Muzeum Krakowa

• Batowice
  • Bosutów
  • Dziekanowice
  • Boleń

3. Opinie o pracodawcach Kraków
  5. Opinie o Muzeum Krakowa

Opinie o Muzeum Krakowa Kraków

Nie przegap nowości o Muzeum Krakowa!

Karolina Muzeum Krakowa

17.07.2021 12:29

Kasjerzy sprzedający bilety na wystawy muszą trzymać SWOJE PIENIĄDZE w kasie, żeby mieć czym wydawać. Jak nie masz swoich pieniędzy, to nie nasz jak sprzedać biletu, a dużo jest osób kupujących bilety gotówką, na przykład starsze osoby, czy obcokrajowcy. Pod koniec miesiąca kasjer musi się rozliczyć i wpłaca cały miesięczny utarg do banku na konto muzealne. Id nowego miesiąca ma pustą kasę, więc znowu musi ze swojej wypłaty dać do kasy biletowej stówkę, czy dwie. Niektórzy kasjerzy przez cały rok mają po kilka stówek ze swoich pieniędzy cały czas w kasie muzealnej, żeby mieli czym wydawać. Nsjlepsze jest to, że szefostwo o tym wiem i każe ludziom trzymać swoje prywatne pieniądze w kasie, bo to według ich problem kasjerów, że nie mają czym wydawać.
    Nowy

08.07.2021 11:40

Jest jeszcze jedna sprawa, czystość pomieszczeń w budynkach. Czy w ogóle ktoś to ogarnia? Wszędzie brudno, w WC smród, śmieci wystają z worków, sprzątające nie wiedzą czym się zająć. Jeśli jest jakiś koordynator sprzątających to może jakiś plan pracy czy zakres obowiązków by się przydał. O śmietniku nie wspomnę bo to jeden wielki koszmar. Smród, góry śmieci, brakuje tylko szczurów.
    Mala

08.07.2021 13:06

Po co sprzątać i tak zaraz będzie brudno.
    Szymik

12.07.2021 12:24

No to ja wam powiem lepsze jaja, byłem świadkiem jak pani z zamówień publicznych ta o której tu już nie raz było, zrąbała tę koleżankę z zamówień za to że nie wzieła odkurzacza od pani sprzątającej i nie pomogła jej go przenieść przez drzwi i nie odkurzyła sama swojego pokoju żeby wyręczyć starszą panią sprzątającą, szkoda że tego nie nagrałem bo to hit
    Rokitka

28.05.2021 00:27

A jak z marketingiem,zatrudniają tam?
    Taki nijaki

29.05.2021 13:34

Nie.
    Adam45

05.04.2020 00:53

Gdyby jeszcze nie ten 'wybitny' specjalista od konserwacji (zwykła hiena), przyjęty bo wyrzucony z poprzedniej instytucji za lata podpisywania się pod pracami innych.
    Andrzej

23.05.2021 21:35

Dokładnie o tym pisałem przed chwilą...
    Andrzej

23.05.2021 21:34

Przykre jest to, że człowiek który wyleciał z MNK za m.in. plagiat jest zatrudniany w muzeum fotografii bo ze względu na stare znajomości "wypada" go przyjąć i jeszcze posadzić na takim stołku. Konserwator od siedmiu boleści ;/
    krakers

28.04.2021 16:28

praca od wt do soboty, wolne soboty nie istnieją, chyba że ma się wesele - tak dokładnie oświadczyła mi Pani podczas rozmowy rekrutacyjnej. Do obsługi sa 3 stanowiska: recepcja, robienie witrazów, oprowadzanie zwiedzjaacych. stawki są śmieszne, a raczej smutne... ale najlepsze jest to że np będąc na recepcji podczas małego ruchu trzeba isć robic witraże - żeby przypadkiem nie mieć chwili luzu ;) umowa o dzieło a jelsi uop to na 1/5 etatu... Ogromny plus za szczerość w rozmowie rekrutacyjnej, minus za całokształt...
    Taki nijaki

13.05.2021 12:56

MK nie prowadzi w tym roku naborów zewnętrznych. Natomiast gdyby prowadziło to możesz liczyć na ok 2tys na rękę, ale to ok prędzej będzie oznaczać 1990.
    Muzealne_fakty

20.05.2021 12:33

Na początek? Dadzą Ci 2800 brutto - ile to netto - przelicz sobie. po 2 letnim doświadczeniu (a 5 letnim ogólnym) dostaniesz upragniony awans - 150, może 200 zł brutto, od złożenia wniosku czekasz 3-4 miesiące o ile się będziesz co chwila upominał. Procedury i kultura organizacyjna firmy - czysty PRL. Komu się uda - to ucieka. Szklany sufit i kumoterstwo gdzie grupa ludzi na wyższych stanowiskach zarabia duże sumy, podczas gdy reszta zarabia tyle co powyżej.

08.03.2021 09:23

Co jaki okres czasu w Muzeum Historyczne Miasta Krakowa można ubiegać się o podwyżkę?

08.03.2021 12:23

Nigdy xD
    Pracownik MHK

16.05.2021 10:43

Ubiegać się możesz zawsze…

27.04.2020 12:21

Na jakie benefity można liczyć w Muzeum Historyczne Miasta Krakowa?

23.04.2021 20:08

Gruszowe zawieszone na 2021

23.04.2021 20:09

No i multisport od początku pandemii też wyszedł

31.12.2020 12:50

Była

21.01.2021 10:57

Dla mnie złożenie tam wymówienia było najlepszą decyzją w życiu ;)
    Mała Mi

05.02.2021 13:42

Moja decyzją też. Warto było :)
    Byłypracownik

08.01.2021 09:23

Byłem pracownikiem najniższego szczebla wiec pracownikiem , któremu nawet dyrektor nie odpowiada „dzień dobry” ... przypominam ze jest to instytucja kultury,a jak wiadomo przykład idzie z góry......Sumiennie wykonywałem obowiązki mimo , ze widzialem ze niektórzy mimo grafików w pracy się nie pojawiają. Aż tyle urlopu to nikt nie ma wiec jak to załatwiali? Ostatecznie prace straciłem(usunięte przez administratora)

07.10.2019 10:58

Czy Muzeum Historyczne Miasta Krakowa zatrudnia studentów?
    Muzealnik

11.12.2019 08:29

Hej, średnia płaca w Muzeum oscyluje w granicach 2300 zł netto :) i to jeśli masz doświadczenie zawodowe.

16.12.2020 14:17

Niewolniczo w tym sensie, że praca bardzo często w weekendy by mieć wolne za pracę w weekend musisz dorabiać godziny...Koszmar. Poza tym robisz wszystko co każe Wszechwładny i jego sługusy :3
    Krakus

21.08.2020 12:29

Zaczynając od zarobków - na jakimkolwiek stanowisku nie jesteś zarobki są najniższe z możliwych. Do jakiegoś w miarę konkretnego pieniądza, do którego w innych korporacjach dochodzi się w okresie max 3 lata, tutaj czekasz dobrych 6 lat jak nie więcej. Pracownicy merytoryczni, zwłaszcza młodzi z zapałem, dostają, oczywiście, najniższą krajową, bo przecież najważniejsze co może dać Ci Muzeum Krakowa to DOŚWIADCZENIE. Więc możesz żywić się gruzem, ale za to będziesz miał fantastyczne doświadczenie, którego nie wykorzystasz nigdzie indziej, a dlaczego? A dlatego, że ta instytucja zatrzymała się w głębokim PRLu! Stosuje się skostniałe rozwiązania, których nikt normalny już nie używa. Prawie nie ma kreatywnej, muzealniczej pracy - wszystko pod zysk. Aż się dziwię, że w ramach wypłaty Muzeum nie daje pracownikom kartek na mięso! (usunięte przez administratora). Grafik dla opiekunów wystawy układany przez jedną osobę, która w pierwszej kolejności rozpatruje prośby o urlopy swoich koleżanek z wystawki. (usunięte przez administratora). Oczywiście żadnych perspektyw na rozwój. Jedyną możliwością dostania awansu jest przesiedzenie tam kilku lat i odwalania dodatkowej roboty za darmo. Po jakichś 10 latach może awansujesz. No chyba, że masz w sobie coś z gwiazdy, która swoją niekompetencję potrafi maskować wygadaniem i wazeliną. Wtedy idealnie się nadajesz. Jest kilka wartościowych osób, ale można je policzyć na palcach jednej ręki. Nie polecam, czas zmarnowany.

22.10.2020 15:46

Potwierdzam.Po 12 latach (!!!) pracy dostałam "wyższy stopień zaszeregowania" i podwyżkę. O rozwoju i rzeczywistym awansie nie ma mowy.!12 i pół roku zmarnowane, mimo cierpliwości , lojalności i uczciwości (takich rzeczy nikt tu nie docenia) praca w światek piątek czy niedzielę za minimalną krajową.Jak nie masz siły przebicia i długich nóg oraz rzęs to nic tu Cię dobrego nie czeka.Praca w kulturze...hmmm, gdyby kierownicy wiedzieli jak ich pracownicy wyrażają się o klientach/turystach...Odradzam.

Kontakt - Muzeum Krakowa

Rynek Główny 35 31-011 Kraków

Branża główna: Obsługa i wyposażenie biura

18.10.2020 18:13

Kraków w czerwonej strefie a pracownicy dalej wędrują po oddziałach. Brawo dla tej pani która robi grafiki. To trzeba zgłosić do Sanepidu.

13.09.2020 12:49

Pracy w tej instytucji należałoby poświęcić dobry, konkretny artykuł bo jest to miejsce przedziwne i to wcale nie w dobrym znaczeniu tego słowa. 1. Cała instytucja działa rodem z PRLu : zero elastyczności, papierologia, przerośnięta administracja, papiery, papiery, wszystko opiera się na obrzydliwym systemie feudalnym. 2. W tym miejscu jest JEDNA osoba, która ma ZAWSZE racje. Całe to miejsce działa na rzecz jednej osoby - (usunięte przez administratora): to jego pomysły mają być realizowane, jego interesy spełnione, jego zachcianki mają być wdrażane kosztem zdania i rozwoju pracowników. To jest po prostu folwark jednej osoby. 3. Jeśli jesteś osobą kreatywną, pełną pomysłów, entuzjastyczną a co najgorzej masz własne zdanie to Ci tu nikt nie da żyć, a nie daj boże rozwijasz się także na innych płaszczyznach - nikt Ci tu nie da żyć. Będą robić wszystko by Ci to utrudnić. Twoje zdanie nie jest ważne, liczy się zdanie TEGO JEDYNEGO, Twoja wiedza jest gorsza, umiejętności gorsze, wszystko jest gorsze. (usunięte przez administratora) 5. Oczywiście są ludzie wartościowi, ale oni bardzo szybko opuszczają to miejsce bo NIE MASZ TU SZANSY NA ROZWÓJ, tylko będą Cię wykorzystywać i mówić Ci w jakim to prestiżowym miejscu pracujesz. 6. Nie ma tu żadnej kreatywnej pracy, wszystko to zachcianki i interesy góry, jeśli chcesz coś zrobić usłyszysz że się nie da, ale jeśli góra chce to wszystko się da i masz wszystko temu poświęcić. 7. (usunięte przez administratora), kolesiostwo - wspaniały przykład jak zarządzać ludźmi źle. 8. Racjonalność decyzji = 0. Można by naprawdę wiele wymieniać, ale odradzam to miejsce jako miejsce pracy. Kultura to branża bardzo specyficzna, ale jest tysiąc innych miejsc, gdzie przynajmniej za tak słabe pieniądze przełożeni Cię będą szanować...bo tu tego nie ma.
    Mrówka24

24.09.2020 14:19

Zgadzam się. Dodam, że jako obsługa wystawy mamy sprzątać obiekty po parę godzin dziennie. Jesteśmy zatrudnieni jako obsluga wystawy a w rzeczywistości pracujemy jako sprzątacze i to za minimalną krajową. Starzy pracownicy, którzy pracują po15 lat jako obsluga wystawy nie umieją mowić i pisać poprawnie po polsku, brak kultury osobistej u wszystkich pracowników bez względu na funkcje.

06.10.2020 09:46

Tak...stosunek do obsługi w tym muzeum woła o pomste do nieba...Mam wrażenie, że są traktowani jako pracownicy gorszej kategorii...
    Biedronka

30.08.2020 13:22

Zgadzam się. Trafione w punkt
    Biedronka

04.09.2020 13:59

Wielce nie trafiony pomysł ciągłego przemieszczania się po obiektach osób pilnujacych ekspozycje i to w czasach pandemii. Mądra głowa to wymyśliła.
    Muzealnik

11.12.2019 08:28

Pracowałem w Muzeum prawie 4 lata; moje krótkie spostrzeżenia: - cała instytucja pracuje wyłącznie na marketing jednej osoby - (usunięte przez administratora)a - racjonalność decyzji nie istnieje, wszystko jest podejmowane ad hoc - progres zawodowy nie istnieje, jak już trafi się na określoną stawkę to można pomarzyć o awansie Idealny profil kandydata do pracy w Muzeum to osoba mało ambitna, średni inteligentna oraz bardzo bierna. Jeśli przełożony każe coś zrobić, to nie warto z tym dyskutować ani próbować zrobić lepiej. System zarządzania jest całkowicie przejęty z instytucji publicznych minionego systemu. Bardzo duża rotacja pracowników (szczególnie młodych) oraz zatwardziali etatowcy o średniej wieku 60+. Jeśli ktoś szuka pracy w kulturze to polecam szukać mniejszych instytucji niż MHK. Jeśli ktoś szuka pracy w ogóle, to lepiej iść do korporacji.
    Weronika

23.10.2018 18:59

Czy ktoś pracuje w muzeum? Podpowiedzcie jakie wymagania trzeba spełniać jak ktoś chce tu pracować?
    Miłka

01.08.2019 14:57

zamówienia w tej instytucji to miejsce gdzie 2 panie nie rozumieją że ich nastawienie do każdej nowej osoby to klasyczny (usunięte przez administratora) i każda szanująca się osoba ucieka z tego miejsca co widać na licznych przykładach z ostatnich 2 lat. Uciekło kilka wartościowych specjalistów i fajnych osób. Omijać szerokim łukiem ten dział.
    małaczarna

02.08.2019 08:40

A wiesz, że te osoby (w większości) poznajdywały pracę w fajnych miejscach i o dziwo w zamówieniach gdzie są uznawane za bardzo dobrych, merytorycznych specjalistów. Niektóre nawet dość ładnie awansowały. I na temat pan mówią to że są one okropnie nastawione i kwestionują wszystko co te osoby mówią i robią, nie tylko w sprawach zawodowych ale też tych życiowych typu sposób chodzenia i mówienia albo nawet patrzenia a to już jest (usunięte przez administratora)
    Doris

17.07.2019 10:24

Pracuję kilka lat w muzeum, (usunięte przez administratora). Nie polecam w tym kołchozie pracować, jestem kłębkiem nerwów, zrobiono ze mnie idiotkę, która na niczym się nie zna.
    Magdalena

10.04.2018 22:13

Jak pracuje się w Muzeum Historyczne Miasta Krakowa? Czy praca jest bardziej spokojna, czy jednak zdarzają się także stresujące chwile? Na jakie warunki można liczyć w tym miejscu? Czy pracownikom przysługują jakieś dodatkowe benefity? Widziałam na stronie internetowej Muzeum Historyczne Miasta Krakowa kilka aktualnych ofert pracy: http://www.mhk.pl/oferty-pracy . Co sądzicie? Będziecie aplikować na którąś z nich?
    Gwiazdka

23.06.2019 20:18

Wiem o kogo chodzi :)
    światjestmały

02.07.2019 09:03

Chyba dużo osób wie :)
    kickoff

20.05.2019 10:21

Na stronie MHK ukazało się ogłoszenie o pracę do działu remontów i inwestycji, totalnie nie polecam tam aplikować z uwagi na okropną panią kierownik, która jest intrygantką i niszczycielką relacji międzyludzkich i wartościowych pracowników
    dokładna

05.06.2019 09:58

Dzięki Bogu już tam nie pracuję. Warunki rozwoju są żadne, szkolenia są dla wybrańców.
    dokładna

10.06.2019 14:10

chyba da się wywnioskować że chodzi o lizusów i pupilów dyrekcji

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Muzeum Krakowa?

Lolalola

23.05.2019 16:04

Pracuje kilka lat w MHK. Podsumujac instytucja, która na zewnątrz chce sprawiać wrażenie konkretnej i rozwijającej się instytucji. Wysokie wymagania bynajmniej w ogłoszeniach. W rzeczywistości najpierw jest kandydat na stanowisko, a potem ogłoszenie pod tą osobę. Ciężko jest awansować tylko Łud szczęścia. Reszta uzależniona od tego kogo masz za plecami ... Ciotka wujek itp. Istny (usunięte przez administratora)!!!!!! Wszechobecny beton z każdej strony. Nic nie można zrobić np. coś ulepszyć poprawić. Wszelkie pomysły są palone w zarodku. Lepiej pielęgnować czasy PRL-u. Brak kompetentnych kierowników. Nikt nie wyciąga konsekwencji od tych osób. Wiecznie te same regułki "nie da się" . Myślenie, że muzeum nie może zarabiać cóż jak się ma takich pracowników po ciotkach wujkach, kierowników z baru mlecznego to czego się spodziewać...Podsumowując kram , który jedzie do przodu nie ważne jak ale jedzie. Jak się "przewróci" to się przewróci. Taka oto filozofia...
    Aga

25.03.2019 18:30

Nie ma idealnej firmy. Jeśli lubimy to co się robi to wszystko można wytrzymać!!
    bzduraznadBzury

29.03.2019 11:14

no nie wiem, w tej firmie to co lubiłam robić przestałam lubić przez rudą zołzę,a do tego nabawiłam się nerwicy
    Hitoryk1978

11.02.2019 09:00

Aktualnie jestem pracownikiem MHK. Mogę powiedzieć, że warunki płacowe są bardzo słabe (w stosunku do rynku), warunku pracownicze (multisport i enelmed to wszystko). W samej instytucji trafiają się zarówno osoby sympatyczne jak i bardzo nieprzychylnie nastawione. Szukając pracy w MHK trzeba być świadomym, że szans na rozwój zawodowy i zdobywanie nowych umiejętności nie ma. O awansie można też pomarzyć. Z drugiej strony, praca jest stabilna i nie ma problemów z wypłatami, czy z nie spełnianiem podstawowych obowiązków pracodawcy. Praca w MHK to praca dla entuzjastów, którzy nie będą przejmować się opryskliwymi paniami w sekretariacie (a`la stare panie z dziekanatów), abstrakcyjną proceduralnością oraz humorami dyrekcji.
    antyświeżynka

14.02.2019 09:03

"wróćmy do naszych baranów" i podobne slogany na porządku dziennym :)
    Magdalena

07.05.2018 11:14

@ja650mam, to co piszesz nie brzmi zbyt dobrze. Rozumiem, że pracowałeś w Muzeum Historyczne Miasta Krakowa? Co możesz powiedzieć o warunkach oferowanych przez tego pracodawcę? Czy ktoś z Was także pracował lub pracuje w Muzeum Historyczne Miasta Krakowa? Jak oceniacie tego pracodawcę i warunki, które oferuje?
    zamyślonaroztargniona

21.11.2018 18:16

Aha - a to biuro w Galerii Krakowskiej to porażka. Smród, głośno, ciasno i paskudnie.
    admin

20.07.2016 18:34

Co aktualnie dzieje się w Muzeum Historyczne Miasta Krakowa? Jeśli znasz najświeższe informacje , dodaj opinię To pomoże wielu osobom szukającym tutaj pracy.

Zostaw merytoryczną opinię o Muzeum Krakowa