Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz

3.8/5

• Co nas wyróżnia?
  • Jak się u nas pracuje?
  • Proces rekrutacyjny
  • Staże i praktyki w PESA Bydgoszcz S.A.

Co nas wyróżnia?

Jak się u nas pracuje?

Proces rekrutacyjny

Staże i praktyki w PESA Bydgoszcz S.A.

TłoTło
  • Osielsko
  • Jagodowo
  • Prądki

3. Opinie o pracodawcach Bydgoszcz
  5. Opinie o Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.

Opinie o Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Bydgoszcz

Nie przegap nowości o Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.!

02.11.2014 20:20

tez robol

03.11.2014 12:27

..a ja tez "robol" i tez nie narzekam, a to tylko dlatego, ze obecnie jestem gdzie indziej i placa mi porzedne pieniadze (tu umowa nie jest po to aby ja olewac). A za wyplate moge utrzymac rodzine!
    lop

30.10.2014 08:51

Nie jestem agentem pesy. Tylko robiłem przez bemmaningi i leihfirmy za granicą i nawet na porządne używane auto nie starczyło, a ile telefonów i burd o wyciągniecie kasy. Na dzień dzisiejszy saksy to zarobkowa porażka. Dla funu można pojechać. A co do pesy to patrzałem jest ogłoszenie w moim zawodzie ale za takie pieniądze pieprzę nie robię. Nawet jakbym mieszkał za płotem pesy to bym prawdobodobnie nie złożył podania. A jak mieszkam 40 km od to wcale nie ma o czym mówić. Za takie pieniądze dziady z pesowskiego zarządu ludzi nie znajdą. Wkrótce będzie jeszcze bardziej gigantyczny problem z facfowcami. Bo jak w rok -dwa wywindują się ceny wszystkiego na Ukrainie to oni to też oleją i przestaną się i opłacać saksy jak od kilku lat Polakom. I będą dwa wyjścia albo zamkną ten bardak albo będą musieli odjąć sobie i kierownikom i brygadzistom żeby podnieść robolom.
    kac

30.10.2014 07:38

PESA to stare żydowskie imię żeńskie. Skutki uboczne umowy z tym z pracodawcą to rodzaj koszernego kaca....
    kac

04.11.2014 10:03

Dobre to porównanie z tym koszernym kacem. Dodam tylko ze to kac straszliwy i bez perspektyw poprawy
    kkw

29.10.2014 21:16

Brawo! Agentura PESY stara sie o argumenty dla maluczkich. Wg. wpisu kolegi lub kolezanki „lop”: ...Praca zarobkowa w zachodnich warunkach, za normalne pieniadze nie ma sensu...Ha, ha ha,..No oczywiscie najlepiej tyrac za parodialna pensje + parodialna pseudo premia, kasowana z pseudo powodu...No to jest sens!!! Nie Kolego „lop” To parodia! Ludzie! Nie dajcie sie nabrac na, takie wpisy, to tania socjotechnika. Szkoda czasu na takich ignorantow i pseudo managerow,. Tu znajdziecie czyste LWP i ignoracje. ..
    lop

28.10.2014 19:18

Njagorsze w tym wszystkim że ani w Niemczech ani w Norwegii nie zarobisz od dawna porządnych pieniędzy. Nie wiem jak w UK bo nie byłem .Ale w Norge wszędzie zwolnienia a wolne miejsca tylko w agenturach. Stawka 80zł/h strasznie chudnie po podatku 36% po pokoju za 3000zł po przejazdach na swój koszt a jak trafisz na przestoje co już jest normą to klapa. W Niemczech na 1klasie podatkowej z 10-11 E /h a więcej nie płacą robolom z agentur (a o innej robocie zapomnij) to zostaje 6 E/h, sam policz jak można zaszaleć z taką kasą w Polsce na dzień dzisiejszy. Nic nie zrobisz. I takie dziady z kierownictwa pesy dobrze wiedzą jaka jest wszedzie lipa i że pojechać to se możesz palcem po mapie a nawet jeśli to o kokosach nie mowy i mają pracowników gdzieś bo zawsze jakieś barany podania złożą. Ale niech z tej firmy nie robią takiej reklamy bo ludzie w Polsce myślą ze to nie wiadomo co . W fabryce kontenerów w Polsce spawaczacz zarabia 4000zł, i nie robią akcji jaka to super firma.
    nickie

28.10.2014 16:34

Zarobki w Pesie są niskie. Jak chcesz zarobić to od brygadzisty w górę. Nic innego nie ma sensu w tej firmie. Zwykły pracownik zarabia pieniądze ledwo wystarczające na przeżycie do pierwszego. Firma próbuj uchodzić za światowego potentata a płaci tak żenująco że po prostu wstyd mówić kolegom ile się zarabia. Jak ktoś chce zarobić to tak ale w Niemczech, Norwegi, na wyspach. Darujcie sobie pisanie ile zarobie na takim a takim stanowisku. Odpowiedź zawsze jest ta sama. Zarobisz tyle że ledwo ci do pierwszego wystarczy. Ściąganie pracowników z Ukrainy to już standard bo nikt nie chce robić za stawki które proponują.
    u

23.10.2014 17:55

Na 10 zł /h plus premia którą rzadko zobaczy.
    lol24

23.10.2014 14:26

Witam..mam pytanie na jakie zarobki może liczyć elektryk przy układaniu wiązek kablowych w wagonach.
    ania

22.10.2014 07:16

Jak pociąga Cie Ludowe Wojsko Polskie, miałeś patologiczne dzieciństwo, jesteś zadłużony po szyje i cierpisz na brak poczucia własnej wartości i wyższe wykształcenie.....
    sbt

30.10.2014 20:29

smutne spostrzezenie ale w wielu przypadkach trafne
    Nie Perla

21.10.2014 19:50

Tu przeżyjesz codziennie film "KROL", tyle ze w wersji pornograficznej i nie musisz płacić za bilety. Co więcej, na koniec miesiąca otrzymasz nawet pieniądze. No oczywiście nigdy nie te, zgodne z umowa, ale zawsze...
    perła

19.10.2014 20:42

Chcesz sie przyjac? Ale czy Cie przyjma to inna sprawa.A zaliczke mozesz dostac na budowie.
    Anonymous

18.10.2014 20:57

Chcę się przyjąć do pracy w Pesie. Ale mam pytanie, czy idzie tam dostać zaliczkę ?
    rok

17.10.2014 22:44

nie...o 15 wychodzisz do domu chyba że robisz w marketingu to czasami musisz dłużej i w delegacje ale taki zawód
    dwa-lata

18.10.2014 15:22

Nieprawdę piszesz. Bardzo dużo pracuje się w nadgodzinach. Znany mi człowiek zrobił w roku ponad 900 nadgodzin. Piąty w kolejności miał ponad 500 godzin. A to tylko w dziale zatrudniającym około 100 osób. Pesa musi mieć niezłe układy w inspekcji pracy bo to wszystko jest jawne. Za te nadgodziny płacą. Jest wiele miejsc, gdzie po przyjściu do pracy dowiadujesz się, że za dwie godziny jedziesz na drugi koniec Polski albo gdzieś do Włoch czy na południe Niemiec. A jak wrócisz około drugiej w nocy to oczekują, że o siódmej rano będziesz już w pracy. Wysłanie na delegację nie zwalnia ze zrobienia bieżących zadań. Znam takich, co im premię zabrali, bo podczas delegacji zadanie im się harmonogramie skończyło. Praca na laptopie w samochodzie to standard. Nocami w hotelu też.

Oferty pracy - Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.

Pracownik do prac ślusarskich

Nakło nad Notecią

Inżynier w zespole Zabudowy Kabin (k/m)

Pracownik do prac spawalniczych

Nakło nad Notecią

Specjalista/Specjalistka ds. nadzoru i konserwacji sieci

Operator / Operatorka CNC

Inżynier ds. obliczeń numerycznych

new

17.10.2014 13:20

słyszałam ze szukaj kogoś do biura... jak myślicie warto? bo słyszałam rożne opinie odnośnie tego czy firma jest wypłacała itp wiem ze wszędzie dużo się pracuje ale czy w Pesie tez się bardzo wykorzystuje pracowników tak ze nie maja życia prywatnego...
    Ogrodnik

16.10.2014 18:04

a moim brygadzista ogrodnik...
    piekarnik

14.10.2014 18:39

moim mistrzem jest piekarz...
    job

14.10.2014 12:13

ile mozna zarobic jako informatyk
    Admin

18.10.2014 14:46

A potrafisz administrowac programy szpiegujace aktywnosci urzytkownikow? Znasz programy nagrywajace rozmowy Tel w smartfonach?
    Roman spawacz

14.10.2014 11:07

W pesie potrzeby zatrudnieniowe są olbrzymie. Nie ma ludzi i chętnych. Są ściągania ze wszystkich wioch dookoła Bydgoszczy a i tak braki uzupełniają Ukraińcy. Mimo to pensje są niskie. Zarobki mają brygadzisci i kierownicy. Reszta to mięso armatnie do pracy za bardzo niskie stawki. W magazynie zarobisz ledwo pare stowek powyżej min pensji krajowej. To co w mediach jest o pesie to kłamstwo. Pieniądze zarabiają jedynie właściciele. Ale sami jesteście sobie winni godząc się na takie warunki. Pesa potrzebuje 500 ludzi a widząc frajerów gotowych do pracy za 2000 tyle im dane choć mogłaby płacić 2x tyle. I to dla pesy dane pieniądze by nie było. Po prostu Polacy się nie szanują i sprzedają za grosze. Ludzie kiedy wy wreszcie zaczniecie się szanować. Granice otwarte a wy robicie z siebie murzynow we własnym kraju
    mlodybezrobotnyzsrodmiescia

11.10.2014 21:32

Czy do Pesy przyjmują bez wykształcenia kierunkowego tzn mechanicznego? Ostatnio obiło się mi o uszy że przyjmują ludzi wręcz prosto po szkole średniej po liceum to prawda? Ogólnie jak myślicie jest szansa na zatrudnienie na pracownika fizycznego,magazyn czy też na pomocnika jakiegos? Ostatnie pytanie jak to wygląda z zarobkami można liczyć gdzieś tak powiedzmy na 1500zł netto?
    Niki

13.10.2014 12:30

Takie parametry znajdziesz tu na wielu stanowiskach..
    piekarnik

14.10.2014 18:38

moim mistrzem jest piekarz...
    nikita

10.10.2014 02:45

Kiedys bylo lepiej...

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz?

alfonso

09.10.2014 21:37

ludzie na rozmowach mowcie smialo ze za taka stawke nie przyjdziecie!!!!wciaz ludzi przybywa ale za ile... za najnizsza krajowa!!!!ludzie szanujcie sie!! niech te barany z gory popracuja choc miesiac za 1200zl !! a nie jeszcze potrafia ci powiedziec "jestes przyzwyczajony do malych zarobkow , a jak nie to do kadr po obiegowke" slowa jednego pana w krawacie (usunięte przez administratora) jak sie odezwiesz to zwolniaa cie
    nowy

09.10.2014 19:42

Ja także zrezygnowalem po 3 msc. poprostu żenada. Zero pomocy ze strony współpracownikow, zero wytłumaczenia poprostu nic. Najlepiej zmieszali by cię z błotem. Nie polecam
    niestety tu

08.10.2014 19:48

Tzw premia to prymitywne narzędzie optycznej iluzji większej pensji. Premie skraca lub kasuje twój dyrektor, kierownik z dowolnego powodu. Ponadto zarząd ma prawo likwidacji premii. Obydwie instancje korzystają z tego prawa często i gęsto, tak ze realna pensja to pensja bez premii. Reszta to socjotechnika i iluzje dla maluczkich
    BBLOK

08.10.2014 19:42

Przeczytałem wywiad z Zaboklickim na Rynku kolejowym. Czy wam też chce się śmiać gdy chwali się że menagery od wielu lat pracują w Pesie i z niej "wyrośli". Czemu więc nasprowadzali do ZNTK MM nieudacznych, niekompetentnych i nieznających się na branży kolejowych chłopaczków w garniturach?
    maga

11.10.2014 11:35

mam rozpocząć pracę w magazynie pesy. pytanie :Jest jeden magazyn czy więcej. ten kierownik cwaniaczek otrze się o mnie? 12 godzin? nikt mi nic nie mówił!!!!normalnie im bliżej tym nie chce mi się tam - dojechać!!
    ktośtam

08.10.2014 19:13

byłem w pesie na rozmowie o pracę w magazynie. kierownik cwaniaczek któremu wydaje się że zjadł wszystkie rozumy a w dodatku niewychowany - nawet się nie przywitał... próbował mnie oczarować wizją premii i pokaźnych zarobków przy pracy po 12 godzin i w weekendy... żenada.
    hej bezrobotniczy

07.10.2014 20:45

"Hej bezrobotniczy" Nie osmieszaj sie. "Wladcy, rozkazy w PESIE"....Oto kolejna teoria braku profesjonalnosci zarzadzania, rodem z Ludowego Wojska Polskiego....(skutecznosc i zakonczenie podobne...)
    bezrobotniczy

11.10.2014 19:58

Cieszę się, że potwierdzasz. Podpisuję się obydwoma rękoma pod przykładem z LWP. Tak właśnie PESA wygląda. Jako dodatkowa informacja - wszyscy kłamią. Nie sposób dowiedzieć się, co i jak naprawdę zrobiono. Okazuje się to podczas uruchomienia pojazdu a czasem dopiero u klienta. Dokumentacja ma się nijak do rzeczywistści. I będzie to działać (PESA znaczy) bardzo długo, bo jest ogromny margines między kosztem (patrz posty o płacach i premiach) a ceną pojazdu. Inaczej mówiąc - wyzysk, mobbing, kolesiostwo i marne płace. Więc pokryte są koszty bałaganu i jeszcze sporo dla Prezesów zostaje.

Kontakt - Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.

Zygmunta Augusta 11 85-082 Bydgoszcz

Branża główna: Transport kolejowy i szynowy

FacebookIconXIconYoutubeIcon
    Bulba

06.10.2014 11:58

No widzę, ze bardzo dużo dzieje się ostatnio na tym serwisie. Właśnie wybieram się do Pesy na rozmowę w sprawie pracy i teraz to już kompletnie nie wiem czego mam się spodziewać. Generalnie przełożeni nie muszą być mili a praca nie musi być lekka - chodzi o ogólną atmosferę, pressing, mobbing, kolesiostwo, itp. Spodziewam się, ze nie dostane stanowiska tylko dlatego że jest ono już obsadzone przez pociotka któregoś z ..... pracowników wyższego szczebla. Czy rzeczywiście Pesa ma potrzeby kadrowe ( w swerze biurowej/ handlu / marketingu ) - jeżeli tak to jak duże ? Ktoś napisał o straconym kontakcie z Rosjanami więc raczej spodziewałbym się oszczędności ?
    wsiowy-cham

11.10.2014 21:12

Są "dobrze ustawieni/pociotki" - nie do ruszenia. Ich nie zwolnią, cokolwiek by zrobili. Obetną premię, op...dolą. ale NIE zwolnią. Są starzy pracownicy - zasłużeni w dawnych czasach (bez żartów - 15 lat temu było w PESA naprawdę ciężko i wielu ludzi zrobiło dużo, żeby firma przeżyła - Prezesi pamiętają) - ich TEŻ nie zwolnią, ale NIE są świętymi krowami. Takich raczej przeniosą na inne stanowisko. Jak BARDZO przegną - to może być różnie. Kolesiostwo - jest. Mobbing - jest. Pressing - jest. PESA ma potrzeby kadrowe, bo ciągle kogoś zwalnia. Bo "się nie sprawdził". PESA uważa, że WSZYSTKO załatwią właściwi ludzie. Tylko jakoś znaleźć ich nie mogą. W prasie Zaboklicki narzekał, że nie ma kogo zatrudniać - poczytaj komentarze (usunięte przez administratora)
    bezrobotniczy

03.10.2014 21:55

PESA nie ma kierowników. PESA ma władców. W PESIE nie kieruje się pracą i ludźmi ale wydaje rozkazy. I te rozkazy trzeba wypełniać a nie nad nimi się zastanawiać. I brać na klatę ich skutki, bo wydający rozkazy jest ZAWSZE kryty. Trzeba akceptować taki sposób pracy, jeśli chce się tam przetrwać. Są tacy, którzy to potrafią... I są tacy którzy nie potrafią...
    leniwy

01.10.2014 17:32

No co ty?!?! A co z fachowcami, którzy właśnie lubią to i cieszą sie z comiesiecznej redukcji premii z powodu, na który nie mieli jakiegokolwiek wpływu? A co z kobietami, które marzą o alimentach od dyrekcji lub członka zarządu? A co z bezrobotnymi bydgoskimi fachowcami branży farmaceltycznej, komputerowej itp, gdzie oni wszyscy znajda prace? :-). Czyli prawdziwi fachowcy! Wszedzie jest dla Was praca!
    my-pierwsza-brygada

28.09.2014 11:15

PESA ma świetny PR i znakomita reklamę. To BEZ złośliwości i żartów. Praca w PESA (na KAŻDYM stanowisku) jest trudna i wymagajaca. Wymaga ODGADYWANIA co sobie myślą i co by sobie życzyli przełożeni w ogóle, a Prezesi w szczególe. Zyczenia te sprowadzają się do zadań NA PRZEDWCZORAJ i ZA DARMO. Wymagane jest WYMUSZANIE na podwładnych, współpracownikach i poddostawcach absurdalnych i sprzecznych z wiedzą inzynierska rozwiązań, za które jednak masz brać odpowiedzialność. Okazanie pomysłowości i inicjatywy jest karane obciążeniem dodatkowymi zadaniami z terminami nie do osiągnięcia i odebraniem premii za opóźnienie. Kierownicy NIE kieruja niczym. Kierownicy (z Prezesami na czele) wymagają aby pracownicy się DOGADYWALI. W PESA najlepiej czują się ludzie o grubej skórze, potrafiący sprawnie wkręcać się w projekty przynoszące zysk Prezesom, mówiacy dokłądnie to, co przełożeni chcą usłyszeć i sprawnie zrzucający odpowiedzialność na innych. Podstawowa ABSOLUTNIE KONIECZNA umiejętność, to krycie własne d..y. Równie konieczna jest umiejątność przekonania przełożonych o swych znakomitych umiejętnościach i możliwościach. W PESA panuje przekonanie, że wszystkiemu winni są źle pracujący i leniwi ludzie. Dlatego ludzi trzeba karać, wyrzucać z pracy i bez przerwy straszyć.
    pracuś

28.09.2014 21:54

przykro mi to powiedzieć (albo i nie),ale to co napisałeś to czysta prawda i dobry fachowiec niech dwa razy się dobrze zastanowi nad wejściem do tej firmy!! pozdrawiam
    wypluty

09.10.2014 15:11

dzisiaj z radością biegałem z obiegówką i z jeszcze większą radością opuściłem ten zakład. Wszystko jest przerażającą prawdą. Panie i panowie którzy posiadacie fach w reku. OMIJAJCIE ten zakład. Wyzysk, poniżenie, pomnożone przez......(brak mnożnika)
    prawy

26.09.2014 13:25

Tu jest praca! 1,7 tysiaka dla robola, 2,5 dla managera. Reszta obiecanki, jak fikasz to wypad i nastepni do golenia. Dobry system
    Lewy

26.09.2014 00:46

Mam Pytanko, czy bez wykształcenia mechanicznego, da się dostać do Pesy? Na Magazyn/praca fizyczna. Oraz na jakie zarobki można liczyć? Prosze o poważne odpowiedzi. Pozdro;)
    martinus

24.09.2014 12:15

Jedyny plus to że masz pracę. Dużo pracy.I tak szybko się ona nie skończy.
    on

23.09.2014 19:06

dostalem oferte pracy w pesie na Z1 ....prosze o jakies konkretne opinie w wyzej wymienionym miejscu
    Luk

20.09.2014 11:49

Światowej klasy system premiowy i niedościgniony system motywacyjny, został opracowany w wiecznie pięknej Bydgoszczy w oparciu o jej wieczne piękno. System wzbudził ogromne zainteresowanie, szczególnie środowisk medycznych.
    robotnik z Pesa

19.09.2014 20:07

Piątek kto ma wolny wekend? nie robotnik on ma pracować plan jest napięty odpoczywają ludzie na stanowiskach
    robotnik z PESA

18.09.2014 17:09

13;50 Z-1 pakuje walizki o 14stej kończe pracę i do domu do rodziny :) 13;55 polecenie od przełożonego- trzeba zrobić to i tamto cdn
    magazyn

23.09.2014 21:07

jeżeli masz 2 tyś. na rękę za pracę w magazynie to znaczy że twój pracodawca docenia to co robisz.Nie ważne gdzie pracujesz w hurtowni sklepie lub pierogarni to zostań tam i właż w (usunięte przez administratora) szefowi!!! w pesie sorki - wielkiej Pesie dostaniesz po 3 miesiącach 1700 i tak zostanie. No chyba że masz układ to wal na kierownika magazynu - tam podobno jest ponad 2 tyś. ale licz się z tym że cokolwiek i jakkolwiek to i tak będziesz na dnie wielkiej pesy.
    na magazyn

18.09.2014 16:42

Jak wygląda praca na magayznie w pesie ? Ile tak naprawdę idzie zarobić bo obecnie mam około 2tys na rękę i nie wiem czy zmienić pracy właśnie w pesie ? Proszę i szczere wypowiedzi.
    tod

14.09.2014 20:49

Slabe wyplaty!!! Nie polecam panowie.
    Nw.

14.09.2014 09:34

Firma ciekawa obyczajowo i nie tylko....

Zostaw merytoryczną opinię o Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.