Stora Enso

Łódź

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 101 ocen.

Stora Enso
2 101 6 1

Opinie o Stora Enso

BrightSideOfLife

Jest mi przykro jak czytam takie wypowiedzi. Nie znasz chyba realiów skoro uważasz że stora to zła firma! To nie moja pierwsza praca fakt raz bywało lepiej raz gorzej ale tutaj mam co miesiąc 2200 na rękę!!! Dodatkowo nagrody przez większość roku wpada lepsza kasa. Socjalu nie ma???? A co to jest multisport? Paczki dla dziecka, kasa na podręczniki, premia świąteczna 2xroku???? Taka ciężka praca serio ;D ??? to się zwolnij do KONKURENCJI i idź pracować przez agencje do Hutchinsona albo Indesitu albo na maszynki hahahaha

Marek
@BrightSideOfLife 07.03.2017 10:41

Jeśli to ciebie satysfakcjonuje, to ok, ale, obiektywnie rzecz biorąc, wykorzystują ciebie. 2200 na rękę? To głodowa stawka, trochę powyżej minimum. Jest mi przykro, że dajesz się wykorzystywać. Pewnie musisz, albo już tak Ciebie urobili.

ed
@BrightSideOfLife 07.03.2017 10:41

Dobre .Zasuwa ostro za najnizszą srednią krajową i pisze ze to dobra firma

ed
@BrightSideOfLife 07.03.2017 10:41

Dobre ..Zasuwa za najniższa srednią krajową i pisze ze to dobra firma .Kabaret a nie firma

Patkawariatka
@Marek 23.03.2018 23:19

A ty kiedyś pracowałeś w tej firmie?? Pewnie nie to się n8e wypowiadaj jak nie masz pojęcia

biper
@BrightSideOfLife 07.03.2017 10:41

Jeśli uważasz 2200 za szczyt to gratuluję. Przykro mi ale takie wynagrodzenie to z pocałowaniem w rękę w Łodzi to wszędzie. Socjal jest to fakt ale JAKI. Za kartę multisport pracownik dużo płaci z pensji, prywatna opieka medyczna praktycznie nie istnieje dla szeregowego pracownika( około 50 zł trzeba zapłacić z pensji). Dodatkowo socjal jest uzależniony od Twoich dochodów z pit-a. Paczki dla dzieci są, tak zwane zeszytowe jest i dodatkowe pieniądze na święta 2 razy też są. Pracownicy agencyjni też są. A co do nagród to.... Jeśli osiągniesz wyznaczony przez pracodawcę próg to ją masz do około 15 każdego miesiąca i jest jeszcze przewidziana w okolicach końca roku tak zwana premia prezesa ALE. Pracodawca robi wszystko aby jej nie wypłacić lub przyznać w bardzo okrojonej wersji. Czyli tak zwane 2 pieczenie na jednym ogniu( pieniądze na święta grudniowe razem z premią prezesa)

Tak jest
@BrightSideOfLife 07.03.2017 10:41

To Ty chyba nie znasz realiów. Po pierwsze jak już wspominasz o Hutchinsonie, Indesicie czy nawet BSH to te zakłady zatrudniają bezpośrednio. Wystarczy sprawdzić ogłoszenia na pracuj.pl, infopraca, praca money czy olx. I za większą stawkę na 3 zmiany niż tu u Was w IV brygadówce. Soboty masz płatne 100% a niedziele 200%. Co do socjali to są identyczne. Tak więc Marek, ed i biper mają rację. Ja w tej chwili zmieniłem pracę i na trzy zmiany dostałem 2550zł na rękę na start. Soboty jak chcę a nie że muszę jak Storze i płatne 100%.

biper
@Tak jest 24.10.2018 14:40

taaa 2380 brutto na start plus dwa dodatki. Razem wychodzi około 3000 brutto. Po prostu rewelacja

Carthago

Do Story poszedłem dorobić (na produkcji, przez pośrednictwo) w oczekiwaniu na znalezienie lepszej pracy, cel w sumie zrealizowałem, generalnie więc nie mam za bardzo na co narzekać... jasne, nie jest to praca marzeń, ale też nie przesadzajmy - można trafić znacznie, znacznie gorzej. Najważniejsze to trafić na dobrą maszynę: w pechowe dni (duży format, pilne zamówienie/reklamacja od klienta) można się faktycznie urobić po łokcie, innego dnia jednak przez pół zmiany nie ma się prawie nic do roboty... Bardzo dużo Ukraińców, zdecydowana większość z nich sympatyczna i pracowita - idzie się dogadać, nawet mimo bariery językowej. Z Polakami zresztą (nie licząc niektórych operatorów wózków widłowych) też raczej problemu nie ma - o przyjaźnie ciężko, ale jeśli ktoś robi swoje i nie zwala swojej pracy na innych, to wszystko odbywa się w miarę sympatycznej atmosferze. Kasa malutka (szczególnie stawka za pracę w nocy żenująca, bodaj 50 gr. za godzinę więcej), ale czego oczekiwać po fabryce... Problem stanowi za to sama hala produkcyjna. Jest stara, nieogrzewana, latem mamy więc piec (i ciągłe braki wody do picia), zimą lodówkę. Zaplecze pracownicze w tragicznym stanie, szatnie śmierdzą, o toaletach nie wspomnę. Stołówka jest ciasna i zdecydowanie zbyt mała na potrzeby zakładu. Leży również sprawa szkoleń BHP. Przygotowanie nowych pracowników trwa zwykle 10-15 minut, po czym następuje klasyczne "radźcie sobie sami"... na pomoc koordynatorów nie ma raczej co liczyć, dla większości ważniejsze jest, czy ktoś nosi odpowiednie spodnie robocze ("bo się góra przyczepi"), niż czy wie, jak poruszać się po zakładzie pełnym podajników, ruchomych chodników oraz temu podobnych. Czy polecam? Jeśli ktoś ma nóż na gardle i chce po prostu dorobić - jak najbardziej. Ale pracując tam lepiej cały czas szukać czegoś innego, bo zasiedzieć się tam na lata... no nie chciałbym.

Michał

Tak od 3600-3700zł brutto na start to może moglibyśmy rozmawiać. A tak to niech się odstosunkują. Ja miałem na 3 zmiany na start o 400zł więcej.

Nikt

Stora enso to jeden wielki spęd Ukraińców i robią co chcą z polskimi pracownikami czują się jak u siebie wczoraj jedna z łapami do mnie wyleciała TO JEST (usunięte przez administratora)

Michał
@Nikt 12.08.2018 09:48

Trzeba jej było przywalić.

Bańka

Stora Enso to zupełnie normalna, spokojna firma, gdzie można zarabiać niezłe pieniądze. Maruderzy zawsze byli i będą, a chętnych do pracy w firmie informuję, że to dobre miejsce.

Pracownik
@Bańka 17.07.2017 08:58

Co ty mówisz ta firma tylko wykorzystuje. Ludzi i tyle na temat nie polecam tam pracy

ed
@Bańka 17.07.2017 08:58

Niezłe pieniadze 2000 netto na reke czyli najnizsza krajowa .Chyba cos ci sie w głowie poprzestawiało

Michał
@Bańka 17.07.2017 08:58

Dokładnie. Chłopaki mają rację. Albo Ty jesteś jakimś kierownikiem dlatego takie rzeczy wypisujesz. Albo masz zerowe ambicje. Chyba, że coś z głową nie tak.

Administrator

Czy ktoś może opisać, jak w tym momencie] prezentuje się pracodawca na tle innych - zarówno w tym obszarze jak i lokalizacji? To bardzo cenna pomoc dla osób mieszkających w Łódź.

Padła wariatka
@Administrator 21.03.2018 08:21

Ja pracuje w Stora enso i nie narzekam fajni są ludzie i Mistrz też super.

Michał
@Padła wariatka 16.09.2018 08:18

To gratuluję. Fachowa opinia.

biper

W tak wielkiej korporacji na stanowiskach pracują sami specjaliści, więc zakładzie panuje wysoce wyspecjalizowany bałagan. W pewien sposób zmusza się pracowników do pracy w systemie 4 brygadowym choć pracodawca nie posiada wystarczającej ilości zamówień. Na części maszyn jest obsada 3 brygad a pracują w 4 brygadach. Soboty i niedziele często zakład ma przestoje. Na remonty szatni i zakładu ciągle brak pieniędzy. No i najbardziej wrażliwy temat - wynagrodzenie ( TRAGEDIA). Tworzone są puste stanowiska. Brak przejrzystego premiowania pracowników produkcyjnych. Krótko mówiąc na tym polu są oszustwa. Moje sugestie dla Stora Enso: Zmiany, zmiany, zmiany. Aby zmniejszyć rotacje najlepiej stworzyć godne miejsce do pracy.

Chetny

Witam, czy posiada ktoś wiedzę jak wygląda w stora Enso praca na logistyce?

Wiem
@Chetny 23.06.2018 11:43

Oni nie maja logistyki tylko rozpierdolistykę

Aa
@Wiem 27.08.2018 17:34

Problem z logistyka jest. Duzy.

Idiota

Mamy dość Ukraińców,zabierają nam pracę, nam Polakom.Gdzie my żyjemy, w jakim kraju ,kto na to pozwolił?Jest pewna agencja pracy,która ma z tymi nierobami układ, którzy nawet nie znają języka polskiego,ale zapieprzają za minimum.Padają na ryju i karetki pogotowia po nich przyjeżdżają,ale to nie wychodzi na zewnątrz i jest wszystko ok.Mam nadzieję,że zajmie się tym uczciwie PIP o czym trzeba donieść i to zrobię .

Aa
@Idiota 18.02.2018 04:43

To nie jest prawdziwa opinia o firmie. Pracy dla Polaków jest mnostwo. Kazdy moze isc na nadgodziny. Ukraińcy nie sa problemem. Jednak sama firma pozostawia wiele do zyczenia. Glownie jesli chodzi o zarobki za prace w 4 brygadach.

Carthago
@Idiota 18.02.2018 04:43

Z czystej ciekawości: w jednym zdaniu nazywasz Ukraińców nierobami i twierdzisz, że zapieprzają - to w końcu jak jest?

Weronika

@Bańka chwalisz sobie pracę w Stora Enso czy może Twoja opinia dotyczy konkretnego działu i stanowiska? Możesz dać znać innym zainteresowanym jak wygląda tutaj standardowy dzień pracy? Czy masz umowę o pracę i dodatki pozapłacowe? Może są jakieś szkolenia podnoszące kwalifikacje?

Ryszard

Jak ktos zaczyna swoja karierę zawodową to zaczyna nisko. Każdy powinien się wykazać na poczatek!!

Administrator

Czy w ostatnim czasie zaszły jakieś zmiany w Stora Enso?

ed
@Administrator 09.02.2018 08:14

Tak Oferują prace na ksiezycu za 2000 netto

Weronika

@Wiki jesteś zainteresowana pracą w Stora Enso? Szukasz pracy dla osób z doświadczeniem zawodowym czy może dla osób rozpoczynających swoją karierę? Dlaczego właśnie to tym pracodawcą jesteś zainteresowana? Czy na wątku są osoby pracujące obecnie w Stora Enso, które chciałby podzielić się swoją opinią dotyczącą jakości pracy i płacy u tego pracodawcy?

Wiki

Tak trudno jest się dowiedzieć coś więcej, dlaczego?

Weronika

@Logo, @ed Nasze logo? Jestem moderatorem forum portalu GoWork i nie jestem powiązana w żaden sposób z firmą Stora Enso. Może zamiast tego po prostu powiecie jak wyglądała Wasza współpracy z firmą Stora Enso? Takie informacje są cenne na forum.

Weronika

@BrightSideOfLife Dziękuję Ci za opinie, informacja na temat pakietu socjalnego, jak i wsparcia, które firma Stora Enso oferuje pracownikowi jest bardzo istotna i przyciągnie uwagę każdego zainteresownego. A co powiesz na temat atmosfery, która w Stora Enso panuje?

ed
@Weronika 10.04.2018 20:23

Wygladasz mi na trolla

Logo
@Weronika 10.04.2018 20:23

Dlaczego Wasze logo przypomina swastykę?

Idiota

FulJob jest złodziejską agencją ,która współpracuje ze STORAENSO w Łodzi.Trzymać się od nich z daleka,Ukraińcy są dla nich priorytetem,Polaków mają w (usunięte przez administratora)

Weronika

@Pracownik rozumiem, że Ty masz trochę inne doświadczenia z pracy w tej firmie. Możesz powiedzieć co masz na myśli mówiąc, że firma wykorzystuje ludzi? Jak się to według Ciebie przejawia?

ed
@Weronika 21.11.2017 09:08

Wygladasz mi na trolla

biper
@ed 19.12.2017 10:29

Praca na 3 ziemny i w 4 brygadach. Jeśli 2500 brutto to dobre zarobki to niech każdy z was sam to przemyśli.

Pracownik

Nie polecam pracy na Puszkina w zakładzie 12 kierownik. Dużo obiecuje. A potem sie wycofuje inaczej z kobietom co tam pracuje to co powie to jest naprawdę nie polecam tam pracy chyba ze lubis pracować. Za darmo to zapraszam

Weronika

Możecie powiedzieć jak w Stora Enso wygląda praca na stanowisku Handlowca? Widzę, że jest właśnie aktywna oferta pracy na to stanowisko. Oprócz umowy o pracę i nieograniczonego systemu prowizyjnego, pracodawca oferuje szeroki pakiet socjalny. Jest to "Multisport, fundusz pożyczkowy, bilety na imprezy kulturalno- oświatowe, świadczenia pieniężne świąteczne i zeszytowe przed rozpoczęciem roku szkolnego, paczki świąteczne dla dzieci, wycieczki". Jest również możliwość uzyskania dofinansowania studiów, czy szkoły a także organizowane są spotkania integracyjne dla pracowników i ich rodzin. Ktoś z Was miał okazję korzystać z możliwości rozwoju jakie oferuje pracodawca? Jak to wyglądało w praktyce? Możecie też powiedzieć, czy pracownicy na pozostałych stanowiskach mają dostęp do podobnych benefitów?

Bondzio

Może mi ktoś podpowiedzieć kilka informacji od pracowników w temacie pracy dla asystenta przy obsłudze klienta? Zależy mi na pracy w firmie Stora Enso

pracownik
@Bondzio 19.10.2017 19:11

Pracowałam w Stora Enso kilka lat temu. Dział obsługi klienta był wtedy bardzo eksploatowany. Bardzo dużo pracy, ciągła presja i nadgodziny a zarobki nieadekwatne.

Bartkowiak

Jak sie komuś nie chce przyłożyć do pracy to pewnie tak zarabia!

Daniel

Hej jestem z Olsztyna pracowałem na stanowisku kierowca hakowiec z przyczepą i pracowałem jako kierowca 3 miesiące mam 2 zastrzeżenia jak się zatrudniałem pokazywali filmiki jak to stora kładzie nacisk na bezpieczną pracę i na zdrowie pracownika a kontenery tak w opłakanym stanie że strach nimi jezdzić można wypisywać dużo 2 sprawa zarobki chłopaki na produkcji ciężko harują chłopaki mają starą hale zimno nie ma ogrzewania jednym słowem chłopaki ciężko zapie i dostają pensji 1700zł z nadgodzinami firma tylko wykorzystuje to że człowiek się nie zwolni bo nie ma innej pracy ja jako kierowca z naczepą moje największe wynagrodzenie to 2400zł śmiech na sali jak poszedłem do kierownika to kierownik powiedział że porozmawia z górą i co do czego doszło to nawet z nikim nie rozmawiał a jak kierowniczka się pytała kierownika czy ja rozmawiałem z kierownikiem o podwyżce to powiedział że z nim nie rozmawiałem więc z kłamał gdzie kierowcy którzy pracują i są codziennie w domu mają około 4000zł na rękę j jestem kierowcą od 12 lat i nigdy nie zarabiałem poniżej 3000zł oczywiście byłem co dziennie w domu i mówię do kierownika że chyba nie ma rozeznania ile kierowcy na tirach zarabjają bo za 2400 co naj wyżej mogę jezdzić busem wokół komina a nie tirem jeden plus to taki że ile masz na kwicie od tylu masz odprowadzane składki pełen socjal miła atmosfera pracy na stanowisku kierowca praca jest lajtowa ale tak jak mówię 2400 za bujanie się tirem to nędzna kasa ale jeżeli komuś nie zależy na większym wynagrodzeniu to pracajest godna polecenia

Kameleon

@Puszka Wydaje mi się, że dobrze się bawisz obrażając innych współpracowników. Zawsze możesz pracować w innej firmie niż Stora Enso. Może trafisz na kogoś porządnego? Oby tylko chciał rozmawiać z osobą z taką kulturą.

Puszka
@Kameleon 10.09.2017 17:59

@ Kameleon Popatrz dalej niż czubek swojego nosa, to zobaczysz, o co w tym chodzi i dla kogo tak naprawde pracujesz. Chyba, ze to ty jestes jednym z tych, na ktorych pracuja wykorzystywani w SE ludzie. SE to doskonale miejsce na rozwój dla osób o skłonnościach mafijnych. Najpierw ciebie łamią, potem ty łamiesz innych. A całość formalnie podana w prospolecznym, fińskim sosie. Piękne mydlenie oczu.

Puszka
@Kameleon 10.09.2017 17:59

@ Kameleon Popatrz dalej niż czubek swojego nosa, to zobaczysz, o co w tym chodzi i dla kogo tak naprawde pracujesz. Chyba, ze to ty jestes jednym z tych, na ktorych pracuja wykorzystywani w SE ludzie. SE to doskonale miejsce na rozwój dla osób o skłonnościach mafijnych. Najpierw ciebie łamią, potem ty łamiesz innych. A całość formalnie podana w prospolecznym, fińskim sosie. Piękne mydlenie oczu.

Madzia

Zastanawiam się dlaczego tak mało piszecie na tym forum o Stora Enso? Nowi chętni do pracy lubią dowiadywać się od pracowników jak jest w firmie faktycznie.

Weronika

@Bańkarozumiem, że jesteś zadowolona z pracy w Stora Enso. Możesz powiedzieć jakie są mocne strony pracy w firmie? Co sprawia, że jest to jak piszesz "dobre miejsce"? Takie dodatkowe, bardziej szczegółowe informacje będą bardzo pomocne.

Zbyszek K.

Moja opinia dotycząca rekrutacji w zakładzie produkcyjnym w Łodzi. Pierwszy etap rozmowy jak najbardziej na plus. Natomiast jeśli chodzi o dalszy proces to nigdy w życiu nie spotkałem tak nieprofesjonalnej firmy metr mułu potem długo nic i dopiero oni. Dostałem zaproszenie na drugi etap rozmów jednakże dwie godziny przed terminem SMS ze spotkanie nie może dojść do skutku jako ze bezpośredniego przełożonego spotkały ważne sprawy osobiste i spotkanie odbędzie się w terminie późniejszym niby nic takiego myśle jednakże nic bardziej mylnego ponownego zaproszenia nie było również próba kontaktu zakończyła się niepowodzeniem. Nie polecam w związku z tym tej firmy skoro kłamią już na samym początku rozmów z pracownikiem.

Zbyszek K.

Moja opinia dotycząca rekrutacji w zakładzie produkcyjnym w Łodzi. Pierwszy etap rozmowy jak najbardziej na plus. Natomiast jeśli chodzi o dalszy proces to nigdy w życiu nie spotkałem tak nieprofesjonalnej firmy metr mułu potem długo nic i dopiero oni. Dostałem zaproszenie na drugi etap rozmów jednakże dwie godziny przed terminem SMS ze spotkanie nie może dojść do skutku jako ze bezpośredniego przełożonego spotkały ważne sprawy osobiste i spotkanie odbędzie się w terminie późniejszym niby nic takiego myśle jednakże nic bardziej mylnego ponownego zaproszenia nie było również próba kontaktu zakończyła się niepowodzeniem. Nie polecam w związku z tym tej firmy skoro kłamią już na samym początku rozmów z pracownikiem.

Amatorka

W każdej firmie jest podział zadań i nie ma znaczenia kto podpisuje umowę, wystarczy żeby miał do tego pełnomocnictwo.

Krysia
@Amatorka 13.07.2017 11:59

Czyli jednak od czegoś zależy. Od posiadanego pełnomocnictwa. Najpierw piszesz, że to w sumie nieistotne, ale jednak podajesz kluczową zmienną.

Puszka

Słabiutko. Figuranci widnieją na umowach, ktoś inny je z wami podpisuje. Ci właściwi nigdy Wam się na oczy nie pokażą. Ale i tak jest najgorzej (to akurat wiem z opowiesci) w stolycy. Tam podobno pracuja tipsiary, zastraszeni ludzie z kredytami i panszczyzniani chlopi. A wszystkim zarzadza jakis Bialorusin.

Zostaw opinię o Stora Enso - Łódź

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Stora Enso