RITEX

3.7/5

• Rozwijamy się dla Ciebie
  • Dlaczego warto z nami pracować?
  • Social media

Rozwijamy się dla Ciebie

Dlaczego warto z nami pracować?

Social media

• Ogonowice
  • Koskowice
  • Taczalin

3. Opinie o pracodawcach Legnickie Pole
  5. Opinie o P.H.U. RITEX Sp. z o.o. Sp.k.

Opinie o RITEX Legnickie Pole

Nie przegap nowości o P.H.U. RITEX Sp. z o.o. Sp.k.!

młodziak

19.11.2019 20:27

jedyna firma ktora daje informacje zwrotna i to sie chwali
    Kierowiec

20.11.2019 09:41

Młodziak zwrotną o czym?
    Parka

15.11.2019 09:27

Jesteśmy parą z Rzeszowa i pzypadkiem obejrzelismy tvn . Ten program o parze z Ritexu, fajne filmiki i firma wydaje się ok Czy przyjmują tylko pary z doświadczeniem bo żonka dopiero zrobila prawko?
    Daro

15.11.2019 14:32

Przyjmują pary również bez doświadczenia.
    MMM

07.11.2019 12:23

Bez doświadczeń przyjmują kierowców ?
    Daro

07.11.2019 14:12

Przyjmują
    Od szkód są ubezpieczenia

30.10.2019 14:21

Umową o pracę u Ritex wyglądającą jak książka zawierająca same oświadczenia o odpowiedzialności za wszelkie uszkodzenia, braki, kradzież czy inne straty z działalnością firmy. W przypadku kierowcy to odpowiedzialność materialna za wszystko z czym ma doczynienia. Umowę o pracę podpisałem a oświadczenia o odpowiedzialności materialnej odmowiłem, Pan kierownik mocno się zdenerwował i zaczął krzyczeć że pracy nie dostanę. Finalnie odmówiono mi pracy, ponieważ nie chciałem podpisać odpowiedzialności materialnej. Nie mam za złe kierownikowi bo to zarząd firmy stosuję takie złodziejskie metody. Więc mam kilka słów do zarzadu Ritex: Jeśli chcecie naprawiać i eksploatować środki trwałe i ruchome, to róbcie to za swoje pieniądze a nie ludzi. Firma bazuje na pracownikach innej narodowości, którzy nie wiedzą co podpisują a później może skończyć ogromnymi długami (koszy zestawu, ładunku) wobec firmy.
    lola

09.10.2019 22:16

Widziałam, że sprzedają nieruchomości w Legnicy. Wiecie może, czy potrzebują kogoś do sprzedaży mieszkań? Nie widzę ogłoszenia o pracę.
    ZimnyWaldek

07.10.2019 08:23

Na początek dobre strony firmy ,płaca na czas i to tyle.Teraz złe strony firmy nie będę się rozpisywał o systemach nie funkcjonujących zgodnie z ogłoszeniem ,ogólnie w tej firmie pracuje się po 24,25 dni a zgodnie z obietnicami miało być 21 czasami 2 dni więcej za które oczywiście nie dostaje się nic więcej żadnych pieniędzy ,ale wyjazdy po 6 dniach wolnych są skrupulatnie przestrzegane do tego stopnia ze jak wyjedziesz kilka godzin później to zabierane są pieniądze .Kierownictwo firmy jest tylko od pilnowania własnego stołka (kierownik transportu) potrafi tylko straszyć zabierać pieniądze .A ...zna język Hiszpański ,brak jakiegokolwiek zaangażowania w sprawy międzyludzkie odnoszę wrażenie ze przychodzi do pracy i myśli sobie (znowu coś chcą ,oni znowu czegoś potrzebują) o spedytorach nie będę nic pisał bo szkoda mojego i waszego czasu,ogólnie nic jak nic się tam nie zmieni to czarno to widzę zostaną tylko zdesperowani pracownicy innej narodowości ,Życzę aby ktoś w tej firmie przejrzał na oczy.
    Wacek

07.10.2019 10:51

Ale doskonale wiesz, bo przecież pracujesz w biurze i masz dostęp do płac pracowników. A czy widziałeś na tym forum żeby ktoś podawał kwoty?
    Adamek

19.09.2019 12:41

Żenada. Wysłałem aplikację dostałem telefon zwrotny z pytaniami typu dlaczego aplikuje , dlaczego chce zmienic prace. I jeszcze ta weryfikacja jezyka..widac że pani rekrutujaca chwalila się znajomoscia angielskiego, ale byla mila. Kto zadaje tyle pytań w jezyku obcym przez telefon ,w spedycji trzeba znac tylko podstawowe slownictwo.
    Sypki

04.09.2019 11:46

Jakto mowia w ritexie tylko ludzie bez znajomosci jezykow, na kredytach lub poczatkujacy desperaci pracuja, szanujesz sie, masz godnosc nawet tam nie dzwon, klamstwa od poczatku i to prosto w oczy, nie jasne warunki platnosciowe, brak jakiejkolwiek komunikacji, zgadzasz sie 3na1 posiedzisz nawet do 4/1 za te sama pensje a jak nie chcesz mozesz wrocic pociagiem, zmuszali mnie do jazdy na zakazach jesli ktos nie wie taka jazda w nieszczesliwych okolicznosciach konczy sie wiezieniem dla kierowcy, kaza wyciagac karty na 45h pauzy mowiac ze zaplaca mandat, w rzeczywistosci placa z twojej wyplaty. Ich ostatni argument ze dobre pieniadze i zawsze na czas w moim przypadku tez sie nie sprawdzil koncze z nimi temat w sadzie pracy. Sumujac klamstwo hamstwo prostactwo i zlodziejstwo, pozdrawiam Sypki.
    Sypki

11.09.2019 00:57

Jasne ze mialem, dzieki temu juz jade z(usunięte przez administratora) Tylko troche niskie te odsetki wyszly
    SCANIA RITEX

23.08.2019 18:33

Przez cały rok pracy kierowca ma do wykorzystania tylko 10 dnii urlopu na wakacje na koniec roku zjeżdża się 23-24 grudzień i już wyłaniają 2 stycznia.A co z resztą??Czy rozpisywanie urlopu kiedy się na nim nie jest pożądku wobec ludzi którzy są prawie miesiąc poza domem. A co do Jarka to żaden z niego kierowca pojezdził 3 no może 4 miesiące i myśli że jest WIELKI SZOFER.

25.08.2019 11:24

Kolego to prawda z urlopami 10 dni na wakacje reszta jest rozpisana pod stołem , trzeba napisać o wszystkim a najważniejsze o tym jak kroją na kasie będąc w pracy więcej niż 3 tygodnie nie zapłacą ,ale jak nie wyjedziesz na czas to potrafią zabrać np 200 zł to nie firma rodzinna tylko czysta korporacja ,spokojnie odnośnie wszystkich niedogodności sprawa niebawem trafi do PIP

Oferty pracy - P.H.U. RITEX Sp. z o.o. Sp.k.

Kierowca Międzynarodowy Kat C+E- Oferta dla Par

P.H.U. RITEX Sp. z o.o. Sp.k.

Lubań

WalletIcon

17000 - 17000 PLN / m

Konstruktor / Konstruktorka Odzieży

P.H.U. RITEX Sp. z o.o. Sp.k.

Wrocław

WalletIcon

9000 - 10500 PLN / m

SCANIA RITEX

23.08.2019 17:23

Panowie Omijajcie tą firmę bo zatrudniają byle kogo a potem się okazuje że młody kierowca który jest na przyuczeniu wyskakuje z nożem!! Powiem jedno zrobił się B..RDEL W TEJ FIRMIE.
    Jerry

09.08.2019 14:46

Szkoda czasu na to coś, bo firmą to napewno nie jest. Aplikowałem na stanowisko biurowe w Legnicy. W tym samym dniu dostałem telefon od rekruterki. Od samego początku było nie miło. Rekruterka nie miła, wręcz wulgarna. Rozmowa trwała może 10 minut z czego przez pierwsze 5 minut, komentowała firmy w których pracowałem: ,,Tam to Pan raczej nic nie robił'', ,, Stanowiska praktykancie są lepsze w innych firmach niż specjalistyczne w pierwszej Pana pracy''. Po skomentowaniu mojego doświadczenia zamienilismy kilka zdań po angielsku. I tu zdziwienie, Pani naciskając na rozmowe w tym języku - sama ledwo mówiła.... (Wyszła z założenia zadam mu jedno pytanie i niech odpowie. Nie spodziewała sie że odpowiedz z mojej strony będzie poprzedone innym pytaniem). Na sam koniec pytanie o oczekiwania finansowe. Zostało ono bardzo mocno wyśmiany... Tu cytat ,, A tak realnie, to ile jak zejdzie Pan na ziemie''. Na zakończenie dodam że bez problemu dostałem tylke w innej firmie na strefie tydzień pozniej. Więc da się! Skoro tak przeprowadzają rozmowy, to praca wygląda tak samo. Polecam Omijać
    Tom

09.08.2019 19:43

Gościu a ty na biurowe aplikowałeś ???? Śmiech na sali...ortografia się kłania. Przyjęli cię chyba na produkcję.
    Innowacyjny Michał

09.08.2019 21:10

Witam. Również dodam komentarz, ponieważ zaciekawił mnie twój post. Musze przyznać ze sporo w nim racji. W prawdziwe aplikowałem do Ritex jak stawiali pierwsze kroki na LSSE, ale pamiętam swoją rozmowę kwalifikacyjną. Przeszedłem ją bardzo dobrze, ale niesmak pozostał. Mało profesjonalne podejście Pani z HR. Myślę ze związane z brakiem doświadczenia i chęcią pokazania sie z dobrej strony. Ritex w sloganch oferuje bardzo dużo, jednak jest to kropla w morzu zarobków porównując do Raben'a czy Schenker'a. Nie będe reklamował innych firm naszego powiatu, jednak po wielu latach doświadczeń wiem, że na logistyce w Legnicy można dobrze zarobić. Michał
    Oczekujacy

06.08.2019 00:10

Panowie od 3 tygodni czekam na wolne miejsce w tym waszym strasznym Ritexie. Więcej odwagi !!!! Jestem z daleka mam niemałe doświadczenie ale jeszcze nie słyszałem o firmie tyle złego w której nie ma wolnych miejsc. Tak wiem na chłodni są miejsca ale mi ten system nie pasuje. 23 dni a nie 21 , spedytor goni a bony na święta to jakaś masakra i tylko 8000 A miejsc nie ma . Cud w Legnicy.

06.08.2019 10:37

Dziwne rzeczy piszesz jak w tej firmie biorą wszystkich od ręki abyś jeździł czy posiadasz doświadczenie czy nie i musisz się zgodzić na ich warunki a jak nie masz doświadczenia to sadzają cię z kierowca który je posiada , jak w większości firm tyle w temacie .
    soldat

06.08.2019 19:33

Coś w tym jest z tym brakiem miejsc . Schodziłem z auta o 12h a o 15h juz miało nową obsadę. Ritex ma swoje wady ale cała kasa na początku miesiąca zawsze na czas była to trzeba przyznać. Niby nic ale wciąż nie jest to normą .

04.08.2019 14:33

Najlepszym dowodem jest jak nas pracowników i nasze dobro czyli auta które zostawiamy pod firma na 3 lub więcej tygodni traktują że okradli prywatne samochody , mało tego jak kierowca chce postawić swój prywatny samochód bliżej firmy gdzie ochrona widzi co się dzieje automatycznie dostaje SMS treści :miejskie parkingowe jest wyznaczone dla ciebie gdzie indziej (czyli tam gdzie okradną bo ciemno i ochrona nic nie widzi)inaczej twój samochód zostanie odholowany widlakiem !!!!czy to jest normalne traktowanie pracownika ludzie ogarnijcie się to nie firma rodzinna to fabryka która w dodatku ma za nic człowieka !!! Przyjmując się do pracy zapytaj czy za dni które będziesz więcej zapłacą nie zapomnij zapytać tez ile zabiorą jeśli będziesz krócej i czy będziesz miał tydzień wolnego tak jak jest w ogłoszeniu , bo tym zachęcają do współpracy !!!Ja myśle ze to wszystko padnie
    Doświadczony

04.08.2019 14:04

Zacznijmy od początku,system 3/1 nie jest systemem 3 tygodnie w trasie Tydzień w domu to tylko zachęta z ogłoszenia ,prawda jest taka 23 dni w pracy 6 dni w domu i teraz bardzo ważne jeśli jesteś dłużej bo z firmy systemu tak wynika 23 każdy chyba potrafi wyliczyć sobie ile dni maja trzy tygodnie Firma za to nie płaci ale jeśli jesteś krócej na wypłatę masz mniej ,idąc na urlop tylko 10 dni automatycznie zarabiasz nawet 3000 tys mniej CZY TO UCZCIWE chyba raczej nie!!! Zadaniem spedytora jest załadować auto ,normalna sprawa za to mu płacą ale to wszystko ,nie interesuje go jak gdzie, musisz i koniec ,nie obchodzi go gdzie będziesz stał czy ciebie okradną czy będziesz miał toaletę jest nawet w stanie skłamać aby jechać pod firmę i z pełnym czasem być do jego dyspozycji ogólnie zlewają człowiek nie jest człowiekiem tylko numerem auta !!! Bony Świąteczne już ktoś pisał żenada ale są ,takie narzucanie dostałeś i tak mi oddasz robiąc zakupy w firmowym sklepie w którym i tak nic szczególnego niema poza wódka i papierosami Ukraińcy się cieszą pozostali nie koniecznie!!! Nie mi oceniać pisze prawdę czas zweryfikuje i pokaże czy Firma Ritex przetrwa bez zadowolonych i oddanych pracowników bo nowymi zestawami i bonami świątecznymi nie zdobędą lojalności pracownika liczy się coś więcej !!!
    Obserwator

20.06.2019 15:24

Nie polecam firmy Ritex. Czasy swojej świetności ma już za sobą. Teraz niestety kierowcy jako główny filar firmy od samego początku traktowani są w sposób najbardziej uwłaczający. A więc od samego początku: ogłoszenie zawiera informację system pracy 3/1- to wcale nie oznacza 21 dni w trasie i 7 w domu. Najczęściej są to 23-25 dni w trasie i do 6 dni w domu- z czego z dnia szóstego odcinają sobie 5 godzin np. jeśli wyciągasz kartę z tacho o 20 to za 6 dni minus 5 godzin tj. 14 wyjeżdzasz w trasę. Jeśli chodzi o wypłaty to owszem wypłacają na czas ( żaden atut) jednak żeby sprawnie sobie spłacić nowe centrum logistyczne w Legnicy to postanowili odcinać z głównej wypłaty za wszystko. Są normy paliwowe które zna tylko firma - minus 1000zł. Błąd w karcie drogowej - pierwsze upomnienie każda kolejna pomyłka 50zł. Nie pisanie SMS do spedytorów obniża premię której nikt nie dostaje. Jeśli chodzi o kartę Multisport- jest ale trzeba sobie za nią zapłacić. Bony świąteczne- największa żenada roku- są do osiedlowego sklepu żony prezesa w Polkowicach w którym ponad 250 pracowników z końcem roku robi przysługę w postaci inwentaryzacji. Co do osób pracujących w biurze: osoba odpowiedzialna za przyjęcie kierowców J. - porażka. Kawał (usunięte przez administratora) z widocznymi oznakami aspiracji raczej na fotel prezesa - chyba zapomniał że wcześniej sam był kierowcą i na pewno nie chciałby być tak traktowany.Nie potrafi rozmawiać z kierowcami. Jeśli chodzi o spedytorów to nie liczcie z ich strony na żadną pomoc. Ich największym celem jest wysłanie Ciebie z maksymalnym czasem pracy nie zważając na możliwości parkingowe, sanitarne itp. Ogólnie w godzinach nocnych masz wrażenie, że jeździ po drogach Europy tylko Ritex. Nie ma dnia aby kierowca nie przyniósł wypowiedzenia. Firma rozpada się na oczach wszystkich.
    On

25.05.2019 18:41

Jak prawie same soszony robią to wiadomo co to za firmia co polacy ich zlewaja na odległość
    emigrant

17.06.2019 19:50

soszony? a Polakom się widzę w głowkach poprzewracało , zapomniało sie jak sie wyjeżdzalo do Niemiec,Anglii .
    Pracownik obecny.

12.06.2019 10:42

Omijać szerokim łukiem. Wszyscy stąd uciekają albo czekają do urlopu. Po przenosinsch do Legnicy jedna wielka lipa. 9000 to tylko ładnie na ogłoszeniach wygląda. A teraz nawet gwarantowane ciężko dostać bo za wszystko chcą obciążać i najlepiej żeby wogole do domu nie zjeżdżać albo w nim wogole nie być. (usunięte przez administratora) W biurze to też jedno wielkie nie porozumienie. Oczy mydła w ogłoszeniach i w biurze przy zatrudnieniu. W firmie jeździ ponad 50 procent Ukraińców. Wogole odciagaja ci procenty po jazdy po autostradach, kurs euro do naliczania wyplaty w firmie wynosi stale 4 zł A nie po kursie euro. Wyzysk że masakra. Ma prawdę nie polecam i sam czekam do urlopu i uciekam stąd. Nie dajcie sobie oczu mydlic ogłoszeniami czy że ładnie was potraktowali na spotkaniu rekrutacyjnym.
    szu

10.06.2019 18:32

Niestety zwolniło się wielu dobrych kierowców pracujących wiele lat. Firma nie widzi problemu przyjdą nowi, od przenosin na nowe włości nie jest jak było. Spedytorzy zwalniają się na potęgę.

Kontakt - P.H.U. RITEX Sp. z o.o. Sp.k.

Gniewomierz 177 59-241 Legnickie Pole

NIP:6931011902

Branże: Transport i spedycja

Ex Pracownik

12.03.2019 22:48

Firma sprawia tylko pozory nie korporacyjnej. A to korporacja w czystej postaci. Jak czytam na stronie www, że nie mają podejścia korporacyjnego to śmiech mnie ogarnia. Ciągła rotacja pracowników i spedytorów. Nie szanują ludzi, a szczególnie to widac, jak odchodzisz. " Był mebel - nie ma mebla. Przyjdą następni". Spedytorom tak zawyżyli wymagania, żeby (usunięte przez administratora)premii lub płacić jak najmniej. Tydzień na zwolnieniu lekarskim i ucinają pracownikowi z pensji 1000 zł. Firma jest dobra w pijarze i propagandzie jaką robią w internecie. Nie wierzcie w żadne bajery działu HR, bo szkoda czasu. Jest o wiele więcej firm transportowych i spedycyjnych, które oferują o wiele lepsze warunki niż Ritex. Tylko Ritexowi wydaje się, że u nich i tylko u nich jest super.

12.03.2019 21:14

Ta firma to korporacja nic poza tym. Najlepsi spedytorzy odchodzą bo po wprowadzali limity wszelkie możliwe. Może jeszcze jak byli w Polkowicach to było ok, a teraz w Legnicy to korporacja jak byk. I jeszcze fatalny (usunięte przez administratora) spedycji. Omijajcie to miejsce z dala.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w RITEX?

bartek.1

10.10.2018 23:06

Zadzsonili, rozmowa z dwoma osobami, pytania w miare konkretne i nie jakies wymyslne jak to na niektórych rozmowach, sprawdzali jezyk obcy bo ja na spedytora. Biura nowiutkue robią wrazenie. Ja sie zastanawiam bo oferowali godziny od 9do17 i jakos srednio to widze
    Kierowca1

09.01.2019 20:59

Zaczynam od lutego system 4na2 gwarantowane minimum 9 na reke.u mnie z kasa kiepsko .pracowalem w innej jako kierowca i widywalo sie ludzi z ritexu na parkingach mowia ze da sie zarobic
    Kierowca1

27.01.2019 10:05

Najpierw zadzwoniła jakaś miła kobitka poprosiła o dokumenty, potem przesłali mi papiery do wypełnienia. Ci ludzie z biura sa pomocni pierwszy raz sie z tym spotkałem . stawka ta wychodzi z diet i przelewają na konto całość. rozmawiwlem z kilkoma pracownikami na parkingu nie narzekają na kase
    bartek.1

26.09.2018 09:58

Troche sie ostatnio re0klamuja, ich syrona wyglada spoko, tez szukam nowej pracy, bylem u nich na spotkaniu, weryfikuja język, pytania dosc szczegolowe, ale z jexykami to ponoc tak 3 netto na poczatek mozna dostac bez doswiadczenia to co ponad to prowizja ale nie wiem dokladbie jaka, a szkoli ci inny pracownik na poczatku. W ciagu w tygodni maja sie odezwax to dam znac

30.09.2018 20:28

i jak rozmowa? ja miałam ta wstępną telefoniczna, jakas babeczka ze mna rozmawiala, tyle pytan zadawala . Wspominala cos o młodym zespole i to ze nie sa korporają . Wogole to widziałam na (usunięte przez administratora) ten ritex, fajne miejsce.
    mądrala

30.09.2018 09:53

Wiem, ze chca magazynierów taki jeden znajomy mój wysyłał mowi ze ciężko się dostać , testy na wózkach robia , jak trochę popracujesz to wyplata jest ponoc dobra jak na ta strefe bo reszta to jest jakas masakra mam porownanie
    anonymous

23.09.2018 09:07

Gargamel Hey mam koleżankę , która tam pracuje , mówi że mała rotacja ,pracy jest sporo , ale za to niezła kasa a na co dokładnie aplikujesz ?
    anonymous

23.09.2018 09:02

Gargamel
    Fajny0

21.09.2018 15:16

Znajomy pracował jako kierowca, widziałem też opinie na necie, są różne, ale z drugiej strony ciężko znaleźć dobre opinie od kierowcow, maja taka prace A co biura to nie mam nikogo ale to wiadomo trochę nudna praca , oni szukają spedytorów chyba a wtedy to język . próbuj Wrocław , bo w Legnicy to kiepsko z ciekawymi miejscami pracy, chyba że chcesz pracować w urzędzie za 1800 zł ;-(

21.09.2018 20:41

no własnie wróciłam z niemiec po 6 latach, angielski tez jako tako , Wrocław tam za duza konkurencja i wcale nie tak fajnie jak sie wydaje ..mieszkałam tam jakiś czas. Nie chce pracować w korpo choć wiadomo po powrocie chciałabym utrzymać poziom finansowy .
    Smerf,były pracownik

27.06.2018 22:18

Ta firma to kpina,wyzysk na maxa,Jak upominasz sie o swoje,odpowiedz biurowców "takie są zasady firmy".Niby system 3/1,jak zwykle dluzej w trasie bo trzeba,zjazd do domu busem na tydzień,ale okazuje sie ze to 6 dni,a jak bus zbiera ludzi po całych Niemczech to wolnego zostaje 5,5 dnia.Urlop raz w roku,2 tyg,reszte rozpisane,niezaplacone,a do tego z racji" ich zasad "utną z wypłaty nawet 2 tyś,chodź wcześniej byłeś 3 tyg w trasie.Z racji "ich zasad" tracisz kase również na święta Bożego Narodzenia.Niepolecam!!!!

20.09.2018 23:56

hey ludziska a wiecie coś na temat pracy biurowej nie wiem czy warto aplikowac

Zostaw merytoryczną opinię o P.H.U. RITEX Sp. z o.o. Sp.k.