Jestem związana z Energy Solution od wielu lat, dlatego miałam okazję obserwować rozwój firmy praktycznie od początku jej działalności. W czasie mojej pracy organizacja przeszła bardzo dużą zmianę – od małego przedsiębiorstwa, w którym wszyscy znali się osobiście, a decyzje zapadały często z dnia na dzień - do firmy zatrudniającej obecnie ponad 50 pracowników. Zmiana jest widoczna nie tylko w liczbie pracowników czy klientów, ale przede wszystkim w zakresie kompetencji, świadczonych usług i skali odpowiedzialności podejmowanych projektów.
To, co zawsze uważałam za największą zaletę pracy w Energy Solution, to możliwość rozwoju. W praktyce trudno przez kilka lat zajmować się wyłącznie jednym zagadnieniem. Rynek energii jest na tyle szeroki i dynamiczny, że naturalnie zdobywa się wiedzę z wielu obszarów jednocześnie: od zakupu energii i gazu, przez regulacje prawne, efektywność energetyczną, OZE, ESG, aż po zagadnienia związane z transformacją energetyczną przedsiębiorstw. Dzięki temu można bardzo szybko rozwijać kompetencje i zdobywać doświadczenie, którego w wielu organizacjach nie udałoby się zdobyć nawet przez znacznie dłuższy czas.
Jednocześnie taka specyfika pracy oznacza, że nie jest to firma dla osób oczekujących bardzo wąskiego zakresu obowiązków lub stabilnego, niezmiennego środowiska pracy. W branży energetycznej praktycznie cały czas pojawiają się nowe regulacje, zmiany rynkowe czy nowe usługi, dlatego konieczne jest ciągłe uzupełnianie wiedzy. Trzeba być gotowym do szybkiego uczenia się nowych zagadnień i samodzielnego poszukiwania informacji. Często nie ma możliwości ograniczenia się wyłącznie do swojej specjalizacji, ponieważ projekty wymagają szerszego spojrzenia na potrzeby klienta oraz znajomości wielu elementów rynku. W organizacji brakuje niestety procesu, które zapewniałby "zarządzanie wiedzą" i wprowadzenie w zakres obowiązków na niektórych stanowiskach. Jest za to lider w postaci Prezesa, który tworzy wizję i wyznacza kierunek zapewniając faktyczne bezpieczeństwo dla Spółki poprzez dywersyfikacje źródeł przychodu.
Dużym plusem (chociaż dla niektórych może to być problem) jest stosunkowo duża samodzielność w realizacji zadań i projektów. Z drugiej strony wiąże się to z odpowiedzialnością za przygotowywane rekomendacje i podejmowane decyzje. W mojej ocenie jest to dobre środowisko dla osób, które lubią mieć realny wpływ na swoją pracę i chcą rozwijać kompetencje eksperckie, ale może być trudniejsze dla tych, którzy oczekują szczegółowych instrukcji na każdym etapie działania.
W miarę rozwoju firmy coraz większe znaczenie ma nie tylko prawidłowa realizacja usług, ale również utrzymywanie relacji z klientami, identyfikowanie nowych potrzeb oraz proponowanie dodatkowych rozwiązań, które mogą przynieść klientowi wartość. Powoduje to, że pracownicy odczuwają odpowiedzialność nie tylko za wykonanie projektu, ale również za budowanie i utrzymanie długoterminowej współpracy. Dla wielu osób jest to motywujące i pozwala rozwijać kompetencje biznesowe, jednak nie każdy dobrze odnajduje się w środowisku, gdzie oczekuje się inicjatywy, zaangażowania i orientacji na efekty.
Naturalną konsekwencją wzrostu organizacji było również większe uporządkowanie procesów i bardziej scentralizowany model podejmowania części decyzji. Osoby pamiętające początki firmy z pewnością zauważą, że dostęp do Prezesa nie jest już tak bezpośredni jak kiedyś. Przy obecnej skali działalności jest to zrozumiałe, choć czasami może wydłużać proces podejmowania niektórych decyzji lub utrudniać szybkie konsultacje.
Na plus należy zaliczyć również szeroki pakiet benefitów oraz stabilne warunki zatrudnienia. Firma od lat nie ma problemu z inwestowaniem w rozwój pracowników (obecnie wymaga to jednak podpisania stosownej umowy).
+ Bardzo duże możliwości rozwoju zawodowego
+ Szeroki zakres odpowiedzialności i samodzielności
+ Możliwość uczestniczenia w ciekawych i zróżnicowanych projektach
+ Dynamiczny rozwój organizacji
+ Szeroki pakiet benefitów i stabilne warunki zatrudnienia
- Duża dynamika zmian i konieczność ciągłej nauki
- Szeroki zakres obowiązków i tematów do opanowania
- Odczuwalna presja na wyniki i problemy z komunikacją wewnętrzną
- Brak zarządzania wiedzą