Valeo
2 271 6 1

Opinie o Valeo

lider

Skoro valeo oddelegowało oficjalnego komentatora postów, to może dowiemy się od niej jaki jest wskaźnik odejść pracowników, dlaczego aż tyle osób się zwolniło, dlaczego trzeba było przyjąć setki ukraińców za nich? Co jest nie tak z tym zakładem? Ja wiem - wyzysk i negatywna atmosfera kreowana przez poganiaczy czytaj kierowników, menadżerów, liderów.... Kasa to drugoplanowa sprawal

lider
@Valeo 13.08.2018 11:29

Z chwilą gdy zrozumiecie, że takie oświadczenia i nie daj Boże myślenie jest strzałem w kolano, zrobicie pierwszy krok do uzdrowienia chorej sytuacji w zakładzie

Jan

Na jakie zarobki można liczyć na produkcji przez pierwszy rok? Mając doświadczenie w branży produkcyjnej części samochodowych.

Edward
@Jan 12.08.2018 16:17

Witam. Pierwsza moja wyplata to 1600 zl netto. Jesli chodzi o doswiadczenie- nawet o nie nie zapytaja tak samo jak o wyksztalcenie, znam kilku ludzi z wyższym którzy prwcowali na lini produkcyjnej. Bo liczy sie tylko ilośc pracownikow a nie ich jakosc. Jesli chodzi o zatrudnienie przez agencje to totalne DNO.

MZ_MZ

Aktualnie pracuję w valeo szefa mam nie do zastąpienia a ludzie z którymi pracuje są bardzo mili. Wynagrodzenie tez ładne wiec nie wiem czego się czepiacie

Valeo
pracodawca
@MZ_MZ 11.07.2018 19:26

Dziękujemy za pozytywny komentarz.

Anita

Jedno wielkie (usunięte przez administratora) w tym zakladzie Najlepszy tex kierownika zmiany ,,nie masz co robić to miotełka i jedziesz " Poganiaja jak tylko moga padniesz tobi tak beda poganiac i wymuszac dodatkowy czas pracy

Anonim

Zostałem zwolniony poniewaz mam kobiete w ciazy i 2 dni nie pojawilem sie w pracy mam to papierze

Valeo
pracodawca

Z okazji Dnia Dziecka w Zakładzie Chłodnic w Skawinie został zorganizowany konkurs na prace plastyczne wykonane dowolną techniką, w dwóch kategoriach wiekowych: 3-7 i 8-15 lat pod hasłem „Mój ulubiony sport”. Zgłoszono aż 61 prac, a wśród nich rysunki, prace „3D” wyklejone z bibuły, prace, w których wykorzystano plastelinę czy cięty karton. W obu kategoriach wiekowych wyłonionych zostało 3 zwycięzców oraz przyznano po 2 wyróżnienia.

W Zakładzie Wycieraczek ogłoszono zaś konkurs dla dzieci pod tytułem „Mój ulubiony przepis kulinarny”. Starsi uczestnicy zabawy zostali postawieni przed zadaniem przygotowania przepisu na swoją ulubioną potrawę. Młodsze dzieci mogły przedstawić swoje ulubione danie za pomocą technik malarskich. W rezultacie otwartego dla wszystkich pracowników głosowania, wyłoniono 2 najlepsze prace. Wśród starszych dzieci, zwyciężył „Foto przepis na domowe lody z owoców leśnych i malin”, a wśród młodszych wizualizacja pizzy z przekonującymi elementami zapachowymi!

   
Valeo
pracodawca

W ramach czerwcowego Tygodnia Zrównoważonego Rozwoju pracownicy mieli okazję uczestniczyć w wielu ciekawych wydarzeniach. Dużym zainteresowaniem cieszyło się seminarium „Jak zdrowo się odżywiać”, które zostało zorganizowane we współpracy z firmą Medicover. Prowadząca je Pani Dietetyk przedstawiła m.in. zasady racjonalnego żywienia, główne problemy związane ze zdrowiem w dzisiejszych czasach, a przede wszystkim poświęciła czas na omówienie „mitu kalorii”, w tym najczęstszych błędów żywieniowych.

Zorganizowany został także Dzień Zdrowia z Medicover. W czasie krótkich spotkań z pielęgniarkami pracownicy mogli poddać się badaniu cukru i cholesterolu  pomiarowi ciśnienia krwi oraz składu masy ciała. Każdy z uczestników tych pomiarów natychmiastowo otrzymał wyniki badań z krótkim komentarzem ze strony pań pielęgniarek.

   
Born

Dlaczego do Valeo przyjęcia na produkcje są tylko przez agencje , to zniechęca

anonymous

E

Valeo
pracodawca

23.06.2018 we Francji odbył się Międzynarodowy Turniej Valeo w piłce nożnej. W potyczkach wzięło udział 35 drużyn męskich oraz 6 damskich. Wśród 41 zespołów reprezentujących różne lokalizacje Valeo na świecie, aż 4 drużyny pochodziły ze Skawiny, ponieważ oba Zakłady produkcyjne wystawiły po dwie drużyny damskie i męskie.
Dla damskiej drużyny z Zakładu Wycieraczek był to debiut, ale koleżanki z Valeo Chłodnice przybyły na mistrzostwa z kilkuletnim bagażem doświadczeń turniejowych oraz z zeszłorocznym zwycięstwem na koncie.  Ostatecznie damski zespół Chłodnic, mimo utraty bramkarki oraz jednej napastniczki zdobył 4 miejsce w Turnieju. Natomiast  Koledzy z obu Zakładów w Skawinie zajęli w swoich grupach trzecie miejsca. Trzeba podkreślić, iż męski zespół Chłodnic nie poniósł w rozgrywkach ani jednej porażki mając na koncie 3 zwycięstwa oraz 3 remisy.

   
Valeo
pracodawca

W dniu 23 lipca w godzinach od 10.00 do 15.00  na terenie parkingu zakładowego Valeo w Skawinie zorganizowana zostanie akcja honorowego oddawania krwi oraz poszukiwania potencjalnych dawców szpiku wśród naszych pracowników.

Akcja zostanie  przeprowadzona w mobilnym ambulansie.
Wszystkich chętnych do wzięcia udziału w tej akcji  prosimy o zapisy Recepcjach Zakładu Chłodnic i Zakładu Wycieraczek oraz pod adresem udostępnionego linku.

   
Valeo
pracodawca

14 lipca Zakład Chłodnic w Skawinie zaprasza wszystkich swoich pracowników wraz z rodzinami na Piknik Rodzinny, który odbędzie się na Stadionie TKS Skawinka. W programie - mnóstwo atrakcji dla dzieci i dorosłych. Można też liczyć na pyszne dania i napoje. Serdecznie zapraszamy do zapisów, a następnie do uczestnictwa w Pikniku Rodzinnym!

   
lider

Jaki jest koszt organizacji tego pikniku?

nick

Ile trzeba czekać u Państwa na jakikolwiek feedback? Miesiąc?! skoro zapewniano, że odpowiedz będzie w ciągu tygodnia. To bardzo lekceważące podejście do potencjalnego przyszłego pracownika.

XYZ

Firma VALEO Skawina nie płaci faktur dostawcom. Bark jakiegokolwiek kontaktu z działem finansowym i Panią (usunięte przez administratora) pod numerem 122771010

polewka

Dlaczego nie możecie sami przyjmować ludzi na produkcje , tylko robicie to przez agencje ludzi to zniechęca , macie z tego zysk wątpie.

Jakiś Nick

Aplikowałam jakiś czas temu na dość ciekawe stanowisko (nie na produkcji) w Valeo. W ogłoszeniu wszystko pięknie, jak to w ogłoszeniu, perspektywiczna praca biurowa na stanowisku hmm... średniego szczebla. Pierwsze rozczarowanie? Wstępna rozmowa z niejakim (usunięte przez administratora) z HR - dramat. Człowiek z przypadku na HR-owym stanowisku, zupełnie nieprzygotowany do rozmowy, mylił się w podstawowych informacjach, które przekazywał, osoba ta nie potrafi po prostu rozmawiać z potencjalnymi kandydatami. Kolejne schody... problem w.w. Pana z umówieniem na spotkanie i potwierdzeniem tego mailowo... Chyba nie jestem pierwszą osobą, która o nim pisze. Może jednak ktoś z Valeo tu zagląda i wyciągnie wnioski? Trzeci i ostatni temat - rozmowa kwalifikacyjna - z "team leaderem", też trochę z przypadku, który z zarządzaniem teamem też nie wiele miał wspólnego jak można było zauważyć. Po rozmowie, mało merytorycznej, brak jakiegokolwiek feedbacku. Prawdopodobnie hehe (bo nie wiem do dziś) nie dostałam się, mimo wszystko oferty bym nie przyjęła. Zdecydowanie nie polecam. Przy dzisiejszym "rynku pracownika" znajdzie się sporo firm zdecydowanie bardziej godnych polecenia.

takijeden
@Jakiś Nick 12.06.2018 21:14

To trochę faktycznie wygląda jakbyś trafił na dość wątpliwych ludzi. Nie jest tajemnicą że wiele osób jest w miejscu gdzie nie powinny być. Ja tam generalnie mam zastrzeżenia do przebiegu rozmów - wszyscy wiedzą że ten pierwszy etap (z HR) powinien być minimalny (jeżeli już ma pozostać) bo i tak niewiele dowiesz się o swoich przyszłych obowiązkach, gdzie musisz powiedzieć to co trzeba żeby już potem porozmawiać konkretnie z managerem działu. Toteż deficyty w HR nie emocjonują mnie za bardzo, ot trzeba pogadać i przechodzimy dalej. Tak naprawdę problem się zaczyna jeżeli twój przyszły manager jest osobą z przypadku. Z moich obserwacji wynika że rzeczywiście tak się czasem zdarza. Jeżeli tak jest to warto mieć zapasowy plan - np zapytać podczas rozmowy czy nie potrzebują w innym dziale bo jednak z opisu rozmówcy doszedłeś do wniosku że bardziej byś pasował gdzie indziej :) wykorzystujesz że akurat jesteś na rozmowie i łatwiej cię przekierować do innego działu bez ponownego przechodzenia przez etap nr 1 @Valeo czemu nie było informacji zwrotnej po rozmowie, to bardzo nieładne zachowanie

Valeo
pracodawca

Dziękujemy Wam za dotychczas pozostawione komentarze na temat pracy w Valeo. Wasza opinia na temat pracy w naszej firmie jest dla nas bardzo ważna. Z uwagą śledzimy i analizujemy pojawiające się wpisy. Od tej pory chcielibyśmy się jednak włączyć do dyskusji i w miarę możliwości reagować na Wasze komentarze. Dlatego też, mimo, iż w wątku pojawiło się wiele niepochlebnych wpisów, będziemy wdzięczni za wskazanie nam obszarów wymagających poprawy. Zachęcamy do dalszego dzielenia się opiniami. W sprawach wymagających wyjaśnienia zapraszamy Was również do kontaktu pod adresem mailowym valeo.poland.communication.mailbox@valeo.com

Valeo
pracodawca

Już 4 lipca 2018 zapraszamy wszystkich pracowników Valeo Skawina na Dzień Otwarty z MultiSport. Strefa Multisport będzie znajdowała się na stołówce Sodexo, gdzie czekać będzie wiele atrakcji m.in. możliwość konsultacji z trenerem personalnym, pomiar składu masy ciała, konkursy z nagrodami. Serdecznie zapraszamy!

   
Zainteresowana

@takijeden, również bardzo dziękuję za Twoje wypowiedzi. Chciałam jeszcze zapytać na jakim poziomie wynagrodzenia można negocjować w R&D, jeśli chodzi o absolwentów z 4 letnim doświadczeniem w pracy laboratoryjnej, jednak bez doświadczenia w pracy w przemyśle. Pozdrawiam.

takijeden
@Zainteresowana 29.06.2018 11:19

Bardzo ciężko określić kwotę, którą możesz negocjować bo to zależy od wielu czynników. W DE wiesz że inżynier dostanie od 40k -60k Euro rocznie. W UK startuje od 30k i kończy na 45k funtów. Oczywiście kontraktorzy dostają trochę więcej ale ich robota mniej stabilna. W Polsce dolną granicę określa min przychód ~2100 a górną dla specjalisty jest coś koło 12k PLN. Negocjowalna pensja jest zależna od wielu czynników, w dużej mierze od doświadczenia ale też od zapotrzebowania pracowników, obecnej rotacji, bardzo określonych umiejętności. Toteż koło siebie mogą siedzieć dwie osoby które mają porównywalny staż ale były zatrudnione w innymi czasie, przy innym zapotrzebowaniu, mają delikatnie inny zestaw umiejętności albo lepiej się sprzedali i to powoduje że ich pensje mogą się sporo różnić. Jako bardzo zgrubne przedziały możesz przyjąć następujące ramy: 1-2 lata: 3-5k PLN 4-5 lata: 4-7k PLN 5+ : 5-10k PLN. Źeby dostać więcej trzeba już mieć swój team który Cię alimentuje albo być programistą który robi aplikacje od której tak naprawdę zależy sukces firmy. Podsumowując nie jestem w stanie dokładnie określić negocjowalnej stawki bo zwyczajnie za mało danych ale powinnaś być gdzieś w tych widełkach. Np. jeżeli poszukują kogoś do tomografii komputerowej komponentów a Ty gdzieś to już robiłaś (nieważne jaka branża) to wiadomo że dostaniesz trochę więcej niż ktoś kto nie ma o tym pojęcia. etc. Tak to działa.

maciej

Jaką stawkę można wynegocjować w dziale zakupów? Ok. 2 lata doświadczenia, biegły angielski, niemiecki średnio-zaawansowany. Z góry dziękuję.

takijeden
@maciej 27.06.2018 17:44

Może ktoś z zakupów odpowie koledze na to pytanie. W innym dziale za moich czasów dla 2 lat doświadczenia zaporową stawką było 3k PLN brutto przy zmianie firmy. Biorąc pod uwagę dzisiejszy rynek pracownika i inflację dodałbym do tego z 20% ale to moja zgrubna ocena. Oczywiście wszystko zależy od rzeczywistych umiejętności.

Dominika

@takijeden, dziękuje za merytoryczną opinię na temat warunków pracy w firmie Valeo. Twoja opinia będzie dużą pomocą dla użytkowników forum a w szczególności dla osób, które planują podjąć zatrudnienie w firmie. Wnioskuję, że jesteś pracownikiem z długim stażem więc możesz nie posiadać informacji na ten temat, jednak dla pewności zapytam: jak wygląda proces rekrutacji i rozmowa kwalifikacyjna w firmie? Czy jest jedynie jeden etap rekrutacji a może jest ich kilka?

takijeden
@Dominika 23.06.2018 09:56

Proces rekrutacji dla standardowej pozycji skawińskiej to 2 etapy: 1. Rozmowa telefoniczna z jakąś HR-ianką z krajowej grupy pozyskiwania talentów czy jak to się tam nazywa (powody zmiany pracy, języki, komunikatywność etc. ) czyli masz wyjść na fajną osobę z którą ktoś chciałby współpracować. 2. Właściwa rozmowa (w realu, albo jak nie możesz to zdalnie) z managerem działu + HR-ianka. Tutaj jak w każdej innej firmie decydujące jest zdanie jest managera i znowu masz wyjść na fajną bystrą osobę która pociągnie dział w niedługiej perspektywie czasowej a nie będzie hamulcowym. Valeo rezerwuje sobie 1 miesiąc na odpowiedź. Stara się wcześniej ale jak nie ma odpowiedzi a ci zależy to nie czekasz tylko zwyczajnie dzwonisz/piszesz się dowiedzieć i jest to zupełnie normalnie. Dla innych pozycji gdzie będziesz ściśle współpracować np z Francją, może być i 3 etap, no bo przecież musisz poznać się z osobą z stamtąd.

Dominika

@takijeden, poszukuje informacji na temat różnych aspektów pracy w firmie: atmosfery, warunków pracy, benefitów pozapłacowych oraz możliwości rozwoju w firmie. Czy mógłbyś przybliżyć mi któryś z powyższych aspektów pracy w Valeo? Napisałeś także, że "z Twojej perspektywy to co opisujecie to jakiś inny świat" - czy mógłbyś doprecyzować? Podzielisz się z nami swoimi odczuciami? @Jakiś Nick, czy próbowałeś zgłosić swoje uwagi do osób odpowiedzialnych za proces rekrutacji?

takijeden
@Dominika 17.06.2018 09:41

Mogę napisać o chłodnicach R&D. Bazując na współpracy z wieloma firmami w ciągu kilkunastu lat także w różnych jurysdykcjach: - tzw atmosfera pracy: generalnie w mojej ocenie jest dobra, ciężko się do czegoś przyczepić. Dużo zależy od umiejętności zarządzania konfliktem. Jeżeli ktoś lubi emocje i szuka konfliktu to na pewno go znajdzie. Natomiast do tej pory nie słyszałem żeby ktoś narzekał. - warunki pracy: pracuje się 8.5h z przerwą obiadową. Jeżeli jesteś specjalistą (CAD, FEA etc) to łatwiej zaplanować robotę i przeważnie kończysz o czasie. Jeżeli jesteś w projekcie to integrujesz pracę innych i kontaktujesz się ze światem zewnętrznym więc czasem trzeba zostać dłużej (Chiny czy Indie pracują w innych godzinach). Dlatego jeżeli rozmawiasz z ludźmi z projektu to możesz słyszeć czasem narzekanie. Wszelkie nadgodziny odbierasz, nie są płatne. Czas pracy elastyczny. - benefity: standardowe czyli medicover + multisport, ubezpieczenie (Warta) jakieś wyjazdy integracyjne raz do roku, dodatek wakacyjny, chyba można wziąć pożyczkę bo jest fundusz zakładowy etc. - możliwości rozwoju: są bardzo duże, głównie dlatego że w jednym miejscu pod Krakowem masz R&D, testy i produkcję co naprawdę nie jest często spotykane. Jeżeli standardowo po 2 albo 3 latach pracy na jednym stanowisku znudzisz się (no bo kto by robił dłużej to samo), to masz możliwość zmiany działu, stanowiska etc i nie jest to źle widziane a nawet jest to często spotykane zjawisko. Do tego jest masa szkoleń, które młody człowiek tak bardzo lubi (później z tego wyrastasz). Z tym "innym światem" to chodzi mi o to że nie widzę jakichś wynaturzeń opisywanych w komentarzach o jakichś ludziach skakających z dachu czy innych pierdołach "zasłyszanych jednym okiem". Oczywiście ostatnio był wypadek że pracownik ochrony zaszedł cofającego się kurier-busa i skończyło się nieszczęśliwie ale najwidoczniej gdzieś zabrakło przytomności. Oczywiście nie piszę o świecie produkcji bo zwyczajnie tam nie pracuję, natomiast w R&D i labie zdaje się być w porządku. I tak oczywiście pensje mogłyby być większe ale to już indywidualna sprawa a teraz panuje już rynek pracownika więc macie zdecydowanie lepiej niż ja w poprzedniej dekadzie. Też uważam że jestem 20% poniżej rynku, dlatego podejmuję starania aby to zmienić i nie obwiniać świata. I albo tutaj albo w innej firmie. Jeżeli coś mi umknęło to pytaj śmiało.

Green

Po pierwsze to nikt na tym forum nie rozdziela Valeo chłodnice od Valeo wycieraczki , a to przecież odrębne zakłady

takijeden

Proponuję odnosić się do konkretnych działów, bo z mojej perspektywy to co opisujecie to jakiś inny świat.

Dominika

Czy ktoś z obecnie zatrudnionych w Valeo może podzielić się informacjami na temat pracy w tym miejscu? @lider, czy próbowałeś podejmować z kierownictwem jeśli nie byłeś usatysfakcjonowany warunkami pracy w Valeo? @Edward, dziękuję, że podzieliłeś się z nami swoją opinią. Czy mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat?

takijeden
@Dominika 10.06.2018 09:22

Co konkretnie chcesz wiedzieć i jaki obszar Cię interesuje?

Ciekawy

Witam. Czy ktoś kojarzy dyrektora Marcina K. Możecie coś o nim powiedzieć? Teraz jest u nas i wprowadza rewolucję.

Edward

Witam Wszystkich Na początku chciałem dodać iż ogłoszenie o pracy w Valeo znalazłem na jednym z portali ogłoszeniowych. Wszystko ładnie pięknie opisane, wynagrodzenie też nawet nie najgorsze jak za 8 godzin pracy, jednakże jak się później okazało to co było w rzeczywistości to istny dramat. Jeszcze przed podjęciem pracy znajomi odradzli mi Valeo, jednakże nie byłem przekonany co do ich opini. Jednak po pierwszym dniu w tym,, zakładzie" zrozumiałem że mieli rację. A więc Tak: - kierownicy dramat - wynagrodzenie dramat - zachowanie ludzi tam pracujących (oczywiście nie wszystkich) DRAMAT - toalety dramat - powietrze na hali dramat Jedyny plus to dobre i bardzo tanie jedzenie na stołówce. Osoby które zamierzają tam aplikować, zdecydowanie odradzam!!!!

Edward
@lider 07.06.2018 07:42

Co do powietrza wystarczy po zakończonej tam zmianie wziąść zwykła biała chusteczke i,, udroznić" nos. Wszystko ładnie widać czym się tam oddycha powiem szczerze, że byłem przerażony (sam czarny (usunięte przez administratora) Kolejna kwestia to smród poza zakładem, ale z tego co wiem ktoś już zwracał na to uwagę z SAS. Mamy rok 2018 istnieją obecnie technologie, które by z tym problemem sobie poradziły, no ale po co skoro można zaoszczędzić... Takie jest właśnie.myslenie osób za to.odpowiedzialnych Kolejna kwestia.to przestarzałe maszyny, pamiętam raz jak.sie zepsuł piec, i kierownik powiedział ,, nie obchodzi mnie jak ma być.zrobione ". I właśnie tutaj objawia się brak poszanowania dla pracownika, oraz patrzenie na wszystko przez pryzmat zysku.

Dominika

@lider, dla osób poszukujących zatrudnienia istotne są merytoryczne opinie na temat pracy w danej firmie pod warunkiem, że są dla nich zrozumiałe. Z tego powodu należy pisać w taki sposób by każda osoba - zarówno pracująca w firmie jak i ta, która chce do niej aplikować wiedziała o czym mowa. Przypominam także, że zaakceptowałeś regulamin GoWork.pl i wypowiadasz się na forum publicznym. Obrażanie użytkowników i używanie sformułowań i określeń powszechnie uważanych za obraźliwe jest niezgodne z regulaminem, a komentarze niezgodne z regulaminem mogą zostać usunięte. Poważne zarzuty o których piszesz nie powinny być roztrząsane na forum publicznym a zgłoszone do odpowiednich instytucji. Każdy zarzut, który piszemy w Internecie może mieć swoje konsekwencje w świecie realnym i warto o tym pamiętać. @Genikulata, jesteś obecnie pracownikiem firmy Valeo? @Kinia, jesteś pracownikiem Valeo i możesz się wypowiedzieć na temat aktualnej sytuacji w firmie?

Majka

Chodzenie w tych okularach to porażka , tylko wzrok się traci , rozumie przy stanowisku , ale po całej hali?

Genikulata
@Majka 25.05.2018 14:11

Stoimy w końcu, czy nie ?! Pełna produkcja!!!

Kinia

Wg badań ochrony środowiska, trują w Skawinie powierzę, koło Biedronki śmierdzi niemiłosiernie, nie mogę tam chodzić bo kaszle, mam podejrzenie astmy.

Zostaw opinię o Valeo - Skawina

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Valeo