*GoWork nie weryfikuje każdej opinii przed publikacją, jednak analizujemy zgłoszenia i usuwamy wszystkie treści naruszające regulamin.
Ewa221
10.11.2019 11:27
Witam,
Czy w Banku pko sa podpisuje się tzw. "lojalnosciowke" na rok odnośnie zwrotu kosztów szkolenia w razie zwolnienia?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
18.10.2020 11:16
No to koleżanka nie wie o czym pisze albo błądzi we mgle.
15.03.2021 19:57
Bank Pekao zamierza do końca czerwca przeprowadzić proces zwolnień grupowych, w ramach którego rozwiązanie umowy o pracę ma nastąpić z nie więcej niż 1 110 pracownikami banku, co stanowi ok. 8 proc. wszystkich zatrudnionych. Zmiana warunków zatrudnienia objąć ma nie więcej niż 1 250 pracowników banku, co stanowi ok. 9 proc. wszystkich zatrudnionych - poinformował Pekao w komunikacie.
07.07.2020 10:13
Jakie warunki trzeba spełnić, by zostać członkiem waszego zespołu w Bank Pekao S.A.?
04.03.2021 13:57
15.03.2021 19:55
Onna
15.03.2021 05:58
Witam. Jak wypłacane jest wynagrodzenie ? Jeśli zaczynam 1.05 to kiedy pierwsza wypłata? Pozdrawiam
15.03.2021 19:54
Czy ktoś wie, jak wygląda sytuacja w oddziale Zamość Partyzantów 61 ? Jaka jest kadra zarzadzajaca?
Mam tam rozmowę kwalifikacyjną i trochę się obawiam...
04.03.2021 14:02
Blabla
20.05.2020 07:24
Jak w każdym miejscu pracy są plusy i minusy.Niestety w tym banku większość pracowników jest w "słusznym" wieku, przyzwyczajonych do czasów komunistycznych.Dla tych pracowników celem istnienia jest wszelkiej maści donoszenie na wszystko i na wszystkich. Spadnie kartka- ojej zaraz wyślę email do związków, oj ktoś się nie uśmiecha- no to już email do związków.To akurat jest jakieś nieporozumienie, ktoś powinien się tym zająć.Bo to (usunięte przez administratora) jest okropne i jeszcze zrozumieć by można gdyby to dotyczyło łamania procedur itp.A tu nie .Tutaj wystarczy że ktoś z innego pokolenia się wywodzi,albo nie daj Boże przyszedł z innego banku to już jest na celowniku.Najgorsze jest to że wszyscy się boją tego donoszenia a większość donosi.I podkreślam sprawy donoszone nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
18.10.2020 10:57
Nie wiem , w którym oddziale czy departamencie pracujesz , ale z Twojego wpisu wynika, że przyszłaś do swoich . Ja w tym banku pracuję 10 lat i też przyszłam z innego banku do tych starych jak piszesz pracowników i nie zauważyłam takich skłonności, o których piszesz. Wręcz przeciwnie , wszyscy z nowego nadania, najczęściej po znajomości, którzy pracowali w mini bankach, których już nie ma na mapie Polski są zagubieni, codziennie "szukają własnego cienia".Nowa Zmiana po wejściu do oddziału pytała każdego pracownika ile lat pracuje w Pekao i od tego zależało czy będziesz lepsza/y czy gorsza/y!!! Taką atmosferę wprowadzili Nowi z RB!!! Gdyby nie ludzie, którzy w tym banku pracują od kilkunastu lat to wartość akcji banku, która po nowym rozdaniu spadła o ponad 60% to dzisiaj byśmy byli na poziomie spadku 99%. Najlepszą opinią banku jest KLIENT, zapytaj klienta, co sądzi o nowych....
04.03.2021 14:01
swoj
03.07.2017 08:00
Szanowny Panie Prezesie,
Jest Pan wspanialym menedzerem od niedawna objal Pan Urzad Prezesa.bardzo dobrze ze w koncu Pan Luigi odszedl z Banku. W dalszym ciagu jednak pozostali Prezesi Spolek takich jak min Biuro Maklerskie Pekao ktore zostalo ukarane przez KNF i wpisane na liste ostrzezen, wczesniej CDM Pekao otrzymal kare od KNF za doradztwo inwestycyjne. To sa Ci sami menedzerowie i nalezy im sie mocno przypatrzec z uwagi na mozliwe potezne odszkodowania od inwestorow. Panie Michale prosze bardzo uwazac i podejmowac odpowiednie kroki dobre dla Pana.
18.10.2020 12:08
Taką wypowiedzią na pewno jesteś swój, bo nie swój napisałby prawdę
04.03.2021 14:00
Pawel
17.02.2021 08:48
We wrześniu bank zablokował mi 3500 zł przez to, że źle księgował przelewy własne(one nie wilczają się do limitu zwykłego zarządu). bank w ogóle nie chciał mi pomóc w końcu przyjął reklamacje i ją rozpatrzył pozytywnie. Dzisiaj w lutym mam ten sam problem bank znowu blokuje mi 2000 zł przez to, że nie naprawił błędu. Bank Peako sa blokuje pięniądze BEZ PRAWNIE ORAZ ROZKŁADA RĘCE. Jest bardzo nie profesjonalny oraz ZDECYDOWANIE GO NIE POLECAM. Jest dużo lepszych banków np. ING.
04.03.2020 09:06
Jakie jest podejście do liderów z zewnątrz w firmie Bank Pekao S.A.?
18.10.2020 11:10
Nie znam dobrego lidera z nowego powołania. Zresztą czego można spodziewać się po ludziach, którzy zarządzali w RB w regionach, gdzie w całym regionie pracowało tylu ludzi ilu pracuje w 2 lub 3 oddziałach PEKAO. Skala i Wielkość banku przerosła mini Menadżerów z RB.Ciekawa jestem jak przeszli szkolenia z ryzyka???? Mieli odpowiedzi???? Po zdanym egzaminie nadal nie znają procedur , co to oznacza? Zdałem bo znałem ....
Nowa
28.08.2020 19:30
Czy ktoś wie czym różni się stanowisko specjalisty ds sprzedaży a Inspektor ds sprzedaży?
18.10.2020 10:29
Specjalista ma wyższe cele sprzedażowe i nie ma obsługi kasy.
men
09.09.2020 12:34
Narzekacie na dobrą zmianę to po co na nią głosowaliście.
Zachowujecie się jak baranki idące na rzeź.
Podatek bankowy kto wprowadził a obniżenie stóp procentowych kto wprowadził??????
Jak macie takie myślenie to i macie takie efekty!!!!
Zwolnienia i zwiększenie wymagań musi być po stopy procentowe obcięte i podatek bankowy wprowadzony....
18.10.2020 10:24
A kto powiedział, że głosowaliśmy na dobrą zmianę ? Uwierz, że źle nas oceniasz.
Pracuś
28.08.2020 22:19
Czy zdarzyło się komuś z was zrobić wpłatę gotówkową na poczet opłat klientów i nie doszła ta wpłata? A do tego nie ma niby śladu po transakcji. Jest wydruk .
06.06.2020 16:43
Aplikowałem na stanowisko "Specjalista ds. Obsługi Małych i Średnich Przedsiębiorstw". Zadzwoniła Pani i niedługo mam mieć rozmowę. Ale mam pytania. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć na czym dokładnie polega praca na tym stanowisku? Czy to jest praca w centrali czy może praca w oddziale z klientem? W ogłoszeniu w zakresie obowiązków jest informacja "Ścisłą współpracę z Menedżerem Małych i Średnich Przedsiębiorstw w zakresie: ( tu są wymienione obowiązki" Czy to znaczy, że osoba na tym stanowisku jest tak jakby asystent tego menedżera? Jakich mniej więcej zarobków mógłbym się spodziewać?
Mam 7 letnie doświadczenie w sprzedaży produktów dedykowanych klientom firmowym i nie wiem czy lepiej aplikować na Specjalista ds. Obsługi Małych i Średnich Przedsiębiorstw czy Menedżer Małych i Średnich Przedsiębiorstw.
Proszę o info osoby znające temat.
....
20.07.2020 08:05
Ani jedno ani drugie. Pierwsze, to nadmiar obowiązków - nie do ogarnięcia, drugie to plany - nie do zrealizowania. Poczytaj opinie. Te negatywne są prawdziwe. Niestety...
Ada
14.07.2020 21:22
Witam wszystkich. Kadra zarządzająca w Oddziałach i Regionach w tej chwili jest żadna. Nie potrafi w niczym pomóc , nie zna oferty produktowej... Umie wymagać tylko sprzedaży, za wszelką cenę. A jak już klient kupi to dalej nie ma co liczyć na odpowiedni serwis. Pracownik jest oceniany negatywnie jeśli poświęca czas klientowi który przyszedł w sprawach serwisowych. To tyle. Dlatego już tam nie pracuję.
Anonimowy pracownik
06.07.2020 23:59
Pracuje w tym banku ponad 10 lat a od jakiegoś czasu zaczynam przeglądać oferty pracy. Zaczęło się od tego że wróciłam do pracy po urlopie rodzicielskim i jak już tu ktoś napisał zostałam zdegradowana. Na obecnym stanowisku cofam się w rozwoju. Nowa kadra menedżerska to pracownicy Raiffeisen bank Polska, nasi albo sami się pozwalniali albo firma im podziękowała.
C.D.
28.06.2020 22:52
Uprzedzam przed aplikowaniem do pekao Direct (dawniej Centrum Bankowości Bezpośredniej).
Firma przyzwala na mobbing. Odpowiedzialność społeczna firmy znikoma.
Łukasz
28.06.2020 22:57
Nie sądziłem że analitycy w banku chwytają się takich perspektyw
22.06.2020 18:47
Czy ktoś tam jest analitykiem biznesowym? Jak tam jest?
Askier
27.06.2020 23:49
Ujowo ale stabilnie. Jak to mówią alleluja i do przodu
TakWłaśnieJest
04.06.2020 09:09
Poszukują na gwałt analityków biznesowych w korporacji (w MŚP sytuacja jest podobna) ponieważ zamiast najpierw usprawnić pracę (nie mają współczesnego IT - stan techniczny pracy analityka jest tu z połowy lat 90-tych: tzn. Word + Excel ????, więc jest głównie klepaczem tabelkowym w kilkanastu marnie zintegrowanych systemach) zatrudnili bardzo znaną i ultra drogą firmę consultingową, której pomysł polegał na tym, żeby tak jak w innych bankach (mających współczesne IT) przerzucić na analityka całość spraw kredytowych bez jakiegokolwiek sensownego usprawnienie procesów (a tej instytucji nie da się tego zrobić bez nowego IT) , a dokładając nowych tabelek i procedując zmiany i procesy na bazie wielu maili (bo tak szybciej a nowoatrudnieni menedżerowe potrzebują szybkiego efektu na wczoraj????). Więc atmosfera jest beznadziejna, motywacja: idzie kryzys więc cieszcie że jeszcze u nas pracujcie i że wam pensji nie obniżymy, ponieważ pracujesz zdalnie proponuje się regularną pracę po godzinach i weekendy (ale tylko na telefon, bo oficjalnie nie ma takiego fenomenu). cdn
23.03.2020 21:22
Nie polecam pracy w tym banku, jestem doradcą osobistym w warszawie ( jedne z oddziałów w centrum ), założeniem tego stanowiska jest obsługa klientów portfelowych ( segment premium, vip ) a w relu obsługuje się w głównej mierze hipoteki ( zarówno sprzedaż jak i posprzedaż ) oraz klientów segmentu mass market. Niestety , ale pod tym względem pekao zszedł na psy - teraz byle (usunięte przez administratora) może bez problemu wejść do strefy premium i wszystkiego "żądać" - obsługi bez kolejki itp... Przez takie zarządzanie nasi klienci portfelowi są zaniedbani na rzecz tych, którzy przychodzą z bzdetami ( polisy do hipo, dyspozycje do hipo itp ) , takie postępowanie niestety odbije się negatywnie dla banku ponieważ klient premium bez należytej opieki najzwyczajniej na świecie znajdzie bank z taką obsługą...
JON
20.03.2020 18:43
Dlaczego w Banku PeKao SA nie ma szyby oddzielającej pracownika banku od klienta jakie jest zabezpieczenie przed koronawirusem tylko proszę nie usuwać postu.
zaik
19.03.2020 19:18
nie polecam pracy w tym banku , mobing plany sprzedazowe ktorych nie sposob zrealizowac , obecnie chaos bałagan niskie pensje system przestarzaly sprzet staroswiecki ....w obliczu wystepujacego wirusa brak ochrony pracownikow przed zarazeniem
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Bank Pekao?
04.03.2020 17:02
W banku pekao sa przy kredytach hipotecznych pracuja sami kretyni,najpierw kaza wyslac pelna dokumentacje do udzielenia kredytu hipotecznego,zarobki moje i malzonki sa wysokie a na koncu informuja ze kredyt nie zostal przyznany bo analityk go nie zaakceptowal mimo ze zaproponowalem ze moge podwoic wklad wlasny... poprostu zenada,jesli zamierzacie skladac tam jakiekolwiek papiery to odpusćcie sobie bo skonczy sie na obietnicach.
Aaannnja
05.03.2020 13:29
Nie generalizuj. Nie w każdym oddziale. Moim zdaniem jeśli zadeklarowałeś możliwość wniesienia większego wkładu własnego Bank powinien ponownie rozpatrzyć wniosek;)
Rita
08.01.2020 20:04
Koszmar. Presja, mobbing, menedżer donosi dyrektorowi, że pytam o urlop na żądanie. Po powrocie z macierzyńskiego zostałam zdegradowana. Zostałam poinformowana, że po dwóch tyg dostanę wypowiedzenie jak się nie zgodzę na zmianę stanowiska. Po poinformowaniu o tym dyrektora dr. kadr i regionu zostałam wyśmiana, zostało to przemilczane bo tak wszystkim było ma rękę. Zarobki niskie, niewiele większe od pracy w dyskoncie na stanowisku sprzedawcy.
Mariola_123
07.01.2020 21:57
Przepracowałam kilkanaście lat, ostatnich 10 z przełożoną - psychopatką. Jak to się stało, że tak dałam się jej zgnębić? Na szczęście podjęłam decyzję i skorzystałam z odejścia w ramach zwolnień grupowych. Teraz jestem zupełnie inną osobą, powoli wraca radość. A ta osoba trwa dalej i męczy innych. Przede mną z jej powodu odeszły inne osoby...
A poza tym prawda jest taka, że ludzi do pracy z każdym miesiącem jest coraz mniej - a pracy coraz więcej. Niby ma być automatyzacja, ale żeby coś zautomatyzować, to ktoś musi nad tym popracować, a pracować nie ma kto. I kółko się zamyka.
Gabi
03.08.2019 13:17
Odchodzą fachowcy bo ich zwalniają za nimi klienci potem zostaną sami protegowani protegowanych a do pracy nie będzie nikogo
aaa
06.08.2019 21:35
(usunięte przez administratora)Poczekaj rok i usłyszysz o połączeniu z 2 bankiem którego nazwą się się na P...
Jagódka
28.06.2019 22:31
Praca w Pekao SA to masakra. Człowiek się nie liczy tylko wyniki sprzedażowe, które są z kwartału na kwartał coraz większe i oczywiście nie do wykonania. Tak więc o przyzwoitej premii /min. to 500,- zł brutto/ można tylko pomarzyć. Obowiązków tyle, że siedzisz wiecznie po godzinach i jeszcze te telefony do Klientów, którzy reagują na nie krzykiem o nękaniu ich prywatności. Poza tym przepytywanie pracowników z wiedzy o produktach /nawet przy stażu pracy w tym Banku ponad 30 lat/, scenki sprzedażowe i inne absurdy nie sprzyjają miłej atmosferze. Zwolniłam się z Banu po 32 latach i żałuję, że zmarnowałam tam tyle lat i zdrowia.
Była
22.05.2019 19:39
Praca w
Anonimowu
12.05.2019 20:31
Procedury i zarządzenie niespojne - MASAKRA. Masa obslugi, oczekiwania wyniku przy braku czasu na nową sprzedaż, plany podobne jak w innych Bankach jednak doradca robi to co w innym Banku 4 departamenty, (usunięte przez administratora). PEKAO TO (usunięte przez administratora)
Justyna
11.09.2018 21:23
@anonymous, czy opierasz swoją opinię na podstawie doświadczeń z rozmowy kwalifikacyjnej, a może pracy w danej firmie? Czy Bank Pekao S.A. ma dla swoich pracowników benefity? Czy podczas rozmowy lub pracy, miałeś możliwość rozwoju ścieżki zawodowej?
Ktoś
17.04.2019 22:20
W chwili obecnej zwolnienia grupowe a przyjmowani są ludzie z poza Pekao S.A.
Obecne zmiany zaczynaja się "od tyłu". Wiecej pracy przy mniejszej obsadzie.
Tomasz
15.04.2019 10:08
Moja opinia dotyczyć będzie oddziału Pekao sa w Warszawie, oddział na ul. Dereniowej 9
Uwaga! Nagminnie kasują niewygodne dla siebie komentarze! Ciekawe, komu tak przeszkadza prawdziwa, zaznaczam PRAWDZIWA opinia klienta, który to, co widział, to opisał. Może zamiast usuwać komentarze, zająć się pracą, jak należy w stroju, który odpowiada miejscu, w którym się jest wizytówką instytucji. Swoją opinię podtrzymuje!!!!!!!!
Koszmar i cyrk nie oddział! Parada próżności, mocnego makijażu i duszących perfum. krótka kiecka ma zastąpić profesjonalne podejście. Oprócz nudnosci i bólu glowy nic nie załatwiłem
Przerost formy nad treścią
brak.nicka
08.11.2018 22:33
mobbing, mobbing, mobbing
Moje sugestie dla Bank Pekao S.A.:
zacznijcie szanować swoich pracowników. Przestańcie posługiwać się draniami w zarządzaniu! Wszystko tracicie a nic nie zyskujecie. Klienci to widzą. Arogancki bank. Wstydzę się za was
Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie:
odsunąć psychopatów od władzy
rybik
27.01.2019 14:57
Potwierdzam sam doświadczyłem na rekrutacji ze strony rekrutera opinii, ze mam kilka nadprogramowych kg wiecej. Nie bede z tym szedl do sądu, ale zastanówcie sie kogo zatrudniacie w hr.
pati
16.03.2019 08:02
Ja usłyszałam, ze za młodo wygladam :) really? To nie licza sie kompetencje, tylko wyglad?
14.08.2018 11:03
jak tam po czarnym protescie? sytuacja sie uspokoila?
Ela
14.10.2018 11:34
Rozliczyli nas za zeszły rok i dali cele na ten. Nie do zrealizowania. Założyli przyrost o połowę dokładają ilość czynności. Coś co robiło do tej pory 6 osób ma zrobić 2 . Czarny protest nie przyniósł żadnych korzyści poza tym że wymogl na obecnym zarządzie tylko to co bylo zapisane w zbiorowym układzie pracy. Dużo się zmienia. Czy na korzyść? Dla Klientów na pewno. Dla pracowników się okaże.
Tomasz
14.08.2018 18:04
Podpowiedzcie czy bank prowadzi aktualnie rekrutacje? Na jaką umowę można liczyć na początek?
05.09.2018 10:03
oczywuście ze prowadza ale nie liczyl bym na zbyt wiele. nby taki duzy bank to by moglo sie wydawac ze super warunki daja ale niestetyh tak nie jest. minimalna krajowa to u nich podstawa al ciesz sie ze pracujesz w takim duzym banku i chwal sie znajomy tyle plusow
06.05.2018 20:23
Ok, dam znać,
A jak z premią itp.?
3500 brutto brzmi rozsądnie na początek.
A drugi etap jak wygląda i po jakim czasie jest?
ALA
08.05.2018 23:46
Jakie masz doświadczenie w bankowości? I wykształcenie?
Agnieszka
10.05.2018 06:08
Rok w banku.
Doświadczenia. Zobaczymy jak dalej i od kiedy szukają, bo czekać miesiąc nie mam czasu zbytnio.
03.05.2018 06:48
Specjalista ds. Sprzedaży, ogłoszenie na całą Polskę. Mam rozmowę w poniedziałek. Jakie warunki? Jaka podstawa?
ALA
05.05.2018 06:57
Podstawa w granicach 3000-3500, za duzo nie mowią, bo oferta jest przygotowywana indywidualnie, solidny pracodawca, tak mowia kadry Ty tez masz byc zadowolony z warunków, rozmowę oceniam pozytywnie. Czekam na wyniki po drugiej rozmowie rekrutacyjnej. Daj znac jak poszlo
02.05.2018 18:50
Doradca Klienta na jaką podstawę może liczyć ? Jaka premia do tego?
Oddział w średnim mieście w centrum. Proszę o info.
Do niedawna klient
14.07.2017 18:39
Kasjerka w banku zrobiła ksero dowodu przy wpłacie drobnej kwoty na konto innego klienta! Jako powód podała przeciwdziałanie praniu brudnych pieniędzy i brak u nich konta osoby wplacajacej. Jak dla mnie to skandal! Radzę omijać z daleka ten bank!
Wywiadu udzieliłaKatarzyna Munnich- firma
27.01.2016 13:02
Pekao SA jest jednym z największych banków w Polsce. Proszę powiedzieć, jakiego rodzaju usługi świadczycie?
Jesteśmy bankiem uniwersalnym. Obsługujemy zarówno klientów detalicznych, jak i firmowych oraz korporacyjnych. Świadczymy wiele różnych usług. Najważniejsze z nich to oczywiście udzielanie kredytów i prowadzenie depozytów. Mamy w ofercie cały wachlarz produktów.
Z czego jako bank jesteście szczególnie dumni? Jakimi sukcesami możecie się pochwalić?
Pekao ma aspirację do bycia wzorem dla innych banków. Myślę, że jesteśmy już postrzegani w ten sposób. Jednym z naszych sukcesów jest to, że nie udzielaliśmy kredytów we frankach szwajcarskich. Innowacyjność jest naszą mocną stroną. W grudniu 2013 jako pierwsi wprowadziliśmy na rynek zbliżeniowe płatności mobilne PeoPay. W tym roku natomiast wdrożyliśmy nowoczesną bankowość na tablety. Z takich ciekawostek dodam jeszcze, że nasz Bank jako pierwszy w Polsce uruchomił bankomat. Ponadto zostaliśmy docenieni za warunki pracy jakie tworzymy dla naszych pracowników otrzymując przez 6 edycji z rzędu certyfikat ”Top Employer”.
Do tego chętnie angażujecie się w działalność społeczną.
To prawda. Pekao jest instytucją, która uczestniczy w wydarzeniach charytatywnych. Jednym z nich jest Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. W tym roku po raz osiemnasty byliśmy bankierem WOŚP. Pracownicy Pekao działali m.in. w sztabach WOŚP, czy pobiegli w biegu „Policz się z cukrzycą”. Poza tym objęliśmy swoim patronatem również Centrum Sztuki Współczesnej oraz prowadzimy działania sponsoringowe w teatrach. Angażujemy się również w program społeczny start-up.
Na czym polega ta inicjatywa?
Jest to pewnego rodzaju biznes społeczny. Wśród start-upów biorących udział we wspomnianym programie jest na przykład firma założona przez młodzież wywodzącą się z domów dziecka, która prowadzi cukiernie. Celem tej inicjatywy jest zatrudnianie ludzi, którzy normalnie nie znaleźliby zatrudnienia - pomaga im się założyć firmę, w której zarabiają.
Wśród naszych czytelników mogą być osoby, które z chęcią wstąpiłyby na pokład Pekao. Na jakie stanowiska najczęściej rekrutujecie?
Obecnie największy nacisk jest położony na pozyskiwanie pracowników do sieci sprzedaży zarówno detalicznej, jak i korporacyjnej na terenie całego kraju. W ramach rekrutacji do sieci sprzedaży zatrudniamy głównie: Doradców Klienta oraz Specjalistów ds. Sprzedaży. Aktualnie ważnym projektem jest rekrutacja do nowego programu strategicznego dotyczącego pozyskiwania klientów biznesowych z rynku. Natomiast do centrali Banku poszukujemy specjalistów o określonych kompetencjach zgodnie z potrzebami poszczególnych jednostek.
Gdzie należy szukać waszych ofert pracy?
Wszystkie aktualnie prowadzone rekrutacje przeznaczone dla osób z doświadczeniem zawodowym publikujemy przede wszystkim na stronie korporacyjnej Banku w zakładce „Kariera”. Dodatkowo posiadamy stronę dedykowaną studentom i absolwentom „Kariera pełna życia”, gdzie umieszczane są ogłoszenia dotyczące organizowanych przez Bank praktyk, a także informacje o rekrutacji do programu rozwojowego „UniChallenge”.Dzieli się on na: ,,UniChallenge Professionals” (zatrudnienie w centrali Banku) oraz ,,Unichallenge Market Leaders” (zatrudnienie w oddziałach Banku).
Wysłaliśmy CV i list motywacyjny. Co dalej dzieje się z tymi dokumentami? Proszę opowiedzieć, jak przebiega w państwa firmie proces rekrutacji.
Wysłane dokumenty aplikacyjne trafiają do Biura Pozyskiwania i Rozwoju Talentów, bezpośrednio do osoby odpowiedzialnej za konkretny proces rekrutacji. Kandydatury są weryfikowane pod kątem zgodności z wymaganiami stawianymi na danym stanowisku. Po krótkiej rozmowie telefonicznej, osoby spełniające określone kryteria zapraszane są na spotkania z przedstawicielami Biura Pozyskiwania i Rozwoju Talentów. Na kolejnym etapie procesu rekrutacyjnego spotkania odbywają się z udziałem Managerów z konkretnych jednostek biznesowych. Następnie podejmowana jest decyzja o zatrudnieniu danej osoby. W przypadku rekrutacji do programu „UniChallenge”, na stanowiska menedżerskie dodatkowym etapem jest sesja „Assesment Centre”. Dodatkowo osoby zainteresowane aplikowaniem do Banku, które nie znajdują oferty pracy w interesujących je obszarach, mogą przesłać CV z listem motywacyjnym na skrzynkę: [email protected].
Jak wyglądają u państwa rozmowy kwalifikacyjne?
W przypadku sieci oddziałów najpierw odbywa się rozmowa z pracownikiem kadr, która jest weryfikacją naszych umiejętności miękkich. Kolejny krok to spotkanie z dyrektorem regionu, czyli szefem wszystkich oddziałów w danym regionie. Podczas tej rozmowy poruszane są tematy sprzedażowe, czy dotyczące rynku bankowego oraz ogólnych zainteresowań kandydata. Ostatni etap to rozmowa w oddziale do którego jako bank poszukujemy pracownika.
Czego oczekujecie od kandydatów do pracy w Pekao?
Zacznę od umiejętności. Od naszych przyszłych pracowników oczekujemy przede wszystkim znajomości języka angielskiego na poziomie swobodnej komunikacji. Mile widziane jest wykształcenie ekonomiczno-finansowo. Pragnę jednak zaznaczyć, że rekrutujemy na bardzo różne stanowiska. W związku z czym może się okazać, że w danym dziale ważniejsze od wykształcenia finansowego będą inne umiejętności. Na kandydatów patrzymy w perspektywie przyszłościowej, jako kogoś, kto naprawdę chce rozwijać się w naszym banku. W Pekao są możliwości pracy w wielu różnych działach dlatego poszukujemy osób elastycznych, które potrafią pracować pod presją czasu oraz posiadają cechy przywódcze.
Co oferujecie w zamian? Dlaczego warto wysłać CV akurat do Pekao?
Oferujemy pracę w jednym z największych banków w Polsce. Pekao daje możliwość awansów poziomych oraz dba o rozwój zatrudnionych osób. To bardzo ważne, zwłaszcza na początku zawodowej kariery. Nikt z nas nie wie, czy studia które wybrał są gwarancją tego, że będzie rozwijał się przez całe życie. Nasza firma pozwala dokonywać zmian. Na przykład można popracować trochę w logistyce, później trafić do sprzedaży, a za jakiś czas przejść do jeszcze innego działu.
Podkreślacie, że dbacie o rozwój swoich pracowników. W jaki sposób to się odbywa?
Dla młodych pracowników, którzy mają umiejętności przywódcze mamy program Uni Challange. Trwa on dwa lata i funkcjonuje na zasadzie rotacji. To znaczy, że jeśli zatrudniliśmy kogoś na dane stanowisko, to chcemy, żeby za jakiś czas był na kolejnym. Łącznie kandydat musi przejść trzy stanowiska. Dodatkowo oferujemy naszym pracownikom serię szkoleń z umiejętności miękkich. Najczęściej trwają one kilka dni i dotyczą różnych tematów, m.in. wystąpień publicznych, radzenia sobie ze stresem czy zarządzania czasem. Oczywiście oferujemy również szkolenia z zakresu umiejętności twardych, kredytowych.
Oprócz wysokiej pensji i możliwości rozwoju, pracowników coraz częściej interesuje to, jakie świadczenia socjalne oferuje pracodawca. Jak prezentujecie się na tym polu?
Pracownikom oferujemy karty Multisport oraz plejadę różnego rodzaju zniżek u naszych partnerów, np. w teatrach czy kinach. Kolejnym świadczeniem pozapłacowym są produkty bankowe na specjalnych warunkach. Pracownikom oferujemy również dopłaty do wakacji i urlopów.
A jak wygląda życie towarzyskie w Pekao, czy organizujecie jakieś wyjazdy integracyjne dla pracowników?
Oczywiście. Organizujemy olimpiadę sportową banku. Pracownicy wyjeżdżają do konkretnego miejsca, zazwyczaj tam, gdzie są duże ośrodki sportowe i biorą tam udział w różnych konkurencjach. Chodzi nie tylko o rywalizację, ale również o dobrą zabawę. Co roku dla pracowników organizujemy także spotkania świąteczne w różnych zakątkach Polski. Dzięki temu wszystkie zatrudnione przez nas osoby mają możliwość spotkać się z zarządem. Organizujemy również wyjazdy szkoleniowe.
Na koniec proszę powiedzieć, co trzeba w sobie mieć, aby odnieść sukces w bankowości?
Uważam, że należy być człowiekiem wszechstronnym i dużo czytać. Bankowość nieustannie ewoluuje i nie ogranicza się już jedynie do liczb. Składa się na nią wiele różnych produktów oraz bardzo wiąże się z postępem technologicznym. Czytać należy nie tylko o bankowości, ale również o innych sektorach. Do tego trzeba być osobą otwartą na ludzi i lubić pracę w finansach.
Dziękuję za rozmowę.
Zostaw merytoryczną opinię o Bank Pekao S.A.