Najgorszy szpital na świecie 25.08.2026 12:50
Mój pobyt w tym szpitalu był jednym z najbardziej rozczarowujących i stresujących doświadczeń, jakie kiedykolwiek mnie spotkały. Do placówki medycznej człowiek przychodzi w sytuacji, w której oczekuje przede wszystkim profesjonalizmu, szacunku, bezpieczeństwa i zwykłego ludzkiego podejścia. Niestety, moje doświadczenia sprawiły, że zamiast poczucia, że jestem w miejscu, w którym ktoś rzeczywiście chce mi pomóc, miałem wrażenie, że jestem kolejnym numerem, kolejnym problemem do odhaczenia i osobą, której obecność przeszkadza w codziennej pracy.
Od początku pobytu miałem poczucie ogromnego chaosu organizacyjnego. Informacje były przekazywane w sposób, który pozostawiał wiele do życzenia, a odpowiedzi na podstawowe pytania często były niejasne albo po prostu ich nie otrzymywałem. W sytuacji, w której pacjent nie wie, co się z nim dzieje, kiedy zostanie zbadany, jakie są kolejne kroki i czego może się spodziewać, poziom stresu automatycznie rośnie. Szpital powinien być miejscem, w którym pacjent otrzymuje możliwie jasne informacje, a nie miejscem, w którym musi sam domyślać się, co będzie dalej.
Największym problemem było dla mnie podejście do pacjenta. Oczywiście rozumiem, że personel medyczny pracuje pod ogromną presją, ma dużo obowiązków i często musi zajmować się wieloma osobami jednocześnie. Nie oczekuję specjalnego traktowania ani tego, że cały personel będzie poświęcał mi całą swoją uwagę. Oczekuję jednak podstawowego szacunku i komunikacji. Pacjent nie powinien czuć się jak intruz tylko dlatego, że zadaje pytania dotyczące własnego zdrowia.
Właśnie tego najbardziej mi zabrakło — zwykłego, ludzkiego podejścia.
Wielokrotnie miałem wrażenie, że moje pytania są traktowane jak niepotrzebna przeszkoda. Zamiast spokojnego wyjaśnienia często pojawiało się zniecierpliwienie albo bardzo lakoniczne odpowiedzi. Dla osoby przebywającej w szpitalu jest to wyjątkowo trudne. Człowiek znajduje się w nieznanym miejscu, często jest zdenerwowany, zmęczony i nie wie, co wydarzy się za kilka godzin. W takich warunkach nawet krótka, spokojna rozmowa z personelem może bardzo dużo zmienić.
Tutaj niestety tego poczucia bezpieczeństwa zabrakło.
Kolejnym ogromnym problemem była organizacja. Cały pobyt sprawiał wrażenie, jakby poszczególne elementy funkcjonowały niezależnie od siebie. Brakowało mi poczucia, że ktoś rzeczywiście koordynuje cały proces i wie, co zostało już zrobione, co trzeba zrobić i jakie są następne kroki. Pacjent nie powinien być zmuszony do ciągłego przypominania o sobie, pytania o podstawowe informacje i sprawdzania, co dalej.
Najgorsze jest to, że człowiek nie może po prostu wyjść i powiedzieć: „mam dość, idę gdzie indziej”. Kiedy jesteś pacjentem, jesteś zależny od personelu. Właśnie dlatego sposób traktowania ludzi w takich miejscach ma tak ogromne znaczenie.
Jeżeli ktoś trafia do szpitala, powinien móc przynajmniej założyć, że personel zrobi wszystko, aby jego pobyt przebiegł możliwie sprawnie i spokojnie. Nie chodzi o luksusy. Nie chodzi o hotel pięciogwiazdkowy. Chodzi o podstawowe warunki, komunikację, szacunek, bezpieczeństwo i zainteresowanie pacjentem.
Niestety moje doświadczenie było zupełnie inne.
Nie podobało mi się również to, jak wyglądała komunikacja pomiędzy personelem a pacjentem. Informacje dotyczące dalszego postępowania powinny być przekazywane jasno i zrozumiale. Pacjent ma prawo wiedzieć, co się z nim dzieje i jakie są kolejne etapy leczenia. Właśnie dlatego komunikacja jest jednym z obszarów uwzględnianych w oficjalnych badaniach doświadczeń pacjentów.
W moim przypadku często miałem poczucie, że muszę sam zdobywać informacje. Zamiast spokojnego wyjaśnienia pojawiało się poczucie pośpiechu. Zamiast rozmowy — krótkie odpowiedzi. Zamiast poczucia, że ktoś kontroluje sytuację — niepewność.
To wszystko bardzo źle wpływa na psychikę pacjenta.
Człowiek przychodzący do szpitala nie jest przedmiotem. Nie jest numerem łóżka. Nie jest nazwiskiem na kartce. Jest osobą, która ma swoje obawy, pytania i emocje. Nawet jeżeli personel wykonuje swoją pracę poprawnie od strony technicznej, brak empatii i komunikacji może sprawić, że pacjent będzie wspominał pobyt jako wyjątkowo negatywne doświadczenie.
I dokładnie tak zapamiętam ten pobyt.
Kolejną kwestią są warunki panujące w placówce. Od szpitala nie oczekuję luksusu. Oczekuję jednak czystości, porządku i warunków, które pozwalają pacjentowi czuć się bezpiecznie. Czystość otoczenia i jakość pobytu są zresztą elementami, o które pacjenci są pytani w oficjalnych ankietach dotyczących doświadczeń szpitalnych.
Moim zdaniem właśnie takie podstawowe elementy powinny być traktowane jako absolutne minimum.
Kiedy pacjent już jest zestresowany swoim stanem zdrowia, nie powinien dodatkowo martwić się organizacją, informacjami czy tym, czy ktoś w ogóle zwróci uwagę na jego potrzeby.
Jedną z rzeczy, które szczególnie mnie rozczarowały, był brak poczucia, że pacjent jest traktowany podmiotowo. Chciałbym wierzyć, że moje doświadczenie nie jest standa