku specjalisty),bez perspektyw na podwyżki. Ile się wywalczy na początku tyle zostanie. Dość wysokie premie, ale system przyznawania bardzo niesprawiedliwy, oceny zależne od sympatii i humoru kierownika.
    były koperniczanin

12.06.2017 14:31

Jako pracodawca CNK pozostawia wiele do życzenia, pomimo dobrego PRu zewnętrznego. Działy administracyjne bardzo słabo identyfikują się z działalnością instytucji, co niekorzystnie wpływa na współpracę przy mniej szablonowych wyzwaniach. Kierownicy i dyrektorzy mają niskie kompetencje zarządcze, źle wygląda planowanie pracy i współpraca pomiędzy poszczególnymi komórkami. Kadra kierownicza co do zasady spija wszelkie sukcesy swoich zespołów, a szeregowi pracownicy ponoszą konsekwencje porażek - także wynikających z błędów kierownictwa. Sporo ludzi odchodzi z pracy w pustkę (tj. nie mając nagranej innej roboty) nie mogąc znieść feudalnej atmosfery i zwykłej nieprzychylności wielu zasiedziałych pracowników administracyjnych. Mimo to CNK może być dobrym miejscem na początek kariery, ale nie radzę wyobrażać sobie, że jest to miejsce na lata.
    Specjalista od wszystkiego

09.01.2017 14:19

Praca wyjątkowa i ciekawa, jeśli spojrzeć na LUDZI i działalność CNK. Umowy o pracę też na plus, no i może efekt WOW kiedy mówisz gdzie pracujesz, jak ktoś lubi zaskakiwać. Z perspektywy starszego specjalisty praca wymagająca, dla wytrwałych. Dla młodszego specjalisty i specjalisty to właściwie administracja biurowa, po dłuższym czasie nuda. Z perspektywy asystentek harówka, najsłabiej wypada software wewnętrzny do rozliczania księgowo-finansowego wydatków działów i planowania budżetu, produkt nie zrozumiały i niepraktyczny. Zarobki raczej niskie i niesprawiedliwe oceny kwartalne, cele ustalane są bardzo rożnie i trochę na siłę. Na niekorzyść nierówne kompetencje kadry kierowniczej i niestety pojawiający się nepotyzm. Ogólnie praca na max dwa lata.
    Pracownik CNK

08.10.2016 20:51

Czas pracy bardzo umowny. Jeżeli nie pracujesz na kasie to spokojnie możesz przychodzić na 10 i wychodzić o 15stej. Jeżeli ktoś stawia na pierwszym miejscu wychowanie dzieci, to świetne miejsce do pracy. Zarobki jak na ten sektor całkiem przyzwoite. Wada jest to że nie ma szans na awans, czy jakąś ścieżkę kariery. Firma rzeczywiście bardzo "rodzinna", nawet jak jest wakat na wyższym stanowisku to zawsze znajdzie się ktoś z rodziny lub jakiś kolega do obsadzenia. Bardzo słaba kadra kierownicza, która nie ponosi konsekwencji za swoje błędy. Nie w każdym dziale, ale można się spotkać z mobbingiem, znęcaniem się nad wybranymi pracownikami. Nawet jak się to zgłasza to ani dyrekcja lub kadr nic z tym nie robią.
    mateusz

26.09.2016 08:35

super ludzie super miejsce ale zeczywiscie zarabiac to mozna jak sie jest pracownikiem typu konsturkotr czy inzynier w administracji lipa straszna ok 2500 zl na reke wszyscy sie kisza w malych biurach a dyrekacja ma gabinety po 70 metrow latwa sciezka kariery jak sie zna dyrekcje albo jest ich rodzina
    Pracownik_CNK

20.04.2016 13:05

Zadania zazwyczaj bardzo ciekawe. Ludzie są mocną stroną, choć jak wszędzie zdarzają się osoby, z którymi trudniej się dogadać. Brak jakiejkolwiek ścieżki kariery i nie ma możliwości na podwyżkę. Potwierdzam ok. 3000 zł na rękę. W firmie problemy komunikacyjne, chociaż chyba idzie ku lepszemu.
    CherryBee

25.03.2016 20:41

Na plus jest atmosfera uważam że pracują tam strasznie fajni ludzie mega pozytywna atmosfera :) Im wyzej w hierarchii tym wieksze zadzieranie noska a niestety nepotyzm aż furczy połowa "góry" to rodzina rodziny same szwagierki bracia i pociotki. Nie trzeba się trzymać sztywno 8 godzin pracy, nie moinitoruje nikt tego ludzkie podejście, można wyjść jak trzeba coś załatwić. Zarobki są mocno średnie, ja na stanowisku biurowym administracyjnym: 2900zł na rękę ale są co 3 miesiące premie. Minusem ogromnym jest brak jakiejkolwiek stołówki pracowniczej, jest dla klientów restauracja ale strasznie tam drogo. Jak ktos napisal wyzej parkowanie dla wybranych w podziemiach łącznie z 10 osób z otoczenia dyrektora nie ma się co martwic gdzie zostawić samochód a reszta pracowników nie jest brana pod uwagę.

Zostaw merytoryczną opinię o Centrum Nauki Kopernik