Czytając wpisy na tym portalu postanowiliśmy ustosunkować się do niektórych z nich oraz przedstawić naszą firmę dla tych osób, które szukają rzetelnej informacji.
Firma Potyrała i Spółka istnieje już 11 lat i zatrudnia 35-ciu pracowników na stanowiskach produkcyjno-serwisowych, handlowych i administracyjnych. Siedziba firmy znajduje się w Stargardzie, a oddział produkcyjno-handlowy w Poznaniu przy ulicy Rozwadowskiej ( w 2017 roku oddział zostanie przeniesiony do nowo wybudowanej hali produkcyjnej o powierzchni 1400 m kw)
Zakres oferowanych usług i produktów można sprawdzić na stronie internetowej firmy (www.potyrala.com.pl) . Nasza firma współpracuje z kontrahentami na Pomorzu Zachodnim, w Wielkopolsce, Ziemi Lubuskiej i Dolnym Śląsku, choć posiadamy również klientów na terenie całej Polski oraz poza jej granicami. Takie informacje są ogólnodostępne i łatwe do pozyskania a teraz przedstawimy inne fakty, może mniej dostępne.
Współpraca z dużymi firmami o globalnym zasięgu i wieloma innymi dużymi koncernami, pracującymi w systemie ciągłym ( 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu) sprawia, że dostosowaliśmy się do trybu ich pracy. Chodzi przede wszystkim o zapewnienie sprawnej obsługi serwisowej praktycznie codziennie przez cały rok, oraz możliwość skorzystania z doradztwa technicznego na najwyższym poziomie.
Te dwa aspekty generują największe problemy osobom zatrudnionym w naszej firmie. Całodobowa dostępność serwisu wymaga odpowiedniego ułożenia planu pracy grup produkcyjno-serwisowych, a nie jest to łatwe zadanie. Chcąc jednak być dobrymi partnerami dla naszych klientów musieliśmy sprostać temu zadaniu.
Jeśli chodzi o doradztwo techniczne to zupełnie inna kwestia. Aby stać się dobrym partnerem technicznym, a nie tylko firmą dostarczającą części zamienne musimy nieustająco szkolić się i podnosić swoją wiedzę na temat oferowanych produktów i usług. Wymaga to „niestety - dla niektórych” pewnego i to niemałego poświęcenia ze strony zarówno osób zatrudnionych w dziale Obsługi Klienta jak i ze strony naszych Handlowców, którzy dodatkowo muszą być dyspozycyjni dla swoich klientów. Takie wymagania postawił przed nami rynek, czyli nasi klienci i wiąże się to z wysokimi kosztami w ich zaspokojeniu.
Reasumując: osoby, które chcą pracować w tej branży muszą w szybkim czasie bardzo mocno zaangażować się w podnoszenie swoich umiejętności oraz wiedzy ( szkolenia organizowane przez firmę oraz nauka własna) a to niestety nie wszystkim wychodzi i dlatego nie wszyscy u nas zostają. Poza tym firma rozwija się i potrzebuje nowych osób do obsługi wciąż powiększającego się grona klientów.
Na szczęście, atmosfery panującej w naszej firmie może pozazdrościć wiele innych firm (tu oczywiście nasza subiektywna opinia, jako współwłaścicieli firmy, ale oparta na wielu obserwacjach.( No, my przecież też pracujemy w firmie i w niej przebywamy, więc widzimy jaka jest atmosfera )
Jesteśmy niewielką, prawie rodzinna firmą i obcy jest nam wyścig szczurów i korporacyjne metody zarządzania. Dziś możemy powiedzieć, że posiadamy dwa (stargardzki i poznański) doskonale zgrane zespoły, ale wiadomo, że jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził.
Teraz kilka słów do osób, które dokonały wpisów na tym portalu.
Wydaje nam się, że każda firma oraz wszyscy mądrzy ludzie starają się poprawiać swoje działania, uczyć na błędach i starać się być lepszymi. Tak było i jest z nami. Wszyscy pracownicy a zwłaszcza właściciele firmy starają się ( w miarę swoich możliwości) doskonalić swoje rzemiosło, ale nie zawsze udaje się to w stu procentach.
Wszystkich, którzy w związku z tym, pracując w naszej firmie, poczuli się źle, serdecznie przepraszamy. Chcemy aby wiedzieli, że mieliśmy i wciąż mamy dobre intencje choć czasami brak nam odpowiednich umiejętności, które na szczęście ciągle poprawiamy i uzupełniamy. Być może na drodze rozwoju firmy popełniliśmy sporo błędów ale na podstawie różnych opinii i sugestii staraliśmy się jak najwięcej ich wyeliminować.
PS
Nie stosujemy na okresie próbnym ani poza nim umów o dzieło, czy tez umów – zleceń, ale po prostu zatrudniamy od razu na umowę o pracę.
Nikt ze stałych pracowników naszej firmy nie zarabia poniżej 2000 netto
Biuro pracuje od poniedziałku do piątku w godzinach od 8-16.
O tym czy ktoś „zaliczy” okres próbny decyduje zespół, w którym pracuje a nie pracodawca.
Do pozostałych wpisów nie będziemy się ustosunkowywać, gdyż niczego nie wniosłoby to do tego wątku.
Tomasz Potyrała, Radosław Wyrostek, Radosław Berdzik