Toyota Boshoku Poland Sp. z o.o (dawniej TBAI Poland)

Wykroty

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 60 ocen.

Toyota Boshoku Poland Sp. z o.o (dawniej TBAI Poland)
3 60 6 1

Opinie o Toyota Boshoku Poland Sp. z o.o (dawniej TBAI Poland)

Wk**wiony leader

Ten psychicznie nastawiony zakald, który uważałem za rozgarnięty znajdzie każde "ale"abysmy musieli 12 listopada iść do pracy , każdy zakład ma wolne oczywiście Toyota ma z tym problem i każą na przyjść w święto do pracy a jak nie to NN bez jaj. Zero jakieś kolwiek i odpowiedzialności robią co chcą w święto narodowe każą nam iść do pracy. Po 4 latach stwierdzam że dłużej nie dam rady pracować w tym (usunięte przez administratora) Gorąco nie polecam tego zakładu. Dla nich liczy się wynik nie ludzie.

Skoczek
@Wk**wiony leader 09.11.2018 00:41

Wstyd że musimy przychodzić do pracy 12listopada jak by nie mogli zrobić soboty pracującej.Tak ważny dla nas Polaków dzień a my nie możemy go godnie celebrować z powodu Polskiego zarządu w toyocie.Nie respektują naszych wartości narodowych i kulturalnych gdzie wmawiają nam ze w ich tbway wszyscy powinniśmy szanować inne kultury i ich wartości a nasza kultura?Na całym świecie inne kraje dla Polski robią miły akcent żeby uczcić nasze 100-lecie NIEPODLEGŁOŚCI a my Polacy nie możemy go godnie uczcić.Mam nadzieje i wiare że tego dnia solidarnie jako Polacy dumni ze swojej niepodległości i jako pracownicy tego zakłamanego zakładu nie zjawimy się tego dnia w toyocie.Bądzcie dumni i świętujcie z uśmiechem nasze 100lecie Niepodległości

kams

witam pracowałem w tej firmie i wiem ze firma toyota bushoku w mojim czasie zaczeła ściągać ukrainców wtedy uciekłem z tej firmy z trudem ponieważ jak ja moge ich opuścić idt a tak pro po ukrainców jest to ruch taktyczny aby zmniejszyć podwyżki płac dla pracowników albo po prostu uniknąć tych podwyżek firma jest chytra

mati
@kams 05.09.2018 18:55

tak to prawda, ukraińcy robia za marne grosze, a wy polaczki nie dostaniecie ani grosza ... bo jest ktoś ( ukraińcy) kto będzie robił za mniej, więc albo robicie i cicho siedzicie albo wynocha !!!!!

wiem wiem

witam pracowałem w firmie firma robi na początku ci pranie mózgu że jest zorganizowana że praca dla toyoty to jest powołanie itd w trakcie pracy w toyocie zoriętowałem sie szybko ze panuje tam totalny bałagan i harmider w jednej godzinnie wszystkie plany produkcyjne są spełnione zas w drugiej są braki o 100% wynika to z tegp że biuro dobiera ciągle zamówienia przez co normy rosną a nie patrzą sie na czowieka traktóją go ja śmiecia czyli wyczerpać do końca i wziąść następnego teraz przychodzą już ukraincy pewnie następni będą mongoowie wszystko po to aby zwiększyć normę a podwyżki nie dać większej niz 80-100 zł na rok podwyżka zawyczaj jest rowna stopie inflacji czyli mówiąc w prost za zarobionę pieniądze mozesz kupic tyle samo , pomimo tego jak kolega wcześniej wspomniał cięzko jest się z tamtąd zwolnić ponieważ nie chcą wydać ci urlopu albo nie przyjmują twojego wypowiedzenia często byłem sam świadkiem jak kierownik specjalnie chował wnioski o wypowiedzenie oraz wnioski o urlop Krotko mówiąc firma ta jest jak (usunięte przez administratora) na bucie mozesz w nie jak sie przykleiło cieżko je odkleić i mowiąc szczeże firma toyota nie ma nic wspólnego z tym co tu w polsce mamy te boshoku

pracownik toyoty

Mi też odmowiono odebrania Urlopu chociaż do końca umowy zostało mi tylko 3 dni powiedzieli ze mając przed wypowiedzeniem 8 dni urlopu został on mi zabrany ponieważ dałem wypowiedzenie i został on skrocony do zera

JA Jan Łuk

Witam w ostatnim okresie mam zaszczyt polecić państwu Toyota Boshoku Poland firma jest doskonale zorganizowan co do zatrzymania cie na stanowisku pracy co to oznacza Oznacza to ze moja osoba posiadająca umowe na stałę podpisująca wypowiedzenie pracy od daty 31 sierpnia nie pozwolono mi wykorzystac urlopu ponieważ wytłumaczono mi ze urlop został mi zabrany ponieważ jakis czas temu dałem takowe wypowiedzenie następnie mogę dodać ze firma stara sie jak najmniejszymi kosztami zwiekszyc jak najbardziej produkcje dlatego tez sprowadzają ludzi z ukrainy oni pracuja są zadowoleni a my polacy juz mamy coraz mniej do gadania poniewaz wiekszośc to są ukraincy pracujacy z zadowoleniem bo dla nich to jest dużo

Był sobie ktoś i już nie ma.

Czy narzekać? Prawda w oczy boli? Jakie są warunki pracy na hali? Czy pracownik ma tyle wolnej przestrzeni na stanowisku pracy, ile przewiduje się zgodnie z prawem? Czy na szwalni praca jest lekka i przyjemna? Co się robi aby poprawić warunki pracy, prócz podnoszenia celu? Jak wyglądają odciągi na spawalni? Mogę więcej wyliczać ale czy jest sens?

taka jedna
@Był sobie ktoś i już nie ma. 15.04.2018 21:10

nie polecam zdecydowanie ....

abcdefgh
@taka jedna 24.06.2018 16:25

@taka jedna zgadzam się w 100%

Niezapominajka

Witam. A jak wygląda sytuacja w biurze? Dużo jest nadgodzin? Jaka atmosfera?

Office
@Niezapominajka 26.05.2018 19:03

Witam, atmosfera w biurze jest bardzo dobra. Oczywiście wszytko zależy od działu do jakiego się idzie i od osób. Jeśli chodzi o nadgodziny to jedni wcale nie robią lub tylko kilka a inni nawet 30 nadgodzin. To również zależy od tego czy się wyrabiają z pracą, czy robisz dodatkowe rzeczy i czy chcesz zostawać. Wszystkie nadgodziny płatne 50% więcej lub do odbioru-według uznania.

abcdefgh
@Office 31.05.2018 12:03

@Office po części masz rację ale zdecydowanie po części. Często atmosfera jest kiepska w większości działów.

xyz

Jak wygląda praca w biurze? Po jakim czasie można spodziewać się podwyżek? Jakieś dodatki są w tej firmie? Pozdrawiam

abcdefgh
@xyz 02.07.2018 14:11

Praca w biurze. Hmm pracowałem w biurze i szczerze nie polecam. Układ układem pogania. W biurze jesteś raczej rzadko. Powodem odejścia z Toyoty była zdecydowanie atmosfera która była poniżej krytyki. Podwyżka? Nie ma takiej opcji i zapomnij o tym. Dodatki dojazdowe w zależności od odległości ( są to raczej bardzo małe kwoty które nijak się mają do tego co musisz wydać na dojazd) dodatkowo jest szansa na dodatek ale musisz być zapracowany i najlepiej spać w firmie. Podsumowując bardzo słabo.

Administrator

Zachęcam osoby, które są zatrudnione w TBAI Poland o opisanie aktualnej sytuacji panującej w tej firmie. Jak w tym momencie wyglądają warunki zatrudnienia? Czy pracodawca organizuje swoim pracownikom szkolenia podnoszące ich kompetencje?

Julita

Chyba ktoś lubi tak narzekać i postanowił tu się wypisać!!!

Był sobie ktoś i już nie ma.

Praca w tej firmie...? Nie polecam. Produkcja nastawiona na ilość - więc gdzie jest jakość? Podejście do pracownika przedmiotowe - czy tak traktuje się ludzi? Na szwalni są krzesełka - ale nie wolno na nich siadać, jest to źle postrzegane Hala ma niewłaściwą wentylację - po co cokolwiek robić skoro można gdy ktoś zasłabnie wezwać pogotowie Wykręcisz nr alarmowy i powiesz Toyota to adresu już nie trzeba. Wszyscy wiedzą że chodzi o Wykroty. Tak właśnie wygląda ten zakład. Przykładów można wiele podać ale że względu na regulamin forum się powstrzymuje. Nie polecam. p. s pozdrowienia dla Gumisi :)

Norbert

Czy po zmianach praca w firmie jest lepsza?

optimista

Cała prawda o pracy na dziale BMW w Tbai Poland w Wykrotach. Praca odbywa się na dwie zmiany, generalnie pierwsza zmiana od 6-14, albo od 6-16, druga zmiana od 16-24, albo od 16-1. Praca szczególnie na początku jest dość ciężka, na wszystkich stanowiskach odbywa się na stojąco. W zależności od czynności jakie wykonuje się na danym stanowisku bolą: palce, nadgarstki lub inne części rąk, zawsze odczuwa się ból nóg i pleców od stania przy wykonywaniu zleconych zadań (szczególnie osoby o wysokim wzroście będą miały problemy z bólem pleców, po prostu linia produkcyjna jest umieszczona dość nisko od podłoża). Po zakończeniu drugiej zmiany szczególnie przez pierwsze tygodnie po pójściu do łóżka nie można zasnąć przez dwie godziny, tak bolą plecy. Brak jest zagrożeń wpływających na bezpieczeństwo pracy, nikomu nic nie powinno urwać, ani zgnieść, hałas w normie, trzeba tylko się przyzwyczaić do częstego "wycia" syreny informującej o awariach, czy opóźnieniu w produkcji. Pracownicy do dyspozycji mają stołówkę i umieszczone w niej automaty ze słodyczami, kanapkami i kawą. Przerwy w pracy są trzy, pierwsza 8 minut, druga 20 minut następna 7 minut. Jeśli praca odbywa się w nadgodzinach to kolejna przerwa trwa 10 minut, wszystkie przerwy wliczane są do godzin pracy. Nadgodziny w godzinach nocnych i w sobotę płatne są 100%, na dniówkach 50%. Trzeba wyjść z założenia, że praca w nadgodzinach i w sobotę (co druga)jest obligatoryjna, za odmowę pracy w nadgodzinach lub w sobotę można zostać ukaranym notatką, generalnie przełożeni nie patrzą przychylnie na pracowników "unikających" nadgodzin. Jeśli chodzi o zarobki to tak jak w większości firm najniższa krajowa plus dodatek za dojazd od 100-200 PLN w zależności od miejsca zamieszkania, dodatek za "frekwencje" chyba 150 PLN brutto, nie wiem dokładnie, bo takiego jeszcze nie otrzymałem :). Kadra kierownicza tak jak wszędzie wymagająca, muszą trzymać się planu, za to im płacą. Jeśli "robisz swoje" nikt się nie czepia bez powodu. Ważna informacja dla facetów, na zmianie "czerwonej" pracuje kobieta, potrafi pracować na wszystkich stanowiskach, mało tego pracuje na nich lepiej niż nie jeden facet. Więc jeśli chcecie narzekać, że ciężko, że nie dajecie rady to "zerknijcie" na nią, jest twarda jak skała :). Podsumowując, jeśli lubisz pracować, chcesz dorobić w nadgodzinach i nie straszna jest Ci normalna dyscyplina pracy, to ta "robota" jest dla ciebie. Natomiast, jeśli chcesz się lenić i narzekać jak Ci ciężko to sobie odpuść i poszukaj coś innego. P.S. jest tylko jedna toaleta na 26 facetów, więc powinieneś być jednym z pierwszych idących na przerwą, aby z niej skorzystać :)

Adam
@optimista 05.12.2014 15:14

Teraz się trochę zmieniło. Teraz masz akurat 2100 brutto podstawy + 200 brutto dojazdy (pow 15 km bodajże) + 400 brutto frekwencyjnej. Czyli wychodzi NA CZYSTO BEZ NADGODZIN 2000 NA RĘKĘ. Co do rotacji w zakładzie: Nie ma jako takowej rotacji, że się przyjmiesz i cię wywalają. Jak się już tam przyjmiesz, ROBISZ SWOJE i tam od czasu do czasu (ja akurat codziennie) ZOSTANIESZ na nadgodzinach to NIKT nie będzie się do cb czepiał i możesz pracować do usranej śmierci. I w zasadzie jest tak, że żeby cię zwolnili musiałbyś nie wiem... brać L4 NON-STOPER albo nie przychodzić do pracy albo coś na prawdę odrąbać żeby cię stąd wyrąbali. Warunki są OK (przerwy 3 w pracy, automaty, ciepło na hali, dostajesz ubranie robocze (ale buty niewygodne, polecam samemu sb kupić z ATESTEM), SĄ DODATKOWE BENEFITY JEŻELI PRACUJESZ (możesz wziąć kartę Multisport za około 44 zł ; ty placisz 30% pracodawca 70%; dodatkowe ubezp grupowe, owocowe środy w firmie, przekąska (picie i jakiś batonik zazwyczaj) PRZED NADGODZINĄ jeżeli jest 3 nadgodzina PRODUKCYJNA w tygodniu, 13 wypłata na koniec roku, pieniążki lub paczka dla dzieci na święta i nie jest trudna praca sama w sobie LECZ BARDZO MONOTONNA. Pozdrawiam dziękuję. P.S PO ROKU PRACY dostaniesz 75 zł brutto podwyżki haah xD

Praca się opłaca
@Adam 03.09.2017 12:46

Od pierwszego stycznia są podwyżki nawet do 2531 brutto plus dodatki.

Praca się opłaca
@Praca się opłaca 21.01.2018 19:08

Warto zrobić ze dwie soboty (możesz zrobić nawet cztery soboty) tak dla samego siebie jeśli jest to możliwe. Wtedy na koncie może pojawić się ładna sumka,oczywiście gdy się nie będzie chorować za długo bo każdy dzień L4 to brak 100 zł brutto z 400 zł brutto frekwencyjnego.Tak więc po czterech dniach L4 z frekwencyjnego nici.

Kasiuulkaaaa ulkaaa

Na szwalnie jest bardzoo ciężko.. Masz obciążenie na jednej nodze 8 godzin stania bo drugą musisz operować maszynę . Trzeba to robić szybko i dokładnie w ciągłym skupieniu. Kręgosłup stawy upał latem. Za marne 1800zl no... Chyba że robisz nadgodziny. Jak dla mnie za taką kasę i normą norma... Odgrażanie że jak nie będziesz robiła) wiecie godzin to " się za nas wezmą"lub "będą konsekwencje" to się mija z celem !!! Nic tylko nagrywać ich zastraszanie i podać Wyżej. Nie polecam szwalnie

ja

Witam.Proszę was o rade bo właśnie dostałam tam propozycję pracy od poniedziałku i teraz po waszych opiniach nie wiem co mam robić. Bo ogólnie pracuje i mam umowe na stałe a chcę sie zwolnic zeby iść do pracy wykrotach. Mogę prosić o doradztwo takiej osoby która tam jeszcze pracuje??? Dziękuje

KacPer
@ja 11.08.2014 20:48

Nie kcesz nie rup! Błędy celowe.

Siksik
@ja 11.08.2014 20:48

Idź tam jak chcesz ale nie pakoj się na szwalnie. Robiłam tam i to jest mordega ... Poważnie..

R
@ja 11.08.2014 20:48

Odpusc sobie to bylby duzy blad pujscie tam do pracy pozdrawiam

Parobek 1

Czesc,pracownicy. Znajomy mowi ze na start z jakas premia wychodzi 2800 na reke bez nadgodzin. Mowil tez ze od stycznia podwyzka 300 zl... A teraz do rzeczy robi mnie w ch..ia,czy mowi prawde. 2800 neetto na start. Prawda czy falsz. Pozdro!

Piotr
@Parobek 1 30.11.2017 10:07

Siema to tak na start dostajesz 2100 plus kasa za dojazd 200 zł max , premia frekwencyjna 400 zł . Bez nadgodzin jest 2000 zł na rękę

eli

pracuje ktos w tbai w dziale od 7-15/ szukam dojazdu . moge dojechać do nowogrodca .. doplace za dojazd.

anonymous
@eli 19.06.2016 21:30

od 6 do 14

Paulina

@Adam dość dokładnie opisujesz warunki zatrudnienia w firmie. Poruszasz też kwestię nadgodzin. Możesz powiedzieć o tym coś więcej? Piszesz, że Ty zostajesz po pracy codziennie. Jak często można zostać na nadgodzinach? Czy jest to dobrowolne, czy też związane z okresami bardziej natężonej pracy?

Paulina

@miich rozumiem, że firma organizuje imprezy integracyjne m.in. w formie pikników. Czy często takie wydarzenia się zdarzają? Chętnie dowiem się też, na co więcej można liczyć będąc zatrudnionym właśnie u tego pracodawcy. Czy oprócz wynagrodzenia zapewnia on również dodatkowe benefity?

miich

co sadzicie o tegorocznym pikniku TBPL.

KacPer

Rozmowa kwalifikacyjna z przed 2 lat, ale ciekawa: Rano na parkingu sporo Japończyków płci obojga. Strażnik wpuszcza na teren. Każą wejść i siadać, po chwili słychać ruch za drzwiami z lewej strony. Drzwi uchylają się i wychodzi z za nich kobieta gabarytów i postury ewidentnie europejskiej rasy kaukazkiej przyozdobiona fryzurą wyglądającą jak hełm samuraja i w barwach wojennych na twarzy. Włos się jeży, szczęka opada ale ja nic, powaga i stalowe nerwy. Pani wyciąga moje CV extraodpicowane i mówi: "ale pan ma tutaj: dekarz, murarz, zbrojarz, malarz..." Znaczy że nie biorą w takim przypadku nawet jak ktoś akurat potrzebuje albo np. budowlanka go nie kręci i by sobie zmienił. A może że budowlańcy piją? A z kąd taka oryginalna kadrowa? Tłumaczka znająca japoński znająca się na ludziach!! No i poszedłem na piechotę bo żadnych autobusów czy innego transportu z tamtąd nie ma. Zasłyszane na mieście w Zgorzelcu.

Krakowiaczek_Jeden
@KacPer 03.06.2017 13:25

Ogólnie to używanie pojęcia rasy ludzkiej w pobliżu choćby nawet międzynarodowych jakichś korporacji jest niebezpieczne i może powodować wyciąganie wniosków dalekoidących i różne anomalne reakcje alergiczne. Do tego stopnia Niemcy skompromitowały pojęcie rasy ludzkiej. Tego typu wnioski dalekoidące, z czegoś tam wyciągnęła chociażby precyzyjnie opisana pani rasy białej kaukazkiej (tu konkretnie wzorcowy wręcz przykład typu morfologicznego górnopaleolitycznego, ale to już nieistotny szczegół) i to jest dobry przykład na takie właśnie wyciąganie wniosków.

Daro

PILNIE na jutro potrzebuje do toyoty z lubania na rano

Paulina

@pracownik, dziękuję. A co możesz powiedzieć o warunkach pracy?

Paulina

Czy firma organizuje jakieś imprezy firmowe dla swoich pracowników? Jak to wygląda?

pracownik
@Paulina 17.03.2017 10:08

jest raz w roku,atrakcje dla dzieci,darmowe jedzenie ,piwo z beczki..dyskoteka...bieg....nic specjalnego

rtr

@Dawid a powiesz mi kolego o jakie stanowisko Ci konkretnie chodzi? widze ze tutaj szukają specjalsity do spraw logistyki w Wykrotach to masz na myśli?

mily

Hej. Poszukuję dojazdu na zmianę od 7 do 15 z Bolesławca lub jego okolic.

franko

dzien bry............... widze ze mimo firmy jappan to czasu i ludzi nie szanujecie coz zebranie 11 a szanowna pani pojawia sie 10 po i ani przepraszam ani pocałuj w d..... usmiechu to ta pani rowniez nie zna a moze przestwic by wam czas na azjatycki bo tak na dzien dobry to super wejscie a jak sie to ma do waszej reklamy 2700 dla osoby bez doswiadczenia pytanie moje brzmi ta kwota to przelicznik na jeny??? bo macie fajne reklamy ale tak faktycznie to nie powinniscie oklamywac ludzi na wejsciu 2100 brutto to jest wasza propozycja pytanie gdzie podzialo sie 6 stowek?? moze zbieracie na zegarki dla personelu co totalna kpina nie szanujecie nic a nic ludzi i dziwicie sie ze nikt u was nie chce pracowac??

gregoryBatory

Praca jest o.k. Oczywiście można narzekać zresztą każdy w swojej firmie narzeka więc nic nowego

ziom

Poszukuje dojazdu na 7-15 doplace za dojazd. Interesuja mnie osoby na trasie Lwowek -Niwnice i Lwowek -Ocicie max. dojade do Nowogrodca ,Ocice.Zabłocia, Brzeznik. Ja lwowek. e-amil bikes14@vp.pl

pracownik

hej wie ktos moze gdzie mozna zobaczyc zdjecia z imprezy w Brzeźniku??

Zostaw opinię o Toyota Boshoku Poland Sp. z o.o (dawniej TBAI Poland) - Wykroty

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Toyota Boshoku Poland Sp. z o.o (dawniej TBAI Poland)