Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz

3.8/5

• Co nas wyróżnia?
  • Jak się u nas pracuje?
  • Proces rekrutacyjny
  • Staże i praktyki w PESA Bydgoszcz S.A.

Co nas wyróżnia?

Jak się u nas pracuje?

Proces rekrutacyjny

Staże i praktyki w PESA Bydgoszcz S.A.

TłoTło
  • Osielsko
  • Jasiniec
  • Jagodowo

3. Opinie o pracodawcach Bydgoszcz
  5. Opinie o Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.

Opinie o Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Bydgoszcz

Nie przegap nowości o Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.!

Xxx

10.05.2018 18:35

Prezes nie uprzedził że jedna z form restrukturyzacji firmy jest praca w formie wolontariatu.
    Pęga

10.05.2018 18:09

Podobno 15 beda wypłaty
    yyyy

10.05.2018 17:51

Kwitek kwitkiem ale przelewu ni ma
    Pęga

10.05.2018 16:34

Koledzy zadowoleni?
    Waldi

10.05.2018 17:44

Przepraszam.Z czego?
    Z5

10.05.2018 13:29

Czy ktos wie co z wypłatą???

10.05.2018 13:19

Gdzie są paski płacowe o pieniądzach już nie mówię .
    Bez komentarza

10.05.2018 11:37

Ja sie pytam grzecznie.. gdzie jest wyplata??
    Wladek

10.05.2018 11:51

Zbieraja z dotacji UE
    Tomek

01.05.2018 11:45

Ja osobiście na miejscu prezesa bym przyjrzał się wszystkim umowom i kosztom podwykonawców. Dużo mistrzów działów, gdzie praca może być wykonywana na miejscu, przy natłoku pracy proponowalo ja oddawać do zaprzyjaźnionego podwykonawcy tylko po to żeby czerpać z tego powodu od niego niemałe profity przy okazji naciągając pracodawcę na ogromne koszta. Wiem, ze ten proceder trwa do dziś gdzie aż takiego obłożenia póki co nie ma. Poza tym zabrałbym się za poszczególne działy bo dział gdzie pracuje 60-70 osób posiada 6 brygadzistów i kilku mistrzów to chyba kolejne naciąganie i dublowanie obowiązków, co najlepsze, za przyzwoleniem kierownictwa.
    Tomek

05.05.2018 13:37

Wiesz, niech ma byle to było uczciwie zarobione a nie na kumoterstwie i na dobra sprawę przestępstwie bo wręczanie komuś korzyści majątkowej w zamian za dostanie się do koryta nazywa się łapówkarstwem.
    Kamil

08.05.2018 21:15

Też dziwne, że zleca się firmom jak Famor i im podobnym. Drogim ale zlecone znajomkom. A nie raz spieprzyli robotę.
    PL

29.04.2018 01:12

Od wielu lat czytam posty dotyczące Pesy na tym portalu. Przyznam, że jedne są bardziej trafione, jedne mniej. Zauważyłem, że bardzo mało tekstów dotyczyło działu logistyki i atmosfery panującej w nim. I właśnie o tym warto byłoby wspomnieć. Tak dużej dezorganizacji jak tam to chyba nie ma nigdzie. Odkąd dyrektorem został Pan J.B wydaje mi się ,że wszystko jakby padło. Przede wszystkim ów dyrektor zawsze twierdzi, że on nadzoruje pracę swoich podwładnych. Moim skromnym zdaniem mijał się jednak z prawdą. Problemem działu jest przede wszystkim brak jakiejkolwiek organizacji pracy i wsparcia ze strony przełożonych. Przede wszystkim przy tak licznym dziale nie jest przydzielany równomierny podział zadań. Jedni pracownicy mają bardzo mały zakres zakupowy, a drudzy tak duży, że nie są w stanie wyrobić się we właściwym przedziale godzinowym. Nie jest to w żadnym wypadku wina tych pracowników, a przełożonych, którzy do końca nie wiedzą jak to rozdzielić, żeby to wszystko się kupy trzymało. Z drugiej strony jak chyba w każdej firmie przełożony ma swoich ulubionych pracowników, którzy właśnie tych zadań za wiele nie mają. Zjawisko jest na tyle poważne, że niektóre osoby nie wiedzą jak poruszać się w środowisku systemu ERP. Poza tym swoją niewiedzę można w łatwy sposób wytłumaczyć : "To nie należy do moich obowiązków". Kolejną ważną kwestią są tzw. "notowania u szefów". Możesz być najbystrzejszy, oraz mieć wiele argumentów i odpowiedzi w kwestiach problematycznych to jeżeli nie masz "notowań" - jesteś nikim. Nikt nie dostrzega tego co potrafisz, a nie daj Boże przydarzy Ci się błąd to Pan Jacek umiał to umiejętnie wykorzystać. Wśród szefów działu brakuje logicznego poruszania się w realiach firmy. Każdy wie, że ostatnimi czasy praca planisty zakupów w Pesie wygląda tak jak wygląda. Dostawcy nie są tak skorzy do współpracy tak jak kiedyś. Nie chcą po prostu sponsorować molocha z którym nie wie co się stanie. Przy zgłaszaniu problemów są głusi na sugestie pracownika, tylko po prostu mówią "załatw". Mało tego przy tak wielkim problemie z finansami myślą, że dostawca będzie dostarczał w cenach promocyjnych. No nie da się niestety. Poza tym chore wymagania dotyczące negocjacji... Generalnie chodzi tylko o cenę. W związku z tym mam zapytanie: Czy jak Pesa startuje w przetargach to czy kryterium jest tylko cena? No właśnie ostatnio NIE! I dlatego firmie nie udaje się wszystkiego hurtowo łapać. Do tego pracę utrudnia fakt, że za każdym razem okłamujemy dostawców i nie rozmawiamy z nimi o konkretach, tylko wiecznie lawirujemy i kłamiemy. Jako, że większość partnerów Pesy to partnerzy wieloletni... Ciężko było usiąść do rozmów w oparciu o dział księgowości przedstawić jakikolwiek harmonogram? No i właśnie cała praca polegała na tzw. żebractwie. Negocjacje polegały na "wyciągnięciu materiału", a nie na jakichkolwiek innych aspektach, po czym i tak dostawałeś "joby" bo szef znalazł coś innego na pracownika. Myślę, że to byłoby mniej więcej tyle odnośnie tego działu. Post ten nie miał w żaden sposób komukolwiek ubliżyć, a przede wszystkim wspomnieć o sytuacji jaka panuje. Nowe rozdanie w Pesie powoduje powołanie nowych osób, ale mam wielką nadzieję, że pojawią się naprawdę fachowcy, którzy wiedzą jak popchnąć ten wózek dalej. Aby skończyli z tym pozorowaniem tylko dostrzegli gdzie leży problem. Pozdrawiam.
    TLz

30.04.2018 10:35

Zgadzam się z opinią w 100%. Bardzo kulturalna, rzeczowa i prawdziwa wypowiedz
    Miki

30.04.2018 14:14

Jacek sprząta to co zostawili poprzednicy i poprzedniczka ... lata kolesiostwa z dostawcami !!! Ciężko w pół roku zmienić kilkunastoletnie chore schematy !
    antypesa

28.04.2018 07:51

Bucław odwołany, może biedne owieczki z działu zakupów odetchną na chwilkę, teraz tylko jeszcze łysy (usunięte przez administratora) na celowniku zostaje.
    konica

28.04.2018 11:42

Czyli za dyrektorów się biorą??No wkońcu niech zrobią czystke
    TedyRedy

28.04.2018 10:28

A ktoś widział ostatnio byłego prezesa TZ? W kieszeni mu grzebią, a on nie patrzy ile mu wyjmą? Chyba, ze tylko mi ostatnio nie rzucił się w oczy....
    Pracownik PS

26.04.2018 20:24

Kiedy bd wiadmo jaka będzie stawka godzinowa na PS
    PS2

27.04.2018 00:06

Na PS tylko (usunięte przez administratora) albo idiota może pracować, chyba że w gratisie chcesz sobie raka wychodować
    rkaziu

25.04.2018 20:55

No i podpisane bedzięmy żyć
    Hollo

26.04.2018 07:28

Zobaczymy jak dlugo.

Oferty pracy - Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.

Pracownik ds. spawalniczych

Inżynier ds. RAMS/LCC

Bydgoszcz

Inżynier w zespole Zabudowy Kabin (k/m)

Pracownik do prac ślusarskich

Nakło nad Notecią

Manewrowy - Ustawiacz kolejowy (k/m)

Pracownik do prac spawalniczych

Nakło nad Notecią

zwykły michałek

20.04.2018 21:24

List do pracowników nowego Prezesa uspokajający sytuacje (przynajmniej taki był cel) pokazuje że nie jest za dobrze. Plotki o tym z PFR chce się wycofać, w tej sytuacji wydają się być prawdopodobne. Treść listu ma na celu wytłumaczenie w jakiej sytuacji się znajduje PESA ale wydaje mi się że załoga zareagowała zgoła odwrotnie niż autor listu zakładał.
    Ktoś

21.04.2018 10:44

Chodziło o przyjście do pracy w majówkę!

23.04.2018 11:12

Jaka kest tresc listu?

17.04.2018 13:41

Stawki godzinowe wg. stażu pracy. Najgorsze co może być cała masa wieloletnich nie ma pojęcia o pracy i tylko robią wszystko aby chować się po kątach. Powinno być od umiejętności , pracowitości , zaangażowania. Najlepsi odejdą a starzy zostaną i nadal będą tę firmę ciągnąć w dół. Tyle w temacie
    beka

22.04.2018 17:55

Co ty (usunięte przez administratora) umiesz doświadczenie chłopcze,co potrafisz? na podwoziu pojazdu się znasz?
    Po roku haha

22.04.2018 19:15

Podwozie też, niech wyważy sprężarkę wymieni głowicę Nie zna się a pisze bzdury. po roku uważa się za fachowca buahaha zapraszam na powietrze hamulec itp
    onnnnn

21.04.2018 13:26

Na wczasy pod gruszą kasa będzie czy nie??nie liczę na to że oddadzą tamto 500+ ale czy w tym roku będzie normalna
    Z-5

12.04.2018 12:11

Kiedy będą w końcu podwyżki na Z-5 / żona chce mnie z domu wyrzucić, bije, molestuje, poniża - czuję się jak (usunięte przez administratora) serwisowa - pomocy
    Serwis Z-5

12.04.2018 16:46

Wystaw sobie lewą delegację autem prywatnym z dużą zaliczką, tak robią nawet mistrzowie w Serwisie! I żona będzie zadowolona, zaliczka w kieszeni Ty w domu i jeszcze nadgodziny sobie dopiszesz w lewej delegacji :)
    Serwisant pesa

10.04.2018 15:46

Witam, jestem serwisantem w PESA, na serwisie tragedia... Ludzie zwalniają się, nikogo to nie obchodzi, że zwalnia się dobry, z dużym stazem pracownik, Nadgodziny ucinaja mistrzowie, tłumaczenie mistrza czemu tnie godziny? Z normalnymi godzinami nie mam po co iść do kierownika, za tak marne pieniądze w delegacji nikt nie będzie pracował, 3tys i cały czas bez rodziny, jednym słowem kpina!!! Nie polecam nikomu pracy w tym zakładzie!!

10.04.2018 18:35

niektórzy serwisanci nie wiedzą jak działa zawór rozrządczy brak znajomości pojazdu jak byłem na hali to same dyskusje brak pracy pozdro dla fryszmena
    Robol

10.04.2018 08:47

Koledzy warto isc do mieczkowskiego na lakiernika ? Jakie tam warunki panuja ?

10.04.2018 18:31

mietek to lipa brak znajomości sprzętu nie wiedzą co to id can
    Biedak

10.04.2018 08:34

Robimy strajk bo ładnie fachowców wynagradzaja. 14 zl brutto
    Ps

10.04.2018 11:20

Wyplata to jakas porażka

10.04.2018 18:24

a za 11 brutto i znać całą flote spalinek z linkami na każde pierdnięcie

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz?

Wkurw

10.04.2018 14:02

A miało być tak pięknie a tu (usunięte przez administratora) wypłata tragiczna
    Mieszkaniec stolicy

09.04.2018 11:57

Teraz ogłoszą bankructwo! To niebawem stanie się faktem. Dopiero upadłą firmę kupi fundusz. Sędzikowski miał to zaplanowane od samego początku. Obecnie podpisane umowy nie będą miały już żadnego znaczenia. Nowa firma czyta karta. W nowej firmie nie będzie już potrzeba tyłu pracowników ponieważ w nowej firmie nie będą obowiązywały kontrakty ktore teraz są podpisane. Setki osób stracą pracę. Uwierzcie w to nim będzie za późno.
    Byly

09.04.2018 22:57

Kierowniczka malarnii coraz bardziej hasa, ale jak buda padnie to ona tez raczej poleci bo jest , delikatnie mówiąc bez plecaka.
    Kuba

09.04.2018 23:38

jakim trzeba być tępakiem żeby pisać takie brednie....poziom IQ pewnie w okolicach 50pkt...czyli Imbecyl

09.04.2018 11:49

Koniec Pesy jest już bliski...
    Italliano

07.04.2018 02:41

nIE wiem co ludziom psrzeszkadzat stary kierownik PS za jego czasow wszystko znajdowato sie na swoim miejscu. Zdrajcy i sperzdawczycy. Ktorzy nieszanowali niech uwarzaj lepiej bo, nowa dyrektor nie bendzie szta na ręke pracownikom. Na laminowaniu, jest tylko Kilku co znają sie na swojej pracy. Panie kierowniku Proszę sie nie dac tejbabie i jej poplecznikom!! Czekamy My -Prawdziwi Pracownicy
    Hehe

08.04.2018 22:20

Tak to wy 1 mistrz i dwoch brygadzistow braci kriters i chomik i trzeci shrek team dudków!Pani kierownik brawo dla pani za wygraną nad ukladami i + za porzadki na dziale ps.Jeszcze kolej na mistrza i brygadzistow.I prosze o pozytywne godzinowki na tym dziale ps bo mamy nadzieje ze pani doceni nasze warunki w jakich pracujemy.Brygadzisci stawka 17 nie wiecej bo nie potrafią na siebie zarobic a to za ich prace sie należy!!!nadal nic nie robią!!!!!!
    Hehe

08.04.2018 23:02

O ktorego mistrza Ci chodzi, starego a zarazem nowego brode, bo on smialo nadaje sie do teamu braci dudkow, nierobow. Kriters to potrafi rysunki kolorowac a nie czytac hehe
    Pracownik serwisu

03.04.2018 20:27

Jest jeden taki brygadier na Z-1, drze się ile wlezie słychać go na całej hali, ale tylko słychać hahaha

04.04.2018 15:02

?
    Pracownik serwisu

08.04.2018 00:39

Dziwię się, że temu brygadierowi W. nikt jeszcze w mordę nie dał.. Widocznie boją się go bo to kawał chłopa.
    :)))

07.04.2018 21:50

Jestem byłym pracownikiem Team Pesa i znam realia jakie tam panują fakt faktem ręka rękę myje ,ale to się zmienia tak jak w każdym zakładzie wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Pracują tam tzw. peso- maniacy których już jest coraz mniej(których kręci kolej budowa składanie ich itd) i kadrze zarządzającej oczy się otwierają...skoro ludzie odchodza. RYNEK pracy się zmienia i firmy doceniają fachowcow . Co do Firm Seluch i Aso. Wystarczy trochę współpracy ,pracę by każdy miał bez podbierania mechaników i wzajemnych roszczeń. Nie od dziś wiadomo , że u firmy s .. są wybitni mechanicy których niedoceniano.. Życiem rządzi pieniądz i idzie się tam gdzie płacą, a nie się zastanawiają jak tu ludzi w konia zrobić. Aso ma potencjał o czym świadczą wygrywane przetargi. Życzę każdej firmie jak najlepiej. Ciekawi mnie co by pseldo prezes zrobił gdyby nie miał kasy na kredyt na godziwe życie. Mowa o oszczędnościach a w hotelu sobie mieszka klika.... Niby nie partyjny a jak się prześledzi firmy w których pracował to powiązane z ... rządem. Osobiście żal mi was wszystkich bo narzekacie i nic nie robicie z własnym losem. Jak źle to zmień pracę a nieuzalaj się nad sobą nie ta to inna firma. Forum to nie miejsce na takie rzenujace opisy ludzi ciekawią konkretne informacje

Kontakt - Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.

Zygmunta Augusta 11 85-082 Bydgoszcz

Branża główna: Transport kolejowy i szynowy

FacebookIconXIconYoutubeIcon
    Qwas

03.04.2018 22:38

A co tam u kierownika pawarottiego słychać? Jeszcze pracuje?

03.04.2018 17:40

03.04.2018 18:33

O jakich stawkach mówisz bo nic nie wiem ?
    Pedro

02.04.2018 19:34

widze ciemność , no ciemność widze w pesie, za dużo misiewiczów
    Alejandro

02.04.2018 20:43

A co nie ma prądu czy żarówki klękły
    zzzeeezzz

02.04.2018 18:20

Dlaczego byli brygadziści z-2 nadal nic nie robią.Ciekawe jakie odbiorą wypłaty 10 kwietnia.Dlaczego kierownik na to pozwala?Nadal jest zezwolenie na to żebyśmy byli okradani z kasy.Jeżeli nadal nie będzie żadnej reakcji to po wypłacie zwolni się następnych 10,20,30 aż w końcu zostaną tylko brązowi z kierownikami.
    Matejko

29.03.2018 19:37

Smiech na sali 17 zl brutto za godzine na nowym angazu 1900 na reke i premia uzalezniona od zrealizowanych planow czyli nastepne dym...anie pracownika . Szkodliwe 16 zl do wyplaty przy ciezkiej chemii. Kończy sie moja przygoda z tym obozem . Niech sobie sami tak ciezko pracuja . Pozdrawiam
    robi

31.03.2018 16:35

Za taką kasę to za chwilę nie będzie chętnych do pracy.I co będzie wtedy z nowymi wygranymi kontraktami?
    tapicernia

31.03.2018 16:44

DLA TZW. ,,BRYGADZISTÓW,, powinna być równa stawka plus jakiś dodatek i nic więcej.Ostatnio jeden z Mroczy narzekał że się ciężko narobił bo coś tam musiał uzupełniać w kompie.
    Były

30.03.2018 22:16

Brygadzista ze stażem tyle co nic A robi z siebie debila jak mandi kiedyś . Karma wraca
    były już pracownik

29.03.2018 20:55

Powtarzam to już trzeci raz pracownik 02.02.2018 21:47 Proponuję zmiany w wynagradzaniu pracowników; stałe stawki: - bez dziwnej nadwyżki akordowej -bez akordu po prostu stawka brutto np 25 zł na godzinę do tego 30 procent premii od zarobku do tego np dodatek spawalniczy w wysokości 900 zł pierwsze dwie nadgodziny 50% następne nadgodziny i praca w sobotę i niedzielę 100% brygadziści z dodatkiem ale pracujący. korzyści : kandydatów do pracy nieskończona ilość chętnych do pracy w nadgodzinach aż za dużo-trzeba będzie nadgodziny rozdzielać sprawiedliwie dla wszystkich wyeliminowanie obiboków cwaniaków i nierobów po prostu ostra selekcja włącznie z brygadierami. zero zaskoczenia dziesiątego każdy umie liczyć godziny i wie ile zarobi na koniec miesiąca wszyscy są szczęśliwi a kierownictwo znowu będzie mogło mówić pracuj uczciwie (mamy kamerki) bo stu kandydatów na twoje stanowisko czeka za bramą. Dziękuję za uwagę
    Styren

28.03.2018 10:00

Wszyscy chcą iść na zbrojenie. Bo tam największa kasa i sciema Plus dodatek za klejenie
    Były PS

29.03.2018 11:28

Jestem byłym PS wszyscy chcą iść tylko ilu zna się na rysunku panowie żenada owszem jest kilku ale dosłownie kilku weźmy takiego smerfy albo jego brata i to są brygadzisci
    Dodatek za klej

29.03.2018 08:53

Wy jesteście nie niepełnosprawni haha
    Pepe

29.03.2018 07:47

Układy w tej firmie nigdy się nie skończą, choćby nie wiadomo jaki i skąd prezes przyszedł. Musiałby usunąć ze stanowisk wszystkich od brygadzistów w górę i obsadzić ludźmi z zewnątrz ponieważ obsadzenie tych stanowisk ludźmi z pesy nic by nie zmieniło. Tak jak w rządzie, pyski się zmieniają a (usunięte przez administratora) ten sam tylko w innym opakowaniu. Nie liczyłbym na waszym miejscu na dobre stawki, nawet 20 zł brutto co to jest? Stawka jest wtedy dobra jak jest zagwarantowane na rękę ze 3 tys czy jest praca czy nie a reszta to premie i nadgodziny. Dobrze wiemy, ze w pesie nigdy tak nie będzie bo jest za dużo mord do wykarmienia. Osobiście radziłbym szukać pracy póki to praca szuka człowieka. Jeśli pesa upadnie wtedy o prace może być ciężko. A to, ze upadnie jest bardziej prawdopodobne niż to, ze nie upadnie. Kontrakt z dB leży na łopatkach i kwiczy a Niemcy nie będą tak łaskawi jak lubuskie, ze dostaną 2 linki za darmo i sprawa zalatwiona.
    Jezus

29.03.2018 06:59

Skończy się zarabianie po 4200 za nic !
    serwis

28.03.2018 01:36

Teraz czas aby Prezes zrobił porządek z tymi co okradają zakład na serwisie przez wypisywanie lewych delegacji prywatnymi autami !!! Wystarczy spojrzeć w tzw. IFS i tam widać którzy mistrzowie i liderzy okradają firmę systematycznie a szefostwo i kierownictwo przymyka na to oko. Mistrzowie robią co chcą i nikt tego nie kontroluje, sami sobie wystawiają delegacje i sami je potwierdzają bez żadnej kontroli !
    WierzącyWsprawiedliwość

28.03.2018 20:21

Nie tyko w serwisie są osoby, które tak postępują. Na Z2, jest szef produktu, który wypisywał delegację na swój prywatny samochód, a jechał pojazdem pracownika BiR. Oczywiście również oszukiwanie przy godzinach wyjazdu, około 4 rano, albo weekend i dodatki za takie delegacje za pracę w godzinach nocnych, nadgodziny itp. Oczywiście przy wysokich stawkach, nie muszę wspominać, że uzbiera się całkiem pokaźna kwota. Żyć nie umierać, ale niestety, "ręka rękę myje) i wszyscy są zadowoleni. Nas rozlicza się z każdej minuty. Oczywiści to tylko kropla w morzu tego co się złego dzieje.

28.03.2018 19:31

Podobno od kwietnia będą nowe stawki godzinowe , 20 złotych musi być min dla wszystkich w innym przypadku pojawią się nowe zwolnienia ale już masowe. Są głosy że nawert 15 jeżeli tak to firma będzie się musiała dobrze tłumaczyć przed Niemcami dlaczego nie ma pracownikow tylko ciagle nowi ktorzy dopiero sie uczą a po kilku tygodniach a nawet dniach odchodza.
    dawno dawno temu

28.03.2018 20:04

Brutto???to tak szału nie ma a odchodzić to będzie co raz więcej ludzi dopóki się sytuacja nie ustabilizuje

28.03.2018 12:57

Szukam pracownika który sprzedaje kiełbasę. Była pyszna
    wiecznie usmiechniety

28.03.2018 15:42

No wkoncu zapachniało na zakładzie coś pięknego niech ten ziomek otworzy jakiś stragan

Zostaw merytoryczną opinię o Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz S.A.