ABB

Łódź

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 48 ocen.

Opinie o ABB

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ABB

Pracownik

ABB jako pracodawca pięknie reklamuje się jakie warunki oferują, a faktycznie nawet dodatek za pracę w nocy naliczony jest od najniższej krajowej a nie od aktualnej stawki pracownika. Ale wszędzie widnieje 40'/, dodatku za pracę w nocy, tylko ze to ich czterdzieści to może być faktycznie jakieś kilkanaście procent stawki. Związki zawodowe trzymają stronę pracodawcy a nie pracowników i mają nas gdzieś. Kiedyś praca w ABB to był prestiż, dziś jest to porażka.

bhp-owiec
@nina 27.03.2018 11:26

Pracodawca wysokość dodatków i premii ma prawo ustalić sam.Określa je jasno w umowie. Warunki nie mogą być gorsze niż te w KP.

Inż

Witam, Warto aplikować do ABB do nowej Fabryki Transformatorów Trakcyjnych ? Jaka atmosfera i warunki pracy?

Łoooo
@Inż 10.04.2018 10:36

Nie wiem. Chodzi o to, że nie szanują pracowników, nie dostajesz feedbacku, nawet ciężko od nich wyciągnąć info o przedłużeniu umowy o pracę. Dobra praca na początek kariery zawodowej, nic więcej.

krytyk

Wczoraj 21. 03. n nawijalni miał miejsce poważny wypadek. Wiecie coś więcej?

Pan Paluszek
@1234 24.03.2018 09:26

Jaka chwila nieuwagi.Zacuagnelo mu rekawiczke w miedzyuzwojenia.Chlopak probowal sie ratowac i chcial druga raka odciagnac pierwsza reke.Na skutek tegi docislo mu i druga reke.Jak nue wuesz to sie nie wypowiadaj tu.Maszyna nue miala zadnych zabezpieczen.Quick stop tez nie zadzialal.Wiec wina lezy po stronie firmy.Firma probuje sie bronic ale (usunięte przez administratora) jej to da.Bo Praktycznie Zadne maszynu nie maja zadnych zabezpieczen oprocz barier.I na nawijarkach mdt sa tylko linki jakby cie wciaglo.Chlopak stracil kawalek palca u lewej reki a takto reszta polamana byla.Prawa w miare sprawna.

Olga

@1234 czy informacje, które podajesz są z wiarygodnego źródła? To ważne aby podawać prawdziwe komunikaty, gdyż użytkownicy na ich podstawie wyrabiają sobie opinię o firmie. Natomiast fałszywe i niezgodne z prawem i regulaminem wpisy będą usuwane. Wypadki zdarzają się w każdej firmie ważne, aby ustalić przyczyny i nie dopuścić do takich zdarzeń w przyszłości. A co Wy o tym sądzicie?

Bmw

(usunięte przez administratora) kole Chałubińskiego i bizona dwa cwe le zasrane

What a fuck is this man ....
@Bmw 15.02.2018 23:04

Bizon juz zamieciony. A kola dalej urzeduje. No ale po dzisiejszym zdarzeniu to chyba zatrzesa sie posady tego pseudo zakladziku ....

abb łódź - Z 2

Zdecydowana większość opinii jest prawdziwa , ale z roku na rok jest gorzej i nie zdziwię się jak ten kiedyś niezły zakład padnie - nawet nie będzie mi żal pomimo X lat pracy . Chore układy układy i jeszcze raz układy majstrów liderów i innych cwaniaczków , o zarobkach to szkoda gadać, a ciągle mało.Pracownicy są wyciskani jak cytryny , nie pasuje na pana miejsce 20 chętnych- nieśmirtelny tekst przełożonych.Ale to już było chętnych do pracy coraz mniej , ukraińców chyba będą brać do tego kołchozu. 90 % problemów zostaje na produkcji - 5% u kierownika , a do dyrektorki dociera może 1-2 % i jest SUPER . Góra (w wiekszośći) w ogóle nie jest świadoma co się dzieje na produkcji -tam jest inny świat ... kawka herbatka pitu pitu....Słowem NIE POLECAM

Idealny ideolog ideologizmu
@abb łódź - Z 2 21.03.2018 14:05

Potwierdzam prawie wszystko. Poza tym ze nie kazdy lider to pitu pitu... bylem przez chwile ;) ale tak poza tym to kadra kierownicza to chyba najgorsze szambo jakie w łodzi widziano. Szanuja Ci jesli nie stwarzasz , czytasz nie przychodzisz z problemami.... no ale do kogo masz sie udac jak nie do nich. Od tego sa zeby zglaszac rozne problemy produkcyjne. Kierownicy nizszego szczebla to juz wogole takie Ćwierc mozgi i miernoty ze nawet szkoda slow. A mistrzowie tylko im wtoroja... brak slow. Z2, kiedys dosyc dobra firma, teraz to istne (usunięte przez administratora) a kadra kier. To jeszcze metr mułu.

Byly

Zarobk z najnizszej krajowej.Zarobek na 3 zmiany to 2.1.0.0.Zadnych perspektyw.Ludzie odchodza i problem jest z utrzymaniem pracownika za najnizsza krajowa.Nawet te smieszne umowy z ABB 3.0.0.0 B nie mylic z N.Firma poganiajaca i gorzej traktujaca pracownika jak w Gettach.Nie Polecam.Bo wszedzie na 3 zmianach zarobicie minimum 2.5.0.0.A tu najnisza krajowa.Po zlikwidowaniu 4 Brygad nie ma po co tu pracowac a co dopiero sie zatrudnic.ABB to juz tylko napis.

kicek

Kadra kierownicza to tępaki bez żadnego pojęcia. Niekompetencja powalająca - ręce opadają.

Filip

Niestety niektórym najlepiej wychodzi narzekanie!!

Bylypracownik
@Filip 14.02.2018 19:46

Jak masz coś do powiedzenia to pisz konkrety. Ja na szczęście już tam nie pracuje. A jak masz mentalność niewolnika to miłej pracy.

Bylypracownik

Nie polecam, śmiesznie niskie płace - tak jak ktoś niżej napisał, w Biedronce zarobisz więcej.

Ostrzegający naiwnych

Kliki stworzone przez majstrów i liderów cwaniaczków. Układziki, o których nierozgarnięta "tzw.góra nie ma zielonego pojęcia. Praca tam, to marnowanie swojego czasu i nerwów.

TaxiDriver

Firma w ogóle nie jest konkurencyjna na rynku pracy. Praca na 4 brygady, przez agencję czy 3 zmiany, za (mniej niż w biedrze/lidlu) w tych czasach? Dobre. Sądziłem, że ABB ceni swoich "specjalistów" wyżej - nie oszukujmy się, więcej zarabiają pracownicy dyskontów spożywczych (do których nic nie mam, nie uważam ich za gorszych - jeśli to czytacie - TAK, pracownicy z pewnym doświadczeniem w branży energetycznej mają gorzej ;) Z firmy w odchodzi coraz więcej osób, ludzie szukają lepszych alternatyw - i zapewne znajdą bo o to nie trudno. Mentalność ludzi się zmienia, młodzi nie mają zamiaru pracować za grosze i bardzo dobrze, większość kadry zarządzającej i pracującej tam X lat to zazwyczaj leśne dziadki pracujące od czasów ELTY, kadra najwyższego szczebla najwidoczniej przejęła część mentalności z poprzedniego ustroju bo ciągle uważają, że każdy marzy o przyjęciu się i pracy za (tu autor parsknął śmiechem). Podsumowując, polecam na pierwsze 3-4 miesiące, jeśli nie masz środków do życia, przyjechałeś z Kamczatki lub Twoja żona jest w stanie was wyżywić.

GE Bielsko-Biała
@TaxiDriver 05.01.2018 17:35

Premie dostają wszyscy, bez względu jak pracujesz. Jest ona procentowa, wiec im więcej masz na godzinę to tym większa premia. Na moim wydziale pracuje się tylko na dwie zmiany. Co do zatrudniania nowych pracowników- u nas jest tak samo, nowe osoby ( nawet pracownicy tymczasowi) maja wyższe stawki godzinowe. A co do pracy w B-B, z tego co się próbowałem pytać po firmach, to na początek między 1500-1900 netto. Po okresie próbnym lub 12 miesiącach jakieś podwyżki, ale tak w granicy 150-200 zł netto. Praca różnie 1,2 3 zmiany lub 4-brygadówka.

Jacek

Cześć, co możecie powiedzeić o pracy w zaopatrzeniu/zakupach

Nowaosba

Mam pytanie odnośnie pracy w biurze, ksiegowosci, hr. Jak to wygląda w tej firmie i ile można zarobić na start z doświadczeniem do roku po studiach mgr. Jak jest z nadgodzinami?

Jakiś

Jestem zainteresowany pracą na produkcji przy montażu. Jaką stawkę na rękę dostanę na początku? Są jakieś dodatki poza finansowe lub coś co by mnie zachęciło do pracy w tej firmie?

Olewam Hejtow.

Firma traci na zleceniach gdyż pracujący tam ludzie sami odchodzą.A tzw GÓRA nie ma wystarczającej wiedzy i nie wiedza o czy mówią. Ważne ze zgadzaja sie są cyferki na koncie-kontach. Pisze w taki sposób bo usuwają każde cyferki zarobkowe. Zarobki nieróżniące się niczym od pracy w markecie.(dwa bydlaki,trzy cielaki i piedziesiad jajek) Zakład utrzymuje się dzięki dodatkom dla pracowników za 4 brygady. Dodatki w postaci biletów do kina w cenie T-shirt w Auchan.I bon żywnościowy który wart jest możne 10 litrów gazu do auta. Moze raz na pól roku ;rok taki dodatek. Same umowy agencyjne.Po wykorzystaniu normy 18miesiecy po przez agencje. Wywalają cie lub każą przejść do innej agencji po cichu.Chyba ze ktos strzeli z ucha do inspekcji pracy to max popracujesz 17 miesiecy albo bezrobocie albo umowa. Bardzo rzadko dają umowy do ABB. Najdłuższy okres agencyjny pracownika tam to 4 lata i dostał umowę na rok. Praca po przez Abb z ulicy i z ich strony internetowej.Nie osiągalna. Może tak na 100000 osób dostanie 1dna. Zeby nie było.Umowe dostanie po znajomosci.Nie po przez lidera czy mistrza.Lub biora osoby stawiajace sie codziennie do pracy ktore nie wyrabiaja norm. A związki w ABB to jak Jarek.K Zycie prywatne i rodzinne upada przy 4 brygadach. Acha a oceny pracownicze sa wystawiane co caly rok przy 100% norm.Oceniaja cie na 3+. Firma moze przyjazna i na niektorych dzialach mila atmosfera.To pod....alanie jest na 1wszym miejscu.

20LATwABB

Korporacja w najgorszym wydaniu ! Polskie ABB długo opierało się przed idotyczą strukturą korpo , ale po tym , jak odszedł Prezes Gryszka a na jego miejsce wskoczył złoty chłopak PŁ się zaczeło. Struktura jest prosta- 5 zarządza i kieruje- 1 pracuje. Taka mrówka co to winna jest wszystkiemu złemu .Do tego potężna biurokracja , bajezel nie do opisania i coraz większa niekompetencja .Ta firma powoli tonie we własnym sosie

Marius90

Cześć, jak jest teraz z 4 brygadówką ? Jak to wygląda? Ile procent do wynagrodzenia? Wszystkie weekendy pracujące? Chciałbym podjąć tam pracę, ale się bardzo tego obawiam. Dajcie znać co i jak, czy warto pod względem wynagrodzenia.

Abby Bylo

Jak na firme i to co sie wykonuje.Zenada.Umowe dostaniesz jak komus sie zechce co kolwiek przejrzec i dalej puscic.Umowy agencyjne.Po 17 miechach przenosza cie do innej firmy agencyjnej i zapierdzielasz dalej na agencjach.Co jest niezgodne z prawem.Urzedy panstwowe o tym wiedza ale nic nie robia w tym kierunku. Kierownictwo,inzynierowie.To zasada jest taka jak sie nie sprawdza to zmieniaja sie stolkami miedzy soba.G..no wiedzo co do czego jest.Burdel totalny.Duzo obiecanek.Ale nic nie sprlniaja co gadaja. El polako pisal dobrze.Ale tam sie robi drugi bosh i nie dbaja o pracownika i nie zalezy im na pracownikach odchodzacych.Jak mowi lpewien kierownik z sdt nikt pana tu nie trzyma.Takie podejscie.Zenada i absurd.Firma ciagnie tylko na renomie i nazwie.A takto co miech nowy pracownik i przepracuje 2 tygodnie i ucieka.Dlugi pracownik to rzadkosc.Ale i jego sie nie szanuje.

El..Polako

Moje odniesienia do ABB. 4 brygazy.Zarobki od (na start) (usunięte przez administratora) do (po podwyzce) (usunięte przez administratora) na reke z poswieceniem swojego zycia i rodziny. Umowy ABB dostaja przewaznie osoby ktore stawiaja sie codziennie do pracy i nie wyrabiaja norm. Umowy o prace agencyjne to przewaznie na niepelny miesiac,Pelny miesiac.3miesiace o ile jest taka potrzeba. Pracuje tam od 2 lat na umowy agencyjne.I juz mam dosc. tych 4 brygad. Zaklad dazy do opini jaka ma Bosh,Indesit,Huchinson itp. Podnoszenie norm i przeganianie sie to codziennos a potem stenkanie ze sie nie wyrabiu lup siedza w przerwach i jedza kanapki przy maszynach. Ludzie z ulic sa brani bo juz nikt tam normalny nie chce pracowac i myslec czy dostane umowe agencyjna na nastepny miesiac czy nie.Lub umowe ABB to mit. Przemial ludzi ogromny. Gdyby nie 4 brygady i ten dodatek.Nie bylo by ludzi do pracy. Atmosfera fajna.Zalezy do jakie trafisz. Jesli trafisz na mistrza (usunięte przez administratora) a lidera (usunięte przez administratora) .To masz przesrane. Kolesiostwo w stanowiskach pracy. Wiec kawa na lawe.Zarobisz.Ale stracisz kontakt z rodzina i znajomymi. Duzo obiecanek po to abys zapierdzie;lal.

georgexx12

Czytając te opinie o atmosferze w ABB nie dziwi mnie to, gdyż same Panie rekrutujące są nieprzyjemne. Przemiał ludzi jest bo widocznie nie zatrudniają odpowiednich osób do tej pracy lub po prostu warunki są słabe lub nie potrafią zachęcić do pracy. Jedna z Pań rekrutujących również uważa, że jest najmądrzejsza i od samego początku tworzy atmosferę wyższości. Nie polecam. Na rozmowie człowiek czuje się jak na przesłuchaniu, w takich warunkach od razu Kandydat gorzej wypada.

kim92

Pracuj w tym syfie 5 lat i szczerze mam już dość zero współpracy miedzy pracownikami a kierownictwem (chyba ze trzeba kogo [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Pensja przez 5 lat ta sama duży przemiał pracowników . Szczerze nie polecam

Szczery
@kim92 26.01.2017 12:45

Kolego,w tej "firmie"nie licz na miłą atmosferę,podwyżki etc!Z pewnych źródeł wiem,że w Waszej "firmie"pracuje taki blond inżynierek,chłopek z okolic Częstochowy, (usunięte przez administratora) Ten chłopina,chyba niechcący ,wygadał się ,że niekiedy "pomaga" podupadającej firmie swojego wuja(to ta firma,która produkuje części do tramwajów PESA,bardzo awaryjne),i jeszcze żeby dodać pikanterii w tym wszystkim,pomógł załatwić pracę córce owego wujka!W ten sposób,to można rozwalić niejedną firmę,zatrudniając klany rodzinne!On ma taką sympatyczną mordkę,ale źle mu patrzy z oczu,bo pewnie nadal Was okrada z Waszego dorobku intelektualnego,a ja na szczęście w firmie już nie pracuję,a tę stronę znalazłem przypadkowo,więc chciałem się z Wami koledzy podzielić informacjami o firmowym złodzieju,szpiegu.Od Was zależy(także od kierownictwa),jak się do tego odniesiecie.

kandydat

Uczestniczyłem w rekrutacji na stanowisko specjalisty od IT. Pierwsza rozmowa była techniczna, panowie byli bardzo skofundowani zadając mi pytania, w rzeczywistości sami nie wiedzieli o co pytają. Potem była druga rozmowa z menedżerami, którzy zadawali kretyńskie pytania "dlaczego u nas akurat chciałby pan pracować?". Po przeczytanych opiniach w necie nie spodziewałem się, że mogą być tak bezczelni. To oni powinni zachęcać do pracy specjalistę z 13-letnim doświadczeniem ale odwrócili role i przegrali na tym. Także wniosek jest taki, że dobrego specjalistę traktują jak śmiecia, bo oni są najlepsi i najważniejsi. Szczerze odradzam komukolwiek męczyć się z nimi, bo potem i tak mówią, że nie ma pan motywacji do pracy. Z takimi pytaniami od nich to nikt nie będzie miał motywacji żeby z taką kadrą menedżerską pracować.

ArabianNight

Pracowałem na 4 bryg około roku i powiem że była to męczarnia . Sporo osób wpada tam na chwile i rezygnuje,zarobki na poziomie (usunięte przez administratora) ręka w tym 4 soboty 4 niedziele za czas poswięcony w pracy żadnej rewelacji.Praca dość łatwa (do spierdzielenia czegoś) normy ilościowe , bhp, trzeba byc niezle ogarniętym żeby dać rade na początku dlatego dużo osób rezygnuje bo się nie nadają .kierownictwo jak to w każdym wielkim molochu sztuczne stanowiska,jeden łazi za drugim drapiąc się po głowie wymyślająć nową metodę załatwienia pracownikowi wiekszej ilości obowiązków.Jednak polecam tą prace osobą które będą gotowe poświęcic się pracy na dobre ..życie prywatne będzie tylko niewielkim dodatkiem życia zawodowego w tej firmie...

Jack

Sporo dobrego słyszałem o tej firmie. Chyba wyślę tam Siwi.

zibi

Nie wiele jest tu opisane, ja chciałbym aplikować na produkcję, oczywiście bezpośrednich przyjęć nie ma więc przez agencję i tu mam pytania: czy jest szansa że ABB przejmie mnie od agencji, jeżeli tak to po jakim czasie? i czy po przejęciu mam szansę o podwyższenie stawki. Ogólnie ludzie chyba najbardziej narzekają na niskie płace a co np. z socjalem lub innymi dodatkami typu karty profit itd. Jaki procent ludzi zatrudnianych przez agencję ma szansę dostać się do firmy?

prac ABB
@zibi 05.03.2015 08:20

Szansa przejecia przez ABB jest chociaz nie wczesniej niz te przyslowiowe 18 miesiecy, zdarzaja sie przypadki ze wciagna Cie wczesniej np. gdy ktos ze stalych pracownikow zrezygnuje. W duzej mierze zalezy to tez od jak to poprzednik napisal "kolesiostwo" Szansa jest zawsze :) Bardzo popularnym systemem zmian robi sie w ABB system czterobrygadowy. Ostatnio sa nawet spiecia na temat wprowadzenia tego systemu w zakladach ABB miedzy pracodawca a zwiazkami. Zwiazki "walcza zaciekle" (od 1.05.2016 system czterobrygadowy w nastepnym zakladzie ABB)

Pracownik ABB WINDS

Jestem monterem na dziale tz WiatrówOgolnie fabryka nowoczesna i dział Wiatrów robi wrazenieAle niestety pensja i to po podwyzkach ok 19 (usunięte przez administratora) dra jak[usunięte przez moderatora]r to absolutne dno.Brak wiedzy technicznej i kompetencji nie mowiac o doswiadczeniu w czymkolwiek.Wiec taki ma nastepnego zastepce ktpry ma miec na wszystko oko a ten ktos to dopiero kwiatek ze szkoda gadac...I wyobrazcie sobie Panstwo ze ten ktos znowu ma kogos nastepnego ktory ma pracowac za niego.Ten ostatni to juz nic nie potrafi i promuje swoich bliskich kolegow a tak sie składa ze to w duzej mierze tez kwiatki.Ogolnie poprostu szkoda gadac.Jak nie masz wyjscia to zatrudnij sie w ABB...Jeszcze jedno-porownywalnie do innych firm technicznych pracuja tu ludzie ze słaba wiedza techniczna albo zupełnie bez niej-tacy sa nawet promowaniWielka szkoda bo urzadzenia tam produkowane sa drogie i praca przy nich mogła by dac zadowolenie.Ale coz-kolesiostwo i promowanie nieudacznikow...Takze znecanie sie psychologiczne i zastraszanie i lista jest długaNaprawde szkoda bo fabryka fajnaPozdrowienia dla Pana Jacka (usunięte przez administratora)

Zostaw opinię o ABB - Łódź

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ABB