Montaż po 6, spawalnia po 10,
Ja nie rozumiem po co spawacze naganiają 10 godzin. Przykładowo jak za miesiąc zapłacą 2000 zł (stawka wymyslona), to jak człowiek pójdzie i będzie walił po 10 godzin cały miesiąc, to nie dostanie 2400 czyli tyle ile powinien. Tylko dostanie te 2000 zł. NO Może 2050 zł (na odczepnego), no ale to już wole w domu siedzieć niż robić, każdy dzień 2 godziny dłużej za pół grosza. Naliczą godzin, ale z premii upier*dolą żeby wyszło tyle samo, zawsze znajdą powód żeby dać mniej, nawet specjalnie na odcinkach nie piszą kto ile wypracował godzin i ile nadgodzin i za co konkretnie dostaje się pieniądze, specjalnie żeby było trudniej się doliczyć, a jak pójdziesz do kadr się wykłócać i ugrasz pare stówek więcej, to z zemsty ciocia Ci potrąci tak czy siak tyle ile zechce. Chora sytuacja. To jest parodia, że sprzątaczki zarabiają czasem lepiej od "fachowców", i tu nie atakuje tych sprzątaczek, które są wysoko w kręgu plecaków, tylko zaznaczam, że po prostu pensje dla fachowców są za małe. W tym zakładzie polityka wynagrodzeniowa skutecznie niszczy morale pracownika. Powinni dawać albo od zrobionych godzin (jeżeli nakręcają i namawiają do ich robienia), albo indywidualne rozliczac każdego pracownika, kto ile zrobił, a nie brygadami, że 3 się pałęta po hali, a inni zapier**lają aż pot z czoła leci. Albo jak jeden chłop przepracuje cały miesiąc bez sobót, a drugi chłop przepracuje miesiąc ze wszystkimi sobotami i nadgodziny po 2 dziennie więcej i dostanie raptem pare stówek(słyszałem o przypadkach że nawet 100 zł nie było)? Powinno być z 500 zł minimum za taki wyczyn, nie dosc że poswieca wolny czas, zeby wspomóc firmę, to jeszcze uczciwie mu się należy to jakby walnął kolejny tydzień. Nikt w tej firmie nie zostanie porządny, ten kto się ceni i kto umie dobrze i porządnie pracować, odejdzie stąd prędzej czy później, bo już pensja zniżyła się do nominału pensji z firemek a nie z samaszu, a jednoczesnie firma cisnie żeby była jakosc. Jedno z drugim nie może nigdy się wiązać - o z tym polecam się zapoznać i wywiesić to obok swoich propagandowych tablic, to może trochę zrozumiecie: http://cyfroteka.pl/catalog/ebooki/0305774/030/ff/101/OEBPS/Images/img007.jpg
POdsumowując. Prowadzcie dalej swoją politykę, a w firmie zastaniecie pijaków, fajtłapów, złodziei, głupoli i staruchów. i wszystko co najlepsze konkurencja zgarnie. Pamiętajcie że oprócz ludzi odejdzie też reklama, a ludzie są najlepszą anty - i reklamą. Zresztą i tak podejrzewam, że już ludzi do tego przyzwyczajacie do głodowych stawek i chcecie żeby sam plebs robił a w Zabłudowiu pozatrudniacie rolników, którym aby na flache było, będzie pasowało wszystko. Tylko ciekawe kiedy się przejedziecie na tym.