Metro Warszawskie

Warszawa

Ocena pracodawcy 4/6

na podstawie 111 ocen.

Metro Warszawskie
4111

Opinie o Metro Warszawskie

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Metro Warszawskie

Marek41

Witam, mam uprawnienia manewrowego i myślę nad pracą w metrze, znajdę tam pracę? Możecie coś podpowiedzieć?

Zainteresowany

Podpowiedzcie czy firma prowadzi jakieś rekrutacje?

tak
@Zainteresowany 19.04.2018 21:11

http://www.metro.waw.pl/praca-i-praktyki-w-metrze

tramwajarz

może ktoś zaznajomiony powiedzieć czy 5 tysi da się wyciągnąć jako maszynista np po roku pracy??

kacperwaw1
@tramwajarz 18.02.2018 16:38

zapomnij o takich pieniądzach,chyba że z 15 stażem

Maciek

Mój kolega pracuje w metrze jako maszynista (teoretycznie jako maszynista, w praktyce jako kierowca metra), sam chciałem się przyjąć i wysłałem CV, potem zaprosili mnie na rozmowę kwalifikacyjną ale po rozmowie zrezygnowałem, pewnie zapytacie czemu... 2900 brutto plus premia i dodatki śmiech na sali, praca po 8 godzin zmianowa w każdy dzień tygodnia w nocy też, wszystkie świątki piątki niedziele robisz, z tego co kolega mówił to tak naprawdę w metrze nie pracują maszyniści tylko prowadzący pojazdy metra , w związku z czym tak go zrobili w konia że o wcześniejszej emeryturze nawet nie ma co marzyć-robisz do 65 roku życia, nie to co na kolei, druga sprawa wzrok tak szybko siada od jazdy w tunelu że głowa mała - co niecałe 2 minuty wjeżdża się na stację i z ciemnego otoczenia robi się wam nagle jasno jak na dworzu, kolega zawsze miał dobry wzrok a teraz po kilku latach pracy czyta w okularach, dobrze że zrezygnowałem bo mam wzrok dobry i nie chcę go szybko stracić, inna sprawa - jak koleżka opowiadał - w lato jest tak duszno w kabinie że podobno często zdarzają się omdlenia maszynistów bo większość pociągów nie ma klimatyzacji w kabinie i trzeba z otwartymi oknami jeździć bo po prostu można się udusić (sam nie wierzyłem jak to słyszałem); chciałem tu pracować, w końcu każdego dnia za małolata jeździłem do szkoły metrem, ale w końcu się nie zgodziłem się za tą kasę, za duża odpowiedzialność przy zbyt małych pieniądzach żeby się tak poświęcić, ostatnio podobno przyjeli bardzo dużo młodych osób ale oni zaczynają odchodzić po roku dwóch latach pracy, z tego co wiem to można wyciągnąć po zdanym egzaminie 3300 zł pracując również w niedziele i noce, podwyżek nie ma dużych, ostatnio podobno 70 złotych brutto miesięcznie więcej płacą więc też śmiech na sali, szkolenie wstępne jest płatne i trwa 8 miesięcy, potem jest egzamin i to podobno nie jest egzamin państwowy tylko jakiś wewnętrzny więc niby 8 miesięcy szkolenia ale nie egzaminuje cię UTK tylko wyżej ułożeni w hierarchi pracownicy metra, też śmiech na sali, bo przecież zatrudniasz się jako maszynista to jak może cię egzaminować wewnętrzny pracownik metra nie mający nic wspólnego z UTK, inna sprawa - urlop, podobno jak koleżka mówi - nie ma żadnych dodatkowych dni urlopu za pracę w trudnych warunkach (tunel), normalnie 26 dni i ani jednego więcej, więc trzeba chodzić na L4, bo po prostu praca jest tak męcząca w tym tunelu, że inaczej nie da się odpocząć, inna sprawa - weekendy, praktycznie nie ma wolnych weekendów, widziałem grafik koleżki jak pracował w grudniu, nie miał żadnego wolnego weekendu w grudniu, tylko raz miał wolną niedzielę i to tak że w sobotę szedł na noc do pracy, potem w niedzielę schodził z pracy rano, niby niedziela wolna ale w poniedziałek od razu rano do pracy, ciągle się przestawia z trybu pracy porannej na nocną, też nie życie rozpisałem się trochę, ale też z nerwów piszę bo kupę czasu straciłem na tą rozmowę kwalifikacyjną (musiałem w pracy wziąć urlop), a jak się dowiedziałem na miejscu o warunkach, zarobkach i o tym że niby zatrudniają cię jako maszynistę a tak naprawdę byłbym zwykłym kierowcą kierujący pociągami metra bez przywilejów to podziękowałem, w tramwajach na dzień dobry po egzaminie masz 700-800 złotych więcej więc bez porównania, tam za szkolenie płacisz ale potem ci dużą część umarzają, skm również o wiele więcej na dzień dobry i robota spokojniejsza i przy naturalnym oświetleniu (słonecznym), szczerze mówiąc myślałem i zawsze wyobrażałem sobie że metro jest bardzie prestiżowe itd a tu robota jest extra odpowiedzialna za psie pieniądze, był podobno też ukrainiec na rozmowie kwalifikacyjnej (choć go nie widziałem, a może po prostu jego języka nie słyszałem) ale też zrezygnował jak się od koleżki dowiedziałem, multisportu nie ma jak tu czytałem nie wiem kto to wymyśla a mam info z pierwszej ręki, aa i jeszcze jakieś plusy: dają bilet miejski ztm ale trzeba odprowadzać od niego podatek dochodowy, pozdrawiam, udanego znalezienia pracy życzę

anonymous
@Metro 05.04.2018 18:57

Trzeba było się uczyć.

Mietek

Maszyniści to kolejna roszczeniowa grupa, wiecznie niezadowolona, jak wam nie pasuje, to zmieńcie pracę. Ktoś wam każe tu pracować? Tacy wykwalifikowani pracownicy, ze świetnym wykształceniem znajdą pracę wszędzie.

anonymous
@Metro 14.04.2018 13:36

Weź się w takim razie za pracę, bo masz za dużo wolnego czasu.

gigant

W dziale dyżurnych stacji i w dziale wartowników służby SOM panuje mobbing.Jeśli się sprzeciwiasz i masz coś do powiedzenia znajdą na ciebie sposób,albo sam się zwolnisz albo oni cię zwolnią bo umiejętnie coś wyszukają na ciebie.Oprócz tego ,że jesteś popychadłem dla przełożonych to jesteś również popychadłem dla pasażerów.Jeśli umiejętnie strzelasz z ucha to może dostaniesz lepszy stołek.Najgorsze że często dostają je osoby które nie znają jeszcze dobrze tej pracy ale za to mogą stosować niemal gestapowskie metody a góra im przyklaskuje.Inne działy w metrze mają o niebo lepiej.

Cycu
@Patrycja 15.02.2018 22:36

"zglosic gdzie trzeba" HAHAHAHAHA Koleżanka chyba nie zna znaczenia słowa "kolesiostwo". Życzę powodzenia w zgłoszeniu... no chyba, że mówimy o zgłaszaniu wyżej niż praca, ale to już wyższa szkoła jazdy i warto dowody zbierać, no i oczywiście to też jest loteria (uda się czy nie).

Gość

Z tego co czytam dużo lepiej jest w Tramwajach niż w metrze. Rozwazalem przejście Ale widzę tyłka nie urywa.

Były pracownik
@pracownik MW 01.04.2018 20:18

Nie zdziwię się jak jakiś pracownik Metra Warszawskiego sam rzuci się pod pociąg metra.

Natalia

Metro Warszawskie ciągle się dynamicznie rozwija - w związku z trwającą budową drugiej linii rośnie również prestiż firmy. Aktualnie prowadzone są liczne rekrutacje do rozmaitych działów (Link możecie znaleźć tutaj: http://www.metro.waw.pl/praca-i-praktyki-w-metrze). Jak dotąd opinie o pracy w metrze były różne, dlatego wszystkich obecnych, byłych lub przyszłych pracowników zapraszam do komentowania - wasza opinia może przesądzić o tym czy ktoś zdecyduje się przesłać swoją aplikację.

Wrona
@Kruk 16.03.2018 02:52

Podaj konkretne przykłady, ciekaw jestem jak to funkcjonuje.

anonymous

Orientuje sie ktos ile zarabia ślusarz w metrze?

g.a.
@anonymous 26.02.2018 13:25

około 3 k neto

Bogdan

Je też pracuje od dłuższego czasu w Metrze Warszawskim i jestem zadowolony. Firma się rozwija - przebywają nowe stacje metra. Najbardziej z żoną jesteśmy związani z firmą przez kasę zapomogowo-pożyczkową.

Dawid

Metro Warszawskie jako pracodawca ma opinię bardzo dobrą. Ideałów nie ma, więc jak komuś nie odpowiada niech zmieni pracę.

Rolly
@Dawid 14.12.2017 18:08

Pieprzysz

Włodek

Oj Ludziska byście się wstydzili narzekać ciągle na to metro, co się tyczy dyżurnych i somu, to wejście się za robotę a nikt nie będzie się was czepiał.

Zainteresowany

Czy dzwonili już do kogoś z ostatniej rekrytacji na maszynistę?

X.
@Patrycja 15.02.2018 22:33

Olbrzymim błędem jest traktowanie wszystkich kandydatów jak bezrobotnych. Nie zawsze jest tak, że każdy może wziąć sobie wolne z dnia na dzień.

anonymous

Jesli bedziesz wchodzil w (usunięte przez administratora) oraz kablowal na kolegow a dodatkowo kochal pociagi metra to moze po kilku latach pracy osiagniesz 4500 do reki. Ja tyram 12 i mam do lapki 4300

sylvia

Ja pracuję i jestem zadowolona. Warunki finansowe może nie powalają na kolana, ale jest ok, jest stabilizacja i dobry socjal. Jak ktoś myśli że tu się pierdzi w stołek to jest w wielkim błędzie, Pracy jest dużo, ale nie ma stresu, przełożeni wymagający ale w porządku. Jak tu ktoś wcześniej pisał o zatrudnianiu po znajomości, to może kiedyś tak było, ale czasy te już dawno się skończyły wraz z odejściem pewnej osoby z biura kadr i szkoleń... Jak się komuś nie podoba, nie musi tu aplikować a tym bardziej pracować... Ja polecam.

Patrycja
@sylvia 10.02.2018 20:57

Kogo masz na mysli?

Patrycja

Pracuje tu od ponad roku i jestem zadowolona. Początkowo wachałam sie, ale okazało się że niepotrzebnie. Osobiście polecam.

Statystyka

Od momentu funkcjonowania Metra Warszawskiego do teraz, więcej osób pracowało, niż obecnie pracuje. Więc wszystkim chętnym do pracy w tej firmie ten fakt powinien coś dać do myślenia.

dementi
@Statystyka 14.02.2018 19:08

Mylisz się "Statystyku". Nie podawaj nieprawdziwych i niesprawdzonych informacji. W metrze trwa wymiana pokoleń, odchodzą ludzie, którzy przepracowali tam całe życie i odchodzą obecnie na emerytury. Dawne praktyki kolesiowego zatrudniania to już dawno przeszłość.

Norago

Dzień dobry, może ktoś z pracowników metra podpowie gdzie można zgłaszać i do kogo najlepiej skargi na rażące nieprawidłowości i ignorancję kadry zarządzającej Metra Warszawskiego? Do działu kontroli wewnętrznej? Czy może do urzędu miasta? Jakiej instytucji nadzorującej Metro Warszawske najbardziej boją się pracownicy wyższego szczebla?

życzliwy
@Norago 01.02.2018 19:49

Najwyższa Izba Kontroli. Można też do Państwowej Inspekcji Pracy, jeżeli są rażące nieprawidłowości w zakresie BHP i kodeksu pracy, ewentualnie Urząd Transportu Kolejowego. A do Urzędy Miasta czy do Prezydenta Warszawy, czy działu kontroli wewnętrznej bym nie pisał, jeśli nie chcesz aby sprawa została zamieciona pod dywan.

Tamtaramtam

Stefan. SLNIE TOKSYCZNY ELAEMENT FINANSOWEGO NADZORU FIRMY. :) Jeszcze wiele takich matołów sie tam znajdzie... :(

Gość

Widzę że wiekszość komentarzy tutaj jest usuwane ponieważ MW nie na rękę takie komentarze było ich dużo wiecej a zostają tylko te pozytywne.

Były Maszynista.

@cycu Daj sobie spokój z pracą maszynisty. Zarobki średnie jak na stolice. Ale jak po 15 latach siądzie Ci wzrok, co jest nieuniknione po 15 latach pracy, to nawet umowa na czas nieokreślony Ci nie pomoże. Będzie na takiej zasadzie: nie przeszedłeś badań okresowych, to dowiedzenia. Jakoś nie widziałem maszynisty w Metrze Warszawskim, który dopracował do 65 roku życia.

Gość
@Były Maszynista. 11.10.2017 04:34

Racja tu nikt nie przepracował do emerytury chyba że te lizusy ktorę właża w tyłek żeby jakos awansowac bo innej drogi nie ma.Wielu ucieka bo maja gdzieś ten PRL ktory nadal tu panuje panoszacych sie pajacy i podejscie ,nie ma tu perspektyw na nic bo nawet jeezeli popracujesz 20 lat na stanowisku maszynista to gdy zdrowie ci siadzie gdzie pojdziesz pracowac?Jeżeli właziłes w (usunięte przez administratora) tym pajacom to przy dobrych wiatrach przeniosa cie na warsztat chyba ze miejsc nie bedzie bo wszyscy chca uciekac.Nawet licencji nie masz bo boją się że byś zaraz uciekl.Jedyny plus to że kasa na czas raz w roku jakies dodatki przejazdy za darmo.

rrr

Witam. Jestem aktualnie motorniczym Tramwajów Warszawskich i tak z ciekawości się zastanawiałem czy warto byłoby zmienić pracę na maszynistę MW? Czy też się jeździ do 10h? Jak z zarobkami? Czy piątkę na miesiąc idzie na łapkę wyciągnąć? (bo czwórkę z hakiem to mam teraz w TW)?

Pracownik22
@Kocham metro 02.12.2017 19:48

Normalne przerwy kto to pisze a 5tys. To zarobisz chyba w snach ledwo ludzi na kurs zbieraja a przez 8 miesiecy dostajesz 1500zl jezeli zdasz wczesniej egzaminy to ok jezeli nie mozesz nawet dluzej kwitnac jako stażysta a po egzaminie ze 2.5 miesiaca zanim dostaniesz normalna pensje bo premie naliczane sa za miesiac wstecz przyjdz i zobacz czy takie kokosy.

Szefunio

Skończcie jęczeć, praca jest fajna, zarobki spoko, bilet na dwie strefy, wczasy pod gruszą, trzynastki, multisport, zwracają za rozrywki kulturalne, ciekawe imprezy i wyjazdy...chyba niektórzy nie wiedzą co to znaczy ciężka praca i marna płaca :)

Pracownik
@anonymous 24.10.2017 21:44

To podstawiani ludzie piszą tu pozytywne komentarze ten szefunio to jakis kretyn 13 sa ale wliczne w pensje multisport nigdy w zyciu nie bylo zwracaja za faktury ale do 1000zl brutto rocznie wiec ten gosc niech nie gada bzdur zaraz pewnie wykasuja komentarze bo z tego co widze nie ma mojego poprzedniego.

Panczo

Ile zarabia maszynista metra podczas 8 miesięcznego kursu?

M
@Panczo 13.11.2017 19:36

1600netto

Mtrobus

Witam. Jakie sa ewentualne pytania z zakresu wiedzy na rozmowie kwalifikacyjnej? Zakres wiedzy

MW

1 kat. wzroku i słuchu(tablice, ciemnia, audiogram), neurolog, psychotesty, morfologia(głównie chodzi o glukozę), EKG, rentgen klatki piersiowej.

Cycu

Jak to jest z pracą jako maszynista? Robię aktualnie w dziale technicznym, ale myślę o transferze na maszynistę (zresztą też zaproponowano mi taką migrację) i mam pytanie odnośnie badań (czego się spodziewać - wiem że robi się je w tzw. KOMP-ie, ale co konkretnie tam badają prócz wzroku i słuchu) oraz samej pracy (najlepiej gdyby odpowiedział ktoś kto pracuje jako maszynista) - nie wiem bowiem czy warto się przenosić, czy też dać spokój z przenoszeniem się? Podobno warto, ale czy na pewno?

Natalia

Jest to dość osobliwe wymaganie @zainteresowany, dlatego dopytuje, co jest konkretnie potrzebne żeby to zweryfikować. Wiesz coś więcej na temat procesu rekrutacji, co mogłoby pomóc innym w przygotowaniu się do ewentualnego zatrudnienia?

Natalia

Obecnie Metro Warszawskie prowadzi kilka rekrutacji - najnowsza dotyczy stanowiska dyżurnego stacji. W wymaganiach napisano, że poszukują pracownika o bardzo dobrym stanie zdrowia - jak będzie to weryfikowane?

Zainteresowany
@Natalia 24.08.2017 07:45

Poprzez badania lekarskie a jak inaczej?

Natalia

@Tomasz w jaki sposób Twoim zdaniem firma okazuje swoją nierzetelność? Możesz napisać coś więcej na ten temat?

Zostaw opinię o Metro Warszawskie - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Metro Warszawskie