BNP Paribas Bank Polska

Chrzanów - BNP Paribas
Częstochowa - BNP Paribas
Człuchów - BNP Paribas
Dąbrowa Górnicza - BNP Paribas
Garwolin - BNP Paribas Bank Polska S.A. (dawniej Bank BGŻ S.A.)
Gdańsk - BNP Paribas
Gdynia - BNP Paribas Real Estate Advisory and Property Management Poland Sp. z o.o.
Głogów - BNP Paribas
Golub-Dobrzyń - BNP Paribas

5. Opinie o BNP Paribas Bank Polska S.A.

Opinie o BNP Paribas Bank Polska Warszawa

Nie przegap nowości o BNP Paribas Bank Polska S.A.!

Jack

15.03.2021 17:55

Nie polecam pracy w tym banku... Słabe zarobki, wygórowane plany sprzedażowe, toksyczne środowisko pracy, umiesz, liczyć licz na siebie, zero przydatnych szkoleń, słaba komunikacja i zero wsparcia dla nowego pracownika.
    Blebleble

19.04.2021 22:20

A ja bym z chęcią do Pekao SA wróciła jakbym mogła... po tym (usunięte przez administratora)...
    Trelemorele :)

31.07.2021 01:44

Hm... Dziękuję drogi administratorze, że celowo zmieniłeś nazwę banku :) nie nie chodziło o PeKaO SA. Tylko o PKO BP SA. A usunięta koncoweczka.... To P. I. E. R. D. O. L. N. I. K. Ba.... I to jaki :) (usunięte przez administratora) w procedurach a nawet ich brak.
    Jarosław

26.07.2021 20:45

3 lata temu opuściłem szeregi pracowników tego Banku i chyba nie muszę dodawać że była to najbardziej trafna decyzja w mojej karierze zawodowej, tym bardziej że w ogóle wypisałem się z pracy w Banku. Wczoraj szukając czegoś w szufladzie znalazłem odpowiedź Banku na moje zgłoszenie na kierownika oddziału w którym pracowałem. Zgłoszenia dokonałem na kilka tygodni przed odejściem z BNP. Zarzucałem mojemu przełożonemu że dyskryminuje mnie na tle innych pracowników oddziału, obwiniając mnie notorycznie za niskie wyniki placówki, brak wsparcia merytorycznego, unikanie obsługi klientów, przerzucanie obowiązków swoich na podwładnych, szantażowanie przedłużeniem umowy, nie informowanie o nowych warunkach umowy o pracę, itd... Już w nowym miejscu pracy dostałem odpowiedź z działu Kadr/ Compliance iż " po wnikliwej analizie tematu i zapoznaniu się z opinia mojego przełożonego, okazało się że moje zarzuty nie znajdują potwierdzenia. W związku z tym sprawa zostaje zamknięta". Dwa zdania "wyjaśnienia" i tyle - nie ma pracownika/ nie ma tematu. Pani kierownik zaprzeczyła więc to były pracownik kłamie. Nawet tak prosta do zweryfikowania sprawa jak przedstawienie warunków nowej umowy, które przecież jest zero jedynkowe do udowodnienia zostało rozmyte,jakobym "miał wiedzieć o tych warunkach już wcześniej, tyle że kierownik za późno przedstawił umowę pracownikowi do podpisania". 3 lata mineły i ten Bank to nadal kpina i pracownik jest traktowany jak kłopot bo trzeba mu zapłacić. P.S. Gdy się zatrudniałem w 2016 roku, zaproponowano mi 3200 brutto. Gdy po 2 latach odchodziłem miałem 3400 brutto, bez propozycji podwyżki na nowej umowie. Nowy pracodawca w tym samym mieście zaproponował mi 1000 brutto więcej, także nie bójcie się zmiany, wysyłajcie CV i sami zobaczcie że są lepsze oferty pracy i tylko w bankowości nadal pomiata się pracownikami.
    To jest jeszcze nic

28.07.2021 21:55

Przykro się czyta taką historię ale ja w nią wierzę. Oni potrafią nawet już po przyjściu do pracy nowej osoby przedstawić inne warunki niż te, na podstawie której ta osoba podejmowała decyzję o zatrudnieniu ... Także ja mogę to co się dzieje w BNP nazwać nie tylko patologią ale i absurdem. Nie jest to miejsce warte zaangażowania, zasady panują jak w jedynej słusznej i właściwej partii:) Albo jesteś blisko kogoś decyzyjnego i awansujesz ( bez kompetencji oczywiście) albo będziesz tam zwykłym (usunięte przez administratora) którego nikt nie będzie traktował z szacunkiem. Tyle o BNP.
    Maja

26.07.2021 23:26

Powiem tak. Pracuje tu parę lat.. Malowanie trawy na zielono jest norma, menegerowie udają ze nie ma tematu, zrozumcie ze robią wszystko aby nie brac premii. Lepiej dać pośrednikom zarobić, karma wraca i ten wyzysk obróci się przeciwko Wam. Zrozumcie ze My doradcy nie dajemy już rady a plany robimy rolując kredyty zakładając konta na sztuki bo inaczej się nie da. Czas l4 zacząć moi drodzy.
    ŚmiesznyKrzysio

12.07.2021 01:09

A jak tam Krzysio Cyfrowa Rewolucja? Nadal pajacuje ze swoimi przydupasami?
    Hoinka

25.07.2021 03:13

Mało kto został :D
    Agile

23.07.2021 10:40

Kolejna dobra zmiana w banku zmieniającego się świata. Pod płaszczykiem edżajla HR zmienia strukturę organizacyjna i zwalnia menedżerów i PM-ów żeby obstawić stołki uległymi (usunięte przez administratora) Dużo osób odchodzi i odejdzie bo nie rozumie tej korpomowy i korpozmiany. Zamiast upraszczać komplikuje i powoduje jeszcze większą niepewność u pracowników. Uciekam stąd bo nic dobrego z tego nie będzie.
    Wyzysk

19.07.2021 23:15

Nie polecam pracy w tym banku, nadgodziny, kosmiczne plany do wyrobienia, niska premia. Dziwne rozwiązania w obsłudze klienta powodujące ciągłą irytację i pretensje klientów odbijające się na twoim komforcie pracy. Jeżeli jestes ambitny to nie miejsce dla Ciebie.
    Elok

22.07.2021 21:16

Jezeli mozna wiedziec na jakim stanowisku pracowales?
    Przemysław

16.07.2021 10:35

Jak obecnie wyglądają realne zarobki doradcy MSP(biznes) w oddziale banku?
    lipiec

01.07.2021 20:34

Plan doradcy klienta 740 punktów (rekord!!! nigdy jeszcze nie było tak dużo) w sezonie urlopowym, krzaczące się blokady rachunków na zaakceptowanych kycach, kolejki w analizie gotówek. To już jest zabawne :)
    w banku wali stęchlizną

06.07.2021 21:37

w banku wali stęchlizną
    Poirytowany

09.07.2021 20:14

W oddziale rzeźba w gownie. Ciekawe na kim mamy zakładać rachunki. 24 z boosterem żeby zamknąć koszyk. Nie mówiąc o kredytach xsell kyc itp Sami wiecie. L4 czas start
    Nicinikt

01.05.2021 21:47

Cześć :) Mam pytanie jeśli chodzi o aktualne zarobki? Stanowisko Doradca klienta w oddziale, jaka podstawa? Jeśli chodzi o plany to jak wyglądają ?
    ExPracownik

03.07.2021 11:41

Mami jeśli pracujesz w spółdzielczym to nie ma porównania. W innym banku komercyjnym masz 3tys brutto to jednak coś jest z tobą nie tak albo się nie cenisz. PKO BP daje teraz ok 3,5-4tys brutto na kasie także może pomyśl i coś zmień w swoim życiu a nie pisz bzdur wyssanych z palca. BNP to fabryka nic innego.

07.07.2021 23:02

daj sobie spokój z pracą w tym syfie.Poszukaj lepiej posady jako wywożący (usunięte przez administratora). Robota taka sama jak w oddziale ale na pewno lepsza kasa
    trochę zdenerwowany pracownik.

02.07.2021 18:44

Bank wygląda jak z książki "Folwark zwięrzęcy". Pani B.S. i jej team ma gdzieś pracowników i bezczelność osiąga z miesiąca na miesiąc kolejne szczyty. Zrozumcie pustaki z centrali ze w zielonym banku klient ma zwykle po kilka kartotek osobistych -nie jedną jak w ex raiffie - te pseudo KYCe są tak mądre jak bieganie w samych gaciach w zimie. Coś za co doradca dostanie 1 punkt zajmuje często godzinę. Plany są absurdalne i pseudo zmniejszanie za dużą ilość to dodatkowe (usunięte przez administratora) zwlaszcza, że wzrosły o ok 10% w stosunku do czerwca. Plus obniżki wycen. Czy Basia jest aż taka oderwana od rzeczyistości? Idźcie po rozum do tych pustych głów. Działamy normalnie, wyceny pozostały takie jak w czasie epidemii czyli nie 1PLN za 1 punkt tylko 0,5 PLN!, i nie 4PLN za realizację wymaganą tylko 3. Świństwo! I jeszcze blokowanie rachunków klientom którzy mają zatwierdzoną ocenę kyc. Z automatu. "Problem techniczny". Tylu klientów co teraz to chyba bank nie stracił nigdy w historii. Prawo zarząd, brawo mądre głowy. Zero konsekwencji
    Praca

03.07.2021 09:30

Basia nad team rozwala wszystko od pracowników po klientów ostatnio nie ma tygodnia żeby ktoś się mailowo nie żegnał z organizacja
    BNP

02.07.2021 09:57

Zaproponowano mi pracę w BNP jako doradca i powiedzcie mi czy warto obecnie mam 3400 na rękę czy tam da się radę wyciągnąć więcej?

02.07.2021 15:06

Na biznesie jest 3200 netto
    BNP

02.07.2021 15:37

4700 brutto mówili w oddziale jako doradca klienta plus premia sprzedażowa czyli coś czarowali... :/ ?
    Praca

02.07.2021 15:10

Pozdrawiam Płock ! Jesteście wyjątkowo silni odporni na stres ja pasuje!
    piotr

28.03.2021 19:34

Orentuje się ktoś gdzie można złożyć skargę na bank w celu nadużycia i nacisku przez bank na kontakt bezpośredni w środku pandemii? I żeby ktoś coś z tym zrobił a bank się w końcu ogarnął. Doradcy są nękani przez przedłożonych aby zdobywać nowych klientów i mają narzucane plany sprzedażowe np. na 30 nowych rachunków w miesiącu. Klienci są bez sensu wzywani do placówek w celu aktualizacji danych z groźbą zamknięcia rachunków co jest w ogóle nie potrzebne bo w 90% przypadków nic się nie zmieniło itd itd itd
    BM

24.06.2021 22:00

30 nowych kont na doradcę czy placówkę?
    ror

27.06.2021 22:45

Oczywiście na doradce. I aby konto było zaliczone masz obowiązek wydania karty, zezwolenia wszystkich zgód niby nie obowiązkowych (w przypadku nie wyrażenia którejś ze zgód konto nie zostaje zaliczone) no i konto jest zaliczane w dopiero w momencie zalogowania do aplikacji lub online. Standardowo w piątek późnym popołudniem mail z kolejnymi podwyżkami planów i obniżkami wyceny aby pracownicy ochłonęli trochę przez weekend :) DRAMAT
    Zazenowana

18.06.2021 17:25

Staralam sie jako pracownik o kredyt hipoteczny. 200 tys zł. Nie dostalam . Przy zarobkach 2200 zl na reke nie dziwie sie. Niemniej to zenujace, ze pracujac tutaj nawet kredytu nie dostaniesz bo za malo zarabiasz. Oby tego (usunięte przez administratora) zwolnili. On nikogo nie szanuje i daje przyzwolenie na (usunięte przez administratora)
    vfd

25.06.2021 17:39

a on ma prawie tyle miesięcznie....
    mgr

18.06.2021 09:56

Czy w tym roku były zwolnienia grupowe w Poznaniu?
    ŁowcaLemingów

13.06.2021 02:24

Co obecnie psuje Krzysio - Cyfrowa Rewolucja (jak sam o sobie pisze)?
    pracownik:)

15.04.2021 21:17

Pracodawca czyli BNP udaje, że płaci to ja udaję, że pracuję:) Tak więc pozdro Basia S. i twórcy systemów motywacyjnych. Regionalni i makroregionalni niech więcej mailów piszą. Na żaden nie odpiszę i szczerze - mam to gdzieś:) Bawimy się dalej!
    Ef

19.04.2021 15:04

Najlepsze jest to, że w dobie pandemii wymyślają sobie calling Day z zaproszeniem klienta do oddziału celem sprzedaży produktu a sami Rms siedzą na zdalnym, skoro my możemy w oddziale obsługiwać klienta to niech oni zrezygnują że zdalnych,
    Pola

04.06.2021 20:19

Klienci Nas nie szanują. Można im wszystko a Nam nic. Mogą nam nawsadzac obelg itp i tak nasza wina. Praca tutaj to wielki stres i powiem szczerze szkoda zdrowia. Ze wszystkim. Tak dalej być nie może. Z jednej strony mówią jesteście najlepsi a potem szpila jeszcze wyższe plany co miesiąc.. To stało się już nieakceptowalne... Serio.
    Samson

03.06.2021 07:24

Nie polecam nikomu pracy w BNP. Zarządzanie przez managerów to jest wieczny (usunięte przez administratora) i nękanie. Premia to ok. 370 zł brutto miesięcznie za wykonanie 85% BARDZO WYSOKIEGO PLANU !!! Wsparcie nie istnieje, szkolenia to tylko z nazwy. Myślę, że Pan z szalikiem powinien się wziąć za swoje podwórko i posprzątać, bo zrobił się galanty (usunięte przez administratora)
    jaknajdalejstąd

02.06.2021 11:37

Najgorszy pracodawca jakiego w życiu miałem. Wytrzymałem tu 2 lata tylko dlatego, że mam cudowny zespół, ale ile można się dawać wykorzystywać w imię dobrego zespołu. Im dalej w las tym gorzej. Zero wsparcia, bałagan, chaos, wyzysk, (usunięte przez administratora) i to wszystko za śmieszne pieniądze. Demotywujący załącznik motywujący. Trzeba stawać na głowie żeby dostać 300 zł premii. Wyzysk mówiąc jednym słowem. Ogólnie wszystko co tutaj jest napisane jest prawdą i nie ma sensu tego powielać. Uciekajcie jak najdalej od BNP! No chyba, że chcecie pracować w banku, którego (według ostatniej ankiety wewnętrznej przeprowadzonej na pracownikach BNP) większość pracowników nie poleciłaby jako pracodawcy, a tylko 40% z nich ma zaufanie do zarządu i uważa, że bank zmienia się na lepsze.
    Szczęśliwa

22.04.2021 18:20

Decyzja o przejściu z tego „banczku” do konkurencji była najlepsza decyzja jaka mogłam podjąć. Pracowałam na stanowisku doradcy klienta, zaczynałam w Raiffeisen, gdzie naprawdę chciało się pracować i było dobrze, aczkolwiek po fuzji i przejściu do BNP istna TRAGEDIA. Coraz więcej obowiązków, coraz więcej wymagań, co nie miało przełożenia na zarobki, szans na podwyżkę brak, a pracownice z kilkunastoletnim doświadczeniem w BGZ 100zl wyższe pensje niż pracownik Raifka z 2 letnim stażem w bankowości. (usunięte przez administratora) chaos, kierownictwo tez mierne, zero motywacji, a teraz w jednym z największych banków świetna atmosfera, człowiek jest zmotywowany, znacznie wyższa podstawa i nawet przez sekundę nie pozalowalam ze opuściłam ten bank, niemajacy żadnego szacunku do pracowników. Coś strasznego, uważam ze każdy powinien mieć odwagę żeby zmienić prace na lepsza, bo w BNP żadnej przyszłości ani perspektyw nie było , na sama myśl o pracy w tym banku wywołuje u mnie niesmak i poczucie straty czasu, ale chociaż teraz można docenić lepszego pracodawcę :)
    aaa1

26.05.2021 13:05

Może taki że nie ma tam ofert pracy?
    jak wyzej

26.05.2021 21:08

Cemtrala to nie tylko Warszawa ... Są oferty. Ale nikt z oddziału za takie marne grosze nie będzie sie tam pchał. Jak chciałam się przenieść do COP w Rudzie i podano mi stawke to muslałam, ze padne.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w BNP Paribas Bank Polska?

Kontakt - BNP Paribas Bank Polska S.A.

Kasprzaka 2 01-211 Warszawa

Asystent

26.05.2021 16:49

Mam pytanie o pracę w Centrali jako asystent zarządu. Podobno jest tam słaby klimat i ze ludzie są bardzo zestresowani. Mam propozycje wzięcia udziału w rekrutacji ale zastanawiam się czy warto zawracać sobie tym głowę. Jakie są godziny pracy?
    Jeszcze pracownik

03.05.2021 23:31

Hej czy komuś udało się odejść w tym nowym porozumieniu z odprawa ? Może mieliście w oddziałach już kogoś komu się to udało ?
    Odp

17.05.2021 19:03

Hej, tylko dla dyrektorow dla doradcow nie ma niestety
    Pampampa

22.05.2021 11:15

Niestety po 8 latach pracy nie chca mnie zwolnic grupowo. Pisalam do wszystkich ... pozosltaje 3 miesieczny okres wypowiedzenia. Bo te gnoje nawet na 1 miesieczny sie nie zgodzili. Na złość.
    Iga

09.05.2021 12:45

Czy ktoś wie, jak wygląda praca w HR, bo zastanawiam się nad aplikacją, ale czytając ilość negatywnych opinii zastanawiam się czy warto poświęcać czas i energię na tego pracodawcę?
    Mike

10.05.2021 14:36

Nie polecam. Strata czasu i energii.
    niewolnik

30.11.2019 12:38

praca w BNP Paribas stała się koszmarem... kiedy zatrudniałam się 2 lata temu wszystko było w porządku. Fajny oddział, mili pracownicy i dyrektor. Fajni klienci. Do pracy szłam z radością. Ale, wszystko co dobre szybko się kończy. Bank wprowadzać zaczął oddziały bezgotówkowe. I miałoby to może sens, gdyby wszystkie oddziały docelowo były tego formatu. Pracuję w dużym mieście w jednym z nielicznych oddziałow gotówkowych jakie zostały. Do mojego jedynego stanowiska kasowego w promieniu 30 km przychodzą wszyscy klienci bylego BGŻ którzy potrzebują zostać obsłuzdni kasowo a zostali "odbici" od oddzialow bezkasowych plus wszyscy klienci Rajfa ktorzy takiej obslugi rowniez wymagaja. Od rana do zamkniecia oddzialu mam niekonczącą sie kolejke i zero pomocy. Zero przerwy, zero odpoczynku w ciagu dnia, zero mozliwosci zjedzenia w spokoju obiadu. Zero czasu na obdzwonke klientow. Zero mozliwosci zrobienia planu. Zero atencji ze strony kierownictwa nad problemem. Przez caly dzien wykonuję ciągiem wpłaty/wypłaty czasem przeplecione reklamacją. Na siku odchodze na siłe od stanowiska, biegiem. Stałam się sfrustrofana, wykończona psychicznie bo to ja głownie obrywam od klientów za obsługę oddziału u banku. Nie rozumiem dlaczego nikt na gorze nie widzi problemów jakie pojawiają się w poszczególnych oddziałach i nie robic absolutnie nic by cos poprawic, zmienic. Ja rozwazam niestety zmianę pracy bo dluzej jako niewolnik w pampersie na (usunięte przez administratora) tak nie wytrzymam. Szkoda ..
    Nicky

29.05.2020 06:14

"Jeżeli chcesz przyjść tu do pracy musisz mieć bardzo odporna głowę, nastawić się na to ze jesteś tutaj nikim, nie liczysz się dla nikogo" - dokładnie tak, niestety....
    Iwa

09.05.2021 11:57

Potwierdzam tez pracowałam w takim miejscu klienci byłego banku rajfa wiecznie źli kolejki taki ze aż się ciemno w oddziale . Komentarze jak chcesz iść siku tez bezcenne a jak już uda ci się umówić z kimś na podpisanie umowy to są wyzwiska komentarze ze jak po kredyt to im w d wejdziemy awantury klientów a klient co na podpisanie umowy zniesmaczony ... a gdzie tu mowa o inwestycjach jak ktoś stoi od razu na plecach klienta i sapie żeby się się pospieszyć . Dyrektorka tez nie widzi problemu jak klient po podpisaniu odchodzi z stanowiska od razu podchodzi inny mimo ze ma się dokumenty na biurku i trzeba wprowadzić system - uwaga sama dyrektorka każe podejść takiej osobie jak jest akurat na dole i wie co się robi . A jak nie zrobisz umowy tez zła . Masakra
    Niewolnik

03.05.2021 18:42

To co się dzieje w tym banczku to jest jakiś kabaret. Nękanie pracowników, Telekonferencje są codziennie i niczego nie wnoszą oprócz tłumaczenia się co zrobiłeś, jak zrobisz, ile zrobisz jaka diagnoza i straszenia pracowników, plany (usunięte przez administratora) w kosmos, premie przy wykonaniu 85% UWAGA 360 zł brutto!!!!! miesięcznie, oczywiście otrzymasz takie (usunięte przez administratora) pieniądze jak wykonasz te 85%, powodzenia :)) Wsparcie jest ŻADNE, umiesz liczyć licz na siebie, straszna opieszałość, spychologia, zero szkoleń i przygotowania do pracy, nie polecam nikomu pracy w BNP, szkoda zdrowia a może się w tym obozie mocno posypać.

01.05.2021 09:34

Wszystko co tu piszą jest jedną wielką prawdą nie chce mi się tego powielać bo szkoda czasu ogólnie dramat. Premie to kabaret, dyrektorzy nie rządzą tylko nękają pracowników, mobbing, plany są bardzo wysokie. Powinien się ktoś tym zainteresować i zrobić porządek.
    Edzia

29.04.2021 22:40

Witam wszystkich. Moja opinia co do tego banku jest negatywna nie polecam nikomu jakiegokolwiek kredytu w tym banku. My z mężem wzięliśmy kredyt na fotowoltaike i po jakimś czasie chcieliśmy spłacić kwotę całkowitą i to są dwa kąta podane do spłat ratalnych i do spłat całkowitych i nie ma końca bo gdy już wpłaciliśmy kwotę całkowitą to cały czas mamy jakąś groszową zaległość cztery razy robiłam przelew po 3 zł z groszami to 13 zł śmiehy sobie robią z klientów. poprostu mam nadzieję że to się jak najszybciej zakończy.
    Poszukujący

25.04.2021 18:33

Hej :) Jak teraz pracuje się w IT BNP Paribas?
    Ankieta

20.04.2021 12:02

Drodzy prosba o uzupelnienie. Potrzebuje do pracy licencjackiej. Potrwa to max 5 min (usunięte przez administratora)
    Poirytowana78

21.04.2021 15:24

Wypełnione. W tym banku mo b b ing jest wszędzie:(
    Bnp

23.04.2021 18:28

Wypełnione:)

02.03.2021 07:47

Cześć, proszę o informacje jakiego wynagrodzenia mogę się spodziewać na stanowisku Doradca Klienta w Krakowie ???? Staram się o pracę, ale póki co kwestia nie jest jasna.
    JLSK

16.04.2021 22:23

Nie opowiadaj bzdur. Alior może zapłacić dużo więcej. Mi 3 lata temu proponowali 4500 zł na SDK. System prowizyjny był niewiele lepszy do tego co chwile straszyli, że za kiepską jakość mogą uwalić w ciul premii. To o czym mówicie to prawdopodobnie placówka franszyzowa, czyli po prostu u prywaciarza. Ale mimo pracy w obu instytucjach, to alior to jest dopiero do bani.... Nie próbujcie tam odchodzić
    Ababa

17.04.2021 00:48

Potwierdzam, też byłam na rozmowie i zaproponowali śmieszne pieniądze i prowizje po wyrobieniu planu placówki.
    ple, ple, ple

08.08.2020 00:28

Jest to najgorzej zarządzana jednostka w jakiej miałem okazję pracować. Poziom chaosu, nieudolności i zarządczej indolencji jest po prostu szokujący nawet jak na korpo. Przyczyny Całkowity brak zaufania kadry zarządzającej do własnej załogi, który objawia się przerzucaniem wszystkich ważnych projektów na firmy zewnętrzne i konsultingowe, a co w konsekwencji skutkuje tworzeniem się sposobu myślenia "my-oni". Z jednej strony mamy więc wewnętrzne kliki pazurami broniącymi swoich rozwiązań, które nie przystają do banku mającego aspiracje do bycia w pierwszej piątce największych instytucji finansowych w Polsce. Z drugiej mamy zgraję dostawców zewnętrznych o różnych umiejętnościach i motywacjach biznesowych, które nie zawsze współgrają z celami samego banku. To wszystko generuje tylko niepotrzebne koszty oraz dezorganizuje pracę i hamuje rozwój. Departament istnieje właściwie chyba tylko dla tego, że „tak wypada”. Nie ma żadnej strategii, wizji czy planu co tak naprawdę ma robić, komu ma służyć, jaką rolę pełnić w banku. Skutek? Biznes przejmuje zadania IT z opłakanymi skutkami. Na rynek wychodzą RFI wystawiające bank na pośmiewisko (ostatni przypadek „sztucznej inteligencji”), koszty jeszcze bardziej eksplodują, a dostawcy wykorzystują niewiedzę biznesu i na siłę wpychają swoje rozwiązania. Z kolei kierownictwo IT boi się w jakikolwiek sposób uciąć tę radosną twórczość w obawy przed eskalacjami na szczebel zarządu. Zresztą wszyscy w IT są już tak stłamszeni przez jedną „silną” osobowość, że nie wierzą ani w siebie, ani w swoje umiejętności. To wszystko doprowadziło do tego, że biznes może swobodnie przerzucać koszty na IT. Organizacja wewnętrzna departamentu jest całkowicie nieefektywna, a niskie morale tylko zwiększają bariery między zespołami. W konsekwencji są grupy, które siedzą rząd obok i nawet realizują projekty w tych samych obszarach, ale nie wiedzą o swoim istnieniu. PMO oraz zarządzanie portfelem projektów nie istnieją, architektura wraz CISO mają głos „wybitnie” doradczy, a PM-owie są traktowani jak sekretarze projektów i spotkań, czyli nie mają żadnej władzy i mogą co najwyżej przepychać zgłoszenia, bo te potrafią wisieć na grupach po rok (to nie żart!). Procedury nie są w żaden sposób przestrzegane, więc każdy orze jak może, bez jakiejkolwiek spójności, a SLA jest fikcją. ITIL? Daj pan spokój… Departament IT BNP to wzorzec z Sevres jeśli chodzi o mikrozarządzanie. Raportowanie do najwyższych instancji każdego opóźnienia, wraz z tłumaczeniem przyczyn technicznych, miast wskazania przyczyn fundamentalnych, organizacyjnych. Tłumaczenie zawiłości technicznych projektów osobom na najwyższym szczeblu, które i tak nic z tego nie rozumieją. Dyrektorki (tutaj jest kilka wybitnych okazów), które próbują uczyć wszystkich wkoło, jak mają wykonywać swą pracę i wtrącające się w każdy szczegół. Doprowadza to do sytuacji, w których tak istotne tematy jak strategia rozwoju, cel biznesowy, budżet, ogólna wizja i architektura rozwiązania schodzą na dalszy plan, a jakaś zupełna drobnostka urasta do rangi problemu życia i śmierci podnoszonego na zarządzie czy komitecie sterującym. No klasyk mikrozarządzania. Za mała obsada. Ten departament jest skażony myśleniem OPEX vs CAPEX i w związku z tym robi wszystko, aby nie zwiększać zasobów kadrowych albo przynajmniej żeby robić to najtaniej zatrudniając nisko opłacanych specjalistów. Doprowadziło to do patologii, kiedy na przykład są obszary obsługiwane przez dwójkę ludzi, choć powinny to być co najmniej sześcio- czy ośmioosobowe zespoły. Tak jest w obszarze hardware, SAN i storage, baz danych (Oracle i MS-SQL), hurtowni danych, aplikacyjnych adminów, wirtualizacji, monitoringu, OS-ów, szyny korporacyjnej, sieci, appliance-ów itd. Masa fuzji i przejęć skutkują architektonicznym Frankensteinem, czyli plejadą systemów, modeli danych połączonych ze sobą metodą „sznurka, kleju i dużej ilości modlitwy”. Szykuje się teraz sprzątanie po fuzji operacyjnej z Raiffem, co zajmie tak z 3-4 kwartały. Sprzątania jako-tako, bo w całkowite porządki w tej firmie nie wierzę, skoro jeszcze odpadki po Dominecie (fuzja zakończona 10 lat temu) się zdarzają. Nie muszę chyba pisać, że wszystkie powyższe zjawiska są idealnymi czynnikami sprzyjającymi powstawaniu toksycznego środowiska pracy. Podsumowując Ktoś się musiał najeść szaleju, a potem popić kompotem z makówek, jeśli myśli że BNP jest w stanie konkurować z mBankiem czy ING i walczyć o miejsce w pierwszej piątce. Przy takim zarządzaniu IT nie będzie w stanie konkurować z Aliorem czy Millenium o pierwszą siódemkę, Millenium zresztą zaczyna doganiać BNP, więc chyba się pan prezes Gdański zdziwi tak, jak wcześniej zdziwił się prezes Bogus. Jeśli rozważasz pracę w IT BNP to proszę Cię: nie idź tutaj, bo są lepsze środowiska pracy. Spójrz tylko na kiepskie wyniki finansowe tej firmy, czy zasięgnij języka u byłych pracowników. Korporacje bywają głupie, czasem nawet i toksyczne, ale IT BNP jest z pewnością i głupie i toksyczne.
    blab la

24.10.2020 21:31

Ostatnio zawinal sie prezes od IT, ktory zarzadzal strachem przez kilkanascie lat.ciekawe, czy teraz cos sie zmieni.
    Cud

12.04.2021 11:40

Tam są/ były dwie takie " silne osobowosci"???? Jak jeszcze jedna z nich mogła imponowac wiedzą ,wykształceniem , jakimś obyciem to ta druga, następna... niestety nie nagrywalem ale jej wypowiedzi mogłyby zaszokować. A pozory takie gladziutkie.
    Zosiasamosia

09.04.2021 00:03

Na szczęście jestem już byłym pracownikiem tego Banku. Na początku wydawałoby się że jest ok , miła szefowa oraz koleżanki ale po kilku miesiącach okazało się że cicha woda brzegi rwie. Na każdym kroku obgadywana i szykowana. Po pracy wieczne SMS bo przez telefon nie umiała rozmawiać. Jakąkolwiek moja prośba lub uwaga traktowana jaka atak. Zarobki śmieszne. Nie polecam
    Szczęśliwa osoba bez BNP

07.04.2021 12:50

Na szczęście jestem już byłym pracownikiem tego koszmaru. Nierówne traktowanie jest na porządku dziennym. Ciagle obniżają pensje i dokładają pracy, nie da się zrobić wszystkiego czego oczekują nie zostając po godzinach (o nadgodzinach płatnych zapomnij!) i o DZIĘKUJE też :) w niektórych działach dają takie wolumeny, ze pracownicy mogą sobie pieluchę założyć a i tak nic z tego nie wyjdzie, w dziale który monitoruje transakcje podobno nawet nie są w stanie wydzwonic wszystkich klientów i potem wściekli przychodzą do oddziałów, bo ich przelew nie wyszedł. To jest jakaś kpina patrzysz człowiekowi w oczy i nie wiesz co mu powiedzieć, przez stresy i nerwy muszę korzystać z pomocy psychiatry i farmakologii. Uciekajcie stamtąd jak najszybciej i jak najdalej
    Szczęśliwy za moment

08.04.2021 15:55

Szczęśliwa - słuszna decyzja, ja za chwile również zakończę swoją przygodę z BNP. Masa spotkań bez przerwy na toaletę, niepłatne nadgodziny i mega stres. Do tego wchodzi Agile, który nie będzie miał nic wspólnego z prawdziwym agilem ale oczywiście będzie się czym pochwalić w social mediach. Pozwalamy na błędy. Serio? A po jednym wpisie w social mediach członek zarządu wykonuje telefon do szeregowego pracownika i objeżdża go na czym świat stoi. Dziękuje ale takiej KULTURY a raczej jej braku nie akceptuję i mam już serdecznie dosyć tej hipokryzji!
    Pracownik oddziału

02.04.2021 22:12

Na LI ludzie z Centrali cieszą się z paczek świątecznych i wychwalają swojego cudownego pracodawcę pod niebiosa. Szkoda, ze są równi i równiejsi :(
    Pracownica oddziału

04.04.2021 18:35

Dokładnie tak. To już kolejne święta kiedy pracownicy Pionu Marketingu chwalą się pięknymi przesyłkami od Banku. Dostają je tylko oni. Niestety pracownicy tego obszaru to (usunięte przez administratora) dna sektora marketingu. Bank robi wiele badań dotyczących jakości pracy, sama wiem że wiele osób zwracało uwagę w ankiecie właśnie na temat nierówności w Banku. Jak widać organizatorzy badania nie wyciągają wniosków i robią je tylko dla pozorów. Marketing i komunikacja wewnętrzna powinna być szczególnie wyczulona na takie kwestie - a Pani M.T.S nie ma o tej pracy zielonego pojęcia. Żenada...
    Pracownik oddziału

08.04.2021 12:00

Na LinkedIn

01.04.2021 13:25

Po raz kolejny obniżka miesięcznych planów okazała się podwyżką:) Dziękujemy! :) L4 czas zacząć
    bank wyzysku

31.03.2021 22:37

Kwiecień. Łaskawie team S&S obniża plany o ponad 12% w związku z pandemią. Nie wiem czy się bardziej trzeba z tego śmiać czy płakać. Kwiecień ma 3 dni robocze mniej niż marzec. Więc skoro obnizają o 12% w stosunku do marca to powinni uwzględnić również dni robocze. Czyli nie -12% tylko -24%. Ale tak nie będzie. Słów brakuje na ten brak szacunku do sieci sprzedaży. Tu potrzeba zmian. Ten a raczej zespół, który można nazwać zespołem pewnej choroby powinien zostać natychmiast zmieniony. Tak samo jak jak i prezes oderwany od rzeczywistości. Zdrowia życzę tyrającym na wynik a tym co nie mają za grosz szacunku do innych ukoronowania oczywiście nie szlachetnymi kruszcami. Czas uciekać
    Żenada

31.03.2021 23:09

pandemia? U nas jej nigdy nie było. Na Dk w marcu miałem 671 PKT. Teraz nam lekko obniżą lub nie. I to wszystko za 380 brutto. Czekam z utęsknieniem na program efekt. Pamietajmy, ze plany rosną co miesiąc. Bądźmy spokojni -wyrównają sobie w kolejnych miesiącach może obniża wycenę albo kasę za pkt Czekam na wyniki ankiet może to im otworzy oczy
    majaja

01.04.2021 11:54

ale jaka obnnizka w marcu podniesli to teraz delikatna obniżka więc wychodzi na to samo:-)
    Paribas

30.03.2021 15:07

Z ciężkim sercem zostawiam oinię na temat IT managera bo niestety w tej branży nie ma miejsca dla dziadostwa. Byłem zatrudnony jako kontraktor. Po rekrutacji zrezygnowałem z innego projektu żeby zacząć pracę na paribas. Pierwszego dnia dano mi laptopa (którego szykowali tydzień). Nikogo nie było w biurze. Poszedłem do domu. Rano były pretensje, że nie jestem na standupie. Potem starałem się pracować z domu ale usb miałem poblokowane w lapku więc się nie dało bo miałem swój prywatny internet na usb. Trzeciego dnia przyszedłem pracować już z biura. Napisałem, że czekam na jakieś instrukcje wdrożeniowe i dostępy. Ktoś z IT dostał w tym czasie polecenie żeby mi zabrać lapka i odprowadzić do drzwi. Na stanowiskach menedżerskich tam pracuje jakieś guano bez jakiegokowiek poziomu. Pozdrawiam dział wsparcia. Oddajcie mi czerwony kabel do iphona i niechcący zostawiłem w torbie.
    erni

25.03.2021 23:24

Hej, czy przy zwolnieniu grupowym dostaje się wypowiedzenie czy porozumienie stron?
    Ona_12

26.03.2021 20:14

Ja dostałam wypowiedzenie z przyczyn niezależnych od pracownika tj. przyczyny ekonomiczne i organizacyjne.
    Atvs

29.03.2021 22:28

A jak to Ci się udało zrobić ? Nie chce się sama zwalniać ale i nie mam już dłużej sił tu być
    Pola

25.03.2021 12:34

Czy to jest jedyny bank, który nie skraca godzin w czasach pandemii?
    xxxc

26.03.2021 10:00

Co jak co ale mogliby chociaż "łaskawcy" skrócić godziny pracy. Na zdalną szary pracownik oddziału nie ma szans. Plus wszelkiej maści regionalnych i RMSów należałoby niezwłocznie wysłać na bezpłatny urlop niech ogarną swoje zamglone, żądne krwi i wyników sprzedażowych umysły
    Operacyjna

16.03.2021 19:48

Niestety w porównaniu do innych tego typu corpo BNP jest tragiczne! Wielka zapowiadana premia roczna okazała się.....no właśnie czym, zapowiadane 2000brutto a na konto wpada 1350netto, i mówię to jako pracownik pionu operacji. Wielkie chwalenie sie jaki to zysk się uzyskało za 2020, pompowanie balonika że jest super bo czas pandemii, a okazuje się że zysk jest poniżej oczekiwań co skutkuje pojechanie po premii rocznej. Patrząc po zarobkach to dla niektórych premia roczna w kwocie 1300-1400 to połowa miesięcznego wynagrodzenia. Czas zmienić to śmieciowe korpo, bo żeby po 5 latach pracy nie dostać nawet 3000 na ręke i ciągle słyszeć że hr nie dają, a jak ktoś ma odejść to magicznie pieniądze się znajdują.
    też operacje.

22.03.2021 22:30

1350? Nieźle, u mnie nawet tyle nie wpadł, a ocena roczna wysoka, przejmowanie procesów, automatyzacje, testy itdi i mam mniej, Zazdro.
    ruda ze Śląska

24.03.2021 23:12

Obiecywali 2000 brutto, i co? Obiecanki cacanki a głupiemu radość

Zostaw merytoryczną opinię o BNP Paribas Bank Polska S.A.