key - 2011-08-22 15:43:18
Z tego co widzę to nic się w ŻZ nie zmieniło jeśli chodzi o te sprawy, które poruszyłeś. Dzisiaj znalazłem ogłoszenie na Łódź wystawione przez Target (poszukują PH) i w wymaganiach jest podkreślone: WŁASNE AUTO I DZIAŁALNOŚĆ. Też to przechodziłem jakiś czas temu, a nasi klienci się śmiali, że ciuchramy własne samochody wożąc po 30. zgrzewek gratisu
To mi przypomina dawny HOOP, gdyby chcieli mogli by być potentatami w rynku (szczególnie po upadku Helleny). Ale też im było szkoda na Przedstawicieli, też zatrudniali przypadkowych ludzi na sezon aby tylko był na tyle frajerem aby chcieć niszczyć swoje auto, a jak się odkuli to większość odsyłali do domu. Teraz dopiero kupili samochody, zatrudniają normalnych fachowców na umowy o pracę- 10 lat za późno. Szkoda, że "Polak i przed szkoda i po szkodzie głupi". Żywiec Zdrój czeka to samo.
Ps: odnośnie ogłoszenia. Według ustawy z roku 2007 nie wolno już nazywać "zatrudnieniem" w sytuacji kiedy podejmuje się współpracę z inną firmą a osoba pracująca na "samozatrudnieniu" gdy udowodni przed sądem pracy, że tak na prawdę traktowano ją jak zatrudnioną na etat (konkretne polecenia, narzucony czas pracy, narzucony teren "zjebki" itp itd) może skutecznie domagać się umowy o pracę wstecz i zwrot wszelkich kosztów. POWODZENIA!