Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz

3.8/5

• Co nas wyróżnia?
  • Jak się u nas pracuje?
  • Benefity
  • Proces rekrutacyjny
  • Staże i praktyki w PESA Bydgoszcz S.A.

Co nas wyróżnia?

Jak się u nas pracuje?

Benefity

Proces rekrutacyjny

Staże i praktyki w PESA Bydgoszcz S.A.

TłoTło
  • Osielsko
  • Jagodowo
  • Prądki

3. Opinie o pracodawcach Bydgoszcz
  5. Opinie o Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.

Opinie o Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Bydgoszcz

Nie przegap nowości o Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.!

Prosty

14.07.2026 11:31

Witam,czy warto na stanowisko montera kandydować próbować?. Słyszałem że tam wymagany rysunek techniczny jest, co prawda niby agencja pracy coś tam szkoli z zakresu rysunku ale ja nigdy styczności z rysunkiem nie miałem. Z stąd moje zapytanie do doświadczonych pracowników czy warto?
    #MonterInstalacjiElektrycznych

14.07.2026 11:53

Dzień dobry, Tak, znajomość rysunku technicznego jest wymagana na stanowisku montera, ponieważ na co dzień pracujemy na podstawie dokumentacji i rysunków technicznych. Umiejętność czytania rysunku jest również weryfikowana podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Jeśli agencja pracy oferuje szkolenie z tego zakresu, warto z niego skorzystać, ponieważ będzie to przydatne zarówno w procesie rekrutacji, jak i późniejszej pracy na stanowisku.

Tolas

11.07.2026 03:57

Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym się skupić na dziale PML gdzie dzieją się cuda i cudeńka. Mistrz po godzinach pracy spędza czas z Panią elektryk, na pojazdach odrywając od obowiązków zawodowych. W wyniku tego, owa pracownica nie wykonuje swoich obowiązków w skali dnia może to być nawet 3h pogaduszek. Mistrz PML swoją nieudolność próbuje nadrobić dochodzeniami za błache sprawy, oraz wysyła ludzi na inne działy ponieważ konstruktywna krytyka bardzo go boli. Podsumowując chłop na poważnym stanowisku zachowuje się jak 15 latek. Podobny poziom reprezentują brygadziści którzy trzęsą portkami przed mistrzem, a to wszystko pod okiem Dyrektora. Podczas ostatniego zebrania z pracownikami wyraził zgodę na używanie przemocy wobec współpracowników. W związku z obecną sytuacją, oraz usuwaniem niepochlebnych opinii czas zainteresować związki zawodowe oraz Państwową inspekcje pracy. Nagranie z wcześniej wymienionego zebrania na szczęście jest zabezpieczone i stanowi materiał dla prokuratury.

09.07.2026 07:31

#Elektryk

Bastian

10.07.2026 23:33

Chyba wiem o kim mowa, i przyznaję 100% racji. PML fajny dział tylko nie którym się coś w głowie poprzestawiało. Szkoda, że niektóre opinie są usuwane. Wszystkim nam ust nie zamkniecie !
    Boria

10.07.2026 21:45

Bardzo dobra i zapewniająca rozwoj firma. Polecam zwłaszcza młodym ludziom na starcie swojej kariery zawodowej.
    Bastian

10.07.2026 12:10

Witam, dlaczego negatywne opinie odnośnie działu PML i patologi tam rozległej są usuwane lub w ogóle się nie pojawiają ?
    Janka warto

21.06.2026 13:17

Szukasz pracowników u nie wiesz za jakie wynagrodzenie https://www.pracuj.pl/praca/pracownik-do-prac-montazowych-bydgoszcz-zygmunta-augusta-11,oferta,1004856952 ? Nie dzwoni n do mnie nie szukam pracy w januszexue na umowę zlecenie za 8 zł za godz. Szukam pracy w firmie która ceni ludzi za umiejętności i doświadczenie zawodowe 5+ . Oczekiwania finansowe od min wynagrodzenia na umowę o pracę . Da firmy januszex zph Pessa nie aktualnie proszę nie dzwonić nie szukam pracy w januszex ani zph nawet za 100000 zł/ sek mojej pracy pokaal tym pytaniem o oczekiwania finansowe jaka jestescue firma i na czym zależy l. Dla firm zainteresowanych moimi umiejętności i doświadczeniem 5+ proszę o tel 799110990
    No name

21.06.2026 06:51

Niestety moje doświadczenia ze współpracą z(usunięte przez administratora) są negatywne. (usunięte przez administratora)niechętnie pomagała nowym pracownikom i nie chciała pokazywać ani tłumaczyć obowiązków związanych z pracą. Sprawiała wrażenie osoby wywyższającej się ponad innych i traktującej nowych pracowników z góry. Takie zachowanie utrudnia wdrożenie nowych osób oraz negatywnie wpływa na atmosferę w zespole. Uważam, że każdy pracownik powinien być traktowany z szacunkiem i mieć możliwość otrzymania niezbędnej pomocy na początku pracy.
    Bardoch

14.06.2026 22:45

Praca całkiem fajna, ale ciężka i wyczerpująca. Zarobki bardzo niskie, bliżej minimalnej krajowej. Często słyszę od pracowników o migracji do innych firm, ponieważ z tak niskiej pensji jest bardzo ciężko utrzymać stabilność finansową. Wielka szkoda, że tak się dzieje w tak dużej i prężnie działającej firmie. Nie jestem osobą, która odradza pracę w tej firmie, lecz trzeba mieć duże zaplecze finansowe lub drugą pracę żeby wiązać koniec końcem utrzymując mieszkanie, rachunki, dojazdy do pracy, o przyjemnościach i wyjazd na urlop już nie wspomnę. Warto wziąć pod uwagę, że czasami jest możliwość pracy w weekendy, wtedy jest sztucznie podciąganie swojej pensji do poziomu średniego, kosztem silnego wypalenia zawodowego. Praca jest w sam raz dla osoby młodej lub dorosłej, mieszkającej z rodzicami, bez większych zobowiązań związanych z utrzymaniem rodziny.
    Milena J.

27.05.2026 09:02

Hejka moja rekrutacja i praca w PESA była na poziomie bardzo dobrym ,gdyby nie mój wypadek pracowała bym zapewne do dziś,nie skreślam tej firmy mam dobre wspomnienia . Pozdrawiam 🤗
    Anonnim

22.05.2026 14:56

Czy Pesa nadal potrzebuje spawaczy? Jakie są zarobki? Z góry dziękuję za konkretne informacje, metoda spawania, grubość blach rur, pozycje spawani, zakres prac. Możliwości i perspektywy w Pesa Bydgoszcz
    #Spawacz

25.05.2026 08:06

Dzień dobry, tak cały czas poszukujemy spawaczy do pracy w PESA Bydgoszcz. Spawamy głównie metodami MAG oraz TIG. Jeśli chodzi o wynagrodzenie, stawka ustalana jest indywidualnie i zależy m.in. od doświadczenia pracownika, posiadanych certyfikatów oraz przebiegu prób spawalniczych. Szczegóły dotyczące zakresu prac, pozycji spawania czy rodzaju materiału omawiamy już bezpośrednio podczas procesu rekrutacji. Oferujemy również możliwość rozwoju i zdobywania dodatkowych uprawnień oraz certyfikatów na koszt pracodawcy Zapraszamy do aplikowania podczas rozmowy chętnie przedstawimy szczegóły oraz naszą propozycję https://pesa.pl/praca/spawacz/
    Obywatel świadomy

21.05.2026 16:33

Dyrektor logistyki, kierownik logistyki . Poniżej wszelkiej krytyki. Nie polecam pracy w magazynach tej firmy.
    Obywatel świadomy

21.05.2026 16:25

Nie polecam pracy w magazynach. Szefostwo logistyki......
    Stary z PML

15.05.2026 10:27

Witam może opowiem trochę co dzieje sie na dziale PML. (usunięte przez administratora) poukładane pracujemy 7-14 a niekiedy juz o 12 go nie ma. O narzędziach możesz zapomnieć bo tylko liczy sie kasa jak najmniej wydać na wydział.(usunięte przez administratora)
    #Elektryk
    Ciekawskiii

15.05.2026 16:29

Daj jeszcze raz ten sam wpis, ale z inicjałami bo za dużo niewiadomych teraz 😂
    Lila

23.04.2026 18:38

Hej, czy ktoś z Bydgoszczy kojarzy rekrutację do PESA na produkcję? Czy to normalne, że kierują na adres Bocianowo 30? Pojawia się też numer 725 354 851 – ktoś wie, czy to ma związek z oficjalną rekrutacją, czy raczej jakaś agencja? Będę wdzięczna za info 🙏

24.04.2026 06:59

Informujemy, że adres Bocianowo 30 oraz numer telefonu 725 354 851 nie należą do PESA Bydgoszcz S.A. i nie są wykorzystywane w naszej rekrutacji. Aktualne ogłoszenia oraz dane kontaktowe publikujemy wyłącznie na naszej oficjalnej stronie internetowej oraz stronie kariera pracuj.pl.
    Donny Donowitz

14.03.2026 11:17

Szkoda czasu po trzech miesiącach odpowiadają że dziękują za udział w rekrutacji :D

14.03.2026 16:59

Dziękujemy za opinię. Tak długi czas oczekiwania na odpowiedź nie jest naszym standardem, niestety czasami, z przyczyn niezależnych od nas, proces rekrutacyjny może się wydłużyć. Przepraszamy za zaistniałą sytuację o dziękujemy za udział w rekrutacji oraz cierpliwość.
    WrySquare

10.03.2026 13:51

Najgorsza rozmowa rekrutacyjna, w jakiej brałem udział. Na miejscu czekałem około 1,5 godziny, zanim ktokolwiek z działu rekrutacji pojawił się, aby rozpocząć spotkanie. Nikt wcześniej nie poinformował o opóźnieniu ani nie przeprosił za zaistniałą sytuację, co sprawia bardzo nieprofesjonalne wrażenie. Sama organizacja procesu rekrutacyjnego pozostawia wiele do życzenia. Kandydat powinien być traktowany z szacunkiem, a punktualność i komunikacja to podstawowe elementy profesjonalnego procesu rekrutacyjnego. Warunki oraz atmosfera, które zastałem podczas wizyty, również nie zrobiły dobrego wrażenia. Całość sprawiała wrażenie mało uporządkowanej i przestarzałej organizacji pracy. Mam nadzieję, że firma poprawi organizację procesu rekrutacji i podejście do kandydatów, ponieważ pierwsze wrażenie w takich sytuacjach jest bardzo ważne.
    #Rekruter

10.03.2026 15:39

Dziękujemy za podzielenie się swoją opinią. Bardzo nam przykro, że Pana doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym było negatywne. Chcielibyśmy zapewnić, że sytuacje takie jak opisana przez Pana nie są standardem w naszej spółce. Dokładamy wszelkich starań, aby każdy kandydat był traktowany z szacunkiem, a proces rekrutacyjny przebiegał w sposób profesjonalny, punktualny i dobrze zorganizowany. Z pewnością zweryfikujemy opisaną przez Pana sytuację wewnętrznie, aby wyjaśnić okoliczności oraz zapobiec podobnym zdarzeniom w przyszłości. Jeżeli będzie to możliwe, to prosimy o kontakt z nami pod numerem telefonu 607556135 lub adresem email: [email protected] abyśmy mogli wyjaśnić tę sytuację.

13.02.2026 14:57

Pesa i NFOŚiGW łączą siły dla bezemisyjnej kolei. Ponad 36 mln zł na polski pociąg wodorowy nowej generacji.

W piątek, 13 lutego 2026 roku, w siedzibie Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przy ul. Pańskiej 97 w Warszawie podpisano umowę o dofinansowanie innowacyjnego, ekologicznego projektu badawczo-rozwojowego. Lider polskiego rynku taboru szynowego, Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz S.A., otrzyma dotację w wysokości 36 157 326,00 zł na opracowanie pierwszego w kraju pasażerskiego pojazdu wodorowego z dodatkowym zasilaniem z sieci trakcyjnej.

Projekt pt. „Realizacja przedsięwzięcia badawczo-rozwojowego dotyczącego opracowania i budowy demonstratora wodorowego pojazdu pasażerskiego z dodatkowym zasilaniem z sieci trakcyjnej” jest finansowany ze środków Krajowego Planu Odbudowy (KPO) w ramach programu „Wodoryzacja gospodarki”.

Przełomowa technologia HEMU: Wodór i trakcja elektryczna

Celem projektu jest budowa pojazdu typu HEMU (Hydrogen Electric Multiple Unit). To innowacja w skali kraju – pociąg będzie posiadał potrójne źródło zasilania: z trakcji elektrycznej (pantograf), ogniw wodorowych oraz baterii. Taka konfiguracja pozwoli na:

• Nieograniczoną elastyczność: Pociąg może obsługiwać trasy mieszane (zelektryfikowane i niezelektryfikowane) bez konieczności przesiadek.

• Optymalizację kosztów: Dzięki systemowi sterowania opracowanemu przez Pesa, pojazd będzie wybierał najbardziej efektywne źródło energii, redukując zużycie wodoru na odcinkach z trakcją.

• Walkę z wykluczeniem komunikacyjnym: Idealne rozwiązanie dla 40% linii kolejowych w Polsce, które nie są zelektryfikowane, m.in. w regionach turystycznych jak Karpacz czy Półwysep Helski.

Głosy uczestników wydarzenia:

Paulina Hennig-Kloska, Minister Klimatu i Środowiska:

„Dzisiaj robimy kolejny krok w rozwoju kolejnictwa napędzanego wodorem w Polsce. Przeznaczamy ponad 36 mln zł na budowę prototypu pierwszego polskiego wodorowego pojazdu pasażerskiego – imponującego projektu o światowym potencjale. Polska musi sięgać po najnowsze, czyste technologie w obszarze rozwoju OZE i transportu, aby tworzyć swoje przewagi w procesie transformacji energetycznej i klimatycznej. Udział krajowych firm pozwala nam budować własne łańcuchy dostaw i uniezależniać się od rynków importowych. Kreujemy przestrzeń dla naszych naukowców, inżynierów i pracowników naszych spółek, by właśnie tutaj powstawały rozwiązania, które z dumą będziemy prezentować w Europie i na świecie”

Dorota Zawadzka-Stępniak, Prezes Zarządu NFOŚiGW:

„Wspieramy projekt, który realnie przesuwa granice technologiczne polskiej kolei. To pierwsze w kraju rozwiązanie łączące napęd wodorowy z możliwością zasilania z sieci trakcyjnej, a więc elastyczne i gotowe do wdrożenia w różnych warunkach infrastrukturalnych. Inwestujemy nie tylko w pojazd, ale w kompetencje i technologie, które mogą stać się polską specjalnością w obszarze zeroemisyjnego transportu”

Piotr Malepszak, Wiceminister Infrastruktury:

„Rozwija się ruch o małych potokach pasażerskich, ale ważnych dla lokalnej społeczności. Dzisiaj obsługują je zespoły spalinowe, ale w przyszłości chcemy wykorzystywać na tych trasach ekologiczne pojazdy i pozyskiwać na ich zakup unijne dofinansowania.”

Robert Tafiłowski, Wiceprezes Zarządu PESA Bydgoszcz S.A.:

„Od 2019 roku konsekwentnie budujemy wodorowy ekosystem. Nasza lokomotywa manewrowa przeszła już testy i certyfikację, budząc zainteresowanie m.in. w Szwecji czy w Grupie KGHM i Orlen. Teraz robimy kolejny krok – pojazd pasażerski HEMU. Dzięki dofinansowaniu z NFOŚiGW stworzymy technologię, która całkowicie eliminuje emisję CO_2 na trasach lokalnych, oferując pasażerom ciszę i komfort, a przewoźnikom wydajność, której nie dają same baterie.”

Pesa jako lider technologii wodorowych

Bydgoski producent nie tylko buduje pojazdy, ale promuje całe ekosystemy – od produkcji zielonego wodoru z OZE po infrastrukturę tankowania. Doświadczenia zebrane podczas testów lokomotywy wodorowej w terminalach portowych w Szwecji (Sztokholm, Goeteborg, Malmo) oraz w zakładach koncernu SSAB produkującego „zieloną stal”, zostaną teraz wykorzystane przy budowie pociągu pasażerskiego. Zainteresowanie nowym pojazdem wyraziło już szereg firm transportowych, co potwierdza ogromny potencjał komercyjny projektu.
    Zdjęcie 0
    Zdjęcie 1
    Zdjęcie 2
    dionizos

10.02.2026 18:36

Pozytywne informacje, negatywne opinie wyjaśnione - rośniemy w silę. Nic tylko wznieść toast dobrym włoskim winem.
    #KontrolerJakosci
    Szukam

04.02.2026 16:18

Siemka jak tam wygląda sytuacja na elektromonter ? Atmosefera i zarobki ?

03.02.2026 19:15

Krakowianie zyskają 15 nowoczesnych, bezpiecznych i komfortowych tramwajów!

Mieszkańcy Krakowa już wkrótce będą podróżować jeszcze wygodniej i bezpieczniej. Miasto zamówiło 15 nowoczesnych, w pełni niskopodłogowych tramwajów. Umowy realizacyjne na ich dostawę podpisali 3 lutego przedstawiciele MPK w Krakowie i PESA Bydgoszcz SA w obecności Zastępcy Prezydenta Krakowa, Stanisława Kracika.

To już trzecia z kolei umowa na dostawę nowych tramwajów dla Krakowa podpisana w ciągu ostatniego pół roku. W sumie dzięki tym kontraktom do Krakowa w latach 2028-2029 trafi aż 65 nowoczesnych wagonów. To będzie miało bardzo duży wpływ na jakość krakowskiej floty tramwajowej.

– Na mieszkańcach Krakowa zakup kolejnych nowych tramwajów być może nie robi już takiego wrażenia. Są przyzwyczajeni do tego, że nowoczesne wagony systematycznie od wielu lat zastępują te stare. Nie mam jednak wątpliwości, że każdy pasażer, a szczególnie osoby z niepełnosprawnościami i seniorzy, bardzo doceniają te zmiany. Dzięki temu podróż tramwajem w Krakowie jest dla nich bezpieczna i komfortowa – podkreślił Stanisław Kracik, Zastępca Prezydenta Krakowa.

Każdy z nowych tramwajów będzie miał ponad 33 metry długości i zostanie wyposażony w:
    • pełną niską podłogę ułatwiającą wsiadanie i wysiadanie,
    • platformy i wydzieloną przestrzeń dla wózków inwalidzkich.
    • klimatyzację,
    • monitoring zwiększający bezpieczeństwo pasażerów,
    • nowoczesny system informacji pasażerskiej, ułatwiający podróż osobom niewidomym i słabowidzącym,
    • najnowocześniejsze rozwiązania, chroniące pasażerów w razie wypadków
    • system umożliwiający jazdę bez sieci trakcyjnej na odcinku co najmniej 3 km
    • urządzenia AED
    • komfortowe, zamknięte kabiny dla motorniczych

„To już kolejny kontrakt, który potwierdza, że Kraków konsekwentnie realizuje ambitny plan inwestycji w tabor o najwyższych standardach dostępności i bezpieczeństwa. Cieszymy się, że jako PESA Bydgoszcz możemy kontynuować tę współpracę i dostarczyć miastu kolejne nowoczesne tramwaje, zaprojektowane z myślą o wysokim komforcie podróżnych. Podpisanie tej umowy to dla nas ważne potwierdzenie wspólnego kierunku rozwoju nowoczesnego i zrównoważonego transportu miejskiego w stolicy Małopolski” – powiedział Krzysztof Zdziarski, Prezes PESA Bydgoszcz SA.

Pierwszy z 15 nowych tramwajów trafi do Krakowa w sierpniu 2028 roku, a ostatni w czerwcu 2029 roku. Całkowity koszt kontraktu wynosi niemal 273 mln zł netto. Środki na ich zakup będą pochodzić z pożyczki inwestycyjnej udzielonej MPK w Krakowie przez Bank Gospodarstwa Krajowego, pochodzącej ze środków Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności w ramach Inwestycji B3.4.1. „Inwestycje na rzecz zielonej transformacji miast” („KPO”), w ramach projektu pn. „Zakup nowej floty tramwajowej dla Krakowa jako element zielonej transformacji obejmującej rozwój transportu publicznego przyjaznego dla środowiska”. Pożyczka została przyznana MPK na bardzo korzystnych warunkach, ze stałym oprocentowaniem wynoszącym zaledwie 1 procent i okresem spłaty pożyczki rozłożonym na 20 lat.

Kontrakt na 15 nowych wagonów rozpocznie kolejny etap modernizacji krakowskiej floty tramwajowej. Umożliwi to bowiem MPK rozpoczęcie procesu wycofywania z ruchu kolejnego typu wagonów.

- Wielokrotnie informowaliśmy o tym, że dzięki zakupom nowych tramwajów wycofamy wszystkie wyskopodłogowe wagony. Teraz dla mieszkańców mamy kolejną dobrą informację – z ulic Krakowa zaczną znikać tramwaje EU8N. Posiadają one co prawda element niskiej podłogi i klimatyzację, ale na pewno nie zapewniają takiego komfortu podróży jak nowe pojazdy – powiedział Rafał Świerczyński, Prezes Zarządu MPK w Krakowie.

Do tej pory podpisane kontrakty z firmą PESA umożliwią wycofanie z ruchu wszystkich wagonów 105Na, E1 i c3 oraz około 12 sztuk wagonów EU8N.

Warto podkreślić, że MPK nie rezygnuje z potencjalnej możliwości zakupu dodatkowych 25 wagonów, które są elementem umowy ramowej na 90 tramwajów podpisanej w 2025 roku z firmą PESA Bydgoszcz SA. Będzie to jednak zależeć od możliwości pozyskania środków z funduszy UE.

News image

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz?

20.01.2026 14:11

Praca na magazynach to nieporozumienie ,kilka kompetentnych osób reszta udaje ,że pracuje wszystkie ważne obowiązki spadają na małą grupkę osób które pchają ten syf... Kierownictwo i dyrekcja to jakiś żart najniższą krajową po przedłużeniu umowy i masz być wdzięczny ,że masz pracę warunki sanitarne jak za komuny... Nietykalni są Ci którzy donoszą plotki i to co się dzieje na magazynie często nie słusznie donosząc na dobrych pracowników żeby samemu poprawić swoje miejsce w tej żałosnej hierarchii... Dyrektor który nie ma pojęcia o pracy na magazynie w pesie próbujący udoskonalać jakość pracy tylko to utrudnia jego decyzję to jakiś żart na skalę światową i robienie z donosicieli liderów... Podważa zdanie wszystkich i uważa się za zbawcę.. takie rzeczy tylko w pesie. Nie polecam tej pracy pod tymi przełożonymi.

21.01.2026 12:49

To co czytam jest śmieszne od wielu lat jest taka sama sytuacja od wielu lat się nic nie zmienia mimo sygnałów od pracowników, nawet pójścia wszystkich pracowników z magazynu do związków to wszystko jest na marne taka jest po prostu polityka tej firmy kłamstwa kłamstwa i oszukiwanie zwykłych ludzi... Mydlenie oczu czy to podwyżkami które są tak na prawdę wyrównaniem stawki do najniższej krajowej czy sytuacja jaką kolwiek spychologia i okłamywanie prosto w oczy to jest właśnie Pesa s.a

21.01.2026 13:07

I jeszcze jedno Dyrektor szanowny który ma problem z poprzedniej firmy za mobbing znalazł ciepła posadkę w Pesa s.a czy jest to normalne ? I dalej prowadzi swoje gierki poniżając pracowników i wbijając im szpilki za swoje poczucie wyższości tylko Ci mają dobrze co trzymają paluszka prosto... Dlaczego wieloletni doskonali pracownicy rzucają papierami rezygnują z ważniejszych funkcji... Ponieważ nie chcą użerać się z ta osoba która wydzwania w weekendy wieczorami od której czuć presję prześladowania... Kierownik który nie konsultuje się z dyrektorem bo się nie lubią... Kierownik który boi się podejmować poważnych decyzji bo wszystko neguje jego przełożony.. pesa i magazyny tracą dobrych pracowników przez osobiste fochy kierownictwa... A nowi pracownicy kto ich rekrutuje większość z nich nie nadaje się do niczego nie mają kompetencji do pracy na magazynie ani żadnych umiejętności które są potrzebne, najważniejsze jest żeby przytakiwać dyrektorowi i nie mieć własnego zdania... Żenada..

05.09.2024 06:54

Nie raz nie dwa słyszałem jak mistrzowie do nowych pracowników się odzywają np. na P2 i p3 to jest jakiś kurcze skandal jak coś ci nie pasuje to (usunięte przez administratora) Stąd jak tak można ???????????????? aż krew zalewa ???????????? albo jak nie będziesz dawał z siebie wszystkiego to (usunięte przez administratora).... Ciebie na zbity pysk albo szybciej (usunięte przez administratora)... No kurcze jesteśmy ludźmi a nie robotami ???????? zamiast pokazać wytłumaczyć to nie radzi se sam ???? tak samo każą robić jakiś człon a tu brak materiału lub rysunków i radź se sam ???????? no (usunięte przez administratora)

02.01.2026 08:50

Dzień dobry, Chcemy zapewnić, że nie usuwamy opinii krytycznych moderowane są wyłącznie wpisy naruszające zasady kultury wypowiedzi, zawierające wulgaryzmy lub treści obraźliwe. Każda merytoryczna opinia, nawet krytyczna, jest dla nas ważna i traktujemy ją jako impuls do zmian. W Pesa stale pracujemy nad poprawą komunikacji, atmosfery pracy oraz warunków zatrudnienia. Zachęcamy do kontaktu z działem HR, jeśli ktoś chciałby przekazać nam swoje uwagi w sposób bezpośredni.
    piar

14.01.2026 18:54

Mamy wiatr pozytywnych zmian. Wznieśmy toast bardzo dobrym włoskim winkiem

13.01.2026 20:53

PESA i HeiterBlick łączą siły, bydgoska spółka obejmie 100% udziałów niemieckiego producenta tramwajów.

PESA podpisała pod koniec grudnia umowę inwestycyjną objęcia 100% udziałów niemieckiego producenta tramwajów HeiterBlick z Lipska – wypełnienie uzgodnionych warunków transakcji planowane jest w pierwszym kwartale 2026.

HeiterBlick to uznana firma produkująca tramwaje na niemieckim rynku od początku lat 2000, obecnie realizująca projekty w Lipsku, Würzburgu i Dortmundzie.
    Zdjęcie 0
    Zdjęcie 1
    Zdjęcie 2
    Rafał

12.07.2025 14:45

Nie polecam zakład w którym zarabia się w rzeczywistości najniższą krajową,podciągają śmieszna premia żeby głupio nie wyglądało i aby ludzie nie mieli punktu zaczepienia dlaczego tak późno wyrównywane są stawki godzinowe podług innych zakładów. po okresie próbnym i przedłużeniu umowy brak podwyżek, nic nie znaczące szkolenia wewnętrzne, brak nadgodzin dla Polaków. Ukraińcy z firm zewnętrznych mają prawo do ściemniania naciągania godzin oraz przyzwolenie na zabijanie czasu w telefonie. Ciagle spacery majstra którego razi w oczy tylko stojący przez chwilę Polak bo gdy widzi kogoś z firmy zewnętrznej czy Ukraińca udaje że nic nie widzi. Zakład posiada związki zawodowe, które nic nie wnoszą na plus pracownika prócz potrąceń z wypłat na rzecz prezesa i jego wielbicieli chodzących notorycznie na kawki w czasie pracy aby wynosić to kto co gada na hali. Smiac mi się chce po upływie czasu że taki naród ślepy i patrzy w tego pana jak w boga mimo tego że ma Was wszystkich gdzieś i za zamkniętymi drzwiami śmieje się z Was. Nawet gdy rozmowy o podwyżkach się zaczynają widać w jego oczach chęć nie kontynuowania rozmowy i można usłyszeć tylko już działamy już przeprowadzaliśmy rozmowy i co dalej? Czy taki gość na takim stanowisku jest w stanie tylko rozmawiać nie jest w stanie stanąć na wysokości zadania aby podnieść byt pracowników którzy sumiennie wykonują swoją robotę ? Brak podstawowych narzędzi na wyposażeniu hali najlepiej żeby samemu sobie coś ,,skombinować” brak organizacji pracy potrafią chodzić i przymusowo wysyłać na urlop bo rzekomo nie ma pracy poczym na listach firm zewnętrznych widać ciągłe nadgodziny. Decyzja należy do Was ale dla mnie ta firma nie przekonuje ani zarobkami ani atmosferą bo ciągle widać tam zawiść pracowników którzy pracują tam 15 lat za stawki mniejsze niż nowo zatrudnieni pracownicy bez doświadczenia. Tylko zapominają że to oni doprowadzili do tego, że zarząd się do tego przyzwyczaił i żeruje na ciemnych pracownikach bez ambicji którzy wierzą w matkę pese i ojca Grzegorza i nigdy nie będą walczyli o swoje .
    Daniel

21.12.2025 14:36

Pesa daje najniższą krajową do tego dostaje dotację do Ukraińca i praktyczne ma pracownika za darmo
    DanielWch

04.01.2026 17:06

Najgorsi są Brygadziści oczywiście nie wszyscy, lecz ich postawa brak zaangażowania i podejścia do pracownika jest porażająca,co niektórzy czują się na stanowiskach jak dyrektorzy dyktatorzy, nie mają na nich wpływu ani Majstrowie ani Kierownicy, swoją postawą wprowadzają zamęt i niechęć do pracy(co najgorsze ,że etyka mobingowania ludzi sprawia im przyjemność, poniżanie ośmieszanie i zastraszanie)
    kandydat

12.05.2025 12:07

Cześć, Widziałem ogłoszenie na stanowisko inżyniera. Jakieś opinie?
    DanielWch

31.12.2025 19:24

Prawdziwe opinie są usuwane regularnie, tak jak ta : Robol Zbigniewa 10.12.2024 17:06 Były pracownik Pracowałem w tej firmie i nie polecam nikomu. (usunięte przez administratora) w państwówkach było i jest,ale w Pesie to wychodzi zupełnie poza inną skalę. Kasty jakie tam się utworzyły to jest paranoja. Im dłużej w Pesie pracujesz tym więcej wiesz i sam więcej widzisz. Atmosfera fatalna i dziwie się że poniektórym nie jest poprostu wstyd, ale widocznie nie liczmy na coś czego w tej firmie nie ma. Wszechobecna atmosfera niezgody, lizusostwa i donoszenia. Im wyżej stanowisko tym większy (usunięte przez administratora),a to chyba nie tylko w Pesie! :) Pensje na dzisiejsze czasy to żart. Fasadowa funkcja związków również nie pomaga w polepszaniu atmosfery pracy, a wręcz przeciwnie. Omijajcie tą firmę szerokim łukiem, a szczególnie magazyny.
    Rudolf

21.12.2025 14:22

Ile teraz sobie życzą za wjazd na parking? Cena stoi jak wasze pensje czy podnieśli cene?

Kontakt - Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.

Zygmunta Augusta 11 85-082 Bydgoszcz

Branża główna: Transport kolejowy i szynowy

FacebookIconXIconYoutubeIcon

07.02.2025 23:24

Nowy

12.02.2025 00:32

To już teraz wiadomo dlaczego cały rok rekrutują na wszystkie stanowiska
    Bob

02.12.2025 09:07

Dokumentacje są z błędami, braki materiałów, rotacja pracowników, nacisk na wydajność- osoba świeża nigdy nie wykona zadania tak prędko jak osoba z 5-letnim lub większym doświadczeniem, ludzie są przerzucani między brygadami, halami.(usunięte przez administratora)
    Inżynier

19.11.2025 20:21

Pisza wszedzie o Pesie jaka rozwojowa i jaka inowacja. Pięknie to wygląda na papierze. A rzeczywistość? -podwyżki? Zapomnij, śmieszne wyrównania 3 zl chyba ze miales chorobowe bo w tej firmie chorym byc nie mozesz. Ukraińcy i nowi na starcie dostaja wiecej niz ludzie z dużym starzem. - parking ? (usunięte przez administratora) totalne. Jak masz nowe auto nie parkuj tam. 2 razy malowałem tylni zderzak. Rozbudowa firmy kosztem pracowników. Bo po co nam parking. Ale pesa to serdeczny przyjaciel i pozwala wykupić parking poza firma. Zarabiasz gorzej jak sprzątaczka i jeszcze masz placic za to zebys mial gdzie to auto zostawic. Inwestycje tylko w jedna hale na innych juz mozna pracowac na złomach. - Brak ubran dla pracownikow juz miesiąc czekam na kombinezon. Chcą byc potęga a żałują pieniądzy na ludzi. Jak na tym samym stanowisku moze byc roznica 10 zl na stawce godzinowej ? Jest mi ktos w stanie na to odpowiedzieć? Związki nie wiem co robią ale napewno tez przytulają siano zeby mowic ze niby cos robią ze działają w naszym imieniu. Dla waszej informacji czekam na wywiad z gazeta gdzie obszernie wypowiem sie na temat ,,bydgoskiego olbrzyma,, o tym jakie to przyjemne zarabiać 4500 spawając. W biedronce mozna wiecej wyciągnąć. Ta firma to kpina totalna.
    #Spawacz
    Ootd

27.10.2025 17:27

Jak się pracuje na wydawce w magazynie ?
    szopa

02.11.2025 18:11

pon-pt 2 zmiany, wyplata jak zapracujesz to bedzie wieksza (usunięte przez administratora)

12.08.2024 09:31

Pikuś

18.03.2025 11:45

Niestety, ale obu Panom posiadanej wiedzy podważyć nie można. Nie raz mi się dostało za źle wykonaną robotę ale nigdy nie wyzwano mnie, mimo że moja duma podupadła ciężko było się nie zgodzić z uwagami bynajmniej ze strony Elektryka. Najwidoczniej Kolego jesteś z tych co nie lubisz aby palcem Ci pokazywano. Uważam że jeśli robisz robotę dobrze ze standardami i zasadami w firmie, ani jeden ani też i drugi wspomniany Brygadzista żadnej uwagi Ci nie zwróci a tym bardziej mobingował. Trzeba spojrzeć przychylnie na swoją postawę a później egzekwować innych. Pozdro
    Karton

30.10.2025 09:09

Z moich obserwacji wychodzi że przełożeni popierają taki styl motywacji do większej wydajności.
    Bodi

29.10.2025 09:58

Szanowny Zarządzie Spółki Gdzie my szarzy pracownicy mamy parkować auta ! Zamknęliście parking bez wskazania nowego miejsca postoju !!!! Wykupić wjazdu na teren spółki też już nie można !! Macie szacunek dla pracowników ????

27.10.2025 17:03

Ciągle zatrudniają nowych ludzi a zamknęli kolejny parking. Tragedia zero poszanowania dla pracownikow, krążysz jeszcze raz tyle ile jedziesz do pracy żeby znaleść miejsce na popołudniówkach. Parkujesz w miejscach oficjalnie nie dozwolonych bo nie zdążysz, nie dość ze stres w pracy to jeszcze stres cale 8h czy jakiejś karteczki nie będzie za szybą. Nie wyglada jakby miało się coś zmienić i dochodzi coraz więcej obowiązków a pieniądze nie zadowalają i wciąż te same. Nie polecam będę zmieniać prace.
    Biurowy

28.10.2025 07:54

Nie rozumiem. Pod zarządem, przy hali H11 nie ma problemu z parkowaniem. Szkoda, że nie ma zadaszenia, nie zdążę parasola rozłożyć i już moknę.
    Z

27.10.2025 15:25

Jakie opinie na temat P6?
    Cała prawda

22.11.2024 22:17

W związku z notorycznym nadużywaniem władzy przez przez przełożonych wzywamy do sprawdzenia i przeprowadzenia badań psychologicznych osób funkcyjnych bo już niekiedy łamane są zasady zdrowego rozsądku!a nie wspominając, że wiele osób funkcyjnych jest powiązań rodzinnie ojciec kierownik brat mistrz czy kierownik bez podstaw by pełnić tą funkcje wszędzie mają ,,plecy,,bez możliwości negowania i zaskarżania tej funkcji. Coś tu nie halo konsekwecje powinny być wyciągnę wobec wszystkich a nie wobec tylko pracowników!
    zatroskany

24.10.2025 11:37

To prawda. Tak niestety jest w większości firm. Po prostu chyba tacy są ludzie. Ryba też psuje się od głowy. Nie tylko hale i produkcja, ale co rusz słychać o aferach i plotkach na wyższych szczeblach. Kolesiostwo, rodzinne układy, (usunięte przez administratora)Jak się pójdzie wyrazić swoje niezadowolenie to jest się sprowadzanym na ziemię. Czasem jakby się biło głową w mur. Motywacja też siada.

27.06.2025 19:50

Mariusz

05.10.2025 09:52

Brygadziści traktują pracowników jak (usunięte przez administratora) pomiataja każdym kto dyskutuje i odzywa się nie po ich myśli.
    HGW

01.10.2025 17:26

Może ktoś tu na Gowork czyta opinie z osób decyzyjnych w firmie. Co się dzieje przy wyjściu z pracy szczególnie od strony Pileckiego?(usunięte przez administratora) Czy można to jakoś usprawnić? Zróbcie coś w końcu. Szczególnie dla zomtoryzowanych.
    Wally

30.09.2025 14:32

Niestety nawet nowy tabor osobowy nie da się porównać z tym z których na co dzień korzystam w Eindhoven. Są wagony w miarę ładne lecz słabo wyciszone..Tutaj są prawie niesłyszalne..Myślę że jeszcze parę lat i będzie ok..
    ReviewModeratorIcon
    Blanka

24.09.2025 10:20

Elektronika szukają powiedzcie jaka podstawa jest na starcie czy koło 5 netto można dostać, jak z dodatkami tez coś dorzucają?
    Karol

25.09.2025 09:38

Jak masz studia i szybko uczysz się(usunięte przez administratora)- szukają brygadzistów- to dostaniesz tyle
    Nelson

29.08.2025 13:03

Firma nawet spoko. Męczą te przestoje w produkcji między kontraktami poszczególnymi i potem przerzucają człowieka gdzie popadnie. Zarobki...no tu zależy od działu i stanowisk rzecz jasna. Ale sa firmy dużo gorsze
    Prawda

29.08.2025 13:09

Masz dużo racji w tym co mówisz. Sam zmieniałem firmy po Pesie i nie we wszystkich jest tak różowo. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma...i jest w tym wiele racji

23.08.2025 07:17

Pojawiła się nowa oferta pracy: specjalista ds wycen i kalkulacji. Jakieś opinie na temat pracy na tym stanowisku?

Zostaw merytoryczną opinię o Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.

Oferty pracy - Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.

Pracownik do prac ślusarskich

Nakło nad Notecią

Inżynier w zespole Zabudowy Kabin (k/m)

Pracownik do prac spawalniczych

Nakło nad Notecią

Specjalista/Specjalistka ds. nadzoru i konserwacji sieci

Operator / Operatorka CNC

Inżynier ds. obliczeń numerycznych