Wywiadu udzielił/aZarząd
01.09.2023 16:25
Czym zajmuje się Państwa firma?
Swoją działalność rozpoczynaliśmy, jako firma oferująca rozwiązania w zakresie elektromobilności. Obecnie oferujemy usługi i produkty w zakresie instalacji fotowoltaicznych, pomp ciepła oraz magazynów energii. W odpowiedzi na trendy rynkowe i rosnące zapotrzebowanie Klientów nasza oferta produktowa stale się powiększa. Aktualnie wprowadzamy rozwiązania w zakresie termomodernizacji, systemów rekuperacji, audytu efektywności energetycznej oraz zarządzania energią.
W jakich miastach Państwo działacie?
Główna siedziba naszej firmy znajduje się w Brodnicy, kolejne biuro znajduje się w Katowicach. Swoją działalność prowadzimy na terenie całej Polski. Nasze cztery centra logistyczne umiejscowione są w różnych częściach kraju. Obecnie jesteśmy w trakcie budowy naszej własnej siedziby wraz z nowoczesnym zapleczem szkoleniowym w Brodnicy, do której będziemy przeprowadzać się jeszcze w tym roku. Z ogromną niecierpliwością czekamy na ten moment.
Jak duża jest Państwa firma?
W tej chwili zatrudniamy ponad 200 osób (liczba naszych Pracowników stale rośnie), a w naszej sieci handlowej współpracuje z nami kolejne kilkaset.
Jak wyglądały początki firmy? Skąd pomysł na działalność w tej branży?
Po latach pracy w różnych firmach polskich i zagranicznych w branży energetycznej i w konsultingu międzynarodowym, postanowiliśmy stworzyć swoją firmę. Zależało nam, by to przedsięwzięcie było spełnieniem naszych biznesowych marzeń oraz osobistych dążeń. I tak oto w 2017 roku powstała firma Arago. Zaczynaliśmy od jednego pokoju, z 3 osobami na pokładzie, ale z dużym zaangażowaniem, determinacją i wiarą w to, że niemożliwe nie istnieje. Wizytówki wielkich i znanych firm zamieniliśmy na maleńkie przedsiębiorstwo, któremu nikt nie wróżył sukcesu na tak zmiennym i konkurencyjnym rynku. Z pokorą i ogromnym zaangażowaniem z dnia na dzień realizowaliśmy naszą wizję i misję. Wykorzystywaliśmy doświadczenie, które zdobywaliśmy przez kilkanaście lat naszego biznesowego życia w różnych organizacjach w branży energetycznej i IT. Zrealizowane projekty, ponadprzeciętne zaangażowanie naszego Zespołu oraz odwaga i szybkość podejmowania decyzji sprawiły, że byliśmy w stanie zaproponować kompleksowe i efektywne rozwiązanie na rynku OZE. Kluczową rolę w tym procesie odegrały również nasze ponadczasowe wartości i wiara w sukces naszej firmy. Dzięki temu udało nam się również przekonać do siebie wiele osób, które do nas dołączyły i stały się ważną częścią Arago.
Jak prezentuje się Państwa otoczenie biznesowe?
Aktywnie wspieramy transformację energetyki w kierunku zero i niskoemisyjnym. Napędzani troską o klimat, środowisko i zdrowie, stale rozbudowujemy portfolio produktów i usług, by przyczyniać się do wzrostu konkurencyjności odnawialnych źródeł energii.
Czym charakteryzuje się Państwa oferta?
Dla swoich Klientów tworzymy świat, w którym przyjazna technologia i doskonałość operacyjna budują nowe znaczenie komfortu. Już dziś odpowiadamy na potrzeby jutra. Odbiorcy obecnie nie poszukują już zaspokojenia jednej potrzeby i nie patrzą na produkt przez pryzmat wybranych parametrów technicznych. Interesuje ich jak bardzo zmieni się ich życie, kiedy zdecydują się na proponowany produkt. My dbamy o to, aby zmieniło się na lepsze. Reagujemy na zmiany, stale wdrażamy nowe produkty i dostarczamy zintegrowane rozwiązania, które podnoszą komfort życia na co dzień. Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej www.arago.green i zapoznania się z ofertą.
Jak wygląda struktura Państwa firmy?
Nasza firma nieustannie się rozwija. Obecnie zatrudniamy ponad 200 osób, a ta liczba stale rośnie. Mamy rozbudowaną strukturę organizacyjną, nasi pracownicy pracują w różnych lokalizacjach, część świadczy pracę zdalnie. Stosowane przez nas narzędzia komunikacji powodują, że komunikujemy się w sposób szybki i sprawny. Szczycimy się tym, że większość naszej Kadry Managerskiej pochodzi z rekrutacji wewnętrznej. Mimo różnych stanowisk dbamy, aby komunikacja była bezpośrednia i otwarta - wszyscy w firmie mówimy sobie po imieniu.
Jak przebiega rekrutacja w Państwa firmie? Kto odpowiada za rekrutację?
Potrzebę zatrudnienia danej osoby w naszej organizacji zgłasza Przełożony danego Zespołu lub Działu. Za sam proces rekrutacji w naszej firmie odpowiada Dział HR. Ogłoszenia rekrutacyjne na wolne wakaty publikujemy na naszej stronie internetowej oraz na dedykowanych portalach. Po wstępnej analizie CV, które pojawiły się w odpowiedzi na nasze ogłoszenie lub poprzez spontaniczne aplikacje, kontaktujemy się telefonicznie z wybranymi Kandydatami. Zapraszamy na pierwszy etap rekrutacji, którym jest spotkanie online. Po pozytywnym przejściu tego etapu, zapraszamy Kandydata na drugie spotkanie. W zależności od charakteru pracy może to być spotkanie w siedzibie Spółki lub wideokonferencja. Staramy się także dopasować do możliwości i preferencji Kandydata. Każdy, kto bierze udział w naszej rekrutacji i zostanie zaproszony na spotkanie, otrzyma od nas informację zwrotną dotyczącą podjętej decyzji. Ostatecznie wybrany w procesie rekrutacji na dane stanowisko Kandydat otrzymuje od nas zaproszenie do współpracy wraz z proponowanymi warunkami zatrudnienia. Po uzgodnieniu szczegółów współpracy, możemy przejść do formalnego zawarcia umowy.
Jak wygląda proces wdrożenia nowego pracownika w Państwa firmie?
Po podpisaniu dokumentów związanych z zatrudnieniem, zapoznajemy każdego nowego Członka #AragoFamily z naszą organizacją, zwyczajami panującymi w firmie oraz oprowadzamy po siedzibie. To też moment na poznanie Zespołu i innych współpracowników. Zależy nam na tym, aby pierwszy dzień w naszej firmie był wyjątkowy i przywoływał pozytywne wspomnienia w przyszłości. Nowe osoby są przyjmowane ciepło i z wielką otwartością przez innych Pracowników, co znacznie ułatwia wejście w nowe, nieznane środowisko. Można liczyć na wsparcie swojego Przełożonego we wdrożeniu w nowe obowiązki oraz pomoc ze strony koleżanek i kolegów. Pracownik ma również zaplanowane szkolenia wdrożeniowe, także takie, które zapoznają go szczegółowo z naszą organizacją i wszystkimi najważniejszymi informacjami. Omawiamy także pakiet benefitów, który przysługuje Pracownikowi na jego stanowisku. Na nowego Pracownika czeka również miły pakiet powitalny.
Jakie plany związane z zatrudnieniem macie Państwo w 2023 roku?
Ludzie to wyjątkowy kapitał naszej organizacji. Dbamy o troskliwą i wspierającą atmosferę w firmie. Budujemy relacje, dzielimy się wiedzą, pomysłami i doświadczeniem. Cyklicznie organizowane jest spotkanie Zarządu z Pracownikami, na którym omawiany jest poprzedni miesiąc oraz najważniejsze wydarzenia, które miały miejsce, jak również Zarząd odpowiada na pytania Pracowników. Mimo tego, że stale rośniemy, staramy się być organizacją o lekkości start-up’u, procesowym podejściu korporacyjnym wraz z atmosferą rodzinną. Zapewniamy naszym Pracownikom dostęp do szkoleń, które są im niezbędne w pracy zawodowej. Budujemy Zespoły wspierające się w bieżącej pracy. Już wkrótce uruchomimy Program Managerski dla osób zarządzających Zespołami i Działami. W przypadku poszukiwania osób na stanowiska managerskie w pierwszej kolejności stawiamy na awanse wewnętrzne.
W jaki sposób dbacie Państwo o rozwój pracowników?
Jakie jeszcze podejście do pracowników wyróżnia Państwa firmę?
Ważną rolę w naszej organizacji pełnią Kobiety. Szczycimy się tym, iż znaczną część stanowisk Kierowniczych i Dyrektorskich objęły w naszej firmie właśnie one. Dla naszych pracowników oferujemy Benefit opieki medycznej w standardzie Premium, który obejmuje także prowadzenie ciąży. Cieszymy się z każdego nowego członka naszej Rodziny Arago i z ogromnym sentymentem witamy Mamy, które decydują się wrócić do nas po zakończeniu urlopu macierzyńskiego i kontynuować z nami współpracę.
W jaki sposób dbają Państwo o integrację pracowników i dobrą atmosferę w firmie?
W Arago każdy dzień jest pełen energii i zaangażowania, dlatego staramy się celebrować każde, nawet najmniejsze, święto. Posiadamy tradycje, które kultywujemy każdego roku. Dzień Świątecznego Swetra (Ugly Sweater Day), branie udziału w różnych akcjach charytatywnych, granie dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, pomoc Ukrainie. Niedawno zorganizowaliśmy piknik, pełen sportowych emocji, który był okazją do aktywności fizycznej, integracji osób pracujących na co dzień w różnych częściach naszej firmy i lokalizacjach. Była to okazja do świetnej zabawy! Każdej jesieni organizujemy największe wydarzenie w roku – imprezę firmową z uroczystą, wieczorną galą. To ogromne święto Arago, czas na podsumowanie danego roku, opowiedzenie o planach na przyszłość, docenienie wysiłku i zaangażowania naszych Pracowników, powiedzenie: “dziękujemy za to, jak fantastycznym i wyjątkowym jesteście Zespołem”.
Jakie macie Państwo plany rozwojowe?
W naszej codziennej pracy kreujemy ideę comtech (comfort by technology). Pragniemy, aby oferowane przez nas produkty dawały możliwość poprawy jakości i komfortu życia związanego z niezależnością i możliwie największą wydajnością energetyczną. Planów na sukcesywny rozwój organizacji mamy bardzo dużo. Nowa siedziba Arago w Brodnicy wraz z nowoczesnym centrum szkoleniowym i logistyczno – magazynowym już niebawem zostaną otwarte. Wdrażamy obecnie intensywnie nowe produkty i rozwiązania uzupełniające obecne portfolio oferowanych przez nas produktów na rynku polskim. Niebawem rozpoczynamy operacyjną działalność na rynkach Europy Zachodniej. Zapraszamy do kontaktu osoby, które chcą dołączyć do nas w kolejnym rozdziale rozwoju Arago.
30.06.2023 21:44
02.07.2024 14:47
21.02.2024 19:03
01.02.2024 22:09
11.01.2024 09:42
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Arago?
26.12.2023 12:59
09.05.2023 17:30