Miko15.10.2025 12:57
Siedziba firmy znajduje się przy ulicy Wrocławskiej 2. Konkretnie jest to jedna z restauracji, która mieści się w Warszawie. Od frontu jest Biuro Kebab King, gdzie mieści się administracja i Dział Kadr w osobie jednej osoby. Tam zapewne są dokumenty te „prawdziwe”, oficjalne, gdzie wszystko będzie się zgadzać. Dowody na rażące naruszenie prawa będą wewnątrz restauracji w tzw. Centrali Telefonicznej Kebab King (HAVIN) Jest to centrum operacyjne sieci restauracji, gdzie przyjmuje się zamówienia od klientów z całej Polski i rozpatruje reklamację. Jak do niej trafić? Wchodząc do restauracji po prawej stronie obok grilla będą drzwi z napisem „tylko dla personału”. Należy wejść na górę po krętych schodach i tam znajduje się centrala telefoniczna. Ale nie jest to jedne miejsce, gdzie mogą być dokumenty, gdzie płaci się pracownikom wypłatę „do ręki”. Wchodząc do centrali należy zejść ma dół, gdzie znajduje się biuro Managera Restauracji Tomasza Nowakowskiego i Kierownika centrali Karoliny Falenty. Pierwsze szafki z dokumentami znajdują się już na korytarzu. Dostęp do nich ma Karolina Falenta. Reszta dokumentacji zapewne znajduje się na dole w biurze Tomasza Nowakowskiego.
Na czym polega łamanie prawa podatkowego? Proponuję dokładnie przygotować się przez kontrolerów US Bemowo wcześniej, a mianowicie sprawdzić wpłaty i wypłaty z konta firmowego. W czym rzecz
Pracownik zarabiający na rękę 6000 tys. zł (po wypracowaniu prawie 300h na umowę zlecenie) dostaję na konto oficjalnie 3000 tys. netto, zaś do ręki 3000. Wszystko uzależnione jest od zarobku danej osoby i ilości wypracowanych godzin. Załóżmy, że ktoś wypracuje 150h miesięcznie, dostaje na konto nieco ponad 2800, reszta do ręki. Inny przykład: 3596 brtto, pracownik dostaje na rękę 2928, reszta pensji jest wypłacana w gotówce.
W firmie tej pracuje ponad 13 pracowników w samej centrali tylko, która przyjmuje zamówienia. Warto także sprawdzić innych pracowników. Wiem, ze proceder ten dotyczy innych pracowników, czego wiele razy byłam świadkiem, jak dostawali wypłatę do ręki. Część na konto, część do ręki. Jak to sprawdzić? Obecnie wprowadzono system rejestracji czasu pracy tzw. biometryczny, zatem będzie łatwo, wcześniej był zeszyt, gdzie każdy pracownik podpisywał się. Znajdował się on przy kasie na dole w restauracji. Można zliczyć godziny, ale kluczowy dokument jest inny. Na początku każdego miesiąca jest sporządzana lista napisana pismem ręcznym z imieniem i nazwiskiem danego pracownika wraz z kwotą, którą należy mu przekazać do „ręki”, a którą oczywiście on kwituje podpisem. Lista ta znajduje się zazwyczaj w posiadaniu Karoliny Falenty. Ma ona klucz do szafki znajdującej się w korytarzu, zaraz po wejściu schodami. Warto dodać, że także „prawą ręką” managera Tomasza Nowakowskiego. Osoby te działają na zlecenie Prezesa.
To co zostało opisane wyżej, obawiam się, jest wierzchołkiem tego co dzieje się w Kebab King i HAVIN.