Metro Warszawskie

Warszawa

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 38 ocen.

Opinie o Metro Warszawskie

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Metro Warszawskie

Maciek

Mój kolega pracuje w metrze jako maszynista (teoretycznie jako maszynista, w praktyce jako kierowca metra), sam chciałem się przyjąć i wysłałem CV, potem zaprosili mnie na rozmowę kwalifikacyjną ale po rozmowie zrezygnowałem, pewnie zapytacie czemu... 2900 brutto plus premia i dodatki śmiech na sali, praca po 8 godzin zmianowa w każdy dzień tygodnia w nocy też, wszystkie świątki piątki niedziele robisz, z tego co kolega mówił to tak naprawdę w metrze nie pracują maszyniści tylko prowadzący pojazdy metra , w związku z czym tak go zrobili w konia że o wcześniejszej emeryturze nawet nie ma co marzyć-robisz do 65 roku życia, nie to co na kolei, druga sprawa wzrok tak szybko siada od jazdy w tunelu że głowa mała - co niecałe 2 minuty wjeżdża się na stację i z ciemnego otoczenia robi się wam nagle jasno jak na dworzu, kolega zawsze miał dobry wzrok a teraz po kilku latach pracy czyta w okularach, dobrze że zrezygnowałem bo mam wzrok dobry i nie chcę go szybko stracić, inna sprawa - jak koleżka opowiadał - w lato jest tak duszno w kabinie że podobno często zdarzają się omdlenia maszynistów bo większość pociągów nie ma klimatyzacji w kabinie i trzeba z otwartymi oknami jeździć bo po prostu można się udusić (sam nie wierzyłem jak to słyszałem); chciałem tu pracować, w końcu każdego dnia za małolata jeździłem do szkoły metrem, ale w końcu się nie zgodziłem się za tą kasę, za duża odpowiedzialność przy zbyt małych pieniądzach żeby się tak poświęcić, ostatnio podobno przyjeli bardzo dużo młodych osób ale oni zaczynają odchodzić po roku dwóch latach pracy, z tego co wiem to można wyciągnąć po zdanym egzaminie 3300 zł pracując również w niedziele i noce, podwyżek nie ma dużych, ostatnio podobno 70 złotych brutto miesięcznie więcej płacą więc też śmiech na sali, szkolenie wstępne jest płatne i trwa 8 miesięcy, potem jest egzamin i to podobno nie jest egzamin państwowy tylko jakiś wewnętrzny więc niby 8 miesięcy szkolenia ale nie egzaminuje cię UTK tylko wyżej ułożeni w hierarchi pracownicy metra, też śmiech na sali, bo przecież zatrudniasz się jako maszynista to jak może cię egzaminować wewnętrzny pracownik metra nie mający nic wspólnego z UTK, inna sprawa - urlop, podobno jak koleżka mówi - nie ma żadnych dodatkowych dni urlopu za pracę w trudnych warunkach (tunel), normalnie 26 dni i ani jednego więcej, więc trzeba chodzić na L4, bo po prostu praca jest tak męcząca w tym tunelu, że inaczej nie da się odpocząć, inna sprawa - weekendy, praktycznie nie ma wolnych weekendów, widziałem grafik koleżki jak pracował w grudniu, nie miał żadnego wolnego weekendu w grudniu, tylko raz miał wolną niedzielę i to tak że w sobotę szedł na noc do pracy, potem w niedzielę schodził z pracy rano, niby niedziela wolna ale w poniedziałek od razu rano do pracy, ciągle się przestawia z trybu pracy porannej na nocną, też nie życie rozpisałem się trochę, ale też z nerwów piszę bo kupę czasu straciłem na tą rozmowę kwalifikacyjną (musiałem w pracy wziąć urlop), a jak się dowiedziałem na miejscu o warunkach, zarobkach i o tym że niby zatrudniają cię jako maszynistę a tak naprawdę byłbym zwykłym kierowcą kierujący pociągami metra bez przywilejów to podziękowałem, w tramwajach na dzień dobry po egzaminie masz 700-800 złotych więcej więc bez porównania, tam za szkolenie płacisz ale potem ci dużą część umarzają, skm również o wiele więcej na dzień dobry i robota spokojniejsza i przy naturalnym oświetleniu (słonecznym), szczerze mówiąc myślałem i zawsze wyobrażałem sobie że metro jest bardzie prestiżowe itd a tu robota jest extra odpowiedzialna za psie pieniądze, był podobno też ukrainiec na rozmowie kwalifikacyjnej (choć go nie widziałem, a może po prostu jego języka nie słyszałem) ale też zrezygnował jak się od koleżki dowiedziałem, multisportu nie ma jak tu czytałem nie wiem kto to wymyśla a mam info z pierwszej ręki, aa i jeszcze jakieś plusy: dają bilet miejski ztm ale trzeba odprowadzać od niego podatek dochodowy, pozdrawiam, udanego znalezienia pracy życzę

Tamtaramtam

Stefan. SLNIE TOKSYCZNY ELAEMENT FINANSOWEGO NADZORU FIRMY. :) Jeszcze wiele takich matołów sie tam znajdzie... :(

Dawid

Metro Warszawskie jako pracodawca ma opinię bardzo dobrą. Ideałów nie ma, więc jak komuś nie odpowiada niech zmieni pracę.

Gość

Widzę że wiekszość komentarzy tutaj jest usuwane ponieważ MW nie na rękę takie komentarze było ich dużo wiecej a zostają tylko te pozytywne.

Były Maszynista.

@cycu Daj sobie spokój z pracą maszynisty. Zarobki średnie jak na stolice. Ale jak po 15 latach siądzie Ci wzrok, co jest nieuniknione po 15 latach pracy, to nawet umowa na czas nieokreślony Ci nie pomoże. Będzie na takiej zasadzie: nie przeszedłeś badań okresowych, to dowiedzenia. Jakoś nie widziałem maszynisty w Metrze Warszawskim, który dopracował do 65 roku życia.

Gość
@Były Maszynista. 11.10.2017 04:34

Racja tu nikt nie przepracował do emerytury chyba że te lizusy ktorę właża w tyłek żeby jakos awansowac bo innej drogi nie ma.Wielu ucieka bo maja gdzieś ten PRL ktory nadal tu panuje panoszacych sie pajacy i podejscie ,nie ma tu perspektyw na nic bo nawet jeezeli popracujesz 20 lat na stanowisku maszynista to gdy zdrowie ci siadzie gdzie pojdziesz pracowac?Jeżeli właziłes w (usunięte przez administratora) tym pajacom to przy dobrych wiatrach przeniosa cie na warsztat chyba ze miejsc nie bedzie bo wszyscy chca uciekac.Nawet licencji nie masz bo boją się że byś zaraz uciekl.Jedyny plus to że kasa na czas raz w roku jakies dodatki przejazdy za darmo.

rrr

Witam. Jestem aktualnie motorniczym Tramwajów Warszawskich i tak z ciekawości się zastanawiałem czy warto byłoby zmienić pracę na maszynistę MW? Czy też się jeździ do 10h? Jak z zarobkami? Czy piątkę na miesiąc idzie na łapkę wyciągnąć? (bo czwórkę z hakiem to mam teraz w TW)?

Kocham metro
@Metrowiec :) 08.11.2017 18:04

Metrowiec a jak zarobki kształtują się po kilku latach pracy?

Pracownik22
@Kocham metro 02.12.2017 19:48

Normalne przerwy kto to pisze a 5tys. To zarobisz chyba w snach ledwo ludzi na kurs zbieraja a przez 8 miesiecy dostajesz 1500zl jezeli zdasz wczesniej egzaminy to ok jezeli nie mozesz nawet dluzej kwitnac jako stażysta a po egzaminie ze 2.5 miesiaca zanim dostaniesz normalna pensje bo premie naliczane sa za miesiac wstecz przyjdz i zobacz czy takie kokosy.

Szefunio

Skończcie jęczeć, praca jest fajna, zarobki spoko, bilet na dwie strefy, wczasy pod gruszą, trzynastki, multisport, zwracają za rozrywki kulturalne, ciekawe imprezy i wyjazdy...chyba niektórzy nie wiedzą co to znaczy ciężka praca i marna płaca :)

Som
@anonymous 24.10.2017 21:44

Pracuję w MW Są trzynastu i bilety na 2 strefę

Pracownik
@anonymous 24.10.2017 21:44

To podstawiani ludzie piszą tu pozytywne komentarze ten szefunio to jakis kretyn 13 sa ale wliczne w pensje multisport nigdy w zyciu nie bylo zwracaja za faktury ale do 1000zl brutto rocznie wiec ten gosc niech nie gada bzdur zaraz pewnie wykasuja komentarze bo z tego co widze nie ma mojego poprzedniego.

Panczo

Ile zarabia maszynista metra podczas 8 miesięcznego kursu?

M
@Panczo 13.11.2017 19:36

1600netto

Mtrobus

Witam. Jakie sa ewentualne pytania z zakresu wiedzy na rozmowie kwalifikacyjnej? Zakres wiedzy

MW

1 kat. wzroku i słuchu(tablice, ciemnia, audiogram), neurolog, psychotesty, morfologia(głównie chodzi o glukozę), EKG, rentgen klatki piersiowej.

Cycu

Jak to jest z pracą jako maszynista? Robię aktualnie w dziale technicznym, ale myślę o transferze na maszynistę (zresztą też zaproponowano mi taką migrację) i mam pytanie odnośnie badań (czego się spodziewać - wiem że robi się je w tzw. KOMP-ie, ale co konkretnie tam badają prócz wzroku i słuchu) oraz samej pracy (najlepiej gdyby odpowiedział ktoś kto pracuje jako maszynista) - nie wiem bowiem czy warto się przenosić, czy też dać spokój z przenoszeniem się? Podobno warto, ale czy na pewno?

Natalia

Jest to dość osobliwe wymaganie @zainteresowany, dlatego dopytuje, co jest konkretnie potrzebne żeby to zweryfikować. Wiesz coś więcej na temat procesu rekrutacji, co mogłoby pomóc innym w przygotowaniu się do ewentualnego zatrudnienia?

Natalia

Obecnie Metro Warszawskie prowadzi kilka rekrutacji - najnowsza dotyczy stanowiska dyżurnego stacji. W wymaganiach napisano, że poszukują pracownika o bardzo dobrym stanie zdrowia - jak będzie to weryfikowane?

Zainteresowany
@Natalia 24.08.2017 07:45

Poprzez badania lekarskie a jak inaczej?

Natalia

@Tomasz w jaki sposób Twoim zdaniem firma okazuje swoją nierzetelność? Możesz napisać coś więcej na ten temat?

Nikki

Czy ktos kojarzy "stefana" i jego giermków ze stacji politechnika? Czy nadal te miernoty ze stefkiem na czele grzeja tam taborety?

Pracownik
@Nikki 12.08.2017 00:13

Nie kojarzę, a czemu miernoty?

anonymous
@Nikki 12.08.2017 00:13

Stefan to teraz w dziale szkoleń szaleje.

Tomasz

Niestety nierzetelna firma, mają wielki bałagan. Nie polecam.

Natalia

Rzeczywiście nie w każdej pracy w Warszawie @szefunio można liczyć na takie warunki. Czy to co napisałeś dotyczy również pracy na stanowisku inspektora? Pojawiły się nowe oferty pracy dotyczące tego stanowiska więc dla potencjalnych pracowników były to cenne informacje.

Nick
@Natalia 24.07.2017 10:54

Tak

wawa

Wiocha zawsze sie pcha do gory, chce sie w miescie pokazac. Ale cha.. zawsze pozostanie chame..

bhp

3500 brutto inspektor bhp na warszawe to zaden szał.

anonymous
@bhp 19.01.2017 17:44

Dolicz premię i benefity i już tak źle to nie wygląda.

Dziku

Ktoś się orientuje jaka jest praca na stanowisku mechanik? Interesuje mnie praca przy taborze na kabatach. Jaka atmosfera. Jakie warunki płaca itd

Cycu

Czy ktoś wie, kiedy w metrze można się spodziewać odpowiedzi odnośnie przedłużenia umowy? Dowiedziałem się, że odpowiedź uzyskam... dzień przed terminem końca trwania umowy na czas próby. Może jednak wcześniej informują?

ciekawy

Jaka jest pensja na stanowisku BHP?

Muller

zwykłe państwowe mafijne [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Cieniasy po zaocznych studiach pchają sie na wysokie stanowiska a ludzie z talentem i wiedza sa wykopani przez takie miernoty. Nie ma tam żadnej poważnej kontroli nad wykonanymi pracami. Jak cos sie obesra to wtedy dochodzenie kto co zawinił i zwykle wtedy podejmowane sa jakies decyzje -standarowa "polska norma" :) ... i, rzecz jasna, w łeb dostaje człowiek na najniższym stanowisku, a nie kmiot po eksternistycznych studiach w pułtusku, który się wbił na wysokie stanowisko pt "kerownik" Ludzie z tego metra w prywatnej firmie popracowaliby góra 3 mies okresu próbnego, bo takich leszczy ciężko zatrudnić w normalnej firmie, gdzie liczy sie faktyczna wiedza i umiejętności a nie morda pełna frazesów i gotowych "złotych mysli" Dla nich jedynie państwowe posady gdzie "czy sie stoi czy sie leży..."

Cycu

Kiedy dostałem pozytywną odpowiedź o przyjęciu do pracy (pierwszej w życiu), byłem zadowolony. Teraz całkowicie poważnie rozważam napisać wypowiedzenie. Nie wiem jak inni, ale wg. mnie używanie sformułowań typu "toś się popisał" czy "ch*j z taką robotą" nie motywuje do pracy, a wręcz przeciwnie - wywołuje do niej niechęć.

Życzliwy

Zatrudniają na umowy na czas określony obiecując do ostatniej chwili umowę o pracę a potem szukaj sobie roboty... tą firmą powinien się zainteresowac PIP.

ŚWIATEŁKO W TUNELU
@Życzliwy 07.12.2016 18:19

Państwowa Inspekcja Pracy już się interesuje i kontroluje piszcie, ludzie piszcie co tylko uważacie że jest nie w porządku w tej firmie to może wreszcie zbudujemy normalne miejsce pracy z normalnym kierownictwem, a nie ustawką BARANÓW.

mayones

czy w związku z planowanym przedłużeniem linii drugiej będą jakieś nowe rekrutacje (nie do [racy fizycznej)? aczkolwiek uważam że przedłużają nie z tej strony co powinni

Monika

Nigdy nie byłam przekonana ze rude jest wredne ale odkąd pracuje w metrze stwierdziłam że to jednak prawda

Wacek

Jestem pracownikiem MW na stanowisku monter SRP. Po pierwsze MW to ogromna firma gdzie jest mnóstwo stanowisk o różnym charakterze pracy, więc nie można patrzeć przez pryzmat panów, którzy chodzą w mundurku po peronie i pilnują porządku ale z tego co wiem to właśnie ci panowie mają najmniejsze zarobki w MW. Najpierw opiszę własne stanowisko (dział): 1. Zatrudnienie Zacznijmy od tego, że w każdym dziale MW rozmowa kwalifikacyjna wygląda nieco inaczej, a spowodowane jest to tym, że do danego działu rekrutują cię przedstawiciele jego przedstawiciele. Jeśli chodzi o tzw. zatrudnienie po znajomości to nie wiem jak jest w innych działach ale u mnie to zjawisko występuje, lecz w dobrym tego słowa znaczeniu. Pracownicy mają możliwość polecenia swoich kolegów jeśli uważają, że spełniają warunki zatrudnienia. Takimi najważniejszymi warunkami jest ogólne zdrowie fizyczne (najważniejszy wzrok) co potwierdzają badania wykonywane po rozmowie kwalifikacyjnej w odpowiedniej placówce medycznej. Drugim najważniejszym warunkiem jest posiadanie wykształcenia elektrycznego (np. elektronik, autmatyk, elektryk mechatronik itp.) i konkretnie chodzi o posiadanie takiego wykształcenia czyli nie w trakcie szkoły tylko po szkole (minimum technik). Piszę to ponieważ często zdarzają się CV typu technik piekarz. Ostatnio zakwalifikowało się 4 osoby z pośród 7, które dostały się na rozmowę kwalifikacyjną. Żaden z tych kandydatów nie był osobą zatrudnianą po znajomości. Wbrew pozorom bardo rzadko występuje zjawisko zatrudniania po znajomości w moim dziale. Aha i jeszcze jedno - na rozmowach o pracę nie ma głupich pytań od babek z kadr, a to dlatego, że nie uczestniczą one w rozmowach kwalifikacyjnych. 2. Praca Nie mogę zbyt wiele zdradzać ale każdy kto przyjdzie na to stanowisko będzie zadowolony z charakteru pracy. Nie mam co do tego wątpliwości, bo nikt ale to totalnie nikt z naszego działu nie narzeka. 3. Zarobki Uważam, że zarobki są spoko. Każdy w dziale dostaje podobne wynagrodzenie (są delikatne rozbieżności ale to maksymalnie +- 100zł brutto). Oczywiście zadowolenie z zarobków zależy od każdego indywidualnie, a apetyt rośnie w miarę jedzenia. Generalnie większość ludzi w dziale jest zadowolonych ze swoich zarobków.

Wacek
@bor 07.02.2017 14:19

Które konkretnie zdanie świadczy o tym, że nie mam szacunku do moich współpracowników?

Wacek
@bor 07.02.2017 14:19

Już rozumiem. Przepraszam kolegę za moją wypowiedź, rzeczywiście wyszło troszkę lekceważąco i zachowałem się jak kmiot z pod Warszawy?

Ghana

A wszystko sie zaczelo chrzanic jak pewien rudy koziol dostal awans. Niektorym sloma z butow źawsze wychodzic bedzie.

Światełko w tunelu

Witam i ostrzegam przed zatrudnianiem się w firmie Metro Warszawskie przede wszystkim młode osoby bez doświadczenia zawodowego. Na początku będzie miło i sympatycznie, ale za chwile, a szczególnie jeśli ktoś będzie miał małe potknięcie zawodowe dowie się co znaczy mobbing w tej firmie. Kobiety np. mogą usłyszeć od kierownika nawet słowa, że nogi to Cię bolą chyba nie od stania, a od rozkładania… (założone sprawy w sądzie o mobbing). Tu większości praca jest stojąca o czym najlepiej wiedzą pracownicy ochrony, a dyżur wynosi 12godzin. Przerwy dadzą 15minut i każą się jeszcze z niej rozliczyć. Nie mówiąc o fakcie, że na linii pracuje się w miejscu ogólnie publicznym i byle kto może Ci napluć w twarz. Ty coś odpowiesz (zagarujesz niby formalnie), a ten ktoś napisze skargę do dyrekcji i powiozą Cię z artykułem za bramę bo Pani kierownik kadr powie „ że dobro pasażera jest najważniejsze” Jeśli ktoś liczy tu na zarobek to jedynie co mogę napisać, że 2000 złoty zarobi się na początku, ale o jakiś trzynastkach, jak ktoś myśli to niech zapomni bo dwa lata temu została zlikwidowana. Bilet komunikacji miejskiej jest tylko dla pracownika. Członkom rodziny już się nie należy. Patrząc z perspektywy w firmie zaczęło pracować spora ilość ludzi typu BARANY (bez urazy – proszę) Mam na myśli ludzi którzy zaocznie pokończyli szkoły i mają tylko papier. Nie mają doświadczenia przez co robią straszne zamieszanie, a sama firma zaczyna tracić na tym fakcie z dnia na dzień. Już nawet sama Pani rzecznik prasowa wypowiada się na piśmie, a nie osobiście przed kamerą bo jakoś kulawo jej to wychodzi, a fuchę dostała na zasadzie koneksji  A wartościowego fachowca przeniesiono na gorsze stanowisko, przykre ale prawdziwe. Tak więc każda myszka chwali swój ogonek szczególnie w mediach, ale od środka nie jest tak różowo. Pozdrawiam i zastanówcie się zanim tu zechcecie pracować.

anonim

(usunięte przez administratora)

Motor

Szkolenie trwa pół roku,,

Kazik
@Motor 06.10.2016 06:33

Na dyżurnego Ruchu? A płaca faktycznie 3200 brutto?

Alek

W metrze jest mobbing na pracownikach zastraszanie nękanie, dochodzi do wzajemnej nienawiści między ludźmi zazdrości . Każdy pracownik jak się nie ugnie i nie kaja jest wrogiem nie polecam

Mariusz S.
@Alek 29.02.2016 10:57

o jakich stanowiskach Pan mówi?

jam

zainteresowanie jest ale ciekawe ile płacą?

Jędrzej

Witajcie :) Tak macie racje że po znajomości są zatrudniani a zwłaszcza z taboru kolejowego z Siedlec gdzie podpieprzaja ludzi. W ten sposób robią sobie wielkie plecy do kasy za dużą buzię nie wyparzoną. Pozdrawiam

anonim

(usunięte przez administratora)

ultraviola

no to sie zdziwisz, pracowałem w dziale technicznym i na 10 osob, 2 rozumiało o co chodzi. Przyjmują tam kuzynów i pociotków, bo innego wytłumaczenia na biedę umysłową nie ma. No i najważniejsze, musisz każdemu cwelowi co jest szczebelek wyżej, sie kłaniać do ziemi, bo jak to w państwowych firmach jest - czują sie panami wszechświata. Generalnie wrażenie jest takie, ze to zbieranina kmiotów, ignorantów i dziwaków, a sukces i awanse zależą od dobrego ojebania pały/pokrewieństwa z górą, a nie od umiejętności. Ale to oczywisty standard w polackich państwowych firmach

Wyżynka
@ultraviola 15.04.2016 10:21

Tam gdzie jest dużo prowincji, tam są takie stosunki. Niestety, etyka, koleżeństwo nie maja tam dostępu.Nie ta kultura. Wiocha !

Po znajomosci

Ja slyszalam, ze tam sie zatrudnia po znajomosci - przynajmniej w biurze. Warunki fajne, kasa calkiem niezla, dofinansowania do kultury, wczasy pod grusza, darmowy bilet ZTM, Multisport. Tez bym chciala sie tam dostac po znajomosci.

sabal

witam chciałbym wiedzieć jakie są warunki płacowe na stanowisku monter urządzeń sterowania ruchu. Czy ktoś może mi opowiedziec o specyfice pracy

szczur

Pracownik taborowy tzn. naprawia kolejki w metrze

xxx

a jak sie dostac na takie stanowisko? bo chyba tylko miec "plecy" ?

Pierrot76
@xxx 10.04.2013 18:59

Wypadaloby...

Strawberry Fields

Chodziło zapewne o Dyżurnego Stacji. Praca zmianowa, dużo odpowiedzialności. Atmosfera fajna, płace, trochę mniej. Jak już dostaniesz pracę w Metrze, to w miarę upływu lat, przychodzi, zawodowa stabilizacja. Stabilna Firma, można spokojnie dotrwać do emerytury jak to kiedyś śpiewał Młynarski, robiąc swoje.

Pracownik

nie ma takiego stanowiska - jak dyspozytor stacji

czarny_20

Witam Czy ktoś posiada informację na temat pracy w/w firmie na stanowisku dyspozytora stacji ?

Zostaw opinię o Metro Warszawskie - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Metro Warszawskie