BARTEX - Bartol Sp.J.

Nowy Tomyśl

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 223 ocen.

BARTEX - Bartol Sp.J.
2 223 6 1

Opinie o BARTEX - Bartol Sp.J.

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Rafał

Oferta pracy w 2018 roku na stanowisko Przedstawiciel handlowy miejsce pracy woj. śląskie. Wymagają założenia własnej działalności gospodarczej. Przez pierwsze trzy miesiące gwarantują 3200 zł netto na rękę po trzech miesiącach okresu próbnego masz wynagrodzenie tyle ile sobie wypracujesz czyli jedna wielka niewiadoma. Bardzo skomplikowany kilkustopniowy stopień premiowania (nie z obrotu, ale z marży). Niby po trzech miesiącach obiecują, że wynagrodzenie powinno być w okolicach 3000 zł netto (od tego trzeba odjąć koszty prowadzenia działalności a więc albo około 600 zł przez pierwsze dwa lata prowadzenia działalności albo około 1300 zł jeżeli prowadzisz działalność gospodarczą ponad 2 lata). A więc przy wariancie prowadzenia działalności gospodarczej ponad 2 lata przez pierwsze trzy miesiące na okresie próbnym otrzymasz około 1700 zł na rękę (3200 zł wynagrodzenie minus 1300 zł działalność minus 200 zł koszty biura rachunkowego). Po okresie próbnym przyjmijmy np. wynagrodzenie około 3000 zł a więc zostaje nam z tego około 1500 zł na rękę (3000 zł minus 1300 zł koszt działalności gospodarczej minus 200 zł biuro rachunkowe). Czyli robisz komuś na przysłowiowy „kapelusz” a masz w zamian figę z makiem. Na te czasy zarobki na czysto w granicach 2000 zł na działalności to czysty wyzysk. Oprócz tego minimalna liczba odwiedzin to przynajmniej 20 punktów dziennie. Mają bardzo dużą rotację przedstawicieli handlowych, mało kto wytrzymuje z takimi śmiesznymi wynagrodzeniami rok czasu. Do tego samochody posiadają Gps. Pracuj za grosze i miej kaganiec w formie gpsu przy przysłowiowej nodze.

Agata

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale chcecie przekazać swoimi wiadomościami, że firma BARTEX - Bartol zatrudnia przedstawicieli handlowych tylko i wyłącznie na podstawie własnej działalności gospodarczej potencjalnego pracownika? Czy rzeczywiście wychodzi tak niskie wynagrodzenie, które przedstawia użytkownik @Anonymous? Ktoś może potwierdzić, czy rzeczywiście tak to wygląda?

Były pracownik

PLANY czyli pozyskanie nowych klientów i np. Procent marży od obrotu. Dlatego każdy się sam zwalnia.

Agata

@anonymous, czy możesz bardziej precyzyjnie przedstawić, jak wygląda praca w firmie BARTEX - Bartol Sp.J.? O jakich planach konkretnie piszesz? Czy firma współpracuje z pracownikami tylko i wyłącznie na podstawie własnej działalności gospodarczej? Przedstaw, jak to wygląda szczegółowo.

Anonymous
@Agata 12.09.2018 13:50

Tylko na działalności i jak napisałem na PAPIERZE tylko 1250 NETTO mogę wysłać zdjęcie

anonymous

(usunięte przez administratora) nie odsyłają planów podpisanych przez prezeska. Płacą 2800 na działalności z czego zostaje 1200zł. Super płacą za 12h jazdy i rekordowy wynik obrotu w regionie w tym roku:-). Porażka. Dno firma dno i 10000000m mułu.

Agata

@Guzik, czy możesz sprecyzować, dlaczego, tak często firma BARTEX - Bartol, poszukuje pracownika na stanowisku przedstawiciela handlowego? Czy chodzi tutaj o plany sprzedażowe, jakie nakłada na pracowników firma? Stawka, którą podałeś w swoim komentarzu, jest stałą stawką podstawową, bez prowizji? Sprecyzuj, proszę, swój komentarz w tym temacie.

Guzik
@Agata 29.07.2018 17:21

Bo ciężko im kogoś zrekrutowac, a jak już zrekrutuja to osoba jak zobaczy co i jak się tam dzieje to ucieka. Żeby na działalności zarobić 2800 to ludzie wybierają Mc donald bo mniej zmartwień.

Syn Agaty

@Agata, firma jakich szkoleń by nie dała to i tak Ci ich klienci powiedzą ze jest tam 3 Ph na kwartał, a w roku może nawet 10-15

Guzik

Na terenie mazowieckim to rekrutacja już trwa od 3 lat, tak 3 lata temu byłem w tej firmie 2 tygodnie jako PH i ciągle widzę ich ogłoszenie. Kto Ci prawdę powie jak nie ich klienci ? firma się zbiera z rynku, a przynajmniej z roku na rok obroty znacznie maleją. Co to za polityka że żeby zarobic 2,5k prowadzić działalność gosp... Wolalbym iśc do maka bo warunki płacowe takie same, dają etat i realne możlości awansu :) Gratulacje dla osób które tam wytrzymają powyżej 30 dni :) szkoda życia na takie pseudo firmy

Agata

@Jasiu, dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie kwestii związanych z pracą w firmie BARTEX - Bartol. Czy możesz napisać coś na temat możliwości rozwoju zawodowego w tym miejscu pracy? Pracodawca dba o ten aspekt i organizuje ciekawe merytoryczne szkolenia, które podnoszą kwalifikacje zatrudnionych pracowników? Napisz proszę jak wygląda ta kwestia.

Agata

@Jasiu, dziękuję za odpowiedź. Nie wybieram się aktualnie do pracy w BARTEX - Bartol - jestem moderatorem tego forum, a do moich zadań należy między innymi dopytywanie o wszelkiego rodzaju szczegóły. Jak aktualnie przedstawia się sytuacja pracowników w tej firmie? Zachęcam do dodawania swoich opinii!

Jasiu
@Agata 27.06.2018 15:16

Agata to masz szczęście że nie musisz tam pracować. Generalnie dużo wolnych etatów (własna działalność), a jak ktoś coś umie to ucieka. Nie znam nikogo kto nie narzeka, jest źle. Potwierdzają to również klienci. Zarządza tym jeden z członków rodziny, który się do tego totalnie nie nadaje a myśli, że jest najmądrzejszy a nie jest.

Agata

@ja, rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Pracujesz aktualnie w BARTEX - Bartol? Czy ktoś z Was także pracował lub pracuje w BARTEX - Bartol? Jak oceniacie tego pracodawcę i oferowane przez niego warunki? Zachęcam Was do dodawania swoich opinii!

Jasiu
@Agata 06.06.2018 15:10

Agata, synek tatusia się niczego nie nauczy, zawsze tylko próbuje kogoś oszukać. Tak już ma, więc jeżeli wybierasz się do działu sprzedaży, a jest tam dużo słabo płatnych miejsc to odradzam.

Agata

@daj zyć, a długo pracowałeś w BARTEX - Bartol? Co Twoim zdaniem powinno się zmienić w tej firmie? @zzz, widziałam, że pytałeś o pracę w BARTEX - Bartol. Zdecydowałeś się finalnie na wysłanie swojego CV do tej firmy? @trzymaj się z daleka od nich, czy jedyna opcja na współpracę to otwarcie własnej działalności? Czy można negocjować formę zatrudnienia w BARTEX - Bartol?

ja
@Agata 18.05.2018 21:15

Pewna osoba z Poznania musiałby się przestać zajmować sprzedażą. Dostał zabawkę i robi eksperymenty na osobach na własnej działalności, sprawdzając do jakich granic można ich demotywować swoimi głupotami. Około połowa etatów nie obsadzona, ponieważ nikt dla niego nie chce pracować.

daj zyć

JA ZACZOŁEM kariere w tej firmie ok 2 lata temu (na szczęście nie trwała ona zbyt długo) Jezeli 95% klientów mi mowi że jestem 10 czy 15 ich handlowcem w ostatnim kwartale to daje do myślenia... Omijać ten ursus z daleka...

zzz

Podpowiedzcie czy firma potrzebuje aktualnie człowieka na przedstawiciela handlowego?

AAA
@zzz 18.03.2018 20:33

A na jaki teren?

PH
@zzz 18.03.2018 20:33

Ta firma zawsze potrzebuje PH do pracy bo tak często się zmieniają....

olo
@PH 21.03.2018 04:44

poznaj swojego ph bo tak szybko odchodzą

Aro
@zzz 18.03.2018 20:33

PEWNIE ZE TAK ! Idz zanieś Cv napewno cię zatrudnią jesli bd miał chociaż 10% predyspozycji. Tylko potem gwarantuje Ci że tu wrocisz i bd powielał nasze zdanie za to że zmanowałeś na nich swoj czas...

trzymaj się z daleka od nich

telefon, samochód zniszczony (chyba ze już flotęwymienili). Pracowałem tam 2 lata temu (o ile mozna nazwaćpraca 4 tygodnie) Własna działalność której nie warto było otwierać. Ogolnie bałagan !!!! od 3 lat widze non stop ich ogłoszenie na PH... to daje do myślenia Pojedz do ich klientów (np. bardzo ogarniete stoisko alkoholowe na marywilskiej) a dowiesz się co sami klienci o nich mówią.... Potrzeba tam cudo twórcy............. Radze ich omijać, szkoda czasu..

niezależny

Jeśli naprawdę jest tak źle w tej firmie, to jakim cudem prosperuje ona od 1990 roku !!! a na dzień dzisiejszy jest obok Ambry liderem na krajowym rynku winiarskim ? Poza tym jest firmą rodzinną od początku tylko i wyłącznie w rękach właścicieli polskich i bazuje tylko na ich kapitale. Ciekawe jest to, że posiada w swojej ofercie nie produkty, tylko dobrze rozpoznawalne marki, z których większość jest tzw. samograjami.

Prawda
@niezależny 18.04.2018 16:22

Darku twoje słowa klucze. Zawsze mówiłeś "samograje" boże czy tobie nie wstyd tak się poniżać ? Zastanów się ile osób może wiedzieć takie fakty na temat firmy jakie zawarłeś w tym poście.

niezależny
@Prawda 23.04.2018 23:06

Kto to jest Darek ? Informacje dostępne na stronie firmy. Dla osób z branży handlowej "samograj" nie jest jak sądzę słowem nieznanym.

Prawda
@niezależny 18.04.2018 16:22

Darku proszę tych informacji nie ma na stronie internetowej. Proszę to nie ładnie kłamać, nie kompromituj się.

zorientowany
@niezależny 18.04.2018 16:22

Firma nie jest liderem rynku i nigdy przy takim podejściu właścicieli szczególnie młodego z Poznanie nie będzie. Bartex bardzo mało płaci pracownikom, którzy funkcjonują na własnych działalnościach gospodarczych uzyskując minimalne wynagrodzenia. Ciągła rotacja pracowników, którzy znajdują lepsze prace z godziwszym wynagrodzeniem

Znany
@niezależny 18.04.2018 16:22

Prosperuje ponieważ, właściciele zarabiają na "swoich" pracownikach, pracownik jest na wlasnej dzialalnosci, niestety firma nie oplaca skladek zus, przy zarabianiu w tej firmie 1500 zl gratuluje utrzymania siebie, swojej rodziny jak i działalności

Daniel

Podpowiedzcie jakie wyposażenie otrzymuje przedstawiciel handlowy?

Agata

@Ph, dlaczego po okresie próbnym wynagrodzenie spada o połowę? Czym jest spowodowana taka sytuacja? Czy to, że później nie masz żadnej podstawy oznacza, że po okresie próbnym wynagrodzenie jest wyłącznie prowizyjne? @ABC, dlaczego uważasz, że "porażka"? Napisz bardziej merytoryczną wypowiedź popartą konkretnymi przykładami. Zapewne dla wielu osób na tym forum Twoja wypowiedź jest niejasna, a chciałyby dowiedzieć się czegoś więcej odnośnie pracy w BARTEX - Bartol. @OLX, dlaczego jak napisałeś/aś na umowę o pracę mogą liczyć tylko magazynierzy? Czym jest to spowodowane? @AAA, napisałaś, że słyszałaś, że zatrudniają na umowę o pracę. Gdzie słyszałaś takie informacje oraz czy są one zweryfikowane? Na jakie konkretnie stanowiska w BARTEX - Bartol są zatrudniane osoby na umowę o pracę?

prawda
@Agata 06.04.2018 13:51

Jezu Darek przestań. Teraz piszesz pod nickiem "Agata"

Ona

Witam Dostałam pracę jako PH. Nie proponują całkiem mało. Jedyny minus to tak działalność gospodarcza...nigdy jej nie miałam Proszę powiedzcie mi czy praca na samozatrudnieniu jest straszna? Trochę jestem przerażona tym....

Ph
@Ona 08.03.2018 16:59

Tak - po okresie próbnym bo wtedy możesz zarobić tyle, że na ZUS nie wystarczy, chyba, że masz tzw.mały no i przy ewentualnym chorobowym czy urlopie nie jest fajnie. A swoją drogą nie wiem czy fajne pieniądze Ci zaproponowali bo po oplaceniu zusu i podatku i po okresie próbnym ile Ci zostanie ?

Ona
@Ph 09.03.2018 06:31

3000 netto i z tego jest tylko ZUS plus wiadomo ze jak zrobię wiecej do dostane wiecej . A jak to wygląda po okresie próbnym ? I w ogole podczas urlopu bądź chorobowego ? Ty tam pracujesz ?

Ph
@Ona 09.03.2018 08:54

3 tys to pierwsze słyszę, zawsze proponują 2500 ale to obowiązuje tylko przez okres próbny a później co najmniej o połowę wynagrodzenie spada. Na wolnym czy urlopie na samozatrudnieniu nie zarabiasz. Pracy dużo, wymagania duże, kasa bardzo mała. Na rozmowie, żeby zachęcić obiecują cuda na kiju. Później się każdy przekonuje i jest rozczarowanie.

Ph
@Ph 09.03.2018 15:44

A żeby coś sprzedać to trzeba się napracować bo produkty firmy są wszędzie i w lepszych cenach. Tym bardziej jako nowy ph będzie ciężko się przebić.

Ona
@Ph 09.03.2018 15:47

Wiem i to rozumiem...ale wszędzie jako nowy PH będzie ciężko. Niestety takie są realia. No po odjęciu ZUS-u zostaje 2500...wiem o urlopach itp. Ale czy jako praca na zdobycie doświadczenia to jest ok?

Ph
@Ona 09.03.2018 17:03

Jak chcesz za bylejakie pieniądze pracować to tak. Pamietaj , że to co obiecują to 3 miesiące tylko , później nie masz żadnej podstawy.

Ona
@Ph 09.03.2018 17:13

Wiem...ale musze gdzieś doświadczenie zdobyć żeby poszukać czegoś bardziej na stałe ;) Ty pracujesz w tej firmie czy pracowales?

ABC
@Ona 08.03.2018 16:59

Porażka

Ona
@ABC 09.03.2018 23:35

Porażka z czym dokładnie?

AAA
@Ona 09.03.2018 18:36

Z kasą szału nie ma, dużo pracy, o urlopie zapomnij jeśli na działalności, Ale słyszałam, że teraz na umowę o pracę zatrudniają. Na jaki rejon idziesz? Pracowałam jako ph przez dłuższy czas...

Ciekawski

Witam :) czy praca w Bartexie się opłaca ? Jest szansa na umowe o prace ? Polepszyło się coś?

OLX
@Ciekawski 14.03.2018 12:00

Tak opłaca się ale tylko dla nich... Umowę o pracę jest szansa ale tylko dla Magazynierow....

Wolny....

Witajcie, Jeszcze kilka dnia a uwolnienie się od tej firmy. Można by było dalej pracować, ale od kiedy odszedł jeden z ważniejszych ludzi z najwyższej kadry kierowniczej ZR, większości ludzi PH i pewnie KR z regionów północnych i centralnych straciła motywację do pracy. To był jedyny człowiek który próbował ucywilizowac Bartex. Dla wielu ludzi był on autorytetem i umiał motywować i super tłumaczyć wszystkie zadania. Szkoda że go już nie ma. Zarządzanie firmą wróciło do Pana D, totalny dramat i bałagan. Powodzenia dla wszystkich pozostających w tej firmie.

iks
@Wolny.... 20.01.2018 10:34

A gdzie to taki ktoś był?

Kuba

BARTEX - Bartol to dobra firma i sądzę, że konkurencja mocna dopinguje do pisania jakichś bzdur.

Lucjan
@Kuba 06.01.2018 19:55

Kolego Proszę napisz coś więcej o tej dobrej firmie,bo zastanawiam się nad pracą. ..

Kuba 2
@Kuba 06.01.2018 19:55

Darek przestań pisać te głupoty, że to dobra firma.

iks
@Kuba 06.01.2018 19:55

hahaha ..... żenada

Alee

takie warunki: Wlasna działalnosc gosp. Brak podstawy, brak zwrotu za zus, wyplata zalezna od wykonania wizyt i zadan-jest duzo skladowych, duzy teren, auto sluzbowe z kratka dwoosobowe. Na weekend trzeba zostawic pod domem.Zakaz jazd prywatnych i weekendowych jest Gps.

Uwolniony

Witam wszystkich Znów szukają jelenia na rejon Lublin (Lubelskie) Poprostu porażka Ilu tam juz pracowało w ostatnim roku. ... Przestałem liczyć Heh

Kierowca

Czołem. - na jakie zarobki może liczyć kierowca-dostawca? - jakie godziny pracy? - jakie auta (chodzi o stan tech., wyposażenie itp.)?

raz dwa trzy Bartex
@Kierowca 11.01.2017 18:59

Praca od rana 7.00 do godziny 18.00 jak dobry miesiąc to 1600 wyciągniesz

xxx
@raz dwa trzy Bartex 29.01.2017 12:24

Od 7.00 do 21.00 stan tech opłakanym Oczywiście na swojej działalnosci

Marek, Kraków
@xxx 27.02.2017 23:04

Nie wiem w jakim mieście pracujesz, że opowiadasz takie bzdury o warunkach ! Pracując na własnej działalności zaczynasz pracę kiedy chcesz i kończysz kiedy chcesz, przecież jesteś rozliczany z kilometrówki, litrów i punktów, więc w Twoim interesie jest zrobić jak najwięcej! Jeśli nie dasz rady, oddajesz innemu kierowcy i nie ma problemu. Do tego wolne kiedy chcesz i nowe auto praktycznie co roku. Pracuję tam od 1,5 roku i mój NAJGORSZY miesiąc (po odliczeniu ZUS) wyniósł mnie 3200 na rękę. Gdzie wy pracujecie, że na takie warunki się godzicie....?!

PH
@Marek, Kraków 01.12.2017 00:51

Ty chyba kolego jesteś po swiezej rozmowie z kierownikiem o pracę na stanowisko Kierowca-dostawca. Bo takie głupoty jak piszesz to tylko wciskaja na rozmowach o pracę

PH

Firmie nie zależy na klientach i ich nie szanują ani trochę, nie dbają o to, by ich utrzymać, przeciwnie. Wytyczne, to 20 wizyt dziennie oraz 2 nowych klientów w miesiącu. Nawet, jeśli dostaniesz region, w którym jest właśnie 20 klientów (więc akurat na jeden dzień), a resztę sam musisz sobie znaleźć (lub odzyskać, ponieważ zrażonych i nienawidzących firmy jest sporo), to i tak musisz wizyty zrobić. Nie wskażą Ci dokładnie Twojego rejonu, prześlą nieaktualną listę klientów, na której 70% firm nie leży w Twoim regionie lub już nie istnieje, ale nie powiedzą Ci tego, jedynie otrzymujesz naganę, gdy już się na nie swoim terenie pojawisz, bądź gdy pojedziesz do punktów, które nie istnieją. Panuje tam ogromny mobbing, szczególnie na terenie Poznania. Brak wystarczających informacji, brak chęci do pomocy, gdy prosisz o coś, co jest Ci do pracy potrzebne. Jesteś wyzywany za byle co, w zasadzie to za coś, o czym kompletnie nie miałeś pojęcia, ponieważ nikt z firmy nie raczył Ci tego powiedzieć, czy pokazać. Objeżdżając te punkty, które okazują się być nieistniejącymi, marnuje się sporo czasu, dodatkowo odzyskiwanie klientów, czy zdobywanie nowych, czasem wymaga dłuższej rozmowy, nawiązania pozytywnej relacji z klientem, przez co ciężko te 20 wizyt jest zrobić w takim wypadku. A korki? Nawet nie wspomnę ile czasu potrafią zająć... Firma nie docenia handlowca za umiejętności, nawet gdy pozyska klientów, którzy ją już dawno przekreślili... Bartexu to nie obchodzi i zwolni handlowca tylko dlatego, że nie wypełnił ilości wizyt. Absurdy straszne. Dodatkowo mnóstwo problemów z realizacją zamówień, za co później przedstawiciel musi świecić oczami. Kierownik dopisuje ilość towaru, gdy opuszcza lokal, co nie jest w porządku, byle tylko zwiększyć ilość i napędzić sprzedaż. Wciskanie towaru na siłę. Jedna z firm zraziła się przez to, ponieważ otrzymała towar, którego nie chciała i Bartex nie chce tego towaru przyjąć do zwrotu... od 2 miesięcy. Sporo można się o firmie nasłuchać od dawnych klientów, co niestety jest prawdą i nic nie wskazuje na zmianę. Jedynie Maciej z działu handlowego jest bardzo zaangażowanym i zawsze pomocnym człowiekiem - tutaj plus. Firma nie inwestuje także pieniędzy w rozwój swój, ani pracowników. W zasadzie nawet wizytówki ciężko jest zorganizować. Mnóstwo obietnic i słów rzucanych na wiatr. No i przede wszystkim, co najważniejsze, więc wspomnę po raz kolejny - okropny mobbing. Na szczęście posiadam prawnika i odpowiednią wiedzę, by nie pozostawić pracowników samych sobie - Panie Darku, mam nadzieję, że Pan to czyta, ponieważ radzę lepiej się przyjrzeć kierownictwu z Poznania. Mobbing, który tam panuje może przynieść Wam spore szkody - może czasem warto zmienić kierownika niż narażać firmę na przykrości sądowe związane z mobbingiem i pracownikami, którzy go doświadczyli. Pozdrawiam

były PH przez 6 miesięcy

Jednym słowem - TRAGEDIA A szczegółowo: - własna działalność i 700 gwarantowane - trzeba z tego ZUS i podatek opłacić ;) wychodzi że lepiej iść na zasiłek dla bezrobotnych - wymagania wygórowane czyli ilość wizyt, ankiet i marnowanie czasu na bzdury a jedziesz na prowizji - użytkowanie samochodu do celów prywatnych - taniej wyjdzie taksówka - pakowanie zamówień na magazynie i dostawy to norma - dziewczyny w biurze wiecznie obrażone na cały świat ( Artur dawał radę ale pewnie już tam nie pracuje ;) - sklepy w Warszawie w związku z fatalnym serwisem "spalone" Na rozmowie rekrutacyjnej wyglądało teoretycznie fajnie a faktycznie najgorsze 6 miesięcy w karierze przedstawiciela.

PHh
@były PH przez 6 miesięcy 04.10.2017 00:50

Co do wypowiedzi powyżej się w 100% zgadzam, ale zaskoczę Cię - Artur dalej tam pracuje i wiele się zmieniło dzięki niemu na lepsze, także tragedi nie ma- trzeba się naharować, ale nigdzie lekko nie ma...

Natalia

Nikomu nie polecam a szczegolnie oddzialu we wroclawiu!obiecuja cuda nie widy a realia inne.Natyrac sie trzeba odpowoedzialnosc duza a zarobki smiech na sali do tego kierownictwo dno

manio

Witam Mam rozmowe w sprawie pracy PH w Warszawie Prosze o informacje czy warto jechac Pozdrawiam

PH
@manio 17.10.2017 13:37

Masz odpowiedz wyżej hehehe 100% Racji...

Beata

Konkrety proszę :) pensja pH na umowie o pracę ?? Ktoś odpowie dokładnie jak to wygląda bo opinie typu jw to u każdego pracodawcy mozna znaleźć:)

Dr No
@Beata 25.09.2017 09:16

Nie ma umowy o pracę jest działalność

Zostaw opinię o BARTEX - Bartol Sp.J. - Nowy Tomyśl

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie BARTEX - Bartol Sp.J.