Pracowałem w firmie jako programista PLC / uruchomieniowiec przez ok. 14 miesięcy. To, co mogę napisać, będzie konkretną opinią z perspektywy osoby, która robiła projekty, FAT i jeździła w delegacje.
Na plus: firma ma ciekawe projekty i można zdobyć realne doświadczenie – szczególnie jeśli ktoś chce wejść w uruchomienia i zobaczyć, jak wygląda produkcja „na żywo”. Sprzętowo i projektowo nie ma się czego wstydzić.
Natomiast największy problem to relacja wynagrodzenia do zakresu pracy.
Na start dostałem ok. 9000 zł brutto. Po ponad roku pracy, licznych delegacjach (ok. 100 dni rocznie), nadgodzinach (440h ekstra w skali roku), projektach i FAT – propozycja nowej umowy to było ok. 10000 zł brutto. To poziom odpowiadający raczej górnym widełkom młodszego specjalisty, a nie osobie robiącej uruchomienia.
Jednocześnie firma w ogłoszeniach podaje widełki dla programisty PLC na poziomie 11–16k brutto, co pokazuje, że budżet istnieje – tylko niekoniecznie jest stosowany wobec obecnych pracowników.
Delegacje są częste, dni pracy długie (10–12h to norma), a czas spędzony w podróży nie zawsze jest traktowany jako czas pracy. Przy takiej intensywności pracy wynagrodzenie powinno być wyraźnie wyższe.
Struktura wynagrodzeń jest mało przejrzysta – duże różnice między pracownikami wykonującymi podobne zadania. W praktyce wygląda to tak, że dużo zależy od momentu zatrudnienia i negocjacji na wejściu, a późniejsze podwyżki są raczej niewielkie.
Styl zarządzania jest zadaniowy i dość surowy – błędy są wyciągane, natomiast pozytywnego feedbacku praktycznie brak. Nie każdemu to będzie odpowiadać.
Podsumowanie:
ciekawe projekty i możliwość zdobycia doświadczenia
stabilna firma
– wynagrodzenia poniżej rynku przy pracy delegacyjnej
– duża liczba wyjazdów i długie godziny pracy
– brak przejrzystej ścieżki wzrostu wynagrodzenia
– niewielkie podwyżki względem rosnącego zakresu obowiązków
Moim zdaniem firma dobra na start lub zdobycie doświadczenia, ale przy dłuższej współpracy szybko pojawia się problem niedopasowania wynagrodzenia do realnej pracy.