Opinie o Ogólnopolska Grupa Badawcza Warszawa
Profil nieoficjalny
Profil nieoficjalny
ALEJA JANA PAWŁA II 43A lok. 37B 01-001 Warszawa
*GoWork nie weryfikuje każdej opinii przed publikacją, jednak analizujemy zgłoszenia i usuwamy wszystkie treści naruszające regulamin.

20.03.2023 16:57
Wywiadu udzielił/aJS
16.03.2023 17:44
Chcemy Cię lepiej poznać. Napisz proszę, jaką historią chcesz się z nami podzielić?
Jestem byłym ankieterem terenowym dla OGB (pod instytutem Instytutu Badań Samorządowych). Z pozoru jest to niesamowity pracodawca, niestety współpraca w moim odczuciu okazała się całkowitą porażką, ponieważ nadal czekam na wypłatę wynagrodzenia. W momencie gdy minęła data wypłaty wynagrodzenia komunikacja z firmą nagle urwała się, nie otrzymałem wraz z innymi ankieterami żadnych informacji o opóźnieniach. Musieliśmy sami kilkukrotnie dopytywać się o zaistniałą sytuację, by ostatecznie otrzymać informację, że ustalona data wypłaty była pomyłką a pieniądze dostaniemy dopiero wtedy, gdy ich klient potwierdzi ankiety. Obiecywano nam, że wypłaty opóźnią się dwa tygodnie i następnie wszystko będzie uregulowane, zatwierdzone i wypłacą nam należne wynagrodzenie. Dwa tygodnie minęły, niestety nie mam wciąż wypłaty. Nie otrzymałem też żadnych więcej informacji od strony pracodawcy. Muszę sam pisać maile, dopytywać się, by dowiedzieć się na jakim etapie jest projekt i kiedy otrzymam wynagrodzenie.
Na jakim stanowisku pracowałeś/aś i na czym ono polegało?
Byłem ankieterem terenowym. Praca ta polegała na podchodzeniu do ludzi w ustalonym uprzednio miejscu pracy, zachęcaniu ich do wzięcia udziału w badaniu oraz przeprowadzeniu ankiety przy użycia firmowego tabletu.
Czy miałeś/aś możliwość pracy zdalnej? Jeżeli nie, z czego wynikała ta decyzja?
Z racji wykonywanych obowiązków praca zdalna nie była możliwa.
Co było powodem zakończenia współpracy z firmą?
Była to praca tymczasowa, kiedy projekt zakończył się, zakończyłem również współpracę z firmą.
Jakie są widełki wynagrodzeń na tym stanowisku?
Wszystko zależało od ilości przepracowanych godzin. Średnia dla osób, które pracowały co najmniej miesiąc wynosiła między 3-5 tysięcy brutto, ponieważ byliśmy studentami to te pieniądze były już dla nas kwotą netto. Niestety po zakończeniu projektu i wykonaniu wszystkich obowiązków, obiecanych wypłat nie otrzymaliśmy.
Jak długo pracowałeś/aś w tej firmie?
Niepełne 2 miesiące.
Czy poleciłbyś/poleciłabyś pracę w tej firmie swojemu przyjacielowi? Uzasadnij swoją odpowiedź
Absolutnie nie, chociaż sama praca była łatwa i przyjemna, to niestety mimo zakończenia projektu ponad miesiąc temu, wciąż nie otrzymaliśmy wypłaty. Nie jestem jedyną osobą w takiej sytuacji.
Jakie były możliwości rozwoju na Twoim stanowisku / w Twoim dziale? Z czego to wynikało?
Nie było możliwości rozwoju, ponieważ byłem zatrudniony na pojedynczy projekt z opcją potencjalnego zaproszenia do długotrwałej współpracy przy ankietowaniu telefonicznym.
Jak wyglądały szkolenia w Twojej firmie? Czy były zaplanowane i jak często się odbywały? Jakich obszarów/ tematyki dotyczyły? W przypadku braku szkoleń, jak myślisz, z czego to wynikało? W jakich obszarach chciałbyś być szkolony i dlaczego?
Nie było szkoleń, jedynie miałem wdrożenie jak obsługiwać aplikację do przeprowadzania ankiet. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że praca była prosta i nie istniały żadne plany, by awansować pracowników na inne stanowiska.
Jak oceniasz atmosferę panującą w firmie? Jak myślisz, z czego to wynikało?
Atmosfera była miła. Firma na stanowiska ankieterów zatrudniała studentów. Pracownicy, z którymi mieliśmy bezpośredni kontakt też byli studentami. Dzięki temu wszyscy byliśmy w podobnej grupie wiekowej i dobrze się rozumieliśmy.
Jak oceniasz warunki i ustalenia z pierwszego dnia pracy względem przestrzegania tych ustaleń przez pracodawcę? Jeżeli pracodawca nie przestrzegał warunków, opisz dokładnie o jakie warunki chodziło i co nie było przestrzegane.
Warunki, które nam podano na początku współpracy były dobre. Stawka wynosiła 20 zł brutto na godzinę, od stycznia 23, 50 zł brutto na godzinę, ponieważ jestem studentem, to taka stawka była do ręki. Mieliśmy elastyczny grafik z możliwością pracy od poniedziałku do soboty w szerokim zakresie godzin. Wypłata miała być po zakończeniu projektu. Problem pojawił się dopiero przy dniu wypłaty. Projekt zakończył się dawno temu, a pieniędzy nie otrzymaliśmy. Wyglądało to tak, że tuż przed zakończeniem pracy na stanowisku ankietera, otrzymaliśmy informację od koordynatora, że wypłata będzie 20-go dnia następnego miesiąca. Następnie zakończyliśmy projekt, oddaliśmy wszystko i po prostu czekaliśmy na wypłatę. Minął 20 luty i nic się nie zmieniło. Dopóki nie zaczęliśmy sami się odzywać, nikt też nie podał nam żadnego wyjaśnienia, dlaczego wypłata jest opóźniona. Odezwaliśmy się do koordynatora, otrzymaliśmy najpierw od niego informację, że szef zajmuje się finansami i jest chwilowe opóźnienie wypłat z racji jego niespodziewanej choroby. Następnie otrzymaliśmy mail od szefa, wyjaśniający, że jednak procedury są inne, najpierw kończymy ankietowanie, następnie ankiety są oddawane do zleceniodawcy, wyjaśniane są wyniki ankiet w celu potwierdzenia rzetelności i dopiero po tym odbywa się zaksięgowanie zlecenia i ankieterzy otrzymają wypłaty. Niestety mimo podania nowego terminu wypłat, wynagrodzenia nie otrzymaliśmy do dziś, a mamy 16 marca.
Dzięki GoWork masz właśnie możliwość zasugerowania swojemu byłemu CEO/ Właścicielowi istotnych zmian. Co byś mu powiedział/a o organizacji i doradził/a co poprawić w firmie?
Sugerowałbym dotrzymywania początkowych ustaleń oraz lepszą komunikację, to są kluczowe problemy. Otrzymaliśmy konkretną datę wypłaty, a dopiero po tym jak ta data minęła i zaczęliśmy się dopytywać o nasze wynagrodzenia, to otrzymaliśmy maila z informacją zwrotną. Okazało się, że wypłata będzie w późniejszym terminie, teraz ponownie podany w mailu termin minął, a kolejnej informacji zwrotnej nie ma. Pieniądze jak nie były przelane, tak dalej nie są.
Przychód netto [PLN]
Zysk / strata brutto [PLN]
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
13.03.2023 16:23
15.11.2022 14:28