METRO WARSZAWSKIE Sp. z o.o.
5 170 6 1

Opinie o METRO WARSZAWSKIE Sp. z o.o.

METRO WARSZAWSKIE Sp. z o.o.
pracodawca
Bardzo nam miło powitać wszystkich użytkowników platformy GoWork.pl poszukujących informacji o pracy w naszym przedsiębiorstwie - Metro Warszawskie Sp. z o.o. Serdecznie dziękujemy za pozostawione przez Państwa opinie.
Serdecznie pozdrawiamy!

 
   
Pracownikx2

Każdego roku przecież ludzie odchodzą tylko wcześniej nikt o tym nie mówił bo na przykład odeszło 20 maszynistów a przyszło 60. A teraz nikt nie chce przyjść i mają problem kurs zrobić

cycu
@Pracownikx2 11.10.2018 13:44

każdego roku to może po jednej osobie się zwalniało. w tym roku to już inna bajka, bo jeśli zarobki w Warszawie poszły mocno w górę a w M na stanowisku maszynista dalej jest marnie i się tyle samo zarabia lub MNIEJ! niż na warsztacie (tak, tu nie ma pomyłki!) to nie ma się co dziwić, że ludzie odchodzą i chętnych nie ma. Kolega pracuje w Lidlu 2 lata i ma większą podstawę ode mnie (premie też ma), widać tu logikę? Dziękuję

Janek
@cycu 11.10.2018 22:17

To napisz też całą prawdę, że podwyżki są po nowym roku.

Cycu
@Janek 12.10.2018 16:52

Nie wiem kto to pisze, ale ten ktoś wyciera sobie ryja moim pseudonimem.

METRO WARSZAWSKIE Sp. z o.o.
pracodawca
Szanowni Państwo,

Na wstępie chcielibyśmy podziękować  za zamieszczanie opinii i komentarzy.

Analizując wcześniejsze komentarze, chcielibyśmy przedstawić kilka faktów.

W latach 2017-2018, czyli w skali niemal dwóch lat, w dziale zatrudniającym maszynistów z różnych przyczyn zakończyło zatrudnienie 16 osób, przy zatrudnieniu w dziale oscylującym w liczbie blisko 300 osób.

Obecnie w związku z rozbudową II linii i ciągłym rozwojem firmy trwa nabór na kurs Maszynistów.
Z uwagi na specyfikę zawodu rekrutacja jest stosunkowo długa (rozmowy, badania),
a skompletowanie grupy osób, aby kurs mógł się rozpocząć wymaga czasu.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą pracy, a wszelkie wątpliwości kandydatów rozwiejemy podczas rozmów rekrutacyjnych.

Serdecznie pozdrawiamy.
   
Natalia

@Pracownik, może Ty jesteś w stanie napisać, dlaczego doszło do tych odejść z pracy, o których piszesz w swoim komentarzu? Czy ma to związek z warunkami zatrudnienia, które obecnie oferuje METRO WARSZAWSKIE? @opinia, możesz nam przedstawić, jak dokładnie wyglądają obowiązki pracownika zatrudnionego w firmie METRO WARSZAWSKIE, porównując do zarobków, które firma oferuje? Jest ich zbyt dużo, czy może po prostu na pracowniku ciąży duża odpowiedzialność?

Konrad

Pracuję od maja 2018 i nie narzekam. Pieniądze spoko-Na dzień dobry podstawa+premia (te 2900 brutto poniżej to ktoś chyba nie dosłyszał na rozmowie albo nie potrafi negocjować), grusza, bilet ztm. Wystarczy chcieć pracować :) ludzie spoko- pomocni i życzliwi.ja polecam.

Pracownik
@Konrad 30.09.2018 07:18

Skoro tak cudownie, to dlaczego w ciagu roku kilkunastu maszynistow odeszlo z pracy? Ludzie uciekaja gdzie sie da. (usunięte przez administratora) twierdzi, ze to "normalna rotacja pracownikow" Haha... zart nie firma.

Konrad
@Pracownik 01.10.2018 15:23

No to odeszli i trudno, przyjdą młodzi, lepiej wykształceni, chętni do pracy, a nie tylko narzekający jak stare baby.

opinia
@Konrad 02.10.2018 09:43

Oby, bo skoro odeszła masa młodych ludzi to chyba ukraińców trzeba teraz zwerbować aby robili za te pieniądze przy takiej odpowiedzialności.

Natalia

@Metro, proszę, aby nie wyrażać się w ten sposób na forum publicznym gowork.pl. Nie wiem, czy wiesz, ale na forum obowiązuje regulamin, którego należy przestrzegać, dlatego zapoznaj się z jego treścią przed dodawaniem kolejnych wpisów https://www.gowork.pl/regulamin @Konrad, z upływem czasu planujesz ubiegać się o wyższe stanowisko pracy w Metro Warszawskie? Zamierzasz związać się z tym miejscem pracy na dłużej? @Tru, jak realnie wyglądają ilości osób, które zapisują się na kurs maszynisty? Trudno jest się dostać?

Statystyka

Ubywa chętnych na stanowisko maszynisty w Metrze Warszawskim. W 2013 roku starało się 1500 osób, teraz (2018 rok) tylko 1100 osób. Za 20 lat nie będzie komu prowadzić pociągów.

Tru
@Statystyka 30.09.2018 20:32

Chyba sobie żartujesz że było tylu chętnych... Na jeden kurs nie da się kilkunastu ludzi skompletować bo chętnych brakuje a ty mówisz o tysiącu? Pewnie to w telewizji usłyszałeś.

Nowiciusz

Cześć czy ktoś z was był już na rozmowie w sprawie kursu na maszyniste

Cycowski
@Nowiciusz 08.09.2018 01:37

Tak. Co chcesz wiedzieć?

Nowiciusz
@Nowiciusz 08.09.2018 01:37

bump

Janek

Ja tam jestem zadowolony z pracy, zarobki przyzwoite, przełożeni w porządku, dobry socjal, dodatki: wczasy pod gruszą, bilet na dwie strefy, premie itd Nie rozumiem tych, którzy tak narzekają na tę firmę. Może zwolnili ich za pijaństwo i dlatego teraz tak wypisują bzdury.

Nick
@Janek 18.09.2018 21:46

Popieram, rób swoje, a takich nieudaczników i narzekaczy jak "Metro" jest pełno w każdej firmie.

Metro
@Nick 23.09.2018 20:26

A takich frajerów jak ty jeszcze więcej☺

Nick
@Metro 25.09.2018 13:12

Bardzo ładnie obrażasz kolegów z pracy.

Natalia

@Janek, ciesze się, że jesteś wśród osób, które są zadowolone z pracy w firmie Metro Warszawskie. Czy możesz przedstawić, jak dokładnie wygląda kwestia wynagrodzenia w Twoim przypadku? Poza stałą stawką możesz liczyć na jakieś dodatkowe systemy motywacyjne? Opisz, jak to wygląda. @Ryszkiszyszki, brałeś udział w ostatnich naborach do pracy w Metro Warszawskie?

Janek
@Natalia 25.09.2018 08:41

No napisałem przecież o dodatkach.

Maciek

Mój kolega pracuje w metrze jako maszynista (teoretycznie jako maszynista, w praktyce jako kierowca metra), sam chciałem się przyjąć i wysłałem CV, potem zaprosili mnie na rozmowę kwalifikacyjną ale po rozmowie zrezygnowałem, pewnie zapytacie czemu... 2900 brutto plus premia i dodatki śmiech na sali, praca po 8 godzin zmianowa w każdy dzień tygodnia w nocy też, wszystkie świątki piątki niedziele robisz, z tego co kolega mówił to tak naprawdę w metrze nie pracują maszyniści tylko prowadzący pojazdy metra , w związku z czym tak go zrobili w konia że o wcześniejszej emeryturze nawet nie ma co marzyć-robisz do 65 roku życia, nie to co na kolei, druga sprawa wzrok tak szybko siada od jazdy w tunelu że głowa mała - co niecałe 2 minuty wjeżdża się na stację i z ciemnego otoczenia robi się wam nagle jasno jak na dworzu, kolega zawsze miał dobry wzrok a teraz po kilku latach pracy czyta w okularach, dobrze że zrezygnowałem bo mam wzrok dobry i nie chcę go szybko stracić, inna sprawa - jak koleżka opowiadał - w lato jest tak duszno w kabinie że podobno często zdarzają się omdlenia maszynistów bo większość pociągów nie ma klimatyzacji w kabinie i trzeba z otwartymi oknami jeździć bo po prostu można się udusić (sam nie wierzyłem jak to słyszałem); chciałem tu pracować, w końcu każdego dnia za małolata jeździłem do szkoły metrem, ale w końcu się nie zgodziłem się za tą kasę, za duża odpowiedzialność przy zbyt małych pieniądzach żeby się tak poświęcić, ostatnio podobno przyjeli bardzo dużo młodych osób ale oni zaczynają odchodzić po roku dwóch latach pracy, z tego co wiem to można wyciągnąć po zdanym egzaminie 3300 zł pracując również w niedziele i noce, podwyżek nie ma dużych, ostatnio podobno 70 złotych brutto miesięcznie więcej płacą więc też śmiech na sali, szkolenie wstępne jest płatne i trwa 8 miesięcy, potem jest egzamin i to podobno nie jest egzamin państwowy tylko jakiś wewnętrzny więc niby 8 miesięcy szkolenia ale nie egzaminuje cię UTK tylko wyżej ułożeni w hierarchi pracownicy metra, też śmiech na sali, bo przecież zatrudniasz się jako maszynista to jak może cię egzaminować wewnętrzny pracownik metra nie mający nic wspólnego z UTK, inna sprawa - urlop, podobno jak koleżka mówi - nie ma żadnych dodatkowych dni urlopu za pracę w trudnych warunkach (tunel), normalnie 26 dni i ani jednego więcej, więc trzeba chodzić na L4, bo po prostu praca jest tak męcząca w tym tunelu, że inaczej nie da się odpocząć, inna sprawa - weekendy, praktycznie nie ma wolnych weekendów, widziałem grafik koleżki jak pracował w grudniu, nie miał żadnego wolnego weekendu w grudniu, tylko raz miał wolną niedzielę i to tak że w sobotę szedł na noc do pracy, potem w niedzielę schodził z pracy rano, niby niedziela wolna ale w poniedziałek od razu rano do pracy, ciągle się przestawia z trybu pracy porannej na nocną, też nie życie rozpisałem się trochę, ale też z nerwów piszę bo kupę czasu straciłem na tą rozmowę kwalifikacyjną (musiałem w pracy wziąć urlop), a jak się dowiedziałem na miejscu o warunkach, zarobkach i o tym że niby zatrudniają cię jako maszynistę a tak naprawdę byłbym zwykłym kierowcą kierujący pociągami metra bez przywilejów to podziękowałem, w tramwajach na dzień dobry po egzaminie masz 700-800 złotych więcej więc bez porównania, tam za szkolenie płacisz ale potem ci dużą część umarzają, skm również o wiele więcej na dzień dobry i robota spokojniejsza i przy naturalnym oświetleniu (słonecznym), szczerze mówiąc myślałem i zawsze wyobrażałem sobie że metro jest bardzie prestiżowe itd a tu robota jest extra odpowiedzialna za psie pieniądze, był podobno też ukrainiec na rozmowie kwalifikacyjnej (choć go nie widziałem, a może po prostu jego języka nie słyszałem) ale też zrezygnował jak się od koleżki dowiedziałem, multisportu nie ma jak tu czytałem nie wiem kto to wymyśla a mam info z pierwszej ręki, aa i jeszcze jakieś plusy: dają bilet miejski ztm ale trzeba odprowadzać od niego podatek dochodowy, pozdrawiam, udanego znalezienia pracy życzę

Heniek
@Maciek 18.01.2018 01:38

Chłopie masz jakieś błędne informacje.

Maniek
@Maciek 18.01.2018 01:38

Praca maszynisty z całym szacunkiem ale jak każda inna, niewymagająca niczego nadludzkiego... . A ta grupa zawodowa uważa się za nie wiadomo kogo... Pamiętajcie pracujący Panowie Maszyniści, że na Wasze miejsca pracy jest wielu chętnych, a nie trzeba być wybitnym żeby się dostać a metro szkoli od podstaw i uszanujcie to że macie pracę. Aaaaaaaaaaaaaaaaa i pamiętajcie drodzy Maszyniści, że kwestią czasu jest jak pociągi metra będą jeździły bezobsługowo... :) Powodzenia!

Adrian
@Maciek 18.01.2018 01:38

Wiesz może czy można cv jeszcze wysyłać czy nabór już się zakończył?

Metro
@Maniek 09.03.2018 18:13

Jest dużo chętnych widać cymbale po naborze a ty chyba kolejny dupoliz.Jeżeli nie wymaga ta praca nie wiem czego to sie zatrudnij bo jak na razie to robisz z siebie posmiewisko albo lizesz komus (usunięte przez administratora) żeby awansować na wyższe stanowisko.

anonymous
@Metro 05.04.2018 18:57

Trzeba było się uczyć.

Neutralny
@anonymous 15.04.2018 15:24

Nie pracuje w metrze, ale za te słowa chętni bym Ci prz...ł w mordę pajacu. Robisz laskę w biurze ? i (usunięte przez administratora) innym w gary śmiecu.

Daro
@Maciek 18.01.2018 01:38

Dzięki kolego za info bo sam się waham Metro czy IC

Maszynista
@Maciek 18.01.2018 01:38

Niestety, ale w skm i innych spółkach nie istnieje już zawód maszynisty. Oficjalnie zawód nazywa się teraz "prowadzący pojazdy kolejowe". Zmiana nazwy zawodu powoduje to, że nie masz już żadnych przywilejów, nie ma wcześniejszej emerytury, szkodliwych warunków pracy itd. Tak obchodzi się przepisy. Co do zarobków to powiem Ci, że maszynista w kolejach mazowieckich zarabia niecałe 4000 zł, a maszynista skm niewiele więcej. Jeżeli ktoś chce iść na kolej z przywilejami to zostają spółki grupy PKP, ale tam jest nędza, a nie zarobek. Poza tym jako maszynista zarabiasz może średnią krajową, a odpowiedzialność masz zdecydowanie wybiegającą ponad średnią. Ludzie nie rozumieją, że tutaj nad każdym zdarzeniem czy wypadkiem siedzi prokurator i myśli jakie by postawić zarzuty, a błąd popełnić jest bardzo łatwo. I co do pracy maszynisty to trzeba mieć odpowiednie dojście, bo bez pomocy nie dostaniesz się na dobre stanowisko maszynisty. Podsumowując to zarobki w porównaniu do wymagań, uprawnień, odpowiedzialności i stresu są po prostu śmieszne.

Maszynista
@Maszynista 18.06.2018 00:48

Zapomniałem dodać - ktoś napisał, że praca maszynisty nie wymaga niczego nadludzkiego. Otóż wymaga idealnego stanu zdrowia, wzroku, słuchu oraz regularnych psychotestów. Dodatkowo przynajmniej 2 lat szkolenia. Ktoś kto nigdy nie był maszynistą tego nie zrozumie i nie będzie potrafił uszanować. Niby nie wymaga niczego nadludzkiego, ale zdecydowana większość osób się do tego nie nadaje, a to o czymś świadczy.

Artur
@Maszynista 18.06.2018 00:53

No tylko się tam nie popłacz, ludzie mają racje, nie robicie nic wybitnego, chyba, że roszczeniowość i wywyższanie się, tak...w tym zarówno maszyniści jak i kierowcy są naprawdę nieźli.

METRO
@Maszynista 18.06.2018 00:48

Najwięcej więdzą ci którzy nigdy nie pracowali jako maszyniści, co z tego że masz pokoje hotelowe jak dodatek nocny jest śmieszny i pomimo tego odpoczynku w nocy wiele maszynistów ma gdzieś pracę w nocy i wolą pracować od poniedziałku do piątku w jednej bądż dwóch zmianach.Kasa jak najbardziej nie adekwantna do odpowiedzialności jak tu wspomniano a wymagania ciągłe szkolenia i jak ci się noga powinie to patrzą jak tu ci pokazać że jesteś gamoń a ci z biura są super chociaż sami wcześniej jeżdzili i już zapomnieli jak to jest no ale kasa ważniejsza i dbanie o własną (usunięte przez administratora) po zmianie dyrektora.Praca nie jest ciężka bo fizycznie nie pracujesz ale faktycznie monotonia i ten tunel przytłacza chociaż zależy co komu pasuje.Maszyniści uciekają stąd a i chętnych brakuję już odeszło lub się przeniosła spora ilość osób a i inni też szukają czegoś lepszego a jak okazja się nadarzy to odejdą wiec chyba tak kolorowo nie jest jak co nie którzy piszą i twierdzą.Co do wykształcenia jak tu jeden oszołom wspomniał wielu tutaj ma wyższe wykształcenie znają języki a inna część kończy studia i się stąd zrywa więc pajacu nie trafiłeś ze swoją oceną.Brakuję maszynistów do pracy a będzie jeszcze gorzej bo trzeba zasilić M1 w ludzi a co będzie jak otworzą M2 wtedy będzie problem.

J. Twardowski
@METRO 22.07.2018 13:27

Komentarz do ostatniego zdania. Trzeba szanować i doceniać ludzi, bo tak szybko odchodzą.

anonymous
@METRO 22.07.2018 13:27

No to wybitni musicie być, skoro pracujecie tam gdzie pracujecie, mając wyższe wykształcenie i znajomość języków.

Pracownik
@Maniek 09.03.2018 18:13

Jak narazie to firma kupuje składy nie przystosowane od samodzielnej jazdy, więc twoje brednie się nie sprawdzą przez najbliższe 30 lat a obecni maszynisci będą mieli to już dawno w czterech literach heh

Metro
@anonymous 31.07.2018 09:57

anonymous 31.07.2018 09:57 Widzisz a tobie chyba żal (usunięte przez administratora) ściska.Zastanawia mnie tylko fakt po (usunięte przez administratora) komentujesz jeżeli ty tu nie pracujesz chyba że jestes kolejną fają z biura ktorej żal (usunięte przez administratora) ściska i ktora to ma tak źle a maszynisci dobrze zajmij się wlażeniem w (usunięte przez administratora) a nie tym co maszynisci robia bo (usunięte przez administratora) dzieki nim masz wyplate.Co do wyksztalcenia to i w biedronce znajdziez takich co maja wyzsze a ludzie ktorzy je maja bedac maszynistami zatrudnili sie tutaj gdy bylo normalnie ale zaczelo sie roic od takich kretynow jak ty ktorym to wiecznie malo a maszynista ma z nocnikiem zapieprzac w kabinie za grosze bo juz warsztat zarabia porownywalnie i to nie znaczy ze maja zarabiac grosze bo też zasluguja na pozadne wyplaty tak jak i ochrona ktora robi kilometry po peronie i szarpie sie z żulami ale zarobki powinny byc adekwatne do odpowiedzialnosci mysle ze prezes powinien zaczac od was zredukowac etaty w dzialach ktore sa do niczego nie potrzebne i kontrolowac wasza prace bo to wam sie w (usunięte przez administratora) przewraca.

Janek
@Metro 05.08.2018 19:59

Akurat Som to powinien więcej zarabiać, ale maszynistom to się już jak widać przewraca.

Metro
@Janek 08.08.2018 17:51

To przyjdz popracować zobaczymy jak tobie bedzie sie przewracac.Kiedys maszynista zarabial 3 srednie krajowe a teraz tyle co warsztat różnica nie wielka.Aktualnie znowu jest nabór zapraszam cie madralo i reszte tych komentujacych idiotow to zglaszania sie zobaczymy jacy bedziecie madrzy jak zdacie egzaminy i zobaczycie jak to wyglada od wewnatrz a potem oomentujcie komu sie przewraca a komu nie.

Janek
@Metro 12.08.2018 10:54

Hahaha...trzech średnich krajowych się zachciało. No co za człowiek roszczeniowy.

TOTALNA OPOZYCJA
@Janek 13.08.2018 16:11

Prezes Metra Warszawskiego zarabia 23 500 brutto + premie. To i tak jest więcej od trzech krajowych. A co robi? Czy Prezes u Was w Metrze nie jest roszczeniowy? Taki czasy na stały, że każdy musi patrzeć na swój czubek nosa.

Nick
@Janek 13.08.2018 16:11

Popieram, niech koleś pomyśli o wartownikach som, a nie o swoich trzech średnich krajowych. Cwaniaczek się znalazł. Przyjdź pracować, nie nie pójdę tam, żeby z takimi jak ty się użerać.

Metro
@Nick 28.08.2018 10:09

Cwaniaczek widzę to ty jesteś ale w internecie.Dobrze że pracować nie przyjdziesz bo tacy jak ja musieliby patrzec jak ta firma bardziej tonie.Pracuj tam gdzie pracujesz a swoje uwagi wsadź sobie w dupe.Jeżeli nie pasują komentarze i wypowiedzi na temat zarobków to bujaj się na forum swojej firmy w której pracujesz bo nie rozumiem po co jakiś pajac ktory nie ma o niczym pojecia pisze jakies pierdy.

kandydat
@Maciek 18.01.2018 01:38

I jak przyjęcia? Oddzwaniali? Mówili jakie płace? Bo aktualni maszyniści piszą że zarobki niezbyt ciekawe są a odpowiedzialność ogromna

Nick
@Metro 08.09.2018 20:16

Pracuj uczciwie to będziesz uczciwie zarabiał. Bo tylko się żalisz tu na necie jak ci źle, bo nie masz trzech średnich krajowych :)

Metro
@Nick 14.09.2018 08:08

Chłopie sieďź lepiej i nie pieprz bzdur bo coś ci się pomyliło ja napisałem tylko co zarabiano kiedyś a ty trolu internetowy piszesz jakies głupoty o zarabianiu kasy a jak pracuje to wiem dobrze bo nie musze nikogo (usunięte przez administratora) i włazić w tyłek jak cześć z pracowników.

MELA
@Metro 05.08.2018 19:59

Szanowny Panie Prezesie zredukować niepotrzebne etaty na Kabatach. Większość perdzistołków jest tam niepotrzebna. Biorą kase za nic. Brak kontroli nad ich "pracą". Wszyscy są tym oburzeni.

Metro
@MELA 16.09.2018 20:21

Myśle że powinien zacząć od STP tam to dopiero są pierdzistołki i nieroby aż w oczy razi☺

Roman
@Metro 16.09.2018 14:02

Jesteś niemiły, jeżeli w pracy, w stosunku do przełożonych i kolegów zachowujesz się podobnie to nie dziw się, że zarabiasz jak zarabiasz. Takie czasy. Nikt nie lubi roszczeniowców i przemądrzalców, którzy mają się za niewiadomo kogo.

roman to janek
@Roman 18.09.2018 21:26

Doceniać nierobów zdublowanych po kilku na jednym stanowisko, no rzeczywiście tak to można pracować

Metro
@Roman 18.09.2018 21:26

Ale skąd ty wiesz jak ja się zachowuje w stosunku do przełożonych i kolegów bo czy w pracy są koledzy?Ja odposuję tylko na głupie zaczepki a to twoim zdaniem co powinienem zrobić żeby zarabiać wiecej może donosìć bo wielu tak tu kariere zrobiło.Jak pracuje wiem dobrze i to jest miejsce do oceniania firmy nie mnie i mojej pracy a co do komentarzy są jak najbardziej słuszne staram się by były na tym samym poziomie co reszta☺Coś komentarzy ubywa ktoś w biurze dba o wizerunek firmy.????

Pracownik
@Maszynista 18.06.2018 00:53

Nie sikaj tymi sloganami, że takie wymagania i te psychotesty haha jak patrzę na niektórych mechaników to szczać mi się chce że śmiechu JAK????? ????????????

Cycu
@Metro 12.08.2018 10:54

W punkt

Ryszkiszyszki
@Adrian 23.03.2018 08:16

Nabór się skończył, już wystawiane są skierowania na badania, wiem bo jadę je w czwartek odebrać.

metroo
@Ryszkiszyszki 24.09.2018 14:17

ja tesz

Polak

Ktoś juz został zatrudniony czy dalej sie bawią w rektrutacje?..

Polak

Ktoś juz został zatrudnili czy dalej sie bawią w rektrutacje?..

Natalia

@Nowiciusz, czy zmienił się również poziom wynagrodzeń tej grupy pracowniczej w firmie Metro Warszawskie? Czy zarobki pozostały takie same bez zmian? @MELA, dlaczego uważasz, że należy zredukować etaty? Masz jakieś informacje, które potwierdzałyby to, co napisałeś na temat obowiązków tej grupy pracowniczej? Rozwiń swoją myśl zawartą w poprzednim komentarzu.

KamilSeku

Witam, czy podczas badań lekarskich na stanowisko "maszyniste" metra wykonywane są badania na obecność narkotyków? 4 dni temu wróciłem z Amsterdamu i obawiam się :(.

Nick
@KamilSeku 14.09.2018 19:57

Musiałbyś się zapytać (usunięte przez administratora), ale podobno sprawdzają w krwi i moczu

Pracuś
@KamilSeku 14.09.2018 19:57

Kolejowy Ośrodek Medycyny Pracy może Ci zrobić badanie morfologie i oznaczenie poziomu cukru we krwi oraz ogólne badanie moczu. Wątpię że byłoby ich stać na zrobienie testów pod kątem zażywania narkotyków, jak jest tam wieczny PRL. Nawet komputera w rejestracji nie mają. Wszystko na papierze. A idąc tym tropem powinni robić też, na zawartość alkoholu w organizmie. Ale wtedy to już nikogo do Metra Warszawskiego by nie przyjęli, a stara kadra tez by została zredukowana przy badaniach okresowych. Tak samo w innych ośrodkach medycyny pracy, gdzie wysyła Metro Warszawskie. Kolejną sprawa to prawo. Czy pracodawca może skierować na takie badanie i czy ośrodek medycyny pracy może takie badanie przeprowadzić nie informując Cie o tym? Czy nie miałbyś prawa zrobić sprawy sądowej o takie coś i domagać się odszkodowania w myśl ustawy o danych osobowych czy RODO, oraz zgłosić do odpowiednich urzędów? Wtedy tylko iść do odpowiedniego prawnika, aby puścił Metro Warszawskie z torbami i domagać się olbrzymiego odszkodowania. Zawsze możesz powiedzieć, że byłeś w Krakowie i zjadłeś drożdżówkę z makiem( może zawierać opiaty) albo bzykałeś się z panienką (wydzielają się wtedy organiźmie endomorfiny, czyli wewnętrzna morfina) . Link: https://www.tvn24.pl/krakow,50/narkotyczne-drozdzowki-w-krakowskich-piekarniach-nie-zagrazaja-zdrowiu,483712.html A tak jak byłeś w Amsterdamie, to czemu szukasz pracy w Metrze Warszawskim, przecież te płace są żałosne niskie w porównaniu do Holandii.

KamilSeku
@Pracuś 15.09.2018 16:12

Wyjazd do Amsterdamu to była wycieczka, dziękuję za podane informacje ale chciał bym wiedzieć z pierwszej ręki od osoby prowadzącej już metro czy owe badania są wykonywane, znajomy starający się o stanowisko maszynisty w Kolejach Mazowieckich miał takie badania przeprowadzane na podstawie krwi i moczu właśnie w tej PRLowej siedzibie przy ulicy nowogrodzkiej, więc da się jednak je tam wykonać :). Liczę że ktoś w 100% rozwieje moje wątpliwości.

Przyszły Kandydat

I jak przyjęcia? Oddzwaniali? Mówili jakie płace? Bo aktualni maszyniści piszą że zarobki są niezbyt ciekawe a odpowiedzialność ogromna. Ile płacą po tym prawie rocznym szkoleniu ?

nowyy
@Przyszły Kandydat 10.09.2018 16:48

Zero odzewu puki co a człowiek czeka

abc
@Przyszły Kandydat 10.09.2018 16:48

Raczej już się nie odezwą z tej Sierpniowej rekrutacji na maszynistę bo znowu wstawili kolejne ogłoszenie na maszynistę.

nowy
@abc 11.09.2018 14:42

Dzwonili i zapraszali na rozmowę na początku września

Abc
@nowy 11.09.2018 16:11

Ja bylem w Sierpniu na rozmowie i do tej pory cisza ale sądząc po tym ze znów jest kolejne ogloszenie teraz to raczej mało osob wybrali z sierpniowej rekrutacji a reszte olali nie dając odpowiedzi np. mnie. A Badania miały być we wrześniu z tego co pamietam i tutaj tez kilka osob odpadnie tez napewno wystarczy ze znajdzie lekarz jakies ale i juz koniec. A szkolenie jest od października miało być chyba że Ci powiedzieli inaczej

obserwator
@Abc 11.09.2018 16:51

Widocznie coś kiepski "narybek", że robią kolejną rekrutacje albo za mało ludzi się zgłosiło.

kandydat
@Przyszły Kandydat 10.09.2018 16:48

Ale z tymi rekrutacjami się ślimaczą. Główną osobę odpowiedzialną za rekrutacje w Metrze Warszawskim powinni zwolnić. Cała rekrutacja powinna trwać tydzień czasu maksymalnie, a nie miesiącami (od przysłania CV do rozmowy kwalifikacyjnej, po przyjęcie kandydata). I jeszcze te głupie castingi po których ludzie później zarabiają śmieszne pieniądze. Castingi róbcie sobie na Prezesów, a ludziom normalnym dajcie zarabiać. Co za (usunięte przez administratora) kraj się zrobił w Polsce. Już nie mówiąc że kiedyś człowiek po szkole przychodził z dyplomem i od razu miał prace.

anonymous
@kandydat 13.09.2018 10:50

daj spokój wczoraj miałem telefon od Pana Z metra dzwonił z pytaniem jakie mam wykształcenie chociaż wszystko jest na cv ale spoko odpowiedziałem techniczne mechaniczne zadaje pytanie czy przechodzę czy mam szukać niej roboty a od proszę czekać na telefon bo krew mnie zalewa

Janek
@nowyy 10.09.2018 18:14

"Puki co" ? I ty sie dziwisz, że się nie odezwali?

Janek
@nowyy 10.09.2018 18:14

"Puki co" ? I ty się dziwisz, że się nie odezwali?

Maryś

Alicjo, ehh, promieniowanie od trzeciej szyny prądowej jest ogromne, jest ono wyczuwalne najbardziej na przenośnych urządzeniach pomiarowych za każdym razem kiedy na danej sekcji prądowej rusza pociąg. Nawet bez obciążenia szyny promieniowanie z niej w odległości 10 metrów jest na tyle duże że przekracza stukrotnie promieniowanie anteny nadawczej w telefonie komórkowym podczas rozmowy przez 3g przyłożonej przy głowie obok ucha (normy eu). Trzeba też pamiętać że pociąg ma wiele silników 3x400 V ale wtedy promieniowanie z silników jest w największym stropniu przenoszone na maszyniste. Dodatkowo każdy podróżny ma telefon, dziś przeważnie z LTE, w tunelu jest 4G bodajże na 2100 lub 1800 MHz, można sobie wyobrazić ile fal jest w powietrzu kiedy 1500 ludzi z jednego tylko pociągu łączy się z antenami. Każdy pociąg posiada anteny wifi oraz anteny przytorowe do komunikacji z urządzeniami automatyki. Szczerze jeśli byłbym kobietą w ciąży nawet nie zastanawiałbym się, ponieważ 1 zł 25 groszy dodatku szkodliwego za każdą przepracowaną godzinę w tunelu nie jest warte utraty zdrowia/dziecka/możliwości rozrodczych. Promieniowanie elektromagnetycznie niestety jest jednym z najgorszych promieniowań jeśli chodzi o zdrowie rozrodcze. Jeśli chcesz dowiedzieć się w jakiej odległości od trzeciej szyny będzie Twoje potencjalne przyszłe stanowisko to dla uproszczenia szerokość peronu podziel przez 2. Drogi oddechowe też niestety dostają baty. Powietrze jest mocno zasyfione mieszanką wszystkiego i jest bardzo suche. Dodatkowo brak możliwości podnoszenia kariery zawodowej skutecznie odstrasza. Swoją drogą praca bardzo odpowiedzialna, związana bezpośrednio z bezpieczeństwem ludzi (reanimacje, sztuczne oddychanie etc). Jeśli jesteś na tym etapie życia, że już nie czujesz potrzeby zwiększania swoich kwalifikacji, lubisz monotonię i godzisz się z trybem pracy dzień/noc/wolne/wolne to polecam. Nie polecam za to chorować w tej pracy na stanowisku dyżurnego gdyż niestety ale od tego uzależniają podwyżki.

Alicja
@Maryś 21.06.2018 23:02

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Po większym zastanowieniu, biorąc za i przeciw doszłam do wniosku aby nie aplikować. Chociaż Twoja odpowiedź daje nadzieje, że pracują tam jeszcze normalni ludzie, co zapewniają byt jeszcze tej firmie.

Nowiciusz
@Maryś 21.06.2018 23:02

Siema .Jestem nowicjuszem co ma powiedzieć pracownik kiedyś była służba Służba Ochrony Metra teraz ładniej Straż Metra Warszawskiego gdzie pracownik musiał cały czas przebywać na otwartym terenie Peron,antresola,i inne przyległe miejsca do ochrony gdzie był kurz ,hałas,promieniowanie od trzeciej szyny sztuczne oświetlenie i stres czy nie będzie skoczka i jeszcze jedna sprawa to jaśniepaństwo Bezdomni różne choroby i zapach .Zarobki naszej grupy zawodowej są najniższe w całym zakładzie.Teraz Elita wymyśliła sobie że dana osoba będzie przemieszczała się ze stacji do stacji bez żadnego bagażu podręcznego kanapki ,herbata,kawa tylko jak będą wracali po pracy to zabiorą tylko po co komu zepsute jedzenie i puste żołądki w czasie pracy.Mam jeszcze inne sprawy,ale będzie to póżniej.Pozdrawiam

pytanie

Maszynista metra nie musi posiadać licencji maszynisty UTK. Jaka jest ścieżka maszynisty metra do uzyskania licencji maszynisty? Kurs od zera za 6 tys.?

Karol
@pytanie 11.09.2018 09:49

Dokładnie, prawo kierowania pojazdami metra nie przyda Ci się w żadnym innym zakładzie pracy.

Szogun
@pytanie 11.09.2018 09:49

tak - kurs na licencję prawdziwego maszynisty będziesz wtedy zaczynał od zera, więc zwalniając się z metra i idąc na kolej stracisz trochę cennego życia bo z metrowskim papierkiem (wewnątrzzakładowym dokumentem) nikt Ci fory nie da na kursie na licencję lub na szkoleniu u innego przewoźnika kolejowego

Natalia

@Metro, Twoja wypowiedź jest trochę zbyt wyniosła. Postaraj się na przyszłość, aby bardziej wyważać swoje opinie i używać słów kulturalnych bez niepotrzebnych zwrotów, które nie do końca są kulturalne. Jak obecnie wygląda sytuacja pracy w firmie Metro Warszawskie? Nastąpiły jakieś zmiany, które poprawiły warunki zatrudnienia np. maszynistów? Może ktoś przedstawić, jak to wygląda?

JA

Jako pracownik mam wrażenie że metro się nie rozwija ,robią krok do przodu i dwa do tyłu w porównaniu do innej spółki . Autobusy po wyświetleniu jeżdżą już na baterie a w metrze dalej te same ruskie paździerze , a roboty przy nich niemało . Pozdrawiam zarząd i nie do własnej kieszeni pchać tylko trochę to pójść do przodu .

Zigi
@JA 29.07.2018 17:27

Prawda 3 tys zł. Zarobków za taką robotę to śmiech na sali a wymagania jak.na kosmonautów....

Tomasz
@Zigi 31.07.2018 21:49

Akurat rosyjskie pociągi są najlepsze i nie sypią się jak Alstomy czy Inspiro. Więc nie bredź. Koleś od zarobków też bzdury gada, bo z dodatkami lepiej to wygląda.

Gal
@Tomasz 03.08.2018 09:42

Jak. Jesteś.na matki utrzymaniu to sie nie madzyj ze ci starcza3200 pln jak.polecisz dam.mieszkanie i inne to zobaczysz

Tomasz
@Gal 29.08.2018 23:02

Mądrze gospodaruj pieniędzmi, ludzie za 1600 muszą żyć, a żona też ma swoją pensje tak?

arat
@Tomasz 31.08.2018 18:44

haha, lubisz porównywać się do najbiedniejszych? Rób tak dalej

Światełko w tunelu
@JA 29.07.2018 17:27

Witam, nie ma się czemu dziwić, jeżeli Pan Prezes Lejk kombinuje jak przetrwać do emerytury. A jest na tyle oślizgły, że zasłania się takimi miernotami jak Sokołowski czy Wrona, a ten z kolei w dziale Straży ochrony Metra takim przypadkiem przyrodniczym jak Ropelewski . Kiedy takie osoby zasiadają na stanowiskach nie ma się czemu dziwić, że tego typu instytucja robi najpierw krok do przodu, a potem jeden do tyłu. Ja bym się raczej pochylił ku chwale ludziom którzy ciężko pracują w tej instytucji bo tylko dzięki nim ona jako tako funkcjonuje i działa co jest cudem patrząc od środka na to przegnite (usunięte przez administratora)

Tymek
@Światełko w tunelu 08.09.2018 17:25

Brawo, w końcu ktoś ma jaja i pisze całą prawdę. Nic dodać, nic ująć.

Natalia

Może ktoś z forumowiczów może wypowiedzieć się na temat warunków pracy, które oferuje Metro Warszawskie, dla osób które są obecnie poszukiwane w związku z aktywnymi ogłoszeniami o pracę? http://www.metro.waw.pl/praca-i-praktyki-w-metrze Posiada ktoś jakąś wiedzę na temat tych wolnych stanowisk?

Maszynista

Wysyłacie CV na nowy kurs na maszynistę?

Mario
@Maszynista 11.08.2018 01:58

W autobusach reklamują się 4700 brutto + premia, ile dostaje maszynista w metrze? Zgaduję że odpowiednio więcej ale w ogłoszeniu nie jest podane

KLOCU
@Mario 11.08.2018 12:27

Samej podstawy ma być 3500 brutto - z mocnym naciskiem na "MA BYĆ".

Metro
@Mario 11.08.2018 12:27

Odpowiednio się mylisz zapraszam do metra zobaczycie jak dostaniecie 3.500 zl????na kursie 2100 jak do tej pory i watpie zeby sie cos zmienilo chyba że poszli po rozum do głowy bo wiecej spiedzieka niż dochodzi jak zobaczą z jakimi idiotami przyjdzie im pracować a i chętnych nie ma☺

uszyniacz metra
@Metro 12.08.2018 10:49

2850 zł brutto plus premia, na to możecie liczyć po zdanym egzaminie. Przynajmniej ja tyle dostałem jak zdałem po ośmiu miesiącach szkolenia, teraz jest nabór. A z komentarzami niestety ale w pełni sie zgadzam

uszyniacz metra
@Metro 12.08.2018 10:49

2850 zł brutto plus premia, na to możecie liczyć po zdanym egzaminie. Przynajmniej ja tyle dostałem jak zdałem po ośmiu miesiącach szkolenia, teraz jest nabór. A z komentarzami niestety ale w pełni sie zgadzam

pajączek
@uszyniacz metra 13.08.2018 06:15

no nie żartuj że tak mało tam sie zarabia ? nie wierzę po prostu

Pracownik
@pajączek 13.08.2018 23:02

Ja osobiście nigdy wiecej nie dostalem jak na reke 3900 i to też z kilkoma niedzielnymi nockami. Oczywiście jesli bedzie ktos wlazil w tylek kierownictwu lub donosil na kolegow, to szybko stawka mu podskoczy. Jeden pracuje kilkanascie lat z wyzszym wyksztalceniem i jest zwyklym maszynista, a drugi po 9 latach dostaje stanowisko instruktora majac duzy problem z poprawnym sformulowaniem kilku zdan.... Zart nie firma.

Anonim
@Pracownik 20.08.2018 06:57

Popieram kolegę prawdę mowi kariery za (usunięte przez administratora) i plotki banda festynów..

Gal
@KLOCU 11.08.2018 20:41

3500 to moze dostaniesz po 7 latach pracy

Całe pół
@Gal 29.08.2018 23:04

3500 to ludzie nie mają po 10-ciu latach pracy w tunelu, nie pisz bzdur. Po kursie 2800-2900, a po dwóch latach po podwyżce około 2950-3000. Taka to średnia wychodzi. Szkoda ....... oczu i uszu. A drabinka kariery zawodowej jest taka: po kursancie możesz być prowadzącym metro. Koniec.

anonymous
@Całe pół 30.08.2018 03:05

Ale postawy tyle czy z dodatkami już

Nowiciusz

Cześć jak przedstawia się praca jako maszynisty metra płace i warunki pracy

paty
@Nowiciusz 22.08.2018 12:52

Ktoś tu już pisał, jak zdasz szkolenie i egzamin to podobno 2850 zł brutto i dodatkowa premia. Z warunkami to nie wiem jak ale można sobie wyobrazić, ciasna kabina, ciągle ciemno, tysiące ludzi do obsłużenia, sam się zastanawiam ale chyba odpuszczam temat, bo zgłupieć by można było.

Nowicjusz
@paty 24.08.2018 19:24

no cóż złożyłem już ale myślałem że więcej bo niby kierowcy autobusu dają 4500 brutto

Xyz
@Nowiciusz 22.08.2018 12:52

Ciemno głośno i nie.ma kiedy sie załatwić jeździsz jak małpa w klatce

Natalia

@Pracownik, czy możesz napisać, jak wygląda drabinka kariery zawodowej w Metro Warszawskie? Czy pracodawca gwarantuje zatrudnionemu pracownikowi jasną i przejrzystą ścieżkę rozwoju zawodowego? Na jakiej podstawie przyznawane są awanse na wyższe stanowiska? Napisz, co wiesz w tym temacie.

Natalia

@TOTALNA OPOZYCJA, skąd u Ciebie takie informacje na temat firmy Metro Warszawskie? Widzę, że jesteś aktywny w wątku i posiadasz informację o zarobkach prezesa, dlatego może jesteś w stanie napisać coś więcej o tym miejscu pracy? Jeżeli masz jakieś informacje, które mogą być pomocne, dla osób rozważających zatrudnienie w tej firmie to zachęcam Cię do dalszej dyskusji.

TOTALNA OPOZYCJA

Jak zarabiacie za mało, to czemu nie zrobicie strajku, tak jak to zrobili załogi firmy lotniczej Ryanair, akurat oni zrobili kiedy był okres wakacyjny, ponieważ jest dużo lotów. Strajk było najlepiej zrobić u Was w październiku, jak studenci, uczniowie wrócą na uczelnie i szkół oraz ludzie wrócą do pracy. Dodatkowo będą wybory samorządowe, to zaraz PIS(Patryk Jaki) i PO (Rafał Trzaskowski), będą obiecywać co oni nie zrobią dla Metra Warszawskiego. To był dobry moment, aby zwróci uwagę opinii publicznej, że nie jest u Was tak dobrze z płacami. Może jak ZTM musiałby uruchomić komunikacje zastępczą przez kilka dni, to szybko znalazłyby się pieniądze. PS. Podobno za czasu bufetowej, u was z płacami się pogorszyło, zanim Metro weszło pod skrzydła ZTM. A tak na marginesie. Coś kiepskie macie u siebie związki zawodowe, chyba są tam tylko klakiery Prezesa.

zygmunt
@TOTALNA OPOZYCJA 13.08.2018 22:27

zatrudnij sie tu, a szybko zorientujesz sie ze jest to walka z wiatrakami

TOTALNA OPOZYCJA
@zygmunt 13.08.2018 22:49

Tu masz film "Jak rozmawiać z szefem o podwyżce ?" https://www.youtube.com/watch?v=MV66VaJ6lok

Natalia

@Metro, po raz kolejny upominam Cię odnośnie Twoich wypowiedzi, które swoją treścią nie powinny obrażać innych uczestników dyskusji, więc, proszę, abym kolejny raz nie musiała Ci o tym przypominać. @uszyniacz metra, przedstawiłeś zarobki, które oferuje Metro Warszawskie pracownikom, którzy są świeżo po zdaniu egzaminu na stanowisku maszynisty. Od czego uzależniona jest wysokość premii, którą przedstawiłeś w komentarzu? Ten dodatek jest uwarunkowany czymś konkretnym?

Natalia

@Metro, rozumiem, że możesz być rozżalony pewnymi sprawami, które są związane z poziomem wynagrodzeń poszczególnych pracowników zatrudnionych w firmie Metro Warszawskie jednak, proszę, abyś mimo wszystko zachował kulturę wypowiedzi, która jest zgodna z panującym regulaminem forum gowork.pl https://www.gowork.pl/regulamin Możesz dodać do swojej wypowiedzi, jak często dochodzi do zmian w strukturach pracowniczych osób, które pracują jako maszynista w Metro Warszawskie?

Natalia

@JA, jakie stanowisko pracy zajmujesz w firmie Metro Warszawskie? Twoja wypowiedź, którą zamieściłeś w tym wątku sugeruje, iż zajmujesz się naprawami usterek autobusowych, czy dobrze zrozumiałam? Przedstaw, proszę, jakie warunki oferuje firma na tym stanowisku.

Natalia

@KLOCU, dziękuję za odpowiedź, mógłbyś napisać coś więcej na temat tego stanowiska? Czy jest ono bardzo odpowiedzialne? Z tego co, czytałam dyżurny stacji jest odpowiedzialny za sporo ważnych aspektów pracy w firmie Metro Warszawskie. Czy rzeczywiście jest to, aż tak bardzo odpowiedzialna funkcja? Ponieważ w dalszym ciągu nie uzyskałam odpowiedzi na te cenne dla mnie pytania, przedstaw, proszę, swoją wiedzę na ten temat.

Natalia

@KLOCU, rozumiem. iż chciałeś przekazać informację o braku możliwości aplikowania do pracy w firmie Metro Warszawskie z zewnątrz? Często firma poszukuje pracowników na stanowisko dyżurnych stacji. Czy na to stanowisko mają szansę aplikować osoby bez doświadczenia? Czy również na to stanowisko należy posiadać doświadczenie jak w innych stanowiskach o których wspomniałeś? Napisz, proszę, coś na ten temat.

Pracownik
@Natalia 11.07.2018 08:06

Jak najbardziej zachęcam do aplikowania na ww stanowisko.Wymagania to wykształcenie min średnie,komunikatywność,odpowiedzialność,zorientowanie na klienta czyli pasażera.Kasa na początek może trochę słaba bo ok 3000 zł netto ale są podwyżki,nalicza się stażowe i w miarę szybko to rośnie.

KLOCU
@Natalia 11.07.2018 08:06

Na podane stanowisko jest możliwa kandydatura z zewnątrz.

Zostaw opinię o METRO WARSZAWSKIE Sp. z o.o. - Warszawa

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie METRO WARSZAWSKIE Sp. z o.o.