Odwiedziłem kilka razy sklep jako "potencjalny klient" w celu przeprowadzenia rekonesansu, ponieważ szykuję się do zmiany pracy. Branża sklepu jest mi znana od podszewki, ale doświadczenie życiowe pokazało, że pracodawców należy dobierać ostrożnie.
Jeśli chodzi o obsługę, sprzedawcy na płaszczyźnie merytorycznej byli dość dobrze przeszkoleni, aczkolwiek widać pewne braki w znajomościach produktów co świadczy o tym, iż pracodawca nie kładzie nacisku na szkolenia - tu minus. Warunki pracy dość chaotyczne - wszyscy są od wszystkiego, a biorąc pod uwagę szeroki asortyment sklepu pracownicy muszą mieć nie lada wyzwanie. Co do warunków pracy na obiekcie w okresie zimowym, pracownikom mogę współczuć - sam dość mocno odczułem temperaturę panującą w budynku (czyżby pracodawca oszczędzał na zdrowiu pracowników) Dziewięć godzin - szczególnie Paniom siedzącym za ladą - może dać nieźle w kość.
Na sam koniec chciałbym przedstawić spostrzeżenia odnośnie samych pracodawców.
Jak już wspomniałem znam tą branżę i ten rynek. Znam możliwości i układy w jakich obracają się przedsiębiorcy tej branży. Da się zauważyć z jakich powodów firma utrzymuje się na rynku tak długi czas i nie chodzi tu o jakość świadczonych usług i oferowanych towarów (to stwierdzenie opieram na historiach zasłyszanych od klientów tej firmy - tych epizodycznych jak również tych, którzy wracali po raz kolejny)
Podejście pracodawców do pracownika mocno naciągane w obecności klienta. W tej firmie pracodawca na pewno nie stosuje zasady "dbaj o swego pracownika, a on zadba o Twego klienta".
Udało mi się usłyszeć również niewybredne i niesmaczne żarty jednego z pracodawców w obecności pracownika - co świadczy o braku profesjonalizmu i poszanowania dla godności osobistej i jest mocno ukierunkowane pod mobbing.
Biorąc moje powyższe spostrzeżenia, osobiście nie chciałbym pracować w takich warunkach i z pewnością nie złożę tam swoich dokumentów. Mam również nadzieję, że pomogłem tym samym, innym, którzy rozważają podjęcie współpracy z tą firmą.
Jak to mawiają "jak Cię widzą tak Cię piszą"