ArcelorMittal

Kraków, Al. J. Piłsudskiego 92

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 81 ocen.

ArcelorMittal
2 81 6 1

Opinie o ArcelorMittal

Dominika

@Hucianin, możesz przybliżyć jakiego rodzaju są to przepisy? Wspominasz również o pracy weekendowej w firmie ArcelorMittal. Czy każdy pracownik ma obowiązek pracy w weekendy? Napisz, proszę, szczegółowo jak to wygląda. @tyrystor4587, uprzejmie informuję, że nie jestem związana w żaden sposób z firmą ArcelorMittal. Moim zadaniem jest prowadzenie dyskusji na forum oraz zdobycie jak najwięcej rzetelnych informacji na temat pracy w tej firmie. Wątek główny forum przeglądają osoby, które są zainteresowane pracą w tej firmie, dlatego każda uzasadniona opinia jest przydatna dla takich osób.

Strajkpotrzebny
@Dominika 13.07.2018 21:41

Praca na produkcji w ciężkich warunkach zapalenie hałas niebezpiecznie trzeba uważać na suwnice oraz inne maszyny. Przyjmują przez Synergy lub abc. Płacą w tych spółkach jest dużo zanizona mniej nawet o 1000 zł od pracujących pod mittalem.brak gwarancji zatrudnienia.praca w weekendy i święta

tyrystor4587
@Dominika 13.07.2018 21:41

No dobrze, nie mniej jednak przy innych firmach milczysz, tylko przy tej drążysz, czemu ? Rodzi się inne zasadnicze pytanie na które powinien odpowiedzieć jakiś dyrektor od stali- Czemu Huta woli płacić niemałe pieniądze pośrednikom notabene za złowienie kandydata podobno płaci kilka tysięcy szefowi firmy pośredniczącej, zamiast zapłacić pracownikowi i dać mu poczucie przyzwoitej pracy i warunków i stabilności zatrudniając bezpośrednio i na stałe po okresie próbnym ! Jest w tym jakaś logika i rozsądek ?

sanpro
@Dominika 13.07.2018 21:41

praca w 4 brygadach czyli jak wypadnie tak trzeba isc, przewaznie weekend w pracy .Odnośnie zatrudnienia nowych pracowników ,to nie przyjmują tyle ile trzeba, bo ważniejsze sa jakies tam statystyki przeliczenia tonażu na osobe. Stawka dla pracowników przez spółki 2100 podstawy oczywiscie nie wszyscy tak maja zalezy od stanowiska.Ja uwazam ze minimum powinno byc 3,5 na reke, ale to jest juz naprawde minimum.

anonymous
@Strajkpotrzebny 15.07.2018 01:34

Agencje Pracy to forma nowoczesnego wyzysku pracowników (Pracodawca za nic nie odpowiada, Agencja ma kase za nic, bo nie wytwarza żadnej nowej jakości, a Pracownik ma straty ). Bo zadajcie sobie sami proste pytanie: z czego żyje Agencja Pracy ? Odp: Mają kasę od łebka, czyli od każdego zatrudnionego, czyli żyją z pracy każdego pracownika, nie dając w zamian nic temu pracownikowi. Ciekawe kiedy w końcu i który polski Rząd tym się zajmie, przepędzi na cztery wiatry te Agencje i skończy z tym wyzyskiem i niewolnictwem w demokratycznych krajach Europy, tolerowanym przez cały zachodni świat ?

Cyr4x
@anonymous 09.10.2018 10:19

Oczkujesz państwowych regulacji wobec prywatnych firm? PRL skończył się prawie 30 lat temu.

Karol
@Cyr4x 05.11.2018 00:29

Na swojej oficjalnej stronie internetowej firma ArcelorMittal informuje o tym, jak przebiega proces rekrutacyjny do pracy w tej firmie. Według tego, co jest napisane rekrutacja składa się z 3 etapów. Czy ktoś w ostatnim czasie aplikował do pracy w tej firmie i mógłby potwierdzić, że rzeczywiście należy przejść 3 etapy, aby móc otrzymać propozycję pracy w tym miejscu?

Dominika

@Lufthansa, masz informację, dlaczego firma ArcelorMittal zatrudnia pracowników tylko i wyłącznie za pośrednictwem agencji pośredniczącej przy zatrudnieniu? Nie ma żadnych szans, aby z czasem otrzymać umowę bezpośrednio z firmą ArcelorMittal? Przedstaw, co wiesz na ten temat.

Lufthansa
@Dominika 23.09.2018 11:28

To jest dobre pytanie, bo wydawałoby się, że w interesie zakładu jest dać poczucie pracownikowi stabilności , chęci związania się z nim a jednak tak się nie dzieje, czemu ? Podobno sprawa jest dość prozaiczna tzn. Huta nie che mieć na stanie tych nowych pracowników, podobno chodzi też o wskaźniki tzn., że tak małą ilością pracowników Huta osiąga określone zyski , a co za tym idzie pewnie chodzi o premię dla kierownictwa, poza tym z takim pracownikiem łatwiej się rozstać, gdy ktoś nagle wpadnie na pomysł redukcji zatrudnienia, chodzi też pewnie o oszczędności , bo nie bardzo wiadomo , kto ma wyposażyć nowego pracownika w narzędzia- Huta umywa ręce, firma pośrednicząca też i efekt jest taki, że ludzie po rocznym zatrudnieniu nie mają narzędzi ! Ja dawniej pracowałem na Hucie i wiem jak było- zatrudnienie bezpośrednio , po 3mieś na czas nieokreślony, przychodził pracownik był wdrażany, dostawał własny kąt tzn biurko gdzie chował sobie narzędzia, w czasie przerwy mógł coś zjeść napić się w spokoju herbaty, odpocząć , jeśli zaistniała potrzeba pouczyć się o urządzeniach, przejrzeć schematy , czy coś na nim naprawić jakieś urządzenie z hali , jest to niezbędne ! A teraz biurka mają tylko starzy pracownicy , nowy przychodzi , to poniewiera się z kata w kąt a herbatę trzyma na kolanach ! Wyjątkowo dałem się skusić po przez firmę pośredniczącą bo myślałem, że jest normalnie jak dawniej , tak jak mają pracownicy Huty, że po jakimś niezbyt długim okrasie pracy przejmie mnie Huta, bo tak też mówiono przy przyjęciu, a potem okazało się jak jest rzeczywiście w rozmowach z pracownikami! Szansę na przejęcie przez Hutę oczywiście są ale znikome i jeżeli już to po paru latach, na dodatek umowy o pracę też przedłużane o parę miesięcy i też niezgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, no więc powiedziałem dziękuje, czas płynie a ja potrzebuję związać się z poważnym zakładem który zatrudnia na jasnych warunkach i bezpośrednio ! No i jak widać nie są to tylko moje odczucia , bo jak widać rotacja jest bardzo duża , bo każdy przychodzi, widzi jak jest i odchodzi a ogłoszenia agencji ciągle są !

Taka Prawda
@Lufthansa 23.09.2018 15:06

ale to dobrze opisałeś.

Karol
@Taka Prawda 27.10.2018 23:56

A Ty osobiście dalej pracujesz w firmie ArcelorMittal, czy może jesteś byłym pracownikiem tej firmy? Mógłbyś przedstawić, jak obecnie wygląda zakres obowiązków pracowników, którzy zatrudnieni są w tym miejscu? Potwierdzasz to, że firma zatrudnia teraz tylko i wyłącznie za pośrednictwem agencji pracy?

tyrystor4587

Pani Dominika zapewne od HR-u analizuje wypowiedzi i doktoryzuje się, a sprawa jest prosta jak budowa cepa, a zaczyna się od fundamentu- Skoro Hucie tak zależy na pracownikach, to czemu zatrudnia poprzez agencję a nie jak Bóg przykazał bezpośrednio - 3 miesiące i czas nieokreślony, a nie przedłużanie umów co jakiś czas ! Można mówić i czarować o stabilności zatrudnienia , ale każdy w miarę rozsądny wie, że poprzez agencję zatrudniają Ci co nie zamierzają na dłużej wiązać się z pracownikiem, tak więc nawet jak jakiś desperat przyjdzie to traktuje to jako pracę tymczasową ! A BHP i zarządzanie to sprawy wtórne, chociaż zarządzanie to sprawy ważne, a jak jest tutaj, fatalnie ale na pocieszenie powiem, że w zasadzie wszędzie dzisiaj tak jest- bajzel, zarządzający wykazują adhd, sami nie wiedzą na czym się skupić , chcą łapać kilka srok na raz, pogoń za wskaźnikami kosztem bezpieczeństwa , zdrowia itd może tak wysłać ich do Japonii albo do klasztoru na Bielany na wyciszenie i nauczenie się życia w harmonii bo ich nerwowa osobowość udziela się innym ! No ale niestety do bycia kierownikiem czy dyrektorem nie wystarczy tylko niewyparzona gęba i często (usunięte przez administratora) ! Ale to temat na pracę doktorską !

jaja
@tyrystor4587 28.06.2018 23:57

tutaj jako Dominika na forum dotyczącym Sanpro jako Lidia próbuje za wszelką cenę ratować sytuację i jeszcze się przedstawia jako moderator forum, ale styl wypowiedzi jasno wskazuje, że to ta sama osoba. Problem polega na tym, że jest równie sprytna co inteligentna. Zapewne jak zawsze Mittal sępił kasę i wzięli do tej pracy najgorszego osła za najmniejsze pieniądze. Niech to będzie przestrogą dla tych którzy myśleliby o pracy w Krakowie czy Dąbrowie. Uciekajcie jak najdalej, bo ta firma to nic innego jak jeden wielki stos g...a.

gold
@tyrystor4587 28.06.2018 23:57

Gościu, gdzie ty żyjesz, prace doktorskie dzisiaj ci napiszą za 5000 złotych :)... A tu temat jest inny. Godzicie się na taka robotę i warunki to je macie. Załóżcie se Związek Zawodowy i sie brońcie zamiast bezproduktywnie pyskować w sieci. Czego wam brakuje, odwagi ???

ty rystor4587
@gold 09.10.2018 10:24

Związki zawodowe ...ha ha ha , bo zajadów dostanę ! Ja też wychodzę z założenia, że jak mi sie nie podoba w danej firmie to odchodzę, ale nie każdy może sobie pozwolić na taki komfort ! A to tutaj to nie jest pyskowanie, tylko opis sytuacji pomocny dla tych którzy rozglądają się za pracą i zastanawiają się czy warto tutaj przychodzić, czy strata czasu,oczywiście należy brać małą poprawkę na tzw konfobulatorów , no ale na to nie ma rady! :)

Karol
@ty rystor4587 14.10.2018 14:08

Wiesz może, czy w firmie ArcelorMittal panuje duża rotacja wśród pracowników? Jeżeli masz wiedzę na ten temat, to prosiłbym, żebyś napisał, jak to dokładnie wygląda? Są szansę, aby obecnie starać się o przyjęcie?

ty rystor4587
@Karol 17.10.2018 13:16

Szansę na przyjęcie są , głownie po przez firmy pośredniczące cykające na dodatek umowę co parę miesięcy i na dodatek jeszcze zmieniają warunki w czasie zatrudnienia, jeżeli Ci to odpowiada , to proszę bardzo ! Nie każdy ma ochotę robić po przez agencję, zwłaszcza jeśli ceni sobie stabilność i szuka pracy na stałe,mając na dodatek niezłe wykształcenie i uprawnienia, dziwnie żeby korzystał z takiej formy, jak zaczną zatrudniać tak jak należy to może porozmawiamy !

Karol
@ty rystor4587 21.10.2018 16:46

Które zapisy w umowie z tego, co napisałeś, zmieniane są w trakcie zatrudnienia za pośrednictwem firm pośredniczących w zatrudnieniu na rzecz firmy ArcelorMittal? Są to zmiany korzystne, czy raczej niekorzystne dla pracownika, który jest już zatrudniony w tym miejscu pracy?

Znudzony

Witam z tego co czytam to tylko duzo gadacie a (usunięte przez administratora) robicie jak przyjdzie do dzialania to kazdy pilnuje swojej (usunięte przez administratora) ,nie ma jednosci w masie i do niczego nie dojdzie jaki (usunięte przez administratora) byl taki zostanie !!!!!

Remik

Co sądzicie o pracy na wydziale amds w Krakowie jako suwnicowy.

Szaman
@Remik 08.07.2018 08:49

Chłopaki nie myją się po pracy :)

kaz
@Szaman 14.07.2018 19:48

A widziałeś te łaźnie ? Sam bym się nie mył.

Łukasz
@kaz 09.10.2018 10:20

Kolegę potrzebujesz do mycia??

Dominika

@Strajkpotrzebny, czy pracownik pracuje w warunkach szkodliwych? Firma ArcelorMittal w jakiś sposób postępuje, aby pracownik był jak najmniej narażony na działanie szkodliwych warunków? @Benek, wspominasz o tym, iż według Ciebie nie zanosi się na poprawę warunków płacowych za pracę w firmie ArcelorMittal. Dlaczego tak jest? Czym spowodowane jest to, że w firmie nie zanosi się na podwyżki wynagrodzeń? Przedstaw swoje informacje na ten temat.

Strajkpotrzebny
@Dominika 19.07.2018 09:32

Tak pracuje sie w warunkach szkodliwych,duże zapylenie, temperatura srodki ochrony sa podstawowe czyli zwykła maska która niewiele daje kask itd. Podwyżki raz na rok rzędu 120 brutto. Chociaż nigdy nie wiadomo do ostatniej chwili ile i czy będą wogole

gold
@Dominika 19.07.2018 09:32

To jest spowodowane: - chciwością właściciela -kompletna degradacją związków zawodowych ( nic nie mogą nic nie znaczą) - i tym, że polskie władze nie szanują swoich obywateli i godzą się na taki stan rzeczy

Benek

Rozwieję domysły dotyczące zatrudniania kontraktowców i przez pośredników. Powody są następujące: 1. Firmy z grupy AM mają limity zatrudnienia i limity te są wciąż obniżanie. W niektórych rozliczeniach i raportach kontraktowcy sa ujmowani osobno albo w ogóle nie są ujmowani, co jest korzystne dla kierownictwa firmy i pozwala "ukryć" zatrudnienie. 2. Osoby zatrudniane przez agencje są w większości g...o warte. Dlatego łatwiej taką osobę zwolnić i wymienić na inną. Jeśli jednak coś sobą prezentuje, pracodawca może ją przyjąć, ale tylko jeśli ma wakat. 3. Zarobki w AM są dramatycznie niskie i nic się w tej materii nie zmieni, bo stawki są narzucone odgórnie przez korporację. Szef zakładu niewiele ma do gadania. 4. Ludzi zatrudnia się przez agencje, bo AM nie może zatrudnić kontraktowców przez Urząd Pracy. Prawo nie pozwala.

tyrystor458
@Benek 18.07.2018 22:47

Ja nie wiem, czy osoby zatrudniane poprzez agencje są g...o warte, myślę, że to duże uogólnienie. Przychodzą różne osoby, zdarzają się i bez wielkiego pojęcia, ale przychodzą też po studiach, z praktyką i uprawnieniami, lecz na pewno zatrudnianie ich poprzez agencję nie mobilizuje ich do pracy, bo mają świadomość i odbierają to jako pracę tymczasową. Oczywiście w tym sensie , że nowo przyjęty pracownik jest g...o warty, bo chociaż wiedzę może mieć z danej dziedziny, to wymaga w takim obszernym i niebezpiecznym często zakładzie, długiego wdrożenia i przyuczenia ma jakąś cząstkę prawdy , no ale jest takie powiedzenie- "zapomniał wół jak cielęciem był" Ci starzy pracownicy nie g...o warci też kiedyś jak przyszli byli g...o warci i ktoś ich wdrażał i przyuczał , taka jest normalna kolej rzeczy i zakład zamiast narzekać powinien inwestować w nowego pracownika - uczyć , wdrażać, szkolić...dawniej się dało ? Tak w tym jest jakaś logika, że przyjmuje się pracowników poprzez firmę zewn, aby ich nie mieć na stanie ale co to oznacza, że te niższe kadry dyrektorskie chcą pokazać i jakby powiedzieć naczelnemu dyrektorowi Mittalowi - spójrz nasz wodzu jacy jesteśmy świetni osiągamy takie świetne wskaźniki tak małą liczbą pracowników , tacy jesteśmy produktywni i wydajni - należy nam się wysoka premia, o to chodzi? Czyli ta dyrekcja, kierownictwo tworzy taki matrix dla Mittala ? Nie świadczy to dobrze o firmie i kadrze zarządzającej !

gold
@Benek 18.07.2018 22:47

Czyli zarobki jak w kraju właściciela. Stosunki społeczne takie same jak w Indiach. Inaczej mówiąc: Indie w centrum Europy, a pracownicy to pariasi, skazani na swój los przez złą karmę ?:) Wyrazy współczucia.

Dominika

@Lufthansa, możesz przedstawić ilugodzinny system pracy, panuje w firmie ArcelorMittal? Czy jest to 8, 10, czy może 12-godzinny system pracy? Firma organizuje dla nowych pracowników szkolenia wprowadzające w zakres obowiązków, czy raczej to stale zatrudnieni pracownicy uczą wykonywania obowiązków nowe osoby?

Dominika

@Lufthansa, dziękuję za Twoją szczegółową odpowiedź na ten temat. Zastanawia mnie jeszcze jedno, jeżeli twierdzisz, że w firmie ArcelorMittal panuje tak duża rotacja to, czy nie wpływa to negatywnie na ogólną jakość pracy? Jak wiadomo, nowi pracownicy potrzebują czasu, aby wdrożyć się w wykonywane obowiązki, trudno jest nauczyć nowego pracownika, skoro za chwile okazuje się, że odchodzi. Firma ArcelorMittal nie widzi w tym problemu? @Normalny, jak dokładnie wyglądają warunki płacowe na tym stanowisku? Możesz to sprecyzować?

Lufthansa
@Dominika 30.09.2018 12:34

No jak widać nie widzi, bo niewiele robi, żeby zatrzymać nowego pracownika. Wszystko to to prowizorka, bazuje jeszcze na starych pracownikach którym zostało jeszcze parę lat do emerytury a są bo nigdzie ich już nie przyjmą ! A co będzie potem ? Nie wiem ! Potwierdza to tylko to co pisałem- niekompetencję zarządzających którzy wychodzą z założenia, że po nas to nawet potop ,lub po prostu myślą sobie, że zaczną intensywną rekrutację ! pomijam już fakt, że mało kto chce pracować na Hucie ) i sprawa się rozwiążę, podczas gdy się nie rozwiąże - bo specyfika pracy na Hucie jest taka, że przyuczenie pracownika do samodzielnej pracy musi trwać co najmniej kilka lat i musi być ktoś kto będzie wdrażał! Tak więc trudno zrozumieć kadrę zarządzającą, ale to już ich problem nie mój !

Normalny

Potwierdzam! Praca na uprawnieniach UDT, szybka utrata zdrowia, a pieniądze śmieszne!

asd

Witam ile zarabia Operator Urządzeń Walcowniczych na poczatek

Dominika

@Miro, rozważasz aplikowanie do pracy w firmie ArcelorMittal? Masz doświadczenie, które może być kluczowe przy Twoim zatrudnieniu? Czy może jesteś osobą, która dopiero rozpoczyna swoją karierę zawodową? Możesz trochę opisać, jak to wygląda w Twoim przypadku?

Lufthansa
@Dominika 16.09.2018 11:26

Jakie aplikowanie do pracy w firmie ? Jak firma przyjmuje głównie poprzez firmy pośredniczące - Sampro, ABC . świadczy to tylko o tym, że nie zamierza traktować poważnie kandydatów do pracy. Nikt odpowiedzialny no chyba, że desperat nie będzie tracił czasu na agencje pracy tymczasowe, bo tak to trzeba nazwać . Pracowałem tam i właśnie dlatego się zwolniłem, gdybym był bezpośrednio zatrudniony przez Hutę pewnie bym został !

Miro

Co mozecie powiedziec o pracy na ocynkowni? Warunki i atmosfera?

Dominika

@Marcin, stawka, którą podałeś w swoim komentarzu odnośnie pracy w firmie ArcelorMittal jest stałą stawką bez wynagrodzenia dodatkowego? Czy poza wspomnianym wynagrodzeniem można liczyć na premię bądź jakieś inne nagrody? Opisz, proszę, jak to wygląda.

hahaha

ludzie, ludzie Mittal ma zatrudnić prawie 240 osób w tym roku. Przejmie pracowników ze spółek typu Sanpro czy ABC. Stawka początkowa 2420 zł/brutto plus dodatki zmianowe. Za czterobrygadówkę często w szkodliwych (naprawdę szkodliwych) i niebezpiecznych warunkach na rękę wyjdzie jakieś 2500zł. Okazja jakich mało. Wracajcie zza granicy, powiadomcie rodziny i znajomych, pędźcie pod bramę i zajmujcie kolejkę.

Mittal
@hahaha 09.08.2018 16:33

Nie jest to śmieszne. Sami pracownicy huty mało zarabiają powinno być 5000 na rękę za takie warunki pracy.emeryci odchodzą a młody nie będzie robić za takie pieniądze. TA HUTA NIE MA PRZYSZŁOŚCI PRZYJDZIE KRYZYS FINANSOWY JAK W 2008 I DOWIDZENIA.A TE 2420 TO JEST MINIMUM . A mittal sobie siedzi i zajada osmiorniczki. Sprzedali polskie huty za grosze bo nie opłacalne niby a teraz gość ma miliardowe zyski.Kto do tego dopuścił powinni to ukarać.

Zamieszkały przy hucie
@Mittal 11.08.2018 00:31

Jak powiedział ksiądz Jan Stryczek - nie denerwuj Boga (takimi wypowiedziami). Załóż firmę.

Marcin
@Zamieszkały przy hucie 13.08.2018 14:52

Rób sobie sam za 2500 brutto

Dominika

@Kombinat był, rozumiem i dziękuję za sprecyzowanie. @Strajkpotrzebny, 3 lata Twojej pracy na rzecz firmy ArcelorMittal to duży okres czasy, więc myślę, że na pewno możesz napisać coś więcej na temat warunków pracy, które panują w tym miejscu. Przedstaw, proszę, jakimi cechami powinna legitymować się osoba, która chciałaby z powodzeniem aplikować do pracy w tej firmie? Firma stawia jakieś konkretne wymagania względem potencjalnych pracowników? Czy same chęci do pracy wystarczą? Zachęcam do dalszej aktywności w wątku. @hahaha, czy planowane zatrudnienie, która ma mieć miejsce jeszcze w tym roku jest związane z powiększeniem produkcji?

Dominika

@Strajkpotrzebny, a jak wygląda to w przypadku świąt i dni ustawowo wolnych? Firma ArcelorMittal w tych dniach jest zamknięta, czy pełnione są jakieś dyżury według grafiku? @Proszowice, jak długo pracujesz w firmie ArcelorMittal na stanowisku, które opisałeś w komentarzu? Poza zarobkami, jak ocenisz atmosferę, która panuje firmie? Zachęcam do wypowiedzi.

Kombinat był
@Dominika 07.08.2018 12:37

nie da się zatrzymać Huty... zawsze musi być obsługa, utrzymanie ruchu czyli mechanicy i elektrycy. tak wygląda produkcja ciągła

Hm
@Kombinat był 07.08.2018 13:12

Zatrzymanie oznaczałoby koniec produkcji

Strajkpotrzebny
@Dominika 07.08.2018 12:37

Świątek piątek czy niedziela karuzela. Pracuje w sumie ponad 3 lata. Atmosfera bywa różna zawsze się jakaś me?*nda znajdzie której się wydaje że jest wszystkowiedzaca. No i zdarza się też zjawisko fali czyli młody ma przegwizdane

Proszowice

Nie wiem skąd te opinie, chyba jakieś lenie pisały. Ja mam 3500 netto na walcowni, praca w porządku.

Hm
@Proszowice 05.08.2018 17:33

Pewnie stary pracownik

Dominika

@Strajkpotrzebny, pracownik ma wpływ na grafik ustalany przez szefostwo firmy ArcelorMittal? Można zaznaczyć, że w danym okresie chciałoby się pracować np. na pierwszą zmianę? Czy pracodawca ustala grafik pracy bez konsultacji z pracownikami? Napisz, proszę, jak wygląda ta kwestia.

Strajkpotrzebny
@Dominika 31.07.2018 10:42

Pracownicy którzy pracują na zmiany mają grafik na cały rok z góry ustalony 4 na rano dzień wolnego 4 popoludniowka 2 dni wolnego 4 nocki 2 dni wolnego i tak wkoło. Tylko że nie są to całe dni wolne np jak się idzie na noc to już ten drugi dzień nie jest cały wolny. Ale godzinowo się zgadza.

@zainteresowany

Witam Jakiego rzędu są zarobki na stanowiskach umysłowych biorąc pod uwagę kilkuletni staż pracy?

Dominika

@Strajkpotrzebny, dziękuję za odpowiedź. Napisz, proszę, czy odczuwasz osobiście skutki uboczne pracy w szkodliwych warunkach w firmie ArcelorMittal? Czy może cieszysz się dobrym zdrowiem i warunki w których pracujesz nie mają wpływu na jakieś zmiany w Twoim organizmie, które odczuwasz. @Benek, często zdarzają się zwolnienia w firmie ArcelorMittal? Jeżeli tak, to czym najczęściej są one spowodowane?

Strajkpotrzebny
@Dominika 25.07.2018 09:26

Problemem jest praca na zmiany.Organizm sie przestawia na zmiane nocna i później ciezko zasnąć na rano jak trzeba iść.Stres bardzo duży.Wkurzaja Janusze którzy wiedzą lepiej .

Kandydat

Dzień dobry, Chciałbym uzyskać informację jak długo czeka się na informację od rekrutera w sprawie przyszłej rozmowy rekrutacyjnej, jeśli nie odezwą się po tygodniu to mam dać Sobie spokój?Jak wygląda sama rozmowa z rekruterem, przyszłym przełożonym? Na ile może liczyć nowo przyjęty inżynier? Czy bez znajomości mam szansę na wakat?

Benek

1. Mówiąc o g....o wartych ludziach ma na myśli osobników, dla których praca na hali przy maszynie to harówa. Przychodzi taki były kelner, kucharz, krawiec czy "świeżak" po szkole i nie chcę im się robić. Jedni sami rezygnują po jakimś czasie, inni tylko udają, że pracują. I takich pracowników dzięki kontraktom można szybko zwolnić lub wymienić na innych. Jak firmie trafi się wartościowy rodzynek, to go nie wyleje. Mało jest takich teraz. 2. Kierownictwo firm w grupie po to zaniża ilość zatrudnionych, żeby nie zwalniać ludzi zatrudnionych na umowach o pracę i zrealizować zadania. Zatrudnianie kontraktowców w tym pomaga. W jakimś sensie dzięki takim praktykom zwykli pracownicy są chronieni. 3. Od lat podwyżki są na poziomie 2-3% rocznie. Teoretycznie jest to powiększenie o wskaźnik inflacji. Od lat się to w korporacji nie zmienia, mimo iż mamy teraz rynek pracownika i znaleźć następców emerytów jest trudno. Niestety, grupa AM tego nie widzi. Dlatego pełno teraz inicjatyw typu automatyzacja, komputeryzacja, cyfryzacja, digitalizacja itd. Chodzi o to, by inwestować w maszyny, a nie ludzi, którzy chcą podwyżek.

synergy

Przyjmuja nowych pracownikow przez spólki maja oni wieksza stawke od pracownikow juz doswiadczonych o 200 nawet. wogole to jakies nieporozumienie stawka 2200 - 2600 na 3 zmiany ??? serio???? ta huta nie ma przyszłosci padnie predzej czy pozniej kto z młodych po szkole przyjdzie pracowac w tym (usunięte przez administratora)

tyrystor4587
@synergy 16.07.2018 15:47

To pozory ! Mają czasem co prawda wyższą stawkę podstawową , bo gdyby nie to zarabiali by grosze, bo nie mają wysługi lat hutnika itd !

zorro

Kokosów może nie ma , ale na zmianach spokojnie 3200zł netto a nawet więcej można wyjść + przywileje, wiec chyba przyzwoicie, pokażcie drugi zakład produkcyjny w Krakowie , który tyle płaci !

Operator
@zorro 08.02.2018 12:22

Ile zarobi tam suwnicowy?

Suwnica
@zorro 08.02.2018 12:22

Bujda ! Jedzenie podłe, a 3200 chyba we snach !

DG
@Suwnica 08.02.2018 14:59

Ja tyle zarabiam, tylko że w Dąbrowskim oddziale. 2300 podstawy. Na zmiany oczywiście.

miro
@zorro 08.02.2018 12:22

Firma TELE-FONIKA KABLE S.A.

Dominika

@robi dziękuję za Twoją wypowiedź na forum dotyczącym tego jak pracuje się w ArcelorMittal. Piszesz, że za dużo uwagi przykuwa się tam do spraw związanych z BHP WCM, w mojej opinii to, że tego typu zasady są przestrzegane to bardzo duży plus dla firmy. Piszesz dalej, że firma nie eliminuje "prawdziwych zagrożeń". Czy możesz powiedzieć dokładniej co przez to masz na myśli? Jakiego typu są to zagrożenia?

Hucianin
@Dominika 21.06.2018 12:33

Na przykład seria dziwnych przepisów, pozwoleń, pseudo szkoleń,dla papieru a murowanie w weekend,kiedy nikogo nie ma...

robi

Pracowałem w AMP przez agencję , praca ciężka , zarobki nieadekwatne do włożonego wysiłku ( 2500 - 2700 na zmianach , święta i niedziele ) . Co najbardziej przeszkadzało : chyba nadzór i kadra , pełna niekompetencja , zajmowanie się sprawami typu wcm , bhp, z naciskiem na okulary , kaski , paski pod brodą i inne szczegóły a brak eliminacji prawdziwych zagrożeń . Jest grupa starych pracowników poustawianych na stanowiskach różnej maści "liderow" , "koordynatorów " , "wsparcia" , niewiele robią za nic nie odpowiadają . To jest problem tej firmy ! Dziadki ze stażem w hucie 30 lat i więcej , niereformowalni , nie umiejący zorganizować pracy , wystraszeni przełożonych ,ludzie "bez jaj" , to dramat tej firmy . Ci szeregowi pracownicy to zupełnie inny temat ,ale byli w porządku , pomagali , prawdziwi fachowcy i dzięki nim ta firma chyba funkcjonuje .

sfadgfgh

Dla zainteresowanych-omijacje to miejsce szerokim łukiem,jezeli nie chcecie stracic czas,zdrowia i pieniędzy-tylko dla desperatów

Michał
@sfadgfgh 06.06.2018 21:06

dlaczego tak uważasz...? sfadgfgh

Dominika

@sfadgfgh, dlaczego tak uważasz? Twoja opinia jest wazna jednak nabiera ona znaczenia w momencie kiedy uzasadnisz ją o parę merytorycznych szczegółów / konkretów. Czy na forum znajdzie się ktoś, kto ma odmienne zdanie na temat ArcelorMittal od użytkownika sfdgfgh ?

nik

jak wygląda sprawa w IT ? Zatrudnienie bezpośrednie ? Zarobki ? praca zdalna, rozwój i obciążenie ?

Cyr4x
@nik 23.01.2018 15:31

Jak masz prawo jazdy, to mogą kogoś potrzebować do user supportu. Zatrudnienie bezpośrednie. Praca zdalna nie sądzę, nie raz trzeba bojechać na inną część kombinatu.

Zostaw opinię o ArcelorMittal - Kraków

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ArcelorMittal