Warszawa, 16.12.2014 r.
Pan
Wicepremier
Minister Gospodarki
INTERPELACJA w sprawie osłabienia sektora naftowo-gazowego w Polsce, szczególnie w obszarze poszukiwań złóż gazów łupkowych, przez planowaną sprzedaż spółki Geofizyka Toruń S. A.
Szanowny Panie Premierze!
Na podstawie art. 192 Regulaminu Sejmu przedkładam Panu Premierowi interpelację poselską w sprawie osłabienia sektora naftowo-gazowego w Polsce, szczególnie w obszarze poszukiwań złóż gazów łupkowych, przez planowaną sprzedaż spółki Geofizyka Toruń S. A.
Za pośrednictwem poczty elektronicznej otrzymałem list od pracowników spółki Skarbu Państwa Geofizyki Toruń S.A., którzy zwrócili się do mnie z prośbą o interwencję do Pana Premiera. Autorzy pisma są nie tylko zatroskani o swoje miejsca pracy, a zatem o swoją przyszłość, ale też o losy Polski.
Należy w tym miejscu przypomnieć, że Geofizyka Toruń, założona w 1966 roku, będąca częścią Grupy Kapitałowej PGNiG, świadczy szeroki zakres zintegrowanych usług geofizycznych na potrzeby poszukiwań konwencjonalnych i niekonwencjonalnych złóż ropy naftowej i gazu ziemnego, wód geotermalnych, a także lokalizacji i monitoringu podziemnych zbiorników. Jest szczególnie potrzebna Polsce w perspektywie rozwoju gospodarczego naszego kraju.
GT to doświadczona firma, która jest międzynarodowym kontraktorem geofizycznym świadczącym usługi w Europie (m.in. jest obecna na Węgrzech, w Czechach i Chorwacji, a od 2001 r. firma wykonuje w Niemczech badania obejmujące poszukiwanie węglowodorów, złóż geotermalnych oraz podziemnych zbiorników.), Azji (od wielu lat realizuje duże projekty w Indiach, gdzie m.in. przyczyniła się do odkrycia największego lądowego złoża ropy naftowej w stanie Radżastan), Afryce, Ameryce Środkowej i Południowej oraz na Bliskim Wschodzie. Firma realizuje też projekty sejsmicznie. Jest szczególnie potrzebna Polsce, która zabiega o względną niezależność i pełne bezpieczeństwo energetyczne, w tym paliwowe.
Autorzy listu przywołują "niepokojące pogłoski o planowanej prywatyzacji Geofizyki Toruń S. A." Piszą: "W niedawnym okresie kilkukrotnie zmieniały się plany w stosunku do naszej firmy. Niedawno istniał pomysł konsolidacji sektora poszukiwawczego, wszystko wskazuje jednak na to, że zakończyło się to niepowodzeniem." I dalej: "Kieruje nami nie tylko troska o miejsca pracy. W naszej opinii pozbywanie się przez podmiot Skarbu Państwa, jakim jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo prężnie działającej firmy poszukiwawczej jest strategicznym błędem, który odbije się na przyszłości sektora naftowo-gazowego w Polsce. Ponadto, nasza firma jest jednym z głównych pracodawców w Toruniu i jej ewentualne ograniczenie zatrudnienia będzie miało katastrofalne skutki dla Miasta i Regionu." I podsumowują: "Sektor naftowo-gazowy ma w skali Polski wymiar strategiczny. Jak widać, właściciel, czyli Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo i siły polityczne, które za nim obecnie stoją, nie kierują się interesem narodowym, tylko innymi racjami. Jakimi?" - pytają.
W opiniach o firmie pojawia się wiele głosów krytycznych i pełnych niepokoju. Szczególnie bulwersuje polityka kadrowa w firmie, zwalniania młodych, przyszłościowych pracowników, a utrzymywanie na siłę "starych wyjadaczy". Oto jedna z charakterystycznych opinii: "Można być ochlejem, ale wystarczy być kolegą tego czy tamtego i pracujesz dalej. Ludzie, którzy się starają mają dziwnym trafem słabe noty (...) Potem myk i Cię nie ma. Tu nie wyślemy, tam przesuniemy, ojca, syna, zięcia wciśniemy, a ty na zieloną trawkę...".
W związku z powyższym mam następujące pytania do Pana Premiera:
- Jak wysokie premie od zysku Zarząd firmy wypłacił swoim członkom w tym roku?
- Ilu pracowników zwolniono z firmy tylko w tym roku pod pretekstem braku pracy?
- Czy prawdą jest, że: "w pierwszej kolejności zwolniono osoby spoza układu i bez znajomości" (z opinii o firmie)?
- Dlaczego Grupa Kapitałowa PGNiG nie zdecydowała się na konsolidację sektora poszukiwawczego, w tym Geofizyki Toruń S. A., tylko planuje jej sprzedaż?
- Czy sprzedaż tak ważnej firmy, a zatem rezygnacja PGNiG z kontroli nad nią, nie osłabi sektora naftowo-gazowego w Polsce, szczególnie w obszarze poszukiwań
złóż gazów łupkowych?
- Czy prawdą jest, że ostatnio została przeprowadzona przez firmę zewnętrzną wycena Geofizyki Toruń S. A. pod kątem jej sprzedaży zagranicznemu (niemieckiemu czy rosyjskiemu?) kontrahentowi?
- Czy nie obawia się Pan Premier, że nowy właściciel, nie związany z Toruniem, zwolni kolejnych pracowników Geofizyki Toruń S. A., która jest jednym z głównych pracodawców w mieście, co spowoduje zwiększenie bezrobocia na tym lokalnym, wąskim rynku pracy?
Będę wdzięczny za odpowiedź na powyższe pytania.
Pozostaję w szac