Tutlo

Co nas wyróżnia?

Etapy rekrutacji

Nasze kursy

Biura

5. Opinie o Tutlo Sp. z o.o.

Tutlo

Nie przegap nowości o Tutlo Sp. z o.o.!

Ano-ni-mow-y

23.06.2023 12:48

Wystawiane przez Tutlo oferty pracy nijak się mają z rzeczywistością - piszą, że bez problemu dostaniesz 6000 PLN / miesięcznie, ale nie mówią ci, że musisz na to pracować 200 godzin miesięcznie z założeniem, że jest ciągłość połączeń, czego tutaj ewidentnie nie ma. Na nieszczęście dla wielu studentów / lingwistów jest to jedyne źródło dochodów i muszą 7 dni w tygodniu siedzieć po 10 godzin dziennie aby opłacić rachunki. Usunięto admin hours, obniżono premię za 2000 przepracowanych godzin na platformie do 4 zł / godzinę, co było ciosem w nos dla wielu lektorów. Inflacja rośnie, rosną także opłaty dla klientów, natomiast stawka lektora maleje. Ale nie ma się co martwić, bo przecież firma raz na 2 tygodnie napisze ci SMS "miłego dnia : )". Materiały na platformie oparte są o ten sam, sztampowy schemat, który się nie sprawdza. Dodatkowo, tworzone były przez niewykształconych "nejtif spikerów" z RPA, którzy notorycznie walą literówki np. "shool", "casle" itd. Inne materiały (czyt. dialogi, ilustracje) kradzione z podręczników edukacyjnych oxford (po wysłaniu zgłoszenia do nich, skradzione materiały nagle wyparowały : ) ) Raz jest dużo nauczycieli, a innym razem za dużo uczniów, ponieważ panuje tu wielka rotacja i każdy nauczyciel po średnio roku / 2-latach odchodzi i stali uczniowie się zwalniają dla innych lektorów. "Szkoła" pomału wyczerpuje pulę osób, które chcą jeszcze uczyć, natomiast ci, którzy odeszli obgadują tę spółkę.
    ABC

22.06.2023 13:35

Omijajcie tą firmę z daleka. Nie ma nic do zaoferowania zarówno klientom, jak i współpracownikom. Klienci mają do czynienia ze schematycznymi materiałami, którym poziom nie jest dobrze dostosowany do grupy docelowej (lekcje faktycznie z wyższego poniomu niż nazwa kursu wskazuje), nudne powtarzalne schematy , czyli co lekcja ten sam schemat; do tego słabi lektorzy, bez wykształcenia kierunkowego i z polskim akcentem, po maturze w trakcie studiów innych niż anglistyka kierunków. Native speakerzy to głównie mieszkańcy krajów afrykańskich lub azjatyckich- analogicznie z afrykańskim akcentem, Lektorzy zarabiają tutaj tyle co nic, no chyba że ktoś decyduje się poświęcać całe swoje życie na siedzenie od rana do nocy przed komputerem.. Wtedy zarobi ,ale faktycznie pracuje na 2 etaty. Chcesz poświęcać swoje życie na taką pracę to jest twoja decyzja, ja zrezygnowałem po pół roku, bo zwyczajnie szkoda mi życia na takie ciułanie. Wielu lektorów zaczyna przygodę z Tutlo i przez pierwsze miesiące pracuje całkiem sporo, ale motywacja maleje w szalonym tempie , bo przychodzi refleksja że szkoda życia na pracę za takie stawki. Firma nie wiąże się z lektorami długofalowo, stawia na nowych, zachęca tych najtańszych do wyrabiania jak największej liczby godzin, bo to się jej zwyczajnie opłaca. Założyciele firmy chcą po prostu tylko zarabiać, nie dbają o jakość platformy, nie wspominając o zadowoleniu pracowników. Kapitalizm w najczarniejszej postaci. Żałuję czasu jaki poświęciłem tutaj na pracę.
    kandydat

21.06.2023 21:52

czy tutlo zatrudnia na umowę zlecenie osoby, które nie są studentami?
    szajba

22.06.2023 07:52

Tak, ale to się nie opłaca już totalnie. Lepiej - o ile wogóle tutaj - zatrudnić się na umowe o dzielo pod inkubator. Wtedy koszty mniejsze.
    To ja

20.06.2023 17:02

Każdy porządny anglista wyśmieje stawki, jakie płaci Tutlo. Dlatego tutuaj głównie uczą studenci innych kierunków, czasami Polacy, ktorzy wrócili lub mieszkają w UK, choć nie bardzo rozumiem, jak ludziom którzy dalej mieszkają w UK opłaca się pracować za tak niskie stawki, nawet jak na polskie warunki . Tak więc tak- studenci, maturzyści i ludzie niezwiązani z nauczaniem to główni lektorzy na tej platformie. Kiedy kończy się ubezpieczenie i trzeba zacząć płacić podatki praca tutaj zwyczajnie się w żaden sposób nie opłaca.
    Nami

19.06.2023 15:19

jak wygląda kwestia pracy w wakacje? zakładam że jest mniej godzin?
    Just-a-worker

18.06.2023 15:22

Właśnie odszedłem od tej szkółki i powodem, poza tym, co wspomnieli inni, jest seksizm. Będąc mężczyzną, zdobycie godzin z (i tak pustego harmonogramu) graniczy z cudem. Wszędzie tylko "kobieta" / "nauczyciel kobieta". Mało uczniów i brak pracy na wakacje
    Tutor

16.06.2023 12:55

Jeśli szukasz elastycznych godzin pracy między 8-22, wyższej niż 10 zł/h pensji i możliwości pracy na gotowych metariałach, bez wizji przygotowywania każdej lekcji samemu - to spoko. Ale jeśli szukasz firmy szanującej pracowników, godnego wynagrodzenia, dobrze przygotowanych kursów i bezproblemowych wypłat do 10tego - to nie XD Pracuje tu od dwóch lat, wcześniej z zaangażowaniem, obecnie jedynie dorabiam. I dwa lata temu ta umowa jak dla studenta bez doświadczenia i przed ukończeniem kierunku była spoko, ale po takim czasie podwyżki nie ma, a nowe rozwiązania systemowe powodują większe zyski w przypadku odejścia i zatrudnienia się ponownie, niż bycia dalej lojalnym pracownikiem. Ponadto prawdopodobnie tyle samo co ja zarabiają również dyplomowani nauczyciele z wieloletnim doświadczeniem. Przy tym ja jeszcze nie place podatków, a oni ood tej stawki już tak. Na platformie uczę dzieci. I nie, dzieci nie zaczynają się od lat 6-8, tylko np. 4. Górnej granicy nie ma. Są nowe aktualizacje, ale nasza pensja aktualizowana nie jest. Do nie dawna było minimum godzin do wyrobienia w ramach normy, teraz nie mogę się zapytać, czy wciąż jest, bo usunięto mnie z grupy do kontaktu między lektorami, a zarządem, zaś mail z prośbą o przywrócenie na kanał zignorowano jakoś pół roku temu, jak nie wcześniej. Choć trzeba przyznać, że inne problemy mailowo są całkiem dobrze rozwiązywane i komunikacja z działem HR w moim wypadku jest sprawna. Robiliśmy strajk rok temu, w celu renegocjacji umów, zwrócenia uwagi na zaniedbania, przyjęcia naszych propozycji rozwiązań i usprawnień platformy. I część z tych rozwiązań została wprowadzona po ROKU. Bo przecież dodanie opcji pisania na ekranie zajmuje rok, a zmiana kolorów wszystkich kursów tylko parę dni i to ogromny sukces. Do tego platforma często miała problemy techniczne, a uczniowie łączący się z telefonów tracili niesamowicie wiele. Ale u zarządu wszystko działa, więc problemu nie ma rzecz jasna. Na niepoliczone godziny dostępności, czy lekcji również mieli bardzo kreatywne odpowiedzi, na szczęście ostatnio osobiście nie miałam tych problemów, a o 2h zasuwania za darmo nikt się nie będzie kłócił... No nie? Ta firma na LinkedIn chwali się przychodami w milionach, a nam płaci ochłapy. W innej szkole na start dostałam dwa razy więcej. Jestem tu tylko, żeby w wakacje nie stracić ciągłości finansowej, ale otrzymanie takiej wypłaty, jaką w drugiej szkole dostaję za pracę 2-3h od poniedziałku do piątku, w Tutlo zajmie mi co najmniej pół dnia 7 dni w tygodniu, bo płaca nie obejmuje godzin, gdy wypełniam raporty, czy kiedy czekam na ucznia, który może się spóźnić, lub nie przyjść (wtedy Tutlo dostaje kasę, bo płacone z góry, a ja nie dostaje nic) tylko za faktycznie przeprowadzone lekcje. Średnio różnica w moim wypadku oscyluje między 2-5h pracy za darmo. Tylko dlatego, że wyrabiam normę minimalną. Ci, którzy pracują 100h w miesiącu potrafią przesiedzieć ich za darmo nawet powyżej 20. Przemyśl dwa razy. Tutlo to super start, czy wypełnienie pustych godzin w innej pracy, opcją dla tych, którzy nie mają czasu, a potrzebują parę groszy. Za to jest to kijowy pomysł na budowanie przyszłości i faktyczny zarobek.

17.06.2023 14:48

Zgadzam się ze wszystkim, co tutaj powiedziano : materiały z błędami, awans praktycznie nie istnieje, zarobki nie na miejscu. Tylko uciekać od takiego pracodawcy. Dodam jeszcze nękanie przez HR (masz umówioną lekcję z uczniem o 14 i zaakceptowałeś przez to przedłużenia poprzednich zajęć? Jesteś najgorszym nauczycielem ; ciesz się, że pozwalamy ci tu pracować), unikanie pytań o zarobki, marginalne zmiany na platformie + błędy w zestawianiu połączeń. Mam światłowód i zarzucają mi, że mam słabe połączenie xD Śmiech nic więcej

16.06.2023 12:40

Nie polecam firma bardzo zle traktuje swoich lektorów. Warunki zatrudnienia mało transparentne. Bonus dla wybranych bez żadnego klucza. Systemy promocyjne, które dyskryminują pracowników z dłuższym doświadczeniem. Bardzo niskie stawki. Nie warto

19.04.2023 20:21

Rozumiem że praca lektorów jest w pełni zdalna? Trzeba mieć swój sprzęt?
    lili

14.06.2023 15:56

a studiuje filologie angielska, mam nadzieje ze mnie przyjma i to szybko.. dlugo sie czeka na odpowiedz ktos da znac?
    Kapsztad

15.06.2023 08:03

Kurczę, właśnie mam tę samą zagwozdkę i zastanawiam się ile czeka się na odpowiedź. Złożyłam cv parę dni temu, bo mega odpowiada mi fakt jak się tu pracuje i ciekawe czy mnie przyjmą...
    ???

12.06.2023 10:45

Jest jakiś okres próbny darmowy dla nowych użytkowników tutlo?
    leck

13.06.2023 08:39

ale nie rozumiem, darmowy okres próbny na co? na kurs w tutlo? jak tak to wspominałem na górze, że kiedyś można było się na platformie uczyć angielskiego
    Dora

12.06.2023 15:05

Cześć, na stronie firmy widziałam ogłoszenie o pracę na stanowisko specjalisty ds sprzedaży. Sprzedażą zajmuję się parę lat i mogę powiedzieć, że jakieś doświadczenie już zdobyłam natomiast zastanawia mnie czy spotkania z klientami odbywają się stacjonarnie czy zdalnie. Jest to jakoś wymieszane? Zauważyłam, że ogłoszeniu jest napisane, że to praca stacjonarna natomiast chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda od środka. Ktoś może coś więcej na ten temat opowiedzieć? Dodatkowo napisać jakąś opinie stricte o tym stanowisku w firmie?
    Pagani

02.06.2023 02:51

Tylko umowa o współpracę ale warunki i traktowanie jak na etacie, Tutlo unika płacenia podatków za pracowników. Mobbing pełną parą i nie liczcie na rodzinną atmosferę. Oczywiście można zarobić ale pracując 10-12h/6-7 dni w tygodniu. Żenada

06.06.2023 08:04

Idzie idzie dobrze ;) Nie mam czasu na więcej, pracuję w 3 innych szkołach jeszcze. Zastanawia mnie kto pisze te maile i w jaki sposób poniża lektorów ? Bo jeżeli jest to również pracownik tej firmy, ale nie przełożony lektora, to w czym problem żeby takie coś po pierwsze zgłosić, a po drugie na takiego maila we właściwy sposób odpowiedzieć ? Co to znaczy "znęcać się nad lektorem?" Stoją pod domem i rzucają zgniłymi jajkami ? Czy pałują jak lektor idzie na dniu wolnym na impreze ? Wystarczy nie odbierać telefonów ;)

06.06.2023 14:58

To jeszcze gorzej, że musisz pracować w innych szkołach : ) Ja odszedłem z Tutlo, zarabiam 3x więcej robiąc 2x mniej w jednej szkole.

02.06.2023 15:38

Jako że mam problem z kontaktem z wsparciem dla lektorów mam nadzieje że ktoś tutaj będzie w stanie odpowiedzieć mi na kilka pytań związanych z praca w tej firmie. -Jaka jest wymagana dostępność? Na rekrutacji ciagle było powtarzane że minimum to 50h miesięcznie ale tutaj i na ścieżce rozwoju lektora widzę 20h - Jakie są realne benefity z zapisania się na ścieżkę rozwoju? I czy są jakieś minusy? - Czy płaca się zapisać na oferowany przez firmę kurs TEFL? Pomijam faktyczną przydatność samego certyfikatu, chodzi mi o to czy przystąpienie do niego nie jest przypadkiem darmowe/ bardzo tanie? Widziałam gdzieś opcje za 20USD. Czy komuś się to już udało? - Czy istnieje i jak można dołączyć na grupę na Telegram? Widziałam info o tym na szkoleniu na początku ale nie otrzymałam możliwości dołączenia do niej

04.06.2023 21:19

W rzeczywistości nikt nie pilnuje czy się wyrobisz w tym limicie godzin więc się nie martw Co do TEFL to powiem że się opłaca i to bardzo - Tutlo oferuje TEFL u Premier TEFL, który jest renomowanym dostawcą kwalifikacji. Certyfikaty za USD 20 są zazwyczaj nieakredytowane i nie mają żadnej wartości

04.06.2023 22:23

AD 1 - 20h na 1 poziomie, 30h na drugim, 40h na trzecim. Przy czym, jeżeli będziesz mieć 60h DOSTĘPNOŚCI na miesiąc stawka za godzinę rośnie o 5PLN, przy 100h o kolejne 5PLN. AD 2 - jeżeli przeskoczysz na 2 poziom, to wymagane masz 30h dostępności żeby ten poziom utrzymać. Dostaniesz Tutlo box z jakimiś itemkami śmiesznymi, będą Ci składać życzenia na urodziny i dostaniesz 2 dodatkowo płatne godziny "admin time". AD 3 - każdy papier oficjalny dobrze wygląda w CV na później. Jak dają - trzeba brac :) AD 4 - nie wiem, nie znam się, nie orientuję, zarobiony jestem ;)
    Lektorka

29.01.2023 13:04

Szczerze mówiąc, to lubię pracę w Tutlo, ale ma swoje plusy jak i minusy. Minusem są stawki, chociaż z drugiej strony, jeszcze żadna szkoła online, w której mogłabym być dostępna kiedy chcę i mogłaby robić sobie wolne na życzenie, nie zaproponowała mi więcej. Jeśli proponują więcej, to jest to niewielka różnica no i trzeba samemu wymyślać materiały, a tutaj mam już jakąś bazę (choć czasem zdarzają się błędy w kursach, ale za każdym razem po zgłoszeniu, są usunięte). W szkole stacjonarnej stawki to śmiech na sali, a dochodzi odpowiedzialność za dzieciaki. Co jakiś czas w Tutlo są bonusy pieniężne, które wyrobić łatwiej lub trudniej, programy dla najlepszych lektorów (z których już premia jest bardzo dobra). Kolejny minus - czas czekania na ucznia nie wlicza się do pracy, ale jeśli prowadzisz sporo stałych uczniów i zapełniasz sobie z nich kalendarz, to tylko w wypadku, w którym się nie zjawiają, jesteś w plecy (tu już kwestia ucznia, jeśli są niesłowni, to po prostu po którejś nieobecności bez wcześniejszego uprzedzenia piszę im maila, że muszą sobie szukać innej lektorki, bo nie mogę sobie pozwolić na marnowanie czasu). Największy plus to elastyczność, jestem sama sobie sterem i okrętem, nikt mi nie mówi, że musze pracować "od" - "do", tylko ustalam grafik po swojemu. Wiem, że na własnej działalności też bym tak mogła, ale aktualnie wolę być na umowie o dzieło, niż płacić gruby hajs zusowi, myślałam o tym i liczyłam kilkukrotnie. Po prostu bardziej mi się to opłaca, a nie jestem tak naiwna, żeby wierzyć, że w tym kraju doczekam się emerytury :D więc odkładam na nią z innej dorywczej pracy (nie lubię mieć jednego źródła zarobku, w Tutlo też nie pracuję na cały etat, robię 80-100 h i to mi wystarcza). Dla jednych 45 zł/h to mało, bo mają kredyt na zmiennej stopie, dla innych stawka w miarę okej (nie powiem kto, reklamujący się non stop w internecie, zaproponował mi 27 zł z ustalanym przez kogoś grafikiem, a dopiero po pół roku 36 zł/h), a dla np. studentów, dla których alternatywą jest praca za 23 zł/h przy wykładaniu towaru lub w knajpie na kelnerce, jest to bardzo dobra stawka. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
    XD

24.05.2023 11:45

Jedna 20 minutowa lekcja za 25 złotych. 20 x 3 = 60 = godzina. 100zł za godzinę ? Może warto kalkulatora czasem użyć ? 75 złotych za godzinę indywidualną biorą wszyscy "korepetytorzy" ukrywający się w domu przed fiskusem. Szkoda, że ich nikt nie ocenia i nie krytykuje takiego zachowania.
    Lizak

01.06.2023 18:03

Bzdury piszesz . Jak masz umowę zlecenie to masz stała stawkę za godzinę pracy bez względu na porę dnia, dzień tygodnia i czy jest to święto czy nie.
    Kat

04.04.2023 17:22

Jako były pracownik chce dodać kilka słów od siebie: 1 w internecie jest bardzo dużo opinii pozytywnych o Tutlo, są to opinie kupione. 2 jakość platformy jest kiepska. Treści nieatrakcyjne i z błędami 3 start up stał się korporacja. Wciągają ludzi na kredyty. Sprzedawcy maja napisany skrypt, krory poniża potencjalnych studentów. 4 niskie zarobi lektorów 5 mobbing w działach sprzedaży: Białystok, Kraków, Kielce etc. 6 totalny brak profesjonalizmu na wielu płaszczyznach. 7 unikać , unikać !!
    tegoroczny

30.05.2023 22:32

Dziś właśnie miałam dużo roboty przy komputerze na uczelnię i z ciekawości chciałam sprawdzić ile uda mi się wyrobić (przy okazji) w niniejszej firmie przy całodziennym standby-u... otóż aż 4 godziny i 10 minut. No toż nawet za najmniejszą krajową całego dnia pracy byłoby lepiej... nie mówię, ze jest najgożej - jeżeli chcesz kogoś czegoś nauczyć to i tu się uda, dlatego polecam umówić sobie jak nawięcej stałych uczniów bo można się z nimi umawiać z lekcji na lekcję co do dnia i godziny, ale masz pewność wyrobionych godzin bez tracenia czasu.

31.05.2023 13:49

Stali uczniowie to też nie jest perfekcyjne rozwiązanie. Oni też często przekładają/odwołują/zapominają/mają techniczne problemy Najgorsze, że nikt tu nie ponosi za nic odpowiedzialności. W szkołach prywatnych jak odwoła uczeń zajęcia na krócej niż dobę przed terminem to musi zapłacić za lekcję. No i przy stałych uczniach jesteś już uwiązany/na do stałych godzin. Dla mnie jedynym atutem tej "szkółki" jest wolność jaką mam, bo pracuję ile chcę i kiedy chcę, ale tylko przy wariancie bez stałych uczniów. Traktuję jednak tę robotę jako tymczasową, bo stawki są tu wręcz śmieszne.
    Rozczarowana

15.05.2023 16:49

Dzień dobry! Postaram się zwięźle przedstawić swoją opinię o pracy w Tutlo na stanowisku lektora. Pracuję tam od kilku lat i stąd też uważam, że moje zdanie pozwoli uniknąć potencjalnym kandydatom marnowania czasu ich czasu oraz wyzysku. Pragnę poinformować "kierownictwo" Tutlo, iż od dłuższego czasu konsultuję z moim adwokatem ważne kwestie dotyczące Waszych, niezgodnych z prawem - działań. Zarówno ja, jaki i inni lektorzy, wielokrotnie informowaliśmy was, że ta "pożal się Boże" platforma nie działa tak, jak należy. Sugerowaliśmy, abyście zatrudnili informatyka z kwalifikacjami, który zapobiegnie absurdalnym sytuacjom w stylu: "kursant nie może się połączyć z lektorem" ,"platforma nie odpowiada", "lektor nie słyszy kursanta", "po raz piąty mnie rozłączyło", "nie widać, że jestem dostępny/a dla kursantów" , "nie naliczono mi poprawnie czasu spędzonego na platformie" i inne tego typu, niby przypadkowe zdarzenia. Problem jest przez nas nagłaśniany od wielu miesięcy. Zamiast być coraz lepiej, to jest coraz gorzej. Tak, jak wspomniałam, konsultuję sprawę z prawnikiem i po wnikliwej analizie korespondencji na Telegramie oraz opinii biegłego informatyka, doszliśmy do wniosku, iż jest to celowe działanie ze strony Tutlo, mające na celu uniemożliwienie lektorom zarobkowania, a kursantom - "wybrania" należnych im godzin. Rzecz jasna, na obserwacji się nie skończy. Poczekam jeszcze kilka tygodni. Jeśli sytuacja się nie zmieni, podejmiemy kroki prawne, angażując w to wszystkie możliwe instytucje. Nagłośnię ten proceder również medialnie. Dla Tutlo będzie to o tyle niewygodne, iż płacą spore pieniądze na reklamę i marketing z udziałem tzw. "celebrytów". Zaangażuję także wszystkich, pokrzywdzonych konsumentów, których Tutlo wmanewrowało w kredyt. Na upartego, można to jeszcze zaakceptować, bo nie każdego stać na wydatek rzędu kilku tysięcy "ot tak". Problem w tym, iż kursant logując się na swoje konto, za które zapłacił, nie ma możliwości odbycia lekcji, ponieważ trudno mu "upolować" lektora. Patrząc teraz od strony lektora: nagminnie zdarza się nam czekać na kursanta, który bez żadnych konsekwencji po prostu się nie pojawia, a my nie mamy za to płacone. Akceptujemy lekcje z terminarza, tracimy czas na oczekiwanie, a na końcu zostajemy z niczym. Niniejsza wiadomość jest ostrzeżeniem dla "kierownictwa", a także przestrogą dla tych, którzy rozważają pracę w tej "firemce". Tutlo działa na szkodę zarówno swoich lektorów jak i klientów. Trzeba to w końcu ukrócić. Konsument ma prawa, o które zamierzam walczyć. Kolejny post ujawniający nieuczciwą politykę Tutlo już wkrótce.
    lektorka J.

23.05.2023 10:38

no dobrze to ująłeś! ten system pracy wymaga zaangażowania, ogarnięcia i wypracowania sobie własnych metod pracy, też mam stałą grupę, czasem jak mam czas i chcę coś więcej sobie zarobić to czekam na kogoś, ale głównie mam ugadane kto i kiedy, jaki materiał.. a co do platformy u mnie nie ma takich akcji, mieszkam w większym mieście, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, czy internet czy coś, ale myślę, że to możecie sprawdzić i dopytać zawsze, u mnie od strony technicznej nie mam jakichś trudności
    PoCichuu

23.05.2023 18:43

Na pierwszej stronie jest 127 wpisów wszystkich. Moich jest 19, z czego w tych 19 dominują odpowiedzi na pytania pod postami, które pisałem. To jest dominacja ? To są tony ? Ja bym zrozumiał gdyby było ich 35-50%,wtedy to dominacja, a nie 15-17%. Kultura wymaga odpowiedzi na pytanie. Dyskusja ma to do siebie, że nie przerywa się jej w połowie zdania. Ostatni wpis był po to, by zacząć uzyskiwać informacje dlaczego niektórym system się sypie, a inni nie mają z tym problemu. Bo jeżeli jest to celowe działanie, to jaki algorytm sprawia, że jest on mimo wszystko randomowy ? Sprawa druga to interfejs tej strony - jest faktycznie mało komfortowy do czytania, gdyż każda odpowiedź zamiast mieć możliwość minimalizacji, jest tak jak by na głównej. Wybacz, tego nie zmienię. I ostatnia sprawa - nie przywykłem do "nie-konsktrutywnego" narzekania, które jedyne co ma na celu to pokazać komunikat "uciekajcie stąd". I dlatego być może moje wpisy zapadają w pamięć, bo są trochę inne ;) Pozdrawiam, miłego :)
    Kaja

19.05.2023 22:17

NIE polecam współpracy z ta „ firma” To jak piramida finansowa. Skontaktowałam się sama z tutlo IX2022 i lubiąca dobra jakość po spotkaniu online z „ opiekunem ”podpisałam rozszerzona umowę . Jak lektor miał czas chęć to zajęcia przebiegały dobrze ale a przypadku dodatkowych zajęć dla dzieci i wyboru nauczycieli kontakt graniczył z cudem. W przypadku braku mojego lektora nie było jakiegokolwiek kontaktu i wsparcia . Po eskalacji parunastu telefonów i emiali ktoś skontaktował się z informarmacja ze jeden miesiąc „ niedoskonałości „ platforma zapłaci za jeden miesiąc zajęć i dostanę klienta vip z osoba dedykowana . Firma podsunęła mi aneks do umowy wskazując na szybkie potwierdzenie . Po tym mój lektor miał czas i zajęcia odbywały się chwile płynnie . Od marca kontakt z lektorem na prv komunikatorze (usunięte przez administratora) urwał się i nie było żadnego kontaktu z tutlo. Również umówione zajścia dla dzieci umawiane na prv komunikatorze były odwoływane bez powiadomienia . Po 2 msc od prośby rozmowy okazuje się ze aneks z bezpłatnym miesiącem został podpisany z koniecznością umówi do 2024 roku . Firma nie odpisuje nie odbiera a po eskalacji informuje ze nie ma możliwości zerwania umowy . Raty z bankiem należy płacić . To (usunięte przez administratora) i piramida finansowa Dostałam informacje po miesiącu ze aneks który podpisałam „ na szybko” to anaks od wtedy bez wypowiedzenia.
    Wsparcieboże

14.05.2023 01:21

Moja historia z tutlo CKL Lublin trwała kilka miesięcy z plusów mogę na pierwszym miejscu wymienić ekipę naprawdę chce się przychodzić do pracy dla zgranej ekipy. Kolejny plus to możliwość zarobku powyżej najniższej krajowej. Z plusów to tyle Minusy Niby elastyczny grafik a praktycznie parcie na pełen etat plus nadgodziny Śmieciówka Wywieranie poczucia winy kiedy nie możesz zostać dłużej w pracy Parcie na wynik Brak przepływu informacji Bez względu na wyniki degradowanie poczucia wartości jako pracownika ( masz zły ton głosu) Wprowadzanie w bład pracownika ( przenoszenie na inny dział bez ostrzeżenia) Ciągła zmiana wymogów dotyczących rozmowy z klientem która jest punktowana i zaważą o wysokości twojej wypłaty Premia niezależna od pracownika tylko innego działu Kasza bez sosu

12.05.2023 12:03

Uważajcie na Agatę S. każe współpracownikom pracować po nocy, nie szanuje ich, nie płaci za nadgodziny, nie oddaje dni wolnych, nie pozwala chodzić na urlopy w wyznaczonym przez siebie terminie (na b2b!) i dzwoni o 22, żeby coś zrobić na następny dzień. Koledzy z pracy mają przez nią problemy psychiczne.
    x.x.x

28.03.2023 20:41

Ma ktoś może doświadczenie na stanowisku specjalista ds. wsparcia sprzedaży i mógłby się podzielić opinią? Mam na myśli Lublin
    jasny

11.05.2023 12:33

ja ostatnio przechodziłem przez proces rekrutacji i u mnie najpierw była rozmowa telefoniczna, potem rozmowa online i potem spotkanie z managerem
    Anton

12.05.2023 08:12

po jakim czasie od wysłania cv się z Tobą skontaktowali?

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Tutlo?

Kontakt - Tutlo Sp. z o.o.

Świętego Leonarda 1 lok. 8 25-311 Warszawa

Branża główna: Nauka języków

Nauczyciel j.angielskiego

16.04.2023 14:21

Dzień dobry Wszystkim! Mam parę pytań odnośnie pracy w Tutlo na stanowisku lektora j.angielskiego. Zastanawiam się czy jest sens w to wchodzić. Mianowicie: -jaką kwotę można na spokojnie wyrobić pracując zdalnie, czy jest możliwie wyrobienie 3000zl netto na umowie b2b? -czy są kary za rezygnację (słyszałem że trzeba za jakieś szkolenie płacić 6000zł [!]) I ile trzeba przepracować by jej nie płacić -czy to prawda, że potrafią w środku nocy zadzwonić by lektor przeprowadził próbna lekcję? Takich rzeczy też się naczytałem Z góry dzięki za odpowiedzi!
    PoCichuu

24.04.2023 16:55

ad 1. To jest tak, że wyrobisz tyle, ile godzin na to poświęcisz. Czy da się wyrobić na b2b 3k net ? Nie wiem, ale można na poniższym przykładzie przynajmniej spróbować to policzyć: Ja na UoD miałem w zeszłym miesiącu około 1,9 - 2k net przy stawce 40brutto/h (przy UoD podatek jest 6% a KUP liczy się z 50%, pomniejszając o stawkę z obsługę przez inkubator). Poświęciłem na to 61h25m w sumie - licząc także czas "stand by". Z czego suchego STBY wyszło w okolicach 5h. Więc myślę, że 3k jest do wyrobienia :) ad 2. Nie dostałem żadnej informacji o żadnej karze, na żadnym z podpisanych dokumentów będących kluczowymi dla ważności umowy. ad 3. Współpracuję od listopada, telefony dzwoniły max do końca grudnia, najpóźniejszy jaki dzwonił był w okolicach 19:20. Pisałem i w rozmowach telefonicznych informowałem że jestem dostępny w godzinach porannych i bardzo późnych wieczornych, w styczniu informowałem też podczas jednej z rozmów że mam na tyle stałych uczniów że nie będę przyjmował kolejnych zleceń. Od stycznia nie zadzwonił już nikt :)
    Marcin Co go nie chcieli

03.05.2023 17:27

Witam, mam pytanie, bo na rozmowie o pracę była wzmianka, że Tutlo współpracuje z osobą, która rozkręciła Iqosy w Polsce. Ponoć napisał książkę i chciałem się dowiedzieć, jak się nazywa, bo na necie nie mogę znaleźć, a chciałem sobie jego książkę przeczytać. Widziałem jakie fajne porobił zbijacze obiekcji dla pracowników, ale nie zapamiętałem niestety jak się nazywa.

27.04.2023 20:42

Nie polecam pracy w biurze Tutlo, wyzysk i zabójcze tempo z szefową marketingu lat 90, która (usunięte przez administratora)pracowników, a właściwie osoby zatrudnione na B2B i z ludźmi dla których ważne są tylko pieniądze. Jeżeli szukasz firmy, która da Ci pieniądze spoko zabawę i nie masz problemu z robieniem byle czego, a twoja psychika jest odporna na (usunięte przez administratora) to się odnajdziesz.
    Iska666

02.05.2023 06:28

A jak z wyłączeniem ,stawkami i wynagrodzeniem na umowie zlecenie?
    Człowiek

25.04.2023 11:37

Chciałbym zwrócić na chamskie zachowanie pani Gorzkowskiej dzwoniącej z nr tel. 881 910 492 nakłaniającej do lekcji próbnej, która w trakcie rozmowy rozłącza ponieważ jako potencjalny kursant nie mieszczę się w ofercie dla którego oferta jest przeznaczona. Brak elementarnych zasad kultury, co świadczy źle o firmie.
    M

18.04.2023 10:04

Zupełny brak kultury w rekrutacji. Chętnie zmarnują godzinę Twojego czasu na rozmowę a potem nawet łaskawie nie napiszą, że inny kandydat otrzymał stanowisko. Brak reakcji na pytanie o rezultat rekrutacji. Kultura osobista - tragedia. Każdy chce zatrudnić kulturalnego i ogarniętego pracownika, ale przy tym traktuje się kandydatów jak (usunięte przez administratora)
    Iza

20.04.2023 18:31

Zgadzam się, brak podstawowych zasad. Umawianie rozmowy, przesuwanie jej, ok. Ale wysyłanie linku na rozmowę zdalną, po czym - godzina oczekiwania na połączenie, nikt się nie zgłasza, brak odpowiedzi na zapytanie sms i email dlaczego nikt się nie połączył, to brak szacunku dla innych. Może rekruter straci kiedyś pracę i znajdzie się w podobnej sytuacji.
    Andre

07.04.2023 13:31

Jak założyć tu konto?
    Andre

07.04.2023 13:34

Pytam o konto dla osoby prywatnej, gdzie się to zakłada?
    Michał

13.03.2023 11:52

Czy polecilibyście Tutlo jako pierwsze formalne doświadczenie w nauczaniu? Chcę zacząć od czegoś jak najszybciej, ale boję się wdepnąć w jakąś umowę, z której ciężko później będzie się wydostać. Czy w Tutlo oczekują jakiejkolwiek liczby wypracowanych godzin i jaka jest długość zleceniówki/okres wypowiedzenia?
    Byla lektorka

23.03.2023 16:22

Raczej elastycznie ale tez mozesz nabrac zlych nawykow bo kursy sa zle skonstruowane. Natomiast fajne jest to, ze mozesz sobie wyprobowac roznych studentow i zobaczyc w jakiej niszy Ci sie najlepiej pracuje (raczej grupy wiekowe, bo kursy specjalistyczne jak Business English nie maja wiele wspolnego z faktycznym nauczaniem) Wiec mozesz tam isc na probe, zobaczyc jak Ci sie pracuje. Jesli jednak mialbys opcje znalezienia pracy, ktora moze Cie czegos nauczyc, to polecalabym druga opcje
    Axer

07.04.2023 10:22

na początek wydaje się być w miarę okej, plus dość duża elastyczność z tego co wiem
    Hytrsay

31.03.2023 13:41

Odradzam na wstępie pracy w tutlo jako konsultant ds. Sprzedaży. Na początku pięknie, szkolenia, super praca, gdzie masz swobodę i nikt cię nie kara za to ile siedzisz na przerwie, masz robić swoje i tyle. Pracowałam tutaj miesiąc i zostałam zwolniona tylko dlatego że wchodzi nowy projekt i jest ktoś lepszy na moje miejsce, mimo tego ze do targetu zostało mi niewiele, i zapewniono mnie że tez będę uczestniczyć w nowym projekcie bo jest dla mnie stworzony :) Ale szczerze mówiąc jak miałam target wyrobić w dwa tygodnie bez doświadczenia gdzie totalnie byłam świeża w tym i zapewniano mnie to żaden problem. My nauczymy :) Pierwszy miesiąc to szkolenie i mamy się wdrożyć ;) bzdura, bzdura, bzdura Bzdura totalna, uciekajcie jak najszybciej bo praca jest od rana do wieczora, a twoje życie prywatne nie żyje. A szefostwo jest tak nieszczerze miłe, że kopna cię po prostu w (usunięte przez administratora) Gdybym wiedziała ze przyjdę tylko popracować miesiąc, to bym wcale tu nie przychodziła. Fałszywi ludzie
    Fryga

20.03.2023 14:37

Da się tu zapisać dziecko do jednego korepetytora na stałe?
    USER

28.03.2023 17:20

Po pierwsze: nie sądze, żebyś był byłym pracownikiem, jak tu się przedstawiasz. Dobrze jednak to podsumowałeś: panowie stworzyli sobie biznes i co nie zabronione- jest dozwolone. ALE NAM NIE MUSI SIĘ TO PODOBAĆ !!!! Fakt, każda opinia jest subiektywna, twoja również. Btw, na jakim stanowisku pracujesz? A może właściciel?
    Frombork

29.03.2023 01:38

No detektywa z Ciebie nie będzie. Byłem lektorem. Uprzedzajac - już nie jestem, bo wróciłem do pracy w swoim zawodzie, który wymaga wyjazdów w miejsca gdzie Internet jest dosyć "luksusowym" dobrem. Pozdrawiam. Owszem, nie musi się podobać. Problem w tym, że nie wszystko w tej firmie jest złe. Obiektywna opinia zastanawia się nad możliwościami poprawy, a nie tylko ciągłym narzekaniem.
    Violetta Barbara

28.03.2023 16:46

Poszukuje osób,które tak jak ja zostały oszukane przez firmę Tutlo???????????????? Mój problem zaczął się w momencie kiedy po pierwszej lekcji z dedykowanym lektorem, podziękowałam temu lektorowi, gdyż praktycznie go nie rozumiałam w trakcie rozmowy , poza tym był bardzo nie sympatyczny.Nikt z firmy się nie skontaktował , żeby zaproponować kogoś nowego.Schody się zaczęły gdy chciałam odstąpić o umowy, okazuje się że nie ma takiej możliwości!!!!! Prawo konsumenta , art.30 ustawy o konsumentach pozwala , oni nie tego respektują ( dodam że za cały kurs zapłaciłam ponad 5000 z góry), dlatego postanowiłam oddać sprawę do Sądu i szukam osób pokrzywdzonych tak jak ja, proszę o kontakt
    LucyLiu

13.03.2023 21:28

Ilu lektorów zatrudnia tutlo?
    DD

14.03.2023 09:35

Jakiś czas temu chwalili się, że ponad 900. I to nie dziwi, bo muszą stale zatrudniać nowych, bo ci którzy popracują trochę i orientują się, jak się traktuje tu lektora i ile trzeba siedzieć, żeby coś zarobić albo odchodzą albo pracują coraz mniej bo biorą większe stawki gdzie indziej. Na reklamy firma wydaje mnóstwo kasy, Tutlo dosłownie wyskakuje z lodówki więc póki co mają ich skąd brać, ale moim zdaniem do czasu. Przy takim podejściu i braku szacunku do pracownika raczej daleko nie zajadą.

28.03.2023 16:46

klienci to czują że cos jest nie tak. marketing jest tak agresywny. na dodatek, ciągle zmiany i napiecie.

14.03.2023 13:01

Dlaczego nie powinno się pracować w Tutlo? Będzie to opinia mająca na celu uświadomić potencjalnym aplikantom na stanowisko lektora języka angielskiego realia tu panujące . 1. Brak poszanowania twojego czasu - Jeżeli uda ci się przejść etap rekrutacji (co ostatnio jest trudne z powodu ghostingu), przekazana jest ci informacja, że prowadzenie 20-minutowych zajęć jest idealne, ponieważ zarówno ty, jak i uczeń się nie przemęczacie. Niestety, po każdej takiej lekcji wymagane jest (odpłatne) wypełnianie feedbacku, przez co pracujesz relatywnie dłużej niż trzeba, zarabiając jedynie część swojej stałej stawki. Bardzo bywa tak, że agenci Tutlo wydzwaniają do ciebie na numer prywatny w okolicach godziny 20 na długo po godzinach twojej pracy i na siłę wymuszają na tobie zaakceptowanie zajęć z 7-letnim dzieciakiem, ponieważ matka je wypisze z kursu. Gdy już akceptujesz takie zajęcia, lub jakiekolwiek zajęcia z harmonogramu to uczeń się nie stawia na zajęciach i nie ponosi z tego powodu żadnych konsekwencji, podczas gdy lektorzy nie dość, że tracą czas, to nikt im tego nie wynagradza. Można wprawdzie takie sytuacje zgłaszać, jednakże nie otrzymuje się żadnej informacji zwrotnej. Tutlo organizuje także liczne webinary, które nie dość, że nie są opłacane przez spółkę, to zawierają zawsze te same informacje. Jeżeli masz stałe lekcje z uczniem i zachorujesz na 1 dzień (informując o tym tego ucznia) to możesz się spodziewać, że zapomni on o tobie i znajdzie sobie kogoś innego na stałe zajęcia. 2. Błędy w materiałach lekcyjnych - Tutlo posiada około 30 kursów, z czego zdecydowana większość stworzona została na odwal przez native speakersów, którzy nie zadbali o poprawność etyczną, gramatyczną, merytoryczną oraz stylistyczną, przez co lekcje mają liczne literówki, treści są nieadekwatne do grup wiekowych oraz większość ćwiczeń nie jest autorska tzn. skopiowana z internetu. Najbardziej jednak zaskoczyła mnie lekcja z kursu "Hot off the press", w której były pytania o posiadanie broni palnej oraz o strzelanie z niej... Pracując na takich materiałach bardzo często musisz tłumaczyć uczniom "O, tutaj ktoś zrobił błąd w poleceniu" przez co stawiasz siebie i spółkę w złym świetle. W kursach dla małych dzieci masz nawet instrukcję aby w 5 min zagnieść ciasto. To chyba żart, prawda? 3. Brak poszanowania twojej pracy - W Tutlo musisz poświęcić swoje prywatne życie oraz czas; pracując dzień w dzień od rana do nocy (nawet w weekendy), aby wyrobić minimalną stawkę miesięczną. Możesz w ogólnym skrócie zapomnieć o spotkaniach ze znajomymi, rodziną i wolnym czasem, ponieważ masz stałą presję zarobkową. Praca lektora staje się bez grama przesady twoim życiem. Nawet jeśli posiadasz wykształcenie wyższe kierunkowe to zarabiasz tyle samo co uczniowie szkoły średniej, czy panowie / panie po psychologii - zero szacunku dla osoby wykształconej kierunkowo. Stawki pozostają bez zmian od blisko 3 lat, a na podwyżkę nie masz najmniejszych szans. 4. Toksyczność pracowników tutlo oraz problematyczni klienci - Przez 2 lata swojej pracy nigdy nie pisano mi o tym, że klient się dzięki moim zajęciom zapisał na kurs językowy, czy dobrze prowadzę zajęcia. Tu kontaktują się z tobą tylko a) aby poinformować cię, że coś robisz źle b) zapraszają cię na webinary c) poniżają cię, ponieważ klientowi nie spodobała się lekcja. Często bywało tak, że miałem zajęcia z uczniem o 15 i postanowiłem, że zrobię 20-min lekcję z innym uczniem o 14:40. Lekcja przebiega dobrze i uczeń prosi że chce dłuższą lekcję, na co ja odpowiadam, że niestety ale mam umówione zajęcia na 15:00 i po godzinie otrzymuję wiadomość od HRu, że jestem nieprofesjonalny i że odstraszam klientów. Klienci są w tej spółce królami i to co mówią jest zawsze prawdą. Przeprowadziłem też lekcję metodyczną z jakąś panią, która potem okazała się być koleżanką pani z HRu i miałem potem rozmowę na dywaniku, że dałem jej za niski poziom... 5. Brak perspektyw zawodowych - Jesteś lektorem, trybikiem w napędzającej się maszynie i nie masz tutaj szans na awans, rozwój kompetencji zawodowych czy czegokolwiek innego. Gdy coś ci się nie podoba dostajesz informację o tym, że na twoje miejsce jest wielu chętnych. Generalnie odradzam pracę każdej osobie, która siebie szanuje
    Śmieszna praca

15.03.2023 12:04

1. BARDZO NISKIE STAWKI, wręcz uwłaczające godności kogoś, kto ma wykształcenie kierunkowe 2. Brak poszanowania czasu lektora - nie ma żadnych konsekwencji dla ucznia, który nie pojawi się na zajęciach umówionych przez tzw. kalendarz. Lektorowi nie płaci się za stracony czas. Jednym słowem, nie ma sensu akceptować zajęć z kalendarza, lepiej już włączyć sie na dostępność ogólną, przynajmniej nie ma się złości, że ktoś się nie pojawił. 3. Okłamywanie klientów i lektorów . Klientów, bo każe im się płacić więcej, bo niby lektorzy chcą podwyżek. A dla lektorów wnioskujących o podwyżkę- środkowy palec. 4. Lektor nie dostaje bezpośredniego kontaktu do nikogo (ani HR ani nikt wyżej postawiony). Możesz pisać sobie maile na ogólny adres, jak chcą to odpowiedzą, ale zazwyczaj zlewka -szczególnie jak czegoś chcesz, czy coś ci nie odpowiada. 5. Realne wynagrodzenie za godzinę lekcji jest jeszcze mniejsze - lekcje są 20 minutowe lub 30 , musisz napisać feedback po każdej, więc poświęcach dużo więcej czasu. 6. Spróbuj nie stawić się na lekcję z kalendarza, zaraz musisz się wytłumaczyć . W drugą stronę to już nie działa, jak opisane powyżej. Jednego dnia miałem 4 lekcje z kalendarza, które się nie odbyły. 1 odwołana na 0,5h wcześniej , 3 osoby się nie pojawiły w ogólę. Żadnej gratyfikacji. Jeszcze musisz sam to zgłosić (to też poświęcony czas). Odpiszą, że dziękują za zgłoszenie. 7. Programy typu -np. lekcje z VIP - śmieszny jednorazowy dodatek przy pierwszej lekcji, ale jak coś nie pasuje albo klient ma jakieś ale to gnębią cię pytaniami i wymagają tłumaczeń, jakbyś dostawał za tą lekcję stawę x3. 8. Schematyczne lekcje, nudne, listeningów praktycznie brak, błędy w lekcjach , niektóre lekcje z danego poziomu to faktycznie poziom lub dwa wyżej lub niżej. 9.Duża rotacja nawet wśród stałych uczniów, więc budowanie sobie bazy jest i tak tymczasowe. Kończą im się umowy, więc co jakiś czas wypadają ci lekcje i tak w koło Macieju .Generalnie z perspektywy czasu stwierdzam, że najlepiej jest jednak iść na żywioł bez stałych studentów. 10. Brak umowy o pracę. CZYLI PRACA DORYWCZA. 11. Mało dobrych doświadczonych lektorów po studiach kierunkowych. Większość to ludzie z certyfikatami, studenci innych kierunków, którzy chcą dorobić do studiów, lub osoby po jakimś tam pobycie np w UK, osoby po maturze :-)))) 12.Okresowe programy bonusowe, tylko dla niektórych !!!- zazwyczaj proponowane tym, co mają najniższą stawę, ale nie dlagego, żeby wyrównać poziom, ale dlatego, żeby pracowali więcej ci, którzy mają niższą stawkę, żeby finalnie firma płaciła lektorom mniejsze pieniądze za większą ilość godzin. Proste??? 13. Brak jawności, transparentności wynagrodzeń, programów bonusowych, czegokolwiek. 14. Brak dopłat za pracę w weekendy. Generalnie Kodeks Pracy tu nie obowiązuje, no bo tutaj pracuje sie na śmieciówkach. 15. Na wszystko jedna odpowiedż - taka jest polityka firmy czyli nie pasuje to wypad.

28.03.2023 16:41

A myslama, że (usunięte przez administratora) jest w Berlitzu, czy Profi lingua. Widać, że wszędzie to samo. Dlatego ja chodziłam do butikowej szkoły W Warszawie. Dwie lektorki, normalne ceny i zachowanie, dobra lokalizacja itd. nie trzeba kupować ksiażek , zajecia można odrobić w innym czasie. Małę szkoły rządza, bo są nastawione na jakośc, relacje i ludzi. a duże sa tylko dla kasy.
    Anna J.

23.03.2023 15:42

Koszmarny wyzysk lektorow, a studenci sa oklamywani. Materialy pisane na kolanie, z bledami albo kradzione z neta. W zeszlym roku lektorzy domagali sie poprawy warunkow i dostali info 'jak sie nie podoba to wypad i przyjda inni'

28.03.2023 16:35

kursanci tez nie sa zadowoleni. Preply jest spoko dla kursantów i lekotrów.
    User Deleted : >

25.06.2022 11:54

Po dłuższej współpracy z Tutlo mogę powiedzieć, że nie była to praca warta zachodu. Z początku oferowali elastyczność pracy oraz "konkurencyjne" wynagrodzenie za włożony wysiłek, jednak po podpisaniu umowy o zlecenie, wszystko się zmieniło. Pomijając już brak jakicholwiek wymagań na stanowisko lektora (lektorzy to licealiści bez znajomości gramatyki), rozmowa rekrutacyjna była niskiej jakości - zwykła konwersacja na 30/40 minut + parę pytań dotyczących sposobów na przeprowadzenie zajęć. Nie otrzymujesz przeszkolenia i zaczynasz od razu. W Tutlo możesz spodziewać się błędów w materiałach, braku poszanowania twojego czasu oraz uczących się za karę uczniów. Pamiętam, że dzwoniono do mnie po 20 na numer prywatny i pytano mnie czy nie mam czasu na lekcję próbną z dzieckiem. Teraz stawki, czyli temat tabu. 32zł/h przy dostępności mniejszej niż 60h 36zł/h przy dostępności 60h + < 100h 39zł/h przy dostępności 100h Oczywiścoe zapłata TYLKO za lekcje tzn. możeż być dostępny/a 150h na miesiąc a wypłatę dostać za 60h lekcyjnych : ) Powodzonka z zapłatą za mieszkanie czy oszczędzaniu. Platforma od lat pozostaje bez zmian - największy update to zmiana ikon kursów, ignorując błędy w nich zawarte. NIE POLECAM PRACY LEKTORA
    Klient

18.02.2023 11:24

Od razu widać, że tam pracujesz i to nie jako szerogowiec. Ha,ha - i po co piszesz kandydat???? Śmieszne...
    Marysia Czuchnowska

23.03.2023 16:49

Jeszcze dydaktyczka...

24.03.2023 14:19

Pracę na sprzedaży omijać szerokim łukiem. Na rozmowie wciskają kit, że pracuje się po 8h, a w rzeczywistości wygląda to w ten sposób, że pracuje się od 9 rano do 22 wieczorem. I tak cały tydzień!!!!! Jak się zablokuje sloty w kalendarzu żeby faktycznie pracować 8h to zaraz leci reprymenda, ze strony wielkiej Pani Head of Sales - Pani S. żeby kalendarz odblokować i łapać spotkania. Nie możesz mieć swojego życia prywatnego, nikt Cię nie szanuje. W Warszawie ludzie już mają dosyć, w Kielcach jest pewnie podobnie. Z klientami nie można rozmawiać po swojemu i budować relacji. Średnio co 2-3 miesiące dają nowy "jeszcze lepszy skrypt", który trzeba czytać. Kto pracował/pracuje ten wie o czym pisze. NIE POLECAM!
    Była dydaktyk

27.03.2023 11:55

Sama prawda. Dodatkowo wynagrodzenie prowizyjne śmiesznie niskie jak za włożony trud i przyniesiony firmie zysk.
    Jeszcze dydaktyczka

28.03.2023 10:27

Rolą sprzedawcy jest prowadzenie spotkań w formie video. Spotkania prowadzi się słowo w słowo zgodnie ze skryptem przez co chcąc nie chcąc stajesz się niczym nachalny i wyrachowany sprzedawcą garczków. Manipulujesz klientem od początku do końca. Ta farsa trwa około półtorej godziny. Kilkukrotnie trzeba dopytywać czy na pewno klient jest gotowy podjąć decyzję tu i teraz. Nachalnie zapędzasz człowieka w "kozi róg" żeby bał się wycofać. Zero swobody i indywidualnego podejścia. Sylwia nakazuje odblokować kalendarz każdemu dydaktykowi od 9 rano do 22 wieczorem. Człowiek musi być dostępny cały dzień dla firmy. Ostatnie spotkanie kończy się o 22. Twój czas prywatny nie jest brany pod uwagę. W efekcie przychodzisz do pracy rano, a wychodzisz w nocy. Coraz częściej pojawia się też nacisk na pracę w weekend. Oczywiście czegoś takiego jak płatne nadgodziny tutaj nie ma. Próbujesz się odezwać to słyszysz tekst "jak Ci nie pasuje to się zwolnij". Po klientach też widać, że już załapali czym jest Tutlo. Pełno negatywnych opinii, ale co tu się dziwić jak firma stawia tylko na zysk. Nauka z Filipińczykiem, który koślawo mówi po angielsku? Jaki to ma sens? Gdyby nie proszenie się klientów o wystawienie pozytywnej opinii w zamian za darmowe kilka lekcji to już dawno by to upadło.
    Były

28.03.2023 09:03

Poniższa opinia daje obraz jak drastycznie pogorszyły się warunki pracy w tej firmie, Maria Cz.- dzięki za uświadomienie jak było kiedyś, nie wszyscy wiedzą, co się tutaj porobiło: Cytat: Klamczuszki? To szkolenie to pare zlej jakosci filmikow. Btw jak zaczynalam prace w tutlo to w umowie mialam normalnie czas oczekiwania. Wtedy byla stawka 50h brutto za godzine uczenia i 20 brutto za godzine czekania. Byl tez kalendarz i mozna bylo brac godziny, w ktorych bylo placone czekanie. Podobnie jest w cambly- normalnie placa za dostepnosc. Potem to zmienili, to bylo pierwsze 'w pysk' od firmy, bo umowe zmienili po czym stwierdzili, ze w zwiazku z tym dostalam za duzo za poprzedni miesiac (dostalam tyle ile wynikalo ze starej umowy) i te 'nadwyzke' odjeli mi od nastepnej wyplaty. Tutlo robi wszystko zeby zarobic a nie ma elementarnego szacunku do lektorow i studentow. Warunki pracy sie z roku na rok pogarszaly, studenci byli oklamywani i wciagani w kredyty. Pracowalam ze starszym panem, ktory w czasie lekcji opowiadal mi o tym co mu mowi agent i musialam go ostrzegac i uprzedzac zeby uwaznie czytal umowe, bo brzmialo to jakby byl robiony metoda na wnuczka... to byla dla mnie bardzo przykra sytuacja, szczegolnie ze agent podobno obiecywal mu, ze ja go bede uczyc przez caly czas, bez konsultacji ze mna. W zeszlym roku stwierdzilam ze enough is enough i odeszlam, ale niesmak pozostal
    Mario

24.03.2023 19:10

Witam. Planuję kandydowanie na stanowisko Specjalisty ds. sprzedaży w Lublinie. Nurtuje mnie tylko jedna kwestia, czy na tym stanowisku jest możliwość pracy hybrydowej / zdalnej czy tylko stacjonarnie? Dziękuję za odpowiedź.
    erick

27.03.2023 09:00

tu są stałe godziny pracy czy można liczyć na jakąś elastyczność w tym zakresie?
    Asdan

27.03.2023 11:50

Niestety nie, siedzisz w biurze często po 10+ godzin
    Tafet

22.03.2023 16:03

Co się porobiło, pamietam że było przyzwoicie
    Asd

21.03.2023 12:19

Byłem na "szkoleniu"(jeśli w ogóle tak to można nazwać) w Lublinie. Zrezygnowałem po dwóch dniach, bo teamleaderka Daria jest osobą, która totalnie nie nadaje się na to stanowisko. Nawet excela nie ogarnia co jest podstawą przy takiej pracy. Szkolenie polegało na powiedzeniu paru słów, a potem dzwońcie i zbijajcie obiekcje klienta (o czym na szkoleniu nic nie było.). Nie zbiliscie i ktoś zrezygnował? Oczywiście wasza wina i darcie mordy przez szefostwo. NIE POLECAM!!!
    qwerry

21.03.2023 11:33

Pracę w Tutlo wspominam źle. Od nieposzanowania czasu mojej pracy, przez zerowe wsparcie osób wyżej do nieprzestrzegania warunków podpisanej umowy. Niestety sposób w jaki opisane jest środowisko pracy w ogłoszeniach ma się nijak do rzeczywistości. W Tutlo nie jesteś traktowany jak człowiek. Jesteś tylko liczbą- w tym przypadku wynikiem. I przez pryzmat tego wyniku patrzą na ciebie przełożeni. Jeśli jest z nim w porządku, to nic się nie dzieje. Uważaj jednak żeby ani razu nie podwinęła ci się noga bo przełożeni wolą rozwiązać z tobą umowę bez podania przyczyny niż próbować Ci pomóc. Pomimo, że wsparcie które zapewniają na papierze w rzeczywistości nie istnieje i jesteś skazany sam na siebie. Zdecydowanie odradzam.
    anka

19.03.2023 21:31

hej, pracuje w tutlo jako lektor od jakiegos czasu i zauwazylam, ze odkad przekrocze pulap 60 godzin przeprowadzonych lekcji to nagle liczba dzwoniacych uczniow sie drastycznie zmniejsza i jest tak za kazdym razem. nie wierze, ze to przypadek albo ze nagle wszyscy na platformie uznali, ze jestem kiepskim lektorem. na poczatku miesiaca do jego polowy gdzie pracuje po 4-5h dziennie non stop do mnie dzwonia uczniowie- 1 lekcja sie konczy, za ulamek sekundy dzwoni nastepny uczen. a po tym jak wybija mi przepracowane 60 godzin, uczniowje dzwonia ledwo co pol godziny moze (w weekendy rowniez, a przeciez z weekendy zawsze bylo urwanie glowy). czy ktos z was kto jest lektorem tez mial taka sytuacje? wiem ze od 60h wzwyz stawka rosnie i zastanawiam sie czy to ma cos wspolnego z tym „shadowbanem”.

Zostaw merytoryczną opinię o Tutlo Sp. z o.o.