Witam wszystkich ,wszyscy macie różnego rodzaju problemy są większe i mniejsze ,ja napisze o największym problemie tego zakładu (o zakalcu) czyli o biurze KAIZEN.
Co to jest Kaizen : Kaizen czyli poprawa, polepszenie, zmiana na lepsze ,faktem jest ,że kaizen nie tylko wywodzi się z Japonii ,ale przede wszystkim jest częścią tamtejszej kultury, wyróżnia się podejściem do pomysłów pracownika a nie ignorancji , nie trzeba długo myślec jakie jest podejście Kaizen w W.P ,sugestie pracowników są odbierane nieufnie i podejrzliwie. W europie panuje przekonanie ,że kaizen jest ciężki w zaszczepieniu na rynku ,ze względu na częste niezadowolenie szeregowego pracownika przy linii produkcyjnej ,jednak należy zwrócić uwagę iż fakt ten powstaje z przyczyn ,jaką jest częste traktowanie takiego robotnika jako ROBOTA, niestety w tej firmie kaizen oznacza ludzi [usunięte przez moderatora],na czele z wodzem .
Kilka Twardych zasad Kaizen :
Muri – nadwyrężenie i trudności,(czy ktokolwiek zapytał was jakie są trudności ,nadwyrężenie w pracy i cos zrobił ,pewnie się pytali ale i tak gów.. zrobili )
Mura – nieregularność,(jedyne co nasuwa mi się na myśl to ,nieregularny okres u kobiet , jak pomyślą jak Japończyk to znajda odpowiedz ,będzie to trudne ale warto spróbować , to nie boli )
Muda – marnotrawstwo, (nie muda tylko w "Wi.. Pol... Kaizen NUDA!!! ,bezużyteczność!!!! ,wywalanie pieniędzy w błoto !!)
Kaizen Wspiera się na dwóch filarach, a są to:
„CIĄGŁA POPRAWA” (czyli Kaizen) i „SZACUNEK DLA LUDZI” pracownik jest największym źródłem wiedzy odnośnie wykonywanej pracy i nikt z nim tego nie konsultuje (czyli kaizen robi i tak wszystko tak jak Oni chcą a najgorsze jest to że oni nigdy nie będą stali w tym miejscu i nigdy nie odczują na swojej skórze swoich błędów ), nie chodzi o zmniejszenie normy ,tylko o szacunek do człowieka i wykonywanej przez niego pracy, tego niestety nie ma ,tylko zamęczanie pracownika. Kaizen wprowadza zmiany bezmyślnie ,chodzenie po działach i pytanie o 5S,muri, mudy i inne , CO MNIE TO OBCHODZI ,TO WY MACIE TO WIEDZIEC I KORZYSTAĆ Z TEGO ,przychodzimy do pracy żeby pracować i wykonywać ją jak najlepiej potrafimy a nie na egzaminy ,niedługo dojdzie do tego ze będziemy musieli znać specyfikacje tokarek ,frezarek i innych urządzeń znajdujących się na terenie zakładu z którymi nie mamy nic wspólnego ,nie pracujemy na nich. Przebieg myślenia w Kaizen zorientowany jest na proces oraz sposób zarządzania a nie na ocenie ludzi przez pryzmat wyników jakie osiągają . Ważna role odgrywa tu postać kierownika ,a zwłaszcza to czy rozumie on role pracownika w usprawnieniu produkcji i czy potrafi go wspomóc ,pracownik powinien wiedzieć ze posiada wsparcie ze strony kierownika (czy ktoś cos takiego zauważył ze strony Kaizen czy Kierowników )Według definicji Masaaki Imai, “KAIZEN znaczy ciągłe usprawnianie życiu personalnym, życiu domowym, życiu społecznym oraz pracy ,zaproście Eksperta Kaizen czyli Masaaki Imai bo pewnie nawet tego nie wiecie kto to jest do firmy to zobaczycie jakie baty dostaniecie .
Następna rzecz :
Kaizen postrzega siedzenie pracowników jako uchylanie się od obowiązków zawodowych (nie są wydajniejsi ,jak to mówi wódz Kaizen Wika Polska), są sytuacje, kiedy likwidują siedziska z miejsc pracy, nawet kilkudziesięciosekundowa przerwa siedząca stanowi wytchnienie i odpoczynek dla całego organizmu, odpręża napięte mięśnie i odciąża kręgosłup. W dalszym ciągu jednak funkcjonuje przekonanie w Biurze Kaizen o tym, że stojący pracownik oddziałuje np. na wytwarzany przedmiot lub inne obowiązki z większą siłą i z większym skupieniem ,tylko jest jedno ALE : „Długotrwała ekspozycja na pracę stojącą obciąża m.in. stawy, więzadła ,ścięgna i kręgosłup. Obciążenia te przyczyniają się do powstania chorób kręgosłupa, bólów pleców, żylaków, a nawet chorób układu krążenia ‘’. Może troszkę poczytajcie książek (szczególnie polecam o KULTURZE W JAPONII ) a potem zabrać się za lekturę Kaizen i po tym wszystkim róbcie jakieś zmiany .Pozdrawiam