Witam,
Jestem Radcą Prawnym. Zapoznając się z Państwa wypowiedziami na stronie internetowej widzę, że żale i rozgoryczenie Państwa jest duże. Widzę natomiast, że potrzeba Państwu ścieżki naprowadzenia co dalej zrobić z taką sytuacją. Jako, że moje kompetencje wchodzą z zakres Prawa Pracy mogę podpowiedz Państwu w jaki sposób rozwiązać problem, a bynajmniej spróbować.
Zaistniałe problemu są duże i zwolnienie się z pracy nie załatwia sprawy.
Polskie prawo jest bardzo za pracownikiem. W sprawach jakie prowadziłam na ścieżce sądowej-pracodawca przegrywał w 80%. Wg mnie macie Państwo sprawę za wygraną jeśli:
Napiszecie pismo bo Instytucji Kontrolnych. W Mińsku jest siedziba sanepidu także tam proszę przesłać (zalecam anonimowe) pismo ze sprawami związanymi z brakiem higieny pracy, brakiem zachowania bezpieczeństwa pracy. Zalecam zrobić fotografię jako atrybut rzeczowy (polecam ustawić aparat tak , aby wskazywał datę i godzinę).
Kolejną Instytucją która broni pracowników to Państwowa Inspekcja Pracy. Proszę pismo napisane do PIP przesłać do Warszawy przy ul.Lindleya. Pismo anonimowe. Tu proszę w piśmie zwrócić uwagę na takie sprawy, jak systematyczność wypłacania wynagrodzeń, czy przestrzegane są godziny pracy (pracownik nie naukowy-fizyczny-wg. ustawodawstwa ma do przepracowania 185 godzin. Godziny przepracowane tzw. "nadgodziny" w tygodniu jak i w weekendy i Święta są płatne po 50%, 100%, 200% więcej adekwatnie do przepracowania. Każdemu przysługuję prawo do odpoczynku podczas urlopu wypoczynkowego, w wymiarze 20 lub 26 dni roboczych adekwatnie do stażu pracy. Zwolnienia chorobowe są jak najbardziej dopuszczalne-dlatego płacicie Państwo składkę do ZUS'u chorobową ze swojego wynagrodzenia. Kolejna ważna spawa na która PIP zwraca uwagę to zachowanie bezpieczeństwa np. wywieszone ogłoszenia przeciwpożarowe, strzałki kierujące do wyjść ewakuacyjnych, koce i gaśnice przeciwpożarowe, przy pracy na produkcji-wszelkie odzież ochronny,a buty, rękawice itd., apteczki zaopatrzone z możliwością dojścia do nich każdemu pracownikowi. Woda pitna także ma być dostępna dla pracowników, bez limitów. Jeśli macie Państwo tzw. paski wynagrodzeń-jest na nich napisane jak wyliczane jest Państwa wynagrodzenie-musi być one zgodne z kartami czasu pracy, gdyż notowania czasu pracy jest wymagane choćby do takich procesów jak odszkodowanie w wyniku utraty uszczerbku na zdrowiu podczas pracy. Wszelkie dodatkowe świadczenia, jak 13-sta pensja, wakacje pod gruszą, dodatek Świąteczny, karty basenowe, sportowe-benefit'u itd. są wypłaca pracowników gdy z ich wynagrodzenia potrącana jest pochodna na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych. W tego oto ZFŚS pracodawca wypłaca Państwu świadczenia, a sobie odlicza od podatku. Wszelkie zatajone informacje są karane, jak wspomniane przez Państwa podpisywania kwot napisanych ołówkiem.
Z pewnością macie Państwo nie najlepsze stosunki międzyludzkie zw wspomnianym zarówno pracodawcą, jak i przełożonym. Dla każdego człowieka, obywatela polskiego należy się traktowanie z szacunkiem i wytycznymi wspomnianymi w Konstytucji RP z '98roku. Dla poszanowania praw człowieka i obywatela o którym napisana jest oddzielna Konwencja Unijna. Zalecam, aby w razie konfliktu, zrobić nagrania Video/Audio tak , aby pokazać sposób (jeśli jest negatywny) pracodawcy do Państwa, jako pracownika.
Na straży praw człowieka i obywatela jak i praw pracownika stoją również instytucje Europejskie-w rezultacie trybunał Konstytucyjny.
Reasumując-proszę napisać pisma zwierając wszelkie informację nagrania, zdjęcia i przesłać (zalecam anonim) do NIK (naczelna Izba kontroli), Sanepidu (jest w Mińsku Mazowieckim), PIP (Państwowa Izba Kontroli). Myślę, że obejdzie się bez angażowania w sprawę UE, chociaż nie mówię nie. Proszę w piśmie dać do siebie ewentualny namiar, aby Instytucja w razie pytań mogła się z kms skontaktować. Proszę nie zapomnieć w piśmie KONIECZNIE umieścić danych firmy:nazwa, NIP, adres, kontakt telefoniczny, nazwiska kierowników.
mam nadzieję, że swoją wiedzą wsparłam Państwa. Proszę pamiętać- ta sprawa może odwrócić się do Państwa na "plus". Zwolnienie się nie zakończy sprawy.
Pozdrawiam,
Radca