BNP Paribas Bank Polska

Chrzanów - BNP Paribas
Częstochowa - BNP Paribas
Człuchów - BNP Paribas
Dąbrowa Górnicza - BNP Paribas
Garwolin - BNP Paribas Bank Polska S.A. (dawniej Bank BGŻ S.A.)
Gdańsk - BNP Paribas
Gdynia - BNP Paribas Real Estate Advisory and Property Management Poland Sp. z o.o.
Głogów - BNP Paribas
Golub-Dobrzyń - BNP Paribas

5. Opinie o BNP Paribas Bank Polska S.A.

Opinie o BNP Paribas Bank Polska Warszawa

Nie przegap nowości o BNP Paribas Bank Polska S.A.!

Mr Przygoda

09.06.2020 14:07

Dostaliście dziś roczne zestawienie zarobków i benefitów? Mamy to zagwarantowane przez prawo a robią z tego wielkie halo jakbyśmy dostali wypasione świadczenia z socjala.
    Grzechu

18.06.2020 20:05

Tak, dostaliśmy - malowanie trawy na zielono :) Wielka kartka A4 a wewnątrz puste wiersze... może zrobione dla dyrekcji gdzie jest czym wypełnić tabele z danymi
    Michał

19.06.2020 23:49

Tak, wyborne wręcz, ciekawe ile HRy nad tym główkowały. "Marchewka" dla ubogich, szkoda, że pracowników ma się za tak mało rozgarniętych :)))

12.09.2019 08:40

Jak ja żałuję, że nie weszłam tutaj przed przyjęciem oferty pracy z tego banku, bo wszystko 1:1 niestety się zgadza.....Zrezygnowałam po kilku latach z pracy w względnie dobrej firmie, szczególnie teraz to widzę - o wiele lepsza relacja ilości pracy do wynagrodzenia, benefity w porównaniu do tych w banku to było prawdziwe wow, no i zdecydowanie fajniejsi ludzie, bo pomocni, otwarci, zintegrowani, całkiem dobra kadra zarządzajca. Na szczęście dostałam ofertę pracy z bardzo dobrej firmy (tym razem poczytałam opinie;) spadła na mnie dosłownie jak dar z nieba :)))
    Seeker

12.06.2020 13:51

Eh, ja tez szukam i szukam, ale przez te pandemię muszę na razie się jeszcze pomęczyć, bo ofert jest mało.
    helen

19.06.2020 22:30

najpierw wyższe guru musiałoby bezbłędnie umieć wprowadzic zwykły przelew dopiero potem można ewentualnie wymagać więcej.
    tajemniczy klient

17.06.2020 21:55

Nadszedł czas pseudo końca koronawirusa i wspaniały bank wrócił do badań tajemniczego klienta (które były zawieszone). Nie mam nic przeciwko takich badań lecz - tajemniczy klient który chodzi po oddzialach w danej wiekszej miejscowosci to często ten sam klient!. Jak dla mnie to jest kolejny przejaw oderwania od rzeczywistości i patologii osób zarządzających instytucją. Te osoby zachęcam do jak najczęstszych wizyt w dużych, różnych skupiskach ludzi. Dla zdrowia umysłu. I jeszcze te oświadczenia o zgodzie na badanie tajemniczego klienta- może ktoś by wyjaśnił dokładnie co z tym sie wiąze a nie jak zawsze po terminie potrzebował podpisów pracowników i wmawiał jakieś oderwane od pługa (usunięte przez administratora) "bank dzięki temu będzie lepszy". Osoby fokusujące się na badanie TK chyba miały kontakt z klientem ostatnio w latach 90. Jaki normalny klient w dobie internetu i wszechobecnej informacji przychodzi do oddziału zapytać o ofertę konta? O ofertę kredytu gotówkowego, hipoteki, oszczętności to jak najbardziej ale nie po konto. Ludzie ogarnijcie się bo to jest (usunięte przez administratora)
    demar

16.06.2020 12:30

Nie widziałem jeszcze gorzej działającego banku. Przez ponad 20 lat miałem konto w Raiffeisen i żadnego problemu. W BNP Paribas wszystko jest problemem. A największym to klienci, którzy ośmielają się zadawać pytania i oczekują kompetentnej obsługi.
    brak profesjonalizmu

06.03.2020 13:45

Kompletna strata czasu i kompletnie nieprofesjonalne podejście do kandydata. 3 etapy rozmowy kwalifikacyjnej i zero kontaktu od HR. Dział HR psuje wizerunek firmy przez niepoważne traktowanie kandydatów, nie potrafią poprawnie przeprowadzić proces rekrutacyjny od początku do końca. Firma, która szanuje pracownika powinna wysłać informację zwrotną kandydatowi, nawet gdyby była negatywna.
    JK

14.03.2020 22:11

Ta podjęłam, ale mogę tylko potwierdzić, że jakość onboardingu odzwierciedlił moje późniejsze odczucia jako pracownika. Zrezygnowałam po kilku miesiącach pracy.
    Gratuluję

12.06.2020 13:45

To była bardzo dobra decyzja, szkoda czasu na to miejsce

11.06.2020 22:42

Proces rekrutacji pokazał mi poziom tego banku. Miesiąc rekrutuja. 2 rozmowy albo i 3 nawet. Z Panią z HR i dyrektorem oddziału. Prośba o telefon do byłego przełożonego w celu rekomendacji. Tyle zawracania głowy i potem cisza. Proces rekrutacji był wydłużony, taka dostałem informację. Napisałem do Pani A. Sz. Zero odpowiedzi. Przecież to jawna kpina i brak szacunku... Jeżeli wynik byl negatywny to ok rozumiem. Ale po takich prośbach jak nr do byłego kierownika, paru rozmowach i rekrutacji trwającej miesiąc odpisanie na wiadomość to dużo? Zachowanie osoby zajmującej sie rekrutacja po prostu skandaliczne.
    Doradca

11.06.2020 20:10

Obowiązków i planów co raz więcej a pieniędzy i benefitow co raz mniej. Mógłbym rozpisywać się godzinami o tym co w tym banku kuleje, ale szkoda prądu. W skrócie: nieustannie podnoszone plany, brak jakiejkolwiek współpracy i przepływu informacji między zespołami, infolinia, która każdą sprawę spycha na oddział, milion obowiązków, brak jakiejkolwiek elastyczności ze strony centrali no i sztuczne stanowiska takie jak RMSi którzy nigdy w niczym nie pomogą a ich jedynym zajęciem jest słanie maili z zestawieniami i tabelkami. Szkolenie przygotowawcze to kpina. Nie dziwię się że doradca który jest uznawany za doświadczonego w tym banku może poszczycić się stażem na poziomie 2-4 lat. Stanowczo odradzam
    stażysta

10.06.2020 16:51

Czy rekrutacja na staże odbywa się w taki sposób, że najpierw zbierane są wszystkie kandydatury a później dzwoni się do najlepszych czy odbywa się to na bieżąco? :)
    Stary

11.06.2020 10:07

Zależnie od regionu. Z tego co pamiętam nie ma naboru stażystów do regionów, chyba, że do centrali w Warszawie.
    Askier

07.06.2020 19:48

Nie marudzić i narzekać. Firma zajęła wspólnie z innym bankiem 1 miejsce w rankingu odpowiedzialnych firm. Tak więc brać się do roboty i cieszyć z pensji.
    Sfd

22.05.2020 18:35

Ile zarabia senior project manager/ scrum master ?

19.05.2020 20:29

19.05.2020 22:47

Hehe dobre. Coś jeszcze?
    ruda

18.05.2020 10:17

Dwa miesiące braku możliwości pracy na systemie przy umowie na 5m i 30d. Uprawnienia nadane ręcznie, system z "palca". Ten się śmieje kto się śmieje ostatni.
    Baśka

10.05.2020 12:19

Oddzial Lubicz... tragediaaaa, jeden drugiego obgaduje, dziewuszyska paskudne Byle tylko noge podstawic... premie smiech 500 zl brutto hah... tyrasz jak glupi a nic z tego nie masz Podstawa te 5 brutto ale co z tego jak premii brak L4 to do wrzesnia najlepsze co mozna zrobic Papa
    basia

10.05.2020 22:22

to ładna podstawa - ja miałam brutto 2 000 zł mniej - oczywiście złożyłam wypowiedzenie
    Ania

12.05.2020 20:49

To chyba jesteś od Vipów albo doradcą biznesowym
    płemium

12.05.2020 19:58

Ledwo już zatrudnił i kiedy kasa :D a o socjal nie pytasz? Bo to zawsze nowym spędza sen z powiek :D Tak całkiem poważnie to wypłata do 28ego. Ps. Z jakiego banku tu trafiłeś? Niemożliwe, żeby było jeszcze gdzieś gorzej
    Doradca premium

12.05.2020 12:51

Cześć. Dopiero co zaczynam przygodę z BNP po przejściu z konkurencji. Mozecie mi powiedzieć kiedy wypłacana jest pensja?
    Pracownik PF

12.01.2017 13:25

Bank nie docenia starych pracowników, wręcz ich dyskryminuje finasowo. Pracując na tych samych stanowiskach i wykonując tą samą pracę, otrzymujemy nierowne wynagrodzenia. Wytłumaczeniem jest to, że każdy ma inne doświadczenie i inne kompetencje zdobyte przed zatrudnieniem. Po 10 latach doświadczenia na danym stanowisku (3 lata w innej firmie + 7 w BNP PARIBAS )z wykształceniem dostosowanym do profilu stanowiska, mam niższą podstawę niż nowy, niedoświadczony pracownik. Osoby, które obecnie są zatrudniane do pracy, bez wcześniejszego doświadczenia i z wykształceniem niekierunkowym, a czasami bez wyksztalcenia. Dostają na początek kilkaset złotych więcej niż starzy pracownicy. Na pytanie dlaczego tak jest? Dostajemy od przełożonych odpowiedz, że większe pieniądze, bardziej zmotywują do pracy nową osobę niż taką, która pracuje kilka lat i jest wypalona. ( Miłe docenienie i motywacja) Proszę drogi pracodawco nie dziwić się, że zapał i motywacja do szkolenia nowych pracowników u tych starych jest znikoma. Skutkuje to tym, że taki nowy, "zmotywowany finasowo" pracownik nie daje sobie rady, bo nie dostaje wsparcia od innych i odchodzi... lub zostaje w zatrutej atmosferze. Natomiast u starych motywacja spada coraz bardziej, rośnie za to frustracja, która przedklada się na jakość obsługi klienta.

05.05.2020 07:28

Skąd wiadomo, że takie różnice występują? Czy stawki na danych stanowiskach są transparentne i dostępne dla innych pracownikow?
    Pampampa

09.05.2020 15:20

O dziwo ludzie pomiędzy sobą gadają. Chociaż nie powinni, bo niby zarobki są tajne. Ale jak ludzie za sfrustrowani swoja robota wszystko powiedzą. Dyskryminowani płacowo często trzymają się razem.
    FacetFinansowy

05.12.2018 21:25

Pracuje tam 1,5 roku . Hmmm i jakie mam zdanie ? Wynagrodzenie jest porażka i wstydem żeby tyle zarabiać w banku . Zero wsparcia . Socjal słaby . Wypłacanie premii z opóźnieniem czasami nawet 1,5 miesiąca . Chaos w całej firmie. Jak sie o coś pytasz to odpowiedz zawsze jest taka sama : „nie wiem , radź sobie sam” . Dyrektorzy nie szanują pracowników . Niektóre odżywki w stosunku do pracownika są czystymi przykładami książkowego (usunięte przez administratora) !!!! Zarobki ? 2100 podstawa a na tzw wyspach w centrach handlowych 1750 na rękę o zero perspektyw na podwyżkę .
    Gość

05.05.2020 07:34

brutto czy netto??
    Justyna

08.05.2020 18:32

Brutto, wiem bo tam pracowałam

17.04.2020 18:04

Pytanie do pracowników Za 3 miesiace kończy mi się umowa, czy ktoś ma informację czy w obecnej sytuacji (koronawirus) są planowane zwolnienia lub jak w miom przypadku brak przedłużenia umowy?
    ???

06.05.2020 09:11

To jest Twoja 3 umowa?
    Marta

06.05.2020 20:19

W moim miescie rekrutuja, ile daja w tej chwili w malym miescie dla doradcy klienta z doswiadczeniem? Dzieki za odpowiedz
    Michał

02.01.2020 23:12

Prawie 2 lata temu odszedłem z Banku i do dzisiaj miło wspominam - moje odejście. W nowej pracy dostałem na start 1000 brutto, po prawie 2 latach mam ponad 1000 netto więcej niż w momencie odejścia z BNP.... Bałem się jak każdy z Was coś zmienić w swoim życiu bo może być gorzej, ale nie jest. Uwierzcie mi, że Banki żerują na 40 i 50 latkach których mogą szantażować i mobbingować. Młodzi (jak sami widzicie odchodzą i przychodzą i tylko macie ich szkolić - co rok/ półtora nową osobę). A za kilka lat już nie będzie stacjonarnych oddziałów i nie będziecie w ogóle potrzebni - a Wasz regionalny powie Wam że macie być uniwersalni i znać na się na wszystkim bo Bank się zmienia. Odwagi! Bo stojąc w miejscu nigdzie nie dojdziecie!
    kala

05.05.2020 07:47

Ja się odważyłam na szczęście i nigdy nie zamierzam już pracować w bankowości :)))

22.12.2019 16:59

BNP jest najgorszym pracodawcą jakiego miałem w życiu. Chyba styl francuskiego corpo tak już ma. Polityka firmy to realizowanie swoich zadań z totalnym wyjebaniem na klientów i słowo.. totalnym jest jeszcze za mało wystarczające aby to wyrazić. Standardów nie ma... ludzie na wyższych stanowiskach nie wiedzą kompletnie NIC !. NIC ! to parobki do reprezentacji np swojego Call center w Warszawie i czarnej roboty raportowej. Jak jeszcze masz pecha to trafisz na mobbigującego koordynatora to już w ogóle jest impreza. Jeden spycha na drugiego i tak w kółko spychologia jest standardem tego banku. Obsługa klienta polega na tym ze .. najczęściej odpowiedzi NIE MA. No.. nie ma.. Naprawdę... klient odbija się miedzy call center a oddziałem. Zastanawiam się nad plusami ale ciężko....bo wyplata jest totalnie z innej rzeczywistości. Sprawdźcie sobie stawki w innych bankach polecam.. Chyba tylko .. to ze wypłata była na czas i jeśli jesteś nowy to zachwyci Cię PR tego banku, który z czasem pokazuje jak obrzydliwy i fałszywy jest naprawdę. Ludzie omijajcie... to jest niepojęte... chyba , że szukacie mocnych wrażeń :-).
    Ciekawy

20.04.2020 16:09

Czy analityk z 10-letnim doświadczeniem może liczyć na wynagrodzenie na poziomie ok. 10 tys. brutto?
    MP

05.05.2020 07:40

BNP był 3 francuska firma, w której pracowałem i moge potwierdzić, że one wszsytkie sa do siebie podobne pod kątem zarządzania, wynagradzania pracowników itp...

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w BNP Paribas Bank Polska?

Kontakt - BNP Paribas Bank Polska S.A.

Kasprzaka 2 01-211 Warszawa

Karolina

09.01.2019 10:13

To najgorszy bank jako pracodawca na rynku jaki tylko może być!!! Ich podejście do pracowników to jakiś kiepski żart, wynagrodzenie żenujące, premie śmiechu warte... Social???? haha Zerowy Systemy ? Kpina, a się rozrasta. Nie polecam nikomu! Wszędzie byle nie tam. Moje sugestie dla BNP Paribas: Jedyna sugestia to przestrzec przed aplikowaniem do tej firmy. Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: Musiałby zacząć szanować swoich pracowników
    stellla

22.04.2020 13:45

ja też odradzam aplikowanie tam.... szkoda czasu i nerwów

05.05.2020 07:22

Czy mogłabyś podać przykłady? Na czym polega zła atmosfera w BNP Paribas?
    Kasiaa

23.03.2020 17:06

Hej jakie dokumenty księgowej trzeba zgłosić po urodzeniu dziecka żeby dostać pieniądze za urodzenie dziecka ? Czy wystarczy sam akt urodzenia ? Z góry dziekuje za odpowiedz :)
    bla

15.04.2020 13:12

buahaha a co ma mistrzu prawo pracy do prawa bankowego?
    tfu

04.05.2020 18:10

mądrala zapytaj tego , który wysłał
    ARR

02.05.2020 16:31

Pamiętam jak BNP przejmowało stary BGŻ. Jedyne co potrafili zrobić, to czarny PR pod adresem pracowników byłego BGŻ, sami siebie stawiając na piedestale profesjonalistów. Prawda była i jest nieco inna, typowy detaliczny bank francuski bez skodyfikowanych procedur, realiów oceny ryzyka zrobił chucpę z klientów firmowych i pracowników. Byłem reprezentantem kadry menedzerskiej do 2018 ale widzę, że zmieniło się w międzyczasie na gorsze. Zresztą co się dziwić, jak w 2020 r. bank nie wie co to profil zaufany. Trzeba przyznać, że tylko w PR się inwestuje, aczkolwiek po wpisach klientów na FB widać, że i ten filar siada. Pozdrowienia dla wszystkich, którzy jeszcze się "uchowali"
    Doradca klienta kasjer

05.09.2018 22:19

Pracuję w tym banku kilka lat w oddziale w dużym mieście. Postaram się jak najbardziej obiektywnie opowiedzieć o plusach i minusach pracy u tego pracodawcy. Zacznijmy od zarobków. Wysokość wynagrodzenia zależy od kilku czynników: - umiejętności negocjacji podczas rekrutacji ( widełki są ogromne) - doświadczenia i wykształcenia - sytuacji kadrowej w jakiej znajduję się obecnie bank ( czym gorsza tym lepiej dla potencjalnego kandydata) - lokalizacja oddziału Podwyżki są ale trudno ją dostać. Każdy dyrektor regionalny ma co roku określoną pule do rozdysponowania. Zazwyczaj bywa tak, że dostają ją najlepsi. Oczywiście wszystko zależy od osoby decyzyjnej. Jednak jest to możliwe. Drugim skutecznym sposobem na jej uzyskanie jest złożenie wypowiedzenia argumentując tym, że dostało się lepszą ofertę u innego pracodawcy. Albo samo zakomunikowanie że dostaliście nową, lepszą pracę i czekacie na propozycję z ich strony. W moim przypadku podziałało. Dostałem tyle ile chciałem. Jednakże trzeba robić plany, bez tego nie ma szans. Inaczej dadzą Wam krzyżyk na drogę i tyle. Ile można zarobić na moim stanowisku? Tak jak wcześniej wspomniałem wynagrodzenie zależy od wyżej wymienionych czynników i waha się między 1800 a nawet 4000 na rękę. Dlatego nie bójcie się mówić o waszych oczekiwaniach finansowych. Zostawcie sobie pole do negocjacji. Jak im się spodobacie to Wam tyle dadzą. Do tego dochodzą premie. Wypłacane są kwartalnie i składają się z kilku czynników: premia indywidualna za sprzedaż, premia za jakość +5%, i 20% dodatku do premii za zrobienie planu oddziału. Płacą już od wyrobienia 85% jednak grosze... Konkretne pieniądze zaczynają się po przekroczeniu grubo 100%. Max za miesiąc można dostać 2700 brutto i jest to jak najbardziej do zrobienia. Jak jesteś osoba obrotną i umiesz sprzedać ( nie wcisnąć) każdy produkt to tyle zarobisz. Dużo też zależy od tego w jakim oddziale się znajdziesz i jakie sposoby na realizację planów ma dyrektor oddziału. U mnie skupiamy się na budowaniu dobrych relacji z klientem i fachowym doradzaniu, rekomendacjach i współpracy z lokalnymi pośrednikami (produkty hipoteczne) I to działa. Niestety są też oddziały gdzie jest tylu klientów do kasy, że nawet nie ma czasu pójść do łazienki, a co dopiero skupić się na sprzedaży i na swoim planie. Bank stara się ograniczyć ilość transakcji gotówkowych w oddziale montując wpłatomaty i wprowadzając opłaty, jednakże nie daje to dużego skutku. Wpłatomatów jest jak na lekarstwo, a klientów starszej daty ciężko przekonać do innowacji. Jednak próbują coś z tym zrobić. Plany są dość duże ale jak najbardziej do zrobienia. Jednak samo dzwonienie nie wystarczy. Trzeba wykazać się kreatywnością i dużym zaangażowaniem. Warto też dodać, że oprócz premii kwartalnej są też premie roczne. Wysokość tej premii zależy od wielu czynników: samooceny swoje pracy w specjalnej ankiecie, oceny Twoje pracy przez dyrektora, przestrzegania standardów i procedur oraz wyników sprzedażowych. Jest to określony procent Twoich rocznych dochodów. U mnie zazwyczaj jest to Ok 1500zl na rękę. Bank w swojej ofercie ma tez sporo benefitów pracowniczych: - dodatkowy dzień urlopu za wykorzystanie całego w poprzednim roku, - dopłaty do okularów 450zl, wczasy pod grusza, dopłaty do wypoczynku dzieci itp. - mulitisport - opieka medyczna w lux med - soki lub owoce raz na miesiąc - zniżki u partnerów handlowych Dużym minusem jest brak jakichkolwiek dodatków na święta. To chyba tyle jeżeli chodzi o zarobki i benefity. Drugą kwestią jaką chciałbym poruszyć to komfort pracy i tu niestety jest spory problem. W banku panuje wszechobecny bałagan. Spowodowany jest przede wszystkim licznymi fuzjami i brakiem pomysłu, chęci na zatrzymanie starych doświadczonych pracowników. Skutkiem tego są braki kadrowe i brak kompetencji u nowych pracowników. Szkolenia są krótkie, marne i mało pomocne w codziennej pracy. Systemy są mało intuicyjne i często zawodzą. Ilość awarii w tym banku jest niezliczona co niewątpliwie bardzo utrudnia pracę. Odbija się to również na kliencie, czego skutkiem są liczne awantury i problemy, które ciężko rozwiązać. Nie ułatwia też częsty brak współpracy między poszczególnymi pionami w strukturze organizacyjnej. Podejście radź sobie sam jest na porządku dziennym. Mówię tu oczywiście o współpracy między centrala a siecią sprzedaży. Ilość wiedzy jaką trzeba nabyć w tym banku przekracza ludzkie możliwości. Przez to że BNP Paribas jest zlepkiem wielu banków, a za pasem kolejna fuzja z Raiffeisenem to nawet doświadczony, wieloletni pracownik nie jest w stanie tego wszystkiego ogarnąć. Przykładów można mnożyć ale z racji tego, ze kończą mi się literki to w trzech słowach podsumuje moje wypociny ;) Nie chce tu ani polecać ani odradzać pracy w BGŻ BNP Paribas. Jeżeli jesteś osoba obrotna, kreatywna, odporna na stres to może warto spróbować. W każdym oddziale pracuje się inaczej, specyfika pracy jest zróżnicowana i dużo zależy od atmosfery oraz samych pracownikow.

11.04.2020 18:31

Czy firma oferuje pracownikom wyjścia integracyjne?

20.04.2020 13:31

Czy premie wypłacane są na czas?
    Nicollll

26.03.2020 19:27

Firma tak dba o pracownika i go docenia, że szkoda gadać. Najpierw zachęcają do pozostania w domu osoby chore, przeziębione, później nagradzają tych co w obecnej sytuacji chodzili do pracy. Analiza na koniec miesiąca, żeby jak najmniej wydać na pracownika. W niektórych oddziałach do dziś brak osłony pracownika na stanowiskach kasowych. Żenada....
    Pracownik Administracyjny

31.03.2020 09:25

Zgadzam się z Przedmówcą, szczególnie w obecnej sytuacji epidemii - Firma najpierw zachęca do pracy z domu, pracowników wysyła do domów, a następnie dzwoni Koleżanka z HR i informuje o zakończeniu współpracy z powodu sytuacji ekonomicznej kraju !!! - bardzo "etyczne".
    Skowronek

19.04.2020 12:54

To będzie niestety teraz bardzo wygodna wymówka i argument na wszystko, tak jak kiedyś podobne działania tłumaczono ogólnie pojętym kryzysem...
    Przyszły pracownik

03.04.2017 15:30

To jest bank. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jeżeli będzie zatrudniał HR na takim poziomie to masakra- panna po studiach uważa się za wielką panią rekruter. Obiecują oddzwonić, dziwne pytania, ma dać znać --- nie oddzwaniają. Pytają czemu tak czesto zmienia pan pracę!!!!!!!!! Niech spojrzy na swoje CV, ile firm przeskoczyła w ostatnim roku. Poniżej krytyki, wszelakich standardów firmy, i ogólnie przyjętych zachowań profesjonalnych rekruterów, którzy własnie przez takie osoby, są wrzucane do jefnego worka. To jest moja opinia.
    Dominika

17.04.2020 09:05

Na jakie stanowisko aplikowałeś?
    janusz_z_kasprzaka

14.02.2019 23:23

Co dzieje się obecnie w BGŻ BNP Paribas? Można powiedzieć że nic nowego, kolejna migracja- jak co rok. Była migracja z BGŻ, potem Sygma teraz Raiffeisen. Przy pierwszych połączeniach operacyjnych ludzie masowo się zwalniali albo przechodzili do klientów Banku, teraz jest dokładnie jest to samo. Osoby zarządzające w Banku nie wyciągnęły abosulutnie żadnych wniosków, kolejne kluczowe osoby w organizacji składają wypowiedzenia i nie robi się nic aby ich zatrzymać, nowe osoby pracują bez odpowiedniego przeszkolenia, nie ma czegoś takiego jak przekazywanie wiedzy i wszyscy udają że jest OK. Kolejne zaciskanie pasa, kolejne gigantyczne zmiany w procesach i systemach informatycznych, barokowe projekty gdzie na każdą osobę od "czarnej roboty" przypada po 2-3 koordynatorów od wykresów wykresików a rzeczywistej pracy nie ma komu wykonać. Setki konferencji, telekonferencji, spotkań, statusów projektowych na które zaprasza się po 10-20 osób i więcej.. Czekają nas kolejne miesiące wytężonej pracy, a nikt nie zastanawia się, czy będzie komu tę pracę wykonać- a może inaczej- czy w Banku będzie jeszcze odpowiednia ilość kompetentnych osób będących w stanie rzetelnie ją wykonać. Bo zatrudniać kolejnych kontraktorów i innych pracowników tymczasowych, którzy miesiącami nic nie robią to ta firma potrafi. Mimo sporego stażu w organizacji do dzisiaj nie mogę zrozumieć jak firma z ogromnym kapitałem i wydająca ogromne kwoty na usługi zewnętrznych dostawców informatycznych może tak słabo opłacać własnych pracowników i nawet nie próbuje walczyć o tych najbardziej kluczowych, o których wiadomo, że nie da się ich łatwo zastąpić odpowiednią liczbą studenciaków/osób świeżo po studiach/osób z mniejszą wiedzą i doświadczeniem na danym stanowisku. Nie dziwi mnie to że ludzi odchodzą bo pracy przybywa z dnia na dzień a zarobki niestety nie są konkurencyjne nawet w porównaniu do konkurencyjnych banków. Nikt nie chce pracować podwójnie i walczyć z wszystkimi przeciwnościami i absurdami wielkiej korporacji tylko po to aby jacyś dyrektorzy z Centrali mogli pochwalić się przeprowadzoną migracją i pobrać z tego tytułu niemałe premie, bo przeciętny pracownik nie dostanie za to nic poza firmowym mailem z "podziękowaniami". Za co lubię pracę w BGŻ BNP Paribas? Za to, że zawsze znajdzie się ktoś z kim można pójść w przerwie na kawę i nie brakuje absurdów, z których można się pośmiać. Tak, to jest praca zdecydowanie dla ludzi z dużym poczuciem humoru i dystansem do siebie i innych współpracowników, bo traktując wszystko na poważnie grozi Ci szybkie wypalenie/ frustracja.

14.04.2020 12:21

Jasne :D :D :D To nie jest firma, która pozwoli Ci się rozwijać. Jeżeli chciałbyś awansować w tej firmie to najrozsądniej będzie od razu zacząć hołubić swojego przełożonego i obsmarowywać 4 litery współpracownikom, to najpewniejsza droga, aczkolwiek nie 100% pewna, więc może się okazać, że upodliłeś się bez sensu - twój wybór.
    Majkel

16.04.2020 17:03

Bardzo naiwne pytanie :))
    koronawirus

09.03.2020 19:51

z innej beczki...przyszedł komunikat o zagrożeniu związanym z koronawirusem. czytam zatem z rumieńcem na twarzy punkt.dot. maseczek i mysle sobie wreszcie! pracodawca o mnie zadba! wysle maseczki! moze bede mogla ich uzywac! czytam dalej... maseczki tylko dla chorych na wirus.... obiecanych mydel antybakteryjnych brak, plynow do dezynfekcji tez, jedyny komunikat to myj czesciej rece a ja sie zastamawiam kiedy???? dzis zrobilam 96 operacji kasowych!!! to ponad 100 obsluzonych klientow!! polowa z nich przyszla zasmarkana i kaszląca! Moze jakis pomysl jak mam zadbac o wlasne bezpieczenstwo? komunikaty wysylane pod katem oddzialow w ktorych nic sie nie dzieje i mozna sobie myc rączki co 10 min a klientow dziennie jest max 15 . PORAZKA!

13.04.2020 00:03

Czekajcie tylko nam pensje obniżą, to dopiero będzie. A podobno tak dbają o pracowników że nawet chwalili ich w necie że nagrodę mają za opiekę nad pracownikami w dobie korony. Jak obniżą to pół ludzi pójdzie na L4 A pół się zwolni. Mówię o oddziałach.
    ewa

13.04.2020 15:59

i tak je narazisz bo koronawirus nie daje za wygraną a zakażonych będzie więcej
    Dariusz K. - IT Kraków

10.01.2020 13:52

Chciałbym przestrzec przed tym pracodawcą. Postanowiłem uciec, tak, uciec bo inaczej nie można tego nazwać. Wszystkie procesy zachodzące w IT idą w jednym kierunku, a tym kierunkiem jest Warszawa. Obecnie w Krakowie nie ma już osób władnych, który były by w stanie stanąć z pracownikiem z Krakowa, powalczyć o niego, wszystko co się dzieje to ciche przygotowania do relokacji IT. Warszawa się bunkruje, zabiera wszystko co może i jest na to przyzwolenie ponieważ stanowiska kierowników, dyrektorów obstawiono ludźmi z Warszawy. Oni myślą o sobie, czym bardziej się okopią, tym bardziej będą nie do ruszenia. Każdy inteligentny szef wie, że nie podcina się gałęzi na której się siedzi. Inną sprawą jest to, że w banku nie funkcjonuje nic co w innych firmach jest standardem: nie ma procesu zarządzania incydentem/problemem/zmianą, wszystko to jedna prowizorka. Bardzo duża ilość nadgodzin, tych wieczornych i tych w weekendy. Jest ogólne przyzwolenie "Góry" i HR na ciągłe nadgodziny. Panuje ogólne niedoszacowanie ludzi w poszczególnych zespołach, kompletny brak czasu na dokształcanie, place niższe niż rynkowe, nie dba się o "starych" pracowników. Firma potrafi bez żadnych skrupułów zwolnić wieloletniego pracownika i zatrudnić innego na kontrakt na jego miejsce, chociaż mogłaby zaproponować zmianę UoP na kontrakt obecnemu pracownikowi. Pracownik w tym banku jest kulą u nogi Prezesa, który czym więcej zaoszczędzi na pracownikach tym większą premię dostanie i tylko to się liczy.
    MLK

16.03.2020 18:48

W punkt, kwintesencja moich obserwacji i nie tylko moich. Przyzwolenie "Góry" i HR'u na ciągłe nadgodziny i braki w zespołach jak najbardziej. Nie polecam nikomu tej organizacji, chyba, że przymiera głodem.
    Miki

11.04.2020 17:40

Smutne, ale prawdziwe.
    marcin

07.04.2020 12:25

nie odpowiada na reklamacje.
    sylla

08.04.2020 14:34

Prawo konsumeckie : Art. 7a 1. Jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej, przedsiębiorca jest obowiązany udzielić odpowiedzi na reklamację konsumenta w terminie 30 dni od dnia jej otrzymania. 2. Jeżeli przedsiębiorca nie udzielił odpowiedzi na reklamację w terminie, o którym mowa w ust. 1, uważa się, że uznał reklamację. 3. Odpowiedź na reklamację przedsiębiorca przekazuje konsumentowi na papierze lub innym trwałym nośniku.
    Grzegorz

08.04.2020 10:03

Odroczenie kredytu w ciągu 7 dni to ściema czekam już 18 dni a do spłaty raty zostało 2 dni . Jak nie będzie wpływu na ratę automatycznie idzie informacja do polskiego rejestru o niespłaconej raty co powoduje że jest problem z wzięciem w przyszłości kredytu z innego banku . Bank twierdzi że będzie to prostował żenada jaką dają gwarancję że nie zostanie żaden ślad ? Pani z banku uświadomiła mi że nic nie może więcej zrobić tylko trzeba czekać . Jednym zdaniem mówiąc miejmy nadzieję że wszystko będzie dobrze żenada .
    Syla

02.04.2020 02:00

Czy jest szansa na zwolnienie grupowe,? Ile wynosi odprawa?

03.04.2020 10:42

"szansa" - dobrze ujęte :)
    K

03.02.2020 09:23

Czy to prawda że w BNP jest jakaś premia roczna ?Jeśli tak to ile takowa moze wynieść i kiedy jest wypłacana?
    Nicky

30.03.2020 09:50

Ciekawe, zniknął mój poprzedni, niepochlebny komentarz na temat prób osiągnięcia przez BNP wysokiej pozycji wśród najbardziej pożądanych pracodawców (chyba PR-em i tworzeniem wirtualnej rzeczywistości ;). Komentarz nie był wulgarny, oczerniający, był tylko prześmiewczy, bardzo dużo osób zgodziło się ze mną. Fajne praktyki, państwo bankowcy, a więc takie sposoby macie na osiągnięcie tej wysokiej pozycji, o której marzycie? ;) Moderowane wpisy na forum Wam tego nie załatwią, za dużo osób widzi, jak jest naprawdę, i nie boi się mówić.
    Grażynaa

30.03.2020 14:17

niewygodne komentarze znikają potwierdzam
    ona

27.03.2020 22:58

Witam, na jaką podstawę można liczyć na stanowisku doradcy klienta indywidualnego i biznesowego?
    Grażyna

24.03.2020 22:54

Jak w Banku wyglądają możliwości awansu, są tzw. rekrutację wewnętrzne? Napisze ktoś?

25.03.2020 07:33

Jak co wygląda? :D Zapomnij, wszystkie najlepsze stanowiska dyrektorskie są obsadzone bo to świetna fucha z dobrą kasą i nie wymagająca dużego nakładu pracy.
    Nicky

26.03.2020 08:52

Potwierdzam, nikłe możliwości awansu, atrakcyjniejsze posady rozdawane są wśród "swoich" i nie muszę dodawać, że nie liczą się przy tym względy merytoryczne. HR nic z tym nie robi, żadnych ścieżek kariery, ciężko jest też przemieścić się wewnątrz organizacji, znowu - musisz mieć znajomości. Dla ambitnych ludzi nieuchronna frustracja po latach pracy na tym samym stanowisku (i z tym samym wynagrodzeniem, dodajmy). Nie polecam.
    dodzia

20.03.2020 15:54

Widzę, że większość wypowiadających się to pracownicy. Szacunek do Państwa pracy mam zachowany ponieważ sama pracuję bezpośrednio z Klientem. Chcę prosić o poradę. Czy BNP Paribas Bank jest dobrym bankiem od strony oferty dla Klienta. Czy warto zaprzątać sobie głowę ubieganiem się o kredyt firmowy lub prywatny? Proszę o opinię zaś uwagi typu że to przy tej sytuacji wariactwo proszę zachować dla siebie. Pytanie jest czysto hipotetyczne gdyż miałam propozycję od tego Banku ale zrezygnowałam z niej i w ostateczności złożyłam do PEKAO
    Pracownik oddziału

18.03.2020 13:22

Banki zawieszają plany sprzedażowe doradców z powodu koronawirusa, a BNP Paribas wychodzi z wewnętrzną informacją o realizacji celów biznesowych. Od jutra obdzwanianie Klientów w sprawie kredytów...kto w tej sytuacji myśli o kredycie, większość Klientów z obawy wypłaca środki
    jlsk

18.03.2020 19:22

To było epickie. BNP takie wspaniałe, że wychodzi z inicjatywą.. dzwońcie i wysyłajcie linki do założenia rora oraz przesyłajcie leady do CC na kredyt. Czekam zaraz na tabelki i pytania "dlaczego oddział X ma tak mało założonych kont z linka". Żenujące. Aaa i jeszcze to... pracujemy nad korektą planu w tym miesiącu i następnym uwzględniającym aktualną sytuację. Czytajcie... teraz będzie trochę mniej skoro i tak większość na l4, ale dowalimy Wam za to od czerwca aż do końca roku by nadrobić te dwa miesiące. Ps. Szacunek dla was nasi drodzy doradcy, pracujący na froncie... Szkoda tylko, że za szacunkiem się nie obronisz i prędzej czy później cie wywalą jak nie wyrobisz normy.
    pracownica frontowa

18.03.2020 15:09

kiedy zostaniemy idizolowani od klientów? w innych bankach albo zamkneli placówki albo ustawili szyby oddzielające produkcję od klienta! BNP jak zwykle 100 lat za murzynami!

17.03.2020 19:25

tak

17.03.2020 21:25

Dodam jeszcze do tego totalnie głupi trend... skracamy godziny pracy oddziałów. w czym ma to pomóc? By przez te 5h nagromadzenie bakterii było większe bo czasu na obsługę będzie mniej i wszyscy się zwalą w te same godziny? To akurat też juz w innych bankach zastosowali, ale jest to idiotycznym pomysłem. Jeżeli w danym oddziale brakuje ludzi - to wtedy rozumiem. Planami i raportowaniem się nie przejmuję. Przynajmniej u mnie w regionie to zawiesili i nikt nie każe się spowiadać ile gotówki itd dziś sprzedam.
    Mięso armatnie

18.03.2020 09:07

Ciesz się że masz krótsze h pracy. My MUSIMY wyrobić normę godzin miesieczną, bo kwartał się kończy. Pracujemy w markecie i tu oferujemy kredyty od rana do wieczora. Nikt nam h nie skrócił. Mało tego mamy jeszcze nadgodziny i jeszcze jak mówisz że inne banki pracują krócej to słyszysz że masz zapłacone nadg to o co ci chodzi? Nie mamy totalnie żadnych środków ochrony żeli itp. I to raczej nie zostanie wysłane bo o polar na zimę też kiedyś prosiliśmy i to "nie było ujęte w planie budżetu" oczywiście u nas obowiązuje AKTYWNA SPRZEDAŻ i po hali biegasz za klientem i prezentujesz ofertę. Do tego dostajemy @ z tabelami sprzedażowymi i telefony "ile macie zrobione inni robią róbcie też" Dodam pracujemy za najniższa krajową.. .
    DobraZmiana

17.03.2020 12:24

Ja pracowałam 1,5 roku w sprzedazy w centrali. Zespól byl fajny i przelozona ale cala reszta do bani. Podstawa porazka, premie to zart, warunki pracy koszmar, wymagania z kosmosu. Odeszlam sama i pracuje w innym, kameralnym banku i goraco polecam!!!! Nie robcie z siebie niewolnikow w obawie o brak plynnosci finansowej, ja znalazlam prace po tygodniu szukania!

Zostaw merytoryczną opinię o BNP Paribas Bank Polska S.A.