Na początku roku rozpocząłem pracę w tej firmie, rekrutując na stanowisko Sales Managera, jednak zaproponowano mi rolę SDR. Pierwsza rozmowa z Kasią była pełna pochwał dla firmy, ale druga rozmowa z moim przełożonym została nagle zmieniona na innego menedżera dzień przed spotkaniem. Zgodziłem się na warunki, mimo że od początku coś wydawało się nie tak.
Już pierwszego dnia pracy dowiedziałem się, że moje stanowisko jest "eksperymentalne" i nikt nie wie, jak to wyjdzie. Wyznaczono mi KPI oraz chaotyczny system premiowy, który działał tak nieprzejrzyście, że wydawało się, iż premie były losowane na kole fortuny. Musiałem ciągle weryfikować, czy premie w ogóle zostały wypłacone, a często ich nie było.
Pomimo braku wsparcia i jasnych wskazówek, wykonywałem swoją pracę dobrze i regularnie słyszałem pochwały za swoje wyniki. Mój bezpośredni przełożony był jednak ciągle nieobecny, na urlopach i w rozjazdach, więc musiałem przekazywać moje leady innemu menedżerowi, który nie podpisał żadnej umowy. Mimo spełnienia KPI, usłyszałem, że jeśli sytuacja do końca miesiąca się nie poprawi, będą musieli mnie zwolnić, mimo że był to sezon ogórkowy.
Po niespełna dwóch tygodniach, bez żadnego ostrzeżenia czy przygotowania, złożono mi wypowiedzenie. Miałem również spotkanie z HR, gdzie wspomniałem, że coraz gorzej pracuje mi się z jedną osobą z zespołu. Zaufanie do HR okazało się ogromnym błędem, ponieważ podczas wypowiedzenia cytowano moje uwagi z prywatnej rozmowy z HR, co świadczy o ich całkowitej niekompetencji i braku profesjonalizmu.
Wypłaty nigdy nie były na czas. Właściciel firmy był przekonany, że wypłata do 10. oznacza wysłanie jej o 23:59 tego dnia, co pokazuje ich skandaliczne podejście do pracowników. Firma oferuje pakiet benefitów, ale trzeba się o nie dosłownie żebrać. Praca jest hybrydowa tylko z nazwy – od 9 do 20 musisz być pod telefonem i gotowy na nagłe pojawienie się w biurze. Warunki pracy są tragiczne – 30 stopni w biurze lub praca w piwnicy bez okien i zasięgu.
Ta firma to przykład nowoczesnego (usunięte przez administratora) chaosu i całkowitego braku szacunku dla pracownika. HR rozpowiada prywatne informacje, a zarząd jest niekompetentny i nieuczciwy. Trzymajcie się od tej firmy z daleka, jeśli cenicie swoje zdrowie psychiczne i zawodowe.