Sgb-Bank S.A.

Poznań

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 79 ocen.

Sgb-Bank S.A.
2 79 6 1

Opinie o Sgb-Bank S.A.

Błażejczak

Atmosfera tragiczna. Ludzie uciekają z niektórych oddziału sgb

Ala
@Błażejczak 02.12.2018 17:39

Wg danych na dzień 06.12.2018 SGB-Bank szuka poza Poznaniem tylko dwóch osób do oddziału w Koszalinie (Asystenta Bankowego i Doradcy Klienta), jedną osobę do oddziału w Warszawie (Doradcy Bankowości Korporacyjnej), jedną osobę do oddziału w Ciechanowie (Asystenta Bankowego). Oferty na stronie SGB-Banku, szukają: 1. Asystenta Bankowego, K o s z a l i n 2. Doradcy Bankowości Korporacyjnej, W a r s z a w a 3. Specjalisty ds. Kredytowania, Poznań 4. Specjalisty ds. Administracji, Poznań 5. Specjalisty ds. Systemów IT, Poznań 6. Administratora Systemów Informatycznych W Zespole Serwerów I Pamięci Masowych, Poznań 7. Specjalisty ds. Zapewnienia Zgodności, Poznań 8. Administratora Systemów IT, Poznań 9. Specjalisty ds. Operacji Bankowych, Poznań 10. Menedżera Projektów, Poznań Oferty na stronie pracuj.pl 1. Doradca Klienta K o s z a l i n, od 2018-12-01 2. Asystent Bankowy C i e c h a n ó w, od 2018-12-01 3. Administrator Systemów IT Poznań, od 2018-11-29 4. Specjalista ds. Administrowania Kredytami i Pożyczkami Poznań, od 2018-11-27 5. Inspektor ds. Kredytów Poznań, od 2018-11-27 6. Inspektor ds. Administracyjno-Księgowych Poznań, od 2018-11-23

RPmen

Praca w bank SGB??? Stanowczo odradzam!!! Śmieszna firma próbującą udawać bank , kompletny brak szacunku do kandydatów

kciN
@RPmen 29.11.2018 10:34

Kompetentni kandydaci i pracownicy są szanowany w SGB

Oleg

Czy coś nie zanieppkoilo Was w SGB Bank. Problemy z prezesem teraz wyrzucili dwóch vice. Oby to nie to co banki Czarneckiego.

jaa

Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: i tak nic nie zrobia.. non stop to samo

Ja

Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: Z ich myśleniem to nic nie zdziałają.. do tego niestety potrzeba inteligencji

Ja

Podobna sytuacja jeśli chodzi o negatywne wpisy tutaj odnosi się do instytucji sgb leasing . To niestety grupa kompletnie nie umiejących poradzić sobie ludzi w pracy , którzy swoją nieudolnością próbują obarczać innych . Większość kadry to ludzie z zeszłej epoki którzy już czekają na odejście na emeryturę . Kierownicy działów to ludzie bez wiedzy. Jakiekolwiek staranie się o poprawę obiegu dokumentów i usprawnienia procesów spotyka się z negacją. Podobnie jak sgb bank omijać szerokim łukiem .

Jezynka
@Ja 25.09.2018 05:06

Oj nie tylko sgb leasing,ale także oddział na mielzynskiego oraz departamenty w centrali.. przeszłam wszystko, to wiem.. niestety to nie tylko problem głównie sgb leasing..w całym sgb spotkać się można z totalna niekompetencja kadry kierowniczej.. wmawiają Ci nie twoje błędy, sami popełniają swoje, uważając, że nic się nie stało i robią z Ciebie głupka.. W SGB można tylko nabawić się nerwicy ????. Mam dowody potwierdzające moja wypowiedź, ale sorry.. nie będę podawać danych personalnych i nr tel. Żeby dostawać z sgb jakieś Możliwe dziwne telefony ????????.. no i.. RODO:)

Jezynka
@Ja 25.09.2018 05:06

Oj przepraszam.. napisałeś, że sytuacja również ma miejsce w sgb leasing:) co ta praca w SGB ze mną zrobiła, już nawet czytać że zrozumieniem nie potrafię po kilku latach pracy.. xD

Ataner75

no cóż jestem chyba kolejna osobą, która jest zgodna z większością negatywnych opinii tu zamieszczonych. Praca, w której nie muszę w ogóle myśleć... masakra. Wiedza, którą mam w ogóle nie jest mi tam przydatna, a mam wrażenie że im dłużej tam popracuję to mi ona wyparuje z głowy.. I za chwilę może okazać się, że nic nie wiem i nic nie umiem,, taka to praca... masakrycznie nierozwijająca.. czas na kolejną zmianę..oby teraz dobrze trafić..

Aneta

Witam ,widzę, że wymiana zdań na temat tego jak pracuje się w SGB-Bank trwa w najlepsze, macie bardzo dużo do powiedzenia na jej temat. Jednym ona pasuje innym nie. Myślę, że na plus firmy sprzyja fakt, iż Bank wprowadził ankiety do wypełnienia dla osób, by poznać ich opinie na temat warunków zatrudnienia i koniecznych zmian w firmie. Zastanawia mnie jednak fakt, czy ktokolwiek z Was ma wiedzę na temat aktualnych rekrutacji na stanowiska do Banku z siedzibą w Poznaniu?

anonymous
@Aneta 07.06.2018 12:59

Tak - 1 oferta pracy. Poszukują do IT.

Marta

A jak z pierwszą umowa? Jaka teraz dają?

anonymous
@Marta 04.06.2018 18:04

3 miechy....

Zainteresowana

Podobno w banku były ostatnio duże podwyżki, więc coś się zmienia na lepsze!

work_life_balance

Sęk w tym, że nie robi.. ankieta czy badanie (przeprowadzone 2 lata temu), które w praktyce nie przynosi żadnych nowych rozwiązań/żadnej poprawy, to nie jest działanie.. bo to w czym leży problem myślę, że każdy w tym banku dobrze wie.

Ryszard

Skoro bank robi coś w celu poprawy pracy to chyba dobrze świadczy!!

work_life_balance

Stanowczo NIE POLECAM na ten moment pracy w SGB-Banku S.A. Pracuje w centrali od ponad 3 lat i powoli tracę nadzieję na jakiekolwiek zmiany na lepsze. Bank ma wiele do zrobienia w kwestii podejścia do pracownika. Przeprowadzane są różnego rodzaju ankiety i badania zaangażowania pracowników z których w praktyce na dalszym etapie nic nie wynika. Największe minusy: - Większość procesów w banku jest chaotycznie zorganizowana, niespójna. - Brak zdyscyplinowania oraz w wielu przypadkach wiedzy i umiejętności nt. zarządzania kadry kierowniczej - bez uporządkowania tej kwestii w banku nie będzie lepiej. - Ludzie nie chcą ze sobą efektywnie współpracować, są wypaleni, zdemotywowani. - Pracownik przy załatwianiu najprostszych spraw napotyka na mur nieżyciowych regulacji, a także niechęci i strachu przed podejmowaniem decyzji (a co za tym idzie ewentualnej odpowiedzialności za nie) ze strony innych, co tylko nakręca spiralę zawodowego wypalenia i zniechęcenia wśród pracowników. - Ludzie pracują tu bardzo mało wydajnie, „odtąd dotąd”, wiele czynności jest wykonywana jak za epoki kamienia łupanego (ręczne przepisywanie danych etc.) Ale to też dlatego, że wydajna praca nie jest w żaden sposób doceniana. Ten kto stęka i ciągle bije pianę jak mu ciężko wykonać 10% pracy jest lepiej postrzegany, jako bardziej pracowity, niż ten kto sprawnie załatwi pozostałe 90%. Oczywiście jest to moje subiektywne zdanie. Tak ja tak to widzę i tak to wygląda w mojej komórce. Najzwyczajniej nie chce się tu przychodzić. Ilość rekrutacji w przypadku SGB naprawdę nie świadczy o rozwoju firmy, a o dużej fluktuacji kadr, spowodowanej marnymi warunkami oferowanej pracy. I bynajmniej chodzi tu o warunki finansowe - w tej kwestii jest różnie - nie wiem od czego zależy wysokość wynagrodzenia (bo nie od umiejętności), ale można być młodym, po studiach i w SGB zarabiać nieźle, a można też pracować kilkanaście lat i dostawać grosze. Podsumowując – to nie jest miejsce dla ambitnych ludzi, którzy chcą rozwijać się, działać i to najlepiej działać w dobrej, twórczej atmosferze. A, jeszcze plusy: Dobrze rozbudowany system świadczeń. Karta sportowa (nie żeby od razu dopłacali, ale jest), ubezpieczenie zdrowotne, ppe, wczasy pod gruszą etc. :)

Zuza

Szkoda, że tak rzadko piszecie. Miałam nadzieję na więcej wskazówek.

rozczarowany

we wszystkich Bankach Spółdzielczych jest to samo, nędzna kasa, plany z kosmosu, kolesiostwo, układy, kierownictwo o wielkim mniemaniu o sobie i średnim wykształceniu, pracujące w jednym banku od samego początku swojej kariery, brak poszanowania dla tych, co sobą coś prezentują. Ten kto nie musi, niech w to nie wchodzi, straci lata i ugrzęźnie, a lata lecą i starych już nigdzie nie chcą do pracy - zero wyboru, żałuję, że odszedłem z komercji

zachwycony
@rozczarowany 25.02.2018 13:47

banialuki

Nick
@rozczarowany 25.02.2018 13:47

@Rozczarowany nie obrażaj Banków Spółdzielczych, ponieważ wiele mógłbyś się od nich nauczyć gdybyś tylko chciał; w zrzeszeniu SGB jest ich ponad 200 i może w kilku są plany sprzedażowe, ale to zupełne wyjatki; w Bankach Spółdzielczych pracuje się spokojniej, ludzie posiadają wiedzę i przede wszystkim nie są zakłamani i nieuczciwi jak w innych bankach komercyjnych, z Twojej wypowiedzi sądzę, że pomyliłeś banki, naprawdę powinieneś powrócić tam, skąd się wywodzisz... czyli do komercji, powodzenia.

Waldi

Czy bank prowadzi może rekrutacje?

nmcn
@Waldi 25.03.2018 18:30

Tak prowadzi.

Administrator

Podałby ktoś z Was jakieś rady odnośnie rekrutacji do SGB-Bank? Na co zwrócić uwagę? Zapewne zainteresuje to osoby chcące się tam zatrudnić.

Kaziu
@Administrator 08.02.2018 12:05

O ile ktoś po takich niezbyt pozytywnych opiniach i ocenie 2/6 zechce się tam zatrudnić :) jak ktoś wygoogluje opinie to sobie odpuści, a w dzisiejszych czasach większość osób googluje opinie :) a Ci co tam pójdą na rozmowę rekrutacyjną z uśmiechem na twarzy będą z pewnością w niewielkim odsetku osób, które tego nie zrobią, więc po co im taka rada, skoro jej nie przeczytają :) a dla kumatych, którzy jednak czytają mogę dać odpowiednią radę: POSZUKAJCIE INNEGO MIEJSCA PRACY, TAKIEGO, W KTÓRYM WAS DOCENIĄ, BO W TYM BANKU O TO BARDZO TRUDNO.. PŁACA DENNA, KIEROWNICTWO MYŚLI, ŻE WSZYSTKIE ROZUMY POSKRADAŁO I SZUKA W PRACOWNIKU BŁĘDÓW NA SIŁĘ WG. TZW. POWIEDZENIA "źdźbło w oku bliźniego widzisz, a belki w swoim nie dostrzegasz ".. NIE SZUKAJ TAM TAKŻE ZNAJOMYCH. :) pozdrawiam

Zainteresowana
@Kaziu 10.02.2018 20:02

Rada dla zdesperowanych, to zrównać się do poziomu kadry kierowniczej, wtedy będą miłe widziani

były pracownik
@Zainteresowana 21.02.2018 22:42

zgadzam się z wypowiedzią

Jeżyk

Po kilku latach pracy w tym banku zakończyła się moja "kariera". Powiem szczerze- wcale tego nie żałuję. Od dłuższego czasu ten bank to równia pochyła w dół.. zarówno pod kątem oferty dla klientów jak i atmosfery (konto za złotówkę niewiele pomoże, inne banki nadal mają bardziej atrakcyjną ofertę.. a i bankomatów nie muszą po całym mieście szukać). A odnośnie atmosfery i warunków pracy to można poematy pisać. Może wyszczególnię to w podpunktach, by było bardziej czytelne dla osób, które chcą podjąć pracę, ale się nadal wahają: 1. Donosicielstwo to chleb powszedni pracy w tym banku, więc nie myśl, że Ci " dobrzy koledzy", co się do Ciebie miło uśmiechają i są tacy pomocni są jednocześnie godni zaufania. 2. Chcesz być doceniony w pracy? To poszukaj innej.. Tu nie będzie się liczyć, że wymyślasz ciekawe sposoby na usprawnienie działania systemu i pracy swojej i innych (które notabene nadal są wykorzystywane), nie będzie się liczyć, że chcesz poprawić obieg dokumentów, by nie krążyły one w tę i z powrotem z adnotacją "to nie nasze".. to wszystko nie jest ważne, kreatywność jest niemile widziana. Nie licz, że Cię docenią za cokolwiek! dla nich nadal będziesz tą osobą, która "przychodzi, robi swoje nic nie dając od siebie i idzie do domu". Jesteś trybikiem potrafiącym dobrze podążać za stadem, bez swojego zdania, woli, zainteresowań, kreatywności? Gratuluję! to praca dla Ciebie!. 3. Masz wyższe wykształcenie? mgr, mgr. inż ? Cieszysz się, że po tylu latach nauki będziesz obracać się w gronie osób wykształconych na takim samym poziomie jak Ty, a kierownikiem Twoim będzie osoba posiadająca poszanowanie, odpowiednie wykształcenie i autorytet? Nic bardziej mylnego.. i tak kierownikiem Twoim w większości przypadków będzie osoba z wykształceniem średnim mająca bardzo wysokie mniemanie o sobie, lecz niestety obycie adekwatne do swojego wykształcenia. Jednym słowem- bez komentarza. 4. Chcesz kiedyś w przyszłości zakończyć pracę w tym banku jako osoba głupsza? Niektórzy chcą się ogłupiać z własnej nieprzymuszonej woli, więc jest to praca idealna dla Ciebie!. Wystarczy kilka lat pracy w tym banku, a wasze IQ spadnie. Będziecie mieć do czynienia z przełożonymi, którzy: nie potrafią odnaleźć się w swoich papierach i będą was o to opieprzać (o własną niezdarność), próbują wam wmówić wasze błędy, które nie miały nigdy miejsca (nie wiem, skąd oni te błędy biorą, skoro wszystko jest czarno na białym w systemach), faworyzują swoich pupilków ignorując ich błędy i zrzucając je na inne osoby, nadal piszą adresy stron "www" przez https:// xD (i wydzierają się, dlaczego Ty tak nie robisz, przecież inaczej nie zadziała(?) swoją drogą.. polecam odbycie dobrego kursu z informatyki dla szkół podstawowych :) ), nie słuchają co się do nich mówi, przez co próbują coś udowadniać nie mając totalnie racji (trochę takie dzieci we mgle.. mocno to infantylne), a także, co jest podstawą.. nie znają nawet zakresu obowiązków pracowników. To wszystko i wiele innych może Ci zagwarantować praca w SGB-Banku :) chcesz zidiocieć? zatrudnij się w SGB- Banku. Wystarczą max. 2 lata, byś wyszedł z totalnie wypranym mózgiem :) i jeszcze Ci za to zapłacą... o właśnie płace.. to kolejny podpunkt. 5. Płace.. tu SGB- Bank nie ma się czym poszczycić. Ostatnio na Święta przelali tzw. Nagrodę Świąteczną zabierając przy tym premie z kilku ostatnich miesięcy, przez co pracownik i tak wychodzi na minus. Słuchy chodzą, że od nowego roku w ogóle premii ma nie być, co jeszcze bardziej klasyfikuje ten bank daleko w tyle na tle wynagrodzeń w innych firmach.. no ale, przynajmniej ogłupią i jeszcze za to zapłacą. Niektórzy byliby wniebowzięci. Już o jabłkach dla pracowników z okazji 25-lecia istnienia banku i pomarańczach na Mikołajki wspominać nie będę :) Moja recenzja została napisana na podstawie kilkuletniego doświadczenia pracy w tym banku po zyskaniu go w kilku departamentach, więc sądzę, że jest dość przejrzysta i z pewnością nie gołosłowna. Nie została również napisana przez osobę zwolnioną dyscyplinarnie :).

anonim

(usunięte przez administratora)

Gandalf

Racja. Na awans bez podyżki warto czekać i sto lat. Zwłaszcza w okresie rekordowych wzrostów wynagrodzeń.

Gandalf

Jak zrobić karierę w SGB Banku? 1. Jesteś osobą ambitną? W takim razie popracuj rok, maksymalnie 2 na wpis do CV i poszukaj miejsca, w którym docenią to, że się starasz. 2. Cenisz stabilizację, nie przeszkadza ci pensja poniżej średniej krajowej i brak podwyżek (nawet przy awansie)? To idealne miejsce dla ciebie. Postaraj się mieć dobre relacje z przełożonym, nie podpadnij nikomu ważnemu i wykonuj swoje obowiązki na poprawnym, dostatecznym poziomie. Jak będzie dawać z siebie więcej albo brać dodatkowe obowiązki to i tak nikt tego nie doceni. 3. Dobrze bajerujesz, wiesz komu warto wejść w tylne siedzenie? Prędze czy później zrobisz tu karierę. Kto wie, może nawet zostaniesz prezesem.

były kandydat

potwierdzam poprzednie opinie: niska pensja i problemy z awansem oraz podwyżkami, wszystkie dodatki z wkładem własnym. Do tego praktyką jest umieszczanie ogłoszenia o stanowisku wyższym, a zatrudnianie na stanowisko niższe (na 6 miesięcy, celem weryfikacji, "bo taka decyzja prezesa" - tłumaczenie osób rekrutujących), co w praktyce oznacza wykonywanie zadań na obu stanowiskach.

Aneta

Obecnie dostępnych jest kilkanaście ofert pracy od SGB-Bank. Jak wygląda proces rekrutacji w tej firmie? Czy jest on wieloetapowy? Na co warto zwrócić uwagę przygotowując się do rozmowy z pracodawcą?

Rekruter
@Aneta 15.08.2017 16:47

Tak naprawdę proces rekrutacji prowadzony jest możliwie efektywnie zarówno dla kandydata jak i dla Banku. Trwa on w zależności od stanowiska od 2 do 5 tygodni. Z punktu widzenia kandydata to 2-4 etapy: - rozmowa telefoniczna (dla wybranych stanowisk) - dwie rozmowy rekrutacyjne i testy (dla wybranych stanowisk) - złożenie oferty pracy dla kandydata najbardziej zbieżnego z profilem stanowiska i organizacji - informacja o zakończeniu procesu rekrutacji i podziękowanie za udział w niej Mam nadzieję, że pomogłem.

Xena

Prezes chwalił się odręczną dedykacją Władysława Bartoszewskiego na książce "Warto być przyzwoitym". Mógłby więc zacząć coś robić a nie tylko bajerować.

Rozczarowany

Nowy prezes dał nadzieję, że będzie lepiej, ale chyba wyjdzie z tego rozczarowanie. Usta pełne frazesów, a konkretów zero. Jedyny sukces to zwolnienie nieudaczników powiazanych z poprzednim prezesem (czystki były i tak zbyt łagodne, dobrze gdyby zostały dokończone). Prezes chyba nie rozumie, że bank pełen frustratów po 200 złotowej podwyżce stanie się bankiem pełnym frustratów zarabiających 200 złotych więcej. Dlatego planuję się stąd ewakuować przy pierwszej okazji.

Aneta

@Posenpiszesz, że w firmie nie ma możliwości rozwoju. A jakie szkolenia uważasz, że pomogłyby Wam w pracy i umożliwiły rozwój? Czego potrzebujecie w tym zakresie?

Konsultant
@Aneta 12.04.2017 09:05

Aneta na takie pytanie powinien odpowiedzieć ekspert czasem wew a czasem zew. z reguły jest to zewnętrzny i bierze za to dobrą kasę bo się po prostu na tym zna. Wie co jest potrzebne, co będzie potrzebne za rok i za pięć lat i buduje taki zestaw szkoleń za odpowiednią kasę, że szczęka opada. ale takie rzeczy kosztują a jak nie masz kasy to nie robisz biznesu tylko się mozolnie turlasz i zwijasz okruchy.

Posen

Pracuję w tej firmie od wielu lat i niestety muszę potwierdzić powyższe negatywne opinie. Nepotyzm, pozoranctwo, brak możliwości rozwoju, stricte hierarchiczna i feudalna struktura. Kompletny brak komunikacji wewnątrz firmy, wieczne kłótnie i negatywna atmosfera. Omijać z daleka!!! Plusy? Praca stała, pewna, stabilna. Na koniec smaczek - od kilku miesięcy na klatce schodowej pojawiło się kilka skrzynek na donosy - naprawdę! Tłumaczy się to tak że gdyby ktoś zauważył naruszenia przepisów przez innych pracowników zawsze może o tym anonimowo powiadomić dział compliance lub zarząd.

byly

pracowałem w SGB przez okres próbny i zgodzę się z przedmówcami: praca satysfakcjonująca, lecz za niskie wynagrodzenie i brak perspektyw na jego podniesienie (co wywalczysz na rozmowie rekrutacyjnej, to dostaniesz, a premie iluzoryczne, różne w zależności od departamentu) a poza tym: 1. pakiety medyczne i sportowe (zawsze z jakąś dopłatą, nic za free) 2. korporacyjność 3. rywalizacja między departamentami 4. duży budynek i kilka parkingów ( a dla tych 5 po ósmej także przy Lidlu) 5. restauracja w budynku

Aneta

@Janek rozumiem, że nie odpowiadały Ci zarobki na zajmowanym stanowisku. W jakim charakterze pracowałeś w SGB-Bank? A jakie benefity oferowała firma?

Janek

Ja pracowałem tam przez 2 lata. Chyba tylko raz zobaczyłem 2500pln na rękę. Zazwyczaj to było 2200 czasem nawet dwójki z przodu nie było :( Ludzie akurat byli ok, ale za te pieniądze nie da się przeżyć więc uciekłem z tej firmy jak najszybciej się dało. Zero szans na awans :( Zero perspektyw :(

Aneta

@Xxx bardzo ważne jest poczucie satysfakcji z wykonywanej pracy. Możesz powiedzieć coś więcej na temat benefitów, które oferuje pracownikom firma?

Zostaw opinię o Sgb-Bank S.A. - Poznań

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Sgb-Bank S.A.