3.1/5

• Batowice
  • Bosutów
  • Dziekanowice
  • Boleń

3. Opinie o pracodawcach Kraków
  5. Opinie o Muzeum Krakowa

Opinie o Muzeum Krakowa Kraków

Nie przegap nowości o Muzeum Krakowa!

03.09.2021 13:52

Muzeum Krakowa - wczoraj i dziś

Muzeum Krakowa powstało w 1899 roku przy Archiwum Akt Dawnych w Krakowie, a 18 grudnia 1945 r. stało się samodzielną instytucją miejską.

Obecnie jest jednym z największych muzeów w Polsce – od lat zajmuje miejsce w czołówce instytucji o największej frekwencji, a w 2017 r. odwiedziło go ponad 1 300 000 gości. Ma też największą w skali kraju liczbą oddziałów - aż 19 (licząc z przygotowywanymi).

Najpopularniejszymi oddziałami są Fabryka Emalia Oskara Schindlera, Rynek Podziemny oraz Stara Synagoga. Muzeum opiekuje się również tak ikonicznymi obiektami, jak: Barbakan, Mury Obronne, Wieża Ratuszowa, Pałac Krzysztofory, czy Rydlówka, a także najważniejszymi tradycjami, jak szopkarstwo krakowskie i Pochód Lajkonika.

Muzeum Krakowa to także oddziały lokalne, pracujące z mniejszą, dzielnicową społecznością. Muzeum Podgórza, Muzeum Nowej Huty, czy Dom Zwierzyniecki są ważnymi punktami budowania lokalnej tożsamości.

Wyjątkowym miejscem jest Thesaurus Cracoviensis - dostępny dla publiczności magazyn studyjny, będący wyrazem naszej ambicji tworzenia muzeum partycypacyjnego i otwartego.

W 2022 roku planowane jest otwarcie oddziału Muzeum Ruchu Harcerskiego w forcie Łapianka.

Muzeum Historyczne Miasta Krakowa jest kilkukrotnym laureatem najważniejszych nagród muzealnych w Polsce – Sybilla - za wystawy, wydawnictwa oraz inwestycje.

08.07.2022 12:07

W Muzeum Krakowa obowiązuje równoważny czas pracy, co oznacza, że w przypadku, gdy dla pracownika w danym dniu zostaje zaplanowana praca w wymiarze dłuższym niż 8 godzin, automatycznie w innym dniu w harmonogramie pracy wymiar ten jest zmniejszany w taki sposób, aby pracownik pracował przeciętnie tygodniowo 40 godzin. System pracy równoważnej obowiązuje we wszystkich oddziałach i filiach Muzeum, nie tylko w oddziale Fabryka Emalia Oskara Schindlera. Każdy przypadek, gdy pracownik z jakichś przyczyn musiał zostać w pracy dłużej niż było to zaplanowane w harmonogramie, winien zostać zgłoszony jego bezpośredniemu przełożonemu.
    Ahaha

09.09.2024 06:46

To za takie cuda to pewnie pensja 2x wyższa

Dude

12.05.2026 18:49

Uprzedzam potencjalnych kandydatów: w MK czas płynie inaczej niż w życiu. Rekrutacja może się ciągnąć tak, że zapomnicie, że w ogóle składaliście tam do nich CV XD. Pani pójdzie na L4 - paraliż - praca staje w miejscu. Zaczniesz w styczniu, rozmowę możesz mieć w kwietniu a odpowiedź w maju. XD Na wolnym rynku nie zarobiliby na bułkę z margaryną.
    Kiki

19.09.2025 01:24

SPECJALISTA/SPECJALISTKA DS. ADMINISTRACJI -co powiecie o tej posadzie. Nie piszą ile płaca .Jakiej pensji się spodziewać ? Szkoda ,że chociaż multisporta nie ma.

Robbo

23.12.2025 16:59

Nie polecam, słaba płacą,kierownictwo słabe w pracy, mocne w gębie. Pozdrawiam

Dude

12.05.2026 18:45

Nie tak mocne jak to sobie wyobraża w swoim krakówkowym mniemaniu....

karola

16.12.2025 09:31

Witam czy ktoś pracował w MIT KRAKÓW HANGAR CZYZYNY jako pracownik techniczny ? albo ma wiedzę na temat tego stanowiska pracy ?
    Magdalena

03.01.2024 17:03

Kto wskazał pana z Harcerstwa do nagrody pierwszego stopnia i za co? Z tym człowiekiem są cały czas problemy, nie dostarcza fv na czas, wiecznie trzeba się prosić o wszystko, jest pod jakimś kloszem ochronnym? Wiemy że 12 lat robił studia inżynierskie za pieniądze muzealne i że jest pupilkiem flinstona, ale to przesada za nic dawać nagrody. To jakaś porażka.
    www

28.08.2025 08:42

bardzo dobry wybór Naczelnego, aż strach pomyśleć co było przy tej drugiej opcji. Samozachwyt wylewał by się uszami.
    Matka Teresa Orlowski

02.09.2025 02:12

No proste, że tak, ten komentarz co poleciał, szkalujący Wojtka, to sama Biała Królowa chyba pisała, nie ma innej opcji. Więcej nie dodam, dla dobra Muzeum, które do dziś szanuję jako organizację.
    kandydatka

20.03.2024 07:22

Zauważyłam że pojawiło się ogłoszenie o naborze na specjalistę ds. zamówień publicznych, jestem ciekawa czy w dziale zamówień jest dobra atmosfera, ile jest pracowników, ile postępowań w ciągu roku i jakie są zarobki
    Kiara

02.05.2024 16:49

To nie jest dobra praca, w dobrej pracy ludzie Cię szanują i liczą się z Tobą, do tego niska pensja o czym ty mówisz?
    Ciekawski rekrutowany

04.06.2025 19:22

Czy możesz zdradzić jak oceniasz kontakt z działem kadr?

16.02.2024 10:14

Jak długo czekaliście na odzew z Muzeum Krakowa? Oddzwaniają zawsze?
    Rekrutowany

17.03.2025 08:31

Niestety potwierdzam...
    Szwejk

18.03.2025 22:49

@Rekrutowany ale w czym problem? "Informujemy, że odpowiadamy tylko na wybrane oferty" - taka klauzula ze strony muzeum widnieje w opisie KAŻDEGO nowego naboru. Co więcej, jest to standard, właściwie wszędzie.
    Ryszarda

22.06.2024 15:42

Dowiedziałam się ostatnio, że nasz zakładowy elektryk z DT dostał w ostatnim czasie 2 zlecenia na kilka tysięcy złotych za ustawienie świateł na wystawie. Osoba to widziała powiedxisła ze robił to podczas pracy (usunięte przez administratora) Jak to jest że dla jednego jest możliwość dodatkowego zarobku a dla innych nie. Rozmawiałam z jednym pracownikiem DT i powiedział jasno, że dla (usunięte przez administratora)z w/w działu zawsze są dodatkowe bonusy. Taka oto prawda :)
    Miśka

29.06.2024 21:46

W dziale planowania zwanym dalej działem odrzucania, Panie zajmują się wprowadzaniem rekordów bibliotecznych, za co mają dodatkowo płatne i podobnie jak nadworny elektryk pobierają dodatkowe wynagrodzenie (usunięte przez administratora) na pierwszym miejscu jest zlecenie a później robimy to co do nas należy w codziennych obowiązkach.

19.04.2024 14:23

Młodszy specjalista ds. administracyjnych ile lat musi wypracować, żeby stać się specjalistą? Widziałem w ofercie że po 2 latach się tu nadal na juniora dostaje, to ciekawy jestem. Jest tam w ogóle jakakolwiek ścieżka rozwoju?
    Kojot

02.05.2024 16:30

Poczytaj opinię i pomyśl czy warto pracować w tym zakładzie, nie masz znajomości będziesz zawsze na samym dole przewodu pokarmowego i nie mówię Tobie złośliwie. Pracowałem 10 lat i ledwo dorobiłem się specjalisty ciężką uczciwą praca nie znajomościami. O kadrowej nie wspomnę bo szkoda czasu i nerwów, Samsung i tyle!!!!

20.06.2024 15:35

Stres wywołują sami pracownicy, nie przegadasz, kierownicy mają Swoich pupilków którzy za nich pracują dlatego mogą liczyć na nagrody, podwyżki i awanse i tyle w temacie.
    Eliza

04.04.2024 10:47

Ten pakiet świadczeń socjalnych i motywacyjnych którym zachęcają w ogłoszeniu Specjalista ds. zamówień publicznych na co się składa? Proszę o szczegóły, jak ta ich oferta wygląda. Jakieś premie solidne czy sama podstawa?

09.04.2024 09:44

W Muzeum otrzymujesz kolejno lub łącznie: - wynagrodzenie z umowy o pracę, na tym stanowisku niewiele przekroczy pensję minimalną jeśli w ogóle, do tego dostaje się stały pewny składnik płacowy jako 1% dodatku za każdy udokumentowany rok pracy na umowach o pracę z całej historii uprzedniego i bieżącego okresu zawodowego; - składniki uznaniowe w postaci premii kwartalnych, wg nieopisanych i nieznanych kryteriów kierownika działu, w wysokości nie przekraczającej 1200 zł brutto (ale równie dobrze to może być 300 zł albo 0) - premie "Dyrektorskie" przyznawane przez kierownika, 2x w roku, dostaje je kilka-naście osób na 360 zatrudnionych, raczej na nie nie licz, a na pewno nie na początku pracy; - premie roczne dla każdego zatrudnionego w wysokości "ileś-tam%" wynagrodzenia zasadniczego, zależą głównie od bieżącej kondycji finansowej Muzeum, sytuacji politycznej w mieście i georegionie, za 2023 rok to było znacząca suma, wypłacona w ostatnich dniach roku; - wypłaty z ZFŚS, za wykorzystanie urlopu 10 dniowego, raz w roku, nie więcej niż 1600 zł (kwota ta zależy od Twojej osobistej sytuacji materialnej w ubiegłym roku) oraz zapomoga jesienna w podobnej kwocie, wypłacana w listopadzie.

20.03.2024 17:20

Ogłoszenie Specjalista ds. zamówień publicznych wspomina o studiach podyplomowych że wymagane, No a proszę powiedzieć, jaki kierunek? Chyba nie jest tak, że im bez różnicy, a właśnie nie ma nic napisane. I się zdziwiłam.
    kandydatka

21.03.2024 07:48

zależy jak czytasz to zdanie, bo może im chodzi o studia z zamówień publicznych i/lub kursy z zamówień publicznych, a może wystarczą jakiekolwiek studia podyplomowe i kurs z zam publ - kombinacji jest wiele
    Adela

19.01.2024 06:03

Widzę, że firma poszukuje kogoś na stanowisko rzemieślnika/kierowcy. Oferowane jest tutaj stabilne zatrudnienie. W takim razie, na jak długo można otrzymać pierwszą umowę? Poza tym, jeśli chodzi możliwość rozwoju, to czy jest też możliwy awans? Jeśli tak, to na jakie stanowisko? :) Co do karty sportowej i opieki medycznej, to w jakim stopniu są one opłacone? Małżonek zastanawia się nad złożeniem CV.

19.01.2024 13:53

Pierwsza umowa próbna na 3 miesiące, następnie dwa razy umowa roczna, a kolejna na czas nieokreślony. Jeśli człowiek się sprawdza i chce zostać to niewątpliwie jest to praca stabilna.
    Boys

10.02.2024 12:43

Z każdą umową wzrastają obowiązki, na podwyżkę nie licz.

22.11.2023 01:17

Ktoś napisał poniżej że socjal absolutne minimum czyli co miał na myśli ? Ja właśnie bym chciała multisporta tylko, jestem po ASP i marzy mi się pracować w takim miejscu :D czy jest dużo młodych osób, czy raczej zróżnicowane wiekowo?
    Bys

28.11.2023 22:45

Marzenia to fajna rzecz tylko nie o tym zakładzie pracy, jak chcesz po 20 latach być eksponatem i pracować za grosze, to drzwi otwarte. Za Multisport się płaci i to nie mało, nic za darmo nie ma.Takie marzenia nic nie są warte masz małe ambicje zawodowe. Przeczytaj ok. 50 opinii, to zrozumiesz jak ludzie spostrzegają tą instytucję

27.10.2023 12:03

Cóż, sytuację płacową w kulturze wszyscy znamy i nie tylko Krakowa to dotyczy. Zna ktoś może wysokość zarobków asystenta muzealnego w Dziale Inwentaryzacji i Gromadzenia Zbiorów (w Krzysztoforach)? I mam pytanie o pakiet świadczeń socjalnych i motywacyjnych, co tam w niego wchodzi?

30.10.2023 00:04

Pensja to nieco ponad najniższą krajową. W bonusie praca w weekendy (niby do obioru, ale bywa to wkurzające bo są to (usunięte przez administratora) godziny po nic tylko), socjal absolutne minimum

21.11.2023 09:22

Nieco wynosi od 300 do 600 zł brutto, pamiętaj, że w oprócz podstawowej pensji otrzymujesz dodatek w wysokości 1% za każdy udokumentowany rok pracy w swojej historii zawodowej. Funkcjonuje też system nagród kwartalnych, półrocznych i rocznych oraz wypłaty z ZFŚP. Wynagrodzenie należy planować w perspektywie rocznej. Niezobowiązująca uwaga: jeśli nie masz doświadczenia w omawianym środowisku, to nie wydaje się możliwe zajęcie takiej pozycji zawodowej, a szczególnie w tym oddziale.

07.11.2023 09:47

Jakie narzędzia pracy zapewnia Muzeum Krakowa? Można liczyć na telefon? Czy można z niego korzystać również poza godzinami pracy?
    Tak

07.11.2023 11:22

Tak, tak. Jest telefon i dodatkowo kierowca z limuzyną. On ma telefon w aucie. Czeka całą dobę pod Twoim domem i zawsze możesz zadzwonić w razie potrzeby.

12.10.2023 09:22

Szukają opiekuna ekspozycji muzealnych-kasjera. Wiadomo na jakiej umowie przyjmują? Napisali że praca stabilna to można domyślać się że etat z umową o pracę i wszystkimi składkami. Czy się mylę?
    Bys

27.10.2023 23:27

Tak szukają za najniższą krajową, pytasz o składki tak odprowadzają, tylko przelicz sobie ile za 30-40 lat pracy przy takich zarobkach dostaniesz emerytury. Odradzam pracę w tej instytucji, pracowałem 10 lat tylko nerwicy się nabawiłem, zero szacunku, tylko praca i nic poza nią. Odszedłem w porę bo bym do psychiatry trafił, atmosfera do kitu. Nie polecam
    Bobo

31.10.2023 16:03

Trzeba uciekać z tego (usunięte przez administratora) a nie gdybać, na układy nie ma rady,
    Komo

26.09.2023 20:05

Ten zakład pracy już dawno ma za Sobą lata świetności, atmosfera, traktowanie pracy wyników jak (usunięte przez administratora) to już standard. Dyrekcja nic się nie uczy, czeka do końca kadencji, lecz opinia na ich temat będzie zawsze w necie. Moim zdaniem zero kompetencji, zamiast zapobiec temu że ludzie donoszą na Siebie to temat dla nich nie 1.Podwyżki super ale dla wybrańców 2 x większe, podobno więcej dla pupilków lub sygnalistów którzy donoszą do kadr.ZPopristu żenada!!!
    Ugan

02.10.2023 10:31

Mają to, że np. nie muszą nic robić bo "góra" takich uwielbia :)
    Nikt

31.07.2023 18:52

@Pracodawca Dzień dobry, mam pytanie do przedstawicieli Muzeum Krakowa: czy prawdą jest, że osoby zarabiające najniższą krajową zostały praktycznie pominięte przy przyznawaniu podwyżek od Prezydenta Miasta? Jeśli tak, chętnie przeczytam rzetelne i przede wszystkim przejrzyste uzasadnienie takiej decyzji. Mam jedynie nadzieję, że jako podwyżkę nie uznają Państwo wyrównania od stycznia br. do kwoty 3600 brutto, która i tak od tego miesiąca stała się ogólnokrajową płacą minimalną. Takie twierdzenie byłoby chyba co najmniej niepoważne, prawda? Pozdrawiam serdecznie

18.08.2023 11:42

W Muzeum mamy równoważny czas pracy, pracujemy według harmonogramu, więc godziny przepracowane nadwymiarowo można odebrać. Jeżeli zachodzą jakieś nieprawidłowości dotyczące obiegu dokumentów, należy je zgłaszać.

08.09.2023 11:53

Flagi wywiesiliśmy jako symbol solidarności z cierpiącym i doświadczającym zbrodni wojennych narodem ukraińskim tuż po agresja Rosji na Ukrainę. Planujemy wywieszać je dopóki te przyczyny nie znikną.

08.09.2023 11:07

08.09.2023 11:52

16.08.2023 13:12

Ankieta na temat Muzeum Nowej Huty

Aplikujemy do programu FEnIKS (Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat, Środowisko 2021-2027), by zdobyć środki na realizację projektu obejmującego modernizację budynku dawnego kina Światowid i dostosowanie go do potrzeb Muzeum Nowej Huty, czemu towarzyszyć ma powstanie wystawy stałej.
    Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w ANKIECIE, która pomoże nam sprostać Państwa oczekiwaniom i wyobrażeniom o Muzeum Nowej Huty w przyszłości. Wypełnienie ankiety zajmie 5-10 min. Bardzo dziękujemy!

------------
    [#opisujemy: Wizualizacja przedstawiająca budynek Muzeum Nowej Huty po planowanym remoncie.]
    Tedi

01.08.2023 20:23

Dzień dobry, znalazłem ofertę w internecie na stanowisko „ Administrator Systemów Informatycznych” w Muzeum Krakowa. Czy polecacie państwo to stanowisko? Ile można realnie dostać na rękę jako administrator IT w tej instytucji? Widziałem mnóstwo negatywnych opinii dotyczących innych stanowisk, ale jakoś nie chce mi się wierzyć w to wszystko co tutaj ludzie wypisują. Może ktoś jest w stanie zamieścić sensowną obiektywną odpowiedź? Pozdrawiam. Tedi.

05.08.2023 10:01

Ta oferta jest dostępna od około roku - to taka podpowiedź:) W Muzeum podstawowe wynagrodzenie składa się z 2 elementów: płaca zasadnicza + wysługa lat 1% za każdy rok uprzedniego świadectwa pracy. Zasadnicze wynagrodzenie w tym miejscu nie przekroczy 5000 zł netto + Twoje %% jeśli masz. Jak szef uzna, że jesteś wybitnym walorem instytucji, dostaniesz być może z 1000 premii za kwartał, ale tego nigdy nie uznawaj za pewnik.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Muzeum Krakowa?

Kontakt - Muzeum Krakowa

Rynek Główny 35 31-011 Kraków

Branża główna: Obsługa i wyposażenie biura

Nikt

31.07.2023 18:31

22.06.2023 13:08

22.06.2023 13:41

Merytoryczne opinie i niewygodne pytania nie znikają. Na GoWorku wpisy lub ich fragmenty usuwane są tylko wówczas, gdy łamią prawo i regulamin serwisu. Wszelkie tego typu operaccje są weryfikowane przez adminów portalu, którzy wpisy usunięte niezasadnie przywracają. Być może takie wrażenie wynika z faktu, że komentarze nie są publikowane od razu, a z opóźnieniem umożliwiającym weryfikację, czy nie łamią wspomnianych zasad.
    Jajo

26.06.2023 12:55

Nie aplikuj, szkoda Twojego czasu, pieniądze marne. Z MK ludzie odchodzą, atmosfera tragiczna wszędzie układy i znajomości.

21.06.2023 12:53

Już wkrótce wystawa "Włodzimierz Tetmajer. Siła barw i temperamentu"

29 czerwca zaprosimy do Pałacu Krzysztofory, głównej siedziby Muzeum Krakowa (Rynek Główny 35) na otwarcie wystawy "Włodzimierz Tetmajer. Siła barw i temperamentu". Prace są już bardzo zaawansowane... :)
    ----------
    #opisujemy: Fotografia. Na zielonej ścianie wiszą cztery obrazy: scenka rodzajowa oraz trzy portrety dziecięce.]
    Harnaś

17.06.2023 10:44

Co sądzicie o wczorajszych nagrodzonych podczas dnia muzealnika. Czy należały się nagrody wszystkim nagrodzonym?

31.05.2023 08:48

Sadzimy malwy dla Tetmajera

Rydlówka, oddział Muzeum Krakowa zaprasza w sobotę 3 czerwca w godz. 11-13 na sadzenie malw dla Włodzimierza Tetmajera. ️️Spotykamy się na parkingu przy ulicy Włodzimierza Tetmajera.
    Kwiat ten symbolizuje czułość, łagodność ale też tęsknotę za naturą. Kojarzy się z wiejskim obejściem. Malwy mają właściwości lecznicze, są wykorzystywane w ziołolecznictwie i kosmetyce, cenione też w kuchni. Ten uniwersalny, piękny kwiat często pojawiał się też na obrazach młodopolskich malarzy. Jest jedną z piękniejszych ozdób Bronowic. Uznaliśmy więc, że ta roślina może być swego rodzaju symbolem Roku Włodzimierza Tetmajera.
    Propagując bliską Włodzimierzowi Tetmajerowi idee odpowiedzialności społecznej, we współpracy naszymi Partnerami z całej Polski oraz Galerią Bronowice, firmą Plantico i dzięki pomocy Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie, chcemy obsadzić malwami ulice i ogródki w całej Polsce. Będzie to zarówno okazja do opowieści o losach Włodzimierza Tetmajera, a także sąsiedzkiej integracji i wspólnej troski o estetykę najbliższego otoczenia.
    ️Akcja dzieje się nie tylko w Krakowie.
    Razem z nami sadzą:
    34-700 Rabka-Zdrój
    Zakład Narodowy im. Ossolińskich
    Rynek 6
    50–106 Wrocław
    [#opisujemy: zdjęcie sadzonek malw w woreczkach plastikowych i wydrukowanych kartek z informacją o akcji.]
    Zibi

24.05.2023 14:03

Dlaczego kierownicy każą wykonywać prace które nie są w zakresie obowiązków ani kompetencji pracowników za nic. Okazuje się że po kilku latach pracy masz tak duży zakres obowiązków że ledwo dajesz radę, prosisz o podwyżkę, a główną kadrowa mówi że trzeba ci zwiększyć zakres obowiązków bo inaczej nie dostaniesz podwyżki. Podwyżka w tym zakładzie dla nie pupilków to 150-200 zł brutto. Ponadto wymyśliła ścieżkę kariery z której mogą skorzystać wybrańcy, są osoby które pracują ponad 10 , 20 lat i nie otrzymały awansu. Za to koleżanki z kadr już są starszymi specjalistkami i spore podwyżki i nagrody. Stały się takie jak ich szefowa tylko pogratulować.
    Lajkonik Zwierzyniecki

16.05.2023 17:57

Kraków i instytucje miejskie to jedna wielka pajęczyna powiązań, na czele z kasztelanem z Sosnowca. Muzeum pomimo że jest instytucją samorządowo -państwową, a nie prywatną fundacją nie informuje np. na stronie internetowej o postępowaniu na poszczególnych etapach procesu rekrutacyjnego, i wszystko wskazuje że jest czymś na wzór twórczości Stanisława Lema, oraz świadczy o braku transparentności ( wzorem BIP: ilość kandydatów zgłoszonych, dopuszczonych ze względów formalnych do dalszego etapu, i wreszcie kogo wyłoniono: Imię i Nazwisko - RODO nie zabrania tej praktyk itd.). Niestety jak w pozostałych instytucji kultury w grodzie Kraka, istnieje niepisana zasada jak tytuł pewnego filmu :"Sami swoi". Dlatego stanowisko dyrektora czy zastępców powinno być na 1 lub 2 kadencje, a jeśli się wykażą geniuszem, to zabłysną w innym mieście, lub gdzieś w świecie ( wystarczy popatrzeć na kariery dyrektorów instytucji: Madryt, Wiedeń , Berlin - tylko że oni władają 2-3 językami obcymi w stopniu biegłym, i są …. kreatywni ). Tkwienie 20-30 lat w jednym miejscu, to nie tylko brak rozwoju, i służalczość wobec jednego pana ( coś na wzór chłopa pańszczyźnianego przypisanego do tej ziemi/ współcześnie to raczej przyspawanie do stołka ) , co objaw ubóstwa intelektualnego i lenistwa. Ad rem: czy ta zacna ( z nazwy ) instytucja zatrudniła w ciągu ostatnich 20 lat kogoś z ogłoszenia/ulicy ?

17.05.2023 19:23

Tak kilka bardzo fajnych osób, które już tam nie pracują. A poza tym pamiętajmy o pewnym doktoracie, którego obrona odbywała się w czasie pracy i chyba pracownicy szli na to od tak bez brania wolnego ;)
    Lajkonik Zwierzyniecki

16.05.2023 11:46

Kraków i instytucje miejskie to jedna wielka pajęczyna powiązań, na czele z kasztelanem z Sosnowca. Muzeum pomimo że jest instytucją samorządowo -państwową, a nie prywatną fundacją nie informuje np. na stronie internetowej o postępowaniu na poszczególnych etapach procesu rekrutacyjnego, i wszystko wskazuje że jest czymś na wzór twórczości Stanisława Lema, oraz świadczy o braku transparentności ( wzorem BIP: ilość kandydatów zgłoszonych, dopuszczonych ze względów formalnych do dalszego etapu, i wreszcie kogo wyłoniono: Imię i Nazwisko - RODO nie zabrania tej praktyk itd.). Niestety jak w pozostałych instytucji kultury w grodzie Kraka, istnieje niepisana zasada jak tytuł pewnego filmu :"Sami swoi". Dlatego stanowisko dyrektora czy zastępców powinno być na 1 lub 2 kadencje, a jeśli się wykażą geniuszem, to zabłysną w innym mieście, lub gdzieś w świecie ( wystarczy popatrzeć na kariery dyrektorów instytucji: Madryt, Wiedeń , Berlin - tylko że oni władają 2-3 językami obcymi w stopniu biegłym, i są …. kreatywni ). Tkwienie 20-30 lat w jednym miejscu, to nie tylko brak rozwoju, i służalczość wobec jednego pana ( coś na wzór chłopa pańszczyźnianego przypisanego do tej ziemi/ współcześnie to raczej przyspawanie do stołka ) , co objaw ubóstwa intelektualnego i lenistwa .
    Reksio

14.02.2022 14:18

Mam pytanie do dyrektora Muzeum Krakowa, dostaliśmy nie tak dawno bonusa od prezydenta Krakowa każdy po 1500 brutto, dlaczego cześć pracownikow dostala 1000 zł brutto druga część 1500 zl brutto a pupilki dyrektorskie jeszcze wiecej? Proszę o udzielenie odpowiedzi, czym się Pan sugerował jakimi wytycznymi w przyznawaniu lub odbieranie pieniędzy. Mam koleżankę która pracuje w instytucji budżetowej i każdy pracownik otrzymał w całości kasę jaką przekazał prezydent.

26.04.2023 18:47

A co (usunięte przez administratora) umie, też jest cienki bolek , jedyne co mu wychodzi to donosy do dyrekcji, za które jest doceniany. Nie pamięta jak w 2015 roku muzeum zapłaciło 15000 zł kary w KIO i nie poniósł żadnych konsekwencji. Wszyscy o tym wiedzą, pokazał jakim jest fachowcem, zrobił studia podyplomowe(usunięte przez administratora) i od razu został kierownikiem. Taką mamy wyszkoloną kadrę(usunięte przez administratora), że połowa siedzi w Muzeum Fotografii zamiast w tym czasie pracować w MK. Odszedł chłopak z działu i dalej kogoś szukają ,(usunięte przez administratora) musiał dać zlecenie WW, bo żaden z (usunięte przez administratora) nie podjął wyzwania. Taka jest prawda że podwyżki dostają po cichu pupilki dyrektorskie, (usunięte przez administratora) dostali spore podwyżki w I kwartale 2020 tuż przed pandemią, więc niech nie płaczą że mało kasy zarabiają., dostali grubą kasę nie tak jak reszta 150 zł brutto. ŻAŁOSNE

30.04.2023 09:36

Tak jest... Kierownicy nawet blokują awanse tym którzy spełniają wszystkie wymogi formalne które samo muzeum wymyśliło
    Długoletni pracownik

27.03.2023 22:56

Zaczyna się robić "ciekawie". Na ostatnim Wielkim Zebraniu dowiedzieliśmy się, że będziemy pracować dłużej i więcej za te same pieniądze. O podwyżkach nie ma mowy, ale na iPhone'a za 10000 zł dla pupilka Złotoustego kasa się znalazła.
    Szwagier

04.04.2023 07:20

A dlaczego ma pracownik odejść, niech odejdzie niekompetentny kierownik, jak Sobie nie radzi to niech się zwolni. Zauważyłem że w tej firmie kierownicy są nie do ruszenia, zawsze mają rację, to pracownik jest zły,. Znam takich kierowników którzy skłucają ze sobą pracowników innych działów. Dobrze ktoś napisał że jest życie poza MHK i to o wiele lepsze, bez (usunięte przez administratora).
    Jacek

28.04.2023 16:46

Powiem szczerze, myślałem że w tej instytucji będę pracował do emerytury, niestety znajomości kolesiostwo, najważniejszy złoty król którego nie interesuje Twoja przyszłość w tej instytucji. Jak ja uwielbiam te słowa bo pan jest za wszystko odpowiedzialny czułem się jakbym był właścicielem Pałacu Krzysztofory, lub całego muzeum. Jak ktoś wcześniej pisał kierownicy to porażka w tej firmie, donosiciele, smarują ....bez wazeliny. Odszedłem i jestem dumny bo mam super ludzi wokół siebie na których mogę polegać a nie konfidentów. Nie bójcie się zmienić pracy, kierownicy bez Was nic nie są warci.

25.03.2023 10:05

Jaki jest styl zarządzania w Muzeum Krakowa?

26.03.2023 20:29

Nie masz nic do powiedzenia. Jak podpadniesz, to masz drogę zamkniętą. Jest (usunięte przez administratora) ale wszystko odbywa się wewnątrz - tzn. sytuację oceniają ludzie zatrudnieni w mhk.
    Hieronim Bosch

22.01.2023 13:33

Dzień dobry Prosiłbym o informację ile średnio dni w miesiącu pracuje się na stanowisku opiekun ekspozycji oraz czy są dopuszczalne i praktykowane zamiany między pracownikami?
    ania

22.02.2023 22:11

nie

17.03.2023 22:05

Nie myśl o pracy w tej instytucji, tylko nerwy a kasa marna. Lepiej obwarzanki na Rynku sprzedawać ????
    Linka

31.08.2022 22:37

Ruszając już temat kasjerów nie do ruszenia to następna "kliką "są Podziemia rynku tam dopiero są gwiazdy jedna lepsza od drugiej .Bez bata nie podchodź. Zachowują się jak by były pępkiem świata a szczególnie czarna mamba .Jak mają stanąć na drzwiach to korona by spadła lepiej wykorzystać innych nowych bo po co się poniżać do poziomu odzwiernego .
    nigdy więcej

23.02.2023 19:11

Znam to wprawdzie byłam tylko na pracy wakacyjnej to co się dzieje w Synagodze to dopiero porażka . Jedna lepsza od drugiej . Jedna opryskliwa z problemami ze sobą , (usunięte przez administratora)wszystkich dookoła nawet kierownictwo się jej boi . Druga nie przychodzi do pracy nikomu nic nie mówi i ma w (usunięte przez administratora) Dyrekcja nic nie widzi bo po co . że nie wspomnę paru innych ciekawych osobników Uciekajcie jak najdalej od tego miejsca
    Szlif

08.03.2023 22:47

A co taiiego robi żeby było dobrze. Wprowadziła kilka lat temu ścieźkę kariery z ktorej mogą korzystac tylko wybrańcy. Nie interesuje się tenatem zwolnień, sporo ludzi odeszło, co takiego zrobiła zeby ich zatrzymać.Teraz wproaadxiła szkolenia ktorych nikt nie chce robić, lub nie ma kompetencji żeby innych uczyć. Zmusza sie ludzi do tak jak do portierowania podczas pandemi, gdzie żadnych oszczedności nie było bo firma doliczyła swoją prowizję. Wyszlo na to ze nie trzeba bylo portierować, teraz chcą zrobić żeby obsługa wystaw sprzatała sale w ramach swoich obowiązków. Nie dziwię się że ludzie odchodza, do pracy Cię widzą do pieniędzy nie. Niestety ake kolezanki z kadr upodobniają dię do Swojej kierowniczki. Długie lat zmieniał się skład ale trafił swój na swego.
    zwiedzający

23.02.2023 20:43

Szanowni Państwo Byłem w ubiegłym tygodniu w Państwa oddziale Stara Synagoga , mam pytanie kogo wy tam zatrudniacie Pani z kasy o rudych włosach w okularach jest nieuprzejma , opryskliwa , na proste pytanie o toaletę odpowiedziała iż ona nie jest od udzielania informacji . Jest mi przykro i na pewno więcej Państwa nie odwiedzę . Nie rozumie dlaczego ktoś się na mnie wyżywa
    Benio

09.01.2023 18:07

Chcialem zapytać dlaczego w obiegu są faktury z firmy cateringowej Sokół. Wspólna impreza dyr. Naczelnego i byłej niemiłej sekretarki została opłacona przez MUZEUM. Pracownicy się złożyli na prezenty dla obojga a firma musiała za wszystko zapłacić. Pamiętam jak rok w rok sekretarka za zebrane pieniądze na prezent dla Złociutkiego kupowała oprócz prezentu cukierki przecież Złotousty żeglarz biedny tylko 9 etatów ma i 5 x średnią krajwą to go nie stać na 2 kg cuksów. Żenada
    Również były pracownik

17.02.2023 12:31

Dokładnie tak właśnie było. Nie było nigdy żadnej zrzutki dla innych pracowników, które obejmowałyby całe muzeum. Osoba z sekretariatu zawsze obdzwaniała wszystkie działy i informowała o tym niezwykle ważnym święcie, notując skrupulatnie na karteczce który dział ile wpłacił. I te pełne dezaprobaty spojrzenia, gdy się wyłamałeś...Najlepsze, że te cukierki były kupowane z kasy pracowników, więc poniekąd składaliśmy się na poczęstunek, którym łaskawie nas obdarowywano jako podziękowanie...żenada.
    Również były pracownik

18.02.2023 19:36

Dlaczego nikt z tym prywatnym folwarkiem nic nie robi? Naprawdę czy prasa się nie może tym zainteresować?
    IWONA

13.02.2023 07:57

Podziemia Krakowa - wystawa robi ogromne wrażenie jest świetnie zrobiona jest co oglądać i ma wspaniały klimat. Jedyny mankament to to iż nie ma wyraźnego kierunku zwiedzania i można wiele rzeczy pominąć ale zrzucam to na fakt iż cała wystawa jeszcze nie jest udostępniona i ten mankament zostanie usunięty po zakończeniu prac. Gorąco polecam !!!!
    Aleksandra

07.02.2023 10:06

Kochani, jakie zarobki ma Asystent Muzealny z jęz. niemieckim? Czy te kadrowe rafy, o których tutaj piszecie, dotyczą też pracowników Tesaurusa? Proszę o pilną odpowiedź. Cv czeka :3

07.02.2023 16:26

"Tabela stawek zasadniczych" przewiduje dla asystenta widełki 3500-5500, funkcjonuje dodatek za staż pracy w wysokości 1% za każdy udokumentowany rok stażu zawodowego (zaczynając do 6.). W Muzeum funkcjonuje tez system nagród kwartalnych uznaniowych (kilkaset zł za kwartał) i specjalne 2 nagrody Dyrektora (też uznaniowe), oraz kilka elementów wypłat z funduszu socjalnego rocznie. Kwoty brutto.
    Szeregowy pracownik

20.01.2023 18:49

Nie polecam Plusy: - wynagrodzenie - miejsce (lokalizacja) - ubezpieczenie dodatkowe - sprzęt i stanowisko pracy Minusy: - uznaniowość - brak wsparcia merytorycznego - osoby na stanowiskach przełożonych bez odpowiednich kwalifikacji i doświadczenia - cechy działań niepożądanych w poszczególnych działach w stosunku do poszczególnych pracowników - atmosfera strachu w poszczególnych działach - brak dyskrecji i obgadywanie
    Zbycho

09.01.2023 17:47

Dobrze ze zmieniła się kierowniczka w administracji, w końcu ktoś weźmie się za tych obiboków, zwłaszcza za Pana (usunięte przez administratora). Tyle lat pracuję i w dalszym ciągu o wszystko się wypytuje, wyręcza się wieloma osobami. Dobrze że dyrekcja przeniosła (usunięte przez administratora). Mam nadzieję że nowa kierowniczka zrobi w Swoim dziale porządek.
    Areczek

19.01.2023 09:06

Odnośnie tego Pana z administracji - owszem, wyręcza się ludźmi ale jak mu się postawisz to musisz pogodzić się z tym, że jesteś z nim od tej pory w wojnie. Będzie Cię olewać, zadawać bezsensowne pytania, zniechęcać do tego, żeby z nim w ogóle rozmawiać. Dopiero po zwróceniu się bezpośrednio do kierowniczki w danej sprawie ŁASKAWIE zajmie się tobą Pan B. po otrzymaniu służbowego polecenia. Wierzę, że kierowniczka się nimi zajmie.
    Krystyna B. Maszyneria teatru

15.01.2023 10:10

sobota godz. 15:30 zwiedzamy z dziećmi (9-15 lat) łącznie 5 osób wystawę. W domu Pod Krzyżm jesteśmy jedynymi gości podczas całego zwiedzania a wcześniej też nikt nie wychodził z budynku (staliśmy przy szopce kilka minut). Personel zajęty głównie rozmowami ze sobą. Zupełnie nieprzydatny dla zwiedzających a wystarczyłaby mała podpowiedź, że można odkrywać Tajemnice dyrektora poprzez zadania. Nie oczekuję, że ktoś byłby przewodnikiem ale minimalnego zainteresowania i wskazówki,że jest taka zabawa uatrakcyjniłyby zwiedzanie.

Zostaw merytoryczną opinię o Muzeum Krakowa