Pracowałem w Sovranie ponad rok i nie mogę narzekać. Trochę jeździć trzeba ale za to kasa przyzwoita i auto służbowe na stan :). Jak w każdej pracy plusy i minusy. Gdyby nie to że daleko mieszkam ( 1.5h od Olkusza) to nadal bym tam pracował.
Majster
06.09.2017 21:03
Powiedz, czy auto serwisowe masz pod domem czy dojazd do Olkusza własnym transportem.
technik
04.08.2017 08:29
Wywiadu udzielił/aMarcin Szastak
06.10.2016 13:17
Zaczynali Państwo od uruchomienie trzech pralni chemicznych w 1998 roku, a już 18 lat później staliście się najbardziej rozpoznawalną marką w Polsce w sektorze pralniczym. Jak wyglądała Wasza droga do sukcesu?
Po uruchomieniu trzech własnych pralni, uzyskaliśmy przedstawicielstwa zagranicznych producentów urządzeń na Polskę. Rozpoczęliśmy wówczas sprzedaż gotowych konceptów pralni pod klucz wraz z profesjonalnymi szkoleniami we własnych zakładach. Następnie do naszej oferty dołożyliśmy sprzedaż środków chemicznych do pralni, wszelkich akcesoriów i części zamiennych. Zbudowaliśmy bazę blisko 1000 pralni, które podjęły z nami owocną współpracę.
Sovrana organizuje szkolenia dla swoich obecnych oraz nowych klientów. Czego można się na nich dowiedzieć?
Szkolenia organizujemy przez cały rok w zależności od potrzeb naszych klientów. Przeprowadzamy je zarówno w siedzibie naszej firmy, w naszych pralniach jak i bezpośrednio u naszych klientów. Główna tematyka warsztatów to: stosowanie środków chemicznych i obsługa urządzeń pralniczych, renowacja odzieży skórzanej, czyszczenie dywanów, obsługa i wykorzystywanie komputerowego systemu obsługi klienta i zarządzania pralnią.
Stawiacie na rozwiązania ekologiczne. Czym charakteryzuje się technologia GreenEarth, o której wspominają Państwo na swojej stronie?
Technologia GreenEarth to nietoksyczny dla środowiska proces czyszczenia chemicznego, który zastępuje PER (czterochloroetylen) płynnym silikonem. GreenEarth to delikatny rozpuszczalnik, wytwarzany z jednego z najbezpieczniejszych i najbogatszych zasobów naturalnych ziemi: krzemionki lub piasku. Ubrania czyszczone przy użyciu technologii GreenEarth nie są moczone w tetrachloroetenie czy innych rozpuszczalnikach petrochemicznych, pozostają świeże i czyste bez charakterystycznego, nieprzyjemnego zapachu.
Posiadają Państwo bogatą ofertę. Czy macie w planach poszerzenie Waszych usług ?
Na chwilę obecną jesteśmy jedyną firmą w Polsce w branży pralniczej, która może spełnić wymagania każdej pralni tj. pralni chemicznej, pralni wodnej każdego rodzaju, w tym przemysłowej pralni tunelowej oraz pralni samoobsługowych. W ramach każdej z nich oferujemy urządzenia, chemikalia i najnowocześniejsze systemy, w które nie boimy się inwestować, a następnie przekonywać do nich naszych klientów. Jesteśmy cały czas otwarci na nowe technologie.
Ile aktualnie osób zatrudniacie?
W chwili obecnej zatrudniamy blisko 40 osób.
Doradzacie swoim klientom jak otworzyć i urządzić własną pralnię. Nie boją się Państwo rosnącej konkurencji?
Dobór odpowiedniej pralni to najważniejsza rzecz, jeśli klient ma być profesjonalnie obsłużony. Zawsze staramy się dopasować inwestycję do możliwości klienta, ale tak, aby mógł ją w przyszłości rozbudowywać i rozwijać. Mamy takie możliwości w przeciwieństwie do konkurencji, ponieważ nasza oferta jest najszersza na rynku. Konkurencje szanujemy i obserwujemy, bo wiemy, że nie jesteśmy w stanie zmonopolizować rynku, ale mamy świadomość własnej mocnej pozycji.
Czy prowadzicie rekrutacje przez cały rok?
Nie mamy określonych terminów procesu rekrutacji. Rekrutacja trwa cały rok, w zależności od potrzeb naszej firmy.
Czym Sovrana wyróżnia się jako pracodawca?
Gwarantujemy naszym pracownikom stabilne warunki zatrudnienia, tylko w oparciu o umowę o pracę. Absolutną podstawą do budowania zespołu jest przede wszystkim szacunek do pracowników oraz umiejętność pracy z ludźmi, tj. rozumienia ich problemów, dostrzegania pracowitości. Przywiązujemy się do naszych pracowników. Mamy w naszej kadrze kilku pracowników, którzy są z nami od początku powstania firmy.
Może jakieś słowa otuchy dla osób chcących zatrudnić się w Państwa firmie?
Jeżeli posiadasz umiejętności komunikacyjne, jesteś dyspozycyjny i otwarty na nowe wyzwania, chciałbyś pracować w młodym, dynamicznym zespole w miłej atmosferze, zachęcamy do złożenia aplikacji.
Ludzie to siła napędowa każdej firmy. Jakich cech poszukujecie u potencjalnych pracowników?
Liczy się dla nas przede wszystkim:
odpowiedzialność
kreatywność
zaangażowanie
A efekty wtedy zawsze przychodzą.
Gdzie kandydaci mogą znaleźć informacje o przeprowadzanych rekrutacjach?
W naszym lokalnym magazynie informacyjno-reklamowym „Żółty Jeż” oraz na portalu „pracuj.pl”.
Aktualnie firma nazywa się Sovrana, jednak początkowa nazwa brzmiała Eko-Express. Skąd pomysł na ten termin?
Tak, w początkowym okresie nazwa firmy miała kojarzyć się z pralniami chemicznymi, ale po uzyskaniu przedstawicielstwa handlowego włoskiej firmy SOVRANA, która w tamtych czasach była naszym strategicznym dostawcą, zmieniliśmy nazwę na SOVRANA Polska. W chwili obecnej, mimo znacznie szerszej działalności jaką prowadzimy w porównaniu z rokiem 2000, kontynuujemy naszą działalność pod tą nazwą i myślę, że będziemy jej wierni.
Posiadają Państwo 18-letnią historię. Jakie wydarzenie było przełomowym momentem?
Zawsze byliśmy otwarci na nowe doświadczenia, dlatego oferta naszej firmy stale się poszerzała. Myślę jednak, że przełomowym momentem było uzyskanie wyłącznego przedstawicielstwa na Polskę firmy Kannegiesser z Niemiec w roku 2010. Dzięki tej współpracy, zostaliśmy partnerami największych w Polsce i na Świecie pralni tunelowych – czyli pralni o największych wydajnościach obsługujących szpitale i duże hotele. Jest to niezwykle wymagająca i odpowiedzialna praca, polegająca na projektowaniu, wyposażaniu, a następnie utrzymaniu w ruchu tych dużych zakładów. Jest to również duży prestiż dla naszej firmy i niezwykła rekomendacja, która ma pozytywny wpływ na całokształt naszej działalności.
Jeden z naszych użytkowników ciekaw jest, czy pracownicy mogą liczyć na rozwój, awans?
Zapewniamy naszym pracownikom szkolenia tematyczne, dostosowane do danego stanowiska pracy. Osoby pracujące w dziale handlowym i technicznym często biorą udział w szkoleniach zagranicznych u naszych dostawców w Czechach, Włoszech, Belgii, Hiszpanii i w Niemczech.
Czego mogę Państwu życzyć?
W ciągu ostatnich lat firma znacznie się rozwinęła. Poszerzyliśmy naszą ofertę o pralnie samoobsługowe Speed Queen, innowacyjny system prania wodnego Soft Wash oraz technologie Christeyns, więc życzylibyśmy sobie dalszych owocnych lat takiego rozwoju, a przede wszystkim wciąż tak dobranego zespołu, ponieważ to dzięki pracownikom i ich zaangażowaniu firma stale się rozwija.
Zarobki jako regionalny są takie dobre @robak bo składają się z podstawy i prowizji :D Kto by tak nie chciał? W dodatku jeszcze dostaje się służbowy samochód.
19.12.2014 17:35
daibolo
06.01.2015 21:49
firma istnieje chyba dłuzej z tego co pamietam niz od 2003 roku.
szkolenia=jezdzisz z handlowcem po pralniach sovrany,tam poznajesz podstawy prania i przy okazji obsluge maszyn. to samo na samej firmie,gdzie równiez pierze sie ubrania i sa przedstawiane srodki chemiczne
daibolo
30.05.2014 11:56
to tutaj będą Cię traktować "bardzo dobrze" XD (usunięte przez administratora)
nie myśl tyle kolego,bo od myślenia Cię głowa rozboli, szukaj innego zakładu pracy
Jacek
04.04.2014 07:26
Ale wszyscy jesteśmy sobie winni, bo gdyby inna postawa pracownika odnośnie płacy czy godzin pracy to pracodawca inaczej by potraktował (albo by zwolnił albo dał podwyżkę) a tak to czuje się bezkarnie i będzie robił co mu się jawnie podoba. BO pracownik (usunięte przez administratora)i się boi :)
miko
21.03.2014 10:20
zlecenia pewnie mają, są w końcu jedynym przedstawicielem Kannegeissera w Polsce, a w 2013 dostali Diament Forbesa
Cccc
27.10.2013 22:35
Dla mnie super.
13.07.2013 09:15
Da się szybko przejść na umowę o pracę?
18.12.2012 10:18
Witam wszystkich zainteresowanych podjęciem pracy w Sovranie, równie serdecznie witam byłych kolegów, którym nie wyszło :). Od kilku lat pracuję w tej firmie, więc myślę, że co nieco mogę wtrącić do tej gorącej debaty. Na początku – forma umowy o pracę i tu pewnie wszystkich zaskoczę, (usunięte przez administratora)nie daje jak inni tzw. śmieciowych umów o pracę ( u. o dzieło, zlecenie) ale zawsze jest to umowa o pracę i z tego co mi wiadomo pensja nawet na okresie próbnym odbiega od minimalnej. Ciągnąc temat wynagrodzenia dalej sprawa wygląda prosto – jeżeli jesteś dobry a twoja praca przynosi profity to nie będziesz narzekać na pensje. Co do atmosfery panującej wewnątrz – to jest całkiem znośnie, a część ludzi, z którymi pracuję można naprawdę polubić . Na koniec małe sprostowanie co do wypowiedzi Olka z Olkusza niestety Sovrana nie jest siedemnastokrotnym laureatem nagrody „Pędząca Gazela Biznesu ", - chociaż na rynku Olkuskim zapewne tak, myślę ,że lider wszechświata to też zbyt mocne słowa , ale z „Dynamiczna firma ”zgadzam się w 100 %. Pozdrawiam
szaloony
27.07.2011 21:18
Ogłaszaja sie : wysokie zarobki ! Jeśli (usunięte przez administratora) zł to super zarobek to chyba żart. Bardzo sie ciesze że już tam nie pracuje....Wymagania jak z kosmosu: języki, dyspozycyjnośc, uprawnienie takie i owakie + non stop poza domem. Jeśli juz wybierasz sie tam na rozmowe to nie schodź poniżej (usunięte przez administratora)zł na reke,(usunięte przez administratora)
pasażer
26.03.2011 21:14
Kolega co tam pracuje na magazynie mówił, że bardzo bardzo słabo płacą a wymagania mają jak z kosmosu. Nie wiem może w biurze jako np koordynator jest coś lepiej....Choć koordynatorów było już kilku i wszyscy na pysk polecieli prędzej czy później....Ale próbuj może uda ci sie choć 3 miesiące próby wytrzymać....
kto
14.03.2011 15:20
Jakieś spostrzeżenia na temat pracy na stanowisku Koordynatora serwisu? Nowe stanowisko czy ktoś sie zwolnił? Będę wdzięczny za opinie!!
Kołek
21.01.2011 22:33
Pracowałem zaledwie 3 dni i dziekuje bardzo....Nie polecam
smerf
30.11.2010 23:11
Tylko kasa i kasa . Wiecej i wiecej. Nie liczy sie jednostka...a żołądki przecież mamy takie same?!
19.10.2010 20:50
seba - 2010-08-04 22:00:14
Pracowałem tam - potwierdzam i zdecydowanie nie polecam. Wszystko to lipa (usunięte przez administratora).Z daleka radze omijać tego pracodawce
Brak szacunku dla pracownika . Wstyd. Płace głodowe. Cięcia na każdym kroku.
seba
04.08.2010 22:00
Pracowałem tam - potwierdzam i zdecydowanie nie polecam. Wszystko to lipa i grubymi nićmi szyte.Z daleka radze omijać tego pracodawce
Zostaw merytoryczną opinię o Sovrana Polska Sp. z o.o.