Bombardier

Wrocław

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 392 ocen.

Bombardier
2 392 6 1

Opinie o Bombardier

zaskoczony

Cześć wam wszyscy bombardierowcy Piszecie tak ładnie na pracodawcę , dużo złego. Czy naprawdę jest tak źle? jeśli tak to czemu jeszcze tam pracujecie!!!!!!!! Znam parę osób które pracują w tej firmie i zdanie maja inne, jeśli ktoś robi swoja prace to ani lider, mistrz oraz kierownik się nie przypierdalają, wręcz przeciwnie potrafią pomóc jeśli tylko pracownik jest ok. Niech każdy popatrzy na siebie i rzuci kamień ten który jest bez winy. Niech nie pisze w opiniach tylko powie prosto w oczy, tutaj tej sprawy się nie załatwi. Na drugi raz pomyślcie bo oczernianie kogoś podlega karze z cywilnego a IP można namierzyć w kilka minut...

Pracownik
@zaskoczony 11.10.2018 16:22

Kilka osób to nie kilkadziesiąt czy kilkaset. Pracujemy - większość już niedługo. Chcesz namierzać to namierzaj. Ci którzy piszą po nazwiskach może się przestraszą, ponieważ na to zwracali już uwagę też Ci mniej zadowoleni. Reszta się nie przestraszy bo piszą prawdę. Pozdrawiam zadowolonego bombardierowca.

zaskoczony
@Pracownik 11.10.2018 16:54

Jeśli jest tak źle to podejdź do swojego przełożonego i powiedz prawdę jemu a nie płaczecie na forum. Wiesz jak to się nazywa - krycie głowę w piasek. Trzeba rozmawiać o problemach a nie uciekać od nich. I to jest droga sukcesu!!!!!!!!!!

spawacz
@zaskoczony 11.10.2018 17:17

Pracuję w zawodzie już dłuższy czas, mam doświadczenie z kilku firm o podobnych profilach produkcyjnych, i uwierz mi kolego że jeśli widzę zachowanie kierownika / majstra - już chyba 10 pod którym pracowałem, to politykę firmy da się wyczytać po samej jego behawiorystyce. Byłem w biurze wiele razy, rozmawiałem, psułem sobie nerwy. Niestety kasa w tym zakładzie to temat tabu, chyba że się wykażesz - a wiąże się to z podp_ierdalaniem kolegów albo wyostrzaniem norm (kosztem pierdo_lonej jakości). Możecie mnie namierzać i podejść na żywo i porozmawiać hihihi

Pracownik
@zaskoczony 11.10.2018 17:17

Droga do sukcesu ???? proszę żeby kolega sobie poczytał wcześniejsze wpisy podejrzewam, że też jego kolegów jakie konsekwencje ponosili mówiąc co myślą. Faktycznie była to droga do sukcesu. Dobrze że większość znalazła dużo lepszych pracodawców. Zresztą wystarczy się rozejrzeć i posłuchać co inni mówią. Nie tylko Ci zadowoleni. Że takie wpisy są firmie nie na rękę to każdy o tym wie a więc niech wyciągną wnioski bo jeszcze trochę to zostaną sami Ci zadowoleni . Mniejszość. Ps Coś to uwielbienie do wykrzykników mi przypomina na tym forum. Ps Trzeba jednak uważać co się mówi na korytarzach i gdzie indziej bo nigdy nie wiadomo co ktoś gdzie do doniesie.

Jan W.
@Pracownik 11.10.2018 19:38

Jeśli zwracasz uwagę na problemy przełożonym, by praca szła sprawniej, co jest w interesie każdego, a jeszcze Ci się obrywa to coś jest nie halo.

Marwell
@zaskoczony 11.10.2018 16:22

Zaskoczony w jaki sposób tuszujecie wypadki w pracy?

Stef
@Marwell 15.10.2018 21:40

Jak wiadomo kupa liderów wiedza nie grzeszy. Karierowicze typowi. Więc nie podsyłać należy takim żadnych pomysłów racjonalizatorskich bo to urazabich przerośnięte ego. Tylko oni mają rację, święta rację, ich decyzje są nieomylne, choćby były skrajnie debilne. Jeśli złamie się ta święta zasadę, będą uprzykrzać Ci pracę tak aż w końcu sam powiesz dość. A za.chwile w tym zakładzie kadry wyżej od zwykłego robotnika będzie więcej niż samych robotników.

Harry

Cześć chłopaki powiedzicie jaka stawkę teraz dają w bombie na start normalnie przez firmę ???

Może nowy

Hej. Zamierzam zatrudnić się na stanowisko OPERATOR LASERA-ŚLUSARZ. Może ktoś opisać jak wygląda na tym stanowisku współpraca, praca, zarobki? Z góry dziękuję ☺

Kokos

Mam zamiar pracować w görlitz na lakiernika ale mam obawy że długo nie popracuje słyszałem że zwalniają po paru miesiacach proszę o odpowiedź

Spawacz
@Kokos 12.10.2018 12:30

Mogę prosić o numer do gorlitz?

Rodeo

ICX Jest jeden Głupek który tylko przytakuje i nie ma pojęcia o Zarządzaniu Na ICX M.Libert , (usunięte przez administratora) Z którym chodzi na siłownie I Browary Chce go zrobić na mistrza Jakaś porażka . To mudzie z produkcji powinni się opowiedzieć a nie Dobry Kolega

icx
@Rodeo 07.10.2018 22:29

jeśli ta osoba zostanie mistrzem to będzie duża rotacja w zespole. ale jak to powiedział kierownik; "możemy wymienić całą załogę, przyjdą nowi, może lepsi, może gorsi...." "Nie umiecie ze mną rozmawiać"

AK

Jest super! Moje sugestie dla Bombardier: Tak trzymać!

Anonim

Wszystko zalezy od tego gdzie sie trafi, pracowalem wczesniej na projekcie traxx i tam naprawde swietnie sie pracowalo, zgrana ekipa, wszyscy wiedza co maja robic, normy do wykonania. Zostalem przeniesiony na Hamburg, gdy zwonila produkcja traxxa i totalny dramat, karierowicze, liderzy pod.pierdala.cze, oczywiscie maja swoich ulubiencow i tych ktorych sie gnebi, nikt nad niczym nie panuje, wymagaja super jakosci (oczywiscie ze jestem jak najbardziej za tym) , ale chca to robic w czasach nie mozliwych do osiagniecia, a nawet jesli po jakims czasie sie dochodzi do okreslonej normy, to po tygodniu wyrabiania normy przychodzi kierownik i mowi ze trzeba robic wiecej. Kasa moze i nienajgorsza, ale mysla ze jak ci zaplaca 2-3zl wiecej niz inne zaklady w okolo to moga cie traktowac jak (usunięte przez administratora) i smiecia... Zmiany i nadgodziny zaleza od dzialu na ktorym sie pracuje Moje sugestie dla Bombardier: Wszystko zalezy od tego gdzie sie trafi, pracowalem wczesniej na projekcie traxx i tam naprawde swietnie sie pracowalo, zgrana ekipa, wszyscy wiedza co maja robic, normy do wykonania. Zostalem przeniesiony na Hamburg, gdy zwonila produkcja traxxa i totalny dramat, karierowicze, liderzy pod.pierdala.cze, oczywiscie maja swoich ulubiencow i tych ktorych sie gnebi, nikt nad niczym nie panuje, wymagaja super jakosci (oczywiscie ze jestem jak najbardziej za tym) , ale chca to robic w czasach nie mozliwych do osiagniecia, a nawet jesli po jakims czasie sie dochodzi do okreslonej normy, to po tygodniu wyrabiania normy przychodzi kierownik i mowi ze trzeba robic wiecej. Kasa moze i nienajgorsza, ale mysla ze jak ci zaplaca 2-3zl wiecej niz inne zaklady w okolo to moga cie traktowac jak (usunięte przez administratora) i smiecia... Zmiany i nadgodziny zaleza od dzialu na ktorym sie pracuje Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: zwonienic odrobine tempo produkcji aby nie bylo tak nerwowo

Obserwator
@Anonim 09.10.2018 15:29

Na Hamburgu właśnie widać znaczną poprawę po reorganizacji. Sporo pracy w to wszystko ostatnimi czasy zostało tam włożone w poprawę jakości i naprawę tego co było niepoprawne. Obecnie poza urokiem osobistym Planistki K, jest już wiele więcej dobrego i rośnie wartość dodana ludzkiej pracy na rzecz projektu. Relacje między współpracownikami trzeba sobie samemu ułożyć. Menty i szczury czy eunuchy były są i będą, a sztuką jest, żyć obok nich równolegle, nie wchdząc w tanie insynuacje i sprzeczki.

Pracownik

Chodzą słuchy ,że ma być jakaś dodatkowa porządna premia dla pracowników produkcji. Jedni mówią że w grudniu przed świętami a drudzy że w styczniu za ten rok. Podobno góra chce w ten sposób pokazać że jednak im zależy na pracownikach produkcji, mają do nas szacunek , cenią naszą pracę i wiedzą że jest ona ciężka. Miejmy nadzieję ,że to prawda a nie tylko ktoś na górze tak powiedział żebyśmy się cieszyli.

Nick
@Pracownik 04.10.2018 00:01

Lepiej jak zmniejszą normy i zwalczą mobbing. Pieniądze ci zdrowia nie zwrócą:)

Pracownik
@Nick 06.10.2018 10:46

To prawda, ale właśnie z tego powodu fajnie jest się czuć docenianym chociaż finansowo i gdzieś za te pieniądze wyjechać. Odpocząć . Norm nie zmniejszą . Szybciej zwiększą. Mobbing był i będzie. Za dużo osób ,które za wszelką cenę chcą się wykazać. A górze widocznie to odpowiada. Dlatego niech chociaż finansowo nas docenią. Ale czy to prawda to nie wiadomo. Dużo osób o tym mówi.

Były pracownik
@Pracownik 06.10.2018 13:42

Wy dalej wierzycie ,że oni Wam coś dadzą. Oni mają komu dawać i komu dzielić wypracowane przez Was zyski. Sobie. Wy macie pracować aby Wam pot po(usunięte przez administratora)ciekł. Chodzą słuchy . Chodzą i wątpliwe aby coś wychodziły. Znajdźcie sobie dobrego pracodawcę. Wtedy będziecie wiedzieć porządne pensję, premię, dodatki na swoich kontach bankowych.

Pracownik
@Były pracownik 07.10.2018 16:01

Masz dobrą pracę , dużo płatną to się ciesz. Naiwni nie jesteśmy i wiemy ,że ani lepszej atmosfery, mniejszych norm i kokosów tu nie będzie. Ale Ci na górze doskonale wiedzą co na produkcji mówią i myślą pracownicy . Na tą stronę też wchodzą i na podobne i czytają jakie ludzie mają zdanie. Doskonale wiedzą o tym ,że mają pracowników wśród których są fachowcy jedni z najlepszych na rynku pracy i w innych firmach tylko na nich czekają . Dlatego jesteśmy dobrej myśli że jakieś podwyżki czy dodatkowe pieniądze dostaniemy.

Poeta

Jest taka firma co Bomba się zowię Teraz każdy o niej się troszkę dowie. Mają 4 hale i ludzi za mało by wreszcie ruszyć pełną parą. Przychodzi Lider - kawał frajera, co lizał d++ę więc rządzi teraz 5 minut popowiada głupoty, a następnie co do roboty Na 8 godzin pracy na 12, dlatego że czasy skróciły się właśnie Zmontuj, wyspawaj i wyszlifuj wszystko, kieronikowi ukłoń się nisko. Kto tam pracował, każdy to wie 50 ludzi - szlifierki dwie. Nie mam szlifierki panie liderze Lider odpiera - ja w to nie wierze! Poszukaj dobrze na pewno gdzieś leży, Po 3 godzinie lider wciąż nie wierzy. Ola Boga, O mój Boże - narzędziownia nam pomoże Szybko wszyscy po szlifierki! Wchodzisz - siedzi, komuch wielki. -Trzeba było przyjść sobie rano, Szlifierek już niema wszystkie wyda"no. Od Zarządu w tej sprawie "F*ck" W Sapie postoju na brak narzędzi- brak. Morał z tego taki - godziny tną a w narzędziach wciąż braki.

Niepolecający

Z perspektwy pracowniczej, praca pod wieczną presją czy nikt nie stoi, nie patrzy nikt nie robi zdjec, przyjmując sie uslyszalem uwazaj na kierowniczke z dzialu obok bo jest poeebanaa robi wszystko zeby nas na czymś złapać i szybciutko zgłoscic to pani dyrektor, z czasem jednak zauwazylem ze jest to obustronne, my na nich oni na nas, w sumie nie bylem tam od poczatku to nawet nie wiem kto zaczął, jesli chodzi o moich bylch "przelozonych" zaczynajac od liderkow - w sumie jest to tak popierzony dzial ze nawet lider rezygnuje bo ma dosc ich pierdolenia, chyba ze jest sie kolegą kordynatorków to w sumie ma sie wszystko w (usunięte przez administratora) byle siano wpadało, jesli chodzi o kordynatorow jak sie okazuje wszyscy z jednej miejscowosci, dwoch to nawet tak samo wyglądaja, imiona mają biblijne jednak nie należą do osob ktore maja w sumie chodz troche dobrego serca, szkoda na nich czasu, kolesiostwo i tyle tyrac i zapierdaaalaac a potem poprawiac i po poprawach jeszcze poprawic i jak sie okazuje poprawic ponownie byle do przodu a potem cos wymyslimy. Kolejnym na stanowisku jest kieronik ten to ma tak wszystko w (usunięte przez administratora) ze nawet nie wie kto jak ma na imie i na jakim jest stanowisku, w sumie to wie tylko gdzie jest jego dzial i jedyne co ma do powiedzenia do "czesc" ma kolo siebie tez takiego przydupasa co w sumie nie wiem kim jest i czym on rzadzi wiem tylko ze zwalnia, za tak zwany "ryj" moglby w sumie w 1 dzien powiedziec ze bedziesz zwolniony a nie ze po tygodniu stwierdza ze Ty sobie nie radzisz skoro nawet sie z robota nie obyłeś, dostajesz robote, dowiesz sie jak to zrobic jak podpatrzysz od innych, masz na to tydzien, zart =, = pokusily mnie zarobki ale lepiej miec spokoj jak pieniadze, jest jeszcze jeden gosciu taki łysy w sumie nie wiem kto to ale on tylko Ci pokaze na poczatku pracy jak sie wbic i wybic w czytniki zlecen jak i wejsc i wyjsc z pracy - bo on to musi potem poprawic jak coa jest nie tak, ale chyba duzo niema roboty bo jak jara to 3 faje pod rzad i pol litrowy kubek kawy, dobra koncze to bo brak slow na ten zaklad, az mnie zastanawia jak tam teraz funkcjonuje to wszystko

Spawacz BT

Pracowalem w Bombie okolo pol roku, jestem z innego miasta wiec czytalem duzo o firmach ktore sa we Wroclawiu, wybralem BT poniewaz sa w miare dobre zarobki, czytalem ze pilnuja BHP, mozliwosc nadgodzin i przedewszystkim spawaja tam pociagi wiec to jakies wyzwanie ( szybko sie praca nie znudzi). Po dniu szkoleń wedlug mnie wogole nie istotnych oprocz BHP poszedlem na 2tygodnie do szkolki (przyjemna sprawa) za co mialem normalnie placone. W miedzy czasie lider ( tomek ) zdazyl mnie zjechac poniewaz raz wszedlem przed praca (5:40) nie w ubraniu roboczym na stanowisko gdzie po odrobieniu szkolki mialem docelowo pracowac (pomyslalem no facet jest troche zbyt nadgorliwy) no ale takie przepisy. Po szkolce zaczalem juz normalna prace, troche bylem zawiedziony bo pracowalem przy cienkich blachac (to chyba byla 4mm jak dobrze pamietam), ale kij w to. Lider przydzielil mnie do skladania scian bocznych i powiedzial mi ze jako takiej normy nie ma ale trzrba utrzymac tempo pracy, zapytalem innych pracownikow jaka jest norma na tym stanowisku zeby moc ocenic czy mam robic szybciej czy wolniej (moze cos musze zmienic) zeby nie odstawac od innych. Odpowiedzieli ze okolo 8szt. na poczatku robilem okolo 6 lecz szybko zalapalem co i jak, wiec po tygodniu 8-9szt robilem szybkim tempem. Po niecalym miesiacu lider (krzysiek) zaczal podgadywac ze powinienem robic ich minimum 12szt. (co dla mnie bylo abstrakcja, bo czesto brakowalo czesci) wiec potraktowalem to jako dziwny zart. Po uplywie okolo 2 miesiecy zaczal w sposob agresywny sie do mnie zwracac ze malo robie, odpowiedzialem zeby mi pokazal jak on to sklada zeby zrobil przykladowo jedna sztuke wtedy bede robil tak samo i tyle samo co on chce po czym pomamrotal cos pod nosem i przeniosl mnie na inne stanowisko. Na tym stanowisku to byl jakis cyrk, kazdy robil tyle ile chcial, jedni robili 100% koledzy liderow polowe i tez bylo dobrze, do czasu az kierownictwo nie zaczelo naciskac na to zeby robic wiecej. Pamietam dokladnie sytuacje ktora chyba najbardziej utkwila mi w glowie, bylo nas 3 na calej zmianie plus lider (krzysiek), kolega lidera ktory go wozil do domu rozmawial juz ponad pol godziny z jakims typem a drugi ktory przerobil w bombie x lat siedzial na telefonie i jadl kanapke. Ja po pewnym czasie pracujac chcialem zobaczyc ktora godzina wiec sciagnalem rekawiczke i wyciagnalrm telefon , rozejrzalem sie po hali i widze wkurzonego lidera jak zerka na tych 2 gosci. Pomyslalem sobir ze zaraz beda miec mlyn bo to oni sa w tyle a nie zapowiadalo sie zeby zrobili norme. Jakie bylo moje zdziwienie gdy szanowny lider podszedl do mnie z grymasem mowiac ze malo robie, zapytalem z czego wynika to jego stwierdzenie odpowiedzial (autentyczna odpowiedz przelozonego) ze widzi jak wolno zakladam rekawiczki i ma mnie na oku. Kolejna sytuacja byla u innego lidera (tomka) przyszedlem na stanowisko w pelnym ubraniu roboczym o godzinie 13:56 (prace zaczynamy o 14:00) i mi mowi ze jak sie spoznie jeszcze raz to mnie zwolnia bo powinienem juz byc przygotowany do pracy, zdezorientowany zobaczylem na zegarek i byla jeszcze przed 14 (polecialo kilka dobrych wymian zdan) a ja sie balem ze w miedzy czasie wybijeu zeby. Takich sytaucji bylo kilkanascie ale musze jeszcze opisac inne aspekty wiec to pomine, jesli chodzi o atmosfere to widac przepasc miedzy zwyklymi pracownikami a "kolegami" iderow, pracownicy odnosza sie do siebie wprost ty ku#$wo i inne wymyslne teksty uwazajac ze to jest bardzo smieszne. Raz mialem przyjemnosc slyszec rozmowe 3 meneli pod sklepem i stwierdzam ze mieli wiecej kultury niz oni. Perełka na torcie byla sytuacja gdy stary pracownik poszedl do lidera i zapytal "ej szm&%o daj mi cos do roboty bo skonczylem" potem byly teksty typu "jestes dla mnie jak ta szm%!a do podlogi hahahah" (to byly zarty tego kalibru) itd. lider raz mi powiedzial ze my na tym wydziale sie wyzywamy ale chociaz nie zwalniaja tak czesto. Jesli chodzi o zwolnienia to rzeczywiscie bylo ich stosunkowo malo bo przez te pol roku zwolnili tylko jedna osobe ale co nie znaczy ze nie bylo rotacji - byla ogromna duzo ludzi pracowalo do pierwszej wyplaty i tyle ich widzieli (w tym duzo chlopakow z Ukrainy). Jesli chodzi o stawki to osobiscie mialem cos kolo 3800 na reke przez posrednika i najnizsza krajowa na umowe o prace wiec nie jest zle chyba ze przyjda swieta bo wtedy masz placone tak jakbys zarabial te 2tysiace za wolne . Co do BHP to jest przesadzone ale za to nie ma praktycznir wypadkow wiec bardziej na plus. Moj opis dotyczy jedynie dzialu Sciany Hamburg i tych 2 liderow ktorych mam nadzieje kiedys zobaczyc na ulicy, znam osoby ktore w miare z pracy byly zadowolone wiec co wydzial to inne nastawienie liderow. Teraz slyszalem ze nie mozna wychodzic wogole na zewnatrz na papierosa a jedynie na przerwie wiec duzo ludzi odchodzi dlatego teraz napewno sa przyjecia. Ogolnie nie polecam tej firmy i moja noga napewno tam drugi raz nie stanie

Bartek
@Spawacz BT 09.08.2018 11:48

Na szczęście tu gdzie ja pracuję nie ma takiego wulgarnego słownictwa. Bo to by mi się nie podobało ale też wielu kolegom. Czasami ktoś przeklnie ale nie do kogoś tylko na coś. To że zwykli pracownicy robią więcej od kolegów liderów to prawda. Chociaż niektórym jak zostali liderami to woda sodowa uderzyła do głowy ale dalej jest dużo osób które nie pracują jak trzeba. Ja robię swoje od lat, staram się robić jak najlepiej, kolegów nam wielu ale większość to zwykli pracownicy. Co do zarobków to zadowolony nie jestem. Przez pośrednika są bez porównania lepsze ale też są minusy. Nigdy nie widziałem pracownika który by cokolwiek jadł przy stanowisku pracy. Ale wierzę że taka sytuacja mogła mieć miejsce. Prawdą jest też to że bardzo dużo osób wytrzymuje do pierwszej wypłaty i rezygnuje. Bardzo ciężka praca z zarobkami dużo za niskimi, stres, naciski, wymysły, brak szacunku do pracownika który uczciwie wykonuje swoją pracę. Bombardier kiedyś był dobrym pracodawcą ale od paru lat już nie. Są osoby zadowolone ale wśród zwykłych pracowników takich osób jest bardzo mało. Wiem że dużo osób wśród tych bardzo dobrych pracowitych fachowców rozgląda się za lepsza pracą. Lżejsza z fajna atmosferą, szacunkiem, wyższą pensja i różnymi większymi dodatkami , ponieważ to wszystko jest ważne.

O.
@Bartek 09.08.2018 13:24

Bartek, Firma pracę zaczyna o godzinie 6:00 i wszystkie osoby jakie z tyt. zajmowanego stanowiska powinny slłużyć pomocą dla pracowników produkcji również powinny rozpocząć pracę o godzinie 6:00 od odwiedzenia i wysłuchania wszystkich podległych pracowników których nadzoruje czyli ma IM Służyć pomocą wsparciem technicznym racjonalnymi rozwiązaniami problemów i technologią. Zobacz, Pan U zaczyna pracę o godzinie 6:00 obchodzi wszystkich wita się i rozmawia. Gdzie jest reszta tzw. umysłowych mających stanowiska grubo poniżej Pana U o godzinie 6tej?!?? Bombardier to jest dobry pracodawca, ale niestety jest wielu ludzi żerujących na tych co zapierdzielają, co poza swoją obecnością i wyniosłoscią od godziny 7:00 nie dają niczego innego tej firmie poza kosztami. Tematu zarobków nie podniosę- nie mam mocy aby je oceniać, ale jest wiele dobrych fachowców chcących przejść od właśnie pośrednika do Bombardiera i tam rozwijać swoją karierę, ale "ktoś" im stawia kłody pod nogi i zamyka szlabany. Nie jeden z nich doświadczeniem wart jest więcej jak produkowany taśmowo zakontraktowany przez program UE absolwent PWr z 5 letnim tzw. "stażem".

Bartek
@O. 09.08.2018 21:33

Ja mogę się wypowiedzieć tylko na podstawie tego jakie nastroje i co się słyszy gdzie ja konkretne pracuję. Jeszcze jakiś czas temu faktycznie dużo osób wolałoby pracować w bombardierze niż u pośrednika ale ostatnio ta tendencja idzie w drugą stronę. Sam słyszałem jak nie jedna osoba mówiła że wolałaby przejść i mieć konkretne pieniądze do ręki. Większe pieniądze. Za takim myśleniem idą nie zadawalajace większość pracowników pensję ( są tacy co bardzo dobrze zarabiają ale to na produkcji rzadko) ale też to że każdy kto realnie myśli to wie że nasze emerytury będą głodowe i ludzie wolą więcej zarobić i odłożyć bo ten pieniądze mają pewny. Ale jak już wspomniałem pisze tylko i wyłącznie to co sam słyszę . Jak jest gdzie indziej to nie wiem. Podejrzewam że jedni są zadowoleni inni nie. Ale to że jedni zapierdzielaja a inni się obijają to prawda. Zrobione musi byc. Tylko jeden włoży w to 150 % procent i wychodzi z pracy wykończony a drugi 50% i wychodzi zadowolony. Ale zawsze i wszędzie w każdej firmie znajdą się takie osoby.

Czyscik
@Spawacz BT 09.08.2018 11:48

Widzę ,że kolega Dawid ma wiele w sobie bólu. Obwiniasz wszystkich liderów,pracowników ... I tak się zastanawiam czy Ty się nadajesz na spawacza. W Anglii ci nie wyszło, w Kielcach spawałeś coś,.... A ramki po tobie trzeba było czyści ,jak najeb... Baronów. Wybaczam ci że jesteś rozgoryczony,zły i sfrustrowany , ale żeby spawać dobrze trzeba mieć w sobie checi.! Tak po za tym do policji się nie dostałeś ,ani wojska, bo masz słaby wzrok . Przeprosił byś ludzi których obrażasz liderów, kolegów co składali ramę innych tych którzy poprawiali twoje wypociny. Nie groźne ludziom na tej stronie ,że zrobisz im auć na ulicy ,to podchodzi pod prokuratura. Pozdrawiam cię Dawid i znajdź sobie miejsce na świecie i nie obwiniają innych za swoje nie powodzenia

obserwator
@Czyscik 25.09.2018 17:58

Prawda jest taka kolego czyściku że BT aktualnie nie potrzebuje spawaczy. Potrzebuje pracowników produkcji typowych dla BT. To jak wylewasz spoiny ma w tym zakładzie niewielkie znaczenie, i tak większość g_ówna przechodzi, dobrze że mało jest badań ale w sumie nie bez przyczyny. Przyklejenia na każdym kroku i oni nazywają się fachowcami hihihi. Ważne że SZYBKO!!!!!

Stef
@Czyscik 25.09.2018 17:58

Ale niestety w tym co napisał Spawacz BT jest dużo prawdy. Wielu zostało liderami czy majstrami, a do roboty dwie lewe ręce. Swoje stanowiska wychodzili, tak wychodzili, a nie zapracowali na nie ciężka pracą. Trafisz i na takich co chcąc piąć się wyżej " wygryźli" własnych liderów by zająć ich miejsce. Kiedy tłukli same loki było jeszcze znośnie, ale jak rozszerzyli produkcję o EZT-y to dopiero zaczął się młyn. Wielu poprosi nie zasłużyli praca na stanowiska funkcyjne. Zamiast wiedza i doświadczeniem wykazywali się ganianiem i ustawianiem współpracowników po kątach. Kierownictwo takich ceni, bo wykręcają im wyniki ganiając ludzi.

anonim

(usunięte przez administratora)

Spawacz

Jesli chodzi o spawaczy to ponoc teraz biora kogo kolwiek. Przeczytaj komentarze na dole a bedziesz wiedzial czego sie spodziewac nie bez powodu firma ma opinie pol na 5 mozliwych ( nie mozna dac 0 stad wynik 1.5)

Igor

Ciężka praca ale za to dobre zarobki!!

W
@Igor 14.05.2018 10:33

Tak dobre tylko, że z nadgodzinami. Bo sama pensja to bida.

Siwy
@Igor 14.05.2018 10:33

Za ile godzin 260???

Spawacz
@Igor 14.05.2018 10:33

Pieniadze nie rownomierne do pracy i zdrowia psychicznego. Jak zle trafisz,to przychodzisz do domu codziennie wkur##ony

Spawacz
@Spawacz 20.09.2018 18:48

Zgadzam się z kolegą. Nerwy , czepialstwo, wkurzanie , ciężka praca a pieniędzy mało.

Nick
@Spawacz 20.09.2018 21:23

Ile placa spawaczą przez bombardier na umowie o pracę?

Spawacz
@Nick 21.09.2018 12:15

Ok 3500zl a posrednicy 24zl netto ale umowq za najnizsza

Nick
@Spawacz 21.09.2018 13:35

3500? Chyba sobie żartujesz ze mnie????

Pracownik
@Nick 22.09.2018 11:01

Nikt z Ciebie nie żartuje. Tu są takie zarobki niskie tylko praca bardzo ciężka.

Nick
@Pracownik 22.09.2018 12:14

Żal

Schweiser
@Igor 14.05.2018 10:33

Te zarobki podobają się ludziom starszym przed emeryturą. ''Bo kiedyś pracowali za 600zł, a dziś młodzież za mało serca wkłada do pracy...'' To usłyszałem od pracownika bt hehe

Siwy

Panie uranek z. psychiatra się kłania nie jest pan pępkiem świata .

Nowy,,Lub

Witam, Zadzwonili do mnie z BT i chcą zebym przyjechał na rekrutacje. Jestem aż z Lubelszczyzny no i kawał drogi przede mną Opinie niepochlebne, więc nie wiem czy się opłaca .... Czy możecie coś napisać odnośnie pracy na własnej działalności na stanowisku ślusarz - pan przy rozmowie telefonicznej coś wspominał o przygotowywaniu elementów dla spawacza Jakieś stawki? Cokolwiek?

Jan W.
@Nowy,,Lub 28.08.2018 21:21

Rzuca Cię na skrobak i tyle będzie z przygotowywania elementów spawaczowi. Stanowisko to loteria. Co do atmosfery, gonitwa i poniewieranie ludźmi.

Nowy,,Lub
@Nowy,,Lub 28.08.2018 21:21

A zarobki, stawki faktycznie takie dobre na wlasnej dzialalnosci?

Dawid
@Nowy,,Lub 30.08.2018 06:02

Na własnej działalności to jest nowością. Widocznie przez to że tyle osób się zwalnia już nawet na własnej przyjmują. Do tej pory to przez pośrednika i zarobki bardzo dobre ale tu wiadomo coś za coś. Jak jest praca w sezonie urlopowym to super jak nie to się nie zarabia ale ludzie gdzie indziej mogli dorobić. Albo przez bombardiera ale tu zarobki nędzne. Praca ciężka a pracowników produkcji mają w czterech literach.

Nowy,,Lub
@Dawid 30.08.2018 11:02

Czyli akord? no to pracuje w podobnym zakadzie, chcialem zmiany na lepsze, teraz to nie wiem czy warto w takim razie...

Jan W.
@Nowy,,Lub 30.08.2018 11:59

Na własnej działalności i tak jesteś zatrudniony przez pośrednika. Jak znajdziesz tanio kwaterę, trafisz gdzie są nadgodziny to zarobisz. Ceny kwater rosna,(miasto Ukraińców), a nadgodziny nie wszędzie są. Tym bardziej że praca na zmiany i wprowadzają od września 4 brygadowke na projekcie ICx. Także nadgodziny się kończą gdzieniegdzie. Pozytywne opinie są chyba pisane przez panie z działu HR. Jak już wspomniane było. Rotacja pracowników duża, jak źle trafisz możesz szybko karierę tam skonczyc.

Cześć środkowa Hamburg
@Nowy,,Lub 28.08.2018 21:21

Pracowałem tu 8 miesięcy. Szczerze? Byl to najgorszy okres w moim życiu. Można sie depresji nabawic. Ukraińcy zostają liderami. Co za tym idzie? W jego oczach jesteś do zniszczenia. Kierownik (Kornel) ktory został skrzywdzony przez los wzrostem Karła i rudymi włosami, przez co goli się na łyso to w ogóle kosmos. Liczy ci nawet czas jaki spędzasz w toalecie, chowa sie za parawanami, ma gdzieś co mówisz do niego. Mógłbym tak wymieniać caly czas. Ogólnie nie sądziłem, że istnieje taki zakład, gdzie ludzie się tak nawzajem sprzedają. To przekracza wszelkie granice. Na szczęście znalazłem o niebo lepszą robotę za te same pieniądze. Moja noga nigdy już tam nie stanie. Pozdrawiam i odradzam ten (usunięte przez administratora)

Jan W.
@Cześć środkowa Hamburg 31.08.2018 18:30

Racja, że Ukraińcy zostają liderami. Są obszary gdzie mają większy szacunek niż Polacy. Inna sprawa że Ukryj są tam w sumie od nabijania godzin, ale udaje kierownictwo że tego nie widzi. Na Hamburgu trafisz karierowiczów, ale na takich trzeba najbardziej uwazac. Oczekują potulnosci i uległości. Odezwiesz się nieodpowiednio i masz przesrane.

Zainteresowany

Słyszałem, że firma ma opinię dobrego pracodawcy. Może ktoś słyszał czy potrzebują ludzi?

Siwy
@Zainteresowany 22.08.2018 16:54

Witam zle słyszałeś zwykły pracownik jest traktowany jak tempe bydło

Pracownik
@Siwy 22.08.2018 18:16

100% prawda. Nic dodać nic ująć.

Natalia

Ostatnio forum zdominowane jest przez komentarze krytyczne wobec firmy Bombardier. Zastanawiam się, czy jest to rzeczywiste odzwierciedlenie nastrojów panujących wśród pracowników tej firmy? Czy to tylko przypadek, że w minionych dniach nikt zadowolony z warunków pracy u tego pracodawcy, nie odwiedził tego forum i nie pozostawił śladu swojej obecności?

spawacz
@Natalia 15.07.2018 12:42

tak, to tylko przypadek, tak samo jak coraz większa rotacja w zakładzie.

jam
@Natalia 15.07.2018 12:42

Ludzie tylko potrafią narzekać i się chyba w życiu nie narobili. Zawsze będzie tak ze kierownictwo będzie patrzyło na ręce, ale jeśli za coś nam płacą to trzeba wykonywać dobrze swoją pracę. Jeśli zrobisz swoje i pracujesz nikt się nie będzie p... Pracuje ponad rok na projekcie ICX i nie mam co narzekać, wystarczy robić co do nas należy. Są różne dodatki, o narzędzia nie trzeba się martwić (tak w wielu firmach jest z tym problem), kasa zawsze na czas, w zimę nie ma co narzekać w lato no niestety jak prawie wszędzie potrafi być gorąco. Tym co tak narzekają proponuje iść do prywaciarza , który nie pozwoli wam robić takiego szajsu jak tutaj i będziecie musieli po sobie sami poprawiać to zobaczycie jak to jest.

Jan W.
@Natalia 15.07.2018 12:42

Ciągła rekrutacja i rotacja pracowników to też przypadek ???? Nastroje wśród pracowników są takie jak tutaj opinie. Mało tego, gdzie się ucha nie przyłoży to słychać że ktoś kolejny myśli nad zmianą pracy. Sam aktualnie rozsyłam CV, Przez ostatnie lata bardzo zmienił się stosunek do pracowników. Było więcej szacunku, pracownik był traktowany jak człowiek a nie jako narzędzie do osiągnięcia celu przez przełożonych. Przy takiej rotacji pracowników normalnie nie bedzie, ale tak jest jak przyjmuje się ludzi z łapanki, niemających pojęcia o pracy, a później stary pracownik musi odwalić robotę za młodego. I ciągła walka z czasem. Ciągle zakazy i nakazy. A debilizmem było wprowadzenie zakazu palenia, (majace zmusić pracownika do jeszcze większej pracy), które z legalnych palarni przeniosło się do kibli, a jeszcze bardziej w kąty hali. Ten geniusz powinien nagrodę dostać za optymalizację czasu pracy???????? Niech ktoś też dyrektorowi da zajęcie, bo to chyba z nadmiaru czasu wpada na absurdalne pomysły, z których cały zakład się śmieje i puka w glowe, że człowiek z takim stażem w zakładzie optymalizuje pracę za pomocą tablic i kolorowych wykresikow, które oczywiście nic nie dają pozytywnego, a wprowadzają zamęt na produkcji. Tw dyrektorskie optymalizację tylko wydłużają czas pracy, a pracownik wyciskany do granic wytrzymałości. Dyrektor niech siedzi w biurze a pracownicy swoje zrobią lepiej i szybciej bez jego pomocy. I jak dalej tak będzie to jak Ukraińcy dostaną możliwość pracy na zachodzie to Wam uciekną i zostanieci z ręką w nocniku z taką opinią pracodawcy. A leci w dół ta opinia coraz bardziej. Sport ale Bombardier już nie jest tak pożądanym pracodawcą przez pracowników jak to było kiedys, ale niestety to kadraa kierująca zakładem doprowadziła do takiego stanu rzeczy.

Pracownik
@Jan W. 04.08.2018 07:50

Zgadzam się z kolegą w 100% . Dadzą groszowe podwyżki w ogóle nie adekwatne do rosnących wciąż cen , zarobki za tak ciężką pracę marne, atmosfera do niczego, stres i nerwy co znów wymyśla a o premiach rocznych z wypracowanego przez nas na produkcji zysku to nie pamiętają. Dlaczego w innym bombardierze są a u nas nie. Gruszy od lat też nie podnieśli. Ma kolega rację. Jeszcze parę lat temu jak ktoś próbował w bombardierze to uważał że Pana Boga za nogi złapał , teraz to jest jeden z gorszych pracodawców. Zero szacunku do pracowników produkcji i jeszcze te śmieszne kwoty pensji brutto z których netto to nie wiadomo w co wsadzić żeby starczyło. Są osoby zadowolone ale to albo dupolizusy ,albo takie z szerokim plecami które mało robią a dużo gadają . Normalny uczciwie ciężko pracujący pracownik na produkcji powodów do zadowolenia nie ma.

Pass

Ta firma to taka kolonia pracy niemiecko kanadyjska.

anty Pass
@Pass 19.07.2018 08:06

Faktycznie za leżenie to tam sie forsy nie bierze. Pass pewnie by chciał posiedziec na internecie 8 H a potem wziąść wypłate i zadowolonym wrócić do domku. Bez pracy nie ma kołaczy.

Pass
@anty Pass 25.07.2018 19:58

I po co te agesywne zarzuty. Czy to sposób lub strategia odnoszenia się do opini krytycznych? Czy obowiązuje jedynie słuszny obraz firmy, którego należy bronić do ostatniej kropli?

spaw
@Pass 31.07.2018 16:06

nie przejmuj się, to normalna reakcja osoby która robi karierę w zakładzie albo w murach zakładu się urodziła. niektórych nawet jak do pługa zaprzęgną to nie będą się odzywać, sprzedajne p_izdy bez honoru.

zola

A napiszcie proszę jak wygląda praca i zarobki w kontroli jakości? Jaka jest atmosfera? Przyjmują tam kobiety. czy tylko mężczyźni są w firmie w jakości?

BT
@zola 11.07.2018 10:35

W Kontroli Jakości pracują zarówno kobiety jak i mężczyźni. Jest kilka obszarów gdzie można pracować na tym stanowisku: spawalnia, lakiernia, montaż wózków. Wynagrodzenie jest uzależnione od doświadczenia i posiadanych certyfikatów.

zola
@BT 16.07.2018 09:03

Cześć, dziękuje za odpowiedź, a jesteś w stanie podać mi widełki w jakich mieszczą się zarobki na tym stanowisku?

BT
@zola 11.07.2018 10:35

Widełki na tym stanowisku są bardzo szerokie, uzależnione od doświadczenia i posiadanych certyfikatów. Zaczynają się od ok. 4 tys. brutto w górę.

zola
@BT 19.07.2018 14:59

Dziękuję :)

anonymous
@BT 19.07.2018 14:59

a jak sprawa z pracą na zmiany? cała kontrola jakości pracuje np na 3 zmiany?

Pitek

Chciałbym poznać opinię na temat -Tępa Pracy -Zarobków - Nadgodozin - Systemu pracy oraz przerw (ile minut) -BHP -Możliwości rozwoju (przedłużanie uprawnien) - Jak wyglądają stołówki, ubikacje, szatnie - Czy jest miejsce oraz możliwość zapalenia papierosa - lub czy odliczany jest od godzin pracy. Spawacz - 12 lat doświadczenia w Niemczech, jestem nauczony do czystych bezpiecznych warunków, gdzie mogę spokojnie odetchnąć na przerwie w klimatyzowanym miejscu, wyznaje zasadę ze robię swoje i swiety spokój - niemiecki system pracy. Liczę na odzew

Spawacz bt
@Pitek 29.06.2018 17:11

3/4 zakładu jest strasznie brudne, gdzie praca nie jest przyjemna, po 8h obowiązkowy prysznic, a więc wychodzisz o 15, bo czekać za prysznicem trzeba niestety... 100 osób 5 prysznicy, taki nasz standardzik, co do BHP to na poziomie az można powiedzieć ze nad poziomem, robią wszystko by było bezpiecznie do tego stopnia ze pracownicy mają tego dość, stołówki całkiem spoko, zależy jak i gdzie, W niektórych sauna w niektórych nie, co do ubikacji było spoko póki nie zakazano palenia, teraz nie idzie do nich wejść, jest (usunięte przez administratora) niesamowity... a smród jeszcze większy, ja jako osoba nie paląca mam szczerze mówiąc problem bo chodzę szukać miejsca gdzie w spokoju mogę się "zalatwic" nikt na to nie reaguje nikt nic z tym nie robi, CO do szkoleń i papierów to da się to zalatwic, to trzeba przyznać ze o rozwój pracownika potrafią zadbać, szczególnie jak jest ktoś nowym pracownikiem, jeśli chodzi o system pracy to 8h, przerwa o 10 - 20 minutowa i o 12 - 15 minutowa, nadgodziny można robić lecz nie można palic w przerwie między 8-12h, poniewAż zakład na to nie zezwala

do Pitka
@Pitek 29.06.2018 17:11

Tempo pracy jak tempo pracy - na jednym obszarze troche mniejsze na drugim troche wieksze. Dla leni za duże i mówią ze (usunięte przez administratora) dla osób które przychodza pracować nie jest źle. Zarobki troche powyżej średniej w regionie i jest to zagwarantowane w układzie zbiorowym, pewnie w okolicy znajdziesz firme ktora daje lepsze, ale wtedy idzie za tym znaczne zwiększenie tempa pracy, albo gorsze warunki. Dużo pracowników produkcyjnych jest zatrudnionych przez firmy zewnętrzne, wtedy wyciągają wiecej + znaczne ilości nadgodzin Przerwy 2 w trakcie pracy 1. sniadaniowa i na papierosa 20 min druga na kawe 15 min (ale wtedy zakaz palenia). O BHP gonia strasznie, co do rozwoju to sporo można zrobić z uprawnień dodatkowych suwnica, palnik, czasami MAG TIG, zależy co masz i jak sie spisujesz na linii. Stołówki całkiem ok, ubikacje róznie to bywa, zależy od obszaru i ilości ludzi. Z szatniami i prysznicami mogło by być lepiej. Z paleniem ostatnio wprowadzili tylko w wyznaczonych godzinach czyli tylko w przerwie śniadaniowej.

Były pracownik bombardiera
@do Pitka 25.07.2018 20:10

Znajdziesz tuż za płotem dwie firmy gdzie zarobki są dużo większe, 13 pensja oraz trzy tysiące wczasów pod gruszą. Praca lżejsza . Pracuje w jednej z tych firm. Jest dużo lepiej niż w bombardierze do tego więcej prysznicow ????

Pytek
@Były pracownik bombardiera 25.07.2018 22:23

GE Zakład generatorów??

Jajaja

Czy grozenie odpisaniem godzin za nie wyrobienie normy jest zgodne z prawem? Bo ostatnio na części Środkowej kierownik z liderem ciagle nas zastraszaja. Nawet liczą ile w toalecie przebywamy...

Cage
@Jajaja 07.06.2018 16:38

Nie, jest niezgodne z prawem. Chyba że masz akord.

Pracownik
@Jajaja 07.06.2018 16:38

Z takim czymś odrazu do kogoś konkretnego to jest naganne tacy kierownicy powinni zostać dyscyplinarne zwolnieni

takie jaja
@Jajaja 07.06.2018 16:38

Za niewyrobienie to raczej godzin nie odpisują, ale jak spartoliłeś robotę to każą poprawiać.

Tomasz

Podpowiedzcie czy firma prowadzi aktualnie rekrutacje? Podpowiedzcie na jaką umowę można liczyć na początek?

pracownik BT
@Tomasz 25.07.2018 19:46

Prowadzi rekrutacje. O jakie stanowisko pytasz?? Spawacz, ślusarz, lakiernik, pracownik biurowy - jaka profesja?? Może trochę konkretów w tym twoim zapytaniu.

Sfugc

Odradzam magazyn, (usunięte przez administratora) lider grzesiek wojnarowski, (usunięte przez administratora) bez szkoły i poburka konfident (usunięte przez administratora) Bez lizania (usunięte przez administratora) za daleko nie dojdziesz. odradzam tę firme.

Waldi

Czy jest jakiś powód, że tak narzekacie ? Rozmawiajcie z szefostwem!!

Pracownik
@Waldi 03.07.2018 11:43

Powodów jest dużo a rozmawiać to tam nie ma z kim. Nigdy rozmowy nie przynosiły rezultatu a jeszcze co niektórzy mieli potem nie za fajnie.

Obserwator
@Waldi 03.07.2018 11:43

Aby oczymkolwiek rozmawiać, w każdym jednym kierunku, swoją pracę z zachowaniem dysyansu i szacunku do tego kto Ci płaci, trzeba wykonywać bez zarzutów, poprawnie zgodnie ze sztuką. Oczywiscie dotyczy to wszystkich staniwisk w zakładzie, z zastrzeżeniem dla tych wyższych: pomagać modyfiokować, rozwijać, upraszczać, szkolić, egzekwować, słuchać i wynagradzać. Ot taka moja lekko zuchwała uwaga.

Pracownik
@Obserwator 03.07.2018 22:32

Szacunek do tego kto mi płaci to ja mam. Gorzej w drugą stronę. Dziękuję za zuchwałą uwagę.

Qwerty

Osobiście nie polecam zakładu, pracowałem i się pozegnalem, jest porażka... Zarobków super niema, wszyscy mogą palic prócz pracowników produkcji, nikt nie musi nic robić prócz pracowników produkcji, podwyżek niema, Premia niby za wyrobienie ale wyrobienie na poziomie 95% a więc się nie udało może będzie w następnym miesiącu... Może na innych halach niż środkowa jest inaczej ale z tego co słyszałem to jeszcze gorzej mają, U nich nawet na przerwie gdy robisz 12h masz obowiązek siedzieć w stołówce co kompletnie z kodeksem pracy niema nic wspólnego, tylko zgłosić do inspekcji

Spawacz

Witam, jak próbki trzeba zdać na spawacza czy ktoś coś konkretnie może napisać

anonim

(usunięte przez administratora)

roland z garosa

Znając życie jesteś Pan z pokroju "ja jestem wieeelki spawacz" - no to mam dla Ciebie dobre info, już nie musisz trudzić się w Bombardierze, na pewno na takie gwiazdy, zakłady czekają z otwartymi rękami... - gdybyś nie rozumiał, tak to jest sarkazm... Aha, z pewnością jest jakiś paragraf za oczernianie na forum zarówno pracowników z imienia i nazwiska jak i samej firmy. Także drogi koleżko, życze powodzenia! Aha jeszcze jedno podaj swoje imię i nazwisko co by półświatek spawalniczy wiedział jakiego człowieka omijać szerokim łukiem ; ]

Zainteresowany

Podpowiedzcie jakie umowy dostają nowi pracownicy?

BT
@Zainteresowany 17.06.2018 14:01

Jeżeli zatrudnienie przez Bombardiera, to umowa o pracę.

SPAWACZ WROC

Witam. Szukam pilnie pracy. Jestem na wypowiedzeniu :) Jakie są próbki spawalnicze do zaliczenia w BT . Proszę o szczegóły. Pozdrawiam

Spawacz

Spawacz z aktualnymi uprawnieniami bw h-l045. Czy mógł by ktoś wysłać na maila tomekstepien09@gmail.com kontakty do pośredników u których warto pracować?

Zostaw opinię o Bombardier - Wrocław

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Bombardier