EWA S.A.

Krotoszyn

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 6 ocen.

EWA S.A.
3 6 6 1

Opinie o EWA S.A.

PR18

W krotoszyńskiej jest ogłoszenie o sprzedaży 4000 akcji. Trudno się skontaktować. Czy zna ktoś może cenę?

cichosza
@PR18 15.11.2018 19:39

ciekawy news podaj numer krotoszyńskiej czy się nie pomyliłeś może chodzi o zakup

PR18
@cichosza 16.11.2018 19:17

Z tego tygodnia 46. Jest mowa o sprzedaży 4000 akcji a nie zakupie.

cichosza
@PR18 16.11.2018 21:03

numer nie odpowiada może to blef

PR18
@cichosza 16.11.2018 21:12

Dodzwoniłem się. 70 zł za akcję. Może być więcej akcji do sprzedaży.

cichosza
@PR18 17.11.2018 16:53

pewnie tak trzeba wystąpić do firmy z wnioskiem i wskazać nabywcę czyli siebie wtedy możesz kupić przeczytaj art. 337 ksh

nikt
@PR18 17.11.2018 16:53

witam PR18 ciekawa oferta moja rada jak jesteś zainteresowany daj cenę zakupu 50,00 i wystaw ogłoszenie w prasie lokalnej na pewno będą chętni, powodzenia

PR18
@cichosza 17.11.2018 17:26

Pewnie tak ale jestem raczej zainteresowany sprzedażą niż zakupem.

Dinoo
@cichosza 17.11.2018 17:26

W tym przypadku polecam również statut.

cichosza
@PR18 18.11.2018 10:25

witam to niestety musisz sam poszukać nabywcę z kasą bo inaczej nici ze sprzedaży nikt z tych akcjonariuszy nie do Ci takiej ceny

cichosza
@PR18 18.11.2018 10:25

Witam PR18 masz przepis prawa Art. 337. KSH Zasady rozporządzania akcjami § 1. Akcje są zbywalne. § 2. Statut może uzależnić rozporządzenie akcjami imiennymi od zgody spółki albo w inny sposób ograniczyć możliwość rozporządzenia akcjami imiennymi. § 3. W przypadku gdy statut uzależnia przeniesienie akcji od zgody spółki, zgody udziela zarząd w formie pisemnej pod rygorem nieważności, jeżeli statut nie stanowi inaczej. § 4. Jeżeli spółka odmawia zgody na przeniesienie akcji, powinna wskazać innego nabywcę. Termin do wskazania nabywcy, cenę albo sposób jej określenia oraz termin zapłaty określa statut. W przypadku braku tych postanowień akcja imienna może być zbyta bez ograniczenia. Termin do wskazania nabywcy nie może być dłuższy niż dwa miesiące od dnia zgłoszenia spółce zamiaru przeniesienia akcji. § 5. Zbycie akcji w postępowaniu egzekucyjnym nie wymaga zgody spółki. § 6. Przepisy § 1-5 stosuje się odpowiednio do rozporządzenia częścią ułamkową akcji.

PR18
@cichosza 18.11.2018 14:14

I pewnie dlatego ogłoszenie jest w gazecie a nie na tablicy ogłoszeń

Bolo
@cichosza 18.11.2018 14:19

Z uwagi na par.2, par.3 i par.4 konieczna jest znajomość statutu spółki co dla akcjonariusza nie powinno być problem. Czyżbyś nie znał statutu czy po prostu nie jesteś akcjonariuszem i go nie masz?

cichosza
@Bolo 19.11.2018 12:19

statut owszem ale przepis ksh jest tu najważniejszy, była opinia prawnika w tej sprawie

cichosza

no wreszcie cisza o tej firmie poszli po rozum do głowy i wzięli się do roboty bo forsa sama nie wpadnie do kasy

Piotr
@cichosza 14.11.2018 16:44

Możesz bardziej szczegółowo opisać, jakie ostatnio wydarzenia miały miejsce w firmie EWA? Zapadły jakieś decyzje, które mogą być ważne dla pracowników, którzy tam pracują? Nie było żadnych zwolnień ani innych tego typu decyzji? Chciałbym bliżej dowiedzieć się, jak wygląda obecnie sytuacja w tym miejscu pracy.

NN
@Piotr 16.11.2018 08:41

Wystarczy się zapoznać z treścią postów by się dowiedzieć, że zmienił się zarząd spółki, który nie chce się z tym faktem pogodzić mimo że sam złożył rezygnacje. Zarząd myślał że uda się po raz kolejny użyć szantażu ale się tym razem przeliczył. Skoro się przeliczył działa teraz zbierając głosy od akcjonariuszy. Już zażądał zwołania walnego i do tego walnego szykuje się na odwołanie rady. Czy mu się to uda czy nie zobaczy się przed walnym jak będzie znany ostateczny porządek walnego, którego termin musi teraz podać obecny zarząd. Obecnie trwają poszukiwania nowego prezesa zarządu ale może być nawet tak że gdyby na najbliższym walnym doszło do zmiany w składzie rady nadzorczej to nowy prezes może albo w ogóle nie zdążyć objąć funkcji lub być odwołany niedługo po jej objęciu. Wszystko zależy od tego od kiedy będzie mógł zacząć. Sprawy kadrowe dotyczą póki co zarządu i to całego składu. Zapewne wyjaśnią się ostatecznie na najbliższym walnym. Dla pracowników w tym również nie-akcjonariuszy ma znaczenie jakie osoby będą w zarządzie. Podobnie jak dla akcjonariuszy emerytów i pozostałych. Interesy tych dwóch grup są jednak sprzeczne. Można więc oczekiwać że najbliższemu walnemu będą towarzyszyły emocje. Pożyjemy zobaczymy...

cichosza
@Piotr 16.11.2018 08:41

pracują na jedną zmianę w okresie minionych lat były trzy i nadgodziny pewnie kiepsko jest wybory na prezesa za chwilę pewnie jakieś zasoby finansowe jeszcze są

Ja

Dziwne jest tylko to że wszyscy lecą a Pani przewodnicząca niezmiennie na stanowisku a może powinno zacząć właśnie od tej osoby bo wszystko ma swój początek związany akurat z tą panią

NB46
@Ja 11.11.2018 11:13

Piszecie, że potrzeba firmie kasa. A niby dlaczego? Czy brakuje firmie na wypłaty, zakup materiałów czy maszyn? Nie. Jeśli twierdzą, że nie biorą kredytów to ja im wierzę. Bo niby dlaczego byłby potrzebny inwestor z kasą? Wystarczy aby pilnie przyglądać się wydawanym środkom i dobrze nimi zarządzać. Bez korupcyjnych podtekstów. Leciwy zarząd pod przewodnictwem uwikłanego w niejasne interesy (jak wy tu go nazywacie) turysty trwonił pieniądze akcjonariuszy nie umiejętnie, partacząc potencjał i zaangażowanie załogi. Jednocześnie umiejętnie wykorzystywał dla osiągnięcia własnych korzyści pieniądze akcjonariuszy. Widzę na tym forum byłych szefów tej firmy chcący złapać swoją ostatnią brzytwę i wykręcić jeszcze jeden podstępny numer. Po co? Układy, układziki poparte przez opłacanych z kasy firmy, wątpliwej moralności prawnikami, nie wytrzymały presji czasu, musiały się zawalić. Czepiacie się Pani z rady być może nie jest lubiana w różnych kręgach, lecz to nie ONA ich wyrzuciła z pracy! Sami, w swej wygórowanej ambicji postanowili zrezygnować. Ale to, już prawdopodobnie, wszyscy doskonale wiecie. Chcecie rozwalić obecną radę aby nie odnalazła innych nie jasnych spraw, podróbek, podkładek itp.? Fakt nie zaprzeczalny Pani z rady jest dość długo w niej, zna TO wszystko od podszewki . Niech sprząta jak na dokładniej aby smrodu nie było czuć na całą Polskę

Nowy
@NB46 11.11.2018 12:06

Ale co to za wielce Pani przewodnicząca że ma sprzątać chyba po sobie bo to dzięki niej mieliśmy takiego pana prezesa i co teraz niby niewinna i wielce pokrzywdzona bo wszystko działo się za jej plecami ludzie wystarczy pomyśleć

Obserwator
@Ja 11.11.2018 11:13

Masz rację wszystko zaczęło się właśnie jak ta pani została przewodnicząca wtedy zobaczyła jaka jest patologia w tej firmie.Teraz dopiero po zmianie rady jaka nastąpiła można to ukrucić.Jestem od kilku lat pracownikiem tej firmy,nie akcjonariuszem czytając te posty to wiem już na sto procent że osobm krytykującym działania pani przewodniczącej pali się grunt pod nogami .To co się dowiadujemy to niektóre osoby mają się czego obawiać.i

bikmak
@NB46 11.11.2018 12:06

Kapitał na rozwój firmy potrzebny jest każdej firmie zawsze. W tej spółce są również akcjonariusze prowadzący działalność gospodarczą to wiemy o co chodzi. Póki co starcza na wypłaty ale czy starcza na oczekiwane podwyżki chociażby z tytułu inflacji? Czy wystarczy aby firma funkcjonowała na rynku za 5 czy 10 lat. Czy wystarczy na utrzymanie załogi?Patrząc na obecne wyniki na pewno nie. Jeżeli do tego jeszcze dochodzą wypłaty dywidend to z całą pewnością nie. Piszesz o maszynach. Na jakie maszyny spółkę stać i co kupuje. Ostatnio jakieś chińskie gówna inwestując w marnej jakości maszyny na działalność w której spółka nie ma żadnych szans. Kiedy ostatnio były kupione naprawdę nowoczesne nowe maszyny, dzięki którym można było produkować cholinex w nowej formule nie mówiąc już o cholisepcie? 6 lat temu? Czy były potrzebne? Były niezbędne. Czy stać było spółkę na sfinansowanie w 100% inwestycji? Nie. Jednym słowem spółce jest potrzebny kapitał na nowe technologie bo cukierki to już przeszłość, odtworzenie środków trwałych. Potrzebna jest automatyzacja, większa produkcja i niższe koszty no i nowe produkty dzięki którym spółka będzie miała większą wartość. Aby płacić dywidendę np 1,2 a więc raczej nisko potrzeba ponad 400 tyś nadwyżki. Na odtworzenie 1.6000 tyś. Na nowe technologie - pewnie z 1 mln. I to wszytko rocznie. Sam sobie odpowiedz na pytanie czy potrzebna jest spółce kasa czy nie. Oczywiście jeśli jesteś blisko do emerytury albo już na emeryturze to będzie dla ciebie tylko dywidenda a nie inwestycje w rozwój i to jest właśnie kołtuński sposób myślenia, któremu patronuje pani z rady, która będzie robiła wszystko aby utrzymać się przy stołku a to gwarantuje jej tylko wypłata dywidend nawet kosztem rozwoju firmy. Każdy kto biedzie z zarządu myślał inaczej łatkę oszusta i przekręciarza.

But
@Ja 11.11.2018 11:13

Mam nadzieję że nowy zarząd szybko dojdzie do wniosku że najlepsze miejsce dla tej pani jest za bramą. Od dawna jest źródłem fermentów w firmie. Sądzę że nie uda jej się znaleść poparcia w radzie na tyle żeby się zrewanżować i wreszcie da się pracować.

Nowy
@Obserwator 11.11.2018 14:56

Chyba pracujemy w innym miejscu bo coś innego obserwujemy

nikt
@bikmak 11.11.2018 16:22

brawo bikmak mądry z ciebie gościu proponuję aplikuj na prezesa trzymam kciuki

bikmak
@nikt 11.11.2018 20:07

To nie jest żadna filozofia. Niestety ta firma w 50% jest w rękach osób niezainteresowanych w jakimkolwiek długoletnim planie rozwoju dlatego tego typu myślenie nie ma szans powodzenia. Te 50% prędzej przeje jakiekolwiek nadwyżki niż będzie chciał inwestować kosztem mniejszych dywidend. I tutaj jest pies pogrzebany. To właśnie na straży ich interesów stoi obecna pani z rady, która poczuła się zagrożona nie mogąc wyciągnąć więcej grosza od zarządu. Od dywidend zależy przecież jej byt. Już rozpowiada że będą wysokie dywidendy w przyszłym roku a jeszcze rok się nie skończył nie mówiąc już o audycie, który nie wiadomo kiedy będzie, bo być musi. Chyba nikt nie jest taki głupi aby przejąć ot tak interes po rysi.

Antek
@bikmak 11.11.2018 16:22

Tej bik mak nie bądź taki do przodu bo poprzedni zarzad z turysta jak działał...była dywidenda były głosy poparcia...problem jest w akcjonariacie i mentalności wszelkiego rodzaju teodorów i krotoszyńskich akcjonariuszy, którzy w 99 procentach to ludzie prości, którzy mają przed oczami chęć zysku mimo wszystko...jak tak mocno mają w sercu firmę niech podniosą kapitał, niech wpływy z pieniążków firma wykorzysta na zakup maszyn...no czekam który pierwszy sypnie kasą żeby ratować fabryczkę..no jak tak akcjonariusze z koziej wólki do kieszeni braliście tyle lat czas wspomóc firmę...

nikt
@bikmak 12.11.2018 00:26

to trzeba te 50% dać w ręce zainteresowanych lub zainteresowanego , którzy/który nie przeje ale zainwestuje w nowoczesne urządzenia , nowe technologie , know -how i będzie sukces, bo potencjał jest a co do rysi to zostawiła firmę w dobrej kondycji finansowej, więc bierzcie się do roboty a nie mędrkujcie .

B
@nikt 12.11.2018 19:59

Audyt finansowy pokarze w jakiej kondycji finansowej zostawiła firmę a żeby robić to trzeba mieć co a tu nieciekawie

NIEzKOZIEJwÓLKI
@Antek 12.11.2018 17:38

OJ ANTEK, to forum opinii a nie warszawski marsz z narodowcami nie musisz silić się na obrażanie wszystkich a w tym przypadku nas akcjonariuszy. Pieniądze włożone w tą firmę mają przynosić nam akcjonariuszom konkretne korzyści. NB46 napisał, że wystarczy ukrócić machloje z zakupami maszyn i ma racje, popatrzcie na łapki tych „niby fachowców” wyhodowanych przez BODKOKRYSIOALINKO układzik. Ktoś tu napisał, że to ta Pani z rady trzęsła firmą. Zadaj sobie ANTKU pytanie kto sterował kandydaturami do rady, związków, wskazywał kto jest cacy a kto nie. Kto ustawiał za pomocą trefnych upoważnień wyniki na WZA. Jak będziesz znał odpowiedz, to zrozumiesz (może) gdzie jest BYŁO źródło problemów. Nie czepiaj się tych z Sulmierzyc, Krotoszyna, Kobylina bo im do pięt nie dorastasz. A tak , abstrahując od tego wszystkiego, chrup, chrup, bez obgryzania, Panie P.J. weź Pan spuść trochę powietrza, miał Pan już swoje „5 minut” w tej firmie i nie wykorzystał powtórnej szansy na sukces.

cichy
@Antek 12.11.2018 17:38

brawo Antek zgadzam się z tobą zależy im na firmie to niech chociaż raz w jej historii zostawią nadwyżkę w firmie na rozwój a nie przejadają nawet zapasówkę , nikt z kasą nie przyjdzie jak zobaczy z kim ma do czynienia , same zagryziaki, krzykacze i fermenciarze, to już jest pozamiatane

yolo

Na forum pracuj zamieszczono ogłoszenie o naborze na stanowisko prezesa-dyrektora naczelnego. Ogłoszenie pojawiło się 7.11. Termin zgłoszenia kandydatów do 27.11. do godz.1000. Należy przedstawić zaświadczenie o niekaralności z datą nie wcześniejszą niż 13.11. tzn. ze nie można wcześniej wysłać dokumentów. Uwzględniając 2 dni na doręczenie dokumentów trzeba je wysłać najpóźniej 23.11. To oznacza ze dokumenty należy wysłać w okienku 10 dni. Czy taki tryb ma zapewnić wygranie najlepszego kandydata czy czeka nas kolejny wybór swojaka? Skąd nagle taka sraczka? Zarząd przecież jest i spółka może funkcjonować normalnie.

cichy
@yolo 11.11.2018 10:32

zarząd może i jest ale 2 osobowy a muszą być trzy osoby bo tak stanowi umowa spółki zatem trzeba się spieszyć a co nagle to po diable

yolo
@cichy 11.11.2018 18:45

Do reprezentacji wystarczy dwóch. A do 6 mies może być ktoś z rady jeśli tak bardzo potrzeba 3. Ostatnio pchała się tam przewodnicząca. Jest więc dużo czasu aby przeprowadzić rzetelną rekrutację a nie szukać kogoś z marszu. Chyba że jest coś na rzeczy. Tzn. jest kandydat tylko trzeba wpierw postawić zasłonę. Szybko się dowiemy.

cichy
@yolo 11.11.2018 19:38

zgoda do reprezentacji dwóch ale kolego tylko do 3 miesięcy może być dwóch w zarządzie, więc albo nowy z marszu albo pani przewodnicząca która zamiast kontrolować niech podejmie się rządzenia

nikt
@yolo 11.11.2018 10:32

czy to ważne kto niech będzie mierny ale wierny

yolo
@cichy 11.11.2018 19:52

Fakt 3 miesiące. To niech ta rekrutacja potrwa przynajmniej ze 2 miesiące to może ktoś się znajdzie na dłużej niż jedną kadencję, bo inaczej może nas teraz czekać częstsza rotacja.

yolo
@nikt 11.11.2018 20:01

wierny.......byle był wierny i reszta bez znaczenia

cichy
@yolo 11.11.2018 20:35

spieszą się czy to nie dziwne a może już mają kogoś w czarnej teczce

bikmak

Kasa. Wielu tutaj pisze że spółka potrzebuje kasy. Ale kto ma ją wyłożyć i na jakich warunkach? Nikt nie wyłoży kasy nie gwarantując sobie wpływu na podejmowanie decyzji a już tym bardziej nie zaryzykuje możliwości odwołania przez jakaś radę lub ustawionych akcjonariuszy. Kasa to nowa rada i zmiana struktury akcjonariatu w której obecni stracą swoje pozycje. Dlatego nikt z kasą tutaj nie przyjdzie, bo dla pani z rady oznaczałoby to koniec jej wpływów. Oznaczało by to również koniec wpływów dla pewnej grupy akcjonariuszy którym obecny układa pasuje. Ponieważ na dużą pożyczkę z banku przy obecnych wynikach i strukturze spółki raczej też nie ma co liczyć więc nic się nie zmieni. Będzie rzeźba w g*wnie i tyle. Trzeba się więc cieszyć z tego co jest póki jeszcze można i tyle. Ale pobajdurzyć zawsze można.

cichy
@bikmak 11.11.2018 00:40

no to mamy prosta receptę zmienić układ akcjonariatu tak aby ten który włoży dużą kasę miał pełną swobodę w podejmowaniu decyzji i kreowaniu przyszłości , bo ta spółka ma szansę na sukces

Obserwator

No to wszystko zaczyna sie wyjaśniać . Czy turysta wraz z fotografem i za porozumieniem z AT i KK opracowali wraz z prawnikami z W-wy ,, specjaliści od przejęć" sposób na przejęcie firmy? Jaskółki ćwierkają że powstał układ ale trzeba by było pozbyć się przewodniczącej najlepiej na nadzwyczajnym walnym pozostałych się ustawi do pionu. No to będzie się działo . Współczuję. Śledzę trochę od jakiegoś już czasu to forum i chyba coś jest na rzeczy.

szyna

O ile jeszcze niedawno nie miałam wątpliwości kto w tej firmie rozdawał karty tak po wietrzeniu salonów mam wątpliwości czy obecnie dyryguje firmą w dalszym ciągu zarząd czy te foczki z rady.

SPRZATACZKA
@szyna 06.11.2018 19:41

mam pytanie do wszystkich: ile płacą za pełnomocnictwo?

PING
@SPRZATACZKA 07.11.2018 07:38

gotówka, sodexo czy może kredycik?

obserwtor
@szyna 06.11.2018 19:41

karty zawsze rozdawała pani z rady i wszyscy łącznie z zarządem musieli się podporządkować a ci co byli przeciw to się ich wyautowało każdy następny który przyjdzie musi być posłuszny wtedy będzie dobry, podobno już rozpisali konkurs TOP MODEL

pi razy drzwi
@obserwtor 07.11.2018 14:34

sugerujesz żeby z ofertą zgłosić się do pani z rady? coś mnie się wydaje ze niedługo będzie niezłe ssanie...a może i w papę ktoś na walnym dostanie bo atmosferka się zagęszcza

BECK80
@obserwtor 07.11.2018 14:34

Obserwator Co ty tak zioniesz ogniem na tę radę, nie podoba ci się. jaiś psychiczny czy co? kwity (upow) to turysta zbiera, może to ty? zgłoś się to może cie do sesji zdjęciowej u fotografa zaangażują bo do tego się tylko, być może się nadajesz.Top model phi może z mielicza

Tofik1
@SPRZATACZKA 07.11.2018 07:38

Proponuje spytać się tego kto do ciebie przyjdzie.Jeśli masz takie podejście do sprawy jako akcjonariusz to się nie dziwie że ta firma stoi na krawędzi.Kolejne spotkanie udziałowców w rodzaju szach-mat.Na większą dywidendę nie było a teraz KTO za to zapłaci? Pracownicy? Tylko firmy zewnętrzne zarabiają, a my jak żebracy prosimy o resztki które spadają z pańskiego stołu. Akcjonariusze obudźcie się! Chcecie żeby Wasze akcje miały wartość to nimi głosujcie a nie zadawajcie pytań z poziomu sprzątaczki.

obserwtor
@BECK80 07.11.2018 17:26

a nie wiesz kto wybiera zarząd ? czytaj przepisy , a fotografa nie tykaj bo on ma dużo do powiedzenia i dużo może a casting już trwa

obserwtor
@pi razy drzwi 07.11.2018 15:36

złóż ofertę bo masz czas tylko do 15 listopada, życzę powodzenia

tiki tak
@obserwtor 07.11.2018 18:47

Fotograf może i ma coś do powiedzenia ale z pewnością ma więcej do stracenia. Może dlatego zwąchał się teraz z turystą i papugą bo nie za bardzo ufa nowej zmianie. Papuga też walczy bo wyprowadzki pewnie się spodziewa i gdzie on biedulek taki fajny lokalik za grosze znajdzie?

obserwtor
@tiki tak 07.11.2018 19:18

a ja ci radzę po koleżeńsku nie lekceważ fotografa a papugi nikt nie ruszy bo kto by chciał taki kiepski lokal wynajmować za kaaaaaaaaaaaką kasę

Oskar
@szyna 06.11.2018 19:41

Od kilku lat obserwuje co się dzieje się w spółce, patrząc na to co jest teraz uważam. Były zarząd nie rozumiał, że informacje trzeba przekazywać na bieżąco, szczególnie w sprawach istotnych dla Spółki, potraktowali nas źle to fakt. Brak komunikacji spowodował, że „szeptana propaganda” doprowadziła do chaosu informacyjnego, który wykorzystała dla własnych celów tzn przejęcia zarządzania spółką którą już traktuje jak własny folwark Pani z Rady Nadzorczej robiąc z siebie jedyną zatroskaną o los spółki, orędowniczkę nas wszystkich czyli akcjonariuszy i uciśnionej załogi. Może warto się zastanowić dlaczego ta Pani zasiadająca przecież w Radzie od niepamiętnych czasów chodzi i krzyczy jaką to zarząd ma pensje, a przecież sama ją ustalała. Do kogo więc te pretensje ? Zastanawia mnie też skoro tak dba o spółkę dlaczego razem z tym zarządem nie wypracowała jakiejś strategii rozwoju, czy kiedykolwiek przedstawiła nam jakiś konkret?.Jjakąkolwiek konkretną propozycję ? Ja o takiej nic nie wiem. Liczy się dla niej władza, którą teraz będzie sprawować ręcznie na kiwnięcie palcem przez nowe panie w zarządzie. Dała stołki i całkowicie uzależniła obie. Pobiera przecież 2 nie małe pensyjki, a podobno wystąpiła do spółki o zapomogę, a jej mąż kupuje akcje wtedy,kiedy ona wie, że będzie wysoka dywidenda. Tak to wygląda, steruje radą jak chce. Rządzi całą spółką bez pomysłu na cokolwiek. Mówi teraz , że będzie wysoka dywidenda, a wtedy o podwyżkach można zapomnieć. W tym chaosie firma nie przetrwa. Zastanówcie się co powiecie swoim żonom, mężom, dzieciom kiedy nie wpłynie pensja na konto i kiedy stracicie pracę, że się pomyliliśmy w opiniach i daliśmy się ponieść naiwnym hasełkom osób niekompetentnych ?

ALE
@obserwtor 07.11.2018 18:47

Uderz w stol a nozyce się same odezwa boli cie ze jestes z mielicza? wylecz sie z tego. bronisz fotografa moze razem z nim i papuga chcesz przejac kontrole nad firma? he he byles i nadal jestes zarozumialy niczego cie te lata w firmie nie nauczyly szanuj ludzi bo ich zaufanie dawno straciles moze pr powinna przeswietlic interesy fotolabu

Miki
@Oskar 07.11.2018 20:54

Ależ z ciebie wnikliwy obserwator jest! Długo żeś nad tym myślał? Były zarząd nie rozumiał potrzeby informowania akcjonariuszy o spółce. Oj nie rozumiał on nie rozumiał! Ale jak wróci to już będzie lepiej i się poprawi i będzie u nas z cukierkami raz w miesiącu na pogawędkach o spółce. I w tym celu właśnie już walne zwołuje.

obserwtor
@Miki 08.11.2018 08:23

a figę z cukierkami już nie będzie bo na pracuj pl. jest oferta i wybierają nowego po 27 listopada się wszystko wyjaśni , a nowy jak zobaczy kto tu gra pierwsze skrzypce to szybko weźmie nogi za pas albo zacznie nowe porządki o ile mu na to pozwoli rada

Miki
@obserwtor 08.11.2018 11:30

Nie byłbym tego taki pewien. To jest spółka akcyjna. Zbierze się odpowiednia grupa przegłosuje powołanie nowej rady która nowego prezesa odwoła i po faworkach. Ktokolwiek tutaj przyjdzie będzie ciągle zależny od fochów rozkapryszonego akcjonariatu lub fochów pani przewodniczącej. Nie mając swojego zaplecza będzie udupiony od początku. Jak zacznie wprowadzać jakieś zmiany niezgodne z oczekiwaniami zostanie uznany za cwaniaka lub kombinatora. Widziałem to ogłoszenie. Nie jest wymagana jakakolwiek znajomość specyfiki przemysłu spożywczego lub farmaceutycznego czy chociażby handlu. A gdzie znajomość systemów zarządzania jakością. Kierunek wykształcenia nie jest określony. Może być nawet nauczyciel z wieczorowymi szkółkami i stażem kierowniczym w szkole lub świetlicy. Czy o kogoś takiego chodzi? Coś mi się wydaje że to ma być prezio słup ktokolwiek z ok 10 km od komina zakładu, bo na samochodzie i kilometrówce się zaoszczędzi. Pani z rady chciała się wymądrzać a wyszło jak zwykle. Jest od lat w tym miejscu i w dalszym ciągu nie wie co w tej spółce jest najważniejsze albo pokazuje, że to co jest ważne ma po prostu w d*pie.

obserwtor
@Miki 08.11.2018 13:33

zgadam się z tobą więc niech wreszcie przyjdzie ktoś z kasą zainwestuje w biznes farmaceutyczny i suplementowy , bo w tym jest potencjał, nie brak tam ludzi z wiedzą ,pracowitych , myślących perspektywicznie potrzebują tylko leadera który będzie miał wolną rękę i wyciągnie tę firmę z marazmu. Ta spółka ma przyszłość tylko potrzebuje kopa i szefa z j...…………..mi

LECH3.2
@szyna 06.11.2018 19:41

Panowie co wam się marzy, to jest akcjonariat na podwalinach spółdzielni co chcecie rozwalić? Układzik już legł w gruzach nie ma już w firmie ojców i matek złożycieli tego tworu jakm jest ewa sa. Mieliśmy tu czy może mamy chochsztaplera udającego magika od komputerów szastającego firmową kasą bo tą co zgarnął poprzedio to może po cichiu zainwestował nie oficjalnie w ewe bo mu tak doradził "tata" i "papuga. Kogo tu chcecie następnego cwaniaka z dolnego śląska? czy też podstawionego słupa obstawionego renomowaną firmą prawniczą? Widzieliśmy te taksówki na warszawskich blachach z facetamy w czarnych marynarach doradzających układowi jak rozwalić firmę albo ich oponentów. A kto ich upoważnił na walnym i kogo reprezentowali? papuge, turystę czy ...śkę? Ktoś ma niesamowitą chrapkę na tę firmę, na pewno nie akcjonariusze którzy mają po sto, tysiąc akcji. Zostawcie sępy tę firmę w spokoju a jak wam ciążą akcje, które kupiliście to sprzedajcie je i sp....jcie stąd jak najdalej.

cichy
@LECH3.2 08.11.2018 16:03

przestańcie wreszcie hejtować, ci co rządzili nie zasłużyli na takie obelgi dla was każdy będzie niedobry jak nie będzie tańczył jak mu zagracie ,weźcie się wreszcie do solidnej pracy , bo przyjdzie czas , że ci co tworzyli tę spółkę na "podwalinach spółdzielni" was rozliczą

BEER95
@cichy 08.11.2018 16:54

rozliczyć i osądzić może jedynie sąd

ALE
@Miki 08.11.2018 13:33

miki i obserwtor gadasz sam ze soba? a moze to dwóch wyautowanych preziow barbuli o tym czego by tu nie zrobili. mogliscie a nie zrozumieliscie ze ludzi nie nalezy lekcewazyc. jak jestescie tacy cacy to dlaczego tyle bledow narobiliscie? panie z rady wam kazaly a moze kolezanki z zarzadu. latwo szastac na lewo i prawo kasa firmy jeden drugiego wart zamiast wydawac na karme dla papug mogliscie dac podwyzki wszystkim pracownikom.

Miki
@ALE 08.11.2018 23:10

Tak gadam sam ze sobą. Albo robisz na zamówienie PR dla pani z rady albo po prostu nie rozumiesz przekazu. Może być jeszcze jedno i drugie.

Piotr
@Miki 09.11.2018 00:20

Czy obecnie w firmie EWA następują jakieś kluczowe zmiany w zarządzie spółki? Ewentualne zmiany, które opisujecie, będą mieć jakiś wpływ na osoby, które są zatrudnione w tym miejscu pracy? Zarówno ja, jak i inne osoby przeglądające ten wątek chętnie poznamy, jak to dokładnie wygląda.

cichy
@BEER95 08.11.2018 19:13

kolego nie sąd ale założyciele /właściciele będą rozliczać i osądzać czyny i postępki a wierz mi potrafią to zrobić oj potrafią!!!!!!!!

obserwtor
@szyna 06.11.2018 19:41

koleżanko dyrygentka jest tylko jedna

obserwtor
@Piotr 09.11.2018 09:30

tak kolego zmiany są duże jest nowy zarząd i casting na prezesa ,to i pewnie będzie nowa polityka kadrowa , trzeba pokazać właścicielom , że nowe jest lepsze od starego bo oni będą oczekiwać zysków i dywidendy a TY pracujesz przecież na ich profity.

Bardzo postronny
@cichy 08.11.2018 16:54

Ludziska biorą się do pracy tylko wtedy gdy firma ma mądre i normale szefostwo A tego tutaj nie ma bo gdyby było nie działoby się to co jest teraz

trybik
@cichy 09.11.2018 11:18

Ciekawe, jakoś do tej pory siedzieli cicho jak mysz pod miotłą. Pewnie teraz się napinają i to głównie na tym forum. A swoją drogą czy do tych rozliczających zaliczasz również tych właścicieli założycieli, którzy mają już postawione zarzuty prokuratorskie?

cichy
@trybik 09.11.2018 18:53

a mają jak coś wiesz to się podziel a nie tylko spekuluj

trybik
@cichy 09.11.2018 19:18

Wystarczy zapytać panią z rady bo czekała na ten moment jak na zbawienie.

Ip55

Cichy, teraz to już prędzej mogą ją ciągnąć na Sienkiewicza. Co do kwiatów to może masz rację...

cichy
@Ip55 10.11.2018 12:07

hejka kwiatów to na pewnie nie będzie ale kwitów zebrało się sporo

ByłyPracownikEWY

Szanowna/y [Koleżanko, Kolego, Pani, Panie, Akcjonariuszu, Robolu (czyt. pracowniku bez akcji i prawa wyrażania jakiejkolwiek opinii)]* * niepotrzebne skreślić Czytam pojawiające się opinie o EWA S.A. i stwierdzam, że w firmie nic się nie zmieniło. Od co najmniej 15 lat nic nie słychać, prócz słów krytyki, zgrzytania zębami i co tam Państwo chcecie. Przytoczę jedno powiedzenie znane nam wszystkim: "Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził". Niech każdy z nas, sam przed sobą odpowie na pytanie: co zrobiłam/em aby powstrzymać eskalację niechcianych i nieakceptowanych poczynań czy zachowań? Jeżeli odpowiedziałaś/eś szczerze, to odpowiedź 90 % respondentów brzmi - NIC! I w tym miejscu uważam, że należy zakończyć bezsensowne krytyki. Nie ma sensu dolewać oliwy do ognia, bo sytuacja jest i tak już trudna. W mojej ocenie i wyłącznie mojej uważam, że sposób zarządzania i kierowania pracownikami przez ostatnie lata okaleczył pracowników i pozbawił ich elementarnych wartości z wykonywania swojej pracy, czerpania z niej radości. Zaszły zmiany, które nigdy miały nie nastąpić. Czas wszystko od nowa poukładać i tu spożytkować energię. A w pierwszej kolejności odbudować w ludziach nadzieję i pogodę ducha. Już słyszę słowa krytyki - gość pisze jakieś dyrdymały. Nic bardziej błędnego. Z doświadczenia osobistego wiem (wdrożono i sprawdzono), że tylko zgrany i zdrowy zespół może pchnąć firmę na drogę do sukcesu. Będzie Zespół- będzie sukces. Potrzebny tylko ktoś u steru. Firma miała już Prezesa Karierowicza i Prezesa Turystę. A tej firmie potrzebny jest ktoś, kto KOCHA LUDZI, A NIE TYLKO SIEBIE. Pokocha i będzie żył firmą. "EWA", to kawał pięknej historii tworzonej przez lata rękoma wszystkich pracowników. Nie wolno tego zmarnować i zniszczyć! Powodzenia!

Bardzobyły pracownik
@ByłyPracownikEWY 28.10.2018 10:57

Witam wszystkich jestem tu po raz pierwszy i ostatni . ByłyPracowniku Ewy masz rację pracownicy byli pasywni i roszczeniowi , potrafili tylko krytykować , plotkować i obrażać .Teraz nadszedł czas aby pokazali , że są gotowi na zmiany , mają plan na sukces i nie zmarnują dorobku swoich poprzedników , bo inaczej historia ich rozliczy. Życzę wszystkim powodzenia i determinacji w dążeniu do celu i bardzo proszę skończcie z tym pisaniem i lepiej będzie jak silni i zwarci weźmiecie się do pracy .

Postronny
@ByłyPracownikEWY 28.10.2018 10:57

Dobrze ze jest to tylko twoja opinia kolego bądź koleżanko bo ja np. z nią się nie zgadzam. Co to znaczy na nowo poukładać? Za jakiego prezesa były dobre czasy gdzie pracownicy mogli swobodnie się wypowiadać bez narażenia na zwolnienie? Kiedy był zgrany duch w całym zespole? To, że pracownicy są sfrustrowani jak nigdy dotąd nie jest wynikiem złego zarządzania przez tylko ostatnich kilka lat ale złego zarządzania przez ponad lat 20 i braku długofalowego planu rozwoju. Różnica polega na tym, że 15 lat temu sytuacja spółki była inna. Zawsze były jakieś pieniądze głownie z GSK ale jakieś były i spółka mogła się rozwinąć. Właśnie mogła ale czy to zrobiła? Czy wykorzystała szanse? Raczej nie? I to wkurza przynajmniej część pracowników którzy tak długiej perspektywy już nie widzą. Świat poszedł do przodu. GSK już nie jest w Polsce tylko w Niemczech. Nie ma już nikogo kto by bronił interesów EWY w GSK. A konkurencja z Polski na pewno tam już puka. Być może sprawa z GIF jest właśnie wynikiem działania konkurencji. Kto ma tą spółkę pociągnąć dalej? Ktoś ze spółki? Raczej nie, bo nie ma takiego kalibru. Ktoś z zewnątrz? no nie, bo zostanie zrobiony oszustem nawet gdyby nim nie był. Spółka nie ma swoich znanych produktów. A bez swoich produktów nie przedstawia większej wartości. Na to żeby jednak miała coś swojego potrzeba kapitału a takiego spółka nie ma, bo mówimy nie o milionie tylko przynajmniej o 20-30 mln. Ogólnie brak perspektyw ludzi wkurza a perspektywy winien nakreślać pomysłowy zarząd. Ludzie widzą wydawane pieniądze ale nie widzą efektów . Widzą za to często powielane te same błędy. Teraz jest właśnie czas na krytykę.

NIEZADOWOLONY
@ByłyPracownikEWY 28.10.2018 10:57

Co to za urzędnicza pisanina, komu kibicujesz sobie czy swoim akcjom? Wielka mi troska, być może jesteś jedną z tych osób, które musiały odejść z tej firmy, mieliśmy już tu taką, która się za nas głęboko modliła a garnki i rondle do domu zanosiła. Zapominasz o prezesie pezetperowcu, który ulokował w tej firmie swojego turystę nie mającego zielonego pojęcia o tym(co robi), za co brał grubą kasę. Doił do początku tego wieku aż do wczoraj puki się ucho od garnka nie rwało. Twoja opinia twój sąd więc nie próbuj straszyć ludzi! A firmie jest potrzebny KTOŚ kto zatrzyma tę falę niegospodarności. Od kochania mamy mężów, żony i dzieci anie obłudnych (jak to bywało) pracodawców tej firmy(czytaj zarząd).

Obserwator
@Postronny 28.10.2018 23:54

Postronny z tego co czytam to masz rozległą wiedzę o tej spółce pewnie jesteś jednym z właścicieli, dlaczego zatem nie wypowiadałeś się przez te 20 lat , miałeś pomysły to trzeba było je przedstawiać na walnych zgromadzeniach, pewnie siedziałeś cicho i czekałeś na kasę, czy naprawdę w tej spółce był zakaz wypowiadania się nie wierzę to właściciele mieli obowiązek dbania o swoje interesy , to przecież jest ich firma !

Postronny
@Obserwator 29.10.2018 18:20

Akcjonariusz posiadający mniej niż procent akcji nie jest żadnym właścicielem. Jeżeli pracujesz i zależy ci na pracy w miejscu gdzie o pracę trudno to ją szanujesz i nie bawisz się z politykę zwłaszcza tam gdzie nie jesteś o to proszony. Jeśli jeszcze w firmie pracują twoi krewni to siedzisz cicho i robisz co każą. Firma nie ma właściciela który by o nią dbał. O taki porządek spraw zawsze dbał zarząd i rada nadzorcza, kontrolując obrót akcjami. Tak było dla nich najlepiej. Napuszczać jednych na drugich, siać niepewność. Tak się kulało przez wiele lat. Osoby których już nie ma w zarządzie jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa i nie jest wykluczone że niebawem wskoczą z powrotem na pokład. Jeśli masz kogoś znajomego kto jest akcjonariuszem to go poproś o pełnomocnictwo i weź udział w walnym to sam się przekonasz jak właściciele są zainteresowani spółką i jak o nią walczą. Obyś się nie zdziwił. Tak na prawdę to od kilku lat pytania do zarządu i rady kieruje tylko jeden akcjonariusz i jego pełnomocnicy o ile są obecni. On sobie może na to pozwolić, bo nie jest pracownikiem spółki i nic mu nie mogą zrobić, co ich zresztą bardzo boli.

obserwtor
@Postronny 29.10.2018 22:49

Postronny masz rację jeden z 1% niewiele może ale pięćdziesięciu z 1% to już siła i mogą wszystko pomyśl o tym ! jest szansa na zmiany .Powodzenia

BEER95
@ByłyPracownikEWY 28.10.2018 10:57

TYLKO NIE ROBOLU !! "ta pani z rady" jakoś nie umie sie określić, wybiera prezesa-dyrektora-kombinatora, nastepnie go wyrzuca.Po tym wspaniałym ruchu wybiera następnego kombinatora tym razem turystę i znów go zwalnia. Rządzi całą gębą o przepraszam całą swoją "osobistościa" jest jak rewolucja francuska, napewno naprawi poprzednie błędy. Tylko nie wiem czyje swoje, prezesów, dyrektorów. Może niech sama usiądzie na fotelu prezesa. Najlepiej niech nie przeszkadza. Zastanawiam się czy nie sprzedać akcji, ale komu fotografowi kombinatorowi turyście, jest tylu chętnych na obgryzanie tej firmy, że ktoś porządny się znajdzie

Obywatel
@obserwtor 30.10.2018 19:56

I zapewne chce być przywódca tych piedziesieciu z 1% wysadzili z fotela więc szukasz sposobu przejąć firmę.

Obywatel
@BEER95 30.10.2018 22:08

Co się przyczepilisci tej jednej pani z rady. Z tego co wiem jest tam więcej osób i chyba mają też coś do powiedzenia ,w radzie nadzorczej podejmuje się decyzje większością głosów więc ta osoba ma chyba tylko 1 głos co z resztą jest bez ,,jaj".Pozdrowienia

Zamknięty browar
@Bardzobyły pracownik 28.10.2018 14:51

mnie nie interesuje żeby jakaś historia ich rozliczała, bo to oznacza ze pewnie nie będę już pracować a być może nawet żyć, dla kogo agitujesz? skąd wiesz że mają plan na sukces skoro zostali dopiero wybrani ze dwa tygodnie temu a poprzednie zarządy żadnego planu nie wypracowały przez ponad 20 lat?

cichy
@ByłyPracownikEWY 28.10.2018 10:57

masz rację, tej firmie potrzebny jest szef pasjonat i wizjoner

Xyz
@cichy 08.11.2018 18:16

I jeszcze żeby za darmo robił...

cichy
@Xyz 10.11.2018 13:56

i pewnie chciałbyś żeby był Janosikiem bogatym odbierał a biednym dawał

65pp

A mnie interesuje dlaczego jednego dnia zarząd, który jeszcze był silny na walnym złożył rezygnację w ciągu jednego dnia? Być może gdyby tego nie zrobili to rada by ich nie odwołała i byłoby w dalszym ciągu po staremu czyli kompletna cisza albo szemranie po kątach i toaletach. Niewielu odważyłoby się tutaj cokolwiek napisać nie wspominając już o aktywnym udziale w walnym, na które przyjeżdża się głównie po to aby się za darmo napić i zjeść. Zaszła zmiana istotna ale czy jest w tym zasługa przewodniczącej, którą sobie przypisuje mam wątpliwości....

Rybka
@65pp 31.10.2018 09:44

O ile mi wiadomo to tuż przed zmianą cała poprzednia trójka na zdunowskiej się meldowała w asyście prawników, to może i tutaj jest pies pogrzebany.

wader
@Rybka 31.10.2018 23:57

Z tego co wiem, cała trójka zrezygnowała w dniu, w którym postawiono im zarzuty. Zbieżność i kolejność zdarzeń nie była więc przypadkowa a rada nadzorcza najwyraźniej skorzystała tutaj z okazji, bo sama z siebie nie była w stanie podjąć skutecznych działań w stosunku do zarządu, chociaż działania tego organu budziły wątpliwości od dłuższego czasu, co było widoczne na walnych w tym i ubiegłym roku.

Hans
@Rybka 31.10.2018 23:57

Rybka. Jest poważniej, teraz meldują się na konwersacje do żółłego domku.

Rybka
@Hans 04.11.2018 13:03

Ze zdunowskiej do żółtego domku tylko parę kroków. Ciekawe czego dotyczą te konwersacje? Sprawa może dotyczyć spółki lub akcjonariuszy. W obu przypadkach raczej mało prawdopodobne aby rada która wszędzie macza palce nie wiedziała o co chodzi. Ciekawe czy była za czy nawet przeciw no i oczywiście kto płaci za prawników z warszawy. Mam nadzieję że nie my. Przyszłość pokaże?

PP66
@Hans 04.11.2018 13:03

Mam nadzieję że dobiorą się im do czterech liter i jeszcze sami za prawników zapłacą a nie z naszych,, spółki"pieniędzy. Do tej trójki powini dołączyć jeszcze ,,mecenas"i ,,święta madonna"co już myślą że im nic nie grozi.

Hans
@PP66 05.11.2018 22:30

Madonna? A ta od rondli garów

landrynka

landrynka co ja słyszę to są taaaakie zmiany zmiany zmiany to kto tam rządzi rada czy jest nowy zarząd a jak biznes po nowemu pewnie będą podwyżki, premie i dywidendy , talony radujcie się ludziska bo na Titanicu orkiestra grała do końca

Akcjonariusz..
@landrynka 27.10.2018 13:28

Pani K niech się pani przestanie kompromitować.Pomimo zakładania różnych masek ,styl wypowiedzi panią demaskuje.

Landrynka
@Akcjonariusz.. 27.10.2018 22:19

Witam Akcjonariuszu a kto to jest Pani K. bo nie kumam dawno wypadłam z obiegu powiedzcie co tam się dzieje ?

Harvester

Ta szeroka pani co to najdłużej w radzie siedzi tak samo winna jak emerytki...o prywacie i trwonionych pieniądzach na potęge wiedziała od tylu lat i nie umiała nic zrobić ani glośno na poprzednich walnych o tym mówić... A co tam ćwierkają w biurowcu o nowym prezesie..znowu miętki swój ale wierny i nie zrobiący krzywdy całemu zastępowi nierobów albo specjalistów po wieczorowych szkołach średnich...

Koralgol
@Harvester 25.10.2018 18:43

Dobry prezes do swój prezes! A najlepszy do nie tylko swój ale i głupszy od rady nadzorczej! Ostatni został przecież wybrany bez konkursu bo był swój. Ale że okazał się sprytniejszy od pani z rady to się powoził parę latek aż mu się noga powinęła. Nie można mieć pretensji o to, że sobie prezes podróżował z panią tłumaczką po świecie, bo przecież nie musiał znać języka. Przecież to pani z rady uznała, że nie jest to warunek konieczny i że jak trzeba będzie to znajdzie się tłumacz. Przecież sama to powtarzała i to nawet na walnym. No to się tłumaczka znalazła., by się chłop nie pogubił w trakcie ciężkich negocjacji na dalekim wschodzie. Coś jednak w tych negocjacji nie wyszło. Albo się nie zrozumieli z powodu tłumacza albo nie ma czego tam sprzedać. Stawiam na to drugie. Jeżeli teraz ma nastąpić powtórka z rozrywki i połączona dodatkowo z inkwizycją rozliczeniową to kolejne lata będą stracone i już nie do odrobienia dla tej spółki. Jedno wydaje się pewne że następne walne trzeba będzie zwołać na sobotę na 9 rano bo szybko się pewnie nie skończy.

Obserwator
@Koralgol 25.10.2018 19:16

Czy ty Koralgol jesteś tak głupi czy tylko tak naiwny albo słuchasz głupszych od siebie jak coś piszesz to rób to z godnie z prawdą a nie z plotkami.Ta pani z tej rady jak to ująłes jako jedyna z cztero osobowej rady próbowała rozwalić ten chory uklad. Było to widać na ostatnich walnych nie miała jednak żadnego wsparcia w pozostałych członkach rady wręcz przeciwnie.Dzis krytykujesz a na walnych nie pomogłeś tylko milczales.Zapytaj pracowników (nie kierowników) to poznasz prawdę.W jednym się z Tobą zgodzę że nastepne walne będzie trzeba zwołać na 9 rano bo na pewno szybko się nie skończy.

Obserwator
@Harvester 25.10.2018 18:43

Kombajn jesteś w błędzie w tej radzie zasiadają osoby dłużej niż ta szeroka pani . Zapomniałeś kto tam jest od samego początku i w dodatku przywieziony w czarnej teczce. I kto ponosi największą winę z ten stan rzeczy? Kto na walnych chował się za plecami innych prawników- kolegów po fachu.

Żółw Ninja
@Obserwator 25.10.2018 21:58

Jakie plotki Obserwator? Koralgol ma racje. Chyba nie chodzisz na walne albo masz krótką pamięć. Nie pamiętasz jak pani którą tak bronisz stała murem za zarządem? jak uzasadniała powołanie byłego już prezesa? Było to jakiś czas temu ale było. Dopiero w zeszłym roku coś ją naszło i zebrała się za krytykę, z której szybko się zresztą wycofała. W tym roku sprawy jednak zaszły już za daleko, że został wóz albo przewóz. Na walnym została upokorzona i to nie przez zarząd który ją zmusił do powtórnego głosowania ale przez akcjonariuszy, którzy ostatecznie odwrócili się od niej i poparli projekt podziału dywidendy przygotowany przez zarząd. Ratowała własną skórę, bo gdyby zarząd okazał się szybszy i ją zwolnił nie miała by już takiej mocy. Nie dorabiaj więc filozofii tam gdzie jej nie ma. Bohaterem żadnym ta pani nie jest.

Iwan
@Żółw Ninja 26.10.2018 01:05

Oj żółwik, żółwik nie dość że jesteś malutki to jeszcze całkiem zielony.Nie odrobileś lekcji,o KSH nie masz bladego pojęcia a próbujesz się marzyć ale to Ci absolutnie nie wychodzi.Proponuje żebyś nadrobił zaległości jak chcesz dalej dyskutować w przeciwnym razie schowaj się w ten pusty pancerz. Notabene chodzę na walne, więcej pracuje w tej firmie i widzę co ta pani robi dla tej firmy żeby jej nie roztrwonili w przeciwieństwie do turysty i jego świty.Robila to od lat ale dopiero teraz ma sprzymierzeńców.Powiem Ci żółwik więcej nikt się od niej nie odwrócił jak dewagujesz.Za to co robi ma jeszcze większe poparcie niż kiedykolwiek,będę ją bronił,wspierał,i życzył aby udało się obronić firmę.

bokserka
@Iwan 26.10.2018 22:33

hej ninja a ty byś nie robił za taką kasę jaką dostaje co miesiąc a spotyka się z kolegami z rady raz na kwartał musi robić albo markować robotę ma być głośno a czemu siedziała cicho za poprzedniego szefa bo się bała że ją wyautuje, a teraz pewnie ma już swojego namaszczonego będzie grał w tej orkiestrze bo jak nie to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

bokserka
@Harvester 25.10.2018 18:43

hejka pewnie jesteś dobrze poinformowany to co radzisz kupować czy sprzedawać te akcje

Żółw Ninja
@Iwan 26.10.2018 22:33

Widzę znawco ksh że odwagę to ty masz dopiero po piwku wieczorem. Co tutaj ma ksh do rzeczy? Tyle co nic. Na walne pewnie dajesz pełnomocnictwo lub siedzisz gdzieś z tyłu najwyżej pomrukując i to tylko wtedy kiedy inni wokół ciebie to robią. Jak rada broniła tego majątku i tak pewnie się dowiemy niebawem chociaż ja nie mam złudzeń. Na walnych rada niczego konkretnie nie broniła a miliony na inwestycje już wydane. Pani którą tak wychwalasz broni teraz swoich czterech liter. Spróbuj trolingu w kolejnych wyborach. Może coś zarobisz ale nie tutaj.

Akcjonariusz..
@Żółw Ninja 27.10.2018 15:49

Żółwiku żyjesz w swym wimaginowanym świecie i swoje urojenia próbujesz sprzedać innym.Ja już się na Tobie poznałem inni również. Każdy sądzi sam po sobie więc zdradź proszę ile piwek już wciągnołeś?Z wypowiedzi twojej wynika że w dalszym ciągu lekcji z ksh nie odrobileś.Napisz o jakich inwestycjach piszesz chyba nie o tych z samochodami dla turysty i jego świty. Zejdź z tej sceny bo gadasz sam do siebie i nikt już cię nie słucha, nikt nie chce fikcyjnego ,,bohatera"! Widzę że Iwan trafił w sedno sprawy.

Przygnieciony sztangą

W tej sprawie dziwi mnie sprawa braku przekazu do wiadomości publicznej. Do tej pory zmiany w zarządzie czy w radzie nadzorczej ewy ale i innych były komentowane w lokalnej prasie wskazując na cel lub powód zmian. Sytuacja, w której w ciągu 3 tygodni dokonuje się zmiany zarządu w nie do końca jasnych dla wszystkich okolicznościach jest dziwna i prowadzi do spekulacji, które szkodzą inicjatywie nowej zmiany. Na co czeka spółka? Czy na to, aż były zarząd zwoła walne sam w celu zmiany rady a więc i zarządu? Do tego potrzebuje paru głosów, które pewnie już zbiera, nie mając póki co nic innego do roboty. Jeżeli jednak zbierze te głosy i sam zwoła walne to z pewnością zadba o przekaz i wtedy całkowita inicjatywa będzie po ich stronie. Stara-nowa rado, nowy zarządzie nie bądźcie amatorami!

Bokserka
@Przygnieciony sztangą 26.10.2018 10:20

hej przygnieciony sztangą tu bokserka, chyba coś jest na rzeczy, na pewno Nowe z królową XXXL na czele mają genialne plany .to przecież ma być dobra zmiana ,posmotrim i uwidim.

X fucktor

Oby liczba chętnych do rozliczania zarządu nie przerosła liczby chętnych do pracy! Zawsze rozliczać jest łatwiej niż samemu wziąć odpowiedzialność np. za to że patrzyło się przez palce jak działo się źle i że spółka nawet nie ma planów działań na najbliższą przyszłość, które mógłby kontynuować nowy zarząd. Planów które pachną spółkę do przodu a nie będą tylko utrzymywać na powierzchni a i to przez chwilę.

MnieTonicNieZdenerwuje
@X fucktor 25.10.2018 08:08

X fucktor(?) Odpowiedzialność za stan firmy mają poprzednicy(Zarząd), masz wątpliwości co do tego kto doprowadził do "takiego" stanu ? Brak rzetelnego nadzoru nad działaniami zarządu. Lista odpowiedzialnych za nadzór i kontrolę nie jest długa (Rada Nadzorcza i Akcjonariusze). Czy Panie i Panowie z RN na WZA krytykowali cokolwiek z działań Zarządu? Nie, były peany pochwały, absolutoria. Ba akcjonariuszom -emerytom nie zależało na tym by przyjść i osobiście zagłosować, pojawiali się zaufani z upoważnieniami po kilka w ręku. Tak miała wyglądać kontrola spółki? Rozliczających jest ok 200 akcjonariuszy to oni a nie "słupy" powinni rozliczać swoimi głosami działania Zarządu i RN. Za zacofaną technologie rodem z pe-er-elu podziękujmy tym zakochanym w karmelkach i kupujących chiński złom od zaprzyjaźnionych firm. Teraz to trza mocno trzaskać w wodę aby utrzymać się na powierzchni, popychaczy i hamulcowych w tej firmie nie brak.

Taki tam sobie

Kto by pomyślał? W ciągu trzech tygodni zmienił się zarząd, który wydawał się być nieruszalny . No cóż, nie ma ludzi niezastąpionych. Pożyczki pewnie trzeba będzie pospłacać a i paczki świąteczne pewnie będą skromniejsze. Może niedługo dowiemy się więcej o całej sprawie.

Piotr
@Taki tam sobie 24.10.2018 07:29

Masz może informację, dlaczego doszło do zmian w zarządzie firmy EWA S.A.? Czy zmiany są podyktowane jakimś konkretnymi sytuacjami, które miały miejsce w tym miejscu pracy? Zachęcam, abyś przedstawił, dlaczego tak się stało.

MnieTonicNieZdenerwuje
@Taki tam sobie 24.10.2018 07:29

Zmiany? O wiele tygodni za późno, Turysta zrobił sobie i dla kilku innych z tej firmy prywatny folwark, który doił do bólu a akcjonariuszom wmawiał, że firma nie ma na dywidendę, że załamie to płynnością itd. Zabawki sobie i innym podobnym rozdawał podwyżki samochodziki, zapomogi. Skąd my to znany? polska rzeczywistość nachapać się i dać dyla, przejąć firmę i sprzedać ot taka rzeczywistość. Gdzie nasz samochód? stoi pod blokiem albo jeździ na zakupy do pragi albo rzymu. Kpina z akcjonariuszy nie wspominając o pracownikach.

zorro
@MnieTonicNieZdenerwuje 24.10.2018 17:56

Przepraszam ale na ostatnim walnym akcjonariusze raczej byli oczarowani postawą prezesa i zarządu. Wszyscy łykali jego bajki jak żaby kit. Zawsze tak było może za wyjątkiem ubiegłego roku kiedy nie otrzymał absolutorium, bo akurat nie dał podwyżek. Gdzie był nadzór przez te lata? Nie ma przecież skutków bez przyczyny. Pozwolono jemu i zarządowi na działania o których piszesz to i korzystał chłopina jak mógł. Zobaczymy co ciekawego teraz dopiero wyjdzie.

Evitka
@Piotr 24.10.2018 13:21

monika to ty??

Obserwator
@MnieTonicNieZdenerwuje 24.10.2018 17:56

Jest wiele trupów w szafach tej firmy które zostawia poprzedni zarząd , z tego co mówią pracownicy tej firmy Poprzedni zarząd z częścią rady nadzorczej robili co chcieli bo mieli większość,teraz rolę się odwróciły i stąd te zmiany Pracownicy mają nadzieję że będzie lepiej, muszą rozliczyć poprzedni zarząd co do złotówki bo jak nie to ludzie już się nie boją i nową władzę rozliczą szczegółowo ma walnym.

Evitka

Bede monotematyczna ale bardzo lubie ludzi z Ewy. Uciekajcie stamtad jak najszybciej!!trzymam kciuki !!

Vege
@Evitka 20.10.2018 09:03

Dlaczego mamy uciekać? Wywalić turystę natychmiast zanim jeszcze coś spieprzy i po temacie. Nie czekać!

no name
@Vege 20.10.2018 13:41

Racja ale są jeszcze zagonek i słodka woda.

Vege
@no name 20.10.2018 14:39

Nowe rozdanie wszystko zweryfikuje pod warunkiem, że będzie nowe..., a nie tylko swoje...

Akcjonariusz..
@Vege 20.10.2018 14:58

Zobaczymy jak będą wyglądały ich decyzje, będą stawiały na bezstronności czy po staremu. Pierwsze testy już niebawem zobaczymy jak będą rozdzielać / przywileje premie gadżety itd.\,czas pokaże miejmy nadzieję że to będzie uczciwy i kompetentny zarząd ,a rada nadzorcza będzie ich pilnować.

Kierownik Sisiak

Nikt niczego nie przejmie bo tu trza włożyć kupe kasy. No ale co tam znowu slychać głosy że na prezesa trza wybrać swojego człowieka....już podobno kandydaci są biurowi co to trzymają palec albo nawet dwa w tyłku obecnego gościa z milicza...

X factorr
@Kierownik Sisiak 19.10.2018 16:57

Trudno będzie znaleść bardziej swojskiego od tego obecnego ha ha. Pożył chłop na nasz koszt. Zwiedził kawał świata z osobistą tłumaczką. Wydał kupę pieniędzy, poopowiadał trochę pierdół i nikt go z tego nie rozliczył. Tylko pozazdrościć.... Następny swojak proszę!

Hard worker

No właśnie Turysto firma to My, a nie wy...

Filip

Filip To co się teraz dzieje to sprytnie pozbycie się emerytek cudzymi rękoma przez wodzą.Dokoptowali mu osoby bez charakteru,ktore nie będą stawiały żadnego oporu,będzie nimi manipulował i zrobi co tylko zapragnie,ma otwartą drogę do przejęcia firmy.Emerytki ale jesteście naiwne zrobił was na szaro. Firmę jak się orientuje przejmie wraz ze swoimi doradcami a wtedy bujcie się pracownicy to będzie amen.

Akcjonariusz
@Filip 16.10.2018 11:31

Kilka razy już panie Krystyna K. i Alina.T rzucały rezygnacjami akcjonariuszom spółki. Nie pamiętacie ? Teraz, wreszcie może przez przypadek ale skutecznie będzie można je pożegnać. Czas już pożegnać Prezesa-Turystę niech szuka innego zajęcia, nikt go tu nie chce. Obraża ludzi, demoralizuje załogę robi to samo co "maliniak". A co do nowego zarządu to czas pokaże czy Panie mają dobre serce czy mocne "siedzenia". Życzę im powodzenia, nie przejmujcie się jakąś"papugą" co nie wie o czym mówi.

MagdaK
@Filip 16.10.2018 11:31

Ojciec co ty bredzisz. Jakie cudze ręce. Same złożyły rezygnacje podobnie jak prezes tylko ten z opóźnieniem. Co miałby on takiego przejmować? Ta firma lata świetności ma już za sobą a konkurencja na pewno się już dobiła do drzwi naszego dobrodzieja. Ale dla świętego spokoju oraz aby ułatwić wejście nowym członkom zarządu polecenie prezesowi wybrania zaległych dni urlopowych byłoby bardzo wskazane. Mam tylko nadzieję że również na emeryturkę zostanie odesłana rewident, bo przejęcie finansów bez solidnego audytu to czysta głupota. Nowe panie mają sporo do uporządkowania a min i trupów w szafach pewnie sporo.

Kruk
@MagdaK 17.10.2018 00:05

Absolutna racja. Dokładny i rzetelny audyt finansowy + rozliczenie inwestycji i zagranicznych wyjazdów służbowych. Ile wydano i co konkretnie uzyskano? Nieuzasadnione koszty do zwrotu póki jest z czego wziąć na wypowiedzeniu.

Zenek
@Kruk 17.10.2018 08:56

Rzetelny audyt finansowy - czyli czas na prawdziwe wyniki losowania totolotka. Ciekawe czy rysia już pracuje nad nadzwyczajnym walnym jak w 2010? Niewiele czasu jej zostało.....

Akcjonariusz..
@Kruk 17.10.2018 08:56

Stu procentowa racja. Rozliczyć szczegółowo za te wszystkie kłamstwa o jakich piszecie i jakimi nas na WZ karmiono. Teraz co słyszę pani K chcee się przypodobać czekoladkami aby poprawić wizerunek żenada.

Dzidek
@Filip 16.10.2018 11:31

Ten prezes to jakiś napoleon. Jednego dnia przekonuje członków zarządu do rezygnacji a drugiego dnia ponownie przekonuje te same osoby - tym razem do odwołania złożonych wcześniej rezygnacji. Po prostu miszcz! Pewnie zasięgał rady wielkiego miszcza wiedzy prawnej, który zdania pojedynczego z sensem nie może sklecić. Może już też czas na niego przyszedł....

Akcjonariusz
@Filip 16.10.2018 11:31

Być może to co piszę jest tylko fikcją i się mylę ale proszę wszystkich zainteresowanych dobrem firmy o nie udzielaniu upoważnień osobom związanych z tzw "Turystą", ponieważ istnieje prawdopodobieństwo manipulowania głosami w wiadomym celu. Pozbył się niewygodnych osób i brnie dalej w swym planie.

Monika

@Obserwator, nie wiem, dlaczego twierdzisz, że jestem jakimś doradcą? Nikomu nie doradzam, jedynie staram się uzyskać informacje o tym, jak wygląda praca w firmie EWA S.A. Każda informacja jest przydatna dla osób, które aktywnie przeglądają ten wątek, aby uzyskać informacje o tym miejscu pracy. @XD, możesz przybliżyć, dlaczego tak twierdzisz? Wydarzyło się coś, co potwierdzałoby to, co napisałeś?

XD

Zaprawdę powiadam Wam pracownice i pracownicy koniec jest już bliski...

Monika

@anonymous, rozumiem pojęcie słowa mobbing, jednak chciałam, aby podać konkretne przykłady, które miały miejsce w firmie EWA S.A., aby potwierdzić, że rzeczywiście ma to miejsce. Każda taka opinia powinna zostać odpowiednio uargumentowana. @Evitka, proszę, abyś w ten sposób nie wypowiadał się w stosunku do mojej osoby. Zajmijmy się tematem głównym, czyli opiniami o pracy w firmie EWA S.A.

Obserwator
@Monika 09.10.2018 14:09

Niech Pan Bóg strzeże nas od takich doradców jak Pani Monika, która jako doradca nie powinna wsadzać swojego pióra (nosa) w ten dyskurs. Proszę czytać ze zrozumieniem poniższe opinie tych wszystkich, którym chciało się cokolwiek napisać, wyrażając swoją opinię i obawy na temat Tej firmy. A swoje przemyślenia i uwagi pozostawić własnej osobie.

Evitka
@Obserwator 11.10.2018 07:35

Amen!

Monika

@Krycha, dziękuję za Twoją opinię na temat pracy w firmie EWA. Czy firma, którą opisujesz była Twoją pierwszą i jedyną firmą w której pracowałaś? Jesteś związana z tym miejscem pracy od zawsze? Czy możesz napisać, jak pracodawca wynagradzał Twoje zaangażowanie w pracę? Z biegiem lat otrzymywałaś satysfakcjonujące podwyżki, czy raczej był stosowany inny system motywacji? Chciałabym, abyś sprecyzowała zdanie "metoda zarządzania jest prawie taka sama, jak mobbing", co przez to rozumiesz? Jest to poważne oskarżenie, dlatego uzasadnij, co chciałaś konkretnie tym przekazać.

anonymous
@Monika 17.08.2018 12:48

(usunięte przez administratora)Czego nie możesz zrozumieć ? słowa mobbing, zajrzyj do Wikipedii to zrozumiesz sens tego co napisałam. Oskarżenie !? Hm.. ludzie kierujący tą firmą nie boją się żadnych oskarżeń są silni, zwarci i statystycznie starzy(usunięte przez administratora)Wszystko na temat . Pozdrawiam serdecznie, udanych porad dla chcących zatrudnić się w E..a S.A

KRYCHA
@anonymous 05.10.2018 16:54

A..to byłam Ja (usunięte przez administratora);}

Monika

@RR53, nie jestem w żaden sposób powiązana z firmą EWA, a tym bardziej nie jestem zatrudniona w tym miejscu pracy. Pomagam osobom, które rozważają podjęcie zatrudnienia u tego pracodawcy, zadając pytania, które poruszają ważne aspekty pracy dla osób interesujących się tą firmą. @taki sobie, w ostatnim czasie miały miejsce jakieś wydarzenia, które mogą być kluczowymi zmianami związanymi z pracą w firmie EWA?

taki sobie

zarząd znalazł durnych akcjonariuszy, którzy wybrali jeszcze bardziej durną radę, która pozwala zarządowi na robienie w konia durnych akcjonariuszy na ich koszt.

Janusz

I znowu emerytki z zarządu dają wolną rękę na wycieczkę do Singspuru.... Interesów nie umieją robić w Polsce a latają sobie za nasze wypracowane pieniążki po świecie.....basta!!! Dość tego!!!!!! Co robi rada nadzorcza?!!! Jedna pani tylko z niej umie krzyczeć ale żeby rozliczyć zarząd to już nie....no ale przeciw dodatkowa pensyjka w miesiącu wpada..!

anonymous
@Janusz 09.09.2018 11:58

B :/ U

Monika

@Janusz, co konkretnie przedstawiasz swoim komentarzem w wątku opinii o pracy w firmie EWA? Kto dokładnie dostał "wolną rękę" na wycieczkę, którą opisujesz? Możesz jaśniej napisać, co takiego wydarzyło się w strukturach firmy w ostatnim czasie?

RR53
@Monika 10.09.2018 12:16

Hello Monika, robisz w tej firmie za PR czy jesteś jedną z osób z zarządu tej wątpliwej reputacji firmy. Z tej dyskusji co najwyżej można wywnioskować, że macie w firmie niezdrową atmosferę można wręcz napisać, że toksyczną. Służbowo-prywatne wyjazdy, jakieś spec-limity, głowa od tego boli aż strach pomyśleć o czym się tu nie pisze... Macie taki styl czy wypracowaną strategię działania. Wszyscy patrzą na siebie spode łba nikt nie pisze do końca prawdy o tej firmie. Co jest właściwie jest u WAS grane? Na posty odpowiada "jakaś" delegowana osoba a zarządu pilnuje sfrustrowana PRZEWODNICZĄCA.

Monika

@Krotoszyńska baba, czy możesz opisać, jaka sytuacja wydarzyła się w firmie EWA S.A. w związku z samochodem służbowym, który opisujesz w swoim komentarzu? Napisz, co takiego wydarzyło się, gdyż z Twojego komentarza trudno zrozumieć, co chciałaś przekazać.

Krotoszyńska baba

No jak się to okaże prawdą z tym samochodem służbowym dla jednej panci z krotoszyna nawiasem mówiąc zwykłej specjalistki co to podobno biurko ma zawsze puste to będzie szczyt...Na podwyżki dla nas kobiet z produkcji nie miały panie emerytki z zatządu...!! No i ten prezes z milicza....parodia....

Administrator

Wiesz jak wyglądają zarobki w EWA S.A.? Podziel się swoją opinią. Przekazane przez Ciebie informacje mogą okazać się bardzo cenne!

Krycha
@Administrator 18.06.2018 10:46

Firma, jak firma bywają gorsze ja za chwile idę na emeryturę wiec chciałabym wam nie polecić pomysłu zatrudnienia się w Ewie. Dlaczego? Dlatego, ze będą tu przyjmować wszystkich jak leci. Dlatego ze w firmie ,nie ma nikogo kto by miał jakąś wizje rozwoju. Dlatego, ze jak nie będziesz cicho i to zwolnią cie jak byłego dyrektora i wielu wielu innych . Dlatego, ze ludzie poznając jak tu się ocenia prace to po jednym miesiącu a najwyżej po kilku latach odchodzą nic nie zyskując jedynie tracąc nerwy.Dlatego ze metoda zarządzania jest prawie taka sama jak mobbing. Dlatego, ze nie skorzystasz z darmowych przelotów do Dubaju lub Pekinu w towarzystwie osobistej tłumaczki. Dlatego, ze nie dostaniesz samochodu służbowego bez limitu kilometrówki. Dlatego, ze nie będziesz miał parasola ochronnego jeśli nie jesteś zona, mężem lub kuzynem człowieka z odpowiedniego resortu. Ale jeśli masz mocne nerwy i chcesz się zaprawić w walce o kawałek chleba, to zatrudnij się w Ewie. Ja widzę te firmie na równi pochylej, jej lata świetności dawno odpłynęły, teraz to zaczyna wyglądać jak (usunięte przez administratora) które możne niektórych pogrążyć

anonymous
@Krycha 10.08.2018 18:37

100 % PRAWDY!!!!!!!!

Evitka

Przestańcie narzekać i zmieńcie prace jak Wam tak mnóstwo rzeczy przeszkadza. Jak można tak gnuśnieć!!

Tofik1
@Evitka 11.04.2018 13:02

Evitka dzięki za radę. Bardzo pomocna.Ludzie z tej firmy zwalniają się masowo.Pozdrawiam.

Evitka
@Tofik1 13.05.2018 16:46

Czego i Tobie zycze jesli tam pracujesz????

Tofik1
@Evitka 13.05.2018 21:57

Jeśli wszyscy pracownicy tej firmy odnoszą się tak do siebie i składają tego typu życzenia to pozdrawiam serdecznie.

PanCiekawskiAle_nie_Prezes
@Evitka 11.04.2018 13:02

EVITAka jesteś przykładem nie jawnego lizusostwa. Co takiego robisz w tej firmie, że masz czas skrobać na forach w czasie pracy, a może pracujesz na nocnej zmianie?

Zostaw opinię o EWA S.A. - Krotoszyn

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie EWA S.A.