ArcelorMittal

Kraków

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 74 ocen.

ArcelorMittal
2 74 6 1

Opinie o ArcelorMittal

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

hahaha

ludzie, ludzie Mittal ma zatrudnić prawie 240 osób w tym roku. Przejmie pracowników ze spółek typu Sanpro czy ABC. Stawka początkowa 2420 zł/brutto plus dodatki zmianowe. Za czterobrygadówkę często w szkodliwych (naprawdę szkodliwych) i niebezpiecznych warunkach na rękę wyjdzie jakieś 2500zł. Okazja jakich mało. Wracajcie zza granicy, powiadomcie rodziny i znajomych, pędźcie pod bramę i zajmujcie kolejkę.

Marcin
@Zamieszkały przy hucie 13.08.2018 14:52

Rób sobie sam za 2500 brutto

Dominika

@Kombinat był, rozumiem i dziękuję za sprecyzowanie. @Strajkpotrzebny, 3 lata Twojej pracy na rzecz firmy ArcelorMittal to duży okres czasy, więc myślę, że na pewno możesz napisać coś więcej na temat warunków pracy, które panują w tym miejscu. Przedstaw, proszę, jakimi cechami powinna legitymować się osoba, która chciałaby z powodzeniem aplikować do pracy w tej firmie? Firma stawia jakieś konkretne wymagania względem potencjalnych pracowników? Czy same chęci do pracy wystarczą? Zachęcam do dalszej aktywności w wątku. @hahaha, czy planowane zatrudnienie, która ma mieć miejsce jeszcze w tym roku jest związane z powiększeniem produkcji?

Dominika

@Strajkpotrzebny, a jak wygląda to w przypadku świąt i dni ustawowo wolnych? Firma ArcelorMittal w tych dniach jest zamknięta, czy pełnione są jakieś dyżury według grafiku? @Proszowice, jak długo pracujesz w firmie ArcelorMittal na stanowisku, które opisałeś w komentarzu? Poza zarobkami, jak ocenisz atmosferę, która panuje firmie? Zachęcam do wypowiedzi.

Strajkpotrzebny
@Dominika 07.08.2018 12:37

Świątek piątek czy niedziela karuzela. Pracuje w sumie ponad 3 lata. Atmosfera bywa różna zawsze się jakaś me?*nda znajdzie której się wydaje że jest wszystkowiedzaca. No i zdarza się też zjawisko fali czyli młody ma przegwizdane

Proszowice

Nie wiem skąd te opinie, chyba jakieś lenie pisały. Ja mam 3500 netto na walcowni, praca w porządku.

Hm
@Proszowice 05.08.2018 17:33

Pewnie stary pracownik

Dominika

@Strajkpotrzebny, pracownik ma wpływ na grafik ustalany przez szefostwo firmy ArcelorMittal? Można zaznaczyć, że w danym okresie chciałoby się pracować np. na pierwszą zmianę? Czy pracodawca ustala grafik pracy bez konsultacji z pracownikami? Napisz, proszę, jak wygląda ta kwestia.

Strajkpotrzebny
@Dominika 31.07.2018 10:42

Pracownicy którzy pracują na zmiany mają grafik na cały rok z góry ustalony 4 na rano dzień wolnego 4 popoludniowka 2 dni wolnego 4 nocki 2 dni wolnego i tak wkoło. Tylko że nie są to całe dni wolne np jak się idzie na noc to już ten drugi dzień nie jest cały wolny. Ale godzinowo się zgadza.

@zainteresowany

Witam Jakiego rzędu są zarobki na stanowiskach umysłowych biorąc pod uwagę kilkuletni staż pracy?

Dominika

@Strajkpotrzebny, dziękuję za odpowiedź. Napisz, proszę, czy odczuwasz osobiście skutki uboczne pracy w szkodliwych warunkach w firmie ArcelorMittal? Czy może cieszysz się dobrym zdrowiem i warunki w których pracujesz nie mają wpływu na jakieś zmiany w Twoim organizmie, które odczuwasz. @Benek, często zdarzają się zwolnienia w firmie ArcelorMittal? Jeżeli tak, to czym najczęściej są one spowodowane?

Strajkpotrzebny
@Dominika 25.07.2018 09:26

Problemem jest praca na zmiany.Organizm sie przestawia na zmiane nocna i później ciezko zasnąć na rano jak trzeba iść.Stres bardzo duży.Wkurzaja Janusze którzy wiedzą lepiej .

Kandydat

Dzień dobry, Chciałbym uzyskać informację jak długo czeka się na informację od rekrutera w sprawie przyszłej rozmowy rekrutacyjnej, jeśli nie odezwą się po tygodniu to mam dać Sobie spokój?Jak wygląda sama rozmowa z rekruterem, przyszłym przełożonym? Na ile może liczyć nowo przyjęty inżynier? Czy bez znajomości mam szansę na wakat?

Benek

1. Mówiąc o g....o wartych ludziach ma na myśli osobników, dla których praca na hali przy maszynie to harówa. Przychodzi taki były kelner, kucharz, krawiec czy "świeżak" po szkole i nie chcę im się robić. Jedni sami rezygnują po jakimś czasie, inni tylko udają, że pracują. I takich pracowników dzięki kontraktom można szybko zwolnić lub wymienić na innych. Jak firmie trafi się wartościowy rodzynek, to go nie wyleje. Mało jest takich teraz. 2. Kierownictwo firm w grupie po to zaniża ilość zatrudnionych, żeby nie zwalniać ludzi zatrudnionych na umowach o pracę i zrealizować zadania. Zatrudnianie kontraktowców w tym pomaga. W jakimś sensie dzięki takim praktykom zwykli pracownicy są chronieni. 3. Od lat podwyżki są na poziomie 2-3% rocznie. Teoretycznie jest to powiększenie o wskaźnik inflacji. Od lat się to w korporacji nie zmienia, mimo iż mamy teraz rynek pracownika i znaleźć następców emerytów jest trudno. Niestety, grupa AM tego nie widzi. Dlatego pełno teraz inicjatyw typu automatyzacja, komputeryzacja, cyfryzacja, digitalizacja itd. Chodzi o to, by inwestować w maszyny, a nie ludzi, którzy chcą podwyżek.

Benek

Rozwieję domysły dotyczące zatrudniania kontraktowców i przez pośredników. Powody są następujące: 1. Firmy z grupy AM mają limity zatrudnienia i limity te są wciąż obniżanie. W niektórych rozliczeniach i raportach kontraktowcy sa ujmowani osobno albo w ogóle nie są ujmowani, co jest korzystne dla kierownictwa firmy i pozwala "ukryć" zatrudnienie. 2. Osoby zatrudniane przez agencje są w większości g...o warte. Dlatego łatwiej taką osobę zwolnić i wymienić na inną. Jeśli jednak coś sobą prezentuje, pracodawca może ją przyjąć, ale tylko jeśli ma wakat. 3. Zarobki w AM są dramatycznie niskie i nic się w tej materii nie zmieni, bo stawki są narzucone odgórnie przez korporację. Szef zakładu niewiele ma do gadania. 4. Ludzi zatrudnia się przez agencje, bo AM nie może zatrudnić kontraktowców przez Urząd Pracy. Prawo nie pozwala.

tyrystor458
@Benek 18.07.2018 22:47

Ja nie wiem, czy osoby zatrudniane poprzez agencje są g...o warte, myślę, że to duże uogólnienie. Przychodzą różne osoby, zdarzają się i bez wielkiego pojęcia, ale przychodzą też po studiach, z praktyką i uprawnieniami, lecz na pewno zatrudnianie ich poprzez agencję nie mobilizuje ich do pracy, bo mają świadomość i odbierają to jako pracę tymczasową. Oczywiście w tym sensie , że nowo przyjęty pracownik jest g...o warty, bo chociaż wiedzę może mieć z danej dziedziny, to wymaga w takim obszernym i niebezpiecznym często zakładzie, długiego wdrożenia i przyuczenia ma jakąś cząstkę prawdy , no ale jest takie powiedzenie- "zapomniał wół jak cielęciem był" Ci starzy pracownicy nie g...o warci też kiedyś jak przyszli byli g...o warci i ktoś ich wdrażał i przyuczał , taka jest normalna kolej rzeczy i zakład zamiast narzekać powinien inwestować w nowego pracownika - uczyć , wdrażać, szkolić...dawniej się dało ? Tak w tym jest jakaś logika, że przyjmuje się pracowników poprzez firmę zewn, aby ich nie mieć na stanie ale co to oznacza, że te niższe kadry dyrektorskie chcą pokazać i jakby powiedzieć naczelnemu dyrektorowi Mittalowi - spójrz nasz wodzu jacy jesteśmy świetni osiągamy takie świetne wskaźniki tak małą liczbą pracowników , tacy jesteśmy produktywni i wydajni - należy nam się wysoka premia, o to chodzi? Czyli ta dyrekcja, kierownictwo tworzy taki matrix dla Mittala ? Nie świadczy to dobrze o firmie i kadrze zarządzającej !

Dominika

@Strajkpotrzebny, czy pracownik pracuje w warunkach szkodliwych? Firma ArcelorMittal w jakiś sposób postępuje, aby pracownik był jak najmniej narażony na działanie szkodliwych warunków? @Benek, wspominasz o tym, iż według Ciebie nie zanosi się na poprawę warunków płacowych za pracę w firmie ArcelorMittal. Dlaczego tak jest? Czym spowodowane jest to, że w firmie nie zanosi się na podwyżki wynagrodzeń? Przedstaw swoje informacje na ten temat.

Strajkpotrzebny
@Dominika 19.07.2018 09:32

Tak pracuje sie w warunkach szkodliwych,duże zapylenie, temperatura srodki ochrony sa podstawowe czyli zwykła maska która niewiele daje kask itd. Podwyżki raz na rok rzędu 120 brutto. Chociaż nigdy nie wiadomo do ostatniej chwili ile i czy będą wogole

Dominika

@Hucianin, możesz przybliżyć jakiego rodzaju są to przepisy? Wspominasz również o pracy weekendowej w firmie ArcelorMittal. Czy każdy pracownik ma obowiązek pracy w weekendy? Napisz, proszę, szczegółowo jak to wygląda. @tyrystor4587, uprzejmie informuję, że nie jestem związana w żaden sposób z firmą ArcelorMittal. Moim zadaniem jest prowadzenie dyskusji na forum oraz zdobycie jak najwięcej rzetelnych informacji na temat pracy w tej firmie. Wątek główny forum przeglądają osoby, które są zainteresowane pracą w tej firmie, dlatego każda uzasadniona opinia jest przydatna dla takich osób.

sanpro
@Dominika 13.07.2018 21:41

praca w 4 brygadach czyli jak wypadnie tak trzeba isc, przewaznie weekend w pracy .Odnośnie zatrudnienia nowych pracowników ,to nie przyjmują tyle ile trzeba, bo ważniejsze sa jakies tam statystyki przeliczenia tonażu na osobe. Stawka dla pracowników przez spółki 2100 podstawy oczywiscie nie wszyscy tak maja zalezy od stanowiska.Ja uwazam ze minimum powinno byc 3,5 na reke, ale to jest juz naprawde minimum.

synergy

Przyjmuja nowych pracownikow przez spólki maja oni wieksza stawke od pracownikow juz doswiadczonych o 200 nawet. wogole to jakies nieporozumienie stawka 2200 - 2600 na 3 zmiany ??? serio???? ta huta nie ma przyszłosci padnie predzej czy pozniej kto z młodych po szkole przyjdzie pracowac w tym (usunięte przez administratora)

tyrystor4587
@synergy 16.07.2018 15:47

To pozory ! Mają czasem co prawda wyższą stawkę podstawową , bo gdyby nie to zarabiali by grosze, bo nie mają wysługi lat hutnika itd !

Remik

Co sądzicie o pracy na wydziale amds w Krakowie jako suwnicowy.

Szaman
@Remik 08.07.2018 08:49

Chłopaki nie myją się po pracy :)

tyrystor4587

Pani Dominika zapewne od HR-u analizuje wypowiedzi i doktoryzuje się, a sprawa jest prosta jak budowa cepa, a zaczyna się od fundamentu- Skoro Hucie tak zależy na pracownikach, to czemu zatrudnia poprzez agencję a nie jak Bóg przykazał bezpośrednio - 3 miesiące i czas nieokreślony, a nie przedłużanie umów co jakiś czas ! Można mówić i czarować o stabilności zatrudnienia , ale każdy w miarę rozsądny wie, że poprzez agencję zatrudniają Ci co nie zamierzają na dłużej wiązać się z pracownikiem, tak więc nawet jak jakiś desperat przyjdzie to traktuje to jako pracę tymczasową ! A BHP i zarządzanie to sprawy wtórne, chociaż zarządzanie to sprawy ważne, a jak jest tutaj, fatalnie ale na pocieszenie powiem, że w zasadzie wszędzie dzisiaj tak jest- bajzel, zarządzający wykazują adhd, sami nie wiedzą na czym się skupić , chcą łapać kilka srok na raz, pogoń za wskaźnikami kosztem bezpieczeństwa , zdrowia itd może tak wysłać ich do Japonii albo do klasztoru na Bielany na wyciszenie i nauczenie się życia w harmonii bo ich nerwowa osobowość udziela się innym ! No ale niestety do bycia kierownikiem czy dyrektorem nie wystarczy tylko niewyparzona gęba i często (usunięte przez administratora) ! Ale to temat na pracę doktorską !

jaja
@tyrystor4587 28.06.2018 23:57

tutaj jako Dominika na forum dotyczącym Sanpro jako Lidia próbuje za wszelką cenę ratować sytuację i jeszcze się przedstawia jako moderator forum, ale styl wypowiedzi jasno wskazuje, że to ta sama osoba. Problem polega na tym, że jest równie sprytna co inteligentna. Zapewne jak zawsze Mittal sępił kasę i wzięli do tej pracy najgorszego osła za najmniejsze pieniądze. Niech to będzie przestrogą dla tych którzy myśleliby o pracy w Krakowie czy Dąbrowie. Uciekajcie jak najdalej, bo ta firma to nic innego jak jeden wielki stos g...a.

zorro

Kokosów może nie ma , ale na zmianach spokojnie 3200zł netto a nawet więcej można wyjść + przywileje, wiec chyba przyzwoicie, pokażcie drugi zakład produkcyjny w Krakowie , który tyle płaci !

miro
@zorro 08.02.2018 12:22

Firma TELE-FONIKA KABLE S.A.

Dominika

@robi dziękuję za Twoją wypowiedź na forum dotyczącym tego jak pracuje się w ArcelorMittal. Piszesz, że za dużo uwagi przykuwa się tam do spraw związanych z BHP WCM, w mojej opinii to, że tego typu zasady są przestrzegane to bardzo duży plus dla firmy. Piszesz dalej, że firma nie eliminuje "prawdziwych zagrożeń". Czy możesz powiedzieć dokładniej co przez to masz na myśli? Jakiego typu są to zagrożenia?

Hucianin
@Dominika 21.06.2018 12:33

Na przykład seria dziwnych przepisów, pozwoleń, pseudo szkoleń,dla papieru a murowanie w weekend,kiedy nikogo nie ma...

robi

Pracowałem w AMP przez agencję , praca ciężka , zarobki nieadekwatne do włożonego wysiłku ( 2500 - 2700 na zmianach , święta i niedziele ) . Co najbardziej przeszkadzało : chyba nadzór i kadra , pełna niekompetencja , zajmowanie się sprawami typu wcm , bhp, z naciskiem na okulary , kaski , paski pod brodą i inne szczegóły a brak eliminacji prawdziwych zagrożeń . Jest grupa starych pracowników poustawianych na stanowiskach różnej maści "liderow" , "koordynatorów " , "wsparcia" , niewiele robią za nic nie odpowiadają . To jest problem tej firmy ! Dziadki ze stażem w hucie 30 lat i więcej , niereformowalni , nie umiejący zorganizować pracy , wystraszeni przełożonych ,ludzie "bez jaj" , to dramat tej firmy . Ci szeregowi pracownicy to zupełnie inny temat ,ale byli w porządku , pomagali , prawdziwi fachowcy i dzięki nim ta firma chyba funkcjonuje .

sfadgfgh

Dla zainteresowanych-omijacje to miejsce szerokim łukiem,jezeli nie chcecie stracic czas,zdrowia i pieniędzy-tylko dla desperatów

Michał
@sfadgfgh 06.06.2018 21:06

dlaczego tak uważasz...? sfadgfgh

Dominika

@sfadgfgh, dlaczego tak uważasz? Twoja opinia jest wazna jednak nabiera ona znaczenia w momencie kiedy uzasadnisz ją o parę merytorycznych szczegółów / konkretów. Czy na forum znajdzie się ktoś, kto ma odmienne zdanie na temat ArcelorMittal od użytkownika sfdgfgh ?

nik

jak wygląda sprawa w IT ? Zatrudnienie bezpośrednie ? Zarobki ? praca zdalna, rozwój i obciążenie ?

Cyr4x
@nik 23.01.2018 15:31

Jak masz prawo jazdy, to mogą kogoś potrzebować do user supportu. Zatrudnienie bezpośrednie. Praca zdalna nie sądzę, nie raz trzeba bojechać na inną część kombinatu.

Dominika

Dzień dobry, zastanawia mnie to jaka jest aktualnie atmosfera w firmie ArcelorMittal. @Cineeek, @Karmelita moglibyście mi proszę wytłumaczyć dlaczego tak sądzicie? Mam pytanie do pracowników firmy ArcelorMittal, jest możliwość pracowania po godzinach? Czy zarobki są adekwatne do umiejętności osoby pracującej?

Karol

Idealnych firm nie ma. Zamiast narzekać na forum rozmawiajcie z dyrekcją.

Cineeek
@Karmelita 19.05.2018 11:37

Byłem w arcelormittal tubular w Krakowie, na produkcji wypłata 2100 - 2300, poza produkcją około 2400. Wszystko przez agencję pracy interkadra. Niech sobie sami pracują.

Łukasz

Huta jak huta, fakt praca ciężka ale chwalenie jaki to dobry pracodawca to już nie do końca jest prawda. Ogólnie pojęcia o tej firmie nie mam a jedynie ostatnia wycieczka za bramy dała mi do zrozumienia jak ta firma może robić ludzi w balona. Na hali ludzie w podartych uniformach bez słuchawek oraz stare traktory do przewozu rolek a tu oprowadzający zachwala jak to dba się o dobro pracownika. Wycieczka na walcownię zimną a gość pokazuje palcem, że walcownia to jest hen hen dalej i tylko rolki z walcowni możemy zobaczyć (z walcowni zimnej zobaczyliśmy 100m ocynkowni nie w pełni skończonej, fakt, w miarę nowa). Ogólnie wciskanie kitu i robienie z ludzi ciemnoty nie przystoi w dzisiejszych czasach. Walcownia to walcownia a ocynkownia to zupełnie inne miejsce (i nawet na własnej stronie rozdzielają te miejsca). Przy następnych wycieczkach nie piszcie proszę zakłamanego "walcownia zimna" gdy pokazujecie palcem rolkę z walcowni. Zmarnowany czas, życzę powodzenia wszystkim którzy tam robią a zwłaszcza zdrowia!!

Student12

Czy byl ktos na praktykach studenckich i moglby powiedziec jak to wyglada?

Dominika

@Mateo, czy mógłbyś powiedzieć coś więcej o swojej pracy w ArcelorMittal? Twój komentarz jest bardzo krótki i nie zawiera żadnych konkretów, a przez to niewiele wnosi do dyskusji. Dlaczego postanowiłeś zakończyć swoją współpracę z tą firmą? Jak wam się pracuje w ArcelorMittal? Jaki obowiązuje system pracy? Czy dobrze dogadujecie się z przełożonymi?

Karmelita
@Dominika 21.03.2018 10:40

Huta płacze, że nie ma pracowników, a jednocześnie nic nie robi, a by ich pozyskać i zachęcić na stałe, robi tylko pozory dla góry, a jak ktoś przyjdzie to robi wszystko aby odszedł ze strachu o swoje stołki ! Np. jaki odpowiedzialny człowiek, który szuka przyzwoitej stałej pracy, zgodzi się, aby mu cykano umowę o pracę co 3 miesiące ? O innych rzeczach nie wspomnę, jak brak własnego konta czy (usunięte przez administratora) z szatni na miejsce pracy 1 km ! Kiedyś pracowałem na Hucie, ale to co teraz jest to cyrk ! Więc powiedziałem do widzenia ! Śmieszne by było aby z moim wykształceniem i doświadczeniem ktoś stawiał mnie pod ścianą i łaskawie przedłużał umowę co 3 miesiące i o dziwo z pomysłu nie firmy pośredniczącej tylko Huty a właściwie jej szczebla niższego ! Stracone prawie pół roku, a miałem inne oferty z których zrezygnowałem ! Na szczęście ja szukam dobrej pracy średnio góra 1 miesiąc , to tylko tyle, że tam ktoś nie traktuje ludzi poważnie, a więc goodbye !

Marek

Zaczynałem pracę w hucie w 1984 roku. Wtedy główną bolączką kombinatu był przerost administracji. Teraz na Walcowni Gorącej w Krakowie liczba pracowników biurowych przekroczyła liczbę pracowników produkcyjnych włączając w to dozór, (celowo nie piszę pracowników fizycznych i umysłowych ponieważ część biurobów ma angaże pracowników fizycznych). Niestety, odbija się to fatalnie na organizacji pracy. Do tego dochodzi kretyństwo p.t. WCM które niepotrzebnie zabiera czas i niczego pozytywnego nie wnosi. Mamy jeszcze duży niedobór obsad. I najciekawsze- z jednej strony ciągłe bajdurzenie o BHP z jednoczesnym naciskiem na maksymalne ograniczenie postojów (czytaj wymuszaniem niebezpiecznej pracy ). Praca byłaby bardzo fajna gdyby tam na górze znalazło się paru dyrektorów z jajem.

operator

a jakie sa kabiny w suwnicach tzn fotele, sterowanie? bo u innych zakladach na hucie to jest dramat.. proszę o szczera wypowiedz

operator
@jan 25.04.2018 16:20

Dziwne,bo na stronie poszukują bezpośrednio przez hute. Mowa tu o Warszawce.

ZACIEKAWIONY

Wiecie może jak wygląda praca na walcowni w Sosnowcu ?? Mam propozycje pracy od pn-pt na dwie zmiany, tylko kasa nie za duza i mam pewne obawy, z góry dzięki za opinie

Feliks

Podpowiedzcie czy firma potrzebuje nowych pracowników?

Zostaw opinię o ArcelorMittal - Kraków

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ArcelorMittal