Opinie o BOŚ Leasing Warszawa
Profil nieoficjalny
Profil nieoficjalny
Żelazna 32 00-832 Warszawa
*GoWork nie weryfikuje każdej opinii przed publikacją, jednak analizujemy zgłoszenia i usuwamy wszystkie treści naruszające regulamin.

28.01.2024 10:21
06.03.2024 04:37

Wywiadu udzielił/aAnita Rodkiewicz-Ryżek
30.06.2023 22:09
Czym zajmuje się Państwa firma?
BOŚ Leasing - EKO Profit S.A. jest spółką z Grupy BOŚ, świadczącą usługi finansowania w formie: leasingu operacyjnego, leasingu finansowego oraz pożyczki leasingowej. Wspieramy klientów w pozyskiwaniu finansowania dłużnego – zarówno komercyjnego, jak i preferencyjnego. Aranżujemy również finansowanie dla projektów inwestycyjnych przy udziale środków NFOŚiGW i programów rozwojowych UE.
Jak wyglądały początki firmy?
Na polskim rynku w obecnej formie funkcjonujemy od 2019 roku. Cztery lata temu zaczynaliśmy od kilku wykwalifikowanych specjalistów i małego pomieszczenia w Centrali BOŚ Banku. Przez ostatnie lata rozwijaliśmy się bardzo prężnie. Obecnie zatrudniamy blisko 50 specjalistów w całej Polsce.
Jaka jest misja Państwa firmy?
Misją BOŚ Leasing - EKO Profit jest kompleksowe finansowanie inwestycji naszych klientów. Myślę, że właśnie to kompleksowe, a zarazem indywidualne podejście do każdej zawieranej umowy, daje nam przewagę na rynku.
Jakie ma Pani doświadczenie zawodowe i czym zajmuje się Pani w firmie?
Od 15 lat związana jestem z branżą finansową. Doświadczenie zawodowe zdobywałam pracując w takich instytucjach, jak: ING Bank Śląski, Bank Handlowy w Warszawie, Deutsche Bank Polska, Santander Bank Polska, Millennium Leasing. W lutym 2022 roku zostałam powołana do Zarządu BOŚ Leasing - EKO Profit S.A., sprawując funkcję Wiceprezesa Zarządu. Jako absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Mikołaja Kopernika oraz absolwentka studiów podyplomowych z zakresu Prawa UE, implementowałam zdobytą wiedzę teoretyczną w bieżących projektach. Ukończyłam także studia podyplomowe w zakresie biznesu Executive MBA. Dodatkowo w 2012 roku ukończyłam studia doktoranckie i obroniłam rozprawę doktorską, uzyskując tytuł naukowy doktora. Równolegle ukończyłam studia z zakresu Bankowości w Kolegium Finansów w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Doświadczenie z obszaru finansów, jak i codziennej pracy w licznych zespołach projektowych, pozwala mi jeszcze lepiej stawiać czoła produktywnej realizacji biznesu.
Na jakie stanowiska najczęściej prowadzona jest rekrutacja w Państwa firmie?
Ze względu na ciągły rozwój firmy, rekrutacja prowadzona jest do wszystkich działów w Centrali Spółki. Poszukujemy przede wszystkim Analityków Kredytowych, Specjalistów Front i Back Office oraz osób do Działu Finansów. Nieustannie poszukujemy również Specjalistów do Działu Sprzedaży, których praca stanowi bardzo ważny element rozwoju Spółki. W ostatnim czasie zarejestrowaliśmy 16 nowych oddziałów Spółki w największych miastach wojewódzkich, co pozwala nam zatrudniać najlepszych specjalistów z całej Polski i systematycznie rozbudowywać sieć sprzedaży. Z uwagi na dynamiczny rozwój, poszukujemy specjalistów – zarówno z branży leasingowej, jak i całego sektora finansowego.
Jak wygląda proces rekrutacji w firmie?
W BOŚ Leasing - EKO Profit S.A. prowadzona jest zarówno rekrutacja zewnętrzna, jak i wewnętrzna. Pierwszym etapem rekrutacji jest selekcja CV, przesłanych przez kandydatów, aplikujących na konkretne stanowisko. Wybranych kandydatów zapraszamy do kolejnego etapu, czyli wstępnej rozmowy telefonicznej i zaproszenia na spotkanie bezpośrednie lub spotkanie online. Spotkanie rekrutacyjne z kandydatem przeprowadza Dyrektor Działu. Uważamy, że selekcja prowadzona przez bezpośredniego przełożonego, wpływa na lepsze dopasowanie do zespołu, szybsze nawiązanie relacji, a to owocuje większą efektywnością pracy w przyszłości. W przypadku kluczowych stanowisk, kandydaci mogą zostać poproszeni o wykonanie zadań sprawdzających ich umiejętności. Po przeprowadzeniu wszystkich zaplanowanych rozmów rekrutacyjnych, przychodzi czas na analizę, wyłonienie najlepszego kandydata i złożenie oferty współpracy. Ostatnim etapem rekrutacji jest zatrudnienie kandydata, a więc podpisanie umowy, zapoznanie z obowiązkami, udział w szkoleniach i rozpoczęcie pracy.
Czy firma oferuje możliwość odbycia praktyk i staży?
Spółka jest otwarta na młode osoby chcące postawić swoje pierwsze kroki z branży finansowej. Tym samym staramy się zapewnić praktyczny warsztat umiejętności i zadań realizowanych w poszczególnych działach. Stanowiska Asystentów oferowane są we wszystkich działach w Centrali Spółki. Po zakończeniu umowy próbnej lub odbyciu stażu, Dyrektorzy poszczególnych działów decydują o dalszym rozwoju nowych pracowników w Spółce.
Jak wygląda Państwa oferta leasingowa?
W naszej ofercie dostępnych jest kilka form finansowania: leasing operacyjny, finansowy lub pożyczka leasingowa, jeżeli inwestycja realizowana jest przy wsparciu dotacji celowej. Nasi Przedstawiciele Handlowi, dzięki swojej wiedzy i wieloletniemu doświadczeniu, chętnie wspierają i pomagają w wyborze najlepszego sposobu finansowania inwestycji.
Do kogo jest skierowana Państwa oferta?
Oferta leasingowa skierowana jest zarówno do klientów korporacyjnych jak i przedsiębiorców prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą. Finansujemy zróżnicowane grupy aktywów. Największą z nich stanowią maszyny i urządzenia przemysłowe. Kolejną największą grupą są oczywiście samochody osobowe i ciężarowe oraz pozostałe środki transportu. W swojej działalności realizujemy ideę Zielonej Transformacji Banku Ochrony Środowiska, dlatego przede wszystkim skupiamy się na finansowaniu zielonych aktywów.
Jak wygląda wspomniane finansowanie zielonych aktywów?
Posiadamy zespół specjalistów z szeroką wiedzą w obszarze odnawialnych źródeł energii oraz kompetencjami do analizy finansowej i oceny możliwości finansowania inwestycji w odnawialne źródła energii. W ramach swojej działalności Spółka sfinansowała już wiele inicjatyw, które wpisują się w strategiczne dla Grupy Kapitałowej BOŚ Banku obszary, w szczególności w zakresie ochrony środowiska i odnawialnych źródeł energii. Współpracujemy z klientami zainteresowanymi nie tylko finansowaniem farm fotowoltaicznych, ale także projektów dotyczących efektywności energetycznej i gospodarki odpadami. Misję zielonej transformacji realizujemy również poprzez Spółkę zależną - MS Wind sp. z o.o. Sprawuje ona kontrolę nad działalnością farmy wiatrowej (6 MW) w gminie Pełczyce. Jest to w pełni działająca farma wiatrowa, z ponad siedmioletnią historią produkcji energii, charakteryzująca się jedną z najwyższych produktywności w Polsce w swojej kategorii.
Jak wygląda branża leasingowa w Polsce?
Po okresie spadku wskaźników finansowych, spowodowanym epidemią Covid oraz konfliktem na Ukrainie, dane wyraźnie zaczynają wskazywać na odblokowanie łańcuchów dostaw, oraz skrócenie średniego czasu dostaw. Wnioskując po PMI – Indeksie Menadżerów Zakupów, współczynniku, który odzwierciedla aktywność finansową podmiotów gospodarczych nabywających różnego rodzaju dobra i usługi – przedsiębiorcy widzą kolejne lata w coraz jaśniejszych barwach. Z danych prezentowanych przez ekspertów Związku Polskiego Leasingu, którego jesteśmy członkiem, wynika, że struktura części gospodarki, jaką są inwestycje, zostanie zachowana. Mimo zawirowań planowane inwestycje są i będą nadal realizowane. Jak pokazują dane, niewielki odsetek firm planuje zmiany w strukturze finansowania. Nadal leasing pozostanie podstawowym sposobem finansowania inwestycji, szczególnie dużych przedsiębiorstw. Ponadto, koniec najsilniejszego od dwóch dekad cyklu podwyżek, daje coraz większą wiarę w nadchodzące obniżki stóp procentowych. Zatrzymanie wzrostu stóp i spowolnienie inflacji wpłynie na mniejsze obawy przedsiębiorców dotyczące finansowania.
Czy oznacza to, że branża leasingu będzie się rozwijać?
Jak prognozuje Związek Polskiego Leasingu, branża leasingu w Polsce, na koniec 2023 roku, jeśli chodzi o ruchomości, wzrośnie o nawet 8,7% w stosunku do roku 2022. Daje nam to pewność, że branża leasingowa, z roku na rok, będzie stabilnie rosła, tworząc nowe miejsca pracy i możliwości rozwoju dla obecnych pracowników.
Jakie plany rozwojowe firma ma na najbliższy czas?
Opracowując strategię rozwoju Banku Ochrony Środowiska na lata 2023–2025, zidentyfikowaliśmy trzy obszary, które szczególnie chcemy rozwijać w najbliższym czasie. Są nimi: wsparcie zrównoważonego rozwoju, efektywny model sprzedaży oraz transformacja cyfrowa i procesowa. W ramach tych obszarów planujemy zwiększenie konkurencyjności na rynku, głównie poprzez digitalizację procesu, poszerzenie oferty produktowej, rozbudowywanie narzędzi oraz systemów pozwalających na przeniesienie dużej części procesu zawierania i obsługi umowy do sfery online.
Czy oznacza to, że będą Państwo poszukiwać nowych pracowników?
Wspomniane projekty sprawiają, że w najbliższym czasie będziemy potrzebować nowych ekspertów i specjalistów z doświadczeniem, którzy będą wspierać proces rozwoju firmy. Etap, na jakim jest Spółka, sprawia, że jest to świetne miejsce dla osób, które chcą się realizować w dynamicznym środowisku i projektach rozwojowych w duchu ekologii, wspólnie z nami tworząc Zespół BOŚ Leasing - EKO Profit.

21.06.2023 13:26
Jesteś Pracodawcą?