Tarczyński

• Małuszyn
  • Marcinowo
  • Jaszyce
  • Kobylice
Bielsko-Biała - Tarczyński S.A.
Ujeździec - Tarczyński

3. Opinie o pracodawcach Trzebnica
  5. Opinie o Tarczyński S.A.

Opinie o Tarczyński Trzebnica

Nie przegap nowości o Tarczyński S.A.!

Miły Pan

21.01.2019 22:41

Witam, Chciałbym aplikować na głównego technologa bo słyszałem, że szukają wykształconego, z wysoką kulturą osobistą, szanującego pracowników.
    Masmix

21.01.2019 11:24

Spieszmy się czytać komentarze - tak szybko są usuwane :)
    LoLO

17.12.2018 16:55

Witam, jak wyglądają projekty stażowe w firmie Tarczyński ?
    dsdasdasd

18.01.2019 22:10

Co za żałosne odpowiedzi, nie dziwie się że was wyrzucali albo traktowali jak gów, bo takich pracowników sam bym cisnął do granic możliwości. Gośc pyta kulturalnie a takie smieci mu odpisujecie.
    Max

19.01.2019 11:11

Czego pyskujesz batonie. Każdy odpisał mu zgodnie z prawdą, że nie ma czego szukać w tej firmie. Jeżeli zachęcasz do pracy w Tarczynski to zaliczasz się do 2% grona ludzi a stażysta nie ma do was wstępu. Wiec nie trolluj tylko idź do pracy bo dziś sobota
    Zainteresowany_tematem

15.01.2019 15:45

A jak wygląda praca w biurze? Jestem po Zarządzaniu i inżynierii produkcji i chcę aplikować do działu jakości, analiz produkcyjnych, ewentualnie marketingu. Jak atmosfera, zarobki, szanse na rozwój?
    zbe

17.01.2019 20:38

co za młot.... aplikuj wstępną weryfikację tymi wpisami już przeszedłeś, teraz będzie z górki. Szukają tam takich osób
    Miki

17.01.2019 22:32

Oki. Generalnie jakbyś poczytał to dział nie ma znaczenia, atmosfera jest fatalna, mobbing intensywny, ciagle poniżanie słowne, ale również podsłuchy, przegląd maili tzw oko prezesa, donoszenie. Prezio z przyboczną gwardią intelektualnych troglodytów pilnuje abyś nie czuł się zbyt swobodnie. Jeżeli to co napisałem Ci odpowiada to aplikuj i powodzenia
    Milionerzy

10.01.2019 21:21

Nie rozrabiaj, nie podskakuj... Siedź na d***e i przytakuj! :)
    MM

09.01.2019 17:03

Kasują niekorzystne opinie.Jest az tak zle? :D
    Lola

04.01.2019 12:03

Witam, jak obecnie wygląda praca w biurze? Czy pracuje się od 7:30 do 15:30 ? Czy są nadgodziny ? Jak atmosfera i podejście do pracownika ?
    Ada

05.01.2019 20:52

Najniższa krajowa
    xx

05.01.2019 21:20

Po co pytasz. Chcesz (usunięte przez administratora) po 12 godzin mając płacony tylko etat ? Nie odbierać nadgodzin ? Liczyć się z tym że ktoś wejdzie i ryknie na ciebie bo krzywo siedzisz ? Zarobisz 2500 na rękę. Ja bym wolała w markecie
    HONOROWY

19.10.2018 21:41

Opinia na temat pracy na stanowisku MOBILNY MERCHANDISER : Praca nie należy do lekkich i przyjemnych.. Towaru jest dużo, rózne gramatury, smaki itp itd. Za każdym razem trzeba wszystko przeglądnąć, sprawdzić daty, zrobić ew reklamacje wad jakościowycy (tak do tej pory robili to przedstawiciele handlowi, ale przecież nie moga sie przemęczać więc dodano ten obowiązek merchom, dodam że kosztem ich czasu pracy i 0zł wiecej). Dodatkowo na większości sklepów kierownictwo, które traktuje Cie jak powietrze i nie chce Cie widzieć- bo nie jestes PH wiec nic z Tobą nie załatwią. Praca jest NIBY na etat a tak naprawdę masz jeździć dopóki nie zrobisz wszystkich punktów(robisz nadgodziny ktore nie zostana Ci wypłacone , a jedynie możesz je odebrać w jakiś inny dzień jak skończysz wcześniej) Więc zdaża się, że rypiesz po 10-12h bo ktoś ułożył Ci "świetną trasówkę" i jeździsz zygzakiem po województwie. Wizyt miało być 6 dziennie (tak mówiono na rozmowie o pracę) w praktyce okazało się że jest ze 2-3x w tyg po 7 wizyt.. Wszystko musisz notować w tablecie, a do tego jeszcze na koniec dnia pisać raport(w którym jest to samo co w programie z tableta i ktory malo kto czyta sick!) Dostajesz auto do pracy, ale nie do uzytku prywatnego (Dopiero po 3 mcach pracy) ale juz od 1 dnia masz sie tym autem zajmowac (tankowanie, mycie,ew serwis itp) wszystko musisz klepac w tableta co do kilometra, bron boze sie pomyl! benefity : lux med - spoko za free, multisport nie mialem ale nie jest za darmo tylko za kase, zeby dostac bony na świeyta musisz wyslac do firmy PITy rodziny i swoje... swietnie podziel sie z nimi swoimi zarobkami i dochodami, pewniie lubia to wiedziec i dadza Ci moze 200zł. Przełożeni- nie dbaja o nic jak tylko o swoje targety i swoje stanowisko, maja to w (usunięte przez administratora) czy ktos Cie pobije w robocie czy zwyzywa , masz siedziec cicho, nic sie nie odzywac i robic serwis- dobro firmy najwazniejsze! A jak cos odbakniesz , to od razu wylotka bo "firmie to szkodzi". Żadnej sprawiedliwości i poszanowania dla pracownika i jego czasu wolnego po etatowych 8godzinach. Także idealny pracownik w tej firmie to taki, który nie ma swojego zdania, nie dopomina sie o swoje, robi co mu karzą jak niewolnik u Pana i do tego robi dobrą minę do złej gry. Jesli nie masz jaj, lubisz być popychadłem to praca dla Ciebie :) Aaaa i trzeba wspomnieć o awansach, obiecuja a potem i tak zatrudniają PH z kilkuletnim co najmniej doświadczeniem zamiast awansowac mercha, który juz pracuje długo. Tak obiektywnie to wygląda z mojej strony, mam nadzieje że komus pomogłem podjąć właściwą decyzję, a jeżeli nie to zobaczy w praktyce czy to co pisałem to prawda :) Pozdrawiam!
    Pieszczoch

03.01.2019 18:21

Samochód dają pod dom czy odbierasz co rano z jakiegoś miejsca?
    Książę Wielmożny Pan

03.01.2019 23:41

Noo niestety odbierasz w firmie ale dowożą cię karocą 6 konną.
    Asd-_^

22.12.2018 05:25

Witam serdecznie forumowiczów. Widzę ze ile ludzi, tyle opinii, natomiast prosił bym o rzeczowa odpowiedz dotycząca stanowiska KAM - Key Account Manager (Śląsk); jakie uposażenie / narzędzia na w/w stanowisku, liczebność klientow, orientacyjna stawka wynagrodzenia...? Z góry serdecznie dziękuje za informacje.
    Trolololo

02.01.2019 18:39

Program jest ustalony z góry i poniekąd nie masz wyboru bo albo przypasujesz albo sprytnie się Ciebie pozbeda
    Laska

02.01.2019 19:00

Gdzie pójdziesz po studiach ? Tarczyński cię zatrudni. A stażysta się postawi ?
    Piotrek

26.12.2018 01:03

Jak wyglądają mieszkania pracownicze ?
    Święty Mikołaj

21.12.2018 15:57

Święta w domu czy w pracy ?
    MINISTRANT

22.12.2018 13:00

Czy kiedykolwiek produkcja staje ze wszyscy maja wolne czy działa okrągły rok ?
    WILCZUR

22.12.2018 17:34

W pracy jak zawsze, wszyscy jesteśmy zadowoleni :)
    Brodacz

18.12.2018 11:08

Co łączy normalnych, kulturalnych, inteligentnych facetów którzy potrzebują lekkiej odmiany ? Zapuszczaja brody. A co łączy dyktatorów? Adolf, Stalin, Hussein, Pinochet? Szczur pod nosem; ) A co na to Tata? Mam i ja! :))
    Pracownica produkcji

19.12.2018 16:15

Pozdrawiam wszystkich brodaczy!
    skrzynek

16.12.2018 15:11

Czytam i jestem pewien obaw co do stanowiska PH do sieci. ? Czy ktoś może konkretnie odpowiedzieć Pozdrawiam Grzegorz
    kasia

17.12.2018 20:28

Grzegorzu, jakie jest pytanie?
    skrzynek

18.12.2018 12:28

Witam, może zle sprecyzowałem? Jak kształtują się zarobki PH? Prace jako PH znam bardzo dobrze i nowych wyzwań się nie obawiam. A " Pracownik" niech swoje głupie prostackie uwagi zatrzyma dla swojego grona znajomych. Pozdrawiam
    Brodacz

18.12.2018 11:21

Jak na dyktaturę przystało niewygodne posty są szybciutko usuwane. No cóż, pudrem syfa nie da się wyleczyć ale próbujcie :)
    Kb

11.12.2018 11:08

Cześć. Interesuje mnie praca w tej firmie jako pakowacz. Jak wyglądają stawki i czy praca jest ok?

11.12.2018 19:03

Jest super. Zarobki rewelacja. Atmosfera słodka. Socjal jak marznie
    Inny

12.12.2018 16:22

Tak jak koledzy piszą, naprawdę warto, kultura pracy na najwyższym poziomie, nigdzie indziej taka nie panuje. Zarobki najwyższe w okolicy jak nie w Polsce. Potrzebujesz wyjść wcześniej z pracy coś załatwić nie ma problemu. Kazdy weeked masz wolny, kazde swieta. Właściciel pomocny i uczynny, można do niego iść z każdym problemem. Firma promuje rodzinę na każdym kroku.
    DW

09.12.2018 12:59

W firmie wmawia się ludziom, że to nie korporacja - prawda jest taka, że zatrudniają korporacyjnych oszołomów, na wyższe stanowiska, którzy wprowadzają swój coachowo-korpo bełkot i swoje dziwne zasady co sprawia, że daleko jej do firmy rodzinnej. Aby się tam utrzymać, nie wystarczy ciężko i uczciwie pracować, niestety trzeba być albo grać przed nimi cwaniaka.
    Wasaty

30.11.2018 22:15

Ciekawe co będzie jak Ukraina od nowego roku ucieknie do Niemiec :)
    Bea

21.11.2018 21:03

Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: nie gnoić
    Adrian

22.11.2018 13:46

No tak, ale wtedy odpadła by mu duża doza przyjemności i satysfakcji

18.11.2018 17:49

Mam pytanie. Czy o tej sy fiarskiejfirmie może ktoś powiedzieć coś dobrego? Ciągły mobbing i niszczenie ludzi przez właściciela i kierownictwo nie przeszkadza nikomu?
    Miszcz

20.11.2018 13:35

Jeżeli należysz do rodziny to tak
    Junior

20.11.2018 20:53

Co się dziwić jak tam 90% ludzi to zacofany ciemnogród, lubią upodlenie jak w średniowieczu ;)
    Ania

26.10.2018 14:19

Chciałabym tylko napisać, że szukałam pracy i aktualnie jestem zatrudniona w firmie Tarczyński i wszystkie te bajki poniżej, które tak oczerniają firmę powinny zostać usunięte. Jestem mega zadowolona, że zamiast słuchać tych opinii przyjęłam się do tej firmy. Zachęcam wszystkich, w firmie panuję atmosfera, którą trudno wyczytać w tych komentarzach. Może mój pierwszy coś zmieni. Jest Super!
    Zdeniu

12.11.2018 11:43

Robi nadgodziny nie ma czasu pisać
    Rudy

13.11.2018 04:45

Aniu super pozdrów dział kadr!!!

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Tarczyński?

romek

09.11.2018 21:37

niech was reka B broni tam isc do pracy, wyzysk a marne pieniadze, a kadra zarzadzajaca to ludzie ktorzy sa bez serca, zwykle hieny! Moje sugestie dla Tarczyński S.A.: pozwalniac te panienki Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: zwolnic kadre zarzadzajaco, jest beznadziejna
    Szelestszufli

27.10.2018 16:07

2/6 to i tak wysoka ocena nie wiem jak jeden gość może tyle lajkować że jest taka ocena wysoka
    pootras

16.10.2018 09:17

Zauważyłem, że dość często pojawiają się rekrutacje do działu exportu. Tak często zmieniają się pracownicy w tym dziale czy tak mocno się on rozbudowuje? Będę wdzięczny za odpowiedź
    PHacz

20.10.2018 17:56

Hej. A u Kani dalej troszkę lepsza najniższa krajowa + uznaniowa do ręki, ale nic pewnego?
    PHacz

20.10.2018 17:57

Nooo i oczywiście Yaris bez klimy
    Beata

19.10.2018 06:14

Jakie warunki pracy i jakie zarobki na stanowisku Fakturzystka?Pojawiło się ogłoszenie Z góry dziękuję za pomoc!
    Maja

19.10.2018 14:57

Warunki pracy jak na całym forum, zarobki ok
    Hsnsn

19.10.2018 20:53

Zarobki bez szału, chyba że na warunki okolicznych miejscowości, tyle ze to same wsie, sporo więcej płacą w wiekszych miastach jak Wroclaw specjalista jak i zwykłym "pracownikom administracji".
    Dżony

21.09.2018 22:45

Czy znajdzie się choć jedna osoba na forum co napisze cis dobrego o tej firmie?
    Martens

29.09.2018 21:58

Co nie zmienia faktu, że cała góra ma ludzi za nic, gno jąc ich każdego dnia. Wyzysk, feudalizm i brak poszanowania dla podstawowych ludzkich wartości
    Ada

08.10.2018 10:13

Noo niestety. Nie znajdzie się:(
    Megi

01.10.2018 15:55

Gdybym nie przeżyła to bym nie uwierzyła. Nie kieruję się nigdy opiniami z tego portalu bo pracowałam w kilku firmach, które mimo złych opinii okazały się w porządku. Tutaj niestety większość wpisów to prawda.
    RH

02.10.2018 21:11

mało ich masz poniżej? Wszystkie prawdziwe.
    HR

03.10.2018 09:27

Im więcej konkretów tym lepiej. Szczególnie na temat takich toksycznych firm.

Kontakt - Tarczyński S.A.

Ujeździec Mały 80 55-100 Trzebnica

Branża główna: Sprzedaż hurtowa

Sysuniu

27.09.2018 22:26

Czy ktosz z wasz wie jakie właściwości poszada tejafiu?? Idzie jeszeń i trochę się przeziębiłem. Szerdecznie pożdrawiam. Pjoter
    Symon

28.09.2018 16:37

Polecam oscillococcinum Pozdrawiam Symon
    anonymous

22.09.2018 00:18

Witam,pojawiło się ogłoszenie na portalu pracuj.pl Dotyczy stanowiska Ph Nysa,opolskie, ktos cos jakies info?ile ph moze zarobic?jaka podstawa netto?
    HR Manager

22.09.2018 09:25

Są bardzo dobre i atrakcyjne. Dostajesz ok kilkanaście tysia, skoda superb, iPhone, ipad, macbook, bogaty pakiet socjalny ( prywatny lekarz 24 h dla Ciebie i rodziny, prywatny trener osobisty w ramach Ultra Premium Hyper Benefit) umowa o prace z zagwarantowaną roczną odprawą. Dodatkowo super atmosfera, wsparcie przełożonych na każdym szczeblu, rozwój kariery w ramach „Zostań Prezesem”, chyba większość opisałem a jeżeli coś pominąłem to zachęcam dobpoczytania wpisów poniżej na forum bi chyba nie czytałeś
    Bartek

17.09.2018 23:11

Ludzie w tej firmie mają (usunięte przez administratora) w głowie, zwalniają osoby z doświadczeniem, wiedzą i kompetencjami... I tak już nie ma kto pracować, w każdym biurze kamera z podsłuchem, zero prywatności a dziady lużą (usunięte przez administratora) prezesowi i trzymają paluszka prosto w dupce.. Żal, żenada i posmiewisko... Gratulacje dla tych którzy odeszli!!!!!
    Janusz

20.09.2018 14:40

Pracują same klakiery i sługusy, armia z okolicznych wioch która trzyma się rękami i nogami w tej firmie bo dobrze wie że nikt ich nie zatrudni nigdzie indziej patrząc na ich aparycje,charyzme czy wykształcenie. Tam kadra kierownicza ma problem żeby maila napisać bezbłędnie A co dopiero się wysłowic... no ale przykład idzie z samej góry to nie ma się czego dziwić. Swój ciągnie do swojego.
    Dobra duszyczka

18.09.2018 21:27

Kto się chu*em urodził - kanarkiem nie umrze... ????
    Roman

13.09.2018 06:13

Słyszałem, że tam jest już fajnie. Ponoć podsłuchy i inwigilowanie maili są tylko w tygodniu. W weekendy tylko w uzasadnionych przypadkach i na wniosek brygady ds szczęścia w pracy. Czy to prawda? Jeśli, tak to chętnie zaaplikuję;)
    Jarząbek

13.09.2018 14:09

(usunięte przez administratora)! Tam jest wspaniale. Wszyscy uśmiechnięci i życzliwi. Zarząd bardzo profesjonalny i merytoryczny. Główny szef obdziela uśmiechy spod wąsa i nigdy, ale to nigdy nie powie złego słowa. Taki człowiek dusza:) Skoncentrowany na celach strategicznych tj: wynik finansowy, kurs akcji, gdzie będzie firma za lat 10 an nie takie tam typu kto zostawił światło w WC lub ile kaw wypiłeś, czy też kto zostawił śniadanie w lodówce. Kierownicy, zmotywowani, zawsze z wyciągniętą i pomocną dłonią. Polecam serdecznie
    Klakier

13.09.2018 22:41

Tak jest, polecam wszystkim pracę, szczególnie po szkołach specjalnych firma daje duże możliwości rozwoju i awansu, bratnich dusz wam nie zabraknie :)

27.08.2018 07:33

Witajcie, Właśnie dostałem od rekruterki z TSA zaproszenie na stanowsiko Mistrza Utrzymania Ruchu w obecnie trwającej rekrutacji. Jestem doświadczonym Mgr. inż, z pełnymi uprawnieniami SEP, znajomością utrzymania ruchu głównie w branży automotive i pracuje obecnie w jednym z dużych Wrocławskich Zakładów. Szukam rozwoju i stabilizacji, mam Żonę i robię inne rzeczy niż tylko praca. Oczekuje szacunku do pracy takiego jaki ja daje pracodawcy, godnego traktowania, dobrej atmosfery i stabilizacji zawodowej. Czytam wypowiedzi w internecie i włos się jeży. Mam już swoją opinię w której chce się utwierdzić więc proszę merytorycznie pomóżcie- czy warto się tam wybrać? Nie mówię o rozmowie bo wiem, że na takiej moge powiedzieć wszystko - chodzi o zatrudnienie. Z góry dziękuje za pomoc

28.08.2018 06:51

Dziękuję Panowie - to tylko formalność, dla uspokojenia sumienia - firma ma znakomity marketing i naprawdę profesjonalne HR co tworzy podłoże pod to by chcieć się tam zatrudnić. Czytając opinie pracowników, rozmawiając także na GL czi Li z kilkoma osobami z różnych komórek firmy, którzy ją juz opuścili upewniłem się, że szkoda zdrowia i czasu. Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam
    Atomat

09.09.2018 08:06

Z automotive do FMCG, gratuluję odwagi, ale to się nikomu nie udało
    Stary człowiek

14.03.2018 13:32

Witam, wszystkie zamieszczone tutaj opinie w większości są prawdziwe. Zarobki jak po studiach są raczej dobre, dlatego jest to dobra praca tylko na początek. Najlepiej odbyć staż i rozpocząć współpracę z inną poważniejszą firmą. Praca w dużym stresie, co chwila jesteś "obserwowany", a jak akurat robisz coś przy komputerze choćby czytasz maila, możesz spodziewać się telefonu od przełożonego. Im więcej pracujesz tym lepiej, wracasz do domu a i tak czytasz i odpisujesz na maile. Zero życia prywatnego, dla rodziny zostają tylko weekendy, chyba że akurat wypada Ci dyżur to wtedy z tym czasem jest ciężko. Praca teoretycznie na 3 zmiany bo przeważnie raz w miesiącu wypada nocka, niestety jesteś na niej sam, często jest tyle pracy że nie można iść na przerwę. Co do tego co oferuje firma, to są to standardy, które stosują wszystkie firmy, z tym że np. pakiet LUX MED jest najtańszym pakietem, więc tak czy siak często do wizyt trzeba dopłacić. Socjal jest bardzo dobry, mieszkania są zadbane, przeważnie mieszka się w 2-4 osób przy czym w większości każdy ma swój pokój. Ja sam, dobrze wspominam czas pracy w Tarczyńskim ale traktuję to raczej jako "wdrożenie" do prawdziwej, dobrej pracy.
    Hahaha

20.08.2018 22:44

Hahaha
    Salamandra

07.09.2018 16:55

Hej, mozesz opisac na czym polega na praca na 3 zmiany ?? jak to sie rozkłada i jak jest układany grafik ? jak często jest ten dyzur w weekendy ??

27.08.2018 07:53

Hmmm gdzie podziało się moje pytanie czy warto iść na rekrutacje na konkretne stanowisko? Czyżby moderacja z rana?
    Jola

21.07.2018 10:05

Witam! Kupiłam kiełbasę śląską 95% mięsa z logo,,jesz lepiej,żyjesz lepiej"-no i taki wstyd,kupiłam więcej,zgrzałam dla gości i uwaga...same perfumy,no nie dało się nawet ugryźć a co dopiero przełknąć????????????co Wy tam dodajcie?Porażka!
    dvxvxc

23.07.2018 10:19

pani jawnie bredzi. co jak co ale produkty Tarczynski ma dobre. co innego praca u nich. Jeszcze jedno. Na tym portalu nie ocenia się produktów tylko PRACĘ
    anonymous

25.08.2018 21:38

Dzisiaj kupilam kielbase slaska w NETTO w Niemczech i niestety tez zawiodlam sie, Nie da sie jesc. Obrzydliwe. To sa stare indianskie mokasyny i bawoli nawoz. Popieram poprzednia opimie w 100 %
    marketing

21.08.2018 19:46

Jak wygląda atmosfera w dziale marketingu? Na co się przygotować? Aplikować czy lepiej sobie odpuścić?
    Adi

23.08.2018 09:00

Hmmm a może zacząłbyś od poczytania forum. Ta firma to nie jest kwestia działu tylko firmy samej w sobie.
    Gigi

13.08.2018 23:19

To co tam się wyprawia jest przykre. Szkoda zdrowia waszego i waszych rodzin na pracę w tym miejscu. O pracy tutaj można napisać dobra książkę. Jest to bardzo dziwne że w dzisiejszych czasach istnieje jeszcze taki pracodawca, ale to do czasu, ludzie chyba nie sa aż tak ślepi i głupi...
    Miki

14.08.2018 10:03

Można o nich film nakręcić. Byłby to pierwszy taki gatunek: czarna komedia sensacyjna o podłoży thrillera z elementami horroru:))))
    Pej

14.08.2018 22:08

To prawda @Gigi
    Lech

09.08.2018 17:29

Nie polecam, zakład funkcjonuje jak (usunięte przez administratora), ludzie wykorzystywani do granic możliwości, atmosfera również podobna. Trzymać się z daleka, wszystkie negatywne opinie to 100% prawda, Wszechobecna rasa panów, nigdy więcej, to miejsce to stan umysłu.
    Kuba

31.07.2018 10:48

Pracuje w agro Rydzyna, Tarczyński jestem z wami.
    Spoko

16.07.2018 09:47

Witam komentujących przygłupów z antyPISowskiego psychiatryka ! Ale debile wypowiadają się na tym forum wszystko co dobre to jest złe a co złe to dobre. Chyba jedzą szczawiówkę niesiołowskiego, bo im mózgi zzieleniały do reszty. http://pl.memgenerator.pl/mem-image/ja-pierdole-ale-patologia-pl-ffffff
    dsazcx

16.07.2018 22:32

co twoja zdebilała wypowiedz ma wspólnego z firmą która nie ma nic wspólnego z posłem?

Zostaw merytoryczną opinię o Tarczyński S.A.

Oferty pracy - Tarczyński S.A.

Pracownik Grupy Degustacyjnej

Kraków