Problem z opiniami zazwyczaj jest jeden - chętnie piszemy opinię negatywną, a z tymi pozytywnymi jest nam znacznie ciężej. Czy nie jest tak również w Twoim przypadku? No właśnie. Z uwagi na opinie, które pojawiły się do tego czasu, chciałabym podzielić się moimi odczuciami. Uwaga, zmartwię internetowych trolli - nie pracuje w HR. (: Nie wierzysz? Całe szczęście to nie mój problem.
W firmie GoIT pracuje niecałe pół roku, zajmuję stanowisko sales managera. Nie jest to pierwsza firma, w której pracuję na takim stanowisku, dlatego potrafię obiektywnie wystosować swoją opinię.
W szkoleniu uczestniczyłam w 2022 roku. Przeprowadzane było przez mojego ówczesnego Team Leadera, który do dzisiaj - tak jak i te kilka miesięcy temu - nie szczędzi czasu na pomoc, którą bardzo często sam oferuje. W moim odczuciu materiały szkoleniowe nie były przygotowane w sposób perfekcyjny, ale myślę, że średnio rozgarnięta osoba potrafiła sobie z nimi poradzić. Swoje uwagi co do niektórych materiałów złożyłam już podczas szkolenia, ponieważ jestem świadoma, że jeżeli chce się osiągać sukces - należy również działać w kierunku ulepszenia firmy - tak też działa to do dnia dzisiejszego, a pamiętajcie, że nie ma ludzi nieomylnych, a także, że jeden model nauki jest dla kogoś odpowiedni, a dla innej osoby okaże się kompletnie niedostosowany do jej preferencji. Moje wszelkie uwagi podczas szkolenia zostały przyjęte, skorygowane w odpowiednim czasie, na bieżąco wyjaśniane. Egzamin udało mi się zdać w pierwszym terminie, nie miałam z nim problemów, opanowałam wszelką wymaganą wiedzę. Na szkoleniu były ze mną osoby, które mniej poważnie podchodziły do powierzonych im zadań ii.. jak pewnie się domyślacie, nie zostały zatrudnione. Musicie wiedzieć, że jeżeli Wy podejdziecie całkowicie poważnie do sprawy szkolenia, to jak najbardziej zaowocuje to w przyszłości. Nie jest to praca dla każdego - jeżeli taka by była, czy GoIT przeprowadzałoby takie szkolenia? Nie. Oprócz opanowania konkretnych informacji, które są niezbędne do sprzedaży produktu - bo niby jak chciałbyś dopasować odpowiedni produkt do klienta, a finalnie go sprzedać? - liczy się, tzw. sprzedażowa smykałka, umiejętności z zakresu psychologii, logiczne myślenie, empatia. Tutaj nie ma przypadkowych osób.
Pół roku pracy w GoIT pozwoliło mi, a także zapewniło, rozwój osobisty na takim poziomie, jakiego nie doświadczyłam w innych firmach. Od samego początku mogę liczyć na pomoc dosłownie każdego pracownika firmy - zaczynając od CEO, po kierownika sprzedaży, teamleaderów czy kolegów i koleżanek ze stanowiska równoważnego z moim. Bardzo często otrzymuję pomoc nawet w momencie, kiedy o nią nie proszę. Szczerze? Z takim podejściem nie spotkałam się jeszcze w żadnej firmie - po prostu pracownik nie jest tutaj obojętny dla innych. Za tym wszystkim stoi miła atmosfera w pracy, jednak najmilsze jest to uczucie rano, gdy wstaję i po prostu wiem, że nie muszę, a chcę pracować. W tym momencie szkolenia pracowników odbywają się nawet 2 razy w tygodniu, codziennie wprowadzane są nowe usprawnienia dla naszej pracy i zapowiadane kolejne. Wniosek: rozwijamy się razem z firmą. Pracujemy w systemie zdalnym, co jest niesamowitym plusem, szczególnie dla mnie, czyli osoby, która nie znosi marnować czasu na dojazd do pracy, a dodatkowo potrzebuje do pracy ciszy. Kilka osób odniosło się do sprzętu i zapewnienia go przez firmę - odezwijcie się do kadr, a powiedzą Wam to samo co np. Łukasz - po okresie próbnym, jeżeli tego chcecie, możecie otrzymać sprzęt do pracy. Co do samych zarobków - właściwie sam sobie jesteś sterem i okrętem. Jeżeli postępujesz zgodnie z poleceniami, jesteś zmotywowany do codziennej nauki i rozwoju, to Twoje wynagrodzenie będzie rosnąć razem z poziomem Twoich umiejętności. Z czasem nie będzie większym problemem osiągnięcie 5 cyfrowej wpłaty, ale to nie przyjdzie samo. Co do typu umowy - w samym ogłoszeniu jest podana informacja, że firma zatrudnia na B2B lub UZ - urlopy przyznawane są wg. kodeksu pracy, więc nie rozumiem, co niektórych tak dziwi.
Na sam koniec odniosę się do produktu. Sama osobiście pierwszy raz czuję, że oferuję produkt, który jest zgodny również z moimi wartościami. Mamy realny wpływ na przebranżowienie naszych studentów. Osobiście znam osoby z mojego otoczenia, które wykonują kurs Fullstack - humaniści, osoby, które nigdy w życiu z IT nie miały nic wspólnego - i sama nie mogę się nadziwić, jaki progres zrobili dzięki kursowi. Jedna z osób już w 4 msc. kursu otrzymała ofertę płatnego zlecenia do wykonania. Istniejemy już dobrych kilka lat i uwierzcie, że nie opłacałoby nam się sprzedawać słabo jakościowych produktów, ponieważ gdyby tak było, zapewne firmy GoIT na rynku nie byłoby już dawno, a jak się okazuje, rozrastamy sie światowo - niedawno zaczęliśmy ekspansję usług na rynek USA.
Przedstawiłam swoją szczerą opinię, a jeżeli chcesz się przekonać, czy jest ona prawdziwa - pozostało mi jedynie zaproszenie do naszego zespołu. :)